Microsoft je uklonio način zaobilaženja hardverski

poruka: 34
|
čitano: 6.759
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft je uklonio način zaobilaženja hardverski".
17 godina

Ne znam kak i kaj ali znam da sam 11 instaliral na nacin da sam jednu jedinu datoteku sa win10 iso iskopiral u win11 iso. 

win+r

cmd

systeminfo 

Original Install Date:   10.12.2021., 18:32:38

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 10:50 (NEW_MAN).

0 0 hvala 0
5 godina
Re: Microsoft je uklonio način zaobilaženja hardve
NEW_MAN kaže...

Ne znam kak i kaj ali znam da sam 11 instaliral na nacin da sam jednu jedinu datoteku sa win10 iso iskopiral u win11 iso. 

win+r

cmd

systeminfo 

Original Install Date:   10.12.2021., 18:32:38

Rufus odradjuje perfektan posao.... ;)

15 godina

A sto je sa zelenom agendom? Koliko bi se tek sada trebalo generirati elektronickog otpada zamijenom hardvera koji je i dalje i upotrebljiv i dobar ?

Moj PC  
6 0 hvala 0
7 godina
SPIJA kaže...

A sto je sa zelenom agendom? Koliko bi se tek sada trebalo generirati elektronickog otpada zamijenom hardvera koji je i dalje i upotrebljiv i dobar ?

Pa ko ti brani instalirat win 11 na nepodržani HW, pogotovo jer je super jednostavno, ili se prebacit na Linux... ne vidim kako je ovo zeleni problem? Ili je samo cool napisat "zelena agenda".... fali ti još samo da "woke" uguraš nekako...

16 godina

-ms pr odjel kaki kvake.. :)

.. u rečenici gdje kažu:

I dalje postoje programi drugih proizvođača koji omogućuju zaobilaženje ovih ograničenja. No, Microsoft upozorava na moguće rizike povezane s nepodržanim instalacijama, uključujući mogući gubitak hardverske i softverske podrške.

.. je naravno, laž ili eufemizam, nije istina :) .. jer i sam ms to radi, službeno u IoT verziji, koja naravno radi bez ikakvih modifikacija i lažnih uvjeta uz naravno support koji je službeno +2god duži i za staru win10 verziju, jer to je IoT i radi npr na android-uređajima kao arm-cpu..

-službena tablica, prefered i optional.. 

-pri tome je sam os isti, identičan-jedan, kao što je to i linux (kernel-distre).. dok se verzije razlikuju jedino u licenci, win je jedan.

-dok su lažni-nepostojeći uvjeti koje traži samo stvar installer-skripte, ne osa koji uopće ne traži te 'fičere' jer nemaju ništa bitno za rad osa, kao npr simd-instukcije koje su nužne, odnosno ovi fičeri su isključivo želja ms-a, interesa, roadmapa-plana prelaska na usluge-naplatu-cloud vs jednokratne klasične licence-prodaje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 12:22 (ihush).

1 0 hvala 1
9 godina

Dragi Microsofte, razumijem ja da ti želiš zaraditi. To je OK.

Ali nije OK da svoje korisnike držiš taocima.

I to nakon što si godinama službeno najavljivao da je desetka zadnja verzija Windowsa. Pa je onda iza toga došla jedanaestica ("najzadnja?").

Koristiš svoju poziciju za pokazivanje mišića. I svi bi trebali pognuti glavu...

S druge strane, komentari tipa "prijeđi na Linux" su neozbiljni iz više razloga. Mnogi naprosto to ne mogu zbog posla kojeg obavljaju. Linux nema podršku za mnoge stvari. Ne znam postoji li podrška za Internet bankarstvo, tokene, certifikate za digitalni potpis (FINA, banke). A nema ni korisničkh znanja za snalaženje u tom okruženju.

I što sad: da bacamo stara, još uvijek ispravna i sasvim dovoljno dobra računala i kupujemo sve novo, trošimo na migracije i instalacije?

Čak i moj sin u srednjoj školi za tehničara za računalstvo mora koristiti Windowse jer rade sa softverima koji ih traže. Dakle ni tu (za sad) Linux ne prolazi. I on ima desktop s Windows 10 (srećom, čini se da je hardver dovoljno "nov" da će se moći nadograditi na jedanaesticu).

Nadam se da će im neko tijelo sjesti malo za vrat i stisnuti ih da malo olabave. 

Life is jazz. Play it cool.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 13:18 (Macumba).
Moj PC  
8 0 hvala 0
3 godine

Ovih 400 milijuna su vjerojatno samo državne, javne službe na svijetu koje većinom voze Windows 10 enterprise.

Većina tih firmi ima plaćenu licencu za win 10.

Tu se drže all in one računala sa starim dvojezgrenim ili četverojezgrenim procesorima, koji ne bi zadovoljili zahtjeve za win 11, a morat će nagodinu na nj preći, pa su im omogućili lagan prelazak.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 13:21 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

biti će toga sve više.

0 0 hvala 0
17 godina

Nije problem zaobići provjeru hardvera tokom instalcije. Problem je ažurirati takve Windowse 11 kod dolaska major verzija.

Npr. ako sad imate Win 11 23H2, tu će dolaziti minor ažuriranja bez problema, ali windowsi se neće htjeti ažurirati na 24H2.

Postoje komplicirane procedure kao ažurirati na major verziju, ali to povlači i određene rizike da neke stvari neće više raditi kako spada.

https://learn.microsoft.com/en-us/lifecycle/products/windows-11-home-and-pro

I`m silicon-based life-form
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
kowach kaže...

Nije problem zaobići provjeru hardvera tokom instalcije. Problem je ažurirati takve Windowse 11 kod dolaska major verzija.

Npr. ako sad imate Win 11 23H2, tu će dolaziti minor ažuriranja bez problema, ali windowsi se neće htjeti ažurirati na 24H2.

Postoje komplicirane procedure kao ažurirati na major verziju, ali to povlači i određene rizike da neke stvari neće više raditi kako spada.

To jednostavno nije tacno. Rufus instalacija i ratiborius kms odrade svoje. Laptop se uredno nadogradio na sve manje i vece nadgradnje.

16 godina
kowach kaže...

-to kaže ms, laže.. tj za sad su to lažne prijetnje (da bez tih fičera računalo neće dobijati ključne nadogradnje).. + IoT verzija koja ima znatno duži support, jamčen, 2035ta.. (win10 do 2027me), bez ikakvih uvjeta kao tpm ili uefi.

-tako da se ovakve izjave ms-a mogu odnositi samo na klasične home i sl. maloprodajne vezrije, točnije licence, pri čemu je os isti, .. odnosno, za sad je to obična laž, klase 'to je vuk!...' a ta laž nije samo zbog verzije-licence, nego vrijedi za sad za sve juzere koji su po ms uputama ili rufusom instalirali bez tih ograničenja, najnormalnije stižu ažuriranja mada je od prvog dana ms jednako prijetio.

-upravo suprotno, prije par mjeseci je ukinuo sasvim uvijete kao tpm i najavio da to više ni u običnom installeru neće biti traženo (bez modifikacije).. no navikli smo da ono što ms kaže nema veze s činjenicama ili istinom, kao što smo navikli da npr ne nudi izbor lokalnog acc pri instalaciji nego forsira online dok to ovisi o licenci-regiji jer nema sa svim državama-regijama iste eula uvjete licence, npr južna amerika ili eu.. nije isto kao što nije za home-pro itd.

edit: ili što kaže članak?

kaže (cp-izvora)..

Microsoft quietly removed its instructions for installing Windows 11 on an unsupported PC – is this something to do with the 24H2 update?

-dakle, ne kaže da neće supportati, .. kaže (samo) da su uklonili upute .. dok se autor pita, što će reć, to nije ms tvrdnja nego igranje pokvarenog telefona pa čak možda i namjerno poticana od ms-a jer on to želi..

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 20:30 (ihush).
3 godine

Apgrejdati frižider na verziju s TPM 2.0, nema druge, šivaće mašine neće raditi, dvostruki uvez doviđorno...

Više me brine google i nedavno upozorenje za obaveznu dvostruku autentifikaciju, na radost ne odnosi se na gmail... vidjet ćemo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 20:52 (notloB).
17 godina
Macumba kaže...

Dragi Microsofte, razumijem ja da ti želiš zaraditi. To je OK.

Ali nije OK da svoje korisnike držiš taocima.

I to nakon što si godinama službeno najavljivao da je desetka zadnja verzija Windowsa. Pa je onda iza toga došla jedanaestica ("najzadnja?").

Koristiš svoju poziciju za pokazivanje mišića. I svi bi trebali pognuti glavu...

... 

Na stranu priča da li je Windows 10 ikada trebalo da bude poslednji Windows (što je priča koja se zasniva na jednoj rečenici koju je jednom prilikom iznela jedna osoba, koja zatim jeste ili nije pogrešno protumačena i zatim ponovljena 1000 puta u medijima jer je bila dobar naslov), prvo, upgrade na Windows 11 je besplatan, i drugo, nemaš software koji se razvija iz godine u godinu, dodaju mu se mogućnosti i podrška za novi hardware, a da će mu sistemski zahtevi ostati večito nepromenjeni, i to je potpuno nerealno očekivanje. Pogledaj na primer World of Tanks, mi nikada nismo dobili World of Tanks 2, ali zvanični hardverski zahtevi odavno više nisu GeForce 8600, 2GB RAMa i "dual core CPU sa SSE2" (drugim rečima, Athlon64 X2 ili Pentium D).

Ono sa čime se slažem je da je MS tvrdoglav sa HW zahtevima Windowsa 11, ali, dok su ti zahtevi bili apsolutno blesavi 2021. kada je prva verzija objavljena, sad je 2025.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
3 godine

HW zahtjevi bi trebali biti hw zahtjevi a ne tpm2, winsi normalno rade i na konfama daleko stariijim od prve generacije ryzena koji nema tpm2... je i to je hw zahtjev ali hw zahtjev da ne kažem od čega...

Da ne govorim da na starijim pločama postoji header za tpm2 i dam se okladiti da bi dodan na ploču prošao wins instalaciju i kod cpua koji su tobože nepodržani itd.... btw. nisam probao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.2.2025 22:03 (notloB).
9 godina
Nije problem razvoj. Nije problem ni novi hardver. Problem je ako se umjetno forsira zamjena hardvera iako nema tehničkog razloga da softver ne radi na starom hardveru. Moj će biti problem ako radi sporo, ali nemoj me tjerati da bacam ispravno računalo i kupujem novo. To je ključ cijele stvari.
I zato smo taoci.
5 godina

A zasto jednostavno ne nastavite koristiti win 10? Cemu uopste prelazak na win 11? Pa nece komp izvrsiti harakiri ako na njemu nije win 11....

2 0 hvala 0
13 godina

A sta je sa onim TPM modulom. To bi trebalo pomoci ukoliko bas Microsoft presiče vrpcu i uspije blokirati Windows 11 na nepodrzan hardver?

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

0 0 hvala 0
17 godina
notloB kaže...

HW zahtjevi bi trebali biti hw zahtjevi a ne tpm2, winsi normalno rade i na konfama daleko stariijim od prve generacije ryzena koji nema tpm2... je i to je hw zahtjev ali hw zahtjev da ne kažem od čega...

Da ne govorim da na starijim pločama postoji header za tpm2 i dam se okladiti da bi dodan na ploču prošao wins instalaciju i kod cpua koji su tobože nepodržani itd.... btw. nisam probao.

Naravno da bi, i zato Microsoft u zvaničnim zahtevima ni ne navodi konkretnu generaciju procesora, već samo 1GHz Dual Core, te kao zasebnu stavku TPM 2.0. Zvanični zahtevi Sve ostalo je tumačenje onoga što je MS napisao, za ljude kojima 'TPM 2.0' ne znači mnogo.

Macumba kaže...
Nije problem razvoj. Nije problem ni novi hardver. Problem je ako se umjetno forsira zamjena hardvera iako nema tehničkog razloga da softver ne radi na starom hardveru. Moj će biti problem ako radi sporo, ali nemoj me tjerati da bacam ispravno računalo i kupujem novo. To je ključ cijele stvari.
I zato smo taoci.

Niko nikog ne tera da baci ispravan računar, ljudi koji to vole i dalje čuvaju i povremeno koriste svoje Amige, Commodore, 486-ice... Druga stvar je da će za svaku generaciju hardvera u nekom momentu izaći OS koji je više neće podržavati, te da će za svaki OS doći dan kada će prestati primati nadogradnje. Treća stvar je što će uvek jedan broj ljudi reći "Hej, moj sadašnji računar meni savršeno dobro obavlja sve što od njega želim, kako to mislite zastareo?!"

Kažeš tvoj problem ako radi sporo. Pa, Microsoftov problem je ako mora podržavati dodatne generacije hardwarea (pogotovo one na kojima stvar neće raditi kako spada - nezadovoljni korisnici, loš publicitet, dodatni support pozivi gde treba razlučiti da li postoji realan problem ili je jednostavno HW mator...).

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 0:24 (Ivan(4)).
10 godina
Posmatrač kaže...

A zasto jednostavno ne nastavite koristiti win 10? Cemu uopste prelazak na win 11? Pa nece komp izvrsiti harakiri ako na njemu nije win 11....

Podrška za win 10 prestaje krajem godine. 

3 godine

Pa mogli su barem tih 4gb podebljati na 8gb jer na 4 je katastrofa to bi i smatrao nekim hw zahtjevom, ali to sam ja, nebitan...

16 godina
notloB kaže...

Pa mogli su barem tih 4gb podebljati na 8gb jer na 4 je katastrofa to bi i smatrao nekim hw zahtjevom, ali to sam ja, nebitan...

-os, svi osevi.. desetljeće nema promjene, dok par stvarnih stepenica-uvjeta kao sse4 konkretno na macu jedino uvjetuju koju verziju osa može podržati neki hw.

-problem je što ms gasi support, npr za aktualni win10 ovo ljeto-jesen.. a nakon tog ako rad ovisi o bilo čemu izvan računala neće biti moguć, npr browser-certifikati i sl. pri čemu je soft vječan, nepoderiv i teoretski može raditi vječno.. može dok je kompatibilan, dok zadovoljava uvjete.. i to je ok, kad bi bilo samo to, no nije, nego je na stvarne teh.specifikacije, stvarne mogućnosti-fičere ms izmislio-dodao recimo tpm, koji za rad hw-a, osa, nije uopće bitan, ključan pa ni uvijet.. odnosno njega želi biznis-cloud strana, pružatelj usluga, ono što ms u roadmapu ima.. nema veze s osom, ima s budućim poslovanjem.

-gašenjem jedne verzije (službenog supporta) ms će nastaviti klasičnu trilogiju.. tj izlazak win12, .. i uvjeti će biti.. realno isti kao što je već desetljeće, no papirnati kao win11+ .. npr ram, minimum 16gb, jer računaju s intel-cpu tj integriranom gpu koja za rad koristi dio rama, a da bi directx kriteriji bili zadovoljeni, sadašnji 4gb + malo budućih, za AI.. tad traže 4-8, tj 8gb, što za računalo tj ram binarnom logikom kaže da mora imati 16 (ili 12) gb rama.. pa je tako (za sad) najavljeni minimum, 16gb.. ne zbog osa, jer on traži-treba isto, radi, nije mu važno.. nego zbog gpu i AIja, drivera i directxa, pri čemu kao wintel ne računaju o diskretnoj-zasebnoj gpu koja bi eliminirala takvu matemaku za potreban minimum rama, npr cpu + gpu te klase, kao npr današnja 3050.. kao i to da se zbog gašenja 32bitnih verzija počentih 1gb poduplalo na 2gb pa kasnije na 4gb i to već duže vrijeme stoji kao minimum za bilo koji 64bitni os, mada to ne uvjetuje os, više npr browser koji traži 2gb+ .. što će reć mora računalo imati barem 2gb a mora raditi još nešto i tad treba više, dok na tržištu ni nema manjeg dimm modula od 4gb pa nije ni moguće imati računalo s manje od te količine.. no to ne uvjetuje os, nego realnost, ostale apps koje se koriste, npr igra koja ima konkretne zahtijeve..

-naravno, ono što želimo koristiti uvjetuje koje kriterije treba zadovoljiti, igra-app.. korisničke app određuju uvjet, no jednako vrijedi za npr printer-printanje, skener-skeniranje.. pa tako ako želiš pričati moraš imati microfon, koji je naravno preduvijet za izdavanje glasovnih naredbi koje će tad gpu-ai-soft-driver-os-app prevesti u nešto računalu razumljivo ''siri upali svjetlo''.. no to ne traži os, to nije os-requirements.. i tad to reklamiraju 'da bi imali potpuni doživljaj'.. tad naravno treba i to imati kao što trebamo printer za printanje pa i komad a4 papira.. no to ne traži os.

-ono što konkretno ms traži, uefi, gpt, tpm2.0 i secboot nema baš nikakve veze s radom računala, nema ni s printerom ni microfonom, ni s količinom rama ili snagom cpu-gpua, može biti superračunalo koje vrti krizu na max no ako nema tpm ne zadovoljava.. i ono što je laž, uvjet osa.. jer nije to uvjet osa, ne traži to os, nego ms i to iz razloga kako bi imao mogućnost kontrole korištenja neke online-cloud usluge kao i kompletna promjena naplatnog modela na koji planira preći, na pružanje usluga, ne jednokratnu prodaju win licence.. i taj tpm im služi kao što u mobitelu služi imei-broj ili banci iban ili osobi oib.. pri tome primjetite, mobitel je postao zamjena za sve..

-os, soft, korisnik ili app nema baš ništa od tpm-a, ni od secboota.. ne radi ni brže-sporije ako je disk u gpt ili mbr modu, jednostavno to ne utječe na rad računala softa.. osim što onemogući npr boot, mada je sve to x86 platforma i ako ima tu oznaku tad mora raditi, biti kompatibilno tj ms time umjetno ukida kompatibilnost na nečemu što je i dalje stvarno kompatibilno, radi.. jer ima svoj interes-cilj, pružanje-naplata usluge.. usputno, to koristi svima koji pružaju neke usluge kao gaming servisi npr steam, netflix i sl. .. tj umjesto korištenja npr mrežne mac adrese koja nije adekvatan ID (jer je lako promjenjiva..) to je način kako mogu konkretno kontrolirati ID pojedine osobe tj računala-uređaja..

-i problem, tj zašto je sve ovo laž... IoT, internet of things! .. uređaji, ne samo računala (koja mogu sve) nego konzola, tv, mikrovalna.. sve što je na iot-u, kao adnroid-tablet-tv.. ima duži support od obične win-licence, nepromjenjen jer ti uređaji nemaju mogućnost nadogradnje kao što to ima računalo.. tj u biznisu ms to mora podržavati dugoročno, to se radi na barem +10godina.. i tako iot ima jamčen support do 2035te.. a pošto će on raditi i primati ažuriranja, tad baš nikakvog razloga nema da to ne može i običan pc, win, .. može, no ms će ga ugasiti-isključiti.. ne zato jer hw-računalo ne zadovoljava nego jer ms tako želi.

-aktualna win10 gasi support jesen-2025, iot-10 2027me.. ok? os je isti, identičan, mogućnosti.. pa i requirementsi, no za iot ima dvije tablice, preporučena koja je ono što ms formalno traži i stvarna, koja zbog arm arhitekture ne može isključiti ono što je pod pc nazvano legacy, npr ne uvjetuje tpm, gpt, secboot .. (link u postu prije..) ..

-to su stvari koje u bizu svi moraju dugoročno jamčiti jer lančano ovise npr proizvodnja tv-uređaja, dok su ovisno o državi zakoni za bilo koji support kao rezervni dijelovi i potrošni materijal od 5-7 god naviše.. i to za konkretan proizvod na tržištu, dok u ovom slučaju kad ms nije proizvođač hw-a kao tv to mora imati dodatnih par godina, pa ms u takvim ugovorima s trećom stranom to jamči 10god, odnosno odavno već posotji rutina-supporta-ciklusi, npr za office je bilo po 3god, uz tri vrezije što daje 9god, dok je za os bilo po 5god, kasnije client spušten na 3 kao office a server ostao na 5 .. umnožak 9-15 godina.. a ako će tv raditi i imati support, zašto ne bi računalo?

(istina, pošto je ms odavno spušio u mobilnoj branši, promijenili su tu ciljeve, više ne guraju svoj mobilni os.. naprotiv, sad više guraju linux i android kao platformu jer im sam os više nije važan, jer prelaze na naplatu usluge pri čemu ih neće zanimati koji uređaj, hw ili os .. samo jesi li platio uslugu za taj mjesec, no zbog dugoročnosti postojećih ugovora i kontinuiteta moraju paralelno održavati i support kao za win-os..).

-ms želi ubiti-ugasiti win-os, želi promjenu načina naplate, želi što prije i kao wintel koriste i oem-e, dok svima osim korisnicima koji to plaćaju to odgovara jer prodaju novo... dominacija u desktopu ih više ne zanima, nema rasta, nema širenja, nema gdje-baze.. ostaje samo cloud-online, .. i ''free'' soft, tj besplatno ali ne đabe, tj soft će tad biti besplatan, kao što je npr gmail za kućne, no plaćat će se usluga, kao što se plaća za gaming, netflix... u tome ms više ne zanima imaš li win ili lin pa ni koji browser.. važno im je samo da imaš uređaj koji se može spojiti i koristiti takvu uslgu-servis odnosno da to mogu naplatiti a da korisnik nema mogućnost korištenja npr kao netflix na više uređaja pa stalno nešto kemijaju .. upravo tome služi tpm, ne korisniku nego biznisu. OS? osim što je jedna od poluga kojima ms može svašta je samo os, isti kao ostali, win-lin-mac pa i android.. sve je to isto, iste app, isti interesi pri čemu apple ne radi od korisnika kretena tpmom i kad postave uvjet za verziju osa to je stvarni uvjet npr za metal-graphics.. jer ne žive od prodaje osa-softa nego uređaja a ms planira upravo promijeniti ovisnost o prodaji softa kao win-os i mso tj zamjenu za uslugu 365.. i tad ih boli kiki koji os, support, jedino im je važno da ima tpm da bi imali jedinstveni id za kontrolu kao netflix.. (pri čemu je netflix samo primjer usluge za koju vjerojatno svi znamo i razumijemo interes druge strane, kao pružatelj streaming servisa, igre, iptv.. i naplate, uz mogućnost kontrole plaćanja pretplate-korištenja za što mac-adresa nije pogodna i lako se mijenja-fejka..)

-no to je želja ms-a, poslovni plan, .. ne os requiremenst nit ima veze s računalom-osom hwom kao neke mogućnosti za rad, stvarni uvjet, opet kao printer za printati, trebamo miša za klikati, zvučnike za zvuk i mic za govor.. no to ne traži os nego podržava-nudi-omogućuje ako postoji.. a koriste appsi ili korisnici. OS od svega toga ne traži ništa, kao što i nije sam sebi svrha nego samo posredno sredstvo, kao driver ili bios.. kao žica-lem-konektor nekog uređaja ili karika lanca.

-juzer, teoretski.. može na x86 platdormu instalirati bilo koji kompatibilan os-soft.. npr hakintoš, linux ili po verzijema bilo koji stariji msov os, npr dos, xp.. no ne može ako u biosu nema opcije-izbora promjene moda uefi-legacy i situacija da u biosu postoji izbornik s jednom stavkom što je nonsens no realnost biz interesa i oema kroz koje wintel radi što želi... pa ni x86 kao kompatibilna platforma ne znači ništa ako ms to ne želi.

