Pad cijena baterija i jeftinija električna vozila

poruka: 38
|
čitano: 12.149
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pad cijena baterija i jeftinija električna vozila ".
16 godina
Re: Pad cijena baterija i jeftinija električna voz
Old Iggy kaže...
NEW_MAN kaže...

Osim toga je bitno masovno proizvoditi nesto i biti vertikalno integriran. Npr. BYD radi 80% auta in-house a VW 20%. Znaci VW osim kaj ima jednu od najskupljih radnih snaga na svijetu, masu komponenti, dijelova i svega zivoga placa vanjskim kooperantima.

Smisao vanjskih kooperanata i jest smanjiti cijenu. Zato je danas jako rijetka puna vertikalna integracija, R&D i proizvodnja samo za sebe je iznimno skupa, posebno u high-cost zemljama.

A znaš i sam kakva to na kraju ispadne tragedija. Combis a i HT vračaju se inhouse. Koliko su mi rekli i iz Atosa vračaju cijeli odjel. Radio si u obe firme. 

Direktor da pobere bonuse za manje novaca da podizvođaću pošto i onako zna da ima limitirani radni vijek na dirketorskom mjestu ili magično dobije apartman na moru. Poslije kad nastanu sranja, kad podizvođać digne cijene, raspadne mu se firma što več ne ti si na cjedilu on i onako više nije direktor i briga ga. 

Pa kad još kad ti nešto ključno naprave u nekom egzotičnom programskom jeziku. Imaš ti kod ali nemaš nikoga da ti ga održava. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.10.2024 9:53 (Gajotres).
16 godina
Gajotres kaže...
Old Iggy kaže...
NEW_MAN kaže...

Osim toga je bitno masovno proizvoditi nesto i biti vertikalno integriran. Npr. BYD radi 80% auta in-house a VW 20%. Znaci VW osim kaj ima jednu od najskupljih radnih snaga na svijetu, masu komponenti, dijelova i svega zivoga placa vanjskim kooperantima.

Smisao vanjskih kooperanata i jest smanjiti cijenu. Zato je danas jako rijetka puna vertikalna integracija, R&D i proizvodnja samo za sebe je iznimno skupa, posebno u high-cost zemljama.

A znaš i sam kakva to na kraju ispadne tragedija. Combis a i HT vračaju se inhouse. Koliko su mi rekli i iz Atosa vračaju cijeli odjel. Radio si u obe firme. 

Direktor da pobere bonuse za manje novaca da podizvođaću pošto i onako zna da ima limitirani radni vijek na dirketorskom mjestu ili magično dobije apartman na moru. Poslije kad nastanu sranja, kad podizvođać digne cijene, raspadne mu se firma što več ne ti si na cjedilu on i onako više nije direktor i briga ga. 

Pa kad još kad ti nešto ključno naprave u nekom egzotičnom programskom jeziku. Imaš ti kod ali nemaš nikoga da ti ga održava. 

I jedni i drugi baš i ne vraćaju in house, dapače, dobrim dijelom je interni offshoring u igri (na stranu što ne znam kakve informacije imaš u obje firme, ali nije baš sve "jednostano"). Tu i je problem, ja sam se napatio radi toga (koristi npr. Rumunjsku, Egipat ili Indiju dugoročno pa da vidiš nekad veselja).

VW i ostali da vrate sve u Njemačku koštalo bi enormno, tek onda bi vozila poskupila. O tome da bi trajalo za neke stvari godinama da ne pričamo.

15 godina
NEW_MAN kaže...

Prije dosta godina sam vidio koliko upravo BMW plaća kooperantima za neke dijelove. To su tako smiješne cijene da mi nije jasno kako netko može proizvesti nešto tako jeftino, a kamo li prodati to po toj cijeni i još preživjeti (ili čak zaraditi). Nema šanse da bi in-house mogli tako jeftino proizvoditi upravo iz razloga koje ti je Old Iggy spomenuo. Zamisli da proizvodiš automobile i želiš proizvoditi svoja sjedala, treba ti hrpa R&D-a (tehnologija, materijali, ergonomija, testiranje, certifikacija, proizvodni procesi...), pa onda još logistika i proizvodnja, a tu je i investicija i osiguranje... a dobiješ ga kompletnog za smiješnu cifru tipa 35€ od firme koja to sve ima jer ionako proizvodi 300 modela sjedala za razne proizvođače. Nema šanse da bi to bilo isplativo. BYD je možda holding koji ima u svom vlasništvu firme koje rade plastiku, elektroniku, sveisvašta, ali opet sigurno ne rade sve u jednom pogonu istovremeno lijevanje aluminija i matrice ekrana za kokpit, samo je pod okriljem jedne krovne organizacije. Uostalom, u Kini se dosta toga radi drugačije.
Stvar je u tome da se njemačkim proizvođačima u tranziciji iz onoga što sad rade (strojarstvo) na nešto novo (elektrotehnika) smanjuje margina i naravno da im se to ne sviđa. Ako na ICE autu zaradiš 20k€ a na električnom 7k€ koji bi ti radije proizvodio?

16 godina

Evo ga jedna top vijest s konkretni podatcima. Znam da Toyota i Samsung isto SSB bi trebao biti 600/750 milja ali se ne vidi još na horizontu. 

40% lakša i 33% manja baterija s 80% večim kapacitetom.  

SSB od MG-a u 2025 mi je i onako bilo prenategnuto. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 8:38 (Gajotres).

0 0 hvala 0
8 godina
Gajotres kaže...

Evo ga jedna top vijest s konkretni podatcima. Znam da Toyota i Samsung isto SSB bi trebao biti 600/750 milja ali se ne vidi još na horizontu. 

Inače, gledao sam nedavno na Munro kanalu, ona firma Sakuu isto to radi.

Zapravo je to sve praktički tehnologija koja nije ništa drugačija od standardnih baterija, uz dodatni problem neefikasnosti proizvodnje, tj. cijenovne nekonkurentnosti u odnosu na standardne postupke.

Ali oni tvrde da su postigli cijenovni paritet već na srednje velikoj skali - živi bili pa vidjeli (premda je tu potreban redizajn praktički cijelih pogona, ali tko uspije ukomponirati takav proces čim više u postojeći sistem proizvodnje pouch ćelija, taj će fino profitirati).

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 9:06 (fer-de-lance).
16 godina
fer-de-lance kaže...
Gajotres kaže...

Inače, gledao sam nedavno na Munro kanalu, ona firma Sakuu isto to radi.

Zapravo je to sve praktički tehnologija koja nije ništa drugačija od standardnih baterija, uz dodatni problem neefikasnosti proizvodnje, tj. cijenovne nekonkurentnosti u odnosu na standardne postupke.

Ali oni tvrde da su postigli cijenovni paritet već na srednje velikoj skali - živi bili pa vidjeli (premda je tu potreban redizajn praktički cijelih pogona, ali tko uspije ukomponirati takav proces čim više u postojeći sistem proizvodnje pouch ćelija, taj će fino profitirati).

Corolla mi je i onako u garanciji do 2031 ako do tad tehnologija s baterijama ne ode svjetlosnim miljama naprjed onda bolje da nas nema. 

12 godina

Smatram da su ai proizvođači dali pre veliki zalogaj.Hibrid je i dalje najbolji izbor struje/goriva. I mišljenja sam da su trebali još bar 10 godina ostati na toj praksi. A ne odmah na cistu struju prelaziti 

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Kupovat cu V8 dok zadnji bude proizveden i onda polovni dok se ne raspadne

1 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice