Pad cijena baterija i jeftinija električna vozila

poruka: 38
|
čitano: 12.291
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pad cijena baterija i jeftinija električna vozila ".
16 godina

Sad onda u štednju za Teslu nagodinu  

1 1 hvala 0
16 godina
Re: Pad cijena baterija i jeftinija električna voz
Kad budu avioni na baterije, odmah kupujem eauto... Znači nikad

2 1 hvala 0
4 godine
soner kaže...

Taj nikad će ti biti puno brže nego što misliš... ili ćeš koristiti javni prijevoz...

6 mjeseci

..kad se bude koliko-toliko izjednačila autonomnost i ostala infrastruktura (punione, servisi...), te vrijeme punjenja baterije, onda ću ga možda i uzeti, do onda, sorry but no.

Naime, ako putuješ negdje i izgubiš po par sati samo na punjenje, pa onda još čekaš jer je par ljudi ispred tebe u redu, pa se onda moliš svemu i svačemu da te ne ulovi neka gužva ili sporokrečuća kolona, a ti na 10%, OMG.

Ili se s društvom odlučiš, ajmo skoknut do mora, ali ne, jer je tebi baterija na 22%.. Dok se takve sitnice ne riješe do onda je fosilaš daleko bolja opcija.

JK
Moj PC  
7 1 hvala 1
6 godina

A onda je svizac zamotao čokoladu! BTW, čim neka plemena u Kongu ukrste koplja i praćke, ode cijena kobalta u PM i evo svjetske krize.

1 1 hvala 0
15 godina

Poznato je da proizvođači automobila nastoje udovoljiti kupcima i prodavati nam što jeftinije. Jako nas vole i ne žele naše novce.
Cijene baterija će pasti, tu nema sumnje, ali to će samo povećati marginu proizvođačima. Nama će možda upravo zbog novih (jeftinijih) baterija auti i poskupjeti, jer to su nove baterije, bolje, zelenije... pa je red da to više i platimo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Postoje baterije koje se pune za desetak minuta i tehnologije toliko napreduju da sve to drzi vodu. LFP = zero Cobolt.
Uglavnom nist se vi ne sekirajte, EV bude pojel ICE kak je i Smartphone pojel BlackBerry.

Previse pametnih ljudi i previse novaca se investira. Samo u USA je u tjeku oko 200 milijardi investicija u EV. Kina gazi na najjace i sve budu pregazili, pogotovo u Aziji. Do kraja 2026. budu imali tvornice u EU i imali budemo EV koji bude jeftiniji nego ICE sa boljom garancijom. Vec sad daju osam godina garancije na EV kaj je u ICE vodama imal tocno nitko. Kia je imala 7 godina.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2024 11:50 (NEW_MAN).
14 godina
soner kaže...

Mogao bi se ti i malo zeznuti u procjeni, skupljaj lovu za e-auto, jer se već radi na električnim avionima (Slovenci, električni Pipistrel), tako da ako ćeš se držat toga, možda ga i kupiš.

dolazim odmah - Godot
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2024 14:41 (učo).
14 godina
Space Cadet kaže...

A onda je svizac zamotao čokoladu! BTW, čim neka plemena u Kongu ukrste koplja i praćke, ode cijena kobalta u PM i evo svjetske krize.

Neššto se Elon ovih dana raspričao o aluminijskim baterijama, bez nikla, kobalta i litija. Znamo da često mulja, ali ako je u pravu, živo će ga boljeti za plemena u Kongu, neće ih trebati. Kažu da bi bile čak 20 puta jače po kg od sadašnjih li-ionskih. Pa neka je i samo trećina ili četvrtina od toga, to bi bio sjajan skok naprijed, a neki sa ovoga foruma bi morali kupiti električnog, pošto bi i avioni bili na struju.(Yoko99, Soner)

dolazim odmah - Godot
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2024 14:38 (učo).
14 godina
jozef kaže...

Poznato je da proizvođači automobila nastoje udovoljiti kupcima i prodavati nam što jeftinije. Jako nas vole i ne žele naše novce.
Cijene baterija će pasti, tu nema sumnje, ali to će samo povećati marginu proizvođačima. Nama će možda upravo zbog novih (jeftinijih) baterija auti i poskupjeti, jer to su nove baterije, bolje, zelenije... pa je red da to više i platimo.

Ima logike u ovome što kažeš, ali mislim da će cijena ipak pasti, inače ih nitko neće kupovati, što bi bila konačna propast.Već će oni naći načina da nas ogule, a da se mi pri tome smješkamo, svi sretni i zadovoljni. Mi misleći da smo prošli jeftinije, oni uzevši sasvim lijepu zaradu od nas.

dolazim odmah - Godot
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2024 15:07 (učo).
16 godina
yoko999 kaže...

..kad se bude koliko-toliko izjednačila autonomnost i ostala infrastruktura (punione, servisi...), te vrijeme punjenja baterije, onda ću ga možda i uzeti, do onda, sorry but no.

Naime, ako putuješ negdje i izgubiš po par sati samo na punjenje, pa onda još čekaš jer je par ljudi ispred tebe u redu, pa se onda moliš svemu i svačemu da te ne ulovi neka gužva ili sporokrečuća kolona, a ti na 10%, OMG.

Ili se s društvom odlučiš, ajmo skoknut do mora, ali ne, jer je tebi baterija na 22%.. Dok se takve sitnice ne riješe do onda je fosilaš daleko bolja opcija.

Pogledaj Nio aute i izmjenu baterije cca 5-7 min max. Samo je problem sta su preskupi 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
8 godina
učo kaže...

Neššto se Elon ovih dana raspričao o aluminijskim baterijama, bez nikla, kobalta i litija. Znamo da često mulja, ali ako je u pravu, živo će ga boljeti za plemena u Kongu, neće ih trebati. Kažu da bi bile čak 20 puta jače po kg od sadašnjih li-ionskih. Pa neka je i samo trećina ili četvrtina od toga, to bi bio sjajan skok naprijed, a neki sa ovoga foruma bi morali kupiti električnog, pošto bi i avioni bili na struju.(Yoko99, Soner)

Ne želim biti partibrejker, ali i dalje će ih trebati, jer oni rudare bakar a ne kobalt 

(premda, i to pada, počeli su raditi namotaje u motorima od aluminija umjesto bakra, još samo da ožičenje prebace na aluminij pa mogu djeca iz Konga trbuhom za kruhom u EU ).

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
15 godina

Valjda planiraju porobit par stotinjaka tisuča djece u kongu da brže i efikasnije kopaju te plemenite metale.

Možda se onda ponuda poveča i cijene padnu.

0 0 hvala 0
16 godina
učo kaže...
Space Cadet kaže...

Ja sam se ponadao da će biti predstavljanje 10.10 pošto su takve bile neke špekulacije ali ništa još. Ako to stvanro ostavri ICE ide u zaborav. Bio sam protiv EV do ove godine ali sad stvarno vidim žestok potencijal. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2024 18:35 (Gajotres).
6 godina

twingo 1 kupljen polovni sa 64000km za 3000E...evo prošli misec sam prišao 200000km...kad budem mogao uzeti munjovozni twingo ne za 3000e nego nek bude 6000E...

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Ovi zagovaratelji EV mi djeluju ko clanovi nekog kulta..
R33mba#2892
Moj PC  
4 2 hvala 0
3 godine
HCMAA kaže...

twingo 1 kupljen polovni sa 64000km za 3000E...evo prošli misec sam prišao 200000km...kad budem mogao uzeti munjovozni twingo ne za 3000e nego nek bude 6000E...

golf mk4 benzinac 2014 placen 2500€ presao s njim cca 200 000 auto nije stao (380t km sveukupno), poslje sam ga poklonio! Neznam kakav ev se s tim moze mjeriti u bilo cemu, auto vozen 23 godine dana nije bio pokriven na dvorištu od svih atmosferskih uvjeta od kise, leda i sunca!

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2024 21:18 (Boris grozni).
11 godina
Patrick_cro kaže...

Pogledaj Nio aute i izmjenu baterije cca 5-7 min max. Samo je problem sta su preskupi 

ako anker krene radit aute, mijenjat ćemo bateriju u sekundi 

zasad im frižideri još ne voze 

16 godina
R3nchi kaže...

Ma samo imamo para pa gledamo vas ostale s visoka. 

1 0 hvala 0
16 godina
R3nchi kaže...