-što tad juzer ima? .. ima računalo na koje ne može instalirati drugi-stariji os kao xp, mada je kompatibilno nema izbornika.. a ako instalira noviji tad je intrinistički u osu i ažuriranje, spajanje na server-online i provjera npr valjanosti licence.. što će reć, ako ne može do servera unutar 180 dana samoubije se.. deaktivacija i ovisno o konkretnom slučaju recimo zbrlja-ubije boot, pa neovisno što korisnik može imati npr valjanu licencu za npr win10 neće raditi tj radit će ograničeno vrijeme do killswitcha, dok bez supporta neće moći koristiti sve mogućnosti npr browsanja jer i browser traži ažuriranja + certifikate bez kojih pola interneta ne može raditi.. isti-sličan mehanizam koriste banke s karticama koje nam reizdaju svakih par godina i imaju ograničeno trajanje dok se i sam datum važenja koristi u plaćanju kao i kontrolni broj.. karticu nam reizda banka.. certifikat ms... dok ima support, kad ga ugasi, tad više nema... i to je problem, jer mada je računalo isto kao 'jučer', funkcionalno, neovisno o snazi-mogućnostima.. čisto zbog gašenja supporta i čak banalne sitnice kao ažuriranje no važne karike kao certifikat, tad ne može raditi, tj može ali ne radi to, pa idući dan nešto drugo.. a to nije os, nije ni hw.. isti su kao dan prije gašenja supporta i teoretski bi radili vječno tj dok hw izdrži.

-noviji soft, nije više kao nekad starinska instalacija-aktivacija .. sad većina softa ima neku aktivnu online provjeru, sad os i office traže interenet mada im sam nije uvjet za rad, no ako ga nema samoubiju se.. 'zaštita' .. da, no zaštita koga? intersa ms-a..

-koji je popularan soft na većini računala? .. npr ms-win, +mso ..+ acad + adobe.. i igre-zabava.. koji od tog danas ne uvjetuje internet za rad-aktivaciju? pri čemu soft može biti 'free' ali ne znači da će raditi đabe.. tj sve dok je druga-bitna komponenta online na serveru vlasnika nema piraterije, nema korištenja bez plaćanja konstatno vlasniku, tj kao što plaćamo mobitel, igre, netflix.. plaćaš-imaš. .. os? postaje nevažan, no tad će i prestati takve besmislice, verzije koje postoje samo zato da izađu na neki datum kao i 'posljednji win' ili win10-11.. stiže 12, preskače se 13.. itd. no tad će stvarno možda to postati posljednji verzijski broj pri čemu je win-os uvjek samo jedan kao i linux.. 

.. i 'ispravak', po izvornoj vijesti iz članka-izvora.. nije ms rekao-najavio onemogućavanje.. nego je (za sad) samo uklonio upute.. koje je prije izlaska win11 sam dao pa se to tad ne može tumačiti kao nedozvoljeni hack i sl.

.. a ako je 'samo to'.. tad nema razloga da i s narednim winver-instalacijama neće biti jednako moguće.. tj to što ms neće dati upute ne znaći da neće biti i dalje jednako, npr rufusom ili čitanjem starih uputa ako ih netko ima..

-tad i za IoT nema baš nikakve promjene, odnosno, ako će iot dobijati ažuriranja desetljeće, nema baš nikakvog razloga i i obična home-pro verzija ne dobije ista ažuriranja.. mada to ms može onemogućiti, iz čiste zlobe ili interesa.. odnosno, tad juzer može ako želi nadograditi-reinstalirati iot verziju i nastaviti koristiti isti os dok traje.. (licenca je i dalje ista-važeća, radi, ne miješati s npr enterprise licencama tj tipovi licenci i winver nisu iste stvari.. kao oem-retail licenca). .. no to ms naravno neće javno propagirati, jer mu je želja natjerati korisnike na tpm... čak otjerati s ms-win što je paradoxalno dok se ne vidi plan za cloud-usluge..

9 godina
Ivan(4) kaže...
Na stranu priča da li je Windows 10 ikada trebalo da bude poslednji Windows (što je priča koja se zasniva na jednoj rečenici koju je jednom prilikom iznela jedna osoba, koja zatim jeste ili nije pogrešno protumačena i zatim ponovljena 1000 puta u medijima jer je bila dobar naslov), prvo, upgrade na Windows 11 je besplatan, i drugo, nemaš software koji se razvija iz godine u godinu, dodaju mu se mogućnosti i podrška za novi hardware, a da će mu sistemski zahtevi ostati večito nepromenjeni, i to je potpuno nerealno očekivanje. Pogledaj na primer World of Tanks, mi nikada nismo dobili World of Tanks 2, ali zvanični hardverski zahtevi odavno više nisu GeForce 8600, 2GB RAMa i "dual core CPU sa SSE2" (drugim rečima, Athlon64 X2 ili Pentium D).

Ono sa čime se slažem je da je MS tvrdoglav sa HW zahtevima Windowsa 11, ali, dok su ti zahtevi bili apsolutno blesavi 2021. kada je prva verzija objavljena, sad je 2025.

Sve oko te "zadnje" verzije je naravno bilo napuhano, ali to je manje važno. 

Jasno je da se softver razvija i da je sve kompleksniji (a bogme i bugovitiji, nema updatea koji nešto ne zabrlja). No, ako npr. imam 5 godina staro računalo koje ima možda stariji procesor, ali dovoljno RAM-a (8 ili 16 GB), zašto mi braniš da instaliram Win11 a pri tome Win10 mi radi OK i sasvim pristojno. I vjerojatno mogu raditi još barem nekoliko godina na tom istom hardveru.

Svi mi ovdje zaboravljamo na obične smrtnike koji imaju računala kod kuće, ne znaju dovoljno, nemaju baš nekoga tko bi im pomogao, a nemaju ni novaca za kupovati svaki čas novi hardver i softver. To je ogromna vojska nesretnika koji će se naći u nebranom grožđu.

Pa, ili će nastaviti koristiti Win10 (a neki koje znam još koriste i Win7) bez ikakvih updatea i podrške ili biti prinuđeni kupovati uz zaduživanje. A Microsofta je baš briga, oni zgrću milijarde.

17 godina

Primećujem da uglavnom pričamo o hipotetičkim scenarijima, ali svakako da ima ljudi koji će biti pogođeni. Nekoliko primedbi:

• To što neko koristi Win 7 je njegova stvar, Windows 7, 8.1 i 10 imaju iste minimalne zahteve. Dakle Windows 7 ne koristi zato što ne može na noviji, nego zato što ga nije briga. 
  • Slično i za taj scenario koji pominješ, gde je neko pre 5 godina, dakle u godini kada je izašla serija Ryzen 5000, kupio polovan računar sa Ryzenom 1000. Ako ga je zaista briga, AM4 je barem proširiv i ima mogućnosti koliko hoće, može da uzme za siću neki Zen+ ili Zen 2 preko oglasa. Recimo, vidim na Njušci 3200G za 30€, 2600 za 40, i to mi čak ne deluje toliko povoljno, verujem da se može naći i bolja ponuda, ali opet, u 5 godina uložiti 30-40€ u računar, svakako mislim da to ne bi nikog nateralo da se zaduži. Ako ih je uopšte briga (videti prethodnu tačku, apsolutno postoji deo ljudi koje nije briga i koji u velikom procentu ne bi upgradeovali ni da nemaju nikakvih prepreka, a čini mi se da se najviše brine upravo za njihovo pravo na Windows 11 ).
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 10:42 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Ivan(4) kaže...

Primećujem da uglavnom pričamo o hipotetičkim scenarijima, ali svakako da ima ljudi koji će biti pogođeni. Nekoliko primedbi:

• To što neko koristi Win 7 je njegova stvar, Windows 7, 8.1 i 10 imaju iste minimalne zahteve. Dakle Windows 7 ne koristi zato što ne može na noviji, nego zato što ga nije briga. 
  • Slično i za taj scenario koji pominješ, gde je neko pre 5 godina, dakle u godini kada je izašla serija Ryzen 5000, kupio polovan računar sa Ryzenom 1000. Ako ga je zaista briga, AM4 je barem proširiv i ima mogućnosti koliko hoće, može da uzme za siću neki Zen+ ili Zen 2 preko oglasa. Recimo, vidim na Njušci 3200G za 30€, 2600 za 40, i to mi čak ne deluje toliko povoljno, verujem da se može naći i bolja ponuda, ali opet, u 5 godina uložiti 30-40€ u računar, svakako mislim da to ne bi nikog nateralo da se zaduži. Ako ih je uopšte briga (videti prethodnu tačku, apsolutno postoji deo ljudi koje nije briga i koji u velikom procentu ne bi upgradeovali ni da nemaju nikakvih prepreka, a čini mi se da se najviše brine upravo za njihovo pravo na Windows 11 ).

Sve ovo što si napisao je OK i lijepo, ali zaboravljaš na jednu važnu činjenicu: većini ljudi koji ne čitaju Bug i nisu na ovom forumu sve što si napisao su čisti hijeroglifi. Ljudi naprosto nemaju pojma. 

(btw, ja sam stari informatičar s puno godina na grbači, ali svejedno teško pratim sve te hardverske novotarije)

13 godina

Meni je ovo nostalgično jer me podsjeća na "Vista ready" vremena.

1 0 hvala 0
17 godina
Macumba kaže...

Sve ovo što si napisao je OK i lijepo, ali zaboravljaš na jednu važnu činjenicu: većini ljudi koji ne čitaju Bug i nisu na ovom forumu sve što si napisao su čisti hijeroglifi. Ljudi naprosto nemaju pojma. 

(btw, ja sam stari informatičar s puno godina na grbači, ali svejedno teško pratim sve te hardverske novotarije)

Pa ok, ali, na stranu pitanje da li bi oni kojima su sve to hijeroglifi ikad napravili upgrade na 11 i da mogu (bez da im to MS nekako forsira preko Windows Updatea, što je praksa koja većinu nas nervira), ne znam šta bi Microsoft još mogao učiniti za njih, osim da nastavi podršku za Windows 10 u nedogled, ili barem još 5 godina. Iskreno, kao korisnik, i ja bih to voleo (pogotovo što su i moji računar na W10 iako su kompatibilni sa 11-icom), no ovih 10 godina mainstream supporta (2015-2025) je već rekord. Za usporedbu, Windows 8 je bio podržan 2012-2018, Windows 7 2009-2015, Vista 2007-2012, pa čak i izuzetno dugovečni XP je bio podržan samo od 2001. do 2009. godine.

Vezano za ovo poslednje, izgleda da sam ostario, jer nekad mi se činilo da je era XP-a trajala eonima, a danas mi je 10, koji posle čitave decenije ide "u penziju", i dalje nov.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2025 13:21 (Ivan(4)).
10 godina

Mogli su jednostavno napraviti neku lite verziju win 11. Bez ai i sličnih gluposti. Isti hw zahtjevi ko win 10. Slično kao LTSC ali za obične korisnike.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Ivan(4) kaže...

Pa ok, ali, na stranu pitanje da li bi oni kojima su sve to hijeroglifi ikad napravili upgrade na 11 i da mogu (bez da im to MS nekako forsira preko Windows Updatea, što je praksa koja većinu nas nervira), ne znam šta bi Microsoft još mogao učiniti za njih, osim da nastavi podršku za Windows 10 u nedogled, ili barem još 5 godina. Iskreno, kao korisnik, i ja bih to voleo (pogotovo što su i moji računar na W10 iako su kompatibilni sa 11-icom), no ovih 10 godina mainstream supporta (2015-2025) je već rekord. Za usporedbu, Windows 8 je bio podržan 2012-2018, Windows 7 2009-2015, Vista 2007-2012, pa čak i izuzetno dugovečni XP je bio podržan samo od 2001. do 2009. godine.

Vezano za ovo poslednje, izgleda da sam ostario, jer nekad mi se činilo da je era XP-a trajala eonima, a danas mi je 10, koji posle čitave decenije ide "u penziju", i dalje nov.

Ponovit ću: nije problem razvoj novoga, naravno da dolaze nove stvari, ali zabraniti da instaliram na stariji hardver je naprosto siledžijski. Ako mi ne bude radilo - moj problem. Ali, ako radi, pa makar i sporije, bit će mi OK - a tako i milijunima drugih korisnika. 

Što se tiče trajanja porške - da, neke su verzije bile podržane kratko (notorni Win8). 

No, Microsoft je sam sebi složio probleme još prije 35 godina kada je u Win 3.x ostavio backward kompatibilnost, tada s DOS-om, a kasnije se to vuklo desetljećima za 16-bitne, pa 32-bitne aplikacije... Upućeni kažu da se čak i u Win11 u dubinama mogu naći ostaci koda napisanog prije jako puno godina. 

A sada se postavljaju ovako prema milijunima svojih korisnika. Bolje bi bilo da konačno uvedu reda u Windowse. Kaos u mješavini Control Panela i Settingsa samo je jedan očiti primjer nereda koji se vuče.

9 godina
pqweasdyxc kaže...

Mogli su jednostavno napraviti neku lite verziju win 11. Bez ai i sličnih gluposti. Isti hw zahtjevi ko win 10. Slično kao LTSC ali za obične korisnike.

E, to im nije u interesu. AI se gura u sve.

5 mjeseci

Ma lako za nas doma.
Sa novim zakonom o kibernetičkoj sigurnosti iliti NIS2 direktiva, svi poslovni objekti koju su proglašeni važnim ili ključnim moraju imati uvijek sve zadnje ažurirano i najnoviji hardver što se tiče windowsa i svakog dijela programa ili ostalih uređaja koji se koristi u poslovnom okruženju. Uz to, ključni subjekti ne mogu imati vlastitog revizora za kibernetičku sigurnost, nego će država proglasiti nekoliko firmi koje će to raditi i njih ćemo mi morati plaćati uz sve ostalo što će nam predstavljati veliki trošak samo zato što se Microsoftu snilo.  I sad kad IT obavijesti direktora ili Upravu da moraju imati milijune eura na zalihi samo za održavanje IT sektora, što mislite kako će reagirati? Na kraju će te ključne firme (a neke u RH imaju po nekoliko zaposlenika - provjereno i vrše uslugu npr. distribucije vode za 1000 domova, a spadaju pod ključne subjekte) raditi samo da se pune računi Microsofta i ostalih dijelova IT opreme koja se mora koristiti (ažurirati) da bi se zadovoljila kibernetička sigurnost. Ako se dogodi nešto, što mislite koga će prvo prozivati?

Jer eto, Microsoft stalno nešto smišlja, malo ovako, malo onako u suradnji sa proizvođačima hardvera i tako ukrug, a korisnici neka samo plaćaju, a proizvodi od programa i hardvera sve lošiji i kraćeg radnog vijeka.

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice