Masa ljudi uopće nije svjesna svog tijela do mjere da ne razlikuju osjećaj gladi od žeđi, ili ne mogu uhvatiti kad su nervozni zbog gladi, menstruacije itd...
Zbog toga je prvo potrebno naučiti koncentrirati se i tako uočiti gdje je uistinu izvor nelagode, a s time onda moći i uočiti sve posljedice koje ta nelagode uzrokuje.
E tek tu onda akupunktura ima smisla, kad znaš da ti je bol uzrokovana napetošću ili takvim nekakvim energetskim uzrokom, a ne npr. uklještenjem živca ili pokvarenim želucem.
Btw.meni je bilo otkriće kad sam spoznao da su moje najgore glavobolje uzrokovane želudcem a ne glavom, pa mi tako glavobolja od mamurluka nije uzrokovana od upale najosjetljivijih živaca u glavi ili dehidracijom ako nisam pio i dovoljno vode uz alkohol, već pokvarenim želudcem, a to sam spoznao i kroz mnoge situacije pokvarenog želudca kad nije bilo ni kapi alkohola, no uz mučninu mi se javila i strašna glavobolja

), i tzv. mindfulness-based psihoterapije su danas čak i u psihijatriji općeprihvaćene metode za tretiranje mentalnih tegoba i poremećaja, u nekim slučajevima efikasnije i od terapija psihofarmacima, pogotovo jer su bez često opakih nuspojava ubacivanja bombe od psihotropnih kemikalija u skup od 80 milijardi problematično prepoznatljivo umreženih neurona.
tako da vjerujem i da akupunktura djeluje.