Postoji li veće susramlje ili osjećaj nelagode kada gledaš odrasle osobe kako dobivaju erekciju na AI modele?
Zasto?
Konfjuter kojem mogu objasniti sto zelim je bio moj mokri san od prvih nabadanja u Basicu.
Napokon suradnik koji te razumije u procesu rjesavanja/postavljanja problema. Nema poteznja ranka i zapovjedanja, flow ide sam od sebe, efikasnost uvijek na max. Blazenstvo!
Nazalost nisam probao Fable 5, nisam bio dovoljno brz, no citajuci odusevljenje malo me podsjetilo na Warcraft recenziju, sa kojom sam se potpuno slozio jer je isti efekt ista igra imala i na moju malenkost u tim bezbriznim danima kada se igralo na teskom mukom zaradjenom, onomad bolesno skupom racunalu. Veseli dani!
Iskreno, ocekivao bih realniji i kriticniji komentar od Drage. OK, razumijem da je odusevljen sto mu je Fable napravio sve to kako treba, ali poucen dosadasnjim iskustvom sa modelima, nije cak iskljuceno da je sada bolje "ub'o" pripremu nego ranije kada je pokusavao sa Opusom ili cime...Isto tako ne znaci da ga pri sljedecoj primjeni na nekom drugom problemu (koji je mozda naizgled i jednostavniji iz ljudskog ugla) nece razocarati debelo.
Ja sam dan-dva probao Fable i iskreno, napravio mi je poprilicnu glupost (odnosno bolje receno nije napravio, preskocio je dio nekog refactoringa za koji sam ocekivao da ce podrazumijevati da i to mora napraviti i nisam posebno naglasavao). Mislim da sam to radio i sa Sonetom da se ne bi desilo.
Fable nije ekstremno uznapredovali LLM, to je vise tjunanje nekih stvari, u dobroj mjeri sistemskih promptova.
My2Cents Ja sam uvijek mogao kompjuteru objasniti sta zelim - precizno i jasno. Ne znam u cemu je problem. LLM-ovi su nesto sto je bilo jasan i nedvosmislen nacin komunikacije s kompjuterom - sveli na alhemiju, magiju i dodvoravanje zlim duhovima.
autor članka kaže:
Drugo, ovo nije nikakav "3D šah". Svijetom upravljaju likovi iz serije Veep: nesigurni egoi koji idiotske poteze pravdaju višim ciljevima i "neizrečenim" sigurnosnim ili političkim razlozima koji zapravo ne postoje. Iza zavjese nema genijalnog plana, nego sukoba taština.
Već sam i prije spomenuo ali sad ću biti malo direktniji, pa isprike ako zvuči bezobrazno.
Kako itko u "industriji" može zadržati ikakav "objektivni" ton meni je naprosto neshvatljivo.
Nakon borbi PCa, konzola, browsera, mobitela, smartphonea, OSeva, koji su sve mahom mogle biti popraćene uz dozu ljudskosti i nevinog, iskrenog veselja ili objektivne kritike, kako itko tko se bavi tehnologijom može zažmiriti da je apsolutno svaka tehnološka komapnija, podmitila i potpisala kapitulaciju Trumpu i Musku
Apple i Google kao firme ne bi postojale da nije bilo tog nejakog uzdrmavanja Microsofta na prijelazu tisučljećlja kad je tužba za monopol otvorila dašak prostora za druge kompanije.
Apple je imao Jobsa kao definiciju "love him or hate him" pa smo sada ostali na nebitnim CEOima dok je CEO na odlasku podmitio Trumpa zlatnim kipom da mu ovaj ublaži carine!?
Imali smo Tviter Dorseya spaljenog mozga pa smo se borili protiv cenzure, da bi sad taj Tviter bio glasilo države koji huška na imigrante i pedere, i kreira slike gole djece - u tiraži od 6000 slika po satu.
Imali smo "VR" pa sada tvorac VRa zagovara nacističko klanje muslimana i to baš njegovim oružjem - jer civili nisu Luckey kao tvorac virtualne stvarnosti koji je umjesto da kreira Pokemone odlučio klati djecu.
Imali smo i Pokemone kad smo već kod toga, pa su svi podaci skupljeni od fajtova na punktovima sad prodani za treniranje istog oružja kojima ovaj poviše kolje djecu.
Imali smo obećanje "svemirskog interneta za sve" pa sada vlasnik tog interneta ucjenjuje države i diktira ratove paleći i gaseći taj internet kako mu se sprdne.
Taj isti je kupivši predsjednika države na burzi izlistao kompaniju metodom kojom su čak i kriminalci sa Wall Streta rekli da su bar oni mogli biti toliko koruptivni, čime je postao trilijarder - bogatiji ne samo novčano nego i po broju glava na ramenu od para koji je fasovao jer je palača bila malo "prebogata".
Eto imamo i AI, gdje svi pokušavaju rješiti najveći problem zaposlene majke - kako balansirati poslovni i privatni život - pardon kako balanisrati život trilijardera sa oduzimanjem života civila po svijetu.
Ali je li izašao neki novi laptop u kul boji, na kojem je Angelina Jolie dovnloadala 256 megabajta rama preko modema?
Šta je bolje Apple ili Linux ili Android?
Knight lore najbolja igra na ZX Spectrumu 
autor članka kaže:
Drugo, ovo nije nikakav "3D šah". Svijetom upravljaju likovi iz serije Veep: nesigurni egoi koji idiotske poteze pravdaju višim ciljevima i "neizrečenim" sigurnosnim ili političkim razlozima koji zapravo ne postoje. Iza zavjese nema genijalnog plana, nego sukoba taština.
Već sam i prije spomenuo ali sad ću biti malo direktniji, pa isprike ako zvuči bezobrazno.
Jedino sto bih dodao na tvoj post, a ne znam sta je bila originalna namjera autora - vjerujem da nema neki zajednicki masterplan izmedju njih (u smislu teorija zavjere).
Ali da su skoro svi danasnji tech CEO-i gomila pokvarenjaka, psihopata i ludjaka - to potpisujem 100%. Nema tu govora o "nesigurnim egoima" i "idiotskim potezima". Znaju oni dobro sta rade. Sociopata koji gazi sve pred sobom ne obaziruci se kakvu stetu prouzrokuje drugima nije "nesigurni ego".
autor članka kaže:
Jedino sto bih dodao na tvoj post, a ne znam sta je bila originalna namjera autora - vjerujem da nema neki zajednicki masterplan izmedju njih (u smislu teorija zavjere).
Ali da su skoro svi danasnji tech CEO-i gomila pokvarenjaka, psihopata i ludjaka - to potpisujem 100%. Nema tu govora o "nesigurnim egoima" i "idiotskim potezima". Znaju oni dobro sta rade. Sociopata koji gazi sve pred sobom ne obaziruci se kakvu stetu prouzrokuje drugima nije "nesigurni ego".
Slažem se sa svime.
Ali ima tu i doze strahovite gluposti, jer je dobar dio njih mentalno zakinut, samo što u monstruoznoj zlobi i ispoljavanju najgorih poriva čak i najgluplji uspjevaju biti moćni - Thiel, Epstein i kabala. Svi mi krajnje glupavo bazični bezobrazluk, aroganciju i čistu zlobu mješamo sa "pameću i strategijom" jedina je razlika što normalni ljudi imaju kočnicu, a ovi nemaju, pa će bezobrazno đubre kotrljati se unaprijed u medu, mlijeku i parama. Svaki put kad si na poslu vidio da se možeš okoristiti - a nisi - to je vjerojatnije napravio netko drugi i postao "uspješniji od tebe".
Kao što ti ne bi imao srca lagat blagajnici zašto ima 2600kn plaću kao Todorić, ili kao što ne bi imao srca i morala lagati kao Musk 10 godina o zelenoj tranizicji (koja mu je dala početnih milijardu i nešto ulaganja) pa da bi se se onda sa parama okrenuo čistom, nepatvorenom nacizmu. To nije pamet nego je cilj kao što kažeš - gaženje i klanje.
Oni Criminal Mindsi su sjebali pola čovječanstva sa papazjanijama da su kriminalci i psihopati pametni i mudri i taktični, a kako objasniti da je najbogatiji čovjek u povijesti plaćao kineze da mu bildaju likove u igricama da se s njima hvali, ili da je nekoliko Božića za redom umjesto da se druži sa 5-6-14oro djece - preklinjao Epsteina za zabave? To nije pamet, ni mudrost, ni inovacija to je monstrum u maniri Hitlera - kojem samo treba druga publika da psotane Hitler - kočnica već nema.
I onda mu odbor odobri najveću direktorku kompenzaciju u povijeti - i to nije pamet nego je čopor od 20 maloumnika u tom odboru tipu koji 22 od 24 sata u danu provodi oplođujući starlete i pokušavajući zadovoljiti svoju nacističku publiku njemu dao pare. Smijali smo se onoj glupači šta je rekla da radi 380 sati u tjednu ili tako nešto, Musk i Trump imaju zabilježene dane kada su na tviteru bili 12-16-22 sata sa desetinama postova u satu.
kako objasniti da je nabogatiji čovjek ikada, bogatiji skupno od nas 117 milijardi homo sapiensa koji su ikada hodali zemljom, naredio nacističkoj mladeži da u programima za vladinu pomoć traže riječi "jednakost" "spol i rod" i onda ih poništio sve samo na tom kriteriju iako je tu bilo programa od fertilizacije usjeva, ali i za ljekove čijim je ukidanjem prouzročio barem pola milijuna smrti od kojih 2/3 djece?
Je li to inovator, genije, inteligentan čovjek?
2015e smo svi živjeli u toj nekoj "liberalnoj" deluziji, kad je i Veep bio smještan, ali ala smo se smijali ko kreteni na brašno, neznajući da će nas dočekati i gora realnost.
I može se reći da je slično bilo i 2002e i 1991e i 1995e i 2008e jer su i tada psihopati radili ratne zočine i financijske makinacije, ali da se iskreno pita Busha, Clintona, Obamu, I Reagana/Busha starijeg - svi bi oni rekli - ala da smo mi mogli ovako, umjesto da smo slali tajne odrede CIAe da kolju ili kao Clinton plaćali policiji da Hilary ne odaju da se kurva, mogli smo klati u podne i krasti iza objeda i namještati burzu iza čajanke. Biden je 20 godina huškao na rasistički rat protiv droga da se crncima spakuju teške kazne za posjedovanje droga, čime je uništio generacije i generacije crnaca, a Trump je preko noći oformio GestAIpo. Da nije dementan sigurno bi se pitao zašto to ja nisam napravio tako u par mjeseci umjesto da se jebem godinama.
Gore sam zaboravio Kalshi i Polymarket. vrlu novu "tehnologiju".
Djeca predsjednika nuklearne sile sjede u odoborima, Trump kolje, baca bombe, ruši režime i ubija Kubanski narod sankcijama, a sinovi beru vrhnje odavajući te planove insajderima da se ljudi klade.
Koji je to nivo pakla?
Ima li u tom krugu pakla skeumorfni iMac?
dolazi zlatno doba za kreativce i vizionare, do sada je to bila privilegija sada će postati mainstream.
isto tako će se otvoriti cijela lepeza "problema", ali to će biti privremeno.
ljudi koji pljuju po AIu su uglavnom oni koji to temelje na površnom korištenju i iskustvu. osobno sam fasciniran koliko brzo AI evoluira. iskustvo danas i prije 6 mjeseci ogromna razlika.
Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Neshvatljivo mi je kako autor članka ne zna "povezati točkice".
Strategija je funkcionirala savršeno (i.e., keep the AI investor mania)
Ironično, ovaj članak je dokaz navedenog.
Anthropic je koristio Fable 5 kao javni sandbox za testiranje potražnje potrošača, validaciju visokih cijena (od 10 USD po milijunu ulaznih tokena i 50 USD po milijunu izlaznih tokena) i testiranje svojih strogo ograničenih modela klase Mythos u praksi.
Operation successful, sad samo trebamo gov da nas "zabrani" (u suprotnom nagomilani gubici bi mogli razuvjeriti investitore)
https://finance.yahoo.com/markets/stocks/articles/anthropic-surged-1-trillion-valuation-133000544.html
... "The AI startup hit a $1 trillion valuation on secondary markets this week, nearly tripling from its $380 billion funding round just three months ago. One investor called it an "epic run." Another called it "absolutely wild."

nešto vremena se uštedi???
uštede se tjedni i tjedni rada, mozganja... produktivnost se povećava drastično.
Vratiti će ga kad mu postave određena ograničenja. A i ostali sigurno neće stajati sa strane.
kad možemo očekivati aji koji će...aji ovo je stara igra...želim da od nje napraviš novu na razini crysis grafike...znači bilijun dolera je ulupano u aji i on to još ne može
hmmm da....
to je sve potvrda one: svaka moć kvari a apsolutna moć kvari apsolutno....
problem je što je svim tim likovima s dna moralne kace (čast izuzecima) moć dana na osnovu sposobnosti zarađivanja novaca (potpuno nerealnih po iznosu i vrijednostnom sustavu) i to se uzima kao apsolut, pa samim tim i postaje moralni apsolut...
a oni izvan (ili iznad) tog morala...
najtragičnije je pak dok se čitaju ti mailovi između Mošusnog i Epštajna ta frazeologija na nivou loše obrazovanih srednjoškolaca koji se dogovaraju uz pivu na zidiću...
s time da će većina srednjoškolaca kad dobije po zubma od stvarnog života, bar malo pameti pokupiti...
a ovi su zaštićeni 'ko lički medvjedi od stvarnog života a egoi su im sve napuhaniji...
My2Cents Ja sam uvijek mogao kompjuteru objasniti sta zelim - precizno i jasno. Ne znam u cemu je problem. LLM-ovi su nesto sto je bilo jasan i nedvosmislen nacin komunikacije s kompjuterom - sveli na alhemiju, magiju i dodvoravanje zlim duhovima.
Ha, neki su sposobniji, to je posve normalno!
Moj tijek misli je bio taj da mi ne treba dodatni posrednik u komunikaciji sa racunalom, sto je obicno neko sucelje sa pravilima i novim jezikom koji je prakticno znacajno drugaciji od verbalne ljudske komunikacije. A profesionalno problemi se prvo postavljaju (definiraju) za stolom sa radnom grupom, koja ti realno ne treba kada bi postajao AGI. Fable 5 se ucinio na tome tragu sudeci po odusevljenju autorovog texta. Slazem se i sa tobom, da se lako dovesti u zabludu, jer forsiranje sematike na nacin kako ju je AI naucio drasticno unapredjuje kvalitetu outputa. lako se moglo desiti to sto opisujes, da je ovaj puta autor, mozda niti ne znajuci, bolje definirao problem pa je Fable 5 briljirao.

uštede se tjedni i tjedni rada, mozganja... produktivnost se povećava drastično.
Općenito produktivnost uopće nija problom još od 70ih - is pukog biološkog razloga da ti jedna bolest (ili rat) ne "odstrani" dio radne snage. I mi osjetimo blagodati da je dio živućih odradio 10-20-30-40 godina u nekom sustavu koji je bio neprekinut drastično velikim promjenama stanovništva (jelte između dva rata). Također i računala ubrzavaju računanje pa je opet u mojoj bivšoj firmi bilo računovodstvu i financijama nego u prodaji i marketingu. Produktivnost radnika je na tolikoj razini da, pogotovo u Americi, jedna osoba izvodi i do 50% više rada za istu naknadu.
Jelte najbolji graf u povijesti - gdje se svaki loš aspekt današnjeg društva može prikazati u singularnoj točki točno gdje se razdvajaju ova dva grafa.
S druge strane, na projektima na kojima sam radio imaš dva ogromna ljudska problema - imaš osobu kojoj treba financijski softver i imaš osobu koja radi financijski softver - vrlo često se dogodi da jedni ne razmiju druge, i da prva osoba zna da joj softver ne valja ali ga ne zna popraviti, a druga osoba nema kompentecija u branši za koju softver radi pa ga ni ne može napraviti boljim.
Dizjan - kao vršni oblik kreacije - nije samo izgled, već nešto što se i dalje krnje naziva korisičkim iskustvom. Sama tehnologija izvođenja je u biti "lakši" dio posla, jer programer u većoj mjeri svlada sve zahtjeve i prepreke proizvodnje funkcija, no ostaje prepreka zna li koje funkcje uopće treba i što te funkcije u suštini rade. Kao što i u Formuli 1 - sama izrada bolida je već "lakši dio posla" kako ga uštimati vozaču je problem koji recimo Ferrari nije rješio već desetljećima, a sad imaju jednog od 5 najboljih vozača u povijesti, pa to ne funkcionira.
Ako misliš na aspekt umjetnosti - i tu smo jako produktivni jer se i dalje može snimiti relativno jeftin film ili pjesma, skuplji dio priče je ono što AI ne može zamjeniti - porezne oaze i propaganda preko marketinga.
Imaš li ti neki konkretan primjer gdje ti je AI uštedio mjesece, kao ovaj u članku? Osim slika za članke i uskih pokušaja unapređenja strogo definiranih zadataka (što je super i u biti sama svrha računala), nisam se baš susreo sa rješenjem ili projektom koji bi mi eksplodirao glavu. Jedino mi je glava eksplodirala jer je sada ogromna količina oglasa AI uređena, pa imaš donekle realističnu sliku moderne i uređene kuće, koja na zadnjoj slici u biti izgleda kao dvor Petra Zrinjskog ali ima "potencijala".
Neshvatljivo mi je kako autor članka ne zna "povezati točkice"....
Točkice o kojima govoriš su doslovce već napisane u zadnjoj trećini teksta: Zitron, usporedba sa subprimeom 2008., teza da je potražnja subvencionirana iluzija. Doslovce tako članak završava.
Jesi li pročitao dalje od podnaslova?
Tvrdnja da je vladino povlačenje namjerno isposlovano kako bi se stvorila oskudica je uvid onih kojima su intuitivno poznate sve svjetske zavjere na transcendentnom nivou. Ja nemam takav transcendentni uvid u svemir.
Jedan logički detalj: potražnju za cijenom od 10/50 USD po milijunu tokena teško je "validirati" proizvodom koji je bio dostupan manje od tjedan dana i to kroz pretplatu od 22 eura, a ne po API stopi (po tokenu).
Postoji li veće susramlje ili osjećaj nelagode kada gledaš odrasle osobe kako dobivaju erekciju na AI modele?
Meni je veće susramlje i nelagoda ovako glupi komentari na forumu.

Općenito produktivnost uopće nija problom još od 70ih - is pukog biološkog razloga da ti jedna bolest (ili rat) ne "odstrani" dio radne snage. I mi osjetimo blagodati da je dio živućih odradio 10-20-30-40 godina u nekom sustavu koji je bio neprekinut drastično velikim promjenama stanovništva (jelte između dva rata). Također i računala ubrzavaju računanje pa je opet u mojoj bivšoj firmi bilo računovodstvu i financijama nego u prodaji i marketingu. Produktivnost radnika je na tolikoj razini da, pogotovo u Americi, jedna osoba izvodi i do 50% više rada za istu naknadu.
Jelte najbolji graf u povijesti - gdje se svaki loš aspekt današnjeg društva može prikazati u singularnoj točki točno gdje se razdvajaju ova dva grafa.
S druge strane, na projektima na kojima sam radio imaš dva ogromna ljudska problema - imaš osobu kojoj treba financijski softver i imaš osobu koja radi financijski softver - vrlo često se dogodi da jedni ne razmiju druge, i da prva osoba zna da joj softver ne valja ali ga ne zna popraviti, a druga osoba nema kompentecija u branši za koju softver radi pa ga ni ne može napraviti boljim.
Dizjan - kao vršni oblik kreacije - nije samo izgled, već nešto što se i dalje krnje naziva korisičkim iskustvom. Sama tehnologija izvođenja je u biti "lakši" dio posla, jer programer u većoj mjeri svlada sve zahtjeve i prepreke proizvodnje funkcija, no ostaje prepreka zna li koje funkcje uopće treba i što te funkcije u suštini rade. Kao što i u Formuli 1 - sama izrada bolida je već "lakši dio posla" kako ga uštimati vozaču je problem koji recimo Ferrari nije rješio već desetljećima, a sad imaju jednog od 5 najboljih vozača u povijesti, pa to ne funkcionira.
Ako misliš na aspekt umjetnosti - i tu smo jako produktivni jer se i dalje može snimiti relativno jeftin film ili pjesma, skuplji dio priče je ono što AI ne može zamjeniti - porezne oaze i propaganda preko marketinga.
Imaš li ti neki konkretan primjer gdje ti je AI uštedio mjesece, kao ovaj u članku? Osim slika za članke i uskih pokušaja unapređenja strogo definiranih zadataka (što je super i u biti sama svrha računala), nisam se baš susreo sa rješenjem ili projektom koji bi mi eksplodirao glavu. Jedino mi je glava eksplodirala jer je sada ogromna količina oglasa AI uređena, pa imaš donekle realističnu sliku moderne i uređene kuće, koja na zadnjoj slici u biti izgleda kao dvor Petra Zrinjskog ali ima "potencijala".
zanemaruješ najbitnije, ljudski faktor. znači, nakon 20+ godina u poduzetništvu mogu slobodno izjaviti da bi radije "zaposlio" 20 AIa nego 2 ljudska djelatnika. Kod nas u firmi najtraženija usluga je bila ona od psihijatra. E toga kod AIa nema, ne *ebe ga je li ga žena napizdila jučer, je li mu klinci skaču po glavi pa se nije naspavao, je li njoj stigla menga ili su joj se poremetili hormoni, je li mu se radi danas ili ne, je li mu utakmica pa mora ranije doma, je li počela sezona pa dežurni galeb mora na dužnost, je li od 8h što sjedi u uredu radi u vrh glave 4h...
primjera konkretnih koliko hoćeš, od izrade grafičkih elemenata u vektorima koji bi se do sada crtali satima sada isto ide za trećinu vremena, do programiranja kompleksnih querya. mogućnost manipuliranjem informacijama i podacima koje AI ima su neusporedivo naprednije od onoga što može prosječni programer.
ne govorim o potpunoj zamjeni već o alatu koji drastično pomaže i ubrzava posao.
ne samo poslovno u svim aspektima AI ostavlja trag. evo ti primjer, jučer me frend pita da bi kupio projektor, kaže mi gdje bi ga koristio i koliko bi platio. Ranije bi potrošio sate i sate na googlanje, čitanje recenzija, traženje što je najbolje... sada u 30 sek. uz dobar prompt dobijem gotovo savršenu preporuku. mene fascinira što na ovom forumu uopće više postoje teme "preporuči mi...".
e sad nikad nije sve savršeno pa...:
plus je što uz to i ti dodatno učiš, minus je što se automatski čim zapneš oslanjaš na AI, ali iskreno nakon toliko godina rada za to me stvarno više nije briga, odavno sam prestao biti romantičar. 
Ne znam koji ti AI koristiš ali ovo je Gemini Pro koji mi je sad na "trialu" a inače je 23€, probavam jer je Nano Banana zastrašujuće realističan kad je u pitanju prikaz stvarnosti.
Ovo je bio prompt:
Ovo je tlocrt sobe, mjere u su metrima. Vrata za terasu su 1.40m široka, zid desno od vrata za terasu je 1.15m širok, a lijevi 1.65m širok. Prozor je na sredini zida, širok i visok 1.40m dok se nalazi na visini 1m od poda.
Smisli raspored sobe da stanu redom: krevet od 1.85m širine i 2.10m duljine, kauč 2m širine, manja fotelja i stolić, stol od 1.2mx0.8m i uredska stolica. Ormar postavi neki po želji da dimenzijama paše uz ovo što mora biti u sobi.
I
Ovo je bio "reasoning":
Opcija 1: "Zona Spavanja i Zona Druženja"
Ovaj raspored nastoji stvoriti dvije jasne cjeline. Krevet je u jednoj zoni, dok su kauč, fotelja i TV u drugoj, "dnevnoj" zoni.
Krevet: Smještamo ga na gornji zid, s uzglavljem uz zid od 4.95m. To ostavlja prolaz do balkonskih vrata.
Kauč i fotelja: Čine udoban "L" kutak na desnom zidu. Kauč je na zidu od 4.2m, a fotelja u kutu prema prozoru. Ovo stvara intimniji prostor za druženje.
Radni stol: Postavljamo ga na lijevi zid, u kut blizu ulaznih vrata. To je tiši dio sobe.
Ormar: Iskoristit ćemo preostali dio lijevog zida za veliki ugradbeni ormar koji se proteže do poda.
Prednosti: Jasno odvojene funkcije. Kauč nije "na putu".
Mane: Radni stol može biti malo izoliran.
Ima li tekstualni opis ikakve veze sa onime što je na slici?
inače bi to čak i u Homestyleru napravio za 20ak minuta za džabe.
Koji to AI koristiš i koji zadatak mu daješ da si tako oduševljen.
zanemaruješ najbitnije, ljudski faktor. znači, nakon 20+ godina u poduzetništvu mogu slobodno izjaviti da bi radije "zaposlio" 20 AIa nego 2 ljudska djelatnika. Kod nas u firmi najtraženija usluga je bila ona od psihijatra. E toga kod AIa nema, ne *ebe ga je li ga žena napizdila jučer, je li mu klinci skaču po glavi pa se nije naspavao, je li njoj stigla menga ili su joj se poremetili hormoni, je li mu se radi danas ili ne, je li mu utakmica pa mora ranije doma, je li počela sezona pa dežurni galeb mora na dužnost, je li od 8h što sjedi u uredu radi u vrh glave 4h...
🤮
E o ovom sam pricao iznad. Samo sto se ne proguraju bas svi kao big tech CEO-i.
A glede tvoje odusevljenosti mogucnostima AI-a - sada kada si otkrio svoj "poduzetnicku" stranu - jasniji su razlozi i prisutni su kod vecine danasnjih tech-bros - ti doslovno ne znas koliko ne znas.
Kad se to jos zacini gladju za novcem i sto laksim bogacenjem, prestane racionalno razmisljanje. Miči te bezvezne ljudotinje koji zele placu i hranu i dostojanstven zivot, dajte mi AI!!!!
Nešto što nisam spomenuo ranije, pa se sad "proročanski" potvrđuje.
U današnje vrijeme, uz Trumpa, Muska, Thiela, Millera, Andressena, Lutnicka, Kushnera, i Ellisona, te uz podršku i Zuckerberga, Bezosa i Cooka/Applea i Microsofta, ja se više ne "usuđujem" davati ikakve analize temeljene na razumu (ili ono što ja mislim da imam) jer te svakih pola sata realnost brutalno i apsurdno ispravi.
Teorije zavjere, teorije, političke analize i strategije više ne postoje i svatko tko pokušava "dokučiti" što li smjera politika, administracija, Amerika, Washington, predsjednik ili industrija (kao termini kojima su se do sada označavali entiteti u stilu Wašingtonska doktrina etc) je uzaludno pametovanje kojima se projecira vlasita misao na objekt koji nema niti jednu varijablu, formu ili obilježje kojima bi se mogli poduprijeti te misli, teze i promišljanja. Je li moguće zaljepiti okvir za sliku na žele?
Žele li oni novac, utjecaj, moć, vladanje, dominaciju? Apsurdno je glupo i strahovito traćenja vremena stvarati teroije kojima bi se to uopće opisalo, a kamoli analiziralo ili donjelo nekakav zaključak te to svelo na takve dozlaboga zastarjele i priposte okvire. Koji/koje to novac, utjecaj, moć, vladanje, dominaciju, "žene" ili fetiš oni ne mogu ispuniti pa da je im je to svrha? Uništenje Irana? Istrebljenje Židova? Je li zbilja?
Ukratko, što god rekli - u stilu Puhovskog - je nebitno, jer svatko će od njih u pola sata učiniti nešto suprotno toj tezi, a samim time smatrao bi se izrazito bahatim i arogantnim pretpostavljati što misli osoba koja je 60 od svojih 80 godina provela sa božasnkom slobodom od ikakve reprekusije za svako svoje djelo. I tu ne mislim na reperkusiju u smisli kazne, pravde ili tako nešto nego čak i reperkusija u mom banalnom stilu - ako ne kupim mlijeko ne mogu napraviti palačinke. Ako INA ne kupi naftu, ide reperkusija B, a oni su oslobođeni od svake takve reperkusije.
I svako takvo teoretiziranje u biti je sumanuto jer potpuno ukida ono što je najbitnije u ovom kaosu - a to je njihova božanska osobna agencija, ona u kojoj su slobodni svaki dan učiniti nešto, što je neobjašnjivo ikome drugome, jer može i ne mora imati ikakvo uporište. Samim time padaju čak i teorije zavjere - krađa nafte je sad službena politika Vašingtona, ili nije. Ili jest.
I zato smatram da je bezobrazno i bahato, a i krajnje samoubilački misliti da se vlastitom pameću može "zaključiti" ta njihova božanska osobna agencija.
Bezobrazno je i bahato jer se to ne može dokučiti, a samoubilački je jer svaka kriva pretpostavka ima opipljive reprekusije na nas same - kako djeci koja neće dobiti lijek za malariju/ebolu objasniti da je to učinjeno jer je Trump koji možda je ili nije rasist, pod utjecajem nacista Millera i monstruoznog Muska ukinuo te programe jer se spominju crnci/jednakost/osjetljive skupine što su sve bili tagovi kojima su se ukidali programi? Možemo li im objasniti tezu po kojoj je ukidanje USAIDa bilo potez koji se trebalo napraviti ranije jer je služio kao imperijalni alat? Je li to napravljeno zbog rasizma, antimperijalizma, hira ili ne-hira? Ili kao kulminacija 17 nepovezanih događaja koji su se dogodili taj dan?
Je li Anthropic ugasio Fable zbog "vašingtonske strategije" ili "manipulacije tržišta"?
https://www.reuters.com/legal/government/trump-administration-backs-musks-xai-naacp-data-center-lawsuit-2026-06-16/
Muska je Trump ljubio, pa je rekao da je Musk jadnik koji je klečeći molio za pomoć i da bi ko poslušna pudlica napravio sve da mu Trump rješi probleme, pa je Musk dao 300 0000 000$ da se Trump izabere, pa ga je Musk nazvao pedofilom, pa je Trump prodavao Teslere Kompjutere na prilazu Bijele Kuće....
https://www.theguardian.com/technology/2026/jan/15/elon-musk-xai-datacenter-memphis
Musk je ilegalno sagradio Data centar, da bi sada Trump stao u obranu tog centra radi "nacionalne sigurnosti"?
Što je bilo sa Anthropicom vjerojatno ćemo saznati za pola sata, bit će da je Trump vidio gole slike Ivanke pa je odlučio nasamo uživati par dana. Joj, koja glupa šala. Ali je li gluplja od toga da je BigBalls69 ukrao podatke građana, prebacio ih na USB, da su zviždaču prerezane kočnice, a nakon toga je naš BigBallsSS148869420 izbrisao program za lječenje 600 000 ljudi koji su umrli. Je li to dio "vašingtonske strategije" ili "manipulacije tržišta" ili teorija zavjere?
Što želim reći, parodije više nema, satira je nepostojeća. Razloga možda ima, možda nema. Teorija zavjere nit je teorija, nit je zavjera, i gora je od pretpostavljene.
Teško je biti okvirno razuman u doba želea.
Ne znam koji ti AI koristiš ali ovo je Gemini Pro koji mi je sad na "trialu" a inače je 23€, probavam jer je Nano Banana zastrašujuće realističan kad je u pitanju prikaz stvarnosti.
Ovo je bio prompt:
Ovo je tlocrt sobe, mjere u su metrima. Vrata za terasu su 1.40m široka, zid desno od vrata za terasu je 1.15m širok, a lijevi 1.65m širok. Prozor je na sredini zida, širok i visok 1.40m dok se nalazi na visini 1m od poda.
Smisli raspored sobe da stanu redom: krevet od 1.85m širine i 2.10m duljine, kauč 2m širine, manja fotelja i stolić, stol od 1.2mx0.8m i uredska stolica. Ormar postavi neki po želji da dimenzijama paše uz ovo što mora biti u sobi.
Ovo je bilo "rješenje".
I
Ovo je bio "reasoning":
Ovaj raspored nastoji stvoriti dvije jasne cjeline. Krevet je u jednoj zoni, dok su kauč, fotelja i TV u drugoj, "dnevnoj" zoni.
Krevet: Smještamo ga na gornji zid, s uzglavljem uz zid od 4.95m. To ostavlja prolaz do balkonskih vrata.
Kauč i fotelja: Čine udoban "L" kutak na desnom zidu. Kauč je na zidu od 4.2m, a fotelja u kutu prema prozoru. Ovo stvara intimniji prostor za druženje.
Radni stol: Postavljamo ga na lijevi zid, u kut blizu ulaznih vrata. To je tiši dio sobe.
Ormar: Iskoristit ćemo preostali dio lijevog zida za veliki ugradbeni ormar koji se proteže do poda.
to je samo jedan od primjera, ali ne znači previše. nekad pogodi iz prve, nekad treba par korekcija. tebi u ovom primjeru nije uštedio vrijeme, ali isto tako se može navesti puno primjera gdje je nekome uštedio vrijeme.
od AIa trenutno: Gemini vulgaris, Copilot, Claude design...
koji zadatak?
od onih "banalnih" svakodnevnih, privatnih, tipa ima nas 10 i igrali bi americano, složi nam ekipe, raspored i vodi računa o rezultatu... puf, eto rješenja u tren.
jučer žena kuha, kaže mu imam ovih 5 namirnica u hladnjaku i 30 min. vremena preporuči mi dobar recept u tom i tom stilu...
crkla mi lampica na autu, dragi AI imam auto taj i taj model taj i taj koja mi treba lampica za to i to i gdje je najpovoljnije kupiti...
poslovno, već sam spominjao, početkom tjedna složio query za koji bi inače potrošio jedno dva dana i iscrtao 10 papira. kolegica dobila po "narudžbi" 20 ikona u određenom stilu u vektorima u pola sata, na što bi inače potrošila sate i sate crtanja.
iskreno totalno mi je nebitno što tko misli, meni pomaže i mislim ga koristiti na optimizaciju poslovanja i povećanje produktivnosti, a ostali neka slobodno kukaju po forumima. 
🤮
A glede tvoje odusevljenosti mogucnostima AI-a - sada kada si otkrio svoj "poduzetnicku" stranu - jasniji su razlozi i prisutni su kod vecine danasnjih tech-bros - ti doslovno ne znas koliko ne znas.
Kad se to jos zacini gladju za novcem i sto laksim bogacenjem, prestane racionalno razmisljanje. Miči te bezvezne ljudotinje koji zele placu i hranu i dostojanstven zivot, dajte mi AI!!!!
proguraju? svi smo mi poduzetnici isti? je li tako kolega.
iznimno sam tolerantna osoba, a empatija me *ebe cijeli život. slobodno ti odi otvori firmu i zaposli 10-20 osoba koji samo žele plaću, hranu i dostojanstven život, a onda napiši svoja iskustva nakon recimo 12 mjeseci rada s tim divnim osobama. naravno da će biti stvarno odgovornih i korektnih pojedinaca, ali ti su u debeloj manjini.
evo ti anegdota koju mi priča frend prije koji dan, nedavno je zaposlio novog djelatnika, čovjek turbo zahvalan što je napokon dobio posao u renomiranoj firmi. nakon tjedan dana idu na teren, voze se 2h, dođu na mjesto i momak krene sa pričom "ajme nisam danas baš za raditi, odvezi ti mene nazad doma, znaš sinoć sam malo zaružio s ekipom...". 
Ovo je bio prompt:
Ovo je bilo "rješenje".
I
Ovo je bio "reasoning":
to je samo jedan od primjera, ali ne znači previše. nekad pogodi iz prve, nekad treba par korekcija. tebi u ovom primjeru nije uštedio vrijeme, ali isto tako se može navesti puno primjera gdje je nekome uštedio vrijeme.
od AIa trenutno: Gemini vulgaris, Copilot, Claude design...
koji zadatak?
od onih "banalnih" svakodnevnih, privatnih, tipa ima nas 10 i igrali bi americano, složi nam ekipe, raspored i vodi računa o rezultatu... puf, eto rješenja u tren.
jučer žena kuha, kaže mu imam ovih 5 namirnica u hladnjaku i 30 min. vremena preporuči mi dobar recept u tom i tom stilu...
crkla mi lampica na autu, dragi AI imam auto taj i taj model taj i taj koja mi treba lampica za to i to i gdje je najpovoljnije kupiti...
poslovno, već sam spominjao, početkom tjedna složio query za koji bi inače potrošio jedno dva dana i iscrtao 10 papira. kolegica dobila po "narudžbi" 20 ikona u određenom stilu u vektorima u pola sata, na što bi inače potrošila sate i sate crtanja.
iskreno totalno mi je nebitno što tko misli, meni pomaže i mislim ga koristiti na optimizaciju poslovanja i povećanje produktivnosti, a ostali neka slobodno kukaju po forumima. 
🤮
proguraju? svi smo mi poduzetnici isti? je li tako kolega.
iznimno sam tolerantna osoba, a empatija me *ebe cijeli život. slobodno ti odi otvori firmu i zaposli 10-20 osoba koji samo žele plaću, hranu i dostojanstven život, a onda napiši svoja iskustva nakon recimo 12 mjeseci rada s tim divnim osobama. naravno da će biti stvarno odgovornih i korektnih pojedinaca, ali ti su u debeloj manjini.
evo ti anegdota koju mi priča frend prije koji dan, nedavno je zaposlio novog djelatnika, čovjek turbo zahvalan što je napokon dobio posao u renomiranoj firmi. nakon tjedan dana idu na teren, voze se 2h, dođu na mjesto i momak krene sa pričom "ajme nisam danas baš za raditi, odvezi ti mene nazad doma, znaš sinoć sam malo zaružio s ekipom...". 
Svaka čast da si našao način kako "upogonit" AI i da imaš korist od njega i nadam se da će ti služit i dalje, ali mene višu brinu najave konkretnih dizanja cijena tipa x10 i više, jer svi znamo da svaki model radi sa debelim minusima i bez konkrtnog dizanja cijena nemaju šanse preživit. Tako da su sada, kao što sam znaš , velike debate o tome koliko će ovaj sport u budućnosti biti zapravo financijski isplativ ako osnovna pretplata skoči sa 20 na 2000 ojra.
A što se tiče tvog primjera kao preporuka za kupovinu nečega, toliko puta sam dobio sranje od preporuka (koje su po cjeloj crti smrdile na plačeni marketing i me nebi iznenadilo da to u biti i jesu) da sam se ipak vratio "old school" čitanju reviewa i komentara korisnika, nekako mi je taj "user feedback" važniji, iako je moguće da če AI modeli u budućnosti i to fejkat po raznim forumima.
Ne jebe tebe empatija, tebe jebe cinjenica da se ljudi ponasaju kao ljudi. Jedini razlog zasto se do sada nisi rjesio ljudi je jer nisi imao dovoljno dobar AI za to, sad imas pa to radis. Dakle nije stvar empatije, vec mogucnosti.
Ne jebe tebe empatija, tebe jebe cinjenica da se ljudi ponasaju kao ljudi. Jedini razlog zasto se do sada nisi rjesio ljudi je jer nisi imao dovoljno dobar AI za to, sad imas pa to radis. Dakle nije stvar empatije, vec mogucnosti.

ajde probaj, pa da te čujemo. lako je ovako mlatiti praznu slamu bez ikakvog iskustva. sve mudrac do mudraca.
Poduzetnicima je uvijek najteze. Ali oni zbog empatije to rade, kako bi svojim radnicima omogucili bolji zivot.
Poduzetnicima je uvijek najteze. Ali oni zbog empatije to rade, kako bi svojim radnicima omogucili bolji zivot.
Pa kako vise ti jalovi bijednici da shvate sto im se uporno ponavlja, pa musk i ostal,i pa oni se jadni pate zbog nas i za nas.
Pa zasto oni rade 380 sati tjedno kad vec ionako imaju novca za tisuce zivota nego da nama bude bolje i da nas izvuku iz jada i bijede.
Pa zar nije trump izjavio kada je postao predsjendik da njemu to ne treba jer ionako ima novca.
AI je tu za nas i zbog nas. Njima ionako ne treba.

da prisnažim:
ja na konju, oni dole...
Bogte jebo', što me vole...