Osobno iskustvo aktiviranja eOsobne – na računalu

poruka: 64
|
čitano: 67.808
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Osobno iskustvo aktiviranja eOsobne – na računalu ".
15 godina
Re: Osobno iskustvo aktiviranja eOsobne – na račun

Također sam na Fedori, uspio sam pokrenuti eidmiddleware i aktivirati osobnu, ali Signer koji je potreban na certiliji se pokrene, ali ne rade neki certifikati koje lokalno pokrene. Njihova podrška daje generic odgovor da je službeno podržan samo ubuntu.

17 godina

Ovaj vikend sam išao aktivirati novu osobnu iskaznicu. Naravno, ništa nije moglo proći glatko iz prve. Morao sam nekoliko puta instalirati i brisati softver, zatim instalirati stariju verziju aplikacije jer najnovija očito ne radi kako treba. Prošao sam i kroz nekoliko različitih preglednika dok iz nekog razloga napokon nije proradilo i certifikati se aktivirali. Sad imam višu razinu pristupa na e-građani, ali iskreno, ne vidim neku konkretnu korist osim što ću za deset godina, kad ova osobna istekne, moći online napraviti novu vozačku ili osobnu, pod uvjetom da ovo sve za prijavu i potpisivanje tada još uvijek radi.

Pitao sam nekoliko poznanika koji već imaju novu osobnu koriste li digitalne usluge. Od sedam njih, šest je reklo da nisu ni pokušali aktivirati certifikate jer ne vide nikakvu korist od toga. Sama aktivacija je komplicirana, daleko od toga da je prilagođena prosječnom korisniku, a i usluge koje se nude možda imaju smisla u poslovnom svijetu, ali za privatne osobe su koristi minimalne. Mislim da je ovo još jedan primjer kako digitalizacija često izgleda impresivno na papiru, ali u stvarnosti, ljudi se jednostavno ne žele baviti dodatnim komplikacijama ako od toga nemaju jasnu i konkretnu korist.

Kako biste ocijenili proces aktivacije eOI?

5 Vrlo jednostavno
0 Srednje zahtjevno
8 Komplicirano i frustrirajuće
0 Nisam aktivirao eOsobnu
0 Još nemam novu eOsobnu

1 0 hvala 0
17 godina

Uzasno,da moram ponovno radit ne znam kako bi...mozda nisam ni trebao uopce to smece aktrivirat,jer sumnjam u sigurnost tog smeca

...potpis nije potreban...
Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
Re: Osobno iskustvo aktiviranja eOsobne – na račun

Zbog prirode posla aktivirao sam ih barem 30ak do sada. Nikada me nije zezao sami postupak aktivacije a Middleware softver mi je uvijek bio na zadnjoj verziji. Ono što jesam primjetio, kada bi aktivirao eOsobnu onda bi morao ištekati čitač iz USBa na 10ak sekundi jer u suprotnom mi preglednik ne prepozna certifikat na osobnoj.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 19:49 (KTM).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice