Kava je ukusno i zdravo piće – ako je dobro pržena

poruka: 15
|
čitano: 3.852
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kava je ukusno i zdravo piće – ako je dobro pržena".
17 godina

Hvala na super člancima, zaista! Ako mogu pitati (bilo koga) zanima me postoje li u Hrvatskoj ikakva slična istraživanja, recimo o temama o kojima autor ovog teksta piše. Mislim si, možda bi bilo zanimljivo vidjeti testira li se kod nas išta takvo? 🤷‍♂️

0 0 hvala 0
12 godina

Kava je život.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Re: Kava je ukusno i zdravo piće – ako je dobro pr
Nikad bolje nisan spava otkad sam je presta pit
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

8 0 hvala 2
14 godina

Nema boljeg radnog/explozivnijeg okruženja od kolegica kad im se spoje PMS i kofein. Office minefield, slično i u vezama/braku. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.10.2025 9:05 (Cryogenic).
Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina
Zanimljiva tema!
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
protjeran

Zanimljiv i zabavan članak, zahvaljujem se! Baš ću jednom isprobat sve navedene stadije pržene kave, kod različitih kava koje kupujem u rinfuzi.

Iman kući na desetke biljaka za tople i hladne čajeve, ima ih među njima i vrlo ukusnih, ali ništa od toga nije ravno okusu, mirisu i teksturi (kvalitetne) kave, mada je bolje od loših kava (Gloria, Victoria, Minas - nije mi jasno da ljudi to još kupuju, jer to nije vidilo kave. Ne znam kakva je Franck - zaboravio. Barcaffe je odlična).

Isto tako, niti Cikorija i druge varijante nisu dostojne zamjene, mada je Cikorija ukusna te je smatran boljom od loših kava, ali ima jedan veliki problem, topljivo vlakno - inulin. Od tog čuda se prdi toliko brutalno i dugo, da bi čovjek moga postat održivim izvorom energije za barem jednu ulicu. Time rečeno, Cikorija jednostavno ne može zamijenit kavu, osim ako postoje ljudi kod kojih ne izaziva takav efekt.   

0 1 hvala 0
2 godine
Napon kaže...

Zanimljiv i zabavan članak, zahvaljujem se! Baš ću jednom isprobat sve navedene stadije pržene kave, kod različitih kava koje kupujem u rinfuzi.

Iman kući na desetke biljaka za tople i hladne čajeve, ima ih među njima i vrlo ukusnih, ali ništa od toga nije ravno okusu, mirisu i teksturi (kvalitetne) kave, mada je bolje od loših kava (Gloria, Victoria, Minas - nije mi jasno da ljudi to još kupuju, jer to nije vidilo kave. Ne znam kakva je Franck - zaboravio. Barcaffe je odlična).

Isto tako, niti Cikorija i druge varijante nisu dostojne zamjene, mada je Cikorija ukusna te je smatran boljom od loših kava, ali ima jedan veliki problem, topljivo vlakno - inulin. Od tog čuda se prdi toliko brutalno i dugo, da bi čovjek moga postat održivim izvorom energije za barem jednu ulicu. Time rečeno, Cikorija jednostavno ne može zamijenit kavu, osim ako postoje ljudi kod kojih ne izaziva takav efekt.   

Barcaffe odlična? nisi ti srećo probao pravu kavu  da u usporedbi sa minasima, viktorijama i sličnim nekvalitetnih kavama Franck i Barcaffe su puno bolji, ali...

od cikorije nemam nikakvih nuspojava, ali draži mi je mix ječam + cikorija (divka). tu "kavovinu" kao i klasičnu tursku kavu treba znati spremiti, odnosno pogoditi dobro omjere i onda je meni osobno vrlo dobra.

čaj mi je i dalje broj jedan i njega pijem svakodnevno, ali kad pijem kavu, kao i pivo i vino onda mi je fokus na kvaliteti, a ne kvantiteti pa radije popijem jednu šalicu/čašu dobrog kvalitetnog napitka nego pet prosječnog.

3 mjeseca
protjeran

Kako nisam proba pravu kavu, kad sam iskuša barem 15 različitih vrsta u rinfuzi, a najdraže su mi afričke: Kenija-Arabica i Uganda-Robusta, tojest napravim takvu mješavinu. I da, Barcaffe je odlična kava usporedno s ostalim dućanskim uobičajenim kavama. Jedina je koja pretežno nalikuje ovima u rinfuzi te s njom neman ikakvih problema, dok ove ostale uvik odbijem.  

15 godina
Ako ti se od inulina prdi znak je da imaš disbiozu u crijevima. Baš sam danas popio 20g inulina s kavom i ništa od nuspojava sličnih tvojima. Inulin je sjajna stvar, ali samo kad ulazi u organizam sa sređenim mikrobiomom.
3 mjeseca
protjeran

Može bit, ali i ne mora, jer inulin je poznat po takvom djelovanju. Čini se da je potrebno navikavat crijevni biom, počet s malim količinama, pa postupno podizat. Češnjak je isto bogat inulinom, ali s njim neman problema niti općenito s raznim povrćem, jedino sa napitkom od Cikorije, a tu ga ima 40%+.

Ali kad smo već kod toga; šta sve koristiš za održavanje crijevnog bioma, na koji način i koliko često to koristiš? Uzeo bih u obzir tvoje načine, možda bi i meni dobro došli. Usput, ako si upućen, valja li ičemu kupovni Kefir? Kako se razlikuje od domaćeg? 

0 0 hvala 0
15 godina
Kad se u članku spominju ketoni, jesu li to oni isti ketoni koje tijelo proizvodi u ketozi, cijepkajući masne kiseline u manje dijelove? Gledam onu sliku sa spomenutim kemijskim spojevima, i nisam baš dovoljno kemijski obrazovan da bi rekao da su to isti 'ljudski' ketoni. Jedino slično mi zvuči Acethy-5-nešto 😀

0 0 hvala 0
10 godina

Ketoni su vrlo široka klasa organskih spojeva opće formule  R-CO-R, gdje R može biti bilo što. Stoga bi bila igra slučaja da se u mirisu kave nađu isti ketoni koji nastaju pri poremečaju metaboliizma. Jedno s drugim nema veze, jer u ogranizmu ketoni nastaju enzimskim reakcijama, a pri prženju kave pirolizom. Da ne duljim dalje, moj odgovor je NE. 

1 0 hvala 2
2 godine
Napon kaže...

Kako nisam proba pravu kavu, kad sam iskuša barem 15 različitih vrsta u rinfuzi, a najdraže su mi afričke: Kenija-Arabica i Uganda-Robusta, tojest napravim takvu mješavinu. I da, Barcaffe je odlična kava usporedno s ostalim dućanskim uobičajenim kavama. Jedina je koja pretežno nalikuje ovima u rinfuzi te s njom neman ikakvih problema, dok ove ostale uvik odbijem.  

u koje ti to trgovine zalaziš? 

Napon kaže...

Može bit, ali i ne mora, jer inulin je poznat po takvom djelovanju. Čini se da je potrebno navikavat crijevni biom, počet s malim količinama, pa postupno podizat. Češnjak je isto bogat inulinom, ali s njim neman problema niti općenito s raznim povrćem, jedino sa napitkom od Cikorije, a tu ga ima 40%+.

Ali kad smo već kod toga; šta sve koristiš za održavanje crijevnog bioma, na koji način i koliko često to koristiš? Uzeo bih u obzir tvoje načine, možda bi i meni dobro došli. Usput, ako si upućen, valja li ičemu kupovni Kefir? Kako se razlikuje od domaćeg? 

evo jutros popio cikoriju, nikakvih "posljedica". kefir ti je odličan za biom, imaš i "domaći" od kozjeg mlijeka, vidi Capra Domestica. možeš i nabaviti zrnca pa sam radiš kefir. i kupovni je dobar.

fermentirana hrana poput kimchija je isto korisna.

3 mjeseca
protjeran

Uzet ću u obzir, hvala ti puno! 

2 godine
Napon kaže...

Uzet ću u obzir, hvala ti puno! 

Nema na čemu 

1
Nova poruka
E-mail: