Mercedes-Benz testira megavatno punjenje baterija,

poruka: 121
|
čitano: 17.062
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mercedes-Benz testira megavatno punjenje baterija,".
12 godina

Koje mentalne akrobacije se ovdje izvode. Jadni Kinezi mi ih tjeramo da zagađuju jer proizvode proizvode koje mi kupujemo 

Ponovit ću jednostavnu činjenicu oko koje ste se i prošle godine propinjali na zadnje noge: Na području omeđenom granicama koje svijet priznaje kao Narodna Republika Kina se ispusti više CO2 u atmosferu nego u drugim priznatim zemljama i njihovim granicama.

Jel se možemo oko toga dogovoriti? Ovo je dokumentirana činjenica.

A sad statistike ko statistike, nitko ih ne osporava. Ni povijesno, ni po glavi stanovnika, ni činjenicu da mi kupujemo njihove proizvode (a oni kupuju i od drugih, uključujući i amera, pa eto gornja mentalna akrobacija može ići u 2 smjera) ni kako god. Mislim da je kolega picajzla samo htio istaknuti gore spomenutu činjenicu .

Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 mjeseci
Re: Mercedes-Benz testira megavatno punjenje bater
Ha, ha , svaka ćas 👎
Koliko se sjećam kad sam nešto krivo iznio ti si od mene zahtijevao da napišem da sam pogriješio što sam i učinio. Samo se ti drži svoje teorije tko najviše zagađuje i nastavi to iznositi , no možda si sendvičar ujke Sema tko će ga znati 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
12 godina
Entry Point kaže...

A sad statistike ko statistike, nitko ih ne osporava. Ni povijesno, ni po glavi stanovnika, ni činjenicu da mi kupujemo njihove proizvode (a oni kupuju i od drugih, uključujući i amera, pa eto gornja mentalna akrobacija može ići u 2 smjera) ni kako god. Mislim da je kolega picajzla samo htio istaknuti gore spomenutu činjenicu .

točno to

kad se istaknulo koliko gigawata je kina instalirala zelene energije, samo sam u kontekst stavio koliko je istovremeno stavila u pogon i one na ugljen i koliko je zapravo smanjila emisiju co2... 

dakle nije smanjila emisije, nego i povećala - jer prema prvoj informaciji da su prvi u zelenim energijama ispada da smanjuju zagađenje, a to jednostavno nije istina ili ne cijela

samo što se ovi propinjači na zadnje noge ne propinju na prvi podatak i ne banaliziraju ga sa 'glavom stanovnika', al na drugi ih odmah šizofrenija hvata i kreće dernek

...kao i zadnja 23 puta

12 godina
Sirotanovic kaže...
...no možda si sendvičar ujke Sema tko će ga znati 🤔

ma da, najbolje da nitko ništa ne smije reći jer je odmah sendvičar

jel kolega newman sendvičar čiče xija kad iznese podatak koliko je 2023. izgrađeno zelenih gigawata u kini?

oćeš li mu to podijelit po glavi stanovnika ili gledat povijesne podatke?

jel zabranjeno na taj podatak dodati koliko su elektrana na ugljen 2023. izgradili?

jesam li rasist zbog toga?

kakvi likovi jbte

4 mjeseca

Htjedoh već danima nešto napisati u ovoj temi, no odustao od teme i komentiram ono što mi se čini bitnije.

Veliki manjak respekta prema sugovorniku i vrlo niska kultura komunikacije je ono što me najjače zabljesnulo čitajući komentare.

Koma!

Ja ne vidim razlog za sukob, optimisti i realisti imaju dobre ideje, samo se trebate usaglasit. Ovako ispadate isti kao HR sabor.

Potvrđjujete znanu poskočicu, da je i vlast tek slika naroda.

Dobro se dobrim vraća, ponekad malo dulje traje, ali to je istina.

Svi možete odlučiti razumjeti umjesto osuđivati i odbacivati sugovornika, na Vama je.

5 0 hvala 0
17 godina
Entry Point kaže...

Koje mentalne akrobacije se ovdje izvode. Jadni Kinezi mi ih tjeramo da zagađuju jer proizvode proizvode koje mi kupujemo 

Sve ti je Ivan Dragi objasni o u jednoj jedinoj rečenici, samo je to iz nekog razloga vama dvojici teško prihvatiti. Jbg.

"Ne da je Kina po atmosferu "najbezbolnije" došla do razvijene faze, već je i taj razvoj iskoristila na način da je danas ne samo najveći proizvođač "zelene" energije već i svih aparata za proizvodnju zelene energiju koje čitav svijet kupuje"

picajzla0707 kaže...

kad se istaknulo koliko gigawata je kina instalirala zelene energije, samo sam u kontekst stavio koliko je istovremeno stavila u pogon i one na ugljen i koliko je zapravo smanjila emisiju co2...

Naravno da si "samo"... To što kontekst uopće nije bio kako je Kina jedina zelena država, nego kako je dodala kapacitete potrebne za ekspanziju EV voznog parka, tebe ne dira ni pet posto. Ni kriv ni dužan si "samo" zatrovao temu, svaka ćas!

Jasno je ko dan da bi vi rado kupovali besplatno iz Kine a da u Kini žive samo malo seljačići bez tvornica ali svijet tako ne funkcionira.

Gledam te!
12 godina
Veliki Brat kaže...

Sve ti je Ivan Dragi objasni o u jednoj jedinoj rečenici, samo je to iz nekog razloga vama dvojici teško prihvatiti. Jbg.

"Ne da je Kina po atmosferu "najbezbolnije" došla do razvijene faze, već je i taj razvoj iskoristila na način da je danas ne samo najveći proizvođač "zelene" energije već i svih aparata za proizvodnju zelene energiju koje čitav svijet kupuje"

ivan koristi ono što mu paše, pa 'povijesno' koristi samo kad treba banalizirati činjenicu tko je najveći zagađivač zadnjih 10 godina, jer ga ta činjenica baca u šizofreni napad

što tu 'bezbolnu' priču ne stavi u povijesni okvir, pa da pričamo koliko se povijesno proizvodilo i sa kakvom tehnologijom

osim toga, jel ta priča o 'bezbolnom' razvoju ima neki izvor ili je vadi iz dupeta za potrebe rasprave?

Veliki Brat kaže...

Naravno da si "samo"... To što kontekst uopće nije bio...

ajde se vrati na temu i pogledaj upise... ovo dolje je moj prvi upis, koji je kontekst? dakle ne izmišljaj 

picajzla0707 kaže...
Pixel kaže...

"China once again saw record expansion, making up almost two-thirds of all renewable capacity connected to the grid in 2024. Solar PV capacity additions (DC, direct current) reached over 340 GW, a 30% increase compared with 2023. Utility-scale plants drove over 60% of China’s PV expansion, followed by distributed commercial and industrial installations. "

pa onda i ti citiraj sve... 

China approved 66.7 gigawatts (GW) of new coal-fired power capacity in 2024, with approvals picking up in the second half after a slower start to the year...

The country began building 94.5 gigawatts (GW) of new coal-power capacity and resumed 3.3GW of suspended projects in 2024, the highest level of construction in the past 10 years...

od tuda je krenulo... jel netko od propinjača na gornje podatke rekao - ali,ali, glava stanovnika, povijest...

ne, jelda... tek kad spomeneš da slika nije baš tako i samo tako 'zelena' kako je pixel boja, onda kreće šizofrenija, elon musk, zločesti ameri, rasizam i ostali folklor

14 godina
My2Cents kaže...

Htjedoh već danima nešto napisati u ovoj temi, no odustao od teme i komentiram ono što mi se čini bitnije.

Veliki manjak respekta prema sugovorniku i vrlo niska kultura komunikacije je ono što me najjače zabljesnulo čitajući komentare.

Koma!

Ja ne vidim razlog za sukob, optimisti i realisti imaju dobre ideje, samo se trebate usaglasit. Ovako ispadate isti kao HR sabor.

Potvrđjujete znanu poskočicu, da je i vlast tek slika naroda.

Dobro se dobrim vraća, ponekad malo dulje traje, ali to je istina.

Svi možete odlučiti razumjeti umjesto osuđivati i odbacivati sugovornika, na Vama je.

Nije baš, dečki lijepo diskutiraju drže forum na životu i kokice idu samo tako, osim toga to su stare forumske rage koje se znaju i često se na jednoj temi zakače, na drugoj su opet na istoj strani, sve je u okvirima normalne rasprave.

Koliko ja kužim jedni smatraju da je činjenica gola činjenica koja je takva kakva je bez vrijednosnih sudova dok drugi misle da je se treba staviti u određeni kontekst jer u protivnom daje vrijednosni sud.

Jedino gdje bih se ja ubacio je što Picajzla navodi "..kao i zadnja 23 puta", a nije nego samo 18 puta. Znam po praznim vrećicama Krokija.

12 godina
Veliki Brat kaže...

Usput i gradi elektrane na ugljen još većom brzinom. U 2024-toj godini 93% svjetskih elektrana na ugljen je izgrađeno u Kini. 

A u 2025... China's construction of new coal power plants is expected to reach a decade-high in 2025, with full-year additions potentially exceeding 80 GW.

Koliko su solarni paneli zeleni je upitno. Isto kao i litij ionske baterije. Odnosno nije upitno, njihova proizvodnja kao i reciklaža i odlaganje je sve samo ne zeleno.

Nadglednik dina
17 godina

Men iovo liči na raspravu tipa

Kino sram te bilo proizvela si toliko zelenih tehnologija i proizvoda, a zapravo si povečala proizvodnju co2, zločesta kina (nitko ne osporava da je proizvela puno co2)

EU bravo koristiš puno zelene tehnologije, EV, solari i sve ostalo gotovo 100% made in china kako bi smanjila co2 i nemaš skoro nikakvu svoju proizvodnju. 

Kino ugledaj se na EU kako se brine za co2 i zagađenje 

Pojedincima nije jasno da živimo u globalnom selu i da je toliko glupo okriviti jednu zemlju za nešto pogotovo kad su svi preselili u tu zemlju svoju proizvodnju. 

Ajmo probat prebacit dio tog co2 na stvarne kompanije koje imaju tvornice tamo i taj co2 pripisati zemljama gdje su te kompanije stacionirane.  Zatim gdje se proizvodi koji se u kini proizvode zapravo najviše koriste. 

Lako je optužit WC da smrdi kad svi kenjaju u njega

8 0 hvala 2
12 godina
Pixel kaže...

Men iovo liči na raspravu tipa

Kino sram te bilo proizvela si toliko zelenih tehnologija i proizvoda, a zapravo si povečala proizvodnju co2, zločesta kina (nitko ne osporava da je proizvela puno co2)

EU bravo koristiš puno zelene tehnologije, EV, solari i sve ostalo gotovo 100% made in china kako bi smanjila co2 i nemaš skoro nikakvu svoju proizvodnju. 

Kino ugledaj se na EU kako se brine za co2 i zagađenje 

Pojedincima nije jasno da živimo u globalnom selu i da je toliko glupo okriviti jednu zemlju za nešto pogotovo kad su svi preselili u tu zemlju svoju proizvodnju. 

Ajmo probat prebacit dio tog co2 na stvarne kompanije koje imaju tvornice tamo i taj co2 pripisati zemljama gdje su te kompanije stacionirane.  Zatim gdje se proizvodi koji se u kini proizvode zapravo najviše koriste. 

Lako je optužit WC da smrdi kad svi kenjaju u njega

Bata akrobata bokte. Da, strane zemlje su prisilile Kinu da sagrade svoje tvornice tamo. Kina nema apsolutno nikakva prava odlučivati o svojem okolišu i donositi i sprovoditi zakone.

Ovo više nije smješno nego žalosno.... globalno selo.. lol. Koja je sljedeća akrobacija? Svi mi imamo nešto gena od Mongola, kao  i Kinezi, pa smo u stvari braća, i eto u stvari mi zagađujemo.

E da, Amerika je jako malo ratova vodila u zadnjih 100 godina u usporedni s Lihtenštajnom ako gledamo po glavi stanovnika 

Nadglednik dina
17 godina
Veliki Brat kaže...

Jasno je ko dan da bi vi rado kupovali besplatno iz Kine a da u Kini žive samo malo seljačići bez tvornica ali svijet tako ne funkcionira.

Nitko ni ne govori da svijet tako funkcionira. No Kina je daleko od "zlata", plus što je EU daleko ispred svih ostalih po pitanju zelenog i realno sama sebi puca u nogu.

12 godina
Pixel kaže...

ne nije, započelo je mojom opaskom da nije samo zelena energija ta koju kina upreže, jer si ti napomenuo koliko gigawata zelene energije kina gradi/planira

i na tome je moglo završiti, ali očito se samo jedna jedna strana priče može spomenuti na forumu, inače te odmah proglase za rasista 

17 godina
picajzla0707 kaže...
Pixel kaže...

ne nije, započelo je mojom opaskom da nije samo zelena energija ta koju kina upreže, jer si ti napomenuo koliko gigawata zelene energije kina gradi/planira

i na tome je moglo završiti, ali očito se samo jedna jedna strana priče može spomenuti na forumu, inače te odmah proglase za rasista 

nije baš tako, spominju se obje strane, nije da itko negira co2  koji ispuštaju, samo se rasprava vodi da krivica baš i nije skoro skroz na njima, da svi mi koristimo te benefite št ose truje tamo , a ne kod nas, pa nija baš skroz korektno njih optužit iza to.  

Kad neki proc, konzola ili bilo koja igračka poskupi imalo, svi kmeče na sav glas, što bi bilo da se proizvodnja vrati iz kine u matične zemlje pa poskupi sve 50% i više. 

Brzo bi svi zboravili i na co2 i sve ostalo, samo daj što jeftinije. budi iskren pa priznaj bi l iradije platio npar isti tv 500€ više ako znaš da je proizveden uz nultu stopu co2 ili 500€ manje znajući da stiže iz kine po trenutnim co2 normama koje su tamo.  Radi se o čistom licimjerju i pametovanju. Da, naravno da kina to koristi kako bi razvila svoje gospodarstvo, kao druge zemlje ne bi htjele da mogu, aha. Pa rasprodali smo cijelu zemlju za sitniš, o čemu mi onda pričamo.  Ako te brine co2 kupi ev pa ne zagađuj u gradu ionako užasan zrak. Skupo je li ? 

15 godina
Entry Point kaže...

Na području omeđenom granicama koje svijet priznaje kao Narodna Republika Kina se ispusti više CO2 u atmosferu nego u drugim priznatim zemljama i njihovim granicama.

A sad statistike ko statistike, nitko ih ne osporava. Ni povijesno, ni po glavi stanovnika, ni činjenicu da mi kupujemo njihove proizvode (a oni kupuju i od drugih, uključujući i amera, pa eto gornja mentalna akrobacija može ići u 2 smjera) ni kako god. Mislim da je kolega picajzla samo htio istaknuti gore spomenutu činjenicu

Probaj prvo misliti o svojim postovima, on dovoljno ne misli u svojima. Jasno ponavlja jednu te istu rečenicu godinama u preko 20 postova jer?

"Kina je najveći zagađivač".

Prvo - činjenice i izvori su pokazali da zagađenje ne podrazumijeva samo i isključivo emisije stakleničkih plinova. Tu se slažemo da Kina nije najveći zagađivač jer postoje i ostale vrste zagađenja

Izvor: 

Pollution - Wikipedia

Radiaktivna kontaminacija je nešto ozbiljniji problem - pogledaj okolicu Černobila - ili pak uvođenje invazivnih vrsta na stanište - to je također vrsta zagađenja (pitaj ribare). U svim ostalim vrstama zagađenja Kina sudjeluje minimalno ili čak nimalo u usporedbi sa SADom, Kanadom, Australijom, VBom, EUom. O zagađenju voda imaš u mom prethodnom postu - koliko su Američke kompanije zagadile vode i koliko je to opasno itd.

Nakon 300 linkanih izvora i članaka, kad netko i dalje ponavlja isto - pa ne možete se više vaditi na mentalne dijagnoze.

Ovo američko "3 futbal filds" brojanje u kalendarskoj godini proizlazi iz motiva pranja ljage sa SADa koji je svo to zagađenje proizveo - a za ništa sem vlastitog bogaćenja i stvaranja/održavanja sile koju Trump sada koristi bez finih rukavica. Prema takvom trošenju Kina je sa 5 puta više stanovnika maltene irelevantna. Zašto? Pa kada bi čarobnim štapićem maknuli sav CO2 proizveden u SADu, maknuli bi 25% globalnih kumulativnih emisija. Kad bi maknuli Kineski CO2, ostali bi bez 12.7%. Za vas koji niste u stanju uočiti razliku između 25% i 12.7%, 340M ljudi i 1.4Mlrd ljudi, nije Kina zagadila duplo manje već 10 puta manje po glavi stanovnika, a da pritom nisu ratovali u 40 ratova, nisu skinuli 50 režima sa vlasti, nisu izgradili 750 vojnih baza, nisu dali korporacijama da vode vanjsku politiku i desetljećima stopiraju bilo kakvu ekološku politiku itd.

Izvor:

Trenutna koncentracija CO2 u atmosferi je 422ppm. Nažalost, atmosfera ne zaboravlja onaj CO2 od prije 10, 20 ili 30 godina. Kamo sreće da je vijek trajanja CO2 godinu dana. Budući da nije, potrebno je u diskusiji s mozgom uzeti u obzir sav CO2 unutar vijeka trajanja u atmosferi što iznosi i 1000 godina.

Izvor: The Atmosphere: Getting a Handle on Carbon Dioxide - NASA Science

"Carbon dioxide is a different animal, however. Once it’s added to the atmosphere, it hangs around, for a long time: between 300 to 1,000 years."

Ako nekome u 2025.godini pored tri milijarde videa i članaka o klimatskim promjenama treba objašnjavati značenje gornje rečenice, pa taj ne zaslužuje ništa drugo osim javnog redikuliziranja i ismijavanja. 

Već sam pisao o tome kako američke korporacije djeluju po pitanju zagađenja:

Crying Indian public service announcement - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia

Keep America Beautiful was backed by major packaging and drink manufacturers. They fought against legislation that would pressure them into adopting more environmentally friendly business practices, such as proposed measures that would have forced them to sell their drinks in reusable containers. Manufacturing throwaway bottles was better for the bottom line of these companies, due to them being cheaper to produce. Keep America Beautiful wanted people who viewed the ad to think that individual people were responsible for pollution, not large corporations.

O utjecaju Monsanta, DuPonta i Coca Cole ima u prethodnom postu.

Onda malo o tome kako naftna industrija pere ljagu sa sebe lobiranjma, korupcijom, reklamama, plaćenim oglasima, naručivanjem znanstvenih radova itd:

How oil companies put the responsibility for climate change on consumers

InfluenceMap Big Oil’s Big History of Blocking Climate Action

The Gaslight Effect: Lobbying in the Fossil Fuel Industry - Earth Day

Zašto i dalje upirete prstom u Kinu? Jer ispušta najviše CO2 godišnje? Da, i? Ima i drugi najveći GDP pa čak ni vas dvojca Lolek i Bolek ne tvrdite da je to druga najbogatija država na svijetu.

Kina kumulativno ispušta najviše CO2 godišnje zbog broja ljudi i industrije koja proizvodi - svima sve. No čak ni to nije dovoljno da bude ni u užoj konkurenciji - top 20 najvećih svjetskih zagađivača koji ne proizvode ništa.

Da odgovorim na svoje pitanje o solarima i krovovima u RH: Kina proizvede skoro 80% svjetskih solara. SAD čak nevjerojatnih 1.9%. "Ali Kina pali elektrane na ugalj". Da, pali, i neka pali. 

Australia and South Korea remain the top two per capita coal power polluters | Ember

Ajd da vidim sad "Australija je najveći zagađivač". Per capita je u svemu ispred Kine. 

Dakle, u stilu monty pythona, ako zanemarimo efikasnost u dostizanju razvoja, broj ljudi, sva ostala zagađenja, način i svrhu trošenja CO2, globalni učinak svih prethodnih emisija, razvoj industrije za proizvodnju "zelene" energije, racionalnije korištenje prostora i resursa....

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
Pixel kaže...

nije baš tako, spominju se obje strane, nije da itko negira co2  koji ispuštaju, samo se rasprava vodi da krivica baš i nije skoro skroz na njima, da svi mi koristimo te benefite št ose truje tamo , a ne kod nas, pa nija baš skroz korektno njih optužit iza to...

nisam nikog optuživao za ništa...

reagirao sam na tvoju priču kako je tranzicija na zelenu tehnologiju i zelene energije gotova stvar, pa si da to podupreš naveo koliko je kina, kao svjetski lider zelene energije, sagradila/planirala 'zelenih' gigawata i to je kao pokazatelj koliko se kina mijenja iz crne u zelenu - tranzicija, jel

sve što sam napisao je da u tu priču o tranziciji onda treba ubaciti i priču o elektranama na ugljen (koje si zaboravio spomenut u svojoj zelenoj epopeji), čijih gigawata je u kini u isto vrijeme sagrađeno/planirano i više od zelenih - dakle, kontekst priče je tranzicija, tvoj doprinos su podaci o zelenoj energiji u kini, moj upozorenje da je u isto vrijeme kina sagradila/započela gradnju ili planira još više onih prljavih gigawata i da ostaje zemlja najveći zagađivač - dakle tranzicija je tema, zeleni gigawati, termoelektrane na ugljen i co2 kao posljedica su sve tema tranzicije i onoga o čemu pričamo - sve konkretni podaci, bez ideologije i optuživanja ikoga i ičega

onda kreće šizofrenija i optuživanje za rasizam, priča o povijesnom zagađenju, glavi stanovnika, zagađenju plastikom koka kole, pesticidima monsanta i čemu sve ne što veze nema s temom, uz kojekakve ad hominem napade, ali se meni predbacuje da vadim iz konteksta i da sam rasist, a sad eto od tebe i da sam licemjer

ivan dragi kaže...

Probaj prvo misliti o svojim postovima, on dovoljno ne misli u svojima. Jasno ponavlja jednu te istu rečenicu godinama u preko 20 postova jer?

"Kina je najveći zagađivač".

Prvo - činjenice i izvori su pokazali da zagađenje ne podrazumijeva samo i isključivo emisije stakleničkih plinova. Tu se slažemo da Kina nije najveći zagađivač jer postoje i ostale vrste zagađenja

macane, tema na koju sam odgovarao je tranzicija na zelene energije, koliko je kina uložila u zelenu energiju, a koliko u elektrane na ugljen

co2 otisak je tip zagađenja o kojem se govori u temi, a plastika koka kole, radijacija i pesticidi monsanta su tvoje skretanje teme kako bi izbjegli ono što ti stvara živčane napadaje - Evo koje su države najveći zagađivači naše planete

o emisijama co2 po kojima je kina prva u svijetu se priča kad je tema energija, ne koka kola i monsant

ono što bi isto mogli pričati je i zagađenje zemlje pri proizvodnji baterija i solara, kao dio priče o tranziciji na zelene energije, ali to nisi ubacio u priču iako time ne bi skrenuo s teme kao s bocama i pesticidima, pitam se zašto... 

no, to je sve ionako tvoja galama kako bi skrenuo pozornost s onoga što te svaki put ubode i izaziva ti napadaje Evo koje su države najveći zagađivači naše planete

u istom smjeru filaš i priču o povijesnom zagađenju koje nitko, u ovih 23 puta tvojih šizofrenih napada, ne spori niti tvrdi da je kina najveći zagađivač ikad ili ukupno (iako se bogovski trude da to vrlo brzo stignu)

nitko ne spori i da je kina najveći proizvođač, ne sebi, nego cijelom svijetu i da smo svi mi odgovorni dobrim dijelom za zagađenje u kini zadnjih 10 godina

nitko ne napada kinu ako se iznesu podaci niti je riječ o rasizmu koji uporno imputiraš

nitko se niti ne pokušava svađati na ideološkoj razini, osim tebe, koji svaki fakin put uvodiš ideologiju, zločeste amere i koji whatabout sve ne, dok imputiraš drugim forumašima rasizam, čim se spomene ono što ti izaziva val blagih moždanih udara - Evo koje su države najveći zagađivači naše planete

a sad ti nastavi budalesati po svom

16 godina

Treba bit realan i iskren pa reći Kina prizvodi jako puno za svjetsko tržište, tako da to možemo u nekoj mjeri smatrati i izmještenim zagađenjem.
Kako netko može sajt koji nema nikakav impressum ("zastita-prirode.hr") smatrati ozbiljnim izvorom?!

Na temelju podataka CVH o registriranim vozilima po kategorijama i godišnje pređenim kilometrima. Procijenio sam:
potrebe cestovnog prometa u RH (kad bi svi prešli na električni pogon):
osobne automobili: 4,05TWh
komercijalni promet (kombiji, autobusi, dostavna vozila i kamioni): 4,2TWh

Tu nisu uključena vozila u tranzitu niti vozila turističkih gostiju kojih nije zanemariv broj. Ukupno nam je potrebno 8,2TWh godišnje samo za vlastite potrebe. 
HEP je u 2024. raspolagao sa 13,7TWh iz vlastitih izvora (uključujući otkup iz privatnih OIE i Krško) uz deficit (uvoz struje) od 6,3TWh. U slučaju 100% prelaska na el. vozila imali bi deficit od 15TWh.
Laički procjenjuje da je za 15TWh potrebno ulaganje u infrastrukturu od otprilike 50 milijardi, recimo 15000€ po stanovniku.

Moj PC  
1 0 hvala 4
12 godina
jozef kaže...

Kako netko može sajt koji nema nikakav impressum ("zastita-prirode.hr") smatrati ozbiljnim izvorom?!

to je više zajebancija, ali taj izvor se ne razlikuje od niti jednog drugog kad se govori o najvećim zagađivačima, ofkors po pitanju co2

kako i zašto se co2 smatra najbitnijim faktorom kod zagađenja planeta zemlje, prosurfaj sam

svakako da pričamo o zagađenju mora plastikom ili zemlje pesticidima, ne bi linkao te podatke

isto tako da je tema povijesno zagađenje zna se tko je prvi na listi, iako bi se moglo ovim tempom lako predvidjeti kad će kina i na tu listu zasjest kao prva

i treće, taj podatak o co2 i o kapacitetima termoelekrana na ugljen koje ga proizvode i koje ne da se smanjuju, nego u kini dostižu rekorde svake sljedeće godine, kad razdijeliš po glavi stanovnika nema smisla ako ga suprostavljaš podatku o izgrađenim gigawatima zelene energije u kini, za koje se podatak ne dijeli po glavi stanovnika kad se kaže da kina u to ulaže najviše na svijetu

17 godina
picajzla0707 kaže...
Pixel kaže...

nije baš tako, spominju se obje strane, nije da itko negira co2  koji ispuštaju, samo se rasprava vodi da krivica baš i nije skoro skroz na njima, da svi mi koristimo te benefite št ose truje tamo , a ne kod nas, pa nija baš skroz korektno njih optužit iza to...

nisam nikog optuživao za ništa...

reagirao sam na tvoju priču kako je tranzicija na zelenu tehnologiju i zelene energije gotova stvar, pa si da to podupreš naveo koliko je kina, kao svjetski lider zelene energije, sagradila/planirala 'zelenih' gigawata i to je kao pokazatelj koliko se kina mijenja iz crne u zelenu - tranzicija, jel

sve što sam napisao je da u tu priču o tranziciji onda treba ubaciti i priču o elektranama na ugljen (koje si zaboravio spomenut u svojoj zelenoj epopeji), čijih gigawata je u kini u isto vrijeme sagrađeno/planirano i više od zelenih - dakle, kontekst priče je tranzicija, tvoj doprinos su podaci o zelenoj energiji u kini, moj upozorenje da je u isto vrijeme kina sagradila/započela gradnju ili planira još više onih prljavih gigawata i da ostaje zemlja najveći zagađivač - dakle tranzicija je tema, zeleni gigawati, termoelektrane na ugljen i co2 kao posljedica su sve tema tranzicije i onoga o čemu pričamo - sve konkretni podaci, bez ideologije i optuživanja ikoga i ičega

onda kreće šizofrenija i optuživanje za rasizam, priča o povijesnom zagađenju, glavi stanovnika, zagađenju plastikom koka kole, pesticidima monsanta i čemu sve ne što veze nema s temom, uz kojekakve ad hominem napade, ali se meni predbacuje da vadim iz konteksta i da sam rasist, a sad eto od tebe i da sam licemjer

Sve to stoji za kinu, opet ponavljam nije ok skroz taj co2 prišiti Kini. 
Sva naša tranzivcija na zeleno zapravo ide preko kineskih leđa jer od njih kupujemno zelene tehnologije.

Kao prvo treba gledati emisiju po glavi stanovnika jer ne možeš očekivati da kina ima emisiju kao Hr.

Da ako sam nisi ništa poduzeo za smanjenje co2,  ili komotno koristiš proizvode koji so udgovorni za puno co2 uključujuži i vozila i ostale proizvode, a s druge strane pričati kako je kina najveži zagađivač, da licimjerno je.

Osobno sam dosta napravi da smanjim svoj co2 otisak, neke stvari su bile  pogonjene dugoročnim financijskip uštedama, druge ekološkim, izolirao sam kuću da smanjim potrošnju energije za zagriavanje, maknuo sam grijanje na drva i ubacio toplinsku pumpu, postavio sam elektranu na krov , nabavio EV, elektrana pokriva skoro sve moje potrebe za strujom pa mogu reži da koristim čistu energiju.

Ali svjestan cam da su svi ti uređaji ostavili kod proizvodnje svoj co2 otisak i to večinom u kini gdje se to sve proizvodi (osim daikna, ne znam gdje je njihova proizvodnja, ali znam da dio sigurno imaju u kini).

Ali u končnici kad se sve podvuče co2 otisak je daleko manji nego da je sve ostalo po starom. 
Da kina nije uložila u razvoj i spustila cijene (i time emitirala taj sporni co2) mislim da ovo sve niti blizu ne bi mogao realizirati. I sad kad to proširiš globalno treba vidjeti sve pluseve i minuse i koliko emitiraju, koliko imaju zelene energije i koliko drugi imaju zelene energijei  manje co2 radi kine

16 godina
Ovdje su podaci za 2024 (koje su zemlje najviše pridonesle CO2 emisijama)

https://ourworldindata.org/data-insights/which-countries-have-contributed-the-most-to-historical-co-emissions

SAD je daleko najveći zagađivač jer sa 4 puta manje stanovnika pridonesla više nego li Kina (koja je u industrijalizaciju krenula relativno kasno)

0 0 hvala 0
12 godina
Pixel kaže...

Sve to stoji za kinu, opet ponavljam nije ok skroz taj co2 prišiti Kini. 

naravno, kina je iskoristila pohlepu američkih korporacija koje su proizvodnju zbog jeftine radne snage i drugih pogodnosti iseljavale

kina je također preuzela teret proizvodnje onoga što drugi nisu htjeli, iskoristila to za svoj razvoj, a za to je trebala masu energije i treba je i dalje i sve više

da li se trudi smanjiti ugljični otisak, naravno da da, ne bi bila svjetski predvodnik da nije tako

ali u tranziciji nije sve tako sjajno i bajno, očito je, koliko god kolega newman pričao da su elektrane na ugljen prošlost ili da su neisplative, da i dalje postoji potreba za njima i da tranzicija na zelenu energiju neće ići tako brzo kao što se čini kad gledaš samo investicije u zelenu energiju

s jedne strane možemo biti pozitivni, no opet kad gledaš i ova zadnja upozorenja znanstvenika, čini se da kasnimo i da je većinu svjetskih sila za to sve manje briga, ubrzava se naoružavanje, ubrzava se razvoj ai koji traži ogromne količine energije, ubrzava se potrošnja, sve ide kvragu mensčini

12 mjeseci
Picajzla :
"isto tako da je tema povijesno zagađenje zna se tko je prvi na listi".

Hajde ako smiješ napiši tko je prvi na toj listi i zahvalim ti se.

PS sam si izazvao ove rasprave braneći toga čije ime države ne smiješ ili nećeš napisati (možda je samo ego u pitanju a ne sendvič) . Ovako je ispalo kao da ti smeta što je netko hvalio kinu kako ulaže u zeleno, a ja te pitam pa zašto SAD kao najbogatija država ne ulaže barem približno. No činjenica jest da je ova rasprava prožvakana već nekoliko puta ove godine gdje si ti uporno pisao Kina bad, Kina bad. Pa da si odmah napisao kao ono zna se ili nešto u stilu kina je najveći zagađivač ali ni ostali nisu, ili najveći je zagađivač kina ali na kontu toga i sirotinja si može priuštiti solarne kolektore (većina nas) ili računalo za gejmanje (većina nas). Ili cijena današnjeg posjedovanja stvarima jest kinesko zagađenje zato što su jeftini , te da nisu ne bismo ovoliko stvari posjedovali, a proizvodnja i zagađenje bi bilo više u drugim državama , zna se. Te vjerujem da kad bi smo pisali o "zna se" tu bi sigruno znao napisati ali to je zato , "zna se" ali ima razloga tomu ...

A dali si svjestan da si zadnjih nekoliko komentara ubacivao samo Kina uz najveći zagađivač , i to barem 10 puta , a gdje si trebao napisati (SAD) pišeš samo "zna se tko" 🤔🥪 Tko to HDZ, zna se ?

Takav stil novinarstva je uobičajen za spikere koji publiku moraju ostavljati na "našoj" strani, recimo naši dnevnici: Izrael je danas raketirao bolnicu u Gazi ali rekli su Izraelci da je Hamas bio u bolnici (iako je pobijeno 30 odraslih i 10 djece što se klasično prešuti), dok s druge strane kad priča "Rusija je raketirala školu" no tada narator zašuti i ubace reportažu ucviljene žene (te se ne govori da je škola odavno bez djece te ju koriste vojnici kao kasarnu). Ili čitaš srpsku wikipediju o Titu te ga ovi samo hvale uzdižu kao najvećeg Hrvata ikad rođenog, dok čitaš Hrvatsku gdje kod svake dobre stvari koju je Tito napravio napišu nešto ali ... mislim to smeta ljudima koji hoće objektivnost.
"zna se".

Ne znam za američke solarne kolektore kakvi su i koliko koštaju zato što imaju povoljni kineski i ja sam si jedva priuštio takve te postao zeleniji, ugljično neutralniji na konto zagađenja tamo.
Svakako da grade najviše elektrana tamo em nuklearnih , em onih futurističkih nuklearnih na torij, na ugalj, zelene isto. Grade fensi grijanje po cijelom gradu s toplom vodom od hlađenja nuklearnih reaktora..., grade daleko najviše. Dok s druge strane Tihog oceana čitam samo giga UI serveri i Skynet basnosnovne cifre te Kina bad i treba carine povećati.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
12 godina
Sirotanovic kaže...
Picajzla :
"isto tako da je tema povijesno zagađenje zna se tko je prvi na listi".

Hajde ako smiješ napiši tko je prvi na toj listi i zahvalim ti se.

PS sam si izazvao ove rasprave braneći toga čije ime države ne smiješ ili nećeš napisati (možda je samo ego u pitanju a ne sendvič) . Ovako je ispalo kao da ti smeta što je netko hvalio kinu kako ulaže u zeleno, a ja te pitam pa zašto SAD kao najbogatija država ne ulaže barem približno. No činjenica jest da je ova rasprava prožvakana već nekoliko puta ove godine gdje si ti uporno pisao Kina bad, Kina bad. Pa da si odmah napisao kao ono zna se ili nešto u stilu kina je najveći zagađivač ali ni ostali nisu, ili najveći je zagađivač kina ali na kontu toga i sirotinja si može priuštiti solarne kolektore (većina nas) ili računalo za gejmanje (većina nas). Ili cijena današnjeg posjedovanja stvarima jest kinesko zagađenje zato što su jeftini , te da nisu ne bismo ovoliko stvari posjedovali, a proizvodnja i zagađenje bi bilo više u drugim državama , zna se. Te vjerujem da kad bi smo pisali o "zna se" tu bi sigruno znao napisati ali to je zato , "zna se" ali ima razloga tomu ...

A dali si svjestan da si zadnjih nekoliko komentara ubacivao samo Kina uz najveći zagađivač , i to barem 10 puta , a gdje si trebao napisati (SAD) pišeš samo "zna se tko" 🤔🥪 Tko to HDZ, zna se ?

Takav stil novinarstva je uobičajen za spikere koji publiku moraju ostavljati na "našoj" strani, recimo naši dnevnici: Izrael je danas raketirao bolnicu u Gazi ali rekli su Izraelci da je Hamas bio u bolnici (iako je pobijeno 30 odraslih i 10 djece što se klasično prešuti), dok s druge strane kad priča "Rusija je raketirala školu" no tada narator zašuti i ubace reportažu ucviljene žene (te se ne govori da je škola odavno bez djece te ju koriste vojnici kao kasarnu). Ili čitaš srpsku wikipediju o Titu te ga ovi samo hvale uzdižu kao najvećeg Hrvata ikad rođenog, dok čitaš Hrvatsku gdje kod svake dobre stvari koju je Tito napravio napišu nešto ali ... mislim to smeta ljudima koji hoće objektivnost.
"zna se".

Ne znam za američke solarne kolektore kakvi su i koliko koštaju zato što imaju povoljni kineski i ja sam si jedva priuštio takve te postao zeleniji, ugljično neutralniji na konto zagađenja tamo.
Svakako da grade najviše elektrana tamo em nuklearnih , em onih futurističkih nuklearnih na torij, na ugalj, zelene isto. Grade fensi grijanje po cijelom gradu s toplom vodom od hlađenja nuklearnih reaktora..., grade daleko najviše. Dok s druge strane Tihog oceana čitam samo giga UI serveri i Skynet basnosnovne cifre te Kina bad i treba carine povećati.

nije uopće problem reći, to je amerika

a pričam o kini zato jer je ona tema i tema je tranzicija, dakle ono što se događa zadnjih godina skupa sa prelaskom na zelene energije

kakve veze s temom tranzicije na zelenu energiju ima što je amerika od 1750. godine najveći zagađivač ukupno 

isto kao i po glavi stanovnika (jadan taj stanovnik više), ako reagiraš na podatke koliko je kina 2023. ili 2024. investirala u zelene energije

da bi vidio koliko se nešto mrda u ovom ili onom smjeru koristiš koliko-toliko usporedive podatke, ne jedne ukupno u 300 godina ili po glavi stanovnika, a druge iz 2023. ili 2024.

amerika je govno, nije više nit demokracija, nego prije korporativna distopija i s tim interesima prvenstveno već duže vrijeme vršljaju po svijetu

ali na prvom su mjestu kumulativno zbog 300 godina razvoja industrije i to većim dijelom neefikasne tehnologije, a kina im se približava zadnjih godina ne zato jer su ameri postali svjesniji nužde da se to smanji ili zato jer misle na svijet više nego na sebe, nego isključivo zato jer su se shebali i prebacili proizvodnju u kinu

i još nešto... nisam ja pisao kina bad, kina bad, nego isto kao i na ovoj temi ne smiješ spomenut taj podatak da te ne razapnu i napadnu da si rasist

jesu li zadnjih 10 godina najveći zagađivač - jesu, jesu li ameri kumulativno najveći zagađivač - jesu

jel se o tome trebaju voditi ideološke rasprave, očito nekima to treba

15 godina
jozef kaže...

Treba bit realan i iskren pa reći Kina prizvodi jako puno za svjetsko tržište, tako da to možemo u nekoj mjeri smatrati i izmještenim zagađenjem.

Znaš što je najbolje:

Na toj svjetski priznatoj stranici u vlasništvu ugledne medijske kompanije za e-kasina, kladionice i lutrije GG Group Media - Marketing for iGaming Brands - Partners - iz Vilniusa, u UNu čak priznatog autoriteta za zaštitu prirode stoji: "Kineske emisije štetnih plinova došle su do alarmantnog broja od 14 milijardi tona stakleničkih plinova. Povijest Kine kao zagađivača je relativno kratka u usporedbi s razvijenim zemljama, a zbog činjenice da se Kina još uvijek smatra zemljom u razvoju ona nije dužna poštovati sve obveze na koje su se obavezale razvijene zemlje. Upravo su te razvijene zemlje do sada u atmosferu izbacile čak četiri puta više plinova nego Kina u svojoj čitavoj povijesti. No, kineski predsjednik Xi Jinping se obvezao smanjiti emisiju ugljika do 2030. godine te je dovesti na nulu do 2060. godine. "

Izvor: https://zastita-prirode.hr/clanci/evo-koje-su-drzave-najveci-zagadivaci-nase-planete/

Vlastiti link - rekao bi auto-translate LLM tekst - ga demantira lol.

-------

Prvo je pa nije zagađenje. Pa ima li riječ "zagađenje" svoje značenje ili će svatko izmišljati značenja kako mu odgovara. Ako se tvrdi tvrdnja o zagađenju - kako je priča o podmuklom zagađenju od strane Coca Cole ili DuPonta "širenje rasprave" ako su te firme i njihova višedesetljetna "poslovna praksa" uzrok tomu što se Kina (koja prije 2000tih nije zagađivala maltene ništa) uopće spominje kako bi sa sebe skinuli ljagu?

Izvori:

Deflection Marketing: The Art of Corporate Blame-Shifting - Whole Whale

Big oil coined ‘carbon footprints’ to blame us for their greed. Keep them on the hook | Rebecca Solnit | The Guardian

Corporate Carbon Footprint Fraud - The Flaw

How Big Oil helped push the idea of a 'carbon footprint' | On Point with Meghna Chakrabarti

Ustanovili smo dakle da je to ustaljena višedesetljetna poslovna praksa američkih korporacija još iz vremena kada Kina nije proizvodila, pa ni zagađivala ništa. Tad su krivci bili "potrošači" koji danas plaćaju skupljanje plastike, sortiranje plastike i recikliranje plastike koja na kraju završi na deponiju - jer su mnogi nasjeli na marketing Coca Cole i ekipe. Ajmo ovaj put ne nasjesti na te šupačke spike.

Why most plastic can’t be recycled – DW – 03/17/2023

Greenpeace report finds most plastic goes to landfills as production ramps up : NPR

Bribery, fraud and large-scale greenwashing: WHY PLASTIC? exposes the grim reality of plastic ‘recycling’ - Greenpeace International

Pariški sorazum:

Opće je poznato da se redukcija emisija (iz Pariškog sporazuma, a iz kojeg je SAD opet izašao) ne odnosi na zemlje u razvoju jer su naprosto - siromašne - a i zbog činjenice povijesnih emisija:

The Principle of ‘Common But Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities’ (CBDR-RC) holds all states responsible for addressing human-driven climate change and environmental destruction but acknowledges that some states have historically contributed more to the climate crisis and are in a better economic position to take action as a consequence of the long-standing continuity of global economic inequity. 

Reassessing Common But Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities - Völkerrechtsblog

The Explainer: The Paris Agreement | UNFCCC

U diskusiji je dakle bitno napomenuti tko loži ugalj i zašto loži ugalj.

"Ali Kina pali ugalj". Pa em na to imaju pravo, em izmeđ ostalog proizvode 80% svjetskih solara i bog zna koji postotak svih proizvoda koje svakodnevno konzumiramo. Prosječan Kinez zarađuje 6 puta manje od Amerikanca. "Ali zašto amer ne bi zaradio još više pa da imaju 7 puta više od kineza" - a da pritom ne proizvode ništa. Koliko doma imate made in USA proizvoda? 0 ili 1. Strateški partner EUa. Pa koji kurac ispuštaju toliko CO2 po glavi? Za što? Za word, facebook i ai? 

Evo i za to izvori:

China's Environmental Abuses - United States Department of State - Ne trebate ni otvarati, dovoljno je vidjeti podnaslov: "China dumps millions and millions of tons of plastic and trash into the oceans, overfishes other countries’ waters, destroys vast swaths of coral reef, and emits more toxic mercury into the atmosphere than any country anywhere in the world. Donald J. Trump President of the United States" Trump - poznati ekolog dostojan i boljih e-kasino domena.

A onda odjednom:

POLITICO Pro | Article | In sudden shift, American emissions rise as China’s falls - 2025.

U.S. Emissions Rise, China’s Fall, in Massive Shift Between World’s Biggest Climate Polluters - 2025.

Pa oboje stali ispred UNa sad pred par tjedana:

Vrsni klimatolog Trump:

Trump called climate change a ‘con job’ at the United Nations. Here are the facts and context | PBS News

US President Trump criticizes UN, NATO and climate ‘hoax’ | UN News

Xi:

China makes landmark pledge to cut its climate emissions

Vidimo da Trump više od ičeg želi da mu i Kina bude poslušna kujica. Jebe se njemu za ugalj, klimu, co2, epsteina ili ratove. Taman da je sve u onom raportu točno - to sve SAD radi 70 godina i nikom ništa. Sve te kompanije i dan danas harače neometano gdje god žele haračiti.

Kina ima svoje probleme i kriva je za što je kriva. O mnogima sam i sam pisao, mnogi su pak opće poznati problemi pa ih nema smisla ponavljati, ali tvrditi da je Kina najveći zagađivač u bilo kojem kontesktu, metaforiškom ili metafizičkom pored SAD, Kanade, Australije, VB... je van svake pameti. 

Mogu ja biti macan, kreten, šupčina, kretenčina, kozojeb, debil i štakor, - u svakom postu sam naveo izvore, činjenice provjerene iz više izvora, točne i provjerene podatke o svakom argumentu kojeg navodim i ni jedan još nije doveden u pitanje. Činjenice s ideologijom nemaju veze.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
ivan dragi kaže...

Mogu ja biti macan, kreten, šupčina, kretenčina, kozojeb, debil i štakor, - u svakom postu sam naveo izvore, činjenice provjerene iz više izvora, točne i provjerene podatke o svakom argumentu kojeg navodim i ni jedan još nije doveden u pitanje. Činjenice s ideologijom nemaju veze.

koje izvore i koje činjenice? ove debilane o plastičnom otpadu koji veze nemaju sa temom?

da, kina nije najveći zagađivač što se tiče plastike, a bogme nije niti najmanji, jer milijardu kineza ne piju mlijeko i sokove iz staklene ambalaže kao ameri u falloutu

tko je najveći zagađivač po pitanju baterija, tko prerađuje najviše litija u svijetu... litija koji čak niti majstor propagande vučko ne uspijeva podvaliti srbima

laprdanja o monsantu i 'činjenice'... kakve to veze ima s ugljičinim otiskom? kakve veze ima 70-80-90% kineza koji su generacijama sadili non-gmo rižu bez pesticida da bi ih zapadne kompanije plaćale šakom iste te riže kad se od seljaka 'uspnu' do radnika u tvornici, jer je kina dopustila da im iste te američke korporacije iskorištavaju narod, pa ako treba i sami da uvedu 'moderne' načine iskorištavanja poput pelena na poslu i poslijepodnevnog 'odmora' u stolici, sve u cilju povećanja produktivnosti

da, kina je famozna za svoje građane zadnjih 300 godina (ako ćemo gledat povijesno i koliko ih je stradalo, ne od ratova i zločestih kolonizatora), nego od vlastite diktature, od pokušaja prisilne industrijalizacije koji su rezultirali stotinama milijuna krepanih od gladi, a to je valjda sve laž, debil mao i kulturna revolucija su laž, u novije vrijeme podaci o co2 su izmišljeni, a rekordna gradnja elektrana na ugljen iz godine u godinu su zavjera zločestog zapada i nas rasista s foruma

jebote, kojim se ti gljivama pucaš da mi je znat

4 godine

Za vožnju po gradu zabraniti el. mrcine velike kao FAP, već da se smiju voziti samo el vozila od 33 do max 45 kW.

To je jedno od rješenja za stabilnu opskrbu el. energijom.

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
NEW_MAN kaže...

Ugljen je skuplji od solara i baterijskih sustava a dolaskom Sodium baterija koje su nekih 80% jeftinije od Litijskih se bude to sve skupa jako jako jako povecalo u godinama koje dolaze. 

CATL's sodium-ion batteries are projected to be significantly cheaper than lithium-ion, with a potential cost as low as $10-$19 per kWh compared to current lithium-ion prices of around $115 per kWh. Te baterije mozete koristiti na -40 supnjeva i degradacija je znacajno manja nego kod Lithium baterija.

onog trena kada postanu takve ili slične baterije u navedenom cjenovnom rangu postanu dostupne, energetska i geopolitička karta svijeta će se promijeniti iz temelja. nisu ovdje u pitanju EV-ovi, oni su sasvim sporedna stvar, nego činjenica da nam više fosilna goriva neće biti potrebna, čime svi proizvođači padaju na koljena, od rusije, venezuele, norveške do saudijske arabije i katara. 

preko dana su takvi viškovi električne energije da cijene na burzama znaju otići u negativu, a trenutno nema ekonomski isplativog načina njenog skladištenja. onaj tko takvo skladištenje po tvojoj cijeni napravi, taj je nova saudijska arabija i rusija u jednom. doslovno mu više ne treba nafta.

tako da, držim fige da se to ostvari, iako mislim i to mišljenje vadim iz guzice, da takve baterije po toj cijeni nećemo za naših života vidjeti. nadam se da mi je guzica u krivu.

17 godina
bruno1026 kaže...
NEW_MAN kaže...

Ugljen je skuplji od solara i baterijskih sustava a dolaskom Sodium baterija koje su nekih 80% jeftinije od Litijskih se bude to sve skupa jako jako jako povecalo u godinama koje dolaze. 

CATL's sodium-ion batteries are projected to be significantly cheaper than lithium-ion, with a potential cost as low as $10-$19 per kWh compared to current lithium-ion prices of around $115 per kWh. Te baterije mozete koristiti na -40 supnjeva i degradacija je znacajno manja nego kod Lithium baterija.

onog trena kada postanu takve ili slične baterije u navedenom cjenovnom rangu postanu dostupne, energetska i geopolitička karta svijeta će se promijeniti iz temelja. nisu ovdje u pitanju EV-ovi, oni su sasvim sporedna stvar, nego činjenica da nam više fosilna goriva neće biti potrebna, čime svi proizvođači padaju na koljena, od rusije, venezuele, norveške do saudijske arabije i katara. 

preko dana su takvi viškovi električne energije da cijene na burzama znaju otići u negativu, a trenutno nema ekonomski isplativog načina njenog skladištenja. onaj tko takvo skladištenje po tvojoj cijeni napravi, taj je nova saudijska arabija i rusija u jednom. doslovno mu više ne treba nafta.

tako da, držim fige da se to ostvari, iako mislim i to mišljenje vadim iz guzice, da takve baterije po toj cijeni nećemo za naših života vidjeti. nadam se da mi je guzica u krivu.

Naxtra je baterija iz CATLa i trebala bi durat 3,6 milijuna milja ili 5,76 milijuna kilometara. Vec imaju gotov proizvod i pocinju ih proizvoditi. To je done deal. Od nafte se proizvode mnogi proizvodi i ne samo gorivo.

Oil consumption varies significantly by product, with major uses including transportation fuels like gasoline and diesel, industrial applications like petrochemicals and lubricants, and heating. For example, a barrel of crude oil is typically refined into about 45% gasoline and 29% diesel fuel, with the rest used for products like plastics and asphalt. Currently, 4–8% of global oil is used for plastic production, a figure projected to rise to 20% by 2050 if current trends continue.

Umjetna gnojiva se proizvode od nusproizvoda i svakakve kemikalije. Trziste za naftu bude uvijek postojalo i nafta se bude prodavala sljedecih milijun godina.

https://www.ess-news.com/2025/06/03/china-launches-worlds-first-grid-forming-sodium-ion-battery-storage-plant/

https://www.ess-news.com/2025/09/25/europes-largest-sodium-ion-battery-installation-goes-live/

https://www.ess-news.com/2025/09/26/peak-energy-announces-operation-of-first-large-scale-sodium-ion-battery-in-us/

https://www.ess-news.com/2025/08/29/australias-sodium-ion-energy-storage-technology-launches-in-europe/

Ide to i ocekuje se lavina koja bude pokopala sve zivo.

AI ne moze postojati bez baterija. Nema dovoljno struje koliko AI treba i bude trebalo, a to moze samo sa baterijama i viskom koji se generira preko dana. Solari i jeftine baterije su buducnost.

17 godina
Zaporožac kaže...

Za vožnju po gradu zabraniti el. mrcine velike kao FAP, već da se smiju voziti samo el vozila od 33 do max 45 kW.

To je jedno od rješenja za stabilnu opskrbu el. energijom.

Glupost, zašto bi mi ti zabranio da vozim el mrcinu ? Od kud ti znaš gdje ju punim i koliko energije troši ?  

Kakve veze snaga motora ima s veličinom vozila ? 

Ako punim doma na svojoj elektrani onda ne opterećujem mrežu niti malo, za razliku od ovih tvojih do 45 kw, koji se isto tako mogu na brzom punjaču punit na npr 150 kw i jako opteretiti mrežu !

Mal orazmisli prije nego ovako nešto izjaviš

4 godine
Pixel kaže...
Glupost, zašto bi mi ti zabranio da vozim el mrcinu ? Od kud ti znaš gdje ju punim i koliko energije troši ?  

Kakve veze snaga motora ima s veličinom vozila ? 

Ako punim doma na svojoj elektrani onda ne opterećujem mrežu niti malo, za razliku od ovih tvojih do 45 kw, koji se isto tako mogu na brzom punjaču punit na npr 150 kw i jako opteretiti mrežu !

Mal orazmisli prije nego ovako nešto izjaviš

Izvini.

Zaboravio sam da ti imaš najbolji televizor, najbolji automobil i da imaš samodostatno kućno strujno napajanje. 

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice