Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

poruka: 41
|
čitano: 16.238
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?".
13 godina
suspendiran
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...
Cryogenic kaže...
notloB kaže...

Tko je ikad išta rekao o tome? Dakle dijeta bazirana na zasićenim mastima povećava rizik za bolesti krvožilnog sustava, nitko nije govorio ništa o skidanju kila i o tome da dijeta sa smanjenim unosom jednostavnih UH ne smanjuje kolesterol, dapače... Dosadan si s tom picom k'o stjenica a čovjek je sve lijepo objasnio ali ti ne slušaš.

Čovjek nema negativnih komentara jer iznosi znanstvene činjenice za razliku od tvojih gurua koji pričaju ono što bi ti volio čuti.

Daleko ćeš dogurati slušajući smjernice i iskustva botova ispod populističkih videa a zanemarujući znanstvene činjenice.

Ljudi  (botovi ) koji su na taj način spustili kolesterol su jeli zasićene masne kiseline, sir, slaninu itd i nisu ni jednom spomenuli da imaju poteškoća sa krvožilnim sustavom. Najbitnija znanstvena činjenica je krvni nalaz i amen. Može pričat ko šta hoće ako je "tebi" krvni nalaz na dijeti sa smanjenim udjelom ugljikohidrata u granicama normale.  Nemoguće je da netko ko ima poteškoća sa krvnožilnim sustavom da ujedno ima i uredan krvni nalaz što govori da zasićene masne kiseline ne uzrokuju bolesti krvnožilnog sustava. Sama prirodna znanstvena činjenica su ti dokaz da milioni ljudi iza nas koji su se prehranili na životinjskim mastima nisu baš patili od bolesti ovog doba.

https://www.youtube.com/shorts/a49gJwAf1yo

https://www.youtube.com/results?search_query=sugar+and+cardiovascular+disease+

Prehrana bazirana na zasićenim mastima, ljudi se nikad nisu tako hranili, meso je oduvijek bilo rjeđa poslastica čak i u doba hunter-gatherera, da, u 50 godinama počeli su se masovno proizvoditi jeftini ultraprocesirani proizvodi uključujući jednostavne uh i ultraprocesirane mesne proizvode, meni je drago što su ti ljudi iz prehrane izbacili to smeće i zamijenili ga nečim drugim, masti iz masnih plavih riba su ok, maslinovo, avokado etc. čak je i umjeren unos neprocesirane svinjetine i govedine bolji od one ultraprocesirane ali jedino ukoliko ćeš je adekvatno trošiti, što uključuje tjelovježbu, ukoliko ćešbazirati svoju prehranu na slanini i ćevapima i još laditi jajca po cijele dane krvni nalaz ti neće biti dobar.

Prehrana bazirana na zasićenim mastima će ti pokvariti krvnu sliku, čak je na linku koji sam postao keto promotor pokazao da mu žena ima nevaljali nalaz krvi nemušto to maskirajući u kvaziznanost odnosno krivo interpretiranu znanost.

Tisuće i tisuće ljudi javljaju da su keto dijetom odnosno low carbs/high fat - LCHF smanjili kolesterol, smršavili, ne uzimaju više lijekove za visoki tlak, za dijabetes, za lipide,  doktor je mojoj majci rekao smanjite kolače, žena smanjila kolače i spustio joj se kolesterol al i dalje je jela slaninu sir itd. Pa ako njen krvi nalaz i moj nije dokaz, onda neznam šta bi ti rekao. Evo križam se da netko na tisuće ljude sa spuštenim kolesterolom od keto dijete kaže krvna slika neće bit dobra na slanini i čevapima . Jel imaš neke dokaze ili je sve na source: bro, trust me? Dali možeš nać nekog sa kolesterolom u granicama normale a da nije smanjio unos, riže, tjestenine , pive, zašečerenih sokova, krumpira i brašna? 

Jel i ovdje botovi komentiraju? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2024 10:28 (Cryogenic).
13 mjeseci
odjavljen

+ osjećam se drastično ispunjeniji energijom i poletniji.

ja ponekad uđem u čisti keto, a nekada izađem djelomično zbog jela koja volim.

grahorice, leća i ostale mahune su iznimno drage.

no, evo trenutno sam zadnja 3 mj na čistom ketu i divota.

meni je najveća komedija ovaj dio... najdeš se mesine, pečenog povrća i kažeš..sad idem negdje.. ne sjedi mi se.

ostali što su isto jeli ali uz pečene krumpire.. dobiju napad ludila u krvi i krene popodnevno drijemanje.. poznata fjaka i želja za snom.

krumpir napravi svoj efekt.

a da ne spominjemo one koji su smlatili još pola kruha uz pečenje.

e taj dio mi je najdraži.. nakon obilatog jela sam aktivan i živahan.  nema onog češkanja trbuha, zatvaranja očiju i ZZzzzz.

0 0 hvala 0
7 godina
@notloB skoro u svim trgovinama, dolje na linku imaš popis dućana https://www.tvornica-ulja.hr/

Okus tog ulja je gurmanski za salate i sl. ali svakako bih volio znati temperature koje izdrži, ma da ga je šteta pržiti.
15 godina

Do 180 stupnjeva Celzijusa.

3 godine
Punti kaže...

Mislim da griješiš, našao sam u ovom članku sljedeću tvrdnju:

Cooking with Sunflower Oil: Sunflower Oil you purchase in the store is often refined, so you can use it for high heat cooking, however, ECF EVSO is unrefined, therefore has a lower smoke point — just 225℉. ECF unrefined, cold pressed oil maintains a high level of nutrients and is a much healthier option than refined oils. 

Dakle temperatura dimljenja hlado prešanog suncokretova ulja je po tom članku već na 225℉ = 107°C.

Možda da probaš sam staviti samo ulje na tavu i vidjeti pri kojoj tempi se počne dimiti, teško je odrediti kad je nešto od hrane već u ulju, onda se počne isparavati voda iz hrane...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2024 16:52 (notloB).
3 godine
Cryogenic kaže...

Jel imaš neke dokaze ili je sve na source: bro, trust me?

Jel i ovdje botovi komentiraju? 

Već si dobio linkove ispod onog videa kao i na tone drugih znanstvenih dokaza po internetu koje možeš sam potražiti i koji upozoravaju na probleme s krvožilnim sustavom i prevelikim unosom zasićenih masti, problem je što ne vjeruješ znanosti nego priučenom kiropraktičaru iz videa i anegdotalnim "dokazima" a s tim se ne mogu i ne želim boriti jer jedine objektivne istine pruža znanost, sve ostalo je smeće, ukoliko ne vjeruješ znanosti nemamo više što pričati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2024 14:46 (notloB).
15 godina
notloB kaže...
Punti kaže...

Mislim da griješiš, našao sam u ovom članku, sljedeću tvrdnju:

Cooking with Sunflower Oil: Sunflower Oil you purchase in the store is often refined, so you can use it for high heat cooking, however, ECF EVSO is unrefined, therefore has a lower smoke point — just 225℉. ECF unrefined, cold pressed oil maintains a high level of nutrients and is a much healthier option than refined oils. 

Dakle temperatura dimljenja hlado prešanog suncokretova ulja je po tom članku već na 225℉ = 107°C.

Možda da probaš sam staviti samo ulje na tavu i vidjeti pri kojoj tempi se počne dimiti, teško je odrediti kad je nešto od hrane već u ulju, onda se počne isparavati voda iz hrane...

Hvala!

(inače, vrlo malo pržim, za to koristim svinjsku mast)

9 godina

Lijepi su ovi podaci o "dimljenju" ulja, no upravo ovaj članak pokazuje da se neželjene i nezdrave kemijske promjene na ulju događaju i prije njegova "dimljenja". Nisu sve kemijske promjene osjetilima dostupne! 

1 0 hvala 1
13 godina
suspendiran
notloB kaže...

Već si dobio linkove ispod onog videa kao i na tone drugih znanstvenih dokaza po internetu koje možeš sam potražiti i koji upozoravaju na probleme s krvožilnim sustavom i prevelikim unosom zasićenih masti, problem je što ne vjeruješ znanosti nego priučenom kiropraktičaru iz videa i anegdotalnim "dokazima" a s tim se ne mogu i ne želim boriti jer jedine objektivne istine pruža znanost, sve ostalo je smeće, ukoliko ne vjeruješ znanosti nemamo više što pričati.

Tako je, nemojte slušati ljude iz prve ruke koji na očigled svojih i doktora i familije i svih skinu kolesterol izbacivanjem/smanjenjem ugljića iz/u dijete, vjerujte šečernoj industriji koja financira znantsvena istraživanja da bi vam uzeli što više para i skratili život . Tona videa kako šečer odnosno inzulin radi sranja ali ni to ne pomaže. 

Vidi članak iz New York Times'a

https://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html

"The sugar industry paid scientists in the 1960s to play down the link between sugar and heart disease and promote saturated fat as the culprit instead, newly released historical documents show."

Eto ti tvoja znanost.

Imaš i ti tonu linkova i svjedočenja ljudi iz prve ruke al se držiš plačenih istraživanja ko pijan plota.

Debunked i faktčekd . Možeš vidjet i tu komentare, i onda kad skupiš dovoljno dojma o komentarima sa svih strana shvatiš da šečer i inzulin rade sranja ne masnoće i još najbolji dokaz vlastita krvna slika.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2024 16:25 (Cryogenic).
9 godina
Cryogenic kaže...
notloB kaže...

Tako je, nemojte slušati ljude iz prve ruke koji na očigled svojih i doktora i familije i svih skinu kolesterol izbacivanjem/smanjenjem ugljića iz/u dijete, vjerujte šečernoj industriji koja financira znantsvena istraživanja da bi vam uzeli što više para i skratili život . Tona videa kako šečer odnosno inzulin radi sranja ali ni to ne pomaže. 

https://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html

"The sugar industry paid scientists in the 1960s to play down the link between sugar and heart disease and promote saturated fat as the culprit instead, newly released historical documents show."

Eto ti tvoja znanost.

Imaš i ti tonu linkova i svjedočenja ljudi iz prve ruke al se držiš plačenih istraživanja ko pijan plota.

stari moj sve kaj vidim i cujem oko sebe je anti šecer.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
4 godine
Cryogenic kaže...
notloB kaže...

Eto ti tvoja znanost.

Debunked i faktčekd . Možeš vidjet i tu komentare, i onda kad skupiš dovoljno dojma o komentarima sa svih strana shvatiš da šečer i inzulin rade sranja ne masnoće i još najbolji dokaz vlastita krvna slika.

Nije li boldano kontradiktorno tj. skraćenjem života manje ćeš potrošiti na šećere 

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2024 12:36 (ceha965).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice