Orqa pokreće proizvodnju u SAD-u, u punom kapacite

poruka: 18
|
čitano: 2.525
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Orqa pokreće proizvodnju u SAD-u, u punom kapacite".
8 godina

copy/paste

Firma koja ima pogone na Floridi, u kojoj rade Amerikanci i koja porez plaća američkoj državi NIJE hrvatska firma, makar se vlasnik 100x zvao Hrvoje...
znači "sposobni" smo napraviti DC...nuklearke u kontejneru(kaže plenky)...ali i ne plastično prdekalo na baterije
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 20:31 (HCMAA).
Moj PC  
1 7 hvala 0
10 godina
Re: Orqa pokreće proizvodnju u SAD-u, u punom kapa

Da si pročitao više od naslova, otkrio bi da smo sposobni proizvoditi 280 000 "plastičnih prdekala na baterije" godišnje, u Osijeku.

A da pročitaš još malo, znao bi da je SAD efektivno zabranio uvoz dronova i da jedino kako možeš prodavati nove modele na US tržištu je da imaš pogon u SADu, sa njhovim odobrenjem.

7 godina
HCMAA kaže...

copy/paste

Firma koja ima pogone na Floridi, u kojoj rade Amerikanci i koja porez plaća američkoj državi NIJE hrvatska firma, makar se vlasnik 100x zvao Hrvoje...
znači "sposobni" smo napraviti DC...nuklearke u kontejneru(kaže plenky)...ali i ne plastično prdekalo na baterije

Od kud ti info da je vlasnik tvrtke Orqa U.S. LLC Hrvat?

(Ne kažem da je ili nije, nego me zanima tko je vlasnik)

17 godina

Jesu amerikanci prosvjedovali protiv tvornice i stranih vlasnika koji će iznositi profit iz amerike?

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
dejo6 kaže...

Jesu amerikanci prosvjedovali protiv tvornice i stranih vlasnika koji će iznositi profit iz amerike?

Treba im popularni edukator i amaterski astrolog da ih nauci da "Novac ide van, njima ostaje samo zagadjenje".

4 godine
gpd kaže...

Da si malo bistriji brzo bi ukucao u ChatPT

Vlasnici i osnivači osječke tvrtke Orqa, poznate po razvoju tehnologije za dronove, su Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević.Evo ključnih detalja o vlasništvu i strukturi:Osnivači: Tvrtku je pokrenula grupa inženjera iz Osijeka.

Vlasnička struktura: Prema podacima iz 2026., ključni ljudi su Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević.Holding struktura: Kao vlasnik se navodi i ORQA HOLDING LIMITED sa sjedištem u Irskoj, pokazuju podaci tvrtke CompanyWall Business.

Orqa je postala jedan od europskih i svjetskih lidera u FPV (First Person View) tehnologiji za dronove, a značajan iskorak napravili su akvizicijom švicarske tvrtke ImmersionRC.Osječka Orqa-krenuli iz garaže, a danas grade tvornice i ...I to im se itekako isplatilo. Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević danas su vlasnici jedne od najuspješnijih hrvatskih..

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 0:05 (Zaporožac).
9 mjeseci

Samo napred. Ne pratim detaljno, nagadjam po sjecanju, mislim da Orqai glavni investitor nekakav amerkanjski fond sa vrecom para koja nema dno.

Meni se cini da je ovo samo logican slijed, tome unatoc, bravo Orqa, samo napred.

Siguran sam da bu se mogao javiti nekakav dokoni najpametniji leftikaner, sa pricom o necem pokradenom, sklapacima koji rade za saku cevapa i snitu kulena, te tehnlologijom koju mozes kupiti na Temu za tri centa. 

Tako pisu eminentni "nounari" i Radnicka Fronta.

0 0 hvala 0
7 godina
Zaporožac kaže...
gpd kaže...

Vlasnici i osnivači osječke tvrtke Orqa, poznate po razvoju tehnologije za dronove, su Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević.Evo ključnih detalja o vlasništvu i strukturi:Osnivači: Tvrtku je pokrenula grupa inženjera iz Osijeka.

Vlasnička struktura: Prema podacima iz 2026., ključni ljudi su Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević.Holding struktura: Kao vlasnik se navodi i ORQA HOLDING LIMITED sa sjedištem u Irskoj, pokazuju podaci tvrtke CompanyWall Business.

Orqa je postala jedan od europskih i svjetskih lidera u FPV (First Person View) tehnologiji za dronove, a značajan iskorak napravili su akvizicijom švicarske tvrtke ImmersionRC.Osječka Orqa-krenuli iz garaže, a danas grade tvornice i ...I to im se itekako isplatilo. Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević danas su vlasnici jedne od najuspješnijih hrvatskih..

Jako si bistar ,
ChatGpt nema podatke koji su iza paywall-a.

22 mjeseca
Zaporožac kaže...

A ti da znaš čitati onda bi pročitao s razumijevanjem što čovjek pita.

Kačiš mu tko je vlasnik osječke orke, a on pita tko je vlasnik američke novoosnovane kompanije.

Po svemu sudeći, Orqa d.o.o. nema ništa s ovom firmom u americi, eventualno nekakvo partnerstvo tj. suradnja...

Što se tiče Orqa U.S. LLC, prema objavama iz svibnja 2026. tvrtka je osnovana kao američki zajednički pothvat (joint venture) između Orqe i američke kompanije By Light Professional IT Services LLC.
U službenom priopćenju navodi se da je riječ o “independent, U.S.-owned venture”, odnosno neovisnoj američkoj kompaniji u američkom vlasništvu.

Dakle:
Osnivači izvorne Orqe: Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević.

Orqa U.S. LLC: osnovana je partnerstvom između Orqe i By Lighta.

CEO Orqa U.S.-a je Charles Phillips.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:13 (SharkZ).
10 godina
SharkZ kaže...

CEO Orqa U.S.-a je Charles Phillips.

Saće neko da okopa oko Charlesa Phillipsa da vidi "čiji je". 

Ukratko, lik je (slika dolje), zavrsio Stanford (Business School) itd. 

Nema neki "Blue chip" pedigre, nije neki klasicni korporativni koljac, djeluje pozitivno. 

Ukratko, Mazel tov Orqa U.S.

Puno srece

7 godina

Da, ako je to zajednički poduhvat, (joint venture), onda je to posebna tvrtka, s pristupom know-how i tehnologiji tvrtki koje su u tom zjedničkom poduhvatu.

A drugo je podružnica.

1 0 hvala 0
13 godina
HCMAA kaže...

copy/paste

Ali data centar koji se nalazi u Hrvatskoj i plaća porez hrvatskoj državi NIJE hrvatski data centar jer su ga osnovali Amerikanci a vlasnik se zove Sam. Čudna neka logika.

42
17 mjeseci
Mojih2centa:
Siguran sam da bu se mogao javiti nekakav dokoni najpametniji leftikaner, sa pricom o necem pokradenom, sklapacima koji rade za saku cevapa i snitu kulena, te tehnlologijom koju mozes kupiti na Temu za tri centa.

Evo pravi iskonski ljevičar se javlja, ne smeta nam ništa od navedenog nego što je to pretežno vojna tehnologija i što će se većinom proizvoditi za ubijanje života, što vojnika to je OK, ali što i civila , žena i male nevine djece, kao i beba i trudnica, što sa jednim , dvojkama ili trojkama, kao i nevinih djevica.
A to zadrtim desančarima nažalost ne smeta dok je na pravoj strani.

Evo ja sam zaradio 🥪 od druga Vučića ;)

A šta ćeš izgleda smo dobri u proizvodnji oružja (barem nešto), HS produkt , Orca i šteta što Đuro ne proizvodi više T84, to bi išlo kao alva za Ukrajinu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
9 mjeseci
Sirotanovic kaže...

Evo pravi iskonski ljevičar se javlja,

Sorry, ali nisi upao u klub, vise srece drugi puta ;).  Leftikaner ili lefticar nije isto sto i ljevicar. To su posve drugacije kategorije. Ljevicar zna sto govori, lefticar je papiga kojoj nije jasno sto ponavlja osim da je protiv., medju ostalim.

10 godina
Sirotanovic kaže...
Evo ja sam zaradio 🥪 od druga Vučića ;)  

E, s cime je tvoj sendvic?

Prica se da je bilo s Tirolskom par serija u Aprilu. Kazu za jubilarni post (100) da dobijes margarin, kulen i Edamer. Njam! Jedva cekam!

4 godine
SharkZ kaže...
A ti da znaš čitati onda bi pročitao s razumijevanjem što čovjek pita.

Kačiš mu tko je vlasnik osječke orke, a on pita tko je vlasnik američke novoosnovane kompanije.

Piše ti u članku, ako znaš čitati i znati protumačiti napisano.

To je dokaz pismenosti.

Osječka tvrtka Orqa, u suradnji s američkim partnerom By Light Professional IT Services LLC,osnovala je poduzeće Orqa U.S. LLC– partnerstvo pokrenuto radi otvaranja proizvodnih pogona na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Osječka tvrtka Orqa d.o.o. ima ključnu ulogu i suvlasništvo u novoj američkoj kompaniji Orqa U.S. LLC.Evo ključnih detalja o toj suradnji prema informacijama iz svibnja 2026.:Strateško partnerstvo: Orqa U.S. LLC je osnovana kao strateško partnerstvo između osječke Orqe i američke tvrtke By Light Professional IT Services.Američka kontrola: Orqa U.S. je "američka, neovisno kontrolirana tvrtka za bespilotne sustave" (u skladu s NDAA propisima), ali koristi tehnologiju i znanje osječke tvrtke.Podjela uloga: Dok je By Light osigurao financiranje i proizvodne kapacitete na Floridi, osječka Orqa pruža "best-in-class" IP (intelektualno vlasništvo) i tehnologiju.Cilj: Cilj je preslikati Orqa tehnologiju u SAD radi proizvodnje "american-made" dronova za američku vojsku i vladu.Osječka tvrtka nastavlja raditi kao krovna (parent) tvrtka, a ovo je proširenje poslovanja na američko tržište, a ne njezin izlazak iz te strukture.

Što ti (vama) dalje nije jasno ?

合気道 五段
17 mjeseci
Drug Vučković mi lepo kombinovao sendvič , mora da sam zaslužio, metnuo dosta kačkavalja bele farbe, malo šargarepe i domača lepa sremska kobasica a hleb od celovitog pirinača👌🇷🇸
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 godina
Sirotanovic kaže...
Drug Vučković mi lepo kombinovao sendvič , mora da sam zaslužio, metnuo dosta kačkavalja bele farbe, malo šargarepe i domača lepa sremska kobasica a hleb od celovitog pirinača👌🇷🇸

Auh! Alal' vera domacine! 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice