I što onda izbjegavamo? Nove avione? Stare? Loše održavane?
Koji su točno limiti?
Ko to mi? Ja sam rekao da ja izbjegavam jako nove i jako stare avione, a sad i argumentirao zasto samo zato sto pojedinci ne trpe tudja misljenja koja su im "glupa" i to je sve. Nisam primjetio argument sto je to konkretno glupo ili nije tocno ali jesam povrsnost citanja i brzopletost zakljucivanja. Kako je koji avion odrzavan ne znam,ali s godinama raste rizik kod svih a narocito onih koji su lose odrzavani. Ti konkretno ne moras izbjegavati nista, mozes ustediti i letiti mozda i besplatno prvim komercijalnim letom tog aviona ikad.
Ja volim raspon da je od prvog komercijalnog leta tog tipa aviona ikad proslo 4-5 godina, a da konkretan avion nije stariji od cca 15- 20 godina, ali ulogu igra i koji avioprevoznik je u igri kod tih godina (i uopce). Vise gledam tko me vozi i kojim avionom nego koliko cekam na aerodromu. Ako letis jednom u pet godina onda te vjerojatno nije briga tko te vozi i kojim avionom, ali ako letis cesto vecinu ljudi jeste narocito van npr EU.Ne vidim sto je tu konkretno glupo.
Reći "izbjegavam nove avione" je suludo - do pojave maxa, iako niti jedna stvar kod njega pojedinačno nije jako problematična.
Jedini pravi problem što se "novih zrakoplova" tiče je max - dijelom i radi načina dizajniranja (stari dizajn, novi motori, način certifikacije, potreba doškolovanja, MCAS edukacija i kontrola, sad ovaj show s "vratima" itd.).
Ostali "novi" avioni mogu imati određenih dječjih bolesti (iako jako rijetkih, kao npr. problem motora na A220, prednji trap a Dash 8), ali max je baš "uklet". Zbog njega reći "ne idem novima" je smiješno. Razne verzije maxa već godinama uredno lete, i ovaj zadnji problem je problem na jednom podmodelu (za koji ni ne znaš da postoji kao opcija kad rezerviraš kartu).
Isto tako, reći "ne idem starijim od toliko godina je smiješno" - prvo, nemoguće je znati unaprijed koliko je zrakoplov star, a još manje koliko resursa ima. Recimo, letiš ZAG - FRA - LAX, ZAG - FRA je CA A320, nemaš pojma ni koliko ima resursa (iliti, boja letova ili broja sati), FRA - LAX je B747, isto nemaš pojma koliko ima letova ili broja sati. S čim letiš, kako planiraš?
Mijenjaš rutu na Beč pa Austrianom? Ali oni imaju B767 i B777 stare preko 20 godina.
Ideš na CDG pa AF-om? Pa oni imaju valjda najveći broj incidenata od svih europskih kompanija.
Istanbul pa Turkishem? Ni oni nisu baš cvijeće.
Zato je airworthiness jedino bitna stvar. Inače ćeš izbjegavati CA prvih nekoliko godina dok A220 ne riješi dječje bolesti?