Nvidia gasi proizvodnju RTX-a 5070 Ti zbog nestaši

poruka: 61
|
čitano: 11.931
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nvidia gasi proizvodnju RTX-a 5070 Ti zbog nestaši".
17 godina

https://www.techpowerup.com/345324/amd-reportedly-prioritizing-radeon-rx-9070-xt-over-non-xt-version

Evo, i AMD baca prioritet na 9070XT u odnosi na obicnu 9070.

Hebi ga, i AMD i Nvidia su korporacije i normalno da gledaju na profitabilnost i povlace poteze koji ce im maximizirati profitabilnost, svidjalo se nama kupcima to ili ne.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Nvidia gasi proizvodnju RTX-a 5070 Ti zbog nes
Ja napisao na redditu post o gasenju 5070 ti, modovi mi obrisali post . Jer kao nije istina
R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2026 19:33 (R3nchi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Još malo pa ćemo opet na placu kupovati one fejk tetrise da bi se igrali, ovo je postalo suludo već...

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2026 20:03 (peroko).
Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina
R3nchi kaže...
Ja napisao na redditu post o gasenju 5070 ti, modovi mi obrisali post . Jer kao nije istina

pa ne gasi proizvodnju nego smanjuje a sa tim poskupljuje.

10 godina

sva sreca da nema igara koje bi bile neodoljivi mamac za kupnju nove graficke po tim cijenama.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina

Mene baš čisto zanima kroz godine kako će AI utjecati na sve. Koliko će biti gladan nove tehnologije. Možda i sama tehnologija od strane AI koja će biti nerazumljiva nama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Damir22 kaže...

sva sreca da nema igara koje bi bile neodoljivi mamac za kupnju nove graficke po tim cijenama.....

Koja gorčina ironije   

合気道 五段 Me, myself and I
10 godina
Zaporožac kaže...
Damir22 kaže...

Koja gorčina ironije   

Zasto ironije?

Nekada su igre bile te koje su prodavale hardver. Naravno, sve je individualno, lista igara koja mene zanima je sve manja i manja svake godine, tako u ovoj 2026 tek dvije igre koje su najavljene da ce izaci - re9 i directive 8020, a obadvije cu bez ikakvih problema igrati i na ovoj kartici.

Tako da, sto se mene tice, ne, stvarno nema igara koje bi meni bile neodoljiv mamac za kupnju graficke, iako planiram upgrade zbog drugih stvari, no, o tom potom....

11 godina
Damir22 kaže...
Zaporožac kaže...
Damir22 kaže...

Koja gorčina ironije   

Zasto ironije?

Nekada su igre bile te koje su prodavale hardver. Naravno, sve je individualno, lista igara koja mene zanima je sve manja i manja svake godine, tako u ovoj 2026 tek dvije igre koje su najavljene da ce izaci - re9 i directive 8020, a obadvije cu bez ikakvih problema igrati i na ovoj kartici.

Tako da, sto se mene tice, ne, stvarno nema igara koje bi meni bile neodoljiv mamac za kupnju graficke, iako planiram upgrade zbog drugih stvari, no, o tom potom....

Što se tebe tiče - stariš. Ni mene više to niš ne pali pol posto, al zato dolaze neki novi klinci i roditelji će platiti. 

14 godina
Damir22 kaže...
Zaporožac kaže...
Damir22 kaže...

Koja gorčina ironije   

Zasto ironije?

Izlazi i  GTA6

16 godina

Ja sam ostario odavno pa opet ima se kaj za igrati svaki dan i kupio novu grafu. Prodao staru i izašla me 290eura troška RX 9070XT sa 16 gb vrama, tak da pičim sve ko gamer u mladim danima. Tko ke jamio, jamio je. Ja sam jamio.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
forumaš kaže...

Ja sam ostario odavno pa opet ima se kaj za igrati svaki dan i kupio novu grafu. Prodao staru i izašla me 290eura troška RX 9070XT sa 16 gb vrama, tak da pičim sve ko gamer u mladim danima. Tko ke jamio, jamio je. Ja sam jamio.

Nema predaje

15 godina
lange kaže...

Izlazi i  GTA6

Nije ti to baš sigurno, sve je više naznaka da bude opet odgoda a i neće odmah izaći za PC,samo za konzole. Zaboravi gta6 bar do 2028. ako čekaš pc verziju. 

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2026 16:53 (vrinho).
14 godina

Joj da..za PC nece izaci ove godine.

16 godina
Daten007 kaže...
dax-lax kaže...

Prolongira se korištenje 1080ti u nedogled

Tako i ja svoju RTX 3090.

Samo se nadam da neće izdahnut 

Dal postoji koja igra da ju nemoš igrat na max postavkama u full hd rezi?

8 godina
danko99 kaže...
Daten007 kaže...
dax-lax kaže...

Pa sa 3090 bi trebao moć gonit i na qhd rezoluciji sa više manje max postavkama (RT i PT je jedino sataru)

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 15:30 (nikonja).
10 godina
danko99 kaže...
Daten007 kaže...
dax-lax kaže...

u full hd sa 3090 možeš igrati sve na max postavkama.

Ja sam na qhd, naravno ako hoćeš 168-240fps-a moraš spustiti detalje ali za SP igre koje igram meni je dosta i 100fps.

Igram sve igre u nativnoj rezoluciji, DLSS ne koristim

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2026 0:18 (Daten007).
8 godina
Wolf88 kaže...

Problem je u tome što je Open AI pregovarao s Samsung i SK Hynix i od oba dvije firma je dogovorila kupnju između 40 i 50% DRAM wafer.
Što je automatski smanjuje za druge kupce kolićine koje mogu kupiti. Čak je bila prića da će Samsung ugasiti proizvodnju Sata SSD diskova, kako bi zadovoljili proizvodnju M.2 i NVMe diskova.

Velikim igraćima (Amazon, Microsoft, Nvidia) paše trenutačna situacija i guranje pretplate na cloud, jer su već većina tih igrača reklo da je to budučnost.

Sad nam je jedini spas u Kini jer njhov jedan od najveći proizvođača memorije CXMT je najavio povečanje kapaciteta.

Pa al iskreno misliš da oni dižu proizvodnju za nas i ne isto tako za AI potrebe? Iskreno moraš bit žešča budala od CEO-a da se danas fokusiraš na nas krajnje korisnike i ne na AI potrebe kad možeš doslovno zaradit duplo više za isto rada.

Dok AI balonček ne pukne ovo se neće smirit... a Open AI je jako blizu toga da ako nastavi trenutno trošenje, do sredine 2027 ode u bankrot (prvi podaci kažu da su u 2025 imali 8 milijardi čistog minusa a prva predviđanja za 2026 su da će završit sa 15 miljardi minusa)

10 godina

Baš tak. To je firma kojoj je jedini cilj cim vise zaradit. 

Nije ih briga za nikoga. Nit za AI nit za igrace. Jednostavno idu tam gdje je više novaca. 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Santana kaže...

Nije ih briga za nikoga. Nit za AI nit za igrace. Jednostavno idu tam gdje je više novaca. 

Tocno, ali navece, kad se umire prije spavanja,  u sebi znaju da su supci i to je to.

Tu su radi gamera, oni su ih digli, a sad ih pljackaju.

Lp

scion of the storm
17 godina
metallic kaže...
Santana kaže...

Tocno, ali navece, kad se umire prije spavanja,  u sebi znaju da su supci i to je to.

Tu su radi gamera, oni su ih digli, a sad ih pljackaju.

Lp

A kad su zanemarili gejmere postali su najvrijednija kompanija na svijetu... A gejmeri će postat bitni kad/ako svi ovi balonu puknu. Nagliji rast je krenuo sa popularnošću kriptovaluta a eksplodiralo sa AI... I šta bi trebali sve to zanemariti i posvetit se igračima koji bi im držali možda 10% vrijednosti danas?

Nisu "oni krivi" što veliko tržište ne pita za cijenu i kupuje cijelu proizvodnju? Pa pokušali su svojedobno sa karticama na kojima bi bilo onemogućeno rudarenje pa su opet probili to pa ih koristili za kripto.... i zato danas glupa nvidia 1030 košta čak i više nego prije pitajbogakolikogodina kad sam je kupio, a novi modeli koštaju sve više i više jer se i po tim cijenama sve proda... Koga briga što ja ne želim platiti 300€ za novu grafičku koja neće biti outdated u trenutku kupovine...

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2026 22:01 (Gnjavator).
5 godina

Graficke ce se i dalje najnormalnije prodavati, ljudi na njima rade igraju se itd, zacarani krug.
1000€+- realno i nije neka lova za tu klasu gpu-a, nekad to doslovno zaradim za dan.
Taj gpu normalnom korisniku bez problema traje minimalno 3+godine bez jebemti, pretjeruje se naveliko..

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2026 22:03 (Boris grozni).
Moj PC  
1 9 hvala 0
16 godina

Vjernim nvidia kupcima 3-4 t. eura nije puno za grafičku karticu, rado će to platiti. Kvaliteta košta, nisu skupe. Nvidia ceo je rekao što više kupuješ, više štediš. Uostalom kupci imaju RTX 5070 koja je jednaka RTX 4090 za šaku eura .

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.1.2026 6:40 (forumaš).
Moj PC  
6 1 hvala 0
5 godina
O kakvih ti 3-4 tisuce eura baljezgaš za ovaj rang gpu-a??
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Boris grozni kaže...

.... nekad to doslovno zaradim za dan.

Kako bi Alan Harper rekao, u 2ipol muskarca: "Papa?"

16 godina
Boris grozni kaže...
O kakvih ti 3-4 tisuce eura baljezgaš za ovaj rang gpu-a??

O onoj kutiji koju si slikao i postao na forum, vjerujem da za tu kutiju zaradiš za dan dva.

5 godina

Tema je 5070ti, gubiš se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nikonja kaže...
Wolf88 kaže...

Problem je u tome što je Open AI pregovarao s Samsung i SK Hynix i od oba dvije firma je dogovorila kupnju između 40 i 50% DRAM wafer.
Što je automatski smanjuje za druge kupce kolićine koje mogu kupiti. Čak je bila prića da će Samsung ugasiti proizvodnju Sata SSD diskova, kako bi zadovoljili proizvodnju M.2 i NVMe diskova.

Velikim igraćima (Amazon, Microsoft, Nvidia) paše trenutačna situacija i guranje pretplate na cloud, jer su već većina tih igrača reklo da je to budučnost.

Sad nam je jedini spas u Kini jer njhov jedan od najveći proizvođača memorije CXMT je najavio povečanje kapaciteta.

Pa al iskreno misliš da oni dižu proizvodnju za nas i ne isto tako za AI potrebe? Iskreno moraš bit žešča budala od CEO-a da se danas fokusiraš na nas krajnje korisnike i ne na AI potrebe kad možeš doslovno zaradit duplo više za isto rada.

Dok AI balonček ne pukne ovo se neće smirit... a Open AI je jako blizu toga da ako nastavi trenutno trošenje, do sredine 2027 ode u bankrot (prvi podaci kažu da su u 2025 imali 8 milijardi čistog minusa a prva predviđanja za 2026 su da će završit sa 15 miljardi minusa)

Trenutačno top 3 igrača su Samsung, SK Hynix, i Micron s 85% tržišnog udjela u proizvodnji memorije. 
ostatak se djeli na manje proizvođaće među kojima je CXMT. Nikada nisma rekao da dižu proizvodnju da bi netko spasio krajnjeg korisnika, sve ovisi kakva je dugorčna strategija sam kompanije.
CXMT i drugi će ovom vidjeti priliku da povečaju svoje udjele i ugovaranje dugoročnih poslova. primjer HP i Dell koji traže nove dobavljaće memorija za svoje poslužitelje isto tako su poćele i druge kompanije isto raditi.

Trenutačno Kina ima drugaćiju strategiju u razvoju AI od Amerike i normalno da će u tržišnom kaosu tražiti svoju priliko da prošire tržišni udio.
Kina želi biti dominatna u razvoju svih tehnologija, pa tako isto žele preuzeti od SAD proizvodnji CPU i GPU čipova isto tako žele biti dominatni u proizvodnji DRAM wafer.

fluffy_inside
8 godina
Wolf88 kaže...
nikonja kaže...
Wolf88 kaže...

Trenutačno top 3 igrača su Samsung, SK Hynix, i Micron s 85% tržišnog udjela u proizvodnji memorije. 
ostatak se djeli na manje proizvođaće među kojima je CXMT. Nikada nisma rekao da dižu proizvodnju da bi netko spasio krajnjeg korisnika, sve ovisi kakva je dugorčna strategija sam kompanije.
CXMT i drugi će ovom vidjeti priliku da povečaju svoje udjele i ugovaranje dugoročnih poslova. primjer HP i Dell koji traže nove dobavljaće memorija za svoje poslužitelje isto tako su poćele i druge kompanije isto raditi.

Trenutačno Kina ima drugaćiju strategiju u razvoju AI od Amerike i normalno da će u tržišnom kaosu tražiti svoju priliko da prošire tržišni udio.
Kina želi biti dominatna u razvoju svih tehnologija, pa tako isto žele preuzeti od SAD proizvodnji CPU i GPU čipova isto tako žele biti dominatni u proizvodnji DRAM wafer.

Kinezi, osim ako ne okupiraju Tajvan, na žalost (ili na sreću) su još jaaaakoooo daleko od bilo kakve konkretne konkurencije na području proizvodnje memorije (CXMT ima jedva 5% tržišta proizvodnje mem), a pogotovo proizvodnje cpu i gpu jer i sam znaš da nemogu dobit UV litografske mašine od ASML-a. Naravno mogu napravit svoju ali za to nemaju ne znanja, ne tehnologije, a bez UV litografije nikad neće postat konkurencija.

Da, CXMT ima želje i planove da se konkretno šire ali i oni su svjesni da ako AI balonček pukne će se naći u jako velikim problemima i potencijalno bankrotu jer ulaganje od 4,5 milijarde dolara nije malo para. Možda nisam u pravu, ali opet koliko si kineskih cpu i gpu vidio igdje u prodaji a tome su već 20ak i više godina, i dok god ih amerika guši sa sankcijama teško da će se išta promjenit.

16 godina

eh a koliko ASMLovih zaposlenika ima Čang/Vang prezimena?

Kinezi imaju prototip EUV strojeva (bivši zaposlenici ASML-a čudnih prezimena jel), i tih par koraka su preskočili na jen-dva...

a i razvoj nikada nije ograničen rasno, geografski ili pilitički...

uostalom, ako je ASML tako važan, što nije njegov CEO rekao Trumpu da odjebe od Grenlanda ?

Ju je je? Je ju je!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice