Može li Kina postati nova tehnološka supersila?

poruka: 26
|
čitano: 4.758
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Može li Kina postati nova tehnološka supersila?".
8 godina

zar nije bilo sprdanje sa intelom...kad je izbacivao 14+++++++++++++....a sad će proizvoditi za jabuku...u whats up Kina bilo da Kinezi imaju stogodišnje planove...a mi još zapeli na 41"....45"...91"...TACO je toliko zahebao svoje da je to za nevirovati...u ime boljitka...Kinezi bi se lako odrekli lagodnog života na poziv partije...u TACO lendu bi prije došlo do raspada nego da se odreknu...litru benzine plaćaju 1$ pa već im se pale uzbune u glavi

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina

A Hrvatska???

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
3 0 hvala 0
5 godina
Re: Može li Kina postati nova tehnološka supersila
Pa trebala bi. Jer ako samo jedna zemlja na svijetu ima svu moć u svojim rukama , to definitivno nije dobro.
Dolazi do situacija tipa ne treba vam Grenland, ne treba vam Hvar. Svoju vodu morate plaćati u našoj valuti i tako...

2 0 hvala 1
7 godina

Ovo pitanje kasni barem 15 godina, čini mi se.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

17 0 hvala 0
7 godina
Kant kaže...

A Hrvatska???

Već jesmo! Imamo Svemirski Centar Udbina, razvijamo termonuklearnu fuziju, a i najveći data centar na tri kontinenta samo što nije!

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
16 godina

Svaki poduzetnik radije bira alat koji može svuda ili sam servisirati, umjesto onoga za kojega moraš ići u ovlašteni servis koji se nalazi negdje daleko i gdje moraš platiti koliko kažu. A taj detalj većina ljudi previdi dok se ne mora nešto servisirati. Tako i za čipove, bolje imati kontrolu nego ovisiti o nekome tko u svakom trenutku može zavrnuti pipu i dizati cijene kako mu se svidi.

3 0 hvala 0
18 godina
HCMAA kaže...

zar nije bilo sprdanje sa intelom...kad je izbacivao 14+++++++++++++....a sad će proizvoditi za jabuku...u whats up Kina bilo da Kinezi imaju stogodišnje planove...a mi još zapeli na 41"....45"...91"...TACO je toliko zahebao svoje da je to za nevirovati...u ime boljitka...Kinezi bi se lako odrekli lagodnog života na poziv partije...u TACO lendu bi prije došlo do raspada nego da se odreknu...litru benzine plaćaju 1$ pa već im se pale uzbune u glavi

i dalje su sprdnja... ovo s Apple, samo ce zamijeniti TSMC... 99.999999999999% da ce proizvoditi M seriju, ARM jel?

Ne znam dal postoji veci razlog za sprdati ih...

4 godine
Ništa znači od jeftinije memorije/ssd-ova..

Baš čitam; industry leaders like SK Hynix predict that the structural global memory shortage will persist until 2030

1 0 hvala 0
18 godina

Ja bi samo ovo dodao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 1:16 (Adin).
Moj PC  
0 2 hvala 0
7 godina
Adin kaže...

Ja bi samo ovo dodao.

I tim silnim zilijardama unatoč, došla američka delegacija top biznismena top tehnologije neki dan u Peking moljakati Kinu da... surađuje?

12 godina

Teško je prognozirati ovakve stvari u ovakvom svijetu. Možda ćemo imati leteće automobile, a možda ćemo se gađati lukom i strijelom opet.

Nadglednik dina
Moj PC  
3 0 hvala 1
18 godina
Adin kaže...

Ja bi samo ovo dodao.

a sad to korigiraj za preplacenost troskova

16 godina

Kad se mnogo malih složi tad se snaga stoput množi.....

Moj PC  
3 0 hvala 0
8 mjeseci
Kant kaže...

A Hrvatska???

Zar već nismo velesila po korupciji ?

5 godina
S jednim dolarom u Kini možeš kupiti puno više toga nego što možeš s jednim dolarom u SADu.
19 mjeseci
Gallu kaže...
S jednim dolarom u Kini možeš kupiti puno više toga nego što možeš s jednim dolarom u SADu.

To je oduvijek tako?

5 godina
Je. Jer dok god je radni sat u Kini jeftiniji od radnog sata u SADu (a oduvijek je bilo tako), u Kini ćeš s istom količinom novaca moći kupiti više od toga što ćeš kupiti u SADu.
7 godina

Vrijednost USD je ove godine pala za 10%, što je jako puno, rekao bih.
Naravno, i dalje je glavno platežno sredstvo u međunarodnom prometu i rezervna valuta, ali ako se politička zbivanja ovako nastave (Iran, Kina, Rusija, BRICS), kroz koje desetljeće bi mogao potpuno izgubiti dominaciju. I zabrinut sam zbog toga što znam da to Ameri, najjača globalna vojna sila, to neće samo mirno gledati. Uostalom, evidentno je da već odavno radi očuvanja petrodolara pustoše svijetom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 13:04 (Al Crane).

4 0 hvala 2
19 mjeseci
Gallu kaže...
Je. Jer dok god je radni sat u Kini jeftiniji od radnog sata u SADu (a oduvijek je bilo tako), u Kini ćeš s istom količinom novaca moći kupiti više od toga što ćeš kupiti u SADu.

Nisam očito bio dovoljno jasan, to je općepoznata činjenica. Ne znam čemu to naglašavati/pisati kao komentar.

8 godina

Kinezi imaju način kako shebati TACOland bez ispaljenog metka...dovoljno je da uvedu zlatni standard za juan...ne kupuju bezveze rekordne količine zlata i rješavaju se američkih obveznica...koriste jeftine ruske i iranske resurse za razvoj

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Postati? 

1 0 hvala 0
17 godina

Nekad smo se sprdali kineskim autima ,ne tako davno, a sada je auto industrija na koljenima radi kineskih auti, znaju oni što rade.
Kako je rečeno nisu optereceni kvartalnim izvjestajima i menadercicima kojima je jedini cilj ubrati bonus bez obzira hoce li unistiti cijelu firmu time.
Budu oni ulozili u razvoj, budu nesto pokrali od nvidije, nije bitno kako, ali imaju resurse, budu naucili, nadam se da je svijet nesto naucio na primjeru auto industrije, ne treba spavati nego konstantno ulagati u napredak ili te nema za koju godinu

3 0 hvala 0
13 godina

problem je što ostatak svijeta više ne funkcionira po partijskoj direktivi

17 godina
picajzla0707 kaže...

problem je što ostatak svijeta više ne funkcionira po partijskoj direktivi

??

18 godina

Ja sam mislio da GPU-ova zajedno sa memorijom toliko fali da se ni trenutno trziste ne moze pokriti pa ne kuzim kako bi ih onda prodavali Kini? Kako siriti trziste kada ne mozes dovoljno proizvesti ni za postojece?

1 0 hvala 1
8 godina
Kant kaže...

A Hrvatska???

Mi već jesmo sila, Svemirski taksi u Udbini, Podatkovni centar u Kerestincu, prvi na svijetu u solarnoj, termonuklearnoj, fizijskoj i fuzijskoj inteligenciji, je li potrebno dalje nabrajati ?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice