Pojeftinio Netflix u Hrvatskoj! Je li to priprema

poruka: 38
|
čitano: 36.037
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pojeftinio Netflix u Hrvatskoj! Je li to priprema ".
3 godine
Re: Pojeftinio Netflix u Hrvatskoj! Je li to pripr
deckard kaže...
Valentin17 kaže...

Ili ovo što kolega kaže, uzeti neki takav PC maloga formata, unutra staviš SSD čim manji za OS i npr. dva diska željenoga kapaciteta za RAID 1 i gore staviti novi TrueNAS scale, odmah u startu imaš docker, imaš virtualizaciju i novi NAS.

Gledam po oglasima se nađe jeftino diskova, vidim neki lik prodaje 1 TB WD black po 15 eura, ima više komada.

Kad smo kod NAS-ova, dozvolit ću si lagani offtopic, ja sam si krajem prošle godine konačno složio mali server oko Intelovog NUC-a 11 (NUC11ATKPE). I taj radi 24/7 bez gašenja. Ima jedan mali blower koji se uopće ne čuje ni kad je uho blizu. Unutra je Pentium Silver 6005, 16GB RAM-a, 1TB NVMe, zakačio sam mu još USB 2.5G mrežnu, stavio još jedan vanjski NVMe od 2TB za bulk storage i još jedan manji stariji SSD, nabacio Win11 gore, složio dva foobara koji poslužuju dva odvojena DAC-a, sharing videa (DLNA) generički preko Windows Media Playera (integrirano u Win), hrpu raznoraznih servera i svega drugoga pokrećem s njega (DNS, DHCP, OpenVPN, DynDNS update, torrent client, pfSense preko Hyper-V...). To malo čudo vrti sve živo i mrtvo, 4k HDR sadržaje vozi bez ikakvih problema, a najbolesnije je što troši struje ko obična LED žarulja i ne čuje se, čak mu se može i ona jedina power ledica ugasiti u biosu i onda ko i da ne postoji. U idleu konstantno ispod 10W sa svim điđama koje sam pokačio po njemu, dok ga se zapregne ko konja pije nekih 25W. Držim ga pored telke na dva metra, to ko da ne postoji. Isto sam mislio uzimati neki NAS, gledam ih svako malo, ali nema mi fakat to više smisla uz ovakav setup, eventualno kad bih trebao hrpe i hrpe TB diskovnog prostora. Za Windowse ionako ima sve što postoji valjda, a što eventualno nema ide kroz virtualku ili docker. Ovo je dušu dalo za kućni server / media player / NAS, pa ono, ideja.

Ovo je odlično. Ja sam bio složio kućni server još više budget orijentiran. Raspberry pi 4 (kad su cijene bile 45€), externi wd recertified 6 TB (100€). Externi disk za backup kritičnih podataka (50 €). i SD kartica 32 GB (5€). Gore se vrti openmediavault za NAS i Docker s Nextcloudom, reverznim proxyjem (NginX), jellyfin media server, (isprobavao sam paralelno plex i emby, ali trenutno nisu aktivni jer je jelly odlican!), wordpress za selfhostanje manjeg weba... Stvar radi bez greške godinu dana, praktički 24/7. Izuzetak su povremeni nestanci struje i povremeni update i restart sistema. Nestabilnosti nema. Potrošnja je 10Wh na full loadu, sve pasivno hlađeno. Raspberry pi nema CPU snagu za transkoding videa, ali to mi je u pravilu nepotrebno jer svi klijenti na mreži podržavaju direct stream. Jedna od dražih investicija (novčanih i vremenskih - svašta sam naučio kad sam to slagao).

15 godina

bill gates je rekao bolje piratski software kod usera nego od konkurencije! 

Tako bi i netflix trebao ostaviti kako je bilo do sada ! 

Ali su lakomi no od mene neće vidjet ni jedan euro dodatni

dokle god rade torrenti 

be Cool
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.2.2023 12:09 (Horned Reaer).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
deckard kaže...

Svaka čast za male dimenzije, ali puno je to novaca kad za pola tih novaca složiš snažniji "server" od nekoga brandiranoga računala kaj firme prodaju po oglasima, a da ne govorim o pravom HP Proliant DL380 sarveru sa SAS diskovima, dva Xeon procesora i 64 GB ili čak više RAMa koji kupiš sa garancijom sa oglasa za te ili manje novce. Win 11 je consumer OS i nikako mu ne bi povjerio rad sa server uslugama, to je tempirana bomba koju bude sje... neki update, tip 1 virtualizacija tipa Proxmox, Xen Server, XCP NG, VMware esxi su enterprise riješenja koja zadovoljavaju potrebe velikih organizacija i mogu podnijeti sve i svašta jer ipak Linux je Linux. Od svih programa za virtualizaciju HyperV mi je najgori, em se ruši em troši RAM ko lud, Oracle VirtualBox, Vmware player su puno bolja riješenja. Isto tako čisto sumnjam da taj USB lan može dostići brzine 2.5 Gb/s jer koliko sam vidio većina tih USB mrežnih kartica jedva dostiže brzinu 1 Gb/s.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.2.2023 19:36 (Valentin17).
14 godina
judge9xx kaže...
Ja sam bio složio kućni server još više budget orijentiran. Raspberry pi 4 (kad su cijene bile 45€), externi wd recertified 6 TB (100€). Externi disk za backup kritičnih podataka (50 €). i SD kartica 32 GB (5€). Gore se vrti openmediavault za NAS i Docker s Nextcloudom, reverznim proxyjem (NginX), jellyfin media server, (isprobavao sam paralelno plex i emby, ali trenutno nisu aktivni jer je jelly odlican!), wordpress za selfhostanje manjeg weba... Stvar radi bez greške godinu dana, praktički 24/7.

Kolegi Win 11 pojede pola resursa odmah u startu. Svaka čast, sjajna budget opcija s kojom se može svašta odraditi. Openmedia vault nisam isprobao još kao i unraid, a morat ću.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.2.2023 20:35 (Valentin17).
16 godina
Valentin17 kaže...

Svaka čast za male dimenzije, ali puno je to novaca kad za pola tih novaca složiš snažniji "server" od nekoga brandiranoga računala kaj firme prodaju po oglasima, a da ne govorim o pravom HP Proliant DL380 sarveru sa SAS diskovima, dva Xeon procesora i 64 GB ili čak više RAMa koji kupiš sa garancijom sa oglasa za te ili manje novce. Win 11 je consumer OS i nikako mu ne bi povjerio rad sa server uslugama, to je tempirana bomba koju bude sje... neki update, tip 1 virtualizacija tipa Proxmox, Xen Server, XCP NG, VMware esxi su enterprise riješenja koja zadovoljavaju potrebe velikih organizacija i mogu podnijeti sve i svašta jer ipak Linux je Linux. Od svih programa za virtualizaciju HyperV mi je najgori, em se ruši em troši RAM ko lud, Oracle VirtualBox, Vmware player su puno bolja riješenja. Isto tako čisto sumnjam da taj USB lan može dostići brzine 2.5 Gb/s jer koliko sam vidio većina tih USB mrežnih kartica jedva dostiže brzinu 1 Gb/s.

Ooo, pa mogao sam si ja složiti server iz bajke za bilo kakve novce koji bi backupirao Internet i grijao sobu , ali nije poanta u tome da imam doma u stanu ormar i klima uređaj s footprintom od par m2 te light show u sobi po noći, nego da imam ultra dead silent PC s kojim ću furati foobar s footprintom tableta i da ždere struje u rangu žarulje. Ideja je bila Pi 4 pa neka kemija s emulacijom foobara (ako je to uopće moguće), no odnos cijene i performansi mu je u banani. VirtualBox koristim od kad postoji na masi kanti, ali u ovom slučaju mi se vrti sporije s više požderanog RAM-a od Hyper-V-a. Ne znam za stabilnost, za sad ga još nisam vidio jednom da se srušio ili da bi pokazao ikakve znakove bilo kakvih problema. Kad smo kod ovih USB 2.5G adaptera, LAN ide 2.3G u jednom smjeru, 1.3gbps u drugom zbog prirode RTL8156B kontrolera na adapteru, to je trenutno tako. Realtek je izbacio RTL8156BG reviziju kontrolera koji rješava probleme s brzinom, čekaju se adapteri da stignu na tržište. Zapravo se pojavio neki Startechov na Amazonu ali ne znaš što ćeš dobiti od kontrolera gore jer su ih u sve tri revizije proizvodili. Pa dok se ne očiste zalihe. Bit priče, i ovako kako je sad je ipak osjetno brže od 1G za 50-ak €. Inače taj je adapter kupljen čisto entuzijazma radi i pošto sam nabavio router s dva 2.5G porta pa da si povežem radnu kantu s NUC-om. Pala optika konačno, kabliralo se, uzimalo novi router, pa ono kad je bal...  NUC je tu ograničen na USB osim ako se uzima neki jači model, samo onda je unutra u 99% slučajeva Intelova I225-V a to je živo zlo trenutno. Rasprava na temu po netu koliko hoćeš. Win10/11 jesu malo nelogična stvar za nešto što ćemo zvati serverom , slažem se, ali kad se pogasi gomila servisa, antivirus, automatski update i kad se sve malo debloata, to čist fino i stabilno radi za ovakve pokućne stvari. A i to je više media centar nego server.

Deckard
14 godina
deckard kaže...

Ja sam mislio na ovakvo kućište, odnosno uredski PC sa nekim i5 procesorom koji se nađe za 700 kn, niti zauzima prostor, niti grije sobu uopće, a bome se niti nečuje, a čak stane i u ormar. https://www.pcshop.hr/slike/velike/lcp-kuc-lc-1400mi.jpg. Reci ti kaj hoćeš, ali imaš ti tu dosta zla, nadogradit nemaš kaj i uvijek ćeš ostati ograničen po tom pitanju, kad postane preslabo, jedino može u kantu za smeće, a već si u startu uložio previše u sve ovo sastrane i nisi dobio bog zna što s tim. Win, možeš gasiti kaj hoćeš kad taj OS ždere resurse kako god okreneš, npr. moj omiljeni Proxmox troši niti 1 GB memorije i puno lufta ostaje čak i da vrtim TrueNAS sa 8 GB RAMa.

16 godina
Valentin17 kaže...
deckard kaže...

Ja sam mislio na ovakvo kućište, odnosno uredski PC sa nekim i5 procesorom koji se nađe za 700 kn, niti zauzima prostor, niti grije sobu uopće, a bome se niti nečuje, a čak stane i u ormar. https://www.pcshop.hr/slike/velike/lcp-kuc-lc-1400mi.jpg. Reci ti kaj hoćeš, ali imaš ti tu dosta zla, nadogradit nemaš kaj i uvijek ćeš ostati ograničen po tom pitanju, kad postane preslabo, jedino može u kantu za smeće, a već si u startu uložio previše u sve ovo sastrane i nisi dobio bog zna što s tim. Win, možeš gasiti kaj hoćeš kad taj OS ždere resurse kako god okreneš, npr. moj omiljeni Proxmox troši niti 1 GB memorije i puno lufta ostaje čak i da vrtim TrueNAS sa 8 GB RAMa.

Joj daj ne njajke . BTW, imao sam pun stan takvih malih kućišta, sve je završilo na krupnom otpadu s vremenom.

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2023 10:18 (deckard).
10 godina
neaktivan

Ako nešt dobit, moraš i neštida

Za pravi sadržaj se uvijek isplati dobru paru. 

Problem su varalice, pa se Netfliks, mora nekako protect.

Ljudi bi sve džaba. Daš mu po jedna evro, onda bi za 50 centi, itd.

Ljudskoj pohlepnosti nema kraja, kada se ista razmaše.

dzg
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice