Osječki dronovi i ukrajinsko ratno iskustvo za nap

poruka: 29
|
čitano: 4.414
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Osječki dronovi i ukrajinsko ratno iskustvo za nap".
7 godina

Podržavam izradu "interceptor" dronova, i dual-use namjenske dronove, takvi dronovi imaju budućnost, a dronovi namjenjeni za ubijanje ljudi nemaju.

Gledao sam neki video na youtube-u, srbi napravili 10.000 dronova Komarac,skupa s bojnom glavom. Ne šale se oni.

3 1 hvala 0
10 godina
Re: Osječki dronovi i ukrajinsko ratno iskustvo za
gpd kaže...

Ne šale se oni.

Kod nas i dalje laganini.fm 

Ljudi zaboravljaju brzo, a ovi problemi se dogode preko noci. Tako je bilo i onda.  

Nadajmo se najboljem, jer kod nas se ovi razni znaci na horizontu ne shvacaju ozbiljno. 

18 godina

Sumnjam da naši samo sjede i ništa ne rade.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
7 godina

Nah.
Ako netko misli da je HRZ nabavilo zrakoplove, koji prelete naš zračni prostor za 10 minuta, čisto u obrambene svrhe, rekao bih da je deluzivan.
Dio smo NATOve obrambene strategije, a NATO nije utemeljen da se igra one "ide-maca-oko-tebe-pazi-da-te-ne-ogrebe" sa SSSR/Rusijom, nego da udri muški 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 15:31 (Al Crane).

2 0 hvala 0
4 godine

Dronovi odavno nisu budućnost, nego sadašnjost ratovanja.

Magia Posthuma

3 0 hvala 0
17 mjeseci
To, to, treba ići malo i na terensku obuku u borbu protiv oraka sa istoka.

"Sve za domovinu , domovinu nizašto"!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
Sirotanovic kaže...

ma dobre, ne baš za nizašto, ali za nešto na 4 kotača od Sv. Njemačkog Trojstva -svakako !

Ju je je? Je ju je!
4 godine

Zašto se nije nitko sjetio ratnih dronova 91 , da pičimo po četnicima koji su bili oko Vukovara ?

To se i onda moglo napraviti, a ne da bacamo bojlere s eksplozivom i čavlima iz poljoprivrednih aviona 😂

合気道 五段
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Vampir001 kaže...

Dronovi odavno nisu budućnost, nego sadašnjost ratovanja.

Rekao bih i prošlost ratovanja, još u domovinskom ratu 90-ih , koristili su se dronovi sa prijenosom slike u real time-u. realnom vremenu. Doslovno maketa aviona sa kamerom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 14:13 (gpd).
7 godina

Ona mrcina što je tresnula u Zagrebu na Jarunu bila je proizvedena još u doba Sovjetskog Saveza, tamo negdje '70-tih ili '80-tih
(i prošla je nedetektirana kroz zračne prostore tri NATO članice).

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

2 0 hvala 0
7 godina
Al Crane kaže...

Ona mrcina što je tresnula u Zagrebu na Jarunu bila je proizvedena još u doba Sovjetskog Saveza, tamo negdje '70-tih ili '80-tih
(i prošla je nedetektirana kroz zračne prostore tri NATO članice).

OK, to je krstareća raketa. Kao tomahawk.

Točnije izviđački UAV 

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 14:11 (gpd).
16 godina

ne to je dron pogonjen mlaznim motorom s MiGuše 21, preprogramira mu se putanja do područja interesa, ode, snimi kaj snimi i istim putem se vraća natrag...

Ukrajinci su ga sam nakrcali s nešto eksploziva da grune, sva sreća nije, u zemlji u kojoj se gruvalo 30-ak godina prije - slijedeći put neg ciljaju London, berlin, Pariz ili Brisel...

Ju je je? Je ju je!
4 godine
Zaporožac kaže...

Zašto se nije nitko sjetio ratnih dronova 91 , da pičimo po četnicima koji su bili oko Vukovara? 

Sjetio se i korišteni su, ali ne na taj način.

gpd kaže...

Rekao bih i prošlost ratovanja, još u domovinskom ratu 90-ih , koristili su se dronovi sa prijenosom slike u real time-u. realnom vremenu. Doslovno maketa aviona sa kamerom.

Točno, ali oni su korišteni za prikupljanje podataka. Ovo s prijenosom slike/videa u realnom vremenu bilo je kasnije, prije Oluje, tu je bio ograničen analogni video prijenos sa slabim signalom,
malim dometom i lošom kvalitetom slike, te je bio vrlo osjetljiv na ometanje.

https://tehnika.lzmk.hr/bespilotna-letjelica/

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska-vojska-medu-prvima-u-svijetu-koristila-dronove-davne-1991-prozvali-su-ih-americkima-zbog-varke/

Magia Posthuma
18 godina
Sirotanovic kaže...

Dobrovoljaca ima sve manje i manje, a oni koju su uspjeli(razni zapadnjaci dobrovoljci)izvuči živu glavu imali bi kaj reči.

Kad smo več kod raznih dronova, eto jedne zanimljive Ruske kombinacije FPV drona-podmornice na kotačima.Primjenja takvog hardvera je vrlo široka, naravno sve ide u vojne svrhe jer za to su i trenutno primarno namjenjeni. 

https://rumble.com/v6yxyow-russian-unmanned-aerial-fpv-drone-action-in-water-on-land-and-in-the-air.html

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.4.2026 16:57 (rambox).
7 godina
rambox kaže...
Sirotanovic kaže...

Dobrovoljaca ima sve manje i manje, a oni koju su uspjeli(razni zapadnjaci dobrovoljci)izvuči živu glavu imali bi kaj reči.

Kad smo več kod raznih dronova, eto jedne zanimljive Ruske kombinacije FPV drona-podmornice na kotačima.Primjenja takvog hardvera je vrlo široka, naravno sve ide u vojne svrhe jer za to su i trenutno primarno namjenjeni. 

https://rumble.com/v6yxyow-russian-unmanned-aerial-fpv-drone-action-in-water-on-land-and-in-the-air.html

E, to. ☝️

Još jedino fali da može pod zemljom rovat.

17 mjeseci
Joj to smo tako usrali s nazivom isto kao što smo i sa UI, danas svaki jači program se naziva umjetnom inteligencijom, pa smo morali brisati govna sa klasama generalna , opće... tako i dron može biti sve ali bespilotna letjelica je samo zrakoplov (bespilotni).
Gdje su ona vremena kad smo te stare "dronove" (bespilotne zrakoplove) zvali bespilotnim letjelicama (eng. UAV), a ono što smatramo zapravo dronova nazivali kvadriceps.

I sad, to je tako retardirano da je sve dron od igračke do zrakoplova global hawk raspona krila 40m, isto i kao što je svaki jači računalni program UI retardirano za izgovoriti kad može biti i GUI ili opća... kad bolje razmisliš zvuči kao da opći 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
7 godina
Sirotanovic kaže...
Joj to smo tako usrali s nazivom isto kao što smo i sa UI, danas svaki jači program se naziva umjetnom inteligencijom, pa smo morali brisati govna sa klasama generalna , opće... tako i dron može biti sve ali bespilotna letjelica je samo zrakoplov (bespilotni).
Gdje su ona vremena kad smo te stare "dronove" (bespilotne zrakoplove) zvali bespilotnim letjelicama (eng. UAV), a ono što smatramo zapravo dronova nazivali kvadriceps.

I sad, to je tako retardirano da je sve dron od igračke do zrakoplova global hawk raspona krila 40m, isto i kao što je svaki jači računalni program UI retardirano za izgovoriti kad može biti i GUI ili opća... kad bolje razmisliš zvuči kao da opći 🤔

Pa, dron u biti znači nesvjesna radilica u nekom sustavu, a uže shvaćeno (po meni) sve ono što obavlja zadatke bez direktne ljudske posade, ali daljinski upravljano - za razliku od automata ili (autonomnijeg i sofisticiranijeg) robota.
Ovi mini-dronovi su zapravo modernizirane daljinski upravljane letjelice poput onih umanjenih modela aviona i helikoptera koji su još odavno bili popularni, samo im je modernija tehnologija dala više snage i bolje veze.
Sjećam se kako sam pred xy godina imao muke objasniti svom malom nećaku što u PC igrici Terra Nova znači dron  (automatizirana lebdeća kugla s kamerom za izviđanje koju sam ja još onda zapravo tako nazvao) (nezaboravna igrica, bdw, definitivno zaslužuje moderni upgrade/remake).

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.4.2026 23:51 (Al Crane).
10 godina
Stric_Jura kaže...

ne to je dron pogonjen mlaznim motorom s MiGuše 21, preprogramira mu se putanja do područja interesa, ode, snimi kaj snimi i istim putem se vraća natrag...

Ukrajinci su ga sam nakrcali s nešto eksploziva da grune, sva sreća nije, u zemlji u kojoj se gruvalo 30-ak godina prije - slijedeći put neg ciljaju London, berlin, Pariz ili Brisel...

Velika je to ptica.

Pitam se da je ljuljnula u zgrade jer u blizini imamo velike nebodere na Srednjacima, Gredice, Horvacansku, dom itd.

Neki kazu, boli ih, osiguranje bi platilo da se nesto dogodilo stanovima. 

Da li bi osiguranje platilo? Pod sto se vodi ova steta? Nastala kao rezultat vojnih operacija u Ukrajini. 

Jer sve je dobro dok ti placas njima, a oni otprintaju neki papir. 

A jednom kada je sranje, eeee paaaa ovogaaaa, daaaa, ispunite 4 formulara, vjestak ce izici, pa cemo se suditi, pa cemo potrazivati itd. 

4 godine
Al Crane kaže...

Nah.
Ako netko misli da je HRZ nabavilo zrakoplove, koji prelete naš zračni prostor za 10 minuta, čisto u obrambene svrhe, rekao bih da je deluzivan.
Dio smo NATOve obrambene strategije, a NATO nije utemeljen da se igra one "ide-maca-oko-tebe-pazi-da-te-ne-ogrebe" sa SSSR/Rusijom, nego da udri muški 

Kad je veliki nosač uplovio u Hrvatsku, pomislio sam da su došli po naše Rafale.

Mislim, ako smo u NATOu imaju pravo na to, zar ne ?!  😁

合気道 五段
7 godina
Zaporožac kaže...
Al Crane kaže...

Nah.

Kad je veliki nosač uplovio u Hrvatsku, pomislio sam da su došli po naše Rafale.

Pa, ako imaju, onda to nisu NAŠI Rafali. Osim što su kupljeni NAŠIM nofcima.

I kad je zapravo bio referendum o hrvatskom NATO članstvu, podsjeti me na to molim Te.

7 godina
Gebirgs kaže...
Stric_Jura kaže...

Velika je to ptica.

Pitam se da je ljuljnula u zgrade jer u blizini imamo velike nebodere na Srednjacima, Gredice, Horvacansku, dom itd.

Neki kazu, boli ih, osiguranje bi platilo da se nesto dogodilo stanovima. 

Da li bi osiguranje platilo? Pod sto se vodi ova steta? Nastala kao rezultat vojnih operacija u Ukrajini. 

Jer sve je dobro dok ti placas njima, a oni otprintaju neki papir. 

A jednom kada je sranje, eeee paaaa ovogaaaa, daaaa, ispunite 4 formulara, vjestak ce izici, pa cemo se suditi, pa cemo potrazivati itd. 

Koji krater bilo kakvo osiguranje može otkupiti život tvog djeteta, žene, oca, majke, sestre, brata, prijatelja...???

Meni se čini da su Ukrajinci sasvim proračunato ispalili prastaru sovjetsku letjelicu na hrvatski glavni grad da DIREKTNO uvuku što više država (i NATO) u sukob s Rusima.

Jesi ikad vidio što je godinama prije napisano u analizi RAND Korporacije, i zašto je CIA filala bivše ukronacističke kolaboratore u Sovjetsku Ukrajinu? Kako je došlo do puča 2014?
To je čisti proxy-rat u režiji US/GB, sa svrhom da rasformiraju ili potčine Rusiju kao faktor najvećeg otpora Zapadu, i imaoca najvažnijih zaliha sirovina kao nafta, to još samo najvećim debilima nije jasno. Sreća da je iskrsnuo debil kao Trump da svijetu zorno objasni kako stvari stoje.

4 godine
Al Crane kaže...

I kad je zapravo bio referendum o hrvatskom NATO članstvu, podsjeti me na to molim Te.

To ti se zove suživot.

Što je moje, to je i tvoje.

Inače, tadašnji državni vrh, uključujući premijera Ivu Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića, smatrao je da referendum nije ustavna obveza jer NATO nije savez država koji podrazumijeva prijenos suvereniteta na način na koji to čini Europska unija.

合気道 五段
10 godina
Zaporožac kaže...

Ajd' da smo uzeli M verzije zrakoplova s palubnom kukom pa mozda i ima sansa slijetanja za nosac RH Rafala, ovako 0 bodova. 

A i da imaju "palubnu kuku", to su stotine i stotine sati naleta i vjezbe prije sletanja na nosac jer su greske skupe a sansa da nesto podje po zlu visoke. 

7 godina
Zaporožac kaže...
Al Crane kaže...

To ti se zove suživot.

Što je moje, to je i tvoje.

Inače, tadašnji državni vrh, uključujući premijera Ivu Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića, smatrao je da referendum nije ustavna obveza jer NATO nije savez država koji podrazumijeva prijenos suvereniteta na način na koji to čini Europska unija.

To ti se popularno zove sranje kvaki u ime opravdavanja eksploatacije/iskorištavanja.
Ne bi trebao biti sveopći referendum za nešto zbog čega moramo trošit pare kojih uopće nemamo na bacanje, zaratiti i slati svoju djecu da ginu na drugom kraju svijeta??
Ma baš krasan kriterij je to šta kojekakvi prevaranti i kriminalci na vlasti smatraju da je ustavna obaveza ili ne. 
A prije nego što mi kreneš svirati o nekakvoj demokraciji i volji većine - si čuo kad za nekakve političke manipulacije i izborni inžinjering?

Podjela je pomalo zbunjujuća. Primjerice, u VII. izbornu jedinicu spadaju i Zagrepčani i Gorani i Primorci. Dakle, birači iz Karlovca, Samobora, Novog Vinodolskog i zagrebačkih naselja Buzin, Jarun, Savski Gaj i Trnsko biraju iste predstavnike.
https://www.zagreb.info/vijesti/grad-zagreb-podijeljen-je-na-cetiri-izborne-jedinice-znate-li-koja-je-vasa-i-gdje-cete-glasati/269582/

"Podjela je pomalo zbunjujuća"!!! 
https://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.4.2026 7:09 (Al Crane).
4 godine
Al Crane kaže...

A prije nego što mi kreneš svirati o nekakvoj demokraciji i volji većine - si čuo kad za nekakve političke manipulacije i izborni inžinjering?

Otkud ti uopće ideja da ćemo nas dvojica zajedno i dalje svirati po temi.

Imam pametnijega posla.

合気道 五段
7 godina
Zaporožac kaže...
Al Crane kaže...

Otkud ti uopće ideja da ćemo nas dvojica zajedno i dalje svirati po temi.

Imam pametnijega posla.

A je li, sad te taj suživot najednom ne zanima? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.4.2026 14:19 (Al Crane).
10 godina
Al Crane kaže...

Koji krater bilo kakvo osiguranje može otkupiti život tvog djeteta, žene, oca, majke, sestre, brata, prijatelja...???

Ne uzimate sve elemente jednadzbe u obzir kolega. 

Sto da npr krkne dron, ubije punicu koja je zivotno osigurana, nasljedite stan koji Vam osiguranje mora renovirati i naplatite zivotno osiguranje?

Mislim sansa je mala ali..

Slava Ukraini! 

16 godina

punicu veliš?

Ju je je? Je ju je!
16 godina

Kod ovakvih vijesti bilo bi lijepo malo vise detalja kakvi su "moguci" plodovi ove suradnje. Hvala. 

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice