koliko love ima microsoft i ostali...mogli bi imati u free paketu 50-100GB...a ne da se seljakaju sa 5GB....ono usb stick od 1TB imaš za 80E
OneDrive dobiva veliku nadogradnju i AI pomoćnika
- poruka: 26
- |
- čitano: 4.068
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
koliko love ima microsoft i ostali...mogli bi imati u free paketu 50-100GB...a ne da se seljakaju sa 5GB....ono usb stick od 1TB imaš za 80E
Imaš li na sticku opciju da vratiš sve podatke na npr. datum 07.08.2025 kao na OneDriveu?
Brijem da nemaš :-)
Za 2€ mjesečno za 200GB mislim da je poprilično dobra cijena.
Plus kaj uz MS365 dobiješ 1TB.
Oh ne!
Opet im implementacija nece proci dobro i mnogim ce pretplatnicima izazvati probleme kao nedavno nama... Pusem na hladno 
I fokusiraju se na fotkice umjesto na sam Office, stabilnost i pouzdanost.
Imaš li na sticku opciju da vratiš sve podatke na npr. datum 07.08.2025 kao na OneDriveu?
Slažem se. Cloud storage je jedna od rijetkih pretplata koje imam i podržavam. U usporedbi sa lokalnim rješenjima, neusporedivo jednostavnije, bolje i funkcionalnije, a uz razumnu cijenu.
Slažem se. Cloud storage je jedna od rijetkih pretplata koje imam i podržavam. U usporedbi sa lokalnim rješenjima, neusporedivo jednostavnije, bolje i funkcionalnije, a uz razumnu cijenu.
...sve dok ne trebaš baratati sa većim datotekama. Pa vrti i vrti dok ne krene skidanje datoteke, pa vrti, skida i pukne konekcija (ne moja, nego s njihove strane), pa greške u sync., pa brzina ograničena, pa malo treniranje AI-a na tvojim fajlama,... Eto, to je moje iskustvo s njima..
Nedavno sam konačno doma upogonio svoj NAS i otkantao MS. Radi perfektno već mjesecima. Backup NAS-a radim na jedan vanjski HDD preko USB-a, a baš ako želim mogu dodatno image cijelog NAS-a prebaciti npr. na Amazonov S3.
Da, dođe više u startu sve, treba malo znanja, volje i vremena za upogoniti sve, ali jednom kada proradi radi tip-top
hmmmm kaj nije 2€ mj za 100 GB ?
hmmmm kaj nije 2€ mj za 100 GB ?
U pravu si, ja sam gledao u svom accountu (Microsoft 365 Family), ali to je nadoplata za dodatnih 200GB (2€/mj).
Inicijalno je izgleda 2€/mj za 100 GB (Microsoft 365 Basic - samo Outlook i OneDrive 100GB).
Tim kompanijama je cilj što više uzeti novaca od korisnika
...sve dok ne trebaš baratati sa većim datotekama. Pa vrti i vrti dok ne krene skidanje datoteke, pa vrti, skida i pukne konekcija (ne moja, nego s njihove strane), pa greške u sync., pa brzina ograničena, pa malo treniranje AI-a na tvojim fajlama,... Eto, to je moje iskustvo s njima..
Nedavno sam konačno doma upogonio svoj NAS i otkantao MS. Radi perfektno već mjesecima. Backup NAS-a radim na jedan vanjski HDD preko USB-a, a baš ako želim mogu dodatno image cijelog NAS-a prebaciti npr. na Amazonov S3.
Da, dođe više u startu sve, treba malo znanja, volje i vremena za upogoniti sve, ali jednom kada proradi radi tip-top
Upravo se i ja spremam za istu stvar, barem si vlasnik svojih podataka (uz sve pluseve i minuseve), backup NAS-a će ići na backup NAS u firmi XD.
Upravo se i ja spremam za istu stvar, barem si vlasnik svojih podataka (uz sve pluseve i minuseve), backup NAS-a će ići na backup NAS u firmi XD.
A ja imam doma Synology već više od 10 godina i isto tako sam brijao u početku. Nakon što sam inicijalno postavio i sebi i ukućanima backup fotki s moba, shared foldere, let's encrypt certifikate i svašta preko njega skužiš nakon nekog vremena da je to sve gnjavaža. A da ne pričamo da ako rikne imaš veliki problem (što financijski, što gubitka vremena i živaca umjesto da uživaš).
A da radi tip-top kao što kolega kaže baš i nije istina, imao sam finih problema sa Synologyevim aplikacijama (i desktop i mobilnim) i njegovim syncom. Izađe novi update mobilne aplikacije za Synology Photos, pa prestane radit backup fotki iz čistog mira, naravno to skužiš nakon nekog vremena. Pa ajmo slagati svim ukućanima ponovo da proradi. Možda sad radi bolje, ali ne želim više gubiti vrijeme na to kad imam ono što mi radi.
Sad me od nekog updejta windowsa non stop traži da se ulogiravam svaki put kad mu pristupam preko SMB-a, a prije nisam morao. Pa bih trebao izgubiti dva dana da skužim gdje je problem (a već sam jedan dan izgubio i nisam imao uspjeha). I tako to ide. Nešto poprave, nešto drugo zeznu.
Na kraju to moje na NASu nitko od ukućana nije ni znao koristiti, a OneDrive svi koriste jer je elegantno integriran u Windowse.
Sad lokalni Synology koristim jedino da na njemu vrtim VPN server za spojit se na kućnu mrežu i za downloadanje torrenta i na njega još backupiram sistemsku particiju računala sa True Imageom.
Sve bitno od podataka mi je na OneDriveu već dugi niz godina, a ono najbitnije držim always syncano i lokalno na dva računala (desktop i laptop) jer mi treba svakodnevno.
Nikad nikakvih problema nisam imao s njime, ni na računalima ni na mobitelu (osim dok su nedavno napravili kuršlus sa verzijama aplikacije, pa su na par mjeseci prestali raditi shared folderi - prikazivali su se kao shortcuti, a ne folderi).
Rađe platim profi uslugu i nemam brigu ni o hardveru ni o softveru.
Meni se Onedrive od svih cloud servisa pokazao kao najveće smeće. Koristim ga samo za nebitne pizdarije.
Dropbox radi najbolje, na žalost i najskuplji je.
plaćaš backup, a oni ga koriste za treniranje AI.. win-win za njih 
Meni se Onedrive od svih cloud servisa pokazao kao najveće smeće. Koristim ga samo za nebitne pizdarije.
Nešto krivo radiš! :-)
Nešto krivo radiš! :-)
Apsolutno.
NAS je najbolje rijesenje kada se postima kako treba.
Usput.
U cijelmo clanku nigdje o privacy-ju a bogami niti o bilo kakvoj EULA-i
Ako kliknemo na link na samom kraju clanka uleimo na isti promo materijal kao i u clanku.
Dakle nula bodova.
Nakon 15 sekundi pretrage otkriva link:
https://support.microsoft.com/en-us/office/frequently-asked-questions-about-copilot-in-onedrive-1bd55d10-7c46-417c-ab3d-e9c7be346947
gdje pri dnu imamo dva linka:
Prvi link, za korporacije kaze:
Microsoft 365 Copilot provides value by connecting LLMs to your organizational data. Microsoft 365 Copilot accesses content and context through Microsoft Graph. It can generate responses anchored in your organizational data, such as user documents, emails, calendar, chats, meetings, and contacts.
Drugi link za kucne korisnike kaze:
Your privacy settings and Copilot
You can choose your privacy settings when you're using Microsoft 365 apps. Your ability to use Copilot features depends on these two settings:
Experiences that analyze content
All connected experiences
If you turn off either of those settings, you can't use Copilot features in these apps:
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
Dakle, opet "opt out" opcija (fuj+bljak!)
AHAHAHAHHAHAH
AHAHAHAHHAHAHAHAHhhh
Microsoft smrdi!
Apsolutno.
Ja sam mislio da nešto krivo radi s OneDriveom :)
Nije NAS najbolje rješenje. Najbolje rješenje ne postoji, sve su neki kompromisi. NAS je u principu najkompliciranije rješenje.
A do sad mi se pokazao i kao najskuplje rješenje. Koliko sam ga platio skupa s diskovima (koji još na sreću nisu riknuli) to mi je na kraju moglo biti 10 godina Microsoft 365 Family pretplate.
A budimo realni, samo je pitanje vremena kad će AI doći i na NASeve :)
Apsolutno.
Nije NAS najbolje rješenje. Najbolje rješenje ne postoji, sve su neki kompromisi. NAS je u principu najkompliciranije rješenje.
A do sad mi se pokazao i kao najskuplje rješenje. Koliko sam ga platio skupa s diskovima (koji još na sreću nisu riknuli) to mi je na kraju moglo biti 10 godina Microsoft 365 Family pretplate.
Iz osobnog iskustva mogu samo potvrditi isto - koliko god na papiru to sve izgledalo sjajno, NAS je na kraju komplicirano a nije ni baš jeftino rješenje. Cloud je za većinu korisnika puno jednostavniji i efikasniji za korištenje. Međutim, gubitak privatnosti i kontrole nad podacima je i veliki nedostatak. Šteta je zapravo da uz svu postojeću tehnologiju još ne postoje rješenja koja bi prosječnom korisniku omogućila oboje: jednostavnost korištenja i privatnost/sigurnost u isto vrijeme.
Apsolutno.
Pa stigao je, Ugreen NASovi u svom OSu imaju AI prepoznavanje lica/scena/konteksta na pohranjenim fotkama (ako želiš, može biti i "mutava" pohrana)....
Iz osobnog iskustva mogu samo potvrditi isto - koliko god na papiru to sve izgledalo sjajno, NAS je na kraju komplicirano a nije ni baš jeftino rješenje. Cloud je za većinu korisnika puno jednostavniji i efikasniji za korištenje. Međutim, gubitak privatnosti i kontrole nad podacima je i veliki nedostatak. Šteta je zapravo da uz svu postojeću tehnologiju još ne postoje rješenja koja bi prosječnom korisniku omogućila oboje: jednostavnost korištenja i privatnost/sigurnost u isto vrijeme.
To je oksimoron. Jednostavnost korištenja i privatnost/sigurnost su skroz proturječni pojmovi.
Prije ljudi nisu ni kuće zaključavali, a sad svi nosimo 20 ključeva sa sobom :-)
To ih prati preko 7 godina koliko znam.
Drugo na dropboxu sam radio u istim modelima na više računala i u više država, niti jednom u 7 godina nije se dogodilo da se dokument ne sinka sa serverom odmah po spremanju. Sa onedrive je u tri mjeseca testa bilo preko 10 takvih situacija.
Korisitim ga i dalje kao cloud storage ali za primarni rad Dropbox. NAS sam isto probao sa Synolog Drive ali isto je bilo mušica kad ide preko neta, da su svi na LANu vjerovatno bi radilo bolje.
To ih prati preko 7 godina koliko znam.
Drugo na dropboxu sam radio u istim modelima na više računala i u više država, niti jednom u 7 godina nije se dogodilo da se dokument ne sinka sa serverom odmah po spremanju. Sa onedrive je u tri mjeseca testa bilo preko 10 takvih situacija.
Korisitim ga i dalje kao cloud storage ali za primarni rad Dropbox. NAS sam isto probao sa Synolog Drive ali isto je bilo mušica kad ide preko neta, da su svi na LANu vjerovatno bi radilo bolje.
Takve fileove/extenzije možeš isključiti iz synca (vjerojatno ne radi dobro jer su ili zalockani ili se stalno mijenjaju). Bitno ti je da synca original.
Ne vidim zašto bi OneDrive smetala extenzija, vjerojatno ima problem s pristupom fileu.
Do sad nisam naletio na takav problem, a za puno aplikacija spremam i konfiguracije i u OneDrive i fileove.
No, bez daljnjeg da je i Dropbox odličan servis, koristio sam ga i ja davno.
No pošto plaćam MS 365 prešao sam na OneDrive kad je sa Windows 10 uvedena odlična podrška za njega pa je super integriran u OS i vidiš fileove koji su u cloudu, ali ne samo one syncane lokalno.
Ne znam jel i drugi cloud servisi sad već imaju takvu shemu.
Apsolutno.
To je oksimoron. Jednostavnost korištenja i privatnost/sigurnost su skroz proturječni pojmovi.
Prije ljudi nisu ni kuće zaključavali, a sad svi nosimo 20 ključeva sa sobom :-)
pa ima već mali milijun jednostavnih, a sigurnih pohrana podataka, tipa Proton Drive, Filen, ...
Tim kompanijama je cilj što više uzeti novaca od korisnika
Za razliku od svih drugih kompanija ;)
Ja se vise plasim onih sto kao rade za dzabe da ucine uslugu covjecanstvu....
Rađe platim profi uslugu i nemam brigu ni o hardveru ni o softveru.
Eto, sve si rekao, prepusti to profesionalcima ;)
Nije ni meni ovo prvi Synology, prije sam imao DS216j i samo sam se ja spajao na njega, a trenutno na novi se spaja više ukućana. S prijašnjim nisam imao apsolutno nikakvih problema, a i sadašnji radi perfektno tak da ne znam za te mušice o kojima ti pričaš.
A kao što sam ranije napisao, ta OneDrive "profi" usluga je možda ok za kućne korisnike, ali čim počenš raditi sa malo zahtjevnijim stvarima dolazi do problema...
Nije ni meni ovo prvi Synology, prije sam imao DS216j i samo sam se ja spajao na njega, a trenutno na novi se spaja više ukućana. S prijašnjim nisam imao apsolutno nikakvih problema, a i sadašnji radi perfektno tak da ne znam za te mušice o kojima ti pričaš.
A kao što sam ranije napisao, ta OneDrive "profi" usluga je možda ok za kućne korisnike, ali čim počenš raditi sa malo zahtjevnijim stvarima dolazi do problema...
Ja sam poprilično zahtjevan i napredni korisnik. I baš imam potpuno suprotna iskustva od tebe, vlastiti NAS = problemi, cloud storage = bezbrižnost.
Uzmi u obzir da je to bilo prije hrpu godina, od onda su valjda ispravili sve te mušice... no ja nisam imao više živaca gubiti vrijeme na to i čekati mjesecima da nešto promijene i poprave.
Čak sam i u firmi imao probleme sa rackstation synologyem pa sam pomagao synologyu da isprave bug u LDAP implementaciji jer u to vrijeme nije dobro radila. U firmi ga i dalje povremeno koristimo za osnovnu funkcionalnost sftp-a, file stationa, i radi dobro... no nitko ne koristi više njegov Drive iako sad možda dobro radi.
Nije NAS neki bauk, ali isto tako nije ni rješenje za svako kućanstvo...
Čak sam i u firmi imao probleme sa rackstation synologyem pa sam pomagao synologyu da isprave bug u LDAP implementaciji jer u to vrijeme nije dobro radila. U firmi ga i dalje povremeno koristimo za osnovnu funkcionalnost sftp-a, file stationa, i radi dobro... no nitko ne koristi više njegov Drive iako sad možda dobro radi.
Nije NAS neki bauk, ali isto tako nije ni rješenje za svako kućanstvo...
A možda sam i ja samo imao sreće s oba koja sam koristio :D
ps. rackstation sam mislio sad jednoj firmi preporučiti jer sam gledao to kao još bolja/pro stvar od ovih kućnih DS-ova, a kažeš da si i s njim imao problema... sad si me naveo na razmišljanje... da ne bi sam sebi zakomplicirao neke stvari ako im to implementiram :/
A možda sam i ja samo imao sreće s oba koja sam koristio :D
ps. rackstation sam mislio sad jednoj firmi preporučiti jer sam gledao to kao još bolja/pro stvar od ovih kućnih DS-ova, a kažeš da si i s njim imao problema... sad si me naveo na razmišljanje... da ne bi sam sebi zakomplicirao neke stvari ako im to implementiram :/
A gle, ja sam to postavljao u firmi 2015 godine. Još uvijek radi hardver za to što nam treba (par diskova smo zamijenili samo) :-)
Ne znam jel što i koliko u međuvremenu uznapredovao njihov softver za desktope i mobitele, jer na poslu ne koristimo ni približno funkcionalnosti koje pruža sa svim svojim paketima.
A i kod kuće sam odustao od njih pa ne pratim napredak više.
Preporučio sam nekima isto tako u startu Synology za njihove firme, pa požalio, jer su me malo malo zvali, a kako ovo, a kako ono :-)
Treba se tome posvetiti.