...znači isto kao i kod mobitela, prepakiraj, plati marketingu da izmisle neku AI funkciju i prodaj kao novo i 30% bolje od prethodnog.... bezidejnost se nastavlja i na plavoj i crvenoj strani. Ali ajde bar konačni korisnici imamo koristi od toga jer nema nikakve potrebe mjenajt komp na manje od 4-5 godina. Eventualno zamjeniš grafulju ako nabijaš igre i vozi miško!
Lansirane su matične ploče za nove Ryzene, testira
- poruka: 16
- |
- čitano: 2.267
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
"povoljni" B650 chipset... bokte 2020. sam kupio high end maticnu za 1200 kn, sada za low end smece moras tolko dat... a za high end jedno trostruko...
"povoljni" B650 chipset... bokte 2020. sam kupio high end maticnu za 1200 kn, sada za low end smece moras tolko dat... a za high end jedno trostruko...
Koja je to točno "HighEnd" matična bila za 1200kn?
Tako da 1200 kn nikad nije bila high-end ploca nikada!
Asus B450-E Strix Gaming. High end unutar B450 lineupa - X470, X570 i X670 je uvijek bio porez na budale osim za vrlo specificne korisnike i scenarije :)
16 faza, odlican audio, odlican network, sve i jedan feature, opcenito bolesna ploca, sad za te pare dobis najokrljastenije smece bez iceg. Isti model B650 je 330 EUR.
Asus B450-E Strix Gaming. High end unutar B450 lineupa - X470, X570 i X670 je uvijek bio porez na budale osim za vrlo specificne korisnike i scenarije :)
16 faza, odlican audio, odlican network, sve i jedan feature, opcenito bolesna ploca, sad za te pare dobis najokrljastenije smece bez iceg. Isti model B650 je 330 EUR.
Sada za 181 Euro dobiješ
Matična ploča Asus ROG STRIX B550-F GAMING, AMD B550, AM4, ATX (90MB14S0-M0EAY0)
https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Mati%C4%8Dne-plo%C4%8De/Mati%C4%8Dna-plo%C4%8Da-Asus-ROG-STRIX-B550-F-GAMING%2C-AMD-B550%2C-AM4%2C-ATX-%2890MB14S0-M0EAY0%29/p/EK000389290
ili za 149 EUR-a
Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 DDR4, AMD B550, AM4, ATX
https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Mati%C4%8Dne-plo%C4%8De/Mati%C4%8Dna-plo%C4%8Da-Gigabyte-B550-AORUS-ELITE-V2-DDR4%2C-AMD-B550%2C-AM4%2C-ATX/p/EK000497224
Međutim nisu to "High End" ploče, možda u tom segmentu jesu, ali svakako nisu vrh ponude koji ionako za većinu korisnika nema nikakvog smisla to je sigurno.
nekada davno, prije osnivanja gejmerske republike i slicnih mokrih izdrkavanja, postojale su klase, postojale su ploce po namjeni, svrsi, mogucnostima.
danas 100e vise placas komadic lima sa losim printom "isus gej republika", e ali ne moze biti jedna, pa imas jos razne autonomne pokrajine te republike, svaka sa svojom pripadajucom cijenom....a raja kupuje ko vruce kifle, ima se, moze se.....
Nikad nisam vidio smisla kupovati te "gaming" ili high end matične ploče - nije da će konfiguracija zbog same ploče biti brža. Bolje je potrošiti razliku u cijeni na brži procesor.
Ali - dok ima ovaca - biti će i šišanja...
Ja da danas kupujem am5 plocu uzeo bi msi gaming plus b650 matx ima wifi, BT, konektore sve...
Nikad nisam vidio smisla kupovati te "gaming" ili high end matične ploče - nije da će konfiguracija zbog same ploče biti brža. Bolje je potrošiti razliku u cijeni na brži procesor.
Ali - dok ima ovaca - biti će i šišanja...
Tocno to, kako rekoh, nekad su postojali segmenti, znalo se koja ploca ide za koju kategoriju korisnika, osnovno je nudilo 100% funkcionalnosti, neki extra ficeri su se placali vise.
Zelis vise portova, zelis vise slotova, trebas nesto specificno - plati jarane. Nije problem.
Danas, izmisljaju vodu topliju od tople vode, te ovakvi limici, te onakvi shieldovi, pa rgb logo u 16m boja, pa rgb logo u 32m boja, pa rgb logo bez boje, pa displej koji pokazuje pisu, pa piso koji ima displej...
A performanse iste kao i na onoj za 100e, rijetki i iznimni su slucajevi gdje odabir ploce od 500e stvarno ima smisla.
A bas ta target skupina gamera su u osnovi i "najblesaviji", ploca od 100e i graficka od 900e je bolja kombinacija nego ploca od 300e i graficka od 700. Ali to onda nije gejmerski....
Mene nervira što 7 segmentni displej za dijagnostiku ima samo na pločama koje koštaju više od 400€, restart dugme na 600€... 2€ ako koštaju obje piydarije zajedno ali ne netko je u marketinškom odjelu rekao da to može samo na bolesno i neopravdano skupe ploče, pa ti guraj šrafciger u ploču, gledaj bojice ili slušaj ploču.
Mali update - ispostavilo se da su cijene svih ploča trenutačno 50-150 eura NIŽE od preporučenih. Nazdravlje! Korigirane su cijene u svim recenzijama.
Mene je Z390 Aorus Ultra koštala čini mi se nekakvih 2100 kn 2019. godine. I to je tada zalazilo u high-end. Mislim da su bile još 2 varijante od Gigabytea koje su bile opremljenije i skuplje samim tim od nje. Vjerojatno Master i Extreme, mislim da i sada su te verzije u "igri".
A prošle godine sam kupio B450M Pro4 i platio sam je čini mi se 86 €, a sada se nađe za još otprilike 10-ak € manje. Odlična ploča s obzirom na cijenu. Jedino što je PCIE 3.0, ali podržava sve ono bitno većini korisnika.
prije par godina kolega uzimao novu konfu, procesor 12400f, ali silom hoće neku 'bolju' ploču
na koncu uzeli MSI Z690 A Pro ddr4 za nekih soma i pol kuna, ako se ne varam
skroz dobra ploča, a, ajmo reć, ulazna u high end segment
bilo je nekih b ploča koje su bile skuplje
prije par godina kolega uzimao novu konfu, procesor 12400f, ali silom hoće neku 'bolju' ploču
na koncu uzeli MSI Z690 A Pro ddr4 za nekih soma i pol kuna, ako se ne varam
skroz dobra ploča, a, ajmo reć, ulazna u high end segment
bilo je nekih b ploča koje su bile skuplje
Kod ploča se treba znati što se želi odnosno što je potrebno, ima mali milion parametara, jedino pravilo kojeg se osobno držim je nikad ne kupiti lowest of any segment, s time ćeš uvijek pogriješiti, imo, kupi barem srednji segment ili nešto višlji od lowest bilo kojeg čipseta, ne znam više ni kako se izraziti s tom segmentacijom.