Tak je to sa svime i svakom evolucijom/revolucijom. Nekad davno sam imal obicni telefon i mogel sam pisat sms-ove bez gledanja u telefon. Mogao sam napisati roman bez greske bez gledanja u telefon. Jednog dana je dosel Apple sa iPhone-om i pokopal Nokiu, Blackberry, nastavi niz.

Cak sam imal iPhone 3G koji nisam ni koristil kao telefon nego kao Ipod :)

Znaci zeni sam kupil iPhone 3G i onda 3GS. Kad je dobila 3GS ja sam si uzel 3G i koristil ko mp3 player :) Dugo sam se opiral smartfonizaciji :)

Googlaj "Ballmer Laugs at iPhone". Isto to se trenutno desava svima u autoindustriji. Imas videa gdi se sef VW ruga Kinezima i gdi se drugi sef ruga Tesli. VW je ove godine ulozio 10 milijardi Eura u kineske auto firme! Znaci VW, GM, Ford, Stellantis, svima je jasno kud sve to vodi i svi pretacu dobit iz ICE u kineski EV biznis, SVI!

Do kraja 2025. u Kini ne bude nitko proizvodio aute osim Kineskih firmi ili firmi u kojima su EU i USA firme kupile udjele.

Elektrifikacija je neizbjezna i evolucija transporta. Nekad se islo kocijom, onda autom na unutarnje izgaranje i sad je na redu auto na struju.

Razumijem da su tu dileme gdi i kak puniti, zivim u zgradi, jadi jadi jada, ali sve se bude rijesilo. Kod mene u Austriji nema firme koja je iole ozbiljna a da na poslu nemaju EV punionice za radnike ili besplatne punionice!

Umjesto da pametujete bilo bi vam bolje da ulazete u dionice Kineskih proizvodaca jer budu pojeli cijeli svijet. Kad je Apple dosel na scenu i da ste kupili dionice sad bi bili smrdljivo bogati, isto vrijedi za Teslu, Amazon, Alphabet i sve pokretace svih tehnoloskih revolucija. Googlajte top 10 China Carmakers. BYD, Nio, Geely, Xpeng, Zeekr, cak Xiaomi i Huawei su viable izbor. Bolesno je kaj se desava u Kini i kaj ljudi ne kuze ili ne zele skuziti.

Sve se bude iskristaliziralo do 2030., a vec u sljedecim izvjestajima za kraj fiskalne 2024. budete vidjeli kud sve to ide.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 8:16 (NEW_MAN).

4 2 hvala 0
13 godina

članak je totalno besmislen jer ne sadrži ključni podatak - udio cijene baterije u cijeni vozila.

2 0 hvala 0
14 godina
NEW_MAN kaže...
R3nchi kaže...

Tak je to sa svime i svakom evolucijom/revolucijom. Nekad davno sam imal obicni telefon i mogel sam pisat sms-ove bez gledanja u telefon. Mogao sam napisati roman bez greske bez gledanja u telefon. Jednog dana je dosel Apple sa iPhone-om i pokopal Nokiu, Blackberry, nastavi niz.

Cak sam imal iPhone 3G koji nisam ni koristil kao telefon nego kao Ipod :)

Znaci zeni sam kupil iPhone 3G i onda 3GS. Kad je dobila 3GS ja sam si uzel 3G i koristil ko mp3 player :) Dugo sam se opiral smartfonizaciji :)

Googlaj "Ballmer Laugs at iPhone". Isto to se trenutno desava svima u autoindustriji. Imas videa gdi se sef VW ruga Kinezima i gdi se drugi sef ruga Tesli. VW je ove godine ulozio 10 milijardi Eura u kineske auto firme! Znaci VW, GM, Ford, Stellantis, svima je jasno kud sve to vodi i svi pretacu dobit iz ICE u kineski EV biznis, SVI!

Do kraja 2025. u Kini ne bude nitko proizvodio aute osim Kineskih firmi ili firmi u kojima su EU i USA firme kupile udjele.

Elektrifikacija je neizbjezna i evolucija transporta. Nekad se islo kocijom, onda autom na unutarnje izgaranje i sad je na redu auto na struju.

Razumijem da su tu dileme gdi i kak puniti, zivim u zgradi, jadi jadi jada, ali sve se bude rijesilo. Kod mene u Austriji nema firme koja je iole ozbiljna a da na poslu nemaju EV punionice za radnike ili besplatne punionice!

Umjesto da pametujete bilo bi vam bolje da ulazete u dionice Kineskih proizvodaca jer budu pojeli cijeli svijet. Kad je Apple dosel na scenu i da ste kupili dionice sad bi bili smrdljivo bogati, isto vrijedi za Teslu, Amazon, Alphabet i sve pokretace svih tehnoloskih revolucija. Googlajte top 10 China Carmakers. BYD, Nio, Geely, Xpeng, Zeekr, cak Xiaomi i Huawei su viable izbor. Bolesno je kaj se desava u Kini i kaj ljudi ne kuze ili ne zele skuziti.

Sve se bude iskristaliziralo do 2030., a vec u sljedecim izvjestajima za kraj fiskalne 2024. budete vidjeli kud sve to ide.

Usporedba ti nema nikakve logike...Osim "ekologije" to vase el. govno ne nudi nikakve prednosti nad fosilnim gorivima... 

Zivo me zanima range vase baterije kad na 40c u 8mj stojis 2h u koloni na a1 autocesti i klima ti pici na 20c.. ili nedo bog u 12mj zapadnes negdje u mecavu..

I android i ios nam nitko nije gurao na silu u usta vec je bio neki norm razvoj tehnologije..

R33mba#2892
16 godina
Pa el auto se ne uzima radi ekologije. Da imam volje dao bih par reddit i youtibe linkova na tu temu. Dok može 300-400 km na autoputu ja sretan.

Ako MG stvarno izda SSB iduće godine ICE auti su gotovi. Ako Musk izda aluminisku bateriju ICE auti su gotovi.

Skeptičan sam bio ali kazu da je MG napravio sveti gral dok Musk šteka ali da će vjerojatno probiti 1k km do 2026. Tu sam skeptičan isto.

Koliko se sječam tatin GS nije mogao iz SB do Zadra s jednim tankom a mislim da smo zadnji put išli 1990te. Moja Corolla u hladnom razdoblju može 550km a 600km ako baš kao baba vozim.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 7:54 (Gajotres).
14 godina

Kako ne? Glavni argument za EV je ekologija, ocuvanje okolisa manji co2 i pm..

A gura nam se doslovno u grlo isto ko lgbtq+-/% nakarada..

Brate pravite ih i prodajte i oStavite nas normalne na miru...

R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.10.2024 14:10 (R3nchi).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Otvoio sam zadnjih 8 članaka pošto mi se nije dalo više o BEV na autonet, jedini gdje napisana rijeć ekologija je na komentaru nekog forumaša @R3nchi, ček pa to si ti. Dakle ne seri. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 18:04 (Gajotres).
16 godina
Gajotres kaže...

Otvoio sam zadnjih 8 članaka pošto mi se nije dalo više o BEV na autonet, jedini gdje napisana rijeć ekologija je na komentaru nekog forumaša @R3nchi, ček pa to si ti. Dakle ne seri. 

Ekologija i je jedini forte za "zelenu tranziciju" uz pomoć EV.

Ništa drugo tu nije bitno i to je ono što radi toliku pomotnju.

16 godina
Old Iggy kaže...
Gajotres kaže...

Ja sam tu više sa stavom stick to the man. Meni je lijepo vidjeti na aplikaciji od solara nisam ispusiot xyz kilograma CO2 i nije porezano xyz stabala ali glavna motiavija je bila je*** HEP, GPZO/EM i Ruse. Ok znam da bi bolje rješenje bilo dodati baterije što se nadam da će biti kroz koju godinu. 

Tako sam isto nekako i za EV, spojit ću ga kod kuće na utičnicu, pojačat ću solare i mogu mi sve trošarine i PDV na bengu posaugat. ICE generalno nema manevarskog prostora za daljni razvoj barem ja tako mislim. Dok se u EV i baterije ulažu sulde cifre. 

Raspitivao sam se kod susjeda oko Modela Y, lijepo je vidjeti u aplikaciji ovoliko bi te koštao put s bengom a ovoliko si platio u struji. Sad ti bolje poznaješ tematiku, meni od Muska baterija dosta djeluje kao fantazija odnosno želje i pozdravi ali ovih drugi ako stvarno izađe solid state batery iduče godine ma čak i u idućih 5g je game over za ICE. Uz uvijet da stvarno ponude dupli kapacitet bez rizika od požara i 10x puta više ciklusa punjenja. 

Doslovno bih mogao zaboraviti na HEP i GPZO/EM, spojiti solare na jednu tu bateriju i prst u uho. Ne znam može li se ali bi isto top bilo tu bateriju punim preko noči na jeftiniju terifu i onda trošim po danu. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 20:06 (Gajotres).
16 godina
Gajotres kaže...
Old Iggy kaže...
Gajotres kaže...

Ja sam tu više sa stavom stick to the man. Meni je lijepo vidjeti na aplikaciji od solara nisam ispusiot xyz kilograma CO2 i nije porezano xyz stabala ali glavna motiavija je bila je*** HEP, GPZO/EM i Ruse. Ok znam da bi bolje rješenje bilo dodati baterije što se nadam da će biti kroz koju godinu. 

Tako sam isto nekako i za EV, spojit ću ga kod kuće na utičnicu, pojačat ću solare i mogu mi sve trošarine i PDV na bengu posaugat. ICE generalno nema manevarskog prostora za daljni razvoj barem ja tako mislim. Dok se u EV i baterije ulažu sulde cifre. 

Raspitivao sam se kod susjeda oko Modela Y, lijepo je vidjeti u aplikaciji ovoliko bi te koštao put s bengom a ovoliko si platio u struji. Sad ti bolje poznaješ tematiku, meni od Muska baterija dosta djeluje kao fantazija odnosno želje i pozdravi ali ovih drugi ako stvarno izađe solid state batery iduče godine ma čak i u idućih 5g je game over za ICE. Uz uvijet da stvarno ponude dupli kapacitet bez rizika od požara i 10x puta više ciklusa punjenja. 

Doslovno bih mogao zaboraviti na HEP i GPZO/EM, spojiti solare na jednu tu bateriju i prst u uho. Ne znam može li se ali bi isto top bilo tu bateriju punim preko noči na jeftiniju terifu i onda trošim po danu. 

Nije uopće pitanje ima li financijski smisla ako imaš svoje solare, dapače. Problem je što ih mnogi ne mogu imati. Na stranu duža putovanja gdje moraš plaćati (nekad i sumanute cijene).

Recimo, ja koristim tri nekretnine, na dvije bi fizički mogao staviti solare, ali nema smisla. Na glavnoj ne mogu, a tu bi jedino imalo.

No to i dalje ne negira osnovnu premisu "ekologije", tj. glavnog pokretača forsiranja EV-a.

16 godina
ludi kekec kaže...

članak je totalno besmislen jer ne sadrži ključni podatak - udio cijene baterije u cijeni vozila.

Baterija je oko 30% cijene automobila.

Osim toga je bitno masovno proizvoditi nesto i biti vertikalno integriran. Npr. BYD radi 80% auta in-house a VW 20%. Znaci VW osim kaj ima jednu od najskupljih radnih snaga na svijetu, masu komponenti, dijelova i svega zivoga placa vanjskim kooperantima.

Meni je fascinantno kak se svi jos uvijek glupiraju i prave grbavi. BMW sef je neki dan izjavil da elektrifikacija nema smisla i ne znam kaj sve nije nasral. Znaci BMW je pretekel Teslu prosli mjesec u prodaji EVa i prodaja EVa im konstatno biljezi rekordne brojke a ICE im stagnira ili opada.

VW sef je izjavio da je Kina 10 godina ispred njih. Stellantis sef bude dobil nogu u guzicu ako jos nije. Ford sef dizajna je otisel u Kinu, sef Audi dizajna isto tak...

Svima je sve jasno, sve se vidi iz aviona ali nekima jos uvijek nije doslo iz guzice u glavu.

16 godina
NEW_MAN kaže...

Osim toga je bitno masovno proizvoditi nesto i biti vertikalno integriran. Npr. BYD radi 80% auta in-house a VW 20%. Znaci VW osim kaj ima jednu od najskupljih radnih snaga na svijetu, masu komponenti, dijelova i svega zivoga placa vanjskim kooperantima.

Smisao vanjskih kooperanata i jest smanjiti cijenu. Zato je danas jako rijetka puna vertikalna integracija, R&D i proizvodnja samo za sebe je iznimno skupa, posebno u high-cost zemljama.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice