Oduzmi ljudima poslove, oduzmi im smisao života.. bit će za koju godinu previše ljudi kojima treba psihološka pomoć.
Kome je posao i izrabljivanje smisao života, nek odma sad potraži psihološku pomoć
Izrabljivanje nikako (iako ne vidim da će ić na bolje), već posao, zanimacija, ima ljudi koji rade što vole i sad od jednom kao nema potrebe potrebe za cijelom strukom. Npr. umirovljenici koji nemaju zanimaciju obično nisu dugog roka, a sad se pravila igre mjenjaju svake 3 godine, sve je nepredvidivo i nemoguće je to pratiti i ostati normalan, pogotovo ljudima sa diplomama (osim ovih koji prosvjeduju, sa sindikatima).
Serviser sam klima-uređaja i...
Tu se hvališ svojim prestižnim poslom, pred nama, jadnim IT-ovcima.
pa nije baš isto, ovo otvara 0 radnih mjesta za razliku od prijašnjih "revolucija", samo ih zatvara a sve pare skuplja 3 lika u svijetu. sve obrnuto od svega do sad.
što se tiče vulkanizera i sl., čekaj samo da robotima ubace ai... već sad rade čudesa a šta će bit za 10-20 godina...
ništa nije isto, a opet jest slično, jer je princip isti - nova tehnologija otvara nova radna mjesta, a zatvara neka stara
radit će programeri ai, radit će oni kojima će ai otvoriti mogućnosti koje prije nisu imali da s njim nešto stvaraju i zarađuju
što je bager donio po pitanju radnih mjesta - ukine 100 lopataša, otvori se jedno mjesto bageriste i jedan meho na pet bagera
jbga, i lopatašima se činilo da je bager zlo i da samo uzima radna mjesta i da jedan vozač umjesto njih 100 nije dobro, ali to je tako
Davno izumljen "digitron" je takoder zamijenio matematicare... oh wait... 
pa nije baš isto, ovo otvara 0 radnih mjesta za razliku od prijašnjih "revolucija", samo ih zatvara a sve pare skuplja 3 lika u svijetu. sve obrnuto od svega do sad.
što se tiče vulkanizera i sl., čekaj samo da robotima ubace ai... već sad rade čudesa a šta će bit za 10-20 godina...
ništa nije isto, a opet jest slično, jer je princip isti - nova tehnologija otvara nova radna mjesta, a zatvara neka stara
radit će programeri ai, radit će oni kojima će ai otvoriti mogućnosti koje prije nisu imali da s njim nešto stvaraju i zarađuju
što je bager donio po pitanju radnih mjesta - ukine 100 lopataša, otvori se jedno mjesto bageriste i jedan meho na pet bagera
jbga, i lopatašima se činilo da je bager zlo i da samo uzima radna mjesta i da jedan vozač umjesto njih 100 nije dobro, ali to je tako
ako ces tako usporedivati onda to izgleda ovako, pojavio se bager, skupa s njim i bagerist (ai agenti), na lopati je potreban jedan lopatar na milijun bagera, bager ne možeš kupiti, nije tvoj, ni bagerist, to je sve od jednog čovjeka i plaćaš njemu svaku kašiku koju odradi, a usput taj isti bagerist ti u isto vrijeme radi na milijun radilišta, a usput dok to radi u paraleli radi umjesto odvjetnika, knjigovođe, savjetnika, sudskog tumača, konobara, učitelja, vozača itd itd (praktički sve što postoji pogotovo kad humanoidi roboti budu normalna stvar)
i oni koji imaju sve te firme i koji su otpustili sve te ljude sada daju pare onom jednom čovjeku u americi i cekaju kad ce njemu past na pamet da jednim klikom sve unisti, da digne cijenu milijun posto, da ubaci (namjerno/slučajno) smeće od podataka čime će uništit sve što radi itd
dakle nikad se ovako nešto nije dogodilo, sad je pitanje uređenja društva i države kako će pristupiti tome, hoćemo li svi sjediti kod kuće spojeni na neki vr direkt u mozak i dobivati naknadu za preživljavanje jer nema potrebe da izađeš iz kuće ili će netko bit malo pametniji da ostanemo normalni...
Dobivat ces naknadu i namirnice ces kupovat u automaten shopu.
Mene zanima da li oni koji zamjenjuju radnike sa AI alatima znaju da korištenje AI alata košta? I da u budućnosti sigurno neće biti jeftinije, jer samo skuplje. Svi ovdje znamo kakva infrastruktura stoji iza jednog AI-a i koji su troškovi u igri.
Mislim da mnogi strljaju u to k'o guske u maglu. Tko spriječava firmu koja ti pruža AI uslugu da jedan dan dođe i kaže: "hej, tjedni paket tokena ti više nije 20 dolara, nego 500". Ili godinama korisnitiš neki AI alat za automatizaciju i pružatelj AI usluge jednostavno propadne. Šta onda?
Mene zanima da li oni koji zamjenjuju radnike sa AI alatima znaju da korištenje AI alata košta? I da u budućnosti sigurno neće biti jeftinije, jer samo skuplje. Svi ovdje znamo kakva infrastruktura stoji iza jednog AI-a i koji su troškovi u igri.
Mislim da mnogi strljaju u to k'o guske u maglu. Tko spriječava firmu koja ti pruža AI uslugu da jedan dan dođe i kaže: "hej, tjedni paket tokena ti više nije 20 dolara, nego 500". Ili godinama korisnitiš neki AI alat za automatizaciju i pružatelj AI usluge jednostavno propadne. Šta onda?
nekima se kasnije uključi lampica
Evo baš mi je danas stigao mail od Googlea da mjenjaju pravila upotrebe Gemini Pro,na snazi od DANAS 🤣
Dobio sam godinu dana pretplate kad sam uzeo Pixel 9 Pro.
Poanta...prvo naprave svijet ovisnim o tome a onda dignu cijene do neba...ili plati ili budi izvan "sistema"....to je budućnost i to bliža.
― Frank Herbert, Dune
Ništa nije za džabe, porobljavanje je izgledno.
Svaki Token koji si skurio, odradit ćeš naknadno.
1 Token = 100 J
1 Token je kao da kamen od 10 kg podigneš 1 metar.
Radim u restoranu u Austriji i zovu me svaki tjedan iz DE neke firme i nude da nas ljudi mogu naci na svim trazilicma ne samo google nego yandex,yahoo,bing,duckduckgo itd, te da bude tocnost informacija online..Svaki put ih posaljem u pizdu materinu "svapsku".
Evo baš mi je danas stigao mail od Googlea da mjenjaju pravila upotrebe Gemini Pro,na snazi od DANAS 🤣
Dobio sam godinu dana pretplate kad sam uzeo Pixel 9 Pro.
Poanta...prvo naprave svijet ovisnim o tome a onda dignu cijene do neba...ili plati ili budi izvan "sistema"....to je budućnost i to bliža.
To se radi vec povijesno...
Koliko je to sad već ljudi koji su izgubili posao u IT industriji radi AI...?
Ljudi završe školu,zaposle se,pokrenu život(krediti) na osnovi primanja i preko noći njihova profesija nestane...a korporacije objavljuju profite i dobit.
Koliko je to sad već ljudi koji su izgubili posao u IT industriji radi AI...?
Ljudi završe školu,zaposle se,pokrenu život(krediti) na osnovi primanja i preko noći njihova profesija nestane...a korporacije objavljuju profite i dobit.
Zanimljivo da je takva situacija predskazana davno u jednoj igri za Amigu:
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
aha prpa, zato si polao 6x post, da pokažeš kako si produktivan, da te T800 ne potraži....
To je u redu. Nek svi režu nek naprave IT nepopularnom opcijom. Pa da vidimo kako će im glupi LLM-ovi kodirati za 5-10 godina. Da ne pričamo o inovacijama, za koje treba stvarna inteligencija, a ne papagaji.
To je u redu. Nek svi režu nek naprave IT nepopularnom opcijom. Pa da vidimo kako će im glupi LLM-ovi kodirati za 5-10 godina. Da ne pričamo o inovacijama, za koje treba stvarna inteligencija, a ne papagaji.
Ako već nismo, uskoro ćemo pričati kako su nam takvi trenutci bili dobri dok smo pisali kod ko papagaji, lagano kavica, sve znaš, imaš raspisane detalje, mozak na pašu i kodiraj.
Bit će da mi je Skynet smrznuo mobitel na minutu 🦾