Planira se proširenje autoceste A1 od Zagreba do K

poruka: 40
|
čitano: 6.979
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Planira se proširenje autoceste A1 od Zagreba do K".
13 godina
Re: Planira se proširenje autoceste A1 od Zagreba
mazy651 kaže...

Možda malo off topic, ali eto živo me zanima što će se u Zagrebu dogoditi kroz sljedećih 10tak godina s prometom. S obzirom da je ovo trenutno stanje neizdrživo i da ima dana kad mi treba da prođem 500m za 45 min autom, za 10tak godina ću valjda morati 3h ranije kretati na posao autom ili helikopterom (nisam iz Zg). Riješenja nema na vidiku očigledno ili nije nekome u interesu jer je o tome trebalo misliti prije 10-15tak godina dok još nije bilo više automobila u kućanstvima.

Bit će još veće gužve, još više čekanja na semaforima, još manje parkinga i još više čepova ali većina nema problema s tim jer se stambene zgrade rade gdje god igla stane. Imaš dvije zgrade jednu do druge, u sredini malo prostora za dva drveta, malo livade, tobogan i njihaljku i bager sad to ravna i kopa jer se zakucava između nova zgrada. Ulaz u zgradu zauzima pet postojećih javnih parkirnih mjesta ali kupce to ne brine, bit će nešto mjesta u garaži, ako domaćinstvo ima više auta, malo će kružiti po kvartu dok negdje ne ubodu mjesto. Cesta je ista kao 1959 i ne možeš ju proširiti jer stružeš retrovizorom po stanovima sa strane. Jedino iskopati dva Elonova tunela i tri japanske ceste na kat. Nema tu rješenja ako želiš živjeti u natrpanom gradu. 

12 godina
Zaporožac kaže...

Po snijegu kojega ima solidno i po kiši da, no po poledici voziti bicikl je samo za potencijalne bolničke pacijente.

Po kiši možeš i sa 70 god. po snijegu do 35-40 god, ali po ledu, čuvala mu majka ludu glavu.

Za led postoji ovo no opet, smiješno je očekivati od prosječnog čovjeka da će baš toliko uložiti u bicikl.

Usput, sjetio sam se ekipe koja živi gore na brdima. Teško je za očekivati da će netko iz Gračana ići na posao u npr. centar grada pa nazad na brdo, svaki dan.

Sigurno ima i takvih, ali se mjere u promilima. Isto vrijedi za Šestine, Bukovac, Tuškanac, Gornje Vrapče, itd. Jako puno ljudi živi po tim brdima.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
9 godina
pr0n_addict kaže...
Zaporožac kaže...

Po snijegu kojega ima solidno i po kiši da, no po poledici voziti bicikl je samo za potencijalne bolničke pacijente.

Po kiši možeš i sa 70 god. po snijegu do 35-40 god, ali po ledu, čuvala mu majka ludu glavu.

Za led postoji ovo no opet, smiješno je očekivati od prosječnog čovjeka da će baš toliko uložiti u bicikl.

Usput, sjetio sam se ekipe koja živi gore na brdima. Teško je za očekivati da će netko iz Gračana ići na posao u npr. centar grada pa nazad na brdo, svaki dan.

Sigurno ima i takvih, ali se mjere u promilima. Isto vrijedi za Šestine, Bukovac, Tuškanac, Gornje Vrapče, itd. Jako puno ljudi živi po tim brdima.

Može se e-bajkom bez beda, i jeftinije je nego autom, a većina po brdima živi u kućama pa punjenje nije problem.

Za one "rođe" mislio sam na proširenje autoceste Zg-Ka, na HAC i ostali državni uhljebarij, ne na TT-ja.

16 godina
Zaporožac kaže...

Dok god nekome treba za 500 m automobil, problema će biti. (isprike osobama s invaliditetom).

Otvaranje puno zona velikih besplatnih parkirališta na periferiji grada uz uvođenje zabrane vožnje automobila u većim dijelovima grada, nešto kao u osječkoj Tvrđi.

Jedino rješenje je ulaganje u javni prijevoz, otvaranje puno više linija, zona javnoga prijevoza, jer je nekada ljudima potrebno dva kilometra do prve autobusne ili tramvajske stanice.

Smećarski preskupi taxi prijevoz nije rješenje.

Otvaranje zona besplatnih parkirališta na periferiji je zadnji korak nakon što se napravi zadovoljavajući infrastruktura javnog prijevoza koja može upiti pritok ljudi s takvih čvorišta. A Zagreb nema takav javni prijevo niti u talonu.

Za početak treba izbaciti tešku željeznicu iz centra grada jer nema razloga da ona više ide kroz grad, i maknuti željezničke nasipe a po istoj trasi napraviti izdignutu laku željeznicu. Od toga bi prodisao i promet automobila i autobusa i stvorili bi se uvjeti za otvaranje spomenutih besplatnih parkinga na periferiji gdje bi bile početne/završne stanice nadzemne željeznice.

16 godina
nixass kaže...
pr0n_addict kaže...

Za početak, ne bi bilo loše dovesti ZET u red (ako već žele da ga ljudi što više koriste) i popraviti ceste koje su možda u samo mrvicu boljem stanju od onih u Bahmutu.

na stranu sad potencijalno kadrovsko i organizacijsko stanje ZET-a..

ZET (infrastrukturno) moze funkcionirat samo ako funkcionira i ostatak cestovnog prometa u Zagrebu, a to je jebeno tezak zadatak za rijesit, pogotovo kad su ljudi po defoltu auswinkl

Naravno da nije težak, samo treba imati volje. A rješenje se svodi na zabranu prometa u centru grada kako bi se oslobodilo mjesta za javni prijevoz, pješake i bicikliste. Jednostavno nema se što ići u centar autom. Trebaš/želiš u centar? Lijepo do garaže rubno, pa javni prijevoz. Ili bajk.

Gledam te!
16 godina

Možda u ZG treba preskočiti jednu evolucijsku fazu. Prodat auto i prestat kupovat benzin. Za te novce vozit se Uberom.

Primjer grada gdje je već dugo preskupo imati vlastiti auto, New York, tamo pada promet podzemnom i taksijima, jer Uber i sl. ("ride hailing") preuzimaju dominaciju.

0 0 hvala 0
9 godina

Jbt koji snijeg u Zagrebu?

Ja idem godinama biciklom na posel i ima mozda deset dana u godini da su uvjeti takvi da se neda vozit, a i to sam puno reko.

Mogu ic i sa busom ak hocu. Stanica blizu kuce i onda blizu posla bez presjedanja. Mnogi moji susjedi rade istu relaciju pa idu autom.

Mnogima je to ispod casti ic bilo cim osim automobilom.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2024 12:22 (Santana).
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina

Kad bi firme poticale voznju biciklom onda bi mozda i ljudi vozili bic. Pretprosla firma gdi sam radil je placala 30% leasinga za bicikl i imali smo svlacionice na poslu sa ormaricima za odjecu te tuseve da ne smrdimo u uredu kad se oznojimo po putu u firmu. CEO je vozil bic 90% vremena i dosta ljudi iz grada kojima je voznja viable su se vozili s bicom.

Kaj se trece trake tice, tak dugo dok je bottleneck tam gdi je od stoljeca sedmog, slabo ili nista se ne bude rasteretil autoput gdi vodi. Problem su naplatne i problem su stoka koja se nabija na guzicu pa kad ovaj prvi uspori onda onaj osmi iza stoji totalno i napravi se kolona.

Stavit cu link da vidite iz kojeg razloga su kolone. Uglavnom radi stoke koja ne drzi razmak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2024 12:55 (NEW_MAN).
16 godina

Sve se svodi na prometnu kulturu koje, nažalost, kod nas nedostaje.

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2024 13:53 (Srednji).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
NEW_MAN kaže...

Kad bi firme poticale voznju biciklom onda bi mozda i ljudi vozili bic. Pretprosla firma gdi sam radil je placala 30% leasinga za bicikl i imali smo svlacionice na poslu sa ormaricima za odjecu te tuseve da ne smrdimo u uredu kad se oznojimo po putu u firmu. CEO je vozil bic 90% vremena i dosta ljudi iz grada kojima je voznja viable su se vozili s bicom.

Kaj se trece trake tice, tak dugo dok je bottleneck tam gdi je od stoljeca sedmog, slabo ili nista se ne bude rasteretil autoput gdi vodi. Problem su naplatne i problem su stoka koja se nabija na guzicu pa kad ovaj prvi uspori onda onaj osmi iza stoji totalno i napravi se kolona.

Stavit cu link da vidite iz kojeg razloga su kolone. Uglavnom radi stoke koja ne drzi razmak.

Bicikl nema šanse još dosta godina kod nas. Em nema infrastrukture, em nema navike, em nema pripremljenih firmi s ovakvim detaljima.

Gužve na zaobilaznici nećeš riješiti ni micanjem naplatnih kućic ni nekakvim fiktivnim držanjem razmaka, ako ne želiš da kolona krene od Sl. Broda.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice