U Njemackoj su Keramicari,Fasaderi,Elektricari(Instalateri),Gradevinari,Stolari itd. jako trazeni, jer Njemacka mladez nece da radi "prljav" posao, puno ih poznajem, jako puno, i svi bi u Biro radili, svi bi Menadzment,svi bi sefovi bili..Tzv. Handwerk nece nitko skoro, i sto gledam kod mene u firmu sto dodu Azubi(na skolovanje, struku) to je sve u najbolju ruku nesposobno, zvuci ruzno ali je tako, niti zeli radit, niti zeli nesto naucit, jednostavan sklop nezna konstruirat i sastavit, citanje shema/planova ubi boze...
Opcenito mislim da ce Majstorska zanimanja bit uvjek trazena i nece biti manjka trzista za njih.
Ma nisu daleko ni roboti koji će raditi majstorska zanimanja sa istom AI kao i onom koja će programirati. Šta sam sve vidio na netu, kako robot igra stolni tenis... ihh.
Al nema veze, ja radim, učim, a učim i majstorske poslove, rađe si sam popravim svjetlo nego da platim dolazak električara cijelu svoju tjednu plaću.
To postujem, u Hrvatskoj kad sam kucu kupio, isla je renovacija od poda do krova, nikad nijedan majstor meni u kucu nije usao, je Hepovac stavit plombu na ormar ali nista vise, podovi,plocice,zidovi,struja,mreza,grijanje, rigips, sve.. Ustedio preko 30t€ pa sad vidi....
A tvoje vrijeme ne košta? Recimo da si vrhunski keramičar, ok, stavit ćeš sam sebi pločice, ali gdje je logika da ideš raditi knauf, struju, vodoinstalacije i grijanje sam sebi? To nije tvoje područje, pa radije onda radi svoj posao keramičara, naplati ga, odradi i malo prekovremenih i plati prave majstore koji znaju svoj posao. Zapamti, nema majstora koji vrhunski radi i pločice i vodu i struju i grijanje. Majstor možeš biti samo u jednom...
Moje osobno moje vrijeme mene(kao pojedinca u ovom primjeru) ne kosta niti centa, svake minute radio ili neradio, novac sjeda na moj racun...Uopce se ne slazem sa tvojom izjavom, nisu svi ljudi ograniceni na jednu granu, Zavrsio sam za Inzinjera Mehatronike, nakon toga 4 godine za Cyber security konzultanta, pa po dolasku u Njemacku(nakon 3 godine boravka) otisao i prijavio ispit za Majstora Elektrotehnike radi otvaranja firme, i polozio..Smatram da ako netko zna radit struju(osobno Ja tako radim), moze i vodu, i plin, i sve, jer je sve isti princip, ako razumijes struju/napon i dimenzioniranje kabla, PRINCIP je isti za vodu/plin- pritisak/protok i dimenzioniranje cijevi(moja prednost je sto je u mehatronici puno Hidraulike/pneumatike)..Ja se vodim logikom, i zbog toga puno toga mogu/znam, ugradivanje stolarije/sklapanje namjestaja, postavljanje plocica, je prost posao koji zahtjeva razumjevanje, dobru pripremu i volju..Automobile isto tako sam popravljam, ne placam servisere, od zamjene razvodnog lanca, preslagivanja komplet motra(u mom 335i sam motor komplet sam od 0 odradio) do obicne zamjene zarulje, i da nenabrajam sad dalje..Ima nas puno koji smo sposobni za "sve"...Dok naprimjer knjigovodstvo mi nejde, placam gospodu koja to radi za mene, i to je to..
Predpostavljam da je troll profil s obzirom na starost, pa se necu puno raspravljat inace bi do sutra mogao pisat, slike uploadat itd itd....
Tvoje vrijeme KOŠTA, jer dok radiš sam sebi sve navedeno, možeš nekom drugom raditi ono u čem si najbolji i to najviše naplatiti. A to da se može raditi sve sam, može ovo jednostavnije, ali na šta će to ličiti kod složenijih radova, viđao sam i preko više puta kod likova umišljenih da znaju sve. Ne znaju.
Kad sam sebi radiš, najviše si motiviran da kvalitetno i napraviš.
Vezano za upute za popravljanje i radove na youtubeu, šteta je da mnogi na youtubeu ugl dangube.
Neki frendovi (i neke frendice) su mi čak i rekli da ni ne trebaju kompjuter, osim za youtube.
Time hoću reći da postoje leveli lijenosti, komfor zone te nekorištenja današnjih dostupnih informacija:
- 1 - specijaliziram se samo u onome što mi je struka, youtube za dangubljenje i struku
- 2 - radim svoj posao, koji nema veze sa računalima, npr kuhar, strojar, i računalo mi ni ne treba
- 3 - u invalidskoj sam penziji / prijevremeno umirovljeni branitelj / uhljeb / neke kućanice / bogati sinovi i kćerke, zlatna mladež, ne radim niš nego idem po kavama