Kompjuter koji nije znao brojati i druge pripovije

poruka: 11
|
čitano: 4.311
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kompjuter koji nije znao brojati i druge pripovije".
10 godina

Sjajan članak! Hvala.

Konačno da netko napiše što je realno, a ne hype.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
8 0 hvala 3
16 godina

mda...

sve stoji, "veštačka inteligencija" je trenutno poprilično "prirodno glupa"...

može se iskoristiti za nekakvo generalno usmjeravanje, ali na kraju kad dođeš do zida, moraš počesto se vratiti par koraka natrag, reći mu da je glup, pa će, povrijeđenih osjećajčića, naći Novo Najbolje Rješenje...

a propos,  Drago  ti si CPC-aš?

Osim Knight Lorea jel se radi možda i Warlock i Head Over Heels ?

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2026 8:48 (Stric_Jura).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Kompjuter koji nije znao brojati i druge pripo
Macumba kaže...

Sjajan članak! Hvala.

Konačno da netko napiše što je realno, a ne hype.

- dodatak (citat) iz članka..

Prije koji tjedan izašla je vijest da je OpenAI najavio „AI-sustav koji bi bio sposoban surađivati sa znanstvenicima i samostalno istraživati“. Ideja se dobro uklapa u svakodnevne senzacionalističke tekstove. Čitamo tako kako je umjetna inteligencija nadmašila te neke valjda glupe znanstvenike ili matematičare. Sama od sebe riješila neki problem koji oni (to jest mi, ljudi), glupi kakvi već jesmo, nismo nikako mogli riješiti!

... i tko-što je uzrok? mediji, upravo tisuće članaka koji o AIju pišu gluparije, pa usputna kritika bugu koji je jednako sudionik u takvim medijskim glupostima, do ovog članka.. tj tek sad i bug (drago) pišu realno, do sad hypeovski-trendovski, tj svaki put kad je u nekom mediju klase 'mila-kulinarka' izašao neki hvalospjev ili bajka o AIju su ga trebali 'poklopiti' kritikom, znanjem.. upravo kao ovaj članak.

-tek sad.. a sad je kasno, korov se proširio, količine gluparija koje će izbaciti google-tražilica ili čapt su beskonačne vs činjenica-realnosti, sad je (pre)kasno..

-no postoji i opravdanje, novac.. tj veliki novac koji stoji iza, koji plaća reklame.. što me podsjeća na neimenovanu domaću firmu-brand-osobu o kojoj nećemo u ovoj temi, dok bug (autonet) i dalje objavljuje bajke-hvalospjeve umjesto da postavi pitanje o ratkapama ili ispunjenju ugovorene isporuke.. piše tako o proizvodnji neimenovanog proizvoda, seriji, mada i dalje vidimo prazan pogon, isključen, tj robotske ruke koje stoje (ne rade, isključeno).. i par ljudi u kadrovima bjeline.. ono, kao fotka pejzaža grenlanda.. lijepo, no što ekšli slika prikazuje, novog 'šefa' ili to da ekšli nešto (ne)rade?

-za AI članak smo se načekali.. možda u kolovozu nastavak bjeline? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
Stric_Jura kaže...

mda...

sve stoji, "veštačka inteligencija" je trenutno poprilično "prirodno glupa"...

može se iskoristiti za nekakvo generalno usmjeravanje, ali na kraju kad dođeš do zida, moraš počesto se vratiti par koraka natrag, reći mu da je glup, pa će, povrijeđenih osjećajčića, naći Novo Najbolje Rješenje...

a propos,  Drago  ti si CPC-aš?

Osim Knight Lorea jel se radi možda i Warlock i Head Over Heels ?

Ne bih znao, a ovim tempom ne treba ni od mene očekivati Knight Lore.

Iskreno, kako postoji i kompletan disassemblirani kod KL-a (za ZX Spectrum - knightlore/knightlore.asm at main · jonsole/knightlore), svi grafički assetti, kad sam počinjao ja sam djetinje naivno mislio da ću u "umjetnu inteligenciju" nahraniti sve to plus firmware Agona, i onda ću kroz neko vrijeme ("možda čak i više dana!") dobiti portani Knight Lore na Agonu. Ja bih tu trebao biti samo poslovođa koji s vrata pita "Jel' sve u redu?". 

Kako je fundus koda dostupan za Z80 i stare procesore na Internetu minimalan, niti jedan AI se nije imao na čemu trenirati pa izuzev kratkih rutina koje nešto rade, nema teorije da iti jedan napravi smisleni kompletan program bez da se to razbije u desetke ili stotine podprograma. 

A što se tiče prvog pitanja - da, bio sam amstradovac - prva ljubav zaborava nema... <3

This space for rent!
7 godina

Uf, brojanje mu je slaba točka. To sam i ja primjetio.
Ali kod koji izbacuje je začudo točan u većini slučajeva, barem u pythonu.

1 0 hvala 0
17 godina
gpd kaže...

Uf, brojanje mu je slaba točka. To sam i ja primjetio.
Ali kod koji izbacuje je začudo točan u većini slučajeva, barem u pythonu.

Python, js, html. Sa svim tim skriptnim kodom se dobro snalazi jer ima brdo koda na kojem može učiti.
Čim je nešto zapakirano binarno, to mu je već problem.
Pa čak se ne snalazi sa reproduciranjem python modula koji su napisani u c-u.

16 godina

Čisto info vezan za promptanje - sjećate se iz osnovne, "pitanje sadrži pola odgovora"? Uvijek bi rekla učiteljica. Doslovno ti odgovor uvijek sadrži otprilike 50% riječi koje su korištenje u pitanju.

I usput, ako mogu dodat - školski pristup, onako kako su nas učili u školi - je uvijek najbolji pristup. Svemu. +1 od mene za školski sustav.

0 0 hvala 0
15 godina

LLM me podsjeća na jednog kolegu koji me izrazito iritira. Kad god mu nešto dam da mi provjeri odgovor je: "evo stari, može nema frke", a onda ili zaboravi ili toliko zakomplicira da odustanem ili loše to odradi. U svakom slučaju, na moj zahtjev, odgovor je pun entuzijazma i samopouzdanja, a output očuvaj bože  

2 0 hvala 0
17 godina

Meni je najgore kada radi neke stvari prvi put i napravi brutalno dobre rezultate, i onda kada ga trebam da ponovi identičnu stvar drugi put, počinje gluposti raditi 

Imao sam situaciju sa nano banana kada sam editirao slike, u prvom chatu je rasturio zadatak (kreirao product box, u njega ubacio slike i logo koji sam mu dao), ništa nije izobličio sve savršeno. Par dana kasnije krenem raditi istu stvari (drugi product box), nezna ubaciti sliku u box, logo se cijeli izobličio...otvorim novi chat, isti prompt kao u prvom chatu kada je sve radilo...opet patka Na kraju sam u trećem chatu napravio što sam trebao.

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Keops kaže...

LLM me podsjeća na jednog kolegu koji me izrazito iritira. Kad god mu nešto dam da mi provjeri odgovor je: "evo stari, može nema frke", a onda ili zaboravi ili toliko zakomplicira da odustanem ili loše to odradi. U svakom slučaju, na moj zahtjev, odgovor je pun entuzijazma i samopouzdanja, a output očuvaj bože  

Imas majstore takve. On ce ti se javit - svaki put kad ga nazoves. Svaku poruku ce odgovorit, brzo. Uctivo ce razgovarat i sve potvrdno odgovorit, svaki put. A vec zna da ce to bit gotovo za... 3 miseca, npr. Znaci "support" za pohvalu, cak i po IT standardima. :)

16 godina

I Claude je svaki puta rekao da razumije gdje je pogriješio, ispričao se... zar to vec nije sumnjivo? LLM koji kaze da je razumio 

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice