Ili ovo što kolega kaže, uzeti neki takav PC maloga formata, unutra staviš SSD čim manji za OS i npr. dva diska željenoga kapaciteta za RAID 1 i gore staviti novi TrueNAS scale, odmah u startu imaš docker, imaš virtualizaciju i novi NAS.
Gledam po oglasima se nađe jeftino diskova, vidim neki lik prodaje 1 TB WD black po 15 eura, ima više komada.
Kad smo kod NAS-ova, dozvolit ću si lagani offtopic, ja sam si krajem prošle godine konačno složio mali server oko Intelovog NUC-a 11 (NUC11ATKPE). I taj radi 24/7 bez gašenja. Ima jedan mali blower koji se uopće ne čuje ni kad je uho blizu. Unutra je Pentium Silver 6005, 16GB RAM-a, 1TB NVMe, zakačio sam mu još USB 2.5G mrežnu, stavio još jedan vanjski NVMe od 2TB za bulk storage i još jedan manji stariji SSD, nabacio Win11 gore, složio dva foobara koji poslužuju dva odvojena DAC-a, sharing videa (DLNA) generički preko Windows Media Playera (integrirano u Win), hrpu raznoraznih servera i svega drugoga pokrećem s njega (DNS, DHCP, OpenVPN, DynDNS update, torrent client, pfSense preko Hyper-V...). To malo čudo vrti sve živo i mrtvo, 4k HDR sadržaje vozi bez ikakvih problema, a najbolesnije je što troši struje ko obična LED žarulja i ne čuje se, čak mu se može i ona jedina power ledica ugasiti u biosu i onda ko i da ne postoji. U idleu konstantno ispod 10W sa svim điđama koje sam pokačio po njemu, dok ga se zapregne ko konja pije nekih 25W. Držim ga pored telke na dva metra, to ko da ne postoji. Isto sam mislio uzimati neki NAS, gledam ih svako malo, ali nema mi fakat to više smisla uz ovakav setup, eventualno kad bih trebao hrpe i hrpe TB diskovnog prostora. Za Windowse ionako ima sve što postoji valjda, a što eventualno nema ide kroz virtualku ili docker. Ovo je dušu dalo za kućni server / media player / NAS, pa ono, ideja.
Ovo je odlično. Ja sam bio složio kućni server još više budget orijentiran. Raspberry pi 4 (kad su cijene bile 45€), externi wd recertified 6 TB (100€). Externi disk za backup kritičnih podataka (50 €). i SD kartica 32 GB (5€). Gore se vrti openmediavault za NAS i Docker s Nextcloudom, reverznim proxyjem (NginX), jellyfin media server, (isprobavao sam paralelno plex i emby, ali trenutno nisu aktivni jer je jelly odlican!), wordpress za selfhostanje manjeg weba... Stvar radi bez greške godinu dana, praktički 24/7. Izuzetak su povremeni nestanci struje i povremeni update i restart sistema. Nestabilnosti nema. Potrošnja je 10Wh na full loadu, sve pasivno hlađeno. Raspberry pi nema CPU snagu za transkoding videa, ali to mi je u pravilu nepotrebno jer svi klijenti na mreži podržavaju direct stream. Jedna od dražih investicija (novčanih i vremenskih - svašta sam naučio kad sam to slagao).