Neobični hobiji: probao sam Cobol

poruka: 35
|
čitano: 6.602
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Neobični hobiji: probao sam Cobol".
18 godina

Jako dobar članak za pročitati uz jutarnju kavu

Uvijek se pozitivno iznenadim, kad vidim bljesak genijalnosti koji je bio dosta ispred svog vremena.

Kod ovakvih vremenskih retrospektiva dosta je teško ostati objektivan i naći dobar balans izmjeđu kritičkog osvrta i zapažanja "ovo je moglo bolje". :D 
Ali u ovom tekstu je taj balans savršeno pogođen. 

Na primjer da radimo osvrt na Ford Model TToyotu Corollu. Oba su auta za mase i cijenovno pristupačni. No jaz koji se dogodio u međuvremenu kroz evoluciju, inovacije i korekcije određenih ideja bi bio jako veliki izazov za objektivnu usporedbu ta dva automobila.

Bljesak genijalnosti?!

Da se vratim nazad na drugu rečenicu. Ako se malo bolje pogleda kako su definirane strukture u Cobolu, vidi se isti uzorak i pattern sa XML-om. Puno, puno prije nego je nastao sam XML.

Ta konvencija je omogućila ekipi koja je radila na ogromnim programima i projektima u Cobolu da ne izgubi kompas.

Ovo mi je kliknulo negdje prije dosta godina, kad sam imao priliku raditi u Cobolu. Ostao sam paf. Woow. Vidi vidi. Cak mislim da je taj model podataka bio kljucan kohezivni element jezika da se sve ne raspadne kod slozenije logike.

S time da treba uzeti u obzir da tada nisu imali privilegiju usporedbe sa pokušajima i pogreškama drugih programskih jezika. First shot - pa u sirdu!

*Korak daljeXML > JSON > JSONB, TOML, YAML > protobuf, avro ...

7 0 hvala 3
18 godina

Vezano za BUG, Grace Hopper i Cobol.

Asocijativna memorija bude uvijek zanimljiva :D

• Grace Hooper je imala prste u prvom bugu (ujedno i naziv časopisa BUG)
  • Cobol je napisan uz velik doprinos Grace Hopper
  • Bug u Cobolu - jedan od najzanimljivijh bugova koje sam imao u svojoj karijeri

Daklem, ide priča ovako ...

Radili smo programe za njemacke banke u Cobolu, ima dosta godina. Kod se vrtio na mainframeovima u Munchenu. Spajanje preko terminala na server, pokretanje skripti za kompilaciju svega. Brat bratu, compile je trajao po 45 minuta do sat vremena. Sad, netko bi rekao, pas mater, pa to posjedis, sam da vidis da li ti stvar radi i da mozes isprobati i testrati novi kod. Ili da uocis da ima greska.

No nije tako strasno, dok se vrti kompajl, mozes lijepo malo do kuhinje u firmi, popit kavu, malo popricati sa ostalima u firmi jer uvijek ima netko na pauzi. Sve laganini i bez stresa. Ovako i onako ne mozes nista korisno dok ne zavrsi kompajliranje.

Uglavnom, vratim se, a kompajl puko ko kokica u mikrovalnoj. Hm, wtf?! 

Okay, zasuci rukave, i gledaj promjene, gledaj da li bi nesto moglo srusiti logicki i ili sintaksno cijelu stvar.

Gledam, gledam, oci mi ispale od provjera. Mozak nabubrio od kombinatorike i premutacija. I nista.

Jedostavno ne vidim sto bi mogao biti root cause.

I nakon nekog vremena skuzim da je BUG bio nevidljiv. Pa normalno da ga nisam uspio vidjeti.

WTF? Pa kaaak?
Dakle radi se o terminalu. Zeleni tekst na crnoj pozadini. To je kljucni dio. Koliko god da sam buljio u kod, nisam mogao vidjeti sto bi tocno bio problem.
A stvar je bila da mi je pobijegao jedan Non-Breaking Space (razmak) iza 72 stupca
Mislim da sam skuzio tek kad sam izvrtio sve kombinacije i kad sam uspređivao hex sadrzaj filea.

Bugfix je bio izbrisati jedan space. To je ujedno bio i najkraći bugfix koji sam ikad napisao.

.Net?
Negdje u isto to vrijeme sam imao slican problem u .Netu. C#. Dakle, u tom momentu 40 godina evolucije i moderan jezik, a sve za ku*az.
Radio sam jedan web site, hosting provider je bio u USA. Compile se rušio se jer file bio enkodiran na mojoj kodnoj stranici WIN 1252.
UTF-8 još nije bio univerzalni standard kakav je danas.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2026 11:41 (jozobozo).

11 0 hvala 5
18 godina

Da sam znao da ste kobolaši, tražio bih vas svakoga kratki intervju za okvire unutar teksta. Srećom - sami ste ih ponudili ovdje. 

This space for rent!

5 0 hvala 1
18 godina
Re: Neobični hobiji: probao sam Cobol
Drago kaže...

Da sam znao da ste kobolaši, tražio bih vas svakoga kratki intervju za okvire unutar teksta. Srećom - sami ste ih ponudili ovdje. 

Jedino ako je podvojena ličnost i ako svaka od tih ličnosti programira u Cobolu.

Oba posta iznad je napisalo isti forumaš.  

17 godina

.. fortran i cobol, mi i oni .. priča o dvije strane novčića pismo-glava :) u digitalnoj analogiji, mat.formula-jednadžba vs opisni ingliš jezik.. i ne gledati samo kao izbor jezika nego i razmišljanja, školstva, istok-zapad, pri čemu podsjetnik, zapad je loš u proizvodnji matematičara, šahista, fizičara.. istok to radi bolje uz jezičnu barijeru koja s matematikom-kemijom-fizikom (formule-simboli-sintaxa=jezik) nisu probilem-barijera..

-uz običnu životno-jezičnu bareru pri čemu zapadnjaci kao uk-usa spikaju samo ingliš, dok kontinent eu pogotovo taj dio, špreha-spika-parla razno-mix, 2-3-više.. tj ingiš brexitom nema originalnog govornika u eu, već ta mala razlika u startu otežava cobol dok fortran nema problem.. kao i to da je istok eu bio medijski odvojen od zapada pa ni tim putem ingliš nije ulazio u uho iza željezne zavijese ili su ulazili dojč-italijan..

-kraće, nije bilo teško no nije baš imalo smisla-svrhe, uski sektor (banke).. i tad logičan izbor većine je bio fortran, cobol tek da ga se spomene.. i time posljedica danas, da ih je tek promil ponude živućh fosila :) ..

-naravno, to što je bio u bankama mu je osiguralo mjesto-novac-važnost.. bez tog bi bio mrtav.

.. i dolazak ideokracije, film i stvarnost.. ono kad banalna stvar postane važna jer ... 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
8 godina

Ovaj tekst je iza paywalla, ali ako izađe u tiskanom izdanju kupujem.

0 0 hvala 0
15 godina
gpd kaže...

A zašto?

Za samo 2,65€ dobiješ pristup web izdanju časopisa BUG za sljedeći mjesec i mjesečni pristup BUG arhivi kao i mjesečni pristup svim člancima iza paywalla.

Papirnato izdanje časopisa BUG je 6,90€ 

17 godina
Yuda kaže...
gpd kaže...

A zašto?

Za samo 2,65€ dobiješ pristup web izdanju časopisa BUG za sljedeći mjesec i mjesečni pristup BUG arhivi kao i mjesečni pristup svim člancima iza paywalla.

Joj sad kad pitas to sjetim se mirisa svjeze tiskanog buga i kazem vrijedi. Ali onda se sjetim zasto sam prestao kupovati isto. 

18 godina
Widowmaker kaže...

Jedino ako je podvojena ličnost i ako svaka od tih ličnosti programira u Cobolu.

DA! Iz nekog razloga sam bio SIGURAN da je prvi post ihushov. Nemam pojam zašto. Onaj čončekić s kavom ili šta već...

This space for rent!
17 godina

u strahu su velike oči i kog zmija.. :)

- no, za kobolaša jednostavno nisam .. radno mjesto-kravata-birokracija (ona s velikim čvorom, kao i presjecanje čvora..) .. izgledao bi ko borat bez brkova.. :)

1 0 hvala 0
18 godina
Drago kaže...
Widowmaker kaže...

DA! Iz nekog razloga sam bio SIGURAN da je prvi post ihushov. Nemam pojam zašto. Onaj čončekić s kavom ili šta već...

naaah

na onoliko teksta bez bulleta (-) i točkica (..)

ne znam kako si ga zamijenio s ihushom 

18 godina

Nemam pojma što se dogodilo, ali u zadnje vrijeme nekako lakše čitam ihusha. Da li je moj mozak počeo raditi drukčije (Vulkam-ihush mind-melding) ili je ihush počeo pisati drukčije. 

U svakom slučaju pomalo stravično. 

This space for rent!
18 godina
Drago kaže...

Nemam pojma što se dogodilo, ali u zadnje vrijeme nekako lakše čitam ihusha. Da li je moj mozak počeo raditi drukčije (Vulkam-ihush mind-melding) ili je ihush počeo pisati drukčije. 

U svakom slučaju pomalo stravično. 

Inteznivno korištenje LLMova i spoznaja da ti "Bravo Drago, svaka čast na početku novog projetka, rado ću ti pomoći da pokreneš ovaj veličanstveni projekt" nepotrebno spali 3000000 tokena za apsolutno ništa, prespojilo ti je mozak na daleko jednostavniji ali zato puno učinkovitiji način korištenja "tokena" :D

Vezano za to, jesam li seksist ili misandrist ako pokušavam promjeniti ton LLMa u ženski? Primjetio sam da kad čujem/pročitam "Bravo Luka" u muškom rodu da mi se naježe dlake na leđima jer se zamislim da sam u HR radionici za LinkedIn orijentiranu poslovnu komunikaciju senior vice managera u kojem je 90% rječnika "we will circle back", "touch base", "sinergija" ili ovo sa jednog posta sa reddita:

That’s a great question, and before I address it directly, I want to level set. When we talk about corporate speak, we’re really laying the groundwork to achieve high level cross-functional understanding, leveraging a discrete set of terms with commonly understood meanings to drive communication synergies at scale. Your question gets at the root of something we’ll be working on for the next sprint. We’ve got a few options for how to do this, and would love your input on the best path forward. We can go deep, boil the ocean, dot all the is and cross the ts, and turn an exhaustive glossary of business jargon into a deliverable. On the other end of the spectrum, we can take a more 80/20 approach, peanut butter the analysis, and get to very much the same answer with less brain drain and greater speed to output. Within your heuristic, what does your decision tree look like here? You’re not sure, ok let’s put a pin in this, take it offline and circle back in our next huddle.  

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2026 14:37 (wyks).
16 godina

Uffff jedini ispravni odgovor na ovaj citat s Reddita je citat narednika Andelina Strevličeka s kraja prvog poglavlja romana "Oklopni bataljon" Josefa Škvoreckog:

Ovaj se danas toliko govana nažder'o da mu niz bradu cure.... 

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2026 14:54 (Stric_Jura).
17 godina

- pod mindmelding.. za to ti prvo mora narasti glavni organ, na glavi.. uho, šiljasto ako želiš nalikovati originalu.. kasnije civilizacije su to supstidirale banalnim simbolom krunom i sličnim tricama i ku..rči..kučinama :) tj dodali žezlo toj ikonografiji neznajući što je pravi smisao uha..

- no izgleda da imaš šanse, ono kao klinac prvi tjedan škole i val gripe pa su svi na produljenom ljetovanju, bez gužve i strke.. nagradni tjedan odgode mukotrpne školske godine koja nakon par desetljeća postane period u kojem želimo ostati vjećno.. pa eto, nadaj se gripi, covidu, .. ili nekim od klasičnih katastrofa, poplava i sl. :) i rastu ušesa (kao superlativa običnog uha).. a za sam melding trebaš odgovarajući usb-c port ili bt+4.2ver.. i noviji flasher .. :)) .. u filmu to spok radi tropsrno, može ali ne u našim krajevima jer postoje konotacije, opet pogrešne no ne mogu protiv sela (i svijeta, običaja..) .. :) prstima naprosto recipijent bez ecc-a ima loše startne šanse tj nehoherentnost, bsodovi itd. kao nekad kopiranje komodorac kasete na kaziću kao audio.. loše, šum-greške i bakterije jer tko zna gdje su prsti bili ..  :) važnije, eliminiramo bliskost-dodira i ostanemo gantlemani barem formalno..

- i što kaže stricjura, .. nije dovoljno, stao u red za repete, drugi put :)) ..

- wyks i dileme mimikrije-spolnosti, pitanja tko sam ja.. nekad se to riješavalo čitanjem knjiga i cjepanjem drva za zimu (ono kad nemaš što pametnije).. danas uzmeš švarckopfovu boju-nijansu, crvenu, zelenu.. ili klasično brineta-smeđa, staviš cvikse, odbaciš podizaće sisa padajući ispod 2b i svi te na prezentaciji dožive kao nešto pametnog, klimaju glavama, slažu se, investiraju.. na poslu, dok ih se snima, gleda itd. .. inače biraju plavušu s velikim sisama, druga boja, bez cviksa, pušapovi na mjesto i nastavak, klasična prilagodba inetligentnog bića okolnostima, suprotno od pišanja protiv vjetra ili tvrdnje da odjelo ne čini čovjeka ili frizura trumpeka.. :) tj kad malo razmislite, svi 'veliki' ljudi (malim slovima i ostatkom) su imali recimo čudan izraz lica, retardiran, frizura ubibože ili dikcija-govor-geste.. onak, ponovite pred ogledalom hiću dok pljuje ili dučea, trumpekov dudlić-dance ymca-eja.. pa i napoleonov stav, koji se s kapom na glavi već davno izvodi kao prikaz lude u ludnici.. ivan grozni? .. netko normalan? netko kome bi normalna osoba u normalnom razmišljanju dala vlast i slušali naredbe? .. no to se rutinski događa pred našim nosom, drugim bitnim organom, od ukupno broja 7 koji predstavlja povijesno itd. 

-što želim (ovim postićem) reći? ... pa ništa, kuham,... tj ja sam kuhar iz one stricjurine priče-knjige-romana i kulinarskog uratka :)) .. i dokaz kako je svijet mali, povezan, sve sa svime, čak i s nevažnim-besmislenim ako tako želimo prikazati ili statistički obraditi.. dovoljna je želja i materijaliziramo je snagom uma...

1 0 hvala 0
17 godina

- pod mindmelding.. za to ti prvo mora narasti glavni organ, na glavi.. uho, šiljasto ako želiš nalikovati originalu.. kasnije civilizacije su to supstidirale banalnim simbolom krunom i sličnim tricama i ku..rči..kučinama :) tj dodali žezlo toj ikonografiji neznajući što je pravi smisao uha..

- no izgleda da imaš šanse, ono kao klinac prvi tjedan škole i val gripe pa su svi na produljenom ljetovanju, bez gužve i strke.. nagradni tjedan odgode mukotrpne školske godine koja nakon par desetljeća postane period u kojem želimo ostati vjećno.. pa eto, nadaj se gripi, covidu, .. ili nekim od klasičnih katastrofa, poplava i sl. :) i rastu ušesa (kao superlativa običnog uha).. a za sam melding trebaš odgovarajući usb-c port ili bt+4.2ver.. i noviji flasher .. :)) .. u filmu to spok radi tropsrno, može ali ne u našim krajevima jer postoje konotacije, opet pogrešne no ne mogu protiv sela (i svijeta, običaja..) .. :) prstima naprosto recipijent bez ecc-a ima loše startne šanse tj nehoherentnost, bsodovi itd. kao nekad kopiranje komodorac kasete na kaziću kao audio.. loše, šum-greške i bakterije jer tko zna gdje su prsti bili ..  :) važnije, eliminiramo bliskost-dodira i ostanemo gantlemani barem formalno..

- i što kaže stricjura, .. nije dovoljno, stao u red za repete, drugi put :)) ..

- wyks i dileme mimikrije-spolnosti, pitanja tko sam ja.. nekad se to riješavalo čitanjem knjiga i cjepanjem drva za zimu (ono kad nemaš što pametnije).. danas uzmeš švarckopfovu boju-nijansu, crvenu, zelenu.. ili klasično brineta-smeđa, staviš cvikse, odbaciš podizaće sisa padajući ispod 2b i svi te na prezentaciji dožive kao nešto pametnog, klimaju glavama, slažu se, investiraju.. na poslu, dok ih se snima, gleda itd. .. inače biraju plavušu s velikim sisama, druga boja, bez cviksa, pušapovi na mjesto i nastavak, klasična prilagodba inetligentnog bića okolnostima, suprotno od pišanja protiv vjetra ili tvrdnje da odjelo ne čini čovjeka ili frizura trumpeka.. :) tj kad malo razmislite, svi 'veliki' ljudi (malim slovima i ostatkom) su imali recimo čudan izraz lica, retardiran, frizura ubibože ili dikcija-govor-geste.. onak, ponovite pred ogledalom hiću dok pljuje ili dučea, trumpekov dudlić-dance ymca-eja.. pa i napoleonov stav, koji se s kapom na glavi već davno izvodi kao prikaz lude u ludnici.. ivan grozni? .. netko normalan? netko kome bi normalna osoba u normalnom razmišljanju dala vlast i slušali naredbe? .. no to se rutinski događa pred našim nosom, drugim bitnim organom, od ukupno broja 7 koji predstavlja povijesno itd. 

-što želim (ovim postićem) reći? ... pa ništa, kuham,... tj ja sam kuhar iz one stricjurine priče-knjige-romana i kulinarskog uratka :)) .. i dokaz kako je svijet mali, povezan, sve sa svime, čak i s nevažnim-besmislenim ako tako želimo prikazati ili statistički obraditi.. dovoljna je želja i materijaliziramo je snagom uma...

1 0 hvala 0
17 godina

edit: legendarni bug((ov)it) server.. jednostavno kad me vidi bsodira se (da ne kažem onu frenč riječ..) :) no ovaj put prihvaćam krivicu.. ipak je to azure, nježan..

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2026 18:18 (ihush).

1 0 hvala 0
18 godina

O ne, sad je počeo i multiplicirati postove 

2 0 hvala 0
17 godina

.. it's .. its a live!! (množenje-umnažanje-razmnožavanje i ostale varijacije riječi kao jedan od kriterija života (neovisno o inteligenciji) u svemiru .. i šire).

- idući, jači-važniji, kriterij je .. kretanje. (plavuša-kosa je negdje na dnu popisa ako kog zanima)

- koliko obično čudotvornih znaka-predskazanja proriču narodne predaje za neki važan event (kao jesenski velesajam) osim konstelacija na nebeskom svodu, kao predznak dolaska sudnjeg dana .. ili početka ŠK.god. što simbolizira i kraj ljeta, plandovanja u hladu, period kad se mladi luk i janjetina regeneriraju .. :)) 

18 godina

"As cool kids say - I'll just leave this here..."

This space for rent!

0 0 hvala 0
17 godina

-zgodno.. ili nepotrebno kemijanje-mučenje :) .. tj sve to isto ili 'isto' možemo klasičnim dos-om i recimo basicom ispod haube, umjesto input-a koristiti inkey$ dok cobol-terminal-server to riješava kroz cics i timer koji u milisekundama 'odbacuje' čekanje.. nakon tog, sve je to isto..

-za takvu usporedbu, pogledati bas monkey (gorila, razni nazivi majmuna koji baca banane po zgradama...)

... provjerom sveznajućeg googlea, bio je to gorilla.bas (dos 5.0) .. a kasniji 'koautor' se upisuje i b.gates s nazivom donkey.bas. ... nakon tog do invajders-koda je samo jedan 'klik' udaljenost, pa ga može lako isprobati prosječan juzer pcja, naravno ako ima dos ili cmd u kojem još postoji ostatak dosa kao edit, posljenje u win98, nakon tog kao ručno dodano u npr xp.. a kasnije kako se tko snađe.. dok je lakši put pokernuti neki emulator kao dosbox..

-tj za one koji žele vidjeti, uvjeriti se kako je sve to 'isto' ili skoro isto, skoro identično, na raznim platformama, osevima, jezicima.. npr 'identičan' dio brisanja chara s pozicije ekrana print " " (razmak-space).. dok se za ispis korisit locate ili terminal trik screeanom.. kao i problem taska, loopa, osnovnog dijela koji kao početna petlja npr do-loopa započinje pogram i dalje se grana subovima dok konstantno provjerava stanje tipki izbjegavajući klasičan 'dos-terminal' rad koji bi čekao upis ili enter i sl. .. pa rad s tipkama ili joystickom postaje isti, gamer je ili nije stisnuo neku tipku ili button i to pomiče 'sprite' na novu lokaciju dok se scena konstatno ažurira stanjem npr let banane i ruševine ili spuštanje reda napadača iz svemira ..

-do grafičkih modova i korištenja rutina, strojnog i sl. kao xor, što su već skoro pravi sptriteovi ili način rada, pa do paralaxscrola koji u ono doba konzola donosi nešto 'neviđenog'.. :) odnosno moonpatrol vs vanguard-okomitog koji je do tad bio 'jedini' smjer napada-scrolanja sadržaja ekrana, ostalo je povijest.

-stvari koje su tad tražile 'zvjer' da bi bile pokrenute dovoljnom brzinom.. danas može 'mikrovalna ili kosilica..' :)

-no, ne samo nostalgično, ona neka igrivost, nevažno jel to križić-kružić ili phoenix.. igre su to imale, danas neovisno o grafici nemaju.. igrivost, dok su dušu prodali za srebrenjake.. :)

18 godina

Meni je sva ta ASCII grafika zanimljiva, a posebno ovo postavljanje ograničenja samom sebi da nešto napraviš u alatu koji uopće za to nije napravljen - Invadersi u Cobolu, Wolfenstein 3D za C64. Može. 

Volim taj tip bizarnosti.

This space for rent!
22 mjeseca
"Meni je sva ta ASCII grafika zanimljiva, a posebno ovo postavljanje ograničenja samom sebi da nešto napraviš u alatu koji uopće za to nije napravljen - Invadersi u Cobolu, Wolfenstein 3D za C64. Može.

Volim taj tip bizarnosti."

Kao UI na tamagoćiju 😉
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2026 16:20 (Sirotanovic).
18 godina

Nedavno sam vidio ASCII 3D grad u HTML+JS skripti - čisti programerski lapurlatizam, programiranje radi programiranja. Sviđa mi se taj idealizirani pristup programiranju, gdje se počinje od praznog lista i ideje i gdje zapravo nikakve koristi od konačnog proizvoda nema osim estetske ili emocionalne.

This space for rent!
18 godina

Kažu da kad dođeš u neke godine (koje, sigurno ne one u kojima smo sad mi, prpošna mlađarija ) moraš uzeti neki od par hobija kako ne bi dosađivao ovima koji dolaze - nešto kao starter Pokemoni - pa je to:

1. priprema hrane - u što ubrajam i lov/ribolov, roštilje, gulaše, čobance, paprikaše, kobasice, obilaske OPGa, vino/rakija/alkohol, sušenje i dimljenje. 

(U ovome sam se našao, osim lova i ribolova, uspio sam jednom i pivo napraviti, a sa materom smo napravili opasno dobar limoncello i "orancello" od dubrovačkih limuna i gorkih naranči, a evo danas sam na post/nemrsni petak kao test nadimio 3 kile karea, pa će veći komad završiti sa kupusom i mlincima, a manji dio će se rezat za sendviče - jer je jebena dimljena Pikova šunka 20-25€ za kilo, a kare je 3,5€ kilo) 

2. DIY - popravci, bauštela, ženini projekti, drvodljelja, makete, auto popravci - uglavnom sve što radiš sa rukama i alatom

3. Glazba i umjetnost - otac moje bivše bi odveo pse u šetnju i stao negdje slikat. Da sam bio pametan i shvatio zašto je išao slikat, pa da sam i ja tako, možda mi ne bi bila bivša.

4. Opsesija - opskurne umjetnosti, DnD, igre, sport 

Ali, i ovo posebno naglašavam, najbitnije, zbilja najvažnije - ako u nekim godinama nemaš nešto u kući u što je utrošeno dozlaboga previše vremena (i novaca) i ako gosti kojima to pokažeš i minuciozno objasniš sve do zadnjeg detalja odmah ne reagiraju sa pitanjem - ali zašto pobogu - vrijeme je da se ozbiljnije uhvatiš posla.

Ja sam svoj Raspberry pi sa 13 kutija dodataka i kućištem sa neke industrijske stranice iz Poljske (onaj 7'' ekran točno paše u jedno kučište za medicinsku opremu) predao mlađem bratu, nek on nosi štafetu dalje. 

- Ali Luka, zašto si kupio ovo sve?

Jel ti znaš koliko košta orginal oprema za Pi?

- Znači potrošio si 200€ kako bi uštedio jer ti je original kučište od 35€ skupo?

Čekaj, želiš reći - da je moj Pi koji ima IR night vision cameru sa senzorima pokreta i meteorološkom postajom koja na 8×8 RGB LED matrix pokazuje poruke upozorenja, koji pokreće i local media player i "streama", koji ima 7'' LCD TS display u custom kučištu koje izgleda kao medicinska konzola sa Enterprisea i koja ima solarni inverter i solarni panel + bateriju kako bi sve to pogonio na remote lokaciji i pokretao aplikaciju koja dijeli WiFi i služi kao lokalni turistički vodič - ne vrijedi više od 35$? 

- Ali Luka, zašto pobogu!?

(Jokes on them - oprema za raspbery pi sad košta kao playstation 5. 

Jebote, ovo isto je meni rekao stari za gramofon kojeg je donio 77e iz Amerike kad sam mu rekao da su CDi sa mp3icama the real šit... Damn. Daaaamn. Daaaaaaaaaaamn.)

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina

Ova mesina izgleda dobro.

This space for rent!
11 godina
Yuda kaže...
gpd kaže...

A zašto?

Ali to nije sve, ako se pretplatis danas dobijes bonus kacavidu (sarafciger) i prvih 50 pretplatinka dobije 30 rola wc papira.

18 godina

4 sata na dimu hrasta i 150C, pa onda zadnja 1,5-2 sata u foliju sa malo pive i maslaca jer kare je suh i bez masti. Bilo u rasolu prkeo noći sa malo limuna (kiselina omekša meso, može i kvasina ali mater ne voli okus vinskog octa), a onda začinjeno solju, šarenim paprom i sušenim ružmarinom.

Za 10€ mesa, malo briketa i pola klade hrasta - dobije se fin rezultat. Dok je žar jak ispečeš normalan roštilj, a onda staviš ovo dimit dok temepratura jenjava. I eto, dok nakon jela laprdaš o nogometu, politici i piješ pivo do večernjih sati, ovo se lagano dimi. 

Isprike na off topic, nastavite sa reprogramiranjem Skyrima za Spectrum ili što to već radite.

17 godina

Sjetim se dan danas da mi je ovo bio prvi multiplayer dozivljaj. I bilo je dobro.

0 0 hvala 0
22 mjeseca
Nije cobol no "na dimu hrasta" !

Bukva, jasen, voćke da, unas izbjegavamo hrast radi tanina, zašto baš hrast?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice