Nvidia gasi proizvodnju RTX-a 5070 Ti zbog nestaši

poruka: 61
|
čitano: 12.785
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nvidia gasi proizvodnju RTX-a 5070 Ti zbog nestaši".
17 godina

Jos cemo se vratiti na rtx2060 i ddr3 jer drugog nece biti ili ce cjene biti van pameti.

1 0 hvala 0
15 godina

Ja kad sam videl video Hardware Unboxed,na prvu sam mislil da zajeba****,a kad ono fakat zaj** ,al nas malih ljudi,potrosaca....zato ko ih 

Biti ili ne biti pitanje je sada.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

PS4 pro bude se koristio do 2030:)...eto igre su ih stvorile...sad će AI stajati glave industriju virtualne razbibrige...sad je prilika da Microsoft izbaci novi xbox...s obzirom koliko su moćni...pronaći će način za svoju konzolu 

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: Nvidia gasi proizvodnju RTX-a 5070 Ti zbog nes
Ko im šta može, najjača kompanija na svijetu...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
6700xt 12gb vlada i dalje😂
Moj PC  
5 1 hvala 0
7 tjedana
Laptop for the win zasad

0 0 hvala 0
16 godina

Pravo pitanje je, dali je stvarno nestašica materijala ili je sve namjerno izazvano radi podizanja cijena i ili nekih nama nepoznatih drugih motiva.

Ne vjerujem jednu riječ velikim korporacijama.

9 0 hvala 0
10 godina

Nije nestasica materijala za proizvodnju per se, materijala ima, proizvodnja radi punom parom, ali se sve proizvedene kolicine trpaju u kojekakve pro ej aj turbo ultra borg edišn, jer lova vise ne dolazi od igraca, lova dolazi od nepreglednog mora ai dedicated kartica, tako da je odluka da se ne potrosi 12 ili 16gb vrijednog resursa na neku mediokritetnu karticu srednje klase (gdje se isti ne moze adekvatno naplatiti) vec da se isti (a isti je, razlike nema) ugradi u jednu od desetina ili stotina kartica koje ce kupiti veliki ej aj igraci (a gdje ce se isti ram visestruko skuplje naplatiti) ustvari s biznis stajalista itekako ima smisla.

igraci i home korisnici su tu ustvari ostavljeni na milost i nemilost, i trziste gaming grafickih kartica ce s ovakvom odlukom nazadovati 3-5 godina, prisilno cemo se vratiti u vrijeme 8gb kartica, i neke 2060-3060 snage za gejming karticu, barem velika vecina nas koja si nece moci ili nece htjeti priustiti neku od top tier kartica, koje, da stvar bude jos zalosnija, vise nece kostati kao sto kostaju danas, vec ce biti daleko skuplje.

S ramom vec vidimo kakvo je stanje, slijedece su na redu graficke. Bojim se, tko je kupio, kupio je.

Ovo je izuzetna prilika za amd, da izvrsi enormni pritisak na trziste sa svojim karticama, pod uslovom da ne dizu cijene, naprotiv, da je jos dodatno spuste, karikirano makar i ispod razine profitabilnosti, i da jednostavno svoje top tier modele nude po cijeni nvidinih trenutnih entry-mid range levela, primjerice, nitko normalan nebi razmisljao o nvidiji ako bi za 350-400e mogao kupiti 9070xt. ovo bi (teoretski, naravno) dovelo do toga da je od 100 novo prodanih kartica 98 komada amd, a one dvije preostale su kupili neki ai entuzijasti ili jednostavno likovi s hrpom love.

Ovo je naravno utopijski scenarij za kojeg realne sanse da se desi bas i nema, ali eto..... teoretska odlicna prilika da se nvidiu pomete s trzista gaming kartica, i gurne u sfere samo pro levela, gdje amd ionako nema realne sanse ni prilike prismrditi a kamoli ostvariti neki znacajniji utjecaj.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
6 0 hvala 0
18 godina
danko99 kaže...

Pravo pitanje je, dali je stvarno nestašica materijala ili je sve namjerno izazvano radi podizanja cijena i ili nekih nama nepoznatih drugih motiva.

Ne vjerujem jednu riječ velikim korporacijama.

ne, nvidia doslovno stavlja "materijal" u enterprise kartice koje kostaju 3-4-5-10-20x vise od desktop modela jer se u tome trenutno vrte pare.

desktop kartice su nvidii afterthought vec neko vrijeme.

to je sva filozofija, nikakve zavjere protiv "malog covjeka".

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
8 godina
Damir22 kaže...

Nije nestasica materijala za proizvodnju per se, materijala ima, proizvodnja radi punom parom, ali se sve proizvedene kolicine trpaju u kojekakve pro ej aj turbo ultra borg edišn, jer lova vise ne dolazi od igraca, lova dolazi od nepreglednog mora ai dedicated kartica, tako da je odluka da se ne potrosi 12 ili 16gb vrijednog resursa na neku mediokritetnu karticu srednje klase (gdje se isti ne moze adekvatno naplatiti) vec da se isti (a isti je, razlike nema) ugradi u jednu od desetina ili stotina kartica koje ce kupiti veliki ej aj igraci (a gdje ce se isti ram visestruko skuplje naplatiti) ustvari s biznis stajalista itekako ima smisla.

igraci i home korisnici su tu ustvari ostavljeni na milost i nemilost, i trziste gaming grafickih kartica ce s ovakvom odlukom nazadovati 3-5 godina, prisilno cemo se vratiti u vrijeme 8gb kartica, i neke 2060-3060 snage za gejming karticu, barem velika vecina nas koja si nece moci ili nece htjeti priustiti neku od top tier kartica, koje, da stvar bude jos zalosnija, vise nece kostati kao sto kostaju danas, vec ce biti daleko skuplje.

S ramom vec vidimo kakvo je stanje, slijedece su na redu graficke. Bojim se, tko je kupio, kupio je.

Ovo je izuzetna prilika za amd, da izvrsi enormni pritisak na trziste sa svojim karticama, pod uslovom da ne dizu cijene, naprotiv, da je jos dodatno spuste, karikirano makar i ispod razine profitabilnosti, i da jednostavno svoje top tier modele nude po cijeni nvidinih trenutnih entry-mid range levela, primjerice, nitko normalan nebi razmisljao o nvidiji ako bi za 350-400e mogao kupiti 9070xt. ovo bi (teoretski, naravno) dovelo do toga da je od 100 novo prodanih kartica 98 komada amd, a one dvije preostale su kupili neki ai entuzijasti ili jednostavno likovi s hrpom love.

Ovo je naravno utopijski scenarij za kojeg realne sanse da se desi bas i nema, ali eto..... teoretska odlicna prilika da se nvidiu pomete s trzista gaming kartica, i gurne u sfere samo pro levela, gdje amd ionako nema realne sanse ni prilike prismrditi a kamoli ostvariti neki znacajniji utjecaj.

Po kojoj logici će AMD spuštat cijene ako kupuje memoriju od istih proizvođača kao i svi ostali, i ti proizvođači su digli cijenu! Nažalost dok god je ovo AI sranje popularno a večina proizvođača ne planira povećat proizvodnju (što je kratkoročno nemoguče) bit ćemo tu gdje jesmo, jer i Samsung i SkyHynix bi morali bit žešče budale da ne guraju svu memoriju za AI profi kartice gdje je duplo naplačuju. 

Jedino riješenje je nagovorit na milijone ljudi da prestanu plačat AI sranja i ode balonček.... ali to se neće dogodit jer veliku većinu zaboli ljeva noga za grafičke kartice i nabijanje igara i radije se druže sa ChatGPT-om, Grokom i ostalom ekipom. Tako da dok god se ovaj AI balonček pumpa bolje neće bit 100%

10 godina
nikonja kaže...
Po kojoj logici će AMD spuštat cijene ako kupuje memoriju od istih proizvođača kao i svi ostali, i ti proizvođači su digli cijenu! Nažalost dok god je ovo AI sranje popularno a večina proizvođača ne planira povećat proizvodnju (što je kratkoročno nemoguče) bit ćemo tu gdje jesmo, jer i Samsung i SkyHynix bi morali bit žešče budale da ne guraju svu memoriju za AI profi kartice gdje je duplo naplačuju. 

Amd koristi, cak i na svojoj flagship kartici 9070xt jos uvijek ddr6 memoriju, nvidija i u entry levelu koristi ddr7. i apsolutno joj nije zanimljiva ddr6 memorija za taj ai segment kartica.

Kako sam i rekao, pod cijenu marginalnog profita, ili nikakvog profita. sto se naravno nece desiti, slazemo se, ali.....

15 godina

Onak, bubam napamet ali jedini spas za nas nebitne ljude da se neke kineske firme uključe (stvore) u ovo u budućnosti, bar su oni tamo poznati da znaju iskoristiti priliku  

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2026 11:31 (vrinho).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Prolongira se korištenje 1080ti u nedogled

Moj PC  
8 0 hvala 0
10 godina
dax-lax kaže...

Ta kartica je njihov najveci zajeb :D

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
7 godina

1920x1080/60fps strike back

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
7 godina
HCMAA kaže...

1920x1080/60fps strike back

Tako je, full HD i 5060XT master-race piče dalje! 

14 godina

Oni gase ja palim

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

danas cijeli dan po yt iskacu klipovi po kojima nvidia, ali i porizvodjaci poput asusa zestoko demantiraju tu cijelu pricu o nestasicama, gasenju proizvodnje modela i slicno....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Damir22 kaže...

danas cijeli dan po yt iskacu klipovi po kojima nvidia, ali i porizvodjaci poput asusa zestoko demantiraju tu cijelu pricu o nestasicama, gasenju proizvodnje modela i slicno....

Gasenje pozara koji se tek rasplamsal,i te njihove kapljice ga nebudu ublazile a ni ugasile.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2026 13:51 (Zizo).
7 godina
Damir22 kaže...

Ma jok nema nestasica  . Kao sto sam vec i ranije napisao, nece vjerojatno gasiti proizvodnju 5070ti, vec ce podignuti cijene smanjenjem ponude i osigurati dovoljan broj primjeraka za ove pod garancijom. 

Trziste ce se morati prilagoditi, a opet sa druge strane velikoj vecini ni ne treba graficka te "snage". Onaj koji je kupio 5070ti za 800 €, njemu ne bi bio problem dati ni 1000 €. I jedno i drugo je bacanje para, ako s time ne zaradjujes. Ali bolje i u ovo, nego ih spaliti u birtniji ili kladionici.

Ako to pretvorimo u kune, to nisu mali novci..., a to sto raznorazni "entuzijasti" po hardwareskim forumima jaucu, a Boze moj. Uvijek ce biti ljudi kojima ce nesto smetati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2026 14:08 (SamoPitam3).
17 godina
Damir22 kaže...

-uzaludno.. čak nije ni važno što je istina-činjenica, jedno ili drugo.. tj kad krene neki stampedo, .. kao i vjerovanje u takve info.. tad jednostavno i laž postane činjenica=istina..

-npr trgovci.. obožavaju skok-više cijene.. laički kupac pomisli zato jer na lageru ima tu robu i logično višom cijenom više zaradi.. no to je samo jedna runda, čak sporedno za dovoljno velike... mada slatko, to je kratkoročno, kao kad natočimo gorivo dan prije poskupljenja i tako uštedimo euro.. kojeg idući tjedan moramo platiti..

-sreća trgovca nije samo zbog te kratkoročne zarade, tj kako ide gore-dolje u prosjeku se već ignorira.. nego zato što je svakom trgovcu bolje ako je roba s kojom posluje skuplja, jer tad istu maržu-marginu kao postotak-rabat može više zaraditi, tj kad je roba jeftinija, mora prodati masu-količinu za neku x-zaradu, kad je skuplja, dio-razlomak te količine i to je lakše, jeftinije, od skladišta do svega.. i najvažnije.. za razumjeti je primjer s kruhom-pekarom zgodan.. može se prodati neka količina, recimo kruh po osobi dnenvno.. ne više, jer je višak, bit će bačen.. za računala su omiljeni dijelovi kao ram-disk, kojeg svako računalo treba-traži .. i upravo je najdraža komponenta za rast cijene, dok se količine u prodaji ne moraju povećavati.. tj ne moraju kupci početi 'jesti dva kruha umjesto jednog'.. appsi-igre i dalje traže koliko traže.. i kupac plaća, mada je skuplje, kao i gorivo, mora ili želi.. dok je trgovcu u toj formuli za veću zaradu ili viša cijena ili veća količina.. viša cijena je trgovcu bolja, sigurnija... količina je nešto što je samo kod promjene npr s xp na win7 primjetno uz amortiziranje appsa-igara koje su tražile više.. tj rastegne se kao amortizer.. cijena je ono na što trgovci svršavaju, što viša to bolja.. i lakše zaradi svoj dio kolača, brzi su u podizanju i sporiji u spištanju.. mada im je brzina recimo printera ista .. i naravno, potpiruju-šire takvu priču.. nevažno istina ili patka.. šire je i postane istina kao samoispunjavajuće proročanstvo jer od sto kupaca koji čuju kako cijene rastu i bit će nestašice, barem jedan kupi više, ono što možda ne bi sad kupio.. i trgovačkoj sreći nema kraja.. čak i razumljivo, jer i oni su ljudi, potrebni nama konzumentima i dio nas.. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
19 mjeseci
vrinho kaže...

Onak, bubam napamet ali jedini spas za nas nebitne ljude da se neke kineske firme uključe (stvore) u ovo u budućnosti, bar su oni tamo poznati da znaju iskoristiti priliku  

Šta je je, baš ga bubaš napamet.

3 kompanije drže sve, sasmung, sk hynx i micron, i nema tu ulaska među njih taman i da imaš sve pare svijeta.

Imaju stručnjake, znanje i patente koje su skupljali desetljećima, njihove tvornice vrijede milijarde i imaju dugotrajne ugovore sklopljene s najvećim igračima.

Nije to proizvodnja lopata pa će sad neki kinez "iskoristit priliku", nabrzinu dići halu i zaposlit ljude na traci, de malo ozbiljnosti.

8 godina
SharkZ kaže...
vrinho kaže...

Šta je je, baš ga bubaš napamet.

3 kompanije drže sve, sasmung, sk hynx i micron, i nema tu ulaska među njih taman i da imaš sve pare svijeta.

Imaju stručnjake, znanje i patente koje su skupljali desetljećima, njihove tvornice vrijede milijarde i imaju dugotrajne ugovore sklopljene s najvećim igračima.

Nije to proizvodnja lopata pa će sad neki kinez "iskoristit priliku", nabrzinu dići halu i zaposlit ljude na traci, de malo ozbiljnosti.

I da mogu trajalo bi godinama da uopće slože nešto tako, ali kako kaže trenutno puno je izglednije da Kina okupira Taiwan nego da počne proizvodit svoje mem čipove.

16 godina
Po toj logici onda je kupovina auta bacanje para; ako ne taxiras,il vozis glovo..Isto kao bicikl, skuter,motor..

Meni toliko ni nije bas,jer realno koja igrica je bila wooow i za must have novi hardwer u zadnjih 6-7g? Meni jedino rdr2..
Jedno ajme glupo pitanje? Blackwell na Gddr6 memoriji? Jel izvedivo?
R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2026 14:40 (R3nchi).
14 godina

Predpostavljam da je izvedivo samo misliš na GDDR6 ne DDR6, DDR6 če doći kao zamjena DDR5 modulima za matične u budučnosti.

Trebalo bi samo promjeniti memorijski kontroler.

Ali to ne bi riješilo problem jer bi GDDR6 proizvodnja uzrokovala manje GDDR7 i HBM čipova koji se sada koriste najviše.

Barem tako predpostavljam.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
17 godina

Problem je u tome što je Open AI pregovarao s Samsung i SK Hynix i od oba dvije firma je dogovorila kupnju između 40 i 50% DRAM wafer.
Što je automatski smanjuje za druge kupce kolićine koje mogu kupiti. Čak je bila prića da će Samsung ugasiti proizvodnju Sata SSD diskova, kako bi zadovoljili proizvodnju M.2 i NVMe diskova.

Velikim igraćima (Amazon, Microsoft, Nvidia) paše trenutačna situacija i guranje pretplate na cloud, jer su već većina tih igrača reklo da je to budučnost.

Sad nam je jedini spas u Kini jer njhov jedan od najveći proizvođača memorije CXMT je najavio povečanje kapaciteta.

fluffy_inside
10 godina
dax-lax kaže...

Tako i ja svoju RTX 3090.

Samo se nadam da neće izdahnut 

7 godina
Daten007 kaže...
dax-lax kaže...

Tako i ja svoju RTX 3090.

Samo se nadam da neće izdahnut 

Ti si jos na konju. Od ove njegove je i nvidia odustala  . Doduse ima i on sa svojom opcija kako dobiti ove moderne djidje-midje, ali ju vrijeme dobrano gazi.

15 godina
Ne možeš 3090 uspoređivati sa starom ragom 80ti. To je ipak klasa 5070/ti u raw-u. Tek joj je cca 4+5 godina. Skoro novo ispod čekića
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice