Šteta, koristim za kreativno pisanje jer ima bitne opcije iz Office Worda, a opet je potpuno free, lagan i dio OSa.

Šteta, koristim za kreativno pisanje jer ima bitne opcije iz Office Worda, a opet je potpuno free, lagan i dio OSa.
Hvala na obavijesti. Wordpad kopiran. Ako MS kasnije na bilo koji način onemogući pokretanje WordPada, šaljem podatke na EU instance, uključujući rušenja Windowsa 10 unatrag 2-3 godine (posebice heap corruption). Imali su dovoljno vremena za sve to ispraviti prije prestanka podrške za Windows 10.
šteta
šteta
Dobro kažeš: šteta. S kojim pravom MS izbacuje WordPad is Windowsa koje sam legalno kupio?
Online verzija worda je malena, simpaticna, mocna, besplatna i radi jako, jako dobro!
Od njih čovjek može samo očekivati slične bisere, a najluđe je to kad ga miču iz aktualnih win 11 koji im k...c treba dirati se u win 10 kojeg ionako još samo podržavaju sigurnosnim zakrpama ..
Moram priznati da ga nisam koristio baš za pisanje ali jesam za prebacivanje Unix/Linux teksta (LF) u Win (CRLF). Otvoriš tekst u Wordpadu i klikneš 'Save', jednostavno.
Ali stvarno, ovo što Microsoft radi je bizarno..
prvo treba čitati vijesti s razumijevanjem (mada bi i mediji-novinari mogli to malo laicima jasnije prenjeti..)..
-što kaže ms.. da iz budućih win-ver uklanja.. dok je posljednji win10 22-h2, nema update-upgrade vezrije (ne miješati update-ažuriranja mada je ms sve to izmixao-izjednačio).. tak da oni koji ga imaju, imat će ga..
(mada je 99% višak, tj kao da je ova tema povukla sve juzere wordpada :) )..
.. naravno kao i svaku drugu najavu sve ostaje pod možda-ili-tkozna.. nešto :)
ma to nečasna zapadnoindijska kompanija slavi jer su š) postali najmnogoljudnija država i w) spustili prčkramu na mjesec. prije toga su lukavo zauzeli sve bitnije kompanije i institucije zapadnog svijeta. ne bih se čudio kad bi iz windowasa izbacili windowse. o, sveta kravo!
Štedi se na memoriji :)
Nego, sumnjam da će ljudi kupovati Word licence. Ili će koristiti jogurt verzije ili će ići na neki open source, tipa Libreoffice i slično.
neke od alternativa su Typora (plaća se 15e) ili FocusWriter koji je free.
A MS klasični pokemoni - ukidaju i brišu ono kaj valja, a forsaju svakakva smeća - npr. nanovo bloatani Win i Edge. Rađe bi platio 100e win licencu kako sam napravio sa sedmicom, nego da imam ovaj kuršlus iza svakog updatea sa njihovim promo sranjima, guranjem MS 365 svugdje i svagda + bing ai smeće.
Ne sjećam se da mi je ikada trebao wordpad, što on ono otvara *.rtf. Koristim notepad i to često za sve drugo sa slikama i grafičkim glupostima word, svi imaju neku verziju officea koji otvara i sejva .rtf, bilo jogurt ili kupljenu tako da što se tiče mene i korisnika koje podržavam, mogu ga odmah ukinuti.
-no šit šer... :))
realno, komad softa koji nitko ne korisit osim u 'nuždi' (velikoj!) :) .. tj osakaćeno baratanje fileovima, usporen + rtf kao nativni doc mada radi i s ostalima, čita..
-uz free-đabe alternativu nepotreban, zato se izbacuje + naravno jer ms gura usluge, cloud, 365.. kao i alternativa npr googledocs, čime kućni juzer (ne komercijala) nema potrebe posezati za piratima ili plaćanjem.. osim kad baš treba + takav juzer može đabe koristiti mso + 365.. mada traži licencu, radi, radi i bez.. kao i stotine legitimnih načina aktivacije npr škola pa kućni juzer realno nema potrebe (osim neznanja i navike) za pirat, tj svi imaju pa i mali perica dok piše dnevnik.. :)
-kao i ostatak osa koji pomalo čiste i odbacuju staro, pri čemu je novo zamišljeno online pa nije više stvar softa na računalu osim terminal-client dijela ili browser (kao i browser-os..) tj realno takva app i nije 'dio osa', nije fileman, nije notepad-txt, nije diskpart.. nije ni calc klasa softa, pomoćnog ili sys i realno nema što tražiti u osu pogotovo kad se zna da ms posjeduje najpopularniji office paket čiji je osakaćeni netjak..
-dodatno, juzer-početnik (u programiranju) može za 5min napraviti 'svoj word' tj vbx-ocx kontrole vb-a ili c-a koji su ekšli word u buttonu (kontroli) koju samo rastegneš naželjenu formu + dodaš menije i buttone kao print.. ili novije vba, create object 'word'.. praktički jednako lako kao i klasičan ''hello world'' ili razlika jedno slovo, nakon čeg možeš kreirati .exe i eto worda, radi.. (uz .net ili ocx ovisno kako je napravljeno-verzija..) 99% potreba ili skoro isto kao i ovaj u win...
Nisi jedini, i ja ga se sjećam, ali bilo je to tako davno....I Word-star, word perfect...