A ništa, bar kad prsne taj balon će Hollywood imati scenarij za novi blockbuster, a US oligarsi će imati izliku zašto su iznastale krize izašli još bogatiji na račun fondova koji će uložiti pare sirotinje. Win win za sve, kapitalistički feudalizam gura dalje, osigurana nova generacija kmetova
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
znači tvrtk koja kao vrijedi 1750 milijardi ima prihode od 15 milijardi prošle godine...manje od 1% prohoda na osnovu vrijednosti...bez zamjene kemijskih raketnih motora sa nečim puno učinkovitijim nema ni nekog velikog iskoraka prema "rubu" svemira
vrijednost tvrtke 100 puta veća od prihoda
Kada je tržišna vrijednost tvrtke 100 puta veća od njezinih prihoda (multiplikator cijene i prihoda, odnosno P/S omjer = 100), riječ je o iznimno rijetkom financijskom fenomenu koji se uglavnom javlja na vrhuncu burzovnih balona,
kod tehnoloških startupova u fazi hiperrasta ili kod tvrtki koje razvijaju revolucionarne tehnologije (poput umjetne inteligencije ili biotehnologije).Za usporedbu, zdravi i uobičajeni P/S multiplikatori za stabilne tvrtke iznose između 1 i 3, dok se vrijednosti iznad 10 smatraju visokima.
Što to zapravo znači za tvrtku?
Ekstremna očekivanja:
Investitori ulažu na temelju pretpostavke da će prihodi tvrtke eksplodirati u budućnosti, a ne na temelju trenutnog poslovanja.
Matematički apsurd:
Ako tvrtka ima P/S 100 i zadrži trenutnu razinu prihoda, investitoru bi trebalo 100 godina da vrati uloženi novac, i to pod uvjetom da tvrtka nema nikakvih troškova (što je nemoguće).
Visok rizik od sloma: Povijesno gledano, gotovo svaka tvrtka koja je dosegnula multiplikator P/S = 100 doživjela je dramatičan pad cijene dionica kada bi se rast prihoda i najmanje usporio.Poznati povijesni primjeriDot-com balon (1999. – 2000.): Mnoge rane internetske tvrtke imale su multiplikatore veće od 100, iako uopće nisu imale profit ni stabilan poslovni model. Većina ih je propala.NVIDIA i AI balon: Tijekom snažnih ciklusa rasta potražnje za čipovima, pojedine tehnološke tvrtke i dionice povezane s razvojem umjetne inteligencije primaknule su se ili nakratko prešle ekstremno visoke multiplikatore, potaknute masovnom euforijom na tržištu.Zašto investitori pristaju na to?Ekskluzivnost i monopol: Vjeruju da tvrtka posjeduje tehnologiju koju nitko drugi ne može kopirati.FOMO efekt: Strah od propuštanja prilike (engl. Fear of Missing Out) tjera kupce da kupuju bez obzira na visoku cijenu.Skalabilnost softvera: Softverske tvrtke (SaaS) imaju niske troškove širenja, pa investitori vjeruju da će s rastom prihoda profitabilnost rasti još brže.
sve Muskove kompanije kao puno vrijede, a ROE im teži beskonačnosti. Koliki postotak je budala koje vjeruju u tu vrijednost, a koliki onih koji zarađuju na budalama koje u to vjeruju? Svi vole tvrditi da su baš oni dio te druge skupine.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Aj molim Vas pogledajte history oko Tesla dionica i pogledajte sta se tamo pisalo :D "balon", "izgubit cete sve sto ulozite", "nema kruva bez motike"... :D tako da ne da ulijecem u ovu investiciju, nego ulijecem kao lud. Nek stoji i "kuha" se jedno 10ak godina i odlicno.
Pa kad se ne zamaraš od kud ti novci dolaze. A dolaze iz raznoraznih fondova, i to vrlo često mirovinskih i ne samo američkih, jer se to upakira u kojekakve AAA+++ pakete dionica ("proizvode") a koje kupuju iz drugih država, i onda pa onda gledamo scenarij 2008. kada su milijuni ljudi izgubili sve a vlasnici fondova, banke i ostali koji "samo" prodaju te laži narodu koji nema izbora, dobiju bailout od države koji onda opet plaća taj isti narod i kojem sve poskupljuje
Al eto samk neka je tebi te "tehnologije"
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Pa eto, sve znaš. Pokušaj!
Ok, kak da i mi uletimo u pricu? I kaj se prica po netu o pocetnoj cijeni dionice kad frkne na burzu? Zna li mozda netko ili moram ici pitat google, chatgpt i ostalu ekipu?
Mozda ipak pametnije uloziti u bitcojin? Bitocjin ipak ima vecu uporabnu vrijednost... 
Prvo treba predati Joppd tek onda kupovati đinđe i kurčiti se s novom frizurom.
Ok, kak da i mi uletimo u pricu? I kaj se prica po netu o pocetnoj cijeni dionice kad frkne na burzu? Zna li mozda netko ili moram ici pitat google, chatgpt i ostalu ekipu?
Obično je u startu ovako veliki IPO namijenjen samo velikim, institunacionalnim igračima, a ne malim pojedinčanim kupcima.
"Malim ulagačima SpaceX nudi do 30 posto dionica, što je trostruko više od uobičajene prakse."
Tko se kockat zeli moze da se veseli. 
"Malim ulagačima SpaceX nudi do 30 posto dionica, što je trostruko više od uobičajene prakse."
Tko se kockat zeli moze da se veseli. 
Ovo je klasican primjer Muskove marketinske strategije, jer realno dobit na ovom IPO-u za male ulagace nece bit znacajna jer je rast dosta limitiran pocetnom cijenom, ali ako se ti u lokalnom kaficu mozes pohvalit da imas udio u Spacex-u ili to objavit na redditu i X-u gdje ti onda jos povremeno i sam Musk komentira objavu odma ti vrijednost u tvojoj glavi skace, a on ima bolju raspodjelu dionica kojima ce se na bazi kolicine medusobnog trgovanja dodatno napumpavat vrijednost za velike igrace kojima skok od 20% znaci puno vise nego sta znaci malim ulagacima.
Elone pametno odigraj...jedna dionica=1$...tako da svatko može imati dio svemirskog sna...tako da rast sa 1 na 2 nije nemoguć...jedina razlika između uspješnog kockara i onog drugog je ča prvi zna kad je dosta
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Mozda zato i planira na mars 
sve Muskove kompanije kao puno vrijede, a ROE im teži beskonačnosti. Koliki postotak je budala koje vjeruju u tu vrijednost, a koliki onih koji zarađuju na budalama koje u to vjeruju? Svi vole tvrditi da su baš oni dio te druge skupine.
One budale koje su ulozile su u dobrim novcima sad. Mi/Vi pametni i dalje sjedimo na istom.
Jebena mi je ideja kako se za covjeka koji je napravio prvu raketu koja ''poleti i sleti'' usudis napisat kako je on i oni koji ulazu u njega budala. Stvarno je ovaj internet dopustio vama budalama da blebnete bilo kaj.
One budale koje su ulozile su u dobrim novcima sad. Mi/Vi pametni i dalje sjedimo na istom.
Jebena mi je ideja kako se za covjeka koji je napravio prvu raketu koja ''poleti i sleti'' usudis napisat kako je on i oni koji ulazu u njega budala. Stvarno je ovaj internet dopustio vama budalama da blebnete bilo kaj.
Za početak budalom bi se moglo nazvati čovjeka koji ne zna čitati(?!).
Dobro sam ja procitao. Ta kompanija vrijedi lovu koju je netko spreman ulozit u nju i tehnologiju koju ta kompanija ima. Nema tu neke ''vjere'''. Tehnologija koju Musk sa svojim SpaceXom ima je daleko ispred bilo cega i bilo koga, plus iskustvo koje je vjerovatno nemjerljivo. Tako da, tesko da tu ima budala.
Nema veze s zdravom logikom!
https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Musk je napravio raketu? Ikakvu? Jesi dobro? 
Dobro sam ja procitao. Ta kompanija vrijedi lovu koju je netko spreman ulozit u nju i tehnologiju koju ta kompanija ima. Nema tu neke ''vjere'''. Tehnologija koju Musk sa svojim SpaceXom ima je daleko ispred bilo cega i bilo koga, plus iskustvo koje je vjerovatno nemjerljivo. Tako da, tesko da tu ima budala.
Daj da te malkice ispravim: "Ta kompanija vrijedi lovu "tuđu" koju je netko spreman ulozit u nju...", "Sve je u ''vjeri''', "Tehnologija koju Musk sa svojim SpaceXom ima nije daleko ispred bilo cega i bilo koga, plus iskustvo koje je lako mjerljivo." "Tako da, sigurno da tu ima budala."
Nema veze s zdravom logikom!
https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out
Da, fomo bogatasa koji ulazu tude novce i uzimaju proviziju isla dionica na mars ili u podrum. A oni svojim investicijama doslovno diktiraju trziste. Trziste dionica odavno nema veze sa zdravom logikom.
https://m.youtube.com/watch?v=sYA-z0Y8WRQ