Nedohvatljive igre, nedohvatljiv hardver

poruka: 29
|
čitano: 2.827
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nedohvatljive igre, nedohvatljiv hardver".
16 godina

Imamo i drugu stranu vage:

- igre su postale 90% smeće (bubam), ljudi imaju na računima stotine igara (ovo je bez pretjerivanja) koje nikad neće zaigrat

- sve igrice se mogu zaigrati na pristojnim postavkama u pristojan framerate na 10 god starim konfiguracijama - nema razloga za kupnju harware-a (recimo osim fotorealističnog Bodycam-a ja ne vidm razlog za kupnju hardware-a, a to je igra koja će brzo dosadit, jer je kopija koja ne nudi ništa novo nego fotorealizam)

- imamo more odličnih starih igara, ne retro igara (a ima ih fenomenalnih) nego igara starijih od 5-10 godina, koje se obavezno trebaju zaigrat, a traže minimalne konfiguracije, samo laptopi sa integriranom grafom mogu igrat toliko naslova da ih ne možeš zaigrat za života... serveri starih multiplayer naslova su puni kao šipak i pružat će zabavu neovisno o politici industrije igara

- primarno gaming tržište su mobilni uređaji i konzole a PC gaming sa svojim skupim komponentama je postao niša

11 1 hvala 1
4 godine
Re: Nedohvatljive igre, nedohvatljiv hardver
Bez obzira na politički spektar kojem pripadamo, mislim da je u ovom slučaju važno točno kontekstualizirati sam izvor te famozne rečenice obzirom na broj čitatelja Bug-a.

Autorica teksta, danska političarka Ida Auken, izričito je naglasila da taj esej nije njezin osobni san, utopija niti politički program ljevice. Ona ga je napisala isključivo kao scenarij ("šta-ako") za raspravu na Svjetskom gospodarskom forumu 2016. godine.

Napisala ga je kao scenarij kako bi potaknula razgovor o potencijalnim rizicima - poput gubitka privatnosti, algoritamskog nadzora i oduzimanja prava glasa ljudima koji se odluče - uz potencijalne koristi za okoliš.
Cilj joj je bio upozoriti na to kamo nas nekontrolirani razvoj tehnologije može odvesti ako na vrijeme ne postavimo pravna i etička ograničenja.

Ako se tekst pročita u cjelini, vidi se da ona zapravo mapira i ozbiljne opasnosti.

Gubitak privatnosti: U eseju otvoreno piše kako u takvom svijetu nemaš nimalo privatnosti i kako se "sve što radiš, misli s i sanjaš bilježi".

Isključenje iz društva: Opisuje sudbinu ljudi koji su se odlučili isključiti iz tog sustava i koji su završili na marginama, izvan gradova.

Algoritamski nadzor: Upozorava da ljudski život postaje previše diktiran tehnologijomNaravno, ona spominje i potencijalne koristi za okoliš (kroz kružno gospodarstvo i čistu energiju), ali mračni ton tog "savršenog svijeta" zapravo služi kao distopijsko upozorenje, a ne kao plan.

Sama autorica je kasnije dodala službenu napomenu u kojoj je pojasnila da to nije njezina želja, nego pokušaj da se potakne razgovor o rizicima tehnološkog razvoja kako se takav scenarij ne bi ostvario na našu štetu.

Mislim da je ovo izvrsna tema za raspravu, ali njezina poanta nije "lijeva ideologija", nego vrlo stvarna opasnost od tehnokracije i korporativnog nadzora koja prijeti svima nama, bez obzira na to jesmo li politički lijevo ili desno. Prava sloboda pojedinca i zaštita privatnosti su vrijednosti oko kojih bismo se na ovoj temi zapravo mogli svi složiti

2 0 hvala 0
8 godina

da prisnažim...kad sam spojio ps4pro na sony tv od 65" prije 6 godina i vidio 1920x1080 rezoluciju...ajme...svi imamo više manje neke probleme sa očima...ono 65" mi je pomoglo da vidi to bogatstvo 1080 rezolucije na udaljenosti od 300 cm

s tim da je 1080 točno 4 puta manja nego 4K...rastezanje na 4K je matematički 100% precizno

koja to igra pa i najnovija stvara probleme na 1080 rezoluciji...rtx 5060 16GB Ti za 500E

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

A što će onaj kojemu je to prvo računalo? Čekati da mu umre djed i ostavi mu u oporuci livadu i 10 godina star komp?

Ili će sam kupiti 10 godina staru konfiguraciju? 

Deset godina stara konfiguracija ne visi u zraku, nju je isto netko morao kupiti kad je bila nova, a tržište polovnih računala cijene vuče iz novih: kad DDR5 poskupi četiri puta, ne pojeftini ni DDR4 ni polovno računalo kojega ga ima - pet godina staro računalo sa starim komponentama možeš sada prodati skuplje nego si ga kupio, računajući i inflaciju i zaraditi na njemu. "Jeftini laptop" za igranje je nonsens - ženi sam, koju kompjuteri uopće ne zanimaju, kupio za 500 eura prošle godine novi laptop koji sada košta skoro 1000 eura. I definitivno nije "za igranje". 

Stotine igara na acc-u koje nikad nećeš zaigrati su licence, a ne fizičke kopije i imaš ih dok netko drugi ne odluči drukčije. Serveri starih multiplayer naslova jesu puni, ali svake godine ih nekoliko nestane,  dakle - opet ono o čemu je tekst.

To da imamo "more starih igara" je istina, ali to je potvrda onoga što ja kažem, a ja bih igrao i nove. 

Sad jesu li ili nisu "nove igre" 90% smeće ne znam što bih rekao - 99,99% izdanih igara nikad neću zaigrati jer se radi o nevjerojatnoj hiperprodukciji, ali među onima koje su hitovi ili barem dugo očekivane, ima izvrsnih igara i poneki promašaj. Mislim da se omjer "smeća"  i kvalitetnih igara nije pretjerano promijenio u zadnjih 30 godina, odnosno velika većina onog što bi izašlo nije ni tada bila vrhunska igra, kao ni sada. 

Dapače, sjećam se prvog Fallouta koji je bio izvrsno zamišljen i toliko bugiran da ga je bilo gotovo nemoguće normalno igrati bez sejvanja svako pet minuta. I daje je legenda, a danas toliko nedovršena igra ne bi mogla izaći ni u early accessu.

Btw išao sam provjeriti ovu tvoju tvrdnju i po statistikama tržište igara za računala i igraće konzole i ono za za ručne uređaje su otprilike podjednaki, tako da teško da je igranje na računalu "niša". 
Newzoo: The Gaming Market in 2026 - powered by Mellow 

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...

A što će onaj kojemu je to prvo računalo? Čekati da mu umre djed i ostavi mu u oporuci livadu i 10 godina star komp?

Deset godina stara konfiguracija ne visi u zraku, nju je isto netko morao kupiti kad je bila nova, a tržište polovnih računala cijene vuče iz novih: kad DDR5 poskupi četiri puta, ne pojeftini ni DDR4 ni polovno računalo kojega ga ima - pet godina staro računalo sa starim komponentama možeš sada prodati skuplje nego si ga kupio, računajući i inflaciju i zaraditi na njemu. "Jeftini laptop" za igranje je nonsens - ženi sam, koju kompjuteri uopće ne zanimaju, kupio za 500 eura prošle godine novi laptop koji sada košta skoro 1000 eura. I definitivno nije "za igranje". 

Stotine igara na acc-u koje nikad nećeš zaigrati su licence, a ne fizičke kopije i imaš ih dok netko drugi ne odluči drukčije. Serveri starih multiplayer naslova jesu puni, ali svake godine ih nekoliko nestane,  dakle - opet ono o čemu je tekst.

To da imamo "more starih igara" je istina, ali to je potvrda onoga što ja kažem, a ja bih igrao i nove. 

Sad jesu li ili nisu "nove igre" 90% smeće ne znam što bih rekao - 99,99% izdanih igara nikad neću zaigrati jer se radi o nevjerojatnoj hiperprodukciji, ali među onima koje su hitovi ili barem dugo očekivane, ima izvrsnih igara i poneki promašaj. Mislim da se omjer "smeća"  i kvalitetnih igara nije pretjerano promijenio u zadnjih 30 godina, odnosno velika većina onog što bi izašlo nije ni tada bila vrhunska igra, kao ni sada. 

Dapače, sjećam se prvog Fallouta koji je bio izvrsno zamišljen i toliko bugiran da ga je bilo gotovo nemoguće normalno igrati bez sejvanja svako pet minuta. I daje je legenda, a danas toliko nedovršena igra ne bi mogla izaći ni u early accessu.

Btw išao sam provjeriti ovu tvoju tvrdnju i po statistikama tržište igara za računala i igraće konzole i ono za za ručne uređaje su otprilike podjednaki, tako da teško da je igranje na računalu "niša". 

Oprosti ali 60FPS FHD PC gaming je povoljana stvar kojoj ce se okrenit svaki osnovnoskolac i srednjoskolac sa ogranicenim budgetom.

10 godina

Evala, u sridu. 

Odlikaski tekst.

Postoji put, ali nije nesto atraktivan ili sexy, a to je da ne igras igru koju ne mozes pobijediti. 

Znaci - platio sam, ne das mi hardcopy. Necu igrati/kupiti uopce. Dajes mi samo digitalnu igru preko platforme, koju mi mozes disable-ati u svakom momentu. Niti cu igrati igru niti koristiti platformu. 

Ne omogucujes mi hardware po normalnoj cijeni a igre koje nudis su nit slane nit slatke kante woke napoja? www.gog.com

Kina, ma koliko farbana u portret nekog zlocinca sa strane istog tog zapada, ispada nuzna alternativa. I iako predstavljaju opasnost ukoliko uspiju u tim nekim planovima pokoravanja svijeta jeftinim radom i konceptom zemlje u kojoj se proizvodi sve, i dalje su nuzni i dobrodosli. 

Jedna stvar se kristalizira, sto vise promatram stvar i sto stariji postajem. Na nama kao pojedincima je sve veca odgovornost, jer drzavama vise (ako si ikada i mogao) ne mozes vjerovati. Jer kako sam osobno prestao koristiti Gilette proizvode nakon one reklame o "toxic masculinity-u", pustio bradu koju i dalje ponosno furam radije nego podrzavao korporaciju koja umjesto da suti i proizvodi zilete, zeli meni i svima docirati tko smo i sto smo, taj koncept trebamo preslikati na svakodnevni zivot. Sutnja je odabir, neaktivnost je podrska. 

Ima nas, gamera. I ima nas toliko da mozemo nesto napraviti (primjer link ispod "Stop destroying Video Games", kao i screenshot)

link

Industriju i hardware-a i software-a (izmedju svih ostalih) su preuzele neke mracne snage koje nam uistinu rade o glavama i zele nas zatvoriti u male digitalne, lako kontrolirane kockice gdje ce nas kontrolirati "oblikovanim vijestima", pandemijama i paranojom. Za sada jos imamo neke alternative, ali i to ce u dogledno vrijeme nestati. 

3 0 hvala 1
18 godina
KIKI3ooo kaže...

Oprosti ali 60FPS FHD PC gaming je povoljana stvar kojoj ce se okrenit svaki osnovnoskolac i srednjoskolac sa ogranicenim budgetom.

Pa je li onda PC gaming niša ili ipak uopće nije niša?

Usput, što to znači "60FPS FHD PC gaming"?

Ja ne mogu dobiti uvijek 60fps gaming niti na svom računalu koje bez monitora (i bez igraćih dodataka) po sadašnjim cijenama košta preko 3500 eura. I to u igrama koje najviše igram (DCS, MSFS2020/2024) i tu su godinama.

Što je GTA6, Witcher 4, Cyberpunk 2, Elder Scrolls 6, Max Payne remake itd. ili drugim "AAA naslovima" (debilan termin, znam...) koje tek trebaju doći, a za koje znamo da traže ne baš superjeftini hardver? 

Ako misliš na to da se može složiti računalo za igre starije od 10 godina koje daje 1080p/60 FPS, naravno da može, ali to nije osobito relevantan kriterij za pitanje koliko je PC gaming danas skup.

Možeš li na računalu za igranje igre koja je vršnjakinja tog srednjoškolca iz priče igrati neku aktualnu igru ili neku od ovih što tek trebaju doći? 

Ako je nekome dovoljno igrati CS, LoL, Minecraft, Fortnite i druge deset i više godina stare AAA igre, onda si u pravu. To se može na "potato" PC-u.

Samo iz  toga ne slijedi da je PC gaming kao tržište „niša“, niti da je hardver za igranje jeftin.

Ovo je kao razmišljanje staraca, ako takvih još uopće ima, da "malome treba neki jeftini PC, samo za igrice", a upravo to su najzahtjevnije konfiguracije. 

Ili reći da automobil nije skup jer se i s 10 godina starim golfom može prevesti vreća krumpira. 

Može, samo meni ne treba auto za prevoz vreće krumpira.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2026 16:33 (Drago).
16 godina
Drago kaže...
KIKI3ooo kaže...

Ja ne mogu dobiti uvijek 60fps gaming niti na svom računalu koje bez monitora (i bez igraćih dodataka) po sadašnjim cijenama košta preko 3500 eura. I to u igrama koje najviše igram (DCS, MSFS2020/2024) i tu su godinama.

Što je GTA6, Witcher 4, Cyberpunk 2, Elder Scrolls 6, Max Payne remake itd. ili drugim "AAA naslovima" (debilan termin, znam...) koje tek trebaju doći, a za koje znamo da traže ne baš superjeftini hardver? 

Ako misliš na to da se može složiti računalo za igre starije od 10 godina koje daje 1080p/60 FPS, naravno da može, ali to nije osobito relevantan kriterij za pitanje koliko je PC gaming danas skup.

Možeš li na računalu za igranje igre koja je vršnjakinja tog srednjoškolca iz priče igrati neku aktualnu igru ili neku od ovih što tek trebaju doći? 

Ako je nekome dovoljno igrati CS, LoL, Minecraft, Fortnite i druge deset i više godina stare AAA igre, onda si u pravu. To se može na "potato" PC-u.

Samo iz  toga ne slijedi da je PC gaming kao tržište „niša“, niti da je hardver za igranje jeftin.

Ovo je kao razmišljanje staraca, ako takvih još uopće ima, da "malome treba neki jeftini PC, samo za igrice", a upravo to su najzahtjevnije konfiguracije. 

Ili reći da automobil nije skup jer se i s 10 godina starim golfom može prevesti vreća krumpira. 

Što je sa naslovima koji dolaze? Moće ih igra 1% igrača? Par odabranih na planetu će financirat taj projekt? Ili im se više isplati omogućit igranje i na starijim konfiguracijama? U PC igrama se ima postavke, nije to konzola. Nećeš bit baja i streameer koji će uključit sve živo ali ces moci igrat, makar sve na low, osim ako je neki port sa konzola ili loše isprogramirano. Konfiguracija koja daje 60 FPS sa FHD ekranom se može dobit povoljno i možeš se igrat sve, makar na low postavkama. Evo konzolaši igraju na samo 30 FPS godinama a 60 ćeš na PC-u dobit, daj.

Ovo da je igranje skup sport - najzahtjevnije konfiguracije (i onda vrhuska periferija, da ta konfiguracija ima smisla) imaju smisla samo ako ćeš igrat nove multiplayer naslove, ili neke ekstremno zahtjevne simulacije koje spominješ - to jedino opravdava ulog u vrhunski PC. Casual igranje i ulazak u svijet igranja ne opravdava ni bolessnu konfiguraciju ni periferiju.

PC gaming je skoro pa niša preciznije (ali u razgovoru da kažeš niša - nikom ništa). Samo 20% multimiljarderske industrije spada na PC gaming, ostalo su konzole i mobilne igre. "Skoro pa" samo zato što za igranje ne treba skupa mašina, što imaš more igara - i što se igrice mogu "besplatno preuzeti sa interneta". Plus može se i "nešto radit na njemu osim igranja" i druga opravdanja za kupnju koja djeca slažu roditeljima. Ali unutar PC gaminga definitivno postoji niša - a to su upravo skupe konfiguracije i skupa periferija. Praktički niša u niši.

18 godina

Dok je pisao kolumnu, autor je sigurno pomislio - ajme konačno jedna tema o kojoj se neće lomiti koplja i ispod koje mi nitko neće kontrirati.

Ali, eto, brzo mu se dokazalo suprotno.

Sad ostaje samo zaključiti da li na internetima uvijek postoji "taj tip" - kao ona što je odgovarala na bojkot Kellogsa da zbog poremećaja može jesti jedino kellogs žitarice:

(Ovo je doduše trol vjerojatno, ali čisto da se vizualizira persona) 

"mislim da auti ne bi trebali koštati 100 000€ i da gorivo ne bi trebalo koštati 20€ po litri"

- Postoji moped koji troši litru i košta manje od auta i sa njime isto možeš doći do od Rijeke do Zagreba. - neki tip na internetu.

Ili je "internet" spržio ljudima mozak, pa imaju potrebu kontrirati? 

Ili je ovo verzija "jedite tanje šnite" životne filozofije?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Moj PC  
1 1 hvala 0
18 godina
Drago kaže...

"Jeftini laptop" za igranje je nonsens - ženi sam, koju kompjuteri uopće ne zanimaju, kupio za 500 eura prošle godine novi laptop koji sada košta skoro 1000 eura. I definitivno nije "za igranje". 

2022e na ljeto, dao sam mlađem bratu  500€ jer mu je odlično krenulo na faksu - računalstvo. Imao je moj laptop ako ga je trebao ponjeti na faks, a doma i nije bio neki fan "8K 256FPS gejmanja" već je fan Indie igara, Terraria, pa onda Minecraft i na najviše Lord of The Rings Online kojeg obiteljski peglamo kao nekakvo "moderno obiteljsko okupljanje" jer nas je puno, a ko rakova djeca. Znači ništa zahtjevno.

Moj laptop - Ryzen 5 HQ sa 1650 grafikom je 2019e koštao tadašnjih 6000kn.

Pa je došao sa idejom da sa tih 500€ ipak kupi "jače" računalo, i našao je konfu u Instaru - Ryzen 7 5700G (jer ima grafiku), 16GB DDR4, 500GB SSD, imali smo doma neko brend napajanje da zamjenimo ono NoName iz konfe i sve ok. Konfa je bila 400€ - evo upravo me uvjerava da je bilo 400€, meni se čini da je bilo 450€.

Drugi brat mu je dao 1070TI, pa je eto, dobio za njegove pojmove respektabilno računalo. 

Prošle godine je završio prediplomski sa odličnom ocjenom, pa sam mu rekao da ako ima neke "specijalne potrebe" na faksu da ćemo nadograditi to računalo ili kupiti novo.

Nakon par tjedana, stiže dostava, ugrabio je 5700 X3D bundle sa TUF Gaming 550m+, rekao je da mu se neda bacat lovu na DDR5 generaciju, ovo je ok, bilo je oko 300€, ušparao stipendije, odličan deal. Iako je i to bilo skupo, već su tada počele ići cijene gore.

I tako smo prošlo ljeto u našem obiteljskom LOTRO kinshipu napravili rošadu, sestri u Dubrovnik je otišao moj "gaming" laptop kojeg sam podebljao sa novim SSDom i 32GB RAM, a od njegove "stare" konfe složio sam sebi desktop sa 4060TI, a njemu desktop sa 5060TI. 32GB u oba računala, 2TB SSD.

Mislim da me cijela ta ekspedicija nije došla preko 1000€, a rješili smo nešto bolje gejmanje kod njega i kod mene (odigrali BG3), a i sestri sasma dovoljno za LOTRO, EldersScrollsOnline i svakodnevni rad. 

Grafika je od tad otišla oko 100+€ gore, RAM i SSD me strah gledati.  

I koja je poanta mog posta? 

To isto računalo koje nas je opskrbljivalo punih 4 godine sada je; *drum roll*: 

650€ 

Jeeeej. 

Volio bi odigrati Witcher 3 ovaj "remake" (jer sam original odigrao na laptopu), a i Witcher 4, ali imam osjećaj da ovo neće biti dovoljno.

Pa sad kako si ti, a i tvoji kolege iz redakcije ipak profesionalci - je li se ikad desilo da je 5 godina star hardver SKUPLJI danas nego tada?

Hoćemo li za koju godinu gledati crno bijeli TV? Da sačuvam Scart kabele za VCR?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
10 godina
Drago kaže...

Ja mogu, a moze i vecina ljudi, ne kuzim ovu izjavu.....

Osim da igrate igre koje su ultra zahtjevne, vecina igara, pa cak i aaa ipak nisu toliko, i bez problema ih vrti u 60fps @1080p i osrednji hardver....

I da, fallout 1 igrac od momenta izlazenja, nikakvih bugova ni sejvanja svakih 5 minuta se ja ne sjecam, a odigrao sam (prvi dio) barem jedno 30 puta.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
21 mjesec
Možda je autor mislio na Fallout 3, tamo sreća radi autosave, a možda se igra stalno rušila radi slabog očvrsja.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 godina
Sirotanovic kaže...
Možda je autor mislio na Fallout 3, tamo sreća radi autosave, a možda se igra stalno rušila radi slabog očvrsja.

Ne znam, napisa prvi....a ja se stvarno ne sjecam takvih nekakvih problema sa falloutom.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
17 godina
Drago kaže...

Prvi fallout odigrao mnogo ( previse  ) puta. Prvi prolazak u jedno popodne. Mislim da nisam uopce sejvao. Drugi prolaz par dana da istrazim svijet detaljno. Rusenje ili neke "gejmbreaking" bugove dozivio nisam. 

Drago kaže...
KIKI3ooo kaže...

Ako ne treba voziti krumpire moze i golf star 20 godina? Nazalost golf star samo 10 godina je dosta iznad prosjeka hrvtskog voznog parka za bilo kakve potrebe.

KIKI3ooo kaže...
Drago kaže...
KIKI3ooo kaže...

Što je sa naslovima koji dolaze? Moće ih igra 1% igrača? Par odabranih na planetu će financirat taj projekt? Ili im se više isplati omogućit igranje i na starijim konfiguracijama? U PC igrama se ima postavke, nije to konzola. Nećeš bit baja i streameer koji će uključit sve živo ali ces moci igrat, makar sve na low, osim ako je neki port sa konzola ili loše isprogramirano. Konfiguracija koja daje 60 FPS sa FHD ekranom se može dobit povoljno i možeš se igrat sve, makar na low postavkama. Evo konzolaši igraju na samo 30 FPS godinama a 60 ćeš na PC-u dobit, daj.

Ovo da je igranje skup sport - najzahtjevnije konfiguracije (i onda vrhuska periferija, da ta konfiguracija ima smisla) imaju smisla samo ako ćeš igrat nove multiplayer naslove, ili neke ekstremno zahtjevne simulacije koje spominješ - to jedino opravdava ulog u vrhunski PC. Casual igranje i ulazak u svijet igranja ne opravdava ni bolessnu konfiguraciju ni periferiju.

PC gaming je skoro pa niša preciznije (ali u razgovoru da kažeš niša - nikom ništa). Samo 20% multimiljarderske industrije spada na PC gaming, ostalo su konzole i mobilne igre. "Skoro pa" samo zato što za igranje ne treba skupa mašina, što imaš more igara - i što se igrice mogu "besplatno preuzeti sa interneta". Plus može se i "nešto radit na njemu osim igranja" i druga opravdanja za kupnju koja djeca slažu roditeljima. Ali unutar PC gaminga definitivno postoji niša - a to su upravo skupe konfiguracije i skupa periferija. Praktički niša u niši.

20% trzista je tebi nisa? Ili nisam dobro procitao?

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:25 (konjRR).
16 godina

"Skoro pa" nisa :)

Mislim, pogledaj buducnost i u kojem smjeru to ide. Skupe grafe, procesori, maticne, ram, skupa periferija - to je vec nisa rezervirana za kompetitivni gaming, za entuzijaste, ali i PC gaming opcenito ce postat isto jer ne mozes konkurirat konzolama ili mobilnom igranju.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:00 (KIKI3ooo).

1 0 hvala 1
18 godina
Damir22 kaže...

I da, fallout 1 igrac od momenta izlazenja, nikakvih bugova ni sejvanja svakih 5 minuta se ja ne sjecam, a odigrao sam (prvi dio) barem jedno 30 puta.....

Ovo je nemoguće. Bugovitost F1 je općepoznata činjenica, jedino moguće objašnjenje je da ga se sjećaš kroz ružičaste naočale.

Okej, sejvanje svakih 5 min. bih također stavio pod pjesničku slobodu ali da, igra je često znala glitchati (looking at you, Dogmeat!) da si mogu zamisliti da netko non-stop sejva kako bi izbjegao ponavljanje prevelikih segmenata.

Gledam te!
17 godina
KIKI3ooo kaže...

"Skoro pa" nisa :)

Mislim, pogledaj buducnost i u kojem smjeru to ide. Skupe grafe, procesori, maticne, ram, skupa periferija - to je vec nisa rezervirana za kompetitivni gaming, za entuzijaste, ali i PC gaming opcenito ce postat isto jer ne mozes konkurirat konzolama ili mobilnom igranju.

Ako mislis halo grafe i sl. to jest nisa obzirom na cijelo trziste. Samo treba uzeti u obzir da je "gajming" na pc-u i minesweeper. 

Veliki Brat kaže...
Damir22 kaže...

Ovo je nemoguće. Bugovitost F1 je općepoznata činjenica, jedino moguće objašnjenje je da ga se sjećaš kroz ružičaste naočale.

Okej, sejvanje svakih 5 min. bih također stavio pod pjesničku slobodu ali da, igra je često znala glitchati (looking at you, Dogmeat!) da si mogu zamisliti da netko non-stop sejva kako bi izbjegao ponavljanje prevelikih segmenata.

Izgleda da se vise nas sjeca f1 kroz ruzicaste naocale ali sve mi se cini da se ovdje ljudi sjecaju bethesdinog fallouta koji mi je i dan danas tesko zvati falloutom... interplay i balckisle ftw!

2 godine
wyks kaže...

Sad ostaje samo zaključiti da li na internetima uvijek postoji "taj tip"...

"Taj tip" si očito ti, koji misli da je uvijek najpametniji, a nisi ni shvatio komentar dotičnog koji je btw dobio 11 lajkova, tako da to nije "taj tip" nego puno više ljudi koji jednako razmišljaju.

wyks kaže...

"mislim da auti ne bi trebali koštati 100 000€ i da gorivo ne bi trebalo koštati 20€ po litri"

- Postoji moped koji troši litru i košta manje od auta i sa njime isto možeš doći do od Rijeke do Zagreba. - neki tip na internetu.

Potpuno promašena usporedba koja nema veze s vezom i samo pokazuješ da ne znaš o čemu se radi.

Auto od 100k eura ti pruža luksuz i komfor koji je neusporediv s jeftinim mopedom.

Dok s druge strane najnovije igre ne nude ništa, osim bolje grafike, u gaming industriji se već godinama događa downgrade, samo se prave neki remejkovi i smišljaju načini kako izvući što više para od kupaca.

Znači, gaming je odavno imao svoj vrhunac, a sad ide silazno, balon koji se ispuhuje, bez obzira na pojedine hitove koji tu i tamo iskoče.

Isto se događa i u filmskoj industriji gdje se zadnjih par godina snimaju samo smeća...

Dobar primjer je i playstation 4 vs. playstation 5.

PS5 nije vrijedan spomena, niti po hitovima niti po igračkom zadovoljstvu korisnika, totalni flop od konzole koji većini skuplja prašinu dok se PS4 ne gasi i danas.

Gaming industrija sama sebe uništava, taman i da je hardver jeftin, originalnosti više nema i došlo je do zasićenja u kreativnosti + dodatna pohlepa velikih kompanija.

Kao što su neki rekli, treba nakupit starije naslove, ima se tu šta igrati za 3 života, backupirati .iso fajlove igara i ne ovisiti o digitalnim kopijama na nečijem serveru koje će se kad tad pobrisati.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:55 (SharkZ).
18 godina
SharkZ kaže...

Potpuno promašena usporedba koja nema veze s vezom i samo pokazuješ da ne znaš o čemu se radi.

Auto od 100k eura ti pruža luksuz i komfor koji je neusporediv s jeftinim mopedom.

Dok s druge strane najnovije igre ne nude ništa, osim bolje grafike, u gaming industriji se već godinama događa downgrade, samo se prave neki remejkovi i smišljaju načini kako izvući što više para od kupaca.

Čitaš li ti što je tema i što pišeš?

Je li tema "kvaliteta igre" ili je tema da je harvder poskupio nenormalno?

Usporedba je točna jer je tema hardver - auto, pa bi u mojoj paraleli to bilo ekvivalentno tome da je auto od 100 000€ u 4 godine poskupio 3/6/10x a da NE donosi ništa novo i dapače da se radi o istom autu.

Znači računalo koje sam postavio u SS sam prije 4 godine platio 400€, a sad je isto računalo 650€, kakve to veze ima sa kvalitetom igre? 

Evo ti računa od 09.05.2025e

Kako sam na gornje cijene dobio 60eura popusta (oko 5%):

RAM je bio oko 65€, sada je 323€, znači 5X skuplji

SSD je bio 86€ (što je i tad bilo papreno skupo) sada 273€, znači 3,5x skuplji.

Opet, da je automobil od 100 000€ bez ijedne promjene nakon godinu dana cijenjen na 500 000€ - tebi je to ok? 

2 godine
wyks kaže...

Opet, da je automobil od 100 000€ bez ijedne promjene nakon godinu dana cijenjen na 500 000€ - tebi je to ok? 

Sve je to ok, proizvođači imaju pravo određivat cijene svojih proizvoda.

Ako je netko spreman platiti 100 eura za nešto što je jučer bilo 10 eura, ja ću to prodati ovome koji daje 100.

Posjedovanje rama i ssda nije ustavno pravo, a crucial i samsung nisu socijalne samoposluge.

Možemo to sve pojednostaviti.

Zašto je određeni hardver skup? Zato što ga kupuju AI komapnije.

Odakle AI kompanijama pare? Pa većinom im dajemo mi kroz plaćanje njihovih usluga.

Znači, prestanimo koristit AI pa će nam ram biti jeftiniji, sami smo si krivi.

Ista stvar kao kmečenje oko toga koliko nogometaši imaju plaću, i zašto Ronaldo ima 1000x veću plaću od kirurga?
Pa zato što milijarde ovaca gleda nogomet i na taj način financira Ronalda.

Kraj priče.

17 godina
SharkZ kaže...
wyks kaže...

Ako je netko spreman platiti 100 eura za nešto što je jučer bilo 10 eura, ja ću to prodati ovome koji daje 100.

Posjedovanje rama i ssda nije ustavno pravo, a crucial i samsung nisu socijalne samoposluge.

Odakle AI kompanijama pare? Pa većinom im dajemo mi kroz plaćanje njihovih usluga.

Ista stvar kao kmečenje oko toga koliko nogometaši imaju plaću, i zašto Ronaldo ima 1000x veću plaću od kirurga?

Kraj priče.

Tebi kraj price inteligentnima je tek pocetak.

Ali da je isitina da masu ovaca stavlja ronalda ispred svog zdravlja jest isitna. Pitanje je zasto je to tako. 

7 godina
SharkZ kaže...

Kraj priče.

Kada bi oni ovisili o parama koje dobivaju kroz plačanje njihovih usluga, ne da bi cijene RAM-a i SSDova bile kikiriki (zbog prevelikog stocka), već bi oni davno bili u bankrotu...

Njihovo financiranje ide isključivo kroz privatno zaduživanje i Nvidijino kružno financiranje.

17 godina
NoDe31 kaže...
SharkZ kaže...

Kraj priče.

Kada bi oni ovisili o parama koje dobivaju kroz plačanje njihovih usluga, ne da bi cijene RAM-a i SSDova bile kikiriki (zbog prevelikog stocka), već bi oni davno bili u bankrotu...

Njihovo financiranje ide isključivo kroz privatno zaduživanje i Nvidijino kružno financiranje.

Financiranje ne ide samo kroz navedeno, na zalost.

2 godine
NoDe31 kaže...

Zadužit se možeš tek ako tvoja tehnologija ima smisla, potencijalno je unosna i očekuje se da bude općeprihvaćena - to se sve događa.

Da nitko ne koristi AI, ili barem da ga koristi mali broj ljudi, nitko to ne bi ni financirao niti ulagao u navedeno.

Barem milijardu ljudi u ovom trenutku koristi AI na ovaj ili onaj način.

Eto i redakcija bug.hr uveliko koristi taj šugavi AI pa su im članci zadnjih par mjeseci teško smeće, puno krivog prijevod, pogrešnog konteksta i bez smisla.

Ne možemo imati jeftin hardver i AI, jer taj AI treba hardver koji treba i nama.

16 godina

Da, AI firme su "krive". Upumpava se novac i očekuju veliki prihodi u budućnosti. Oni očekuju da će okosnica bilo kojeg rada na računalu biti upit prema njihovim serverima i da će se to moći dobro naplatit. Za to je nužno korisnike odvratiti od hardvera koji bi makar donekle mogao zamijeniti njihovu uslugu lokalnim modelima i agentima. Imam osjećaj da AI kompanije čak kupuju i više hardvera nego im treba kako bi cijene održali višim za individualce. Nije li bilo nedavno priće o tome kako x.ai nema što raditi sa serverskim kapacitetima pa ih renta mislim Googleu kojem vjerojatno isto ne trebaju, ali važno da se ostavlja privid velike zauzetosti resursa i da hardver ne bude prodan.

Ovih dana sam čitao kako je čovjek za 60 dolara kupio B250, spojio ga na napajanje, instalirao Linux i dobio upotrebljivo računalo. Odem na ebay, a kad tamo cijene 300-500€. On je vjerojatno kupio prije nekog vremena. Onome tko ne želi potrošiti puno novca ovog trena je najveća noćna mora kvar hardvera kojeg ima. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
SharkZ kaže...
NoDe31 kaže...

Zadužit se možeš tek ako tvoja tehnologija ima smisla, potencijalno je unosna i očekuje se da bude općeprihvaćena - to se sve događa.

Da nitko ne koristi AI, ili barem da ga koristi mali broj ljudi, nitko to ne bi ni financirao niti ulagao u navedeno.

Barem milijardu ljudi u ovom trenutku koristi AI na ovaj ili onaj način.

Eto i redakcija bug.hr uveliko koristi taj šugavi AI pa su im članci zadnjih par mjeseci teško smeće, puno krivog prijevod, pogrešnog konteksta i bez smisla.

Ne možemo imati jeftin hardver i AI, jer taj AI treba hardver koji treba i nama.

To da se zaduziti mozes tek ako tvoja tehnologija "ima smisla" nije istina. Puno primjera imas koji pokazuju da to nije istina. 

To sto tvrdis da se "sve dogada" takoder nije istina. Samo treba citati malo vise od marketinga.

To sto koriste a ni ne znaju da koriste niti placaju da koriste a niti zele da koriste, sto im je podvaljeno mimo volje zelje itd... 

jozef kaže...

Da, AI firme su "krive". Upumpava se novac i očekuju veliki prihodi u budućnosti. Oni očekuju da će okosnica bilo kojeg rada na računalu biti upit prema njihovim serverima i da će se to moći dobro naplatit. Za to je nužno korisnike odvratiti od hardvera koji bi makar donekle mogao zamijeniti njihovu uslugu lokalnim modelima i agentima. Imam osjećaj da AI kompanije čak kupuju i više hardvera nego im treba kako bi cijene održali višim za individualce. Nije li bilo nedavno priće o tome kako x.ai nema što raditi sa serverskim kapacitetima pa ih renta mislim Googleu kojem vjerojatno isto ne trebaju, ali važno da se ostavlja privid velike zauzetosti resursa i da hardver ne bude prodan.

Ovih dana sam čitao kako je čovjek za 60 dolara kupio B250, spojio ga na napajanje, instalirao Linux i dobio upotrebljivo računalo. Odem na ebay, a kad tamo cijene 300-500€. On je vjerojatno kupio prije nekog vremena. Onome tko ne želi potrošiti puno novca ovog trena je najveća noćna mora kvar hardvera kojeg ima. 

Nije prvi put u povijesti a ni zadnji da se koristi umjetno stvorena nestasica na ovaj ili onaj nacin. 

Sigurno im dobro dode visoka cijena hardwera pa ljudi ako zele koristiti llmove su prisiljeni na njihove pretplate i uvjete, tj. vjeruju da im je to ipak isplativije. A njima knjigovdstvena vrijednost veca je ima vlasnistvo vise vrijedi.

Sjetim se komentara na jednom forumu rudara koji kaze da je vise zaradio od prodaje grafa nego rudarenja. Kupujem kad su jeftine prodajem kad su skupe kaze. Mogu tako i llmovci preprodavat hardwer.  

2 godine
konjRR kaže...

To da se zaduziti mozes tek ako tvoja tehnologija "ima smisla" nije istina. 

Je, istina je, nitko neće financirat milijardama nešto rizično i besmisleno, AI je trenutno najsigurnija tehnologija, 1/1, sviđalo se to nama ili ne.

konjRR kaže...

To sto tvrdis da se "sve dogada" takoder nije istina.

Je, istina je, upravo se događa da je AI svugdje oko nas, svi su ga prihvatili i gotovo da ne postoji softver i elektronički uređaj bez AI.

I ne, nije nam nametnut, recimo chatgpt ima 1.4 milijarde downloada na google play i cca 700 milijuna downloada na app store.

Znači preko 2 milijarde ukupno samo na mobilnim platformama.

Tako da stvarno ne znam koju potrebu imaš da stalno nešto kontriraš i trkeljaš.

17 godina
SharkZ kaže...
konjRR kaže...

To da se zaduziti mozes tek ako tvoja tehnologija "ima smisla" nije istina. 

Je, istina je, nitko neće financirat milijardama nešto rizično i besmisleno, AI je trenutno najsigurnija tehnologija, 1/1, sviđalo se to nama ili ne.

konjRR kaže...

To sto tvrdis da se "sve dogada" takoder nije istina.

Je, istina je, upravo se događa da je AI svugdje oko nas, svi su ga prihvatili i gotovo da ne postoji softver i elektronički uređaj bez AI.

I ne, nije nam nametnut, recimo chatgpt ima 1.4 milijarde downloada na google play i cca 700 milijuna downloada na app store.

Znači preko 2 milijarde ukupno samo na mobilnim platformama.

Tako da stvarno ne znam koju potrebu imaš da stalno nešto kontriraš i trkeljaš.

Nije ni prvi a sigurno ni zadnji put da se "financirat milijardama nešto rizično i besmisleno".

Broj downloada necega apsolutno nije pokazatelj koliko se nesto koristi, za sto i jeli uopce ima tu ikakve profitabilnosti.  

Ako izneses tvrdnju, ajde daj probaj potkrijepiti nekim podatcima umjesto da trkeljas bezveze. 

Inace, fyi, ako izneses tvrdnju na tebi je da dokazes ne na meni da osporim. 

p.s. ova izjava "gotovo da ne postoji softver i elektronički uređaj bez AI" je za "strucno promatranje" 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 20:21 (konjRR).
2 godine
konjRR kaže...

Nije ni prvi a sigurno ni zadnji put da se "financirat milijardama nešto rizično i besmisleno".

Navedi primjere gdje su banke milijardama finanancirale nešto besmisleno umjesto da lupaš bezveze iz posta u post.

konjRR kaže...

Broj downloada necega apsolutno nije pokazatelj koliko se nesto koristi, za sto i jeli uopce ima tu ikakve profitabilnosti. 

Znači ako nešto ima 2 milijarde downloada to nije pokazatelj da se koristi?

Jel imaš nešto pametnije raditi u nedjelju navečer ili ti je trolanje jedina okupacija?

konjRR kaže...

p.s. ova izjava "gotovo da ne postoji softver i elektronički uređaj bez AI" je za "strucno promatranje" 

Vidi se da si ostao u 1995. godini i da veze nemaš o trenutnoj tehnologiji, vjerovatno i tipkaš s pentium II.

Ajde šetaj.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice