Objavljena nova verzija prvog kineskog OS-a otvore

poruka: 8
|
čitano: 2.909
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Objavljena nova verzija prvog kineskog OS-a otvore".
16 godina
neaktivan

Otvorenog ili zatvorenog koda, odlučite se.

http://www.erepublik.com/en/referrer/Van+Raus
Moj PC  
3 1 hvala 1
16 godina
Re: Objavljena nova verzija prvog kineskog OS-a ot
Raus kaže...

Otvorenog ili zatvorenog koda, odlučite se.

To je nešto poput Schrödingerove mačke.

10 godina

Otvorenog koda za špijuniranje naivaca .. 

0 0 hvala 0
15 godina

UN-ovi inspektori kada su provjeravali postivanje NPT sporazuma, imali su uzrecicu "Trust, but verify" koja je vrijedila vec od 1970-tih.

Zadnju deceniju (ako ne i vise) samo na ovom forumu tupim, kako nije bitno kojeg porijekla je sofver, dok god je otvorenog koda.

Elem, ako  ponudjenu aplikaciju mogu samostalno iskompajlirati, znaci da imam u uvid njene "iznutrice".

Posve je nebitno da li je FOSS ili "samo" OSS.

Zasto i mi (RH) nemamo svoju vlastitu OSS distribuciju za upotrebu u drzavnim sluzbama?

Zasto!!!

Cak i ja, koji nisam softver developer (usput, ja sam samo mizerni network admin zadnjih 20-tak godina, ali i zadnjih 7 godina, paz' sad... "VM solution implementation manager/engineer " (sluzbena titula u korporaciji kojoj trenutno radim koja je glupa, ali eto dodatak na placu je tu), a narodski receno virtualiziram  hrpetinu prastarih Win XP masine sa opskurnim softverom i hrpom fizickih RS232/423 inputa i pokusavam to spariti sa MOXA convertorima i virtualkama.

Takodjer skidam majcicu idiotima unutar firme (ide pod onaj dio titule "manager") koji ne kuze koncept virtualizacije, ali bez problema vole dodati u svoj email signature "I.T. Technican".,

Do prije par godina (2019) firma je inzistirala na  VMware rijesnjima, dok na kraju nisam popizdio sa licencama (u trenutku totalne nuzde 2020-te  i potpunog rasula u kanalima komunikacije (ajd pogodite koja je frka bila tada)) i poceo samostalno prebacivati sve na Proxmox, prvo na free verziju, bez security updatea, a zatim (uspio ih nagovoriti) na pretplatu sa punom podrskom.

Glavni razlog zastoi je proslo? Naravno da nije bila sigurnost i OSS, nego usteda koju mogu prikazati u njihovom fiskalnom izvjescu ( i dakako posljedicnom bonusu, kojem ja nisam ni prismrdio)

Rezultat? Svaki novi server u firmi je sada baziran na Proxmoxu.

Skoro bih se usudio reci (iako nemam konkretne brojke s obzirom da sam samo pijun u korporaciji)  kako prihodi  Proxmoxa, zahvaljujuci meni, su porasli zasigurno ne samo za nekoliko promila, nego cak bi se cak mogli mjeriti cijelim postotkom.

Zar cemo doista onda odmahnuti rukom pa reci, ali  i posegnuti za usadjenim ( da nekazem gurnutim niz grlo) argumentima, "Glupi kinezi, diktatura, komunisti..." za prvu ekonomiju svijeta?

Ovo su pitanja koja sam ocekivao da ce biti postavljena na najvisem nivou jos  2000-tih (nazalost, po neznam koji puta, nazovite me neporavljivim optimistom, iako sam vec i tada kokodakao, ali i precijenio pamet u vladajucoj strukturi RH).

Da budem iskren, Radoslav Dejanovic (usput ako netko zna gdje je taj covjek sada, koji je u svakoj iole razumnoj republici trebao imati neku poziciju u minstarstvu po pitanju informatike ) ih je i postavljao onomad, ali oni koji su bili upuceni u tematiku i imali mogucnost gurnuti ih na visi nivo (popularnost, veci doseg u medijima) , su sve to izignorirali, u maniri pravih podguznih muha.

Apsolutno je od vitalnog znacaja, ali  i od nacionalnog interesa, da budemo softverski neovisni i u potpunoj kontroli nad softverom.

Na nesrecu svih ovih forumskih konformista (a samo na ovom informatickom (sic!) forumuih je  vise nego sto sam sebi zelim priznati) , to je moguce samo i iskljucivo sa otvorenim kodom.

Tipkamo se tamo negdje malo pred 2030-te (ili cak nakon, ne bi me iznenadilo) po ovom pitanju, kad konacno udje u mainstream i dnevna glasila pa i polupismeni novinari (Index, Jutarnji, Novi List, Slobodna...)  krenu pisati o softverskoj sigurnosti i privatnosti kao da su su upravo otkrili novi kontinent.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

11 0 hvala 1
6 godina

Otvoreni kod ili otvoreni izvorni kod?

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.7.2024 10:26 (gpd).
15 godina
syncmaster245b kaže...

..

.

Da budem iskren, Radoslav Dejanovic ..

-u pogrešno vrijeme, za vrijeme pogrešnog 'rata' (lin kao winkiller) .. u doba kad je lin šepao, prije globalizacije-digitalizacije svega, medija, interneta, optike, iptv-a.. a sad ms prelazi na lin, dok je android postao ono što ubija PC (ne os-lin-win, nego platforma, mobilni..). (+edit: za desktop korisnike-appse..)

-tako da i ne.. kao da eskimima prodajemo sladoled jer je sad nama ljeto-vruće, za sve postoji pravo i pogrešno vrijeme kao i mjesto-svrha i možda najvažnije ostatak 'eko-sustava' tj ne samo os nego i mreža-brzina, sateliti-optika, količina rama-cpu resursa nekad-danas itd., dok je evolucija otišla u trećem pravcu pa je tad to i promašaj, više klasa nostardamus nagađanja pri čemu se ponešto može poklopiti kao na horoskopu.. ili kao što u konstelaciji zvijezda možemo vidjeti neki lik-oblik.. pattern.

-banalnije, nije samo barut osnova za vatreno oružje, nego i metalurgija, ostala znanja-tehnologije, pa i potreba i sama ideja da se nešto napravi, npr avion ili mobitel.. avion ne može prije motora, mobitel prije baterija itd..

.. a što je to dejanović prije par desetljeća promovirao? bolji os od win? .. to nije to, tj to je pandan da jednog feudalca zamijeni drugi, kmetu-zemlji-sustavu se ne mijenja ništa, samo drugi kralj-car-gazda.. ili os je samo os, cigla u građevini, ništa samo za sebe bez ostatka, platforma .. a tad nisu postojale takve ideje ili tko je tad pomislio da će razgovor mobitelom biti jeftin + roaming po eu, bagatela-nula trošak.. u doba kad se par mb plaćalo skupo i koristili samo direktori u filmovima.. danas svaki klinac gleda filmiće-glazbu u hodu, flat.. u doba kad je nokia bila the-brand a danas je 'nepoznata'.. tj nije to 'greška' dejanovića, svima nam to tad nije bilo 'vidljivo' kao što je danas, no ne treba mu danas pripisivati nadnaravna svojstva.. odličan stručnjak u ono doba, no ne nostardamus ili vidoviti milan, mada nam to ponekad može izgledati tako, kao položaj zvijezda na nebu..

-u opisu vmwarea zapravo opisuješ upravo to :) .. tj jedan feudalac zamijenjen drugim.. to je samo tebi povoljnije (firmi) čisto cijena-licenca.. no za virtualizaciju-rad je 'isto'.. i istom 'greškom' poistovjetiš to s 'evolucijom' pri čemu je samo jeftiniji izbor istog.. ili tak nešt :))

-gdje je? vjerojatno kao sve legende, jaše u suton, toča noge, broji pare i prisjeća se treba iz mladosti.. (ako i ne, onako za poželjeti...)

gpd kaže...

Otvoreni kod ili otvoreni izvorni kod?

-kernel im je zatvoren.. kernel->os, tj tako imamo linux->distre.. dok (meni) nije sasvim jasno u ovom slučaju, kineski? open? paralelni ubuntu s podrškom za kineski itd..

-na dio iz gornjeg posta, ''uvid u iznutrice''.. -to je reverzni inženjering, zabranjeno, tj možemo tako zaključiti što 'crna kutija' radi, no korištenje na taj način je tad kršenje copyrighta i sl. a to su temeljni zakoni soft-licenci-it biza, temelj na kojem zapad-ujkosem vlasništvom drži sve i nikako to ne želi ispustiti a vidimo i kina koristi kao kontrolu, vojnu tajnu.. mada je to 'linux' a linux je jedan... ne, pogubljen sam :) .. previše mutnih dijelova priče, no valjda to tako mora biti u igrama vlelesila i spy-biz interesima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.7.2024 13:41 (ihush).
6 godina
@ihush kolega ajd samo ukratko (🤭) pojasni kako se sjetiš u komentarima svih silnih detalja?
Onako te zamišljam kucaš, kucaš sa osmjehom na licu i kad se nečeg dosjetiš onako kimaš prpošno glavom dok kucaš još brže po sirotoj tastaruri 💪😜

Kaže stara narodna kad iHush uzme tastaturu u ruke, da tipkovnica govori, vrištala bi 🤣🤣🤣

Samo jako 🖖
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.7.2024 18:40 (ajimerej).
15 godina

-stare narodne mudrosnice.. di ima dima .. da.

-tipkovnica, ne. (nejasno, tipfeler, vrišti ili svrši.. enivej, oba ne). :)

-da, s osmjehom.. klasično tup pogled, klempave uši, ovčar.. (belgijski).. ovo za uši je samo simbolička želja :)

-no što se pametnije može o kineskom osu-linuxu o kojem imamo informacija kao o tamnoj strani mjeseca ili dejanoviću u pasttensu..?? onako, bio je the-netko a sad ne znamo jel živ.. pa zato više želja da toča noge i uživa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice