Kada i kako nastaje - svijest?

poruka: 254
|
čitano: 34.893
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kada i kako nastaje - svijest?".
17 godina
Re: Kada i kako nastaje - svijest?
BDS kaže...

a ne znam, pitam...vidim da voliš i priče iz davnina. A basne?

Ja sam više za fantasy, imaš našu dobru temu na bugu vezano za fantasy knjige. Možeš se tamo priključiti pa možeš Bibliju komentirati kao i ostale fantasy knjige. Dosta sam ažuran tamo oko pročitanih knjiga. 

Ali ali može i SF proći isto samo mi mora stvarno biti dobar.

Ima ok tema i na forum.hr samo njega ne volim, admini su analni 

Trenutno čitam Born of an Iron Storm (Age of Wrath, #2), radnja je u svijetu od Covenant of Steel samo jednu generaciju poslje 

Nemoj te vi meni zamjeriti ali ja stvano ne vidim zašto bih vjerovao u Ahura Mazdu te mi je smiješno upletati vjeru u ovako ozbiljnu temu 

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 13:24 (Gajotres).
17 godina
Gajotres kaže...
BDS kaže...

Ja sam više za fantasy, imaš našu dobru temu na bugu vezano za fantasy knjige. Možeš se tamo priključiti pa možeš Bibliju komentirati kao i ostale fantasy knjige. Dosta sam ažuran tamo oko pročitanih knjiga. 

Trenutno čitam Born of an Iron Storm (Age of Wrath, #2), radnja je u svijetu od Covenant of Steel samo jednu generaciju poslje 

Nemoj te vi meni zamjeriti ali ja stvano ne vidim zašto bih vjerovao u Ahura Mazdu te mi je smiješno upletati vjeru u ovako ozbiljnu temu 

a gle, vjera i tvoje fantazi knjigice su druga tema. Ovdje je riječ o biologiji a koliko vidim tu si tanak...mješaš prava, slobode i priče iz davnina sa biologijom. Tu te nešto žulja, a kompletno si fulao. Kako si ono rekao, daj se više u mentalne vježbe.

17 godina
BDS kaže...
Gajotres kaže...
BDS kaže...

a gle, vjera i tvoje fantazi knjigice su druga tema. Ovdje je riječ o biologiji a koliko vidim tu si tanak...mješaš prava, slobode i priče iz davnina sa biologijom. Tu te nešto žulja, a kompletno si fulao. Kako si ono rekao, daj se više u mentalne vježbe.

Ako ćemo pogledati s biološke strane. Mi smo potekli od majmuna koliko god Napon i Milka30  tvrdili suprotno  ali skratit ću

Homo habilis

Homo erectus

Homo heidelbergensis 

- u Europi → Homo neanderthalensis 

- u Africi → Homo sapiens

E sad prije nekih 70 000 do 100 000g dogodilo se genetsko usko grlo zato što je ostalo oko 1000 ljudi na cijelom planetu te se evolucija homo sapiensa ubrzala.

Sad dolazimo do licimurnog dijela nije ti problem pojesti finog mekanog svježeg prasića ili bilo koje drugo svjesno biče koje nije čovjek ali ti smeta pobačaj a vjerojatno si u svom životu pojeo prasetinu ili neko meso od životinje koja je u gestaaciji.

I baš je nevjerojatno da se baš protiv pobačaja bune oni koji ne mogu biti trudni. To je baš onako nekako ćudno. 

Još jedan fun fack ljudi ne mogu oboljeti od prionske bolesti kao krave zato što su kroz svoju povjest bili kanibali i ti sad kažeš da to nije tako pa mi je sve to malo čudno. 

Mislim nastranu sve ja osobno sam storgo protiv pobačaja ali moji razlozi su kompletno pogrešni i zato ima struka koja kaže da je to ok koliko god katolibani se bune. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 14:50 (Gajotres).
12 mjeseci
BDS kaže...
Gajotres kaže...
BDS kaže...

Nisu druga tema ako ljudi donose odluke koje se tiče abortusa na temelju moralnih načela iz biblije.

14 godina
napuderisani dendi kaže...

Klaune, Hitler je bio tvoj kolega po moralnom kompasu - vjernik kršćanin. I kao takav je kriminalizirao abortus, koji je dotad bio legalan u weimarskoj "dekadentnoj" Njemačkoj.

Fetus nije čovjek (nego je čovječji). Jaje nije kokoš (nego je kokošje). Hrast nije žir itd.

Znači, opet ista ploča — "katoliban", "klaun", "Hitler bio kršćanin", "fetus nije čovjek". Sve već viđeno kad ponestane argumenata pa se mora posegnuti za Wikipedijom i usporedbama iz mema.

Prvo, da razjasnimo tu tvoju "genijalnu" tvrdnju o Hitleru i kršćanstvu.

Čovjek je zatvarao i ubijao svećenike, zabranjivao vjerske škole, rušio crkve, stvarao kult države i vođe, a Bibliju je koristio kao politički alat kad mu je trebalo manipulisati masama. U isto vrijeme je provodio eugeniku i prisilne sterilizacije —što je, usput rečeno, ideološki temelj onih koji danas opravdavaju abortus kao "pravo izbora".

Dakle, ako ćemo tvojom logikom — Hitler je bio bliži današnjim “progresivnim” idejama o kontroli rađanja nego katolicima koje prozivaš.

A sada ta tvoja biološka "mudrost": "Fetus nije čovjek, nego čovječji."

Bravo, stvarno znanstveno. Pa što bi trebao biti — pingvinov?

Svaka stanica tog fetusa nosi ljudski DNK, jedinstven i neponovljiv. Dakle, nije "nešto što će jednog dana postati čovjek" — već jest čovjek u najranijoj fazi razvoja.

Isto kao što si ti nekad bio zigota, pa embrij, pa fetus, pa novorođenče. Po tvojoj logici, ni ti nisi bio čovjek dok nisi prvi put platio porez ili lajkao nečiji status.

A što se tiče tvojeg filozofiranja "jaje nije kokoš" — istina, ali iz jajeta nastaje kokoš. Samo idiot bi prekinuo proces i tvrdio da to "nije život".

Tako i s fetusom — jedino što stoji između njega i odrasle osobe je vrijeme i zaštita, ne "dozvola majke".

I za kraj, ta tvoja riječ "katolibani" otkriva više o tebi nego o bilo kome drugom.

Ponavljam, kad netko nema argumente, počne vrijeđati, jer je lakše etiketirati nego priznati da brani ubijanje nerođenih.
Znaš, stvarno fascinira kako "empatični humanisti" uvijek brane pravo da se prekine tuđi život — pod uvjetom da je dovoljno malen da se ne može braniti.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
17 godina
Kada i kako nastaje - svijest?

Ti izgleda jednostavno nisi sposoban shvatiti razliku između pridjeva čovječji i čovjeka. Zbog toga si uspio sam sebi proturječiti kroz par rečenica: "već jest čovjek u najranijoj fazi razvoja" protiv "istina, ali iz jajeta nastaje kokoš". U prvom tvrdiš da je jaje ili zametak kokoš ili čovjek, u drugom priznaješ da je jaje tek kokošje, da nije kokoš. Kao što vidiš, moje razlikovanje je imalo svoju poantu, samo što ti je preletjela iznad glave.

I ne, ja ili bilo tko drugi, nisam bio fetus, već sam nastao iz fetusa. Ja sam svoja svijest i postojim tek otkad se ta svijest pojavila.

Death death to the IDF
Moj PC  
3 1 hvala 1
14 godina

Ti izgleda jednostavno nisi sposoban shvatiti razliku između pridjeva čovječji i čovjeka.....

Zanimljivo, znači ti si nastao iz fetusa, ali nisi bio fetus? To ti je kao da netko kaže da je nastao iz djeteta, ali nije bio dijete.

Genijalna logika — skoro kao da si otkrio novu dimenziju postojanja između nepostojanja i postojanja.

A to tvoje natezanje "čovječji, a ne čovjek" je čista jezična akrobatika da bi se opravdalo moralno smeće.

Dakle, fetus je "čovječji", ima ljudski DNK, ljudsku biologiju, ljudski razvoj, ali – gle čuda – nije čovjek. Pa što je onda?

Predčovjek? Skoročovjek? Organizam u pripremi?

To nije znanost, to je semantika da bi se pralo savjest.

I još ta tvoja mantra o "svijesti". Dakle, svijest određuje čovjeka?

Znači, dok spavaš– nisi čovjek? Kad si u komi – nisi čovjek? Kad te anesteziraju – nisi čovjek? Kad dijete spava u majčinoj utrobi i još nema razvijenu svijest, onda ga možemo ubiti jer "nije svjestan"? Po toj logici, i dementne starce, teške invalide i ljude u komi možemo "humanitarno" riješiti jer više "nisu oni".

Znaš, meni je fascinantno koliko se trudiš intelektualno zakomplicirati nešto što je moralno kristalno jasno.

Ili si za zaštitu života, ili nisi. Sve ostalo su pokušaji da se vlastiti ego i osjećaj ugode zamaskiraju u filozofiju.

Vjera zaista nema nikakve veze s ovim — nebitno jesi li vjernik, ateist ili obožavaš svemirsku energiju, činjenice ostaju iste.

Ginekolog doslovno nakon pobačaja slaže dijelove tijela djeteta na pladanj— glavu, trup, udove — da provjeri je li sve izvađeno iz žene.

I sad ti, u svom "racionalnom" umu, pokušavaš reći da to nije dijete, da to nije ubojstvo, nego "završetak trudnoće"? Stvarno?

Treba li ti vjera da bi shvatio da je to moralno zlo?

Ako ti za takvu osnovnu ljudsku spoznaju treba crkva, papa ili "vjerski nauk", onda problem nije u vjeri — nego u tebi kao čovjeku.

Jer ako ti pogled na raskomadano dječje tijelo ne budi nelagodu, tugu ili grižnju savjesti, nego filozofske rasprave o pridjevima "čovječji" i "čovjek" – onda više nemaš problem s razumijevanjem, nego s ljudskošću.

No, što je jednom rekao moj šef (zaposlen preko veze) "Imam osječaj za filing" da je tebi džaba išta pisati o moralu.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 19:37 (Milka30).
17 godina
Gajotres kaže...
BDS kaže...
Gajotres kaže...
BDS kaže...

Ako ćemo pogledati s biološke strane. Mi smo potekli od majmuna koliko god Napon i Milka30  tvrdili suprotno  ali skratit ću

Homo habilis

Homo erectus

Homo heidelbergensis 

- u Europi → Homo neanderthalensis 

- u Africi → Homo sapiens

E sad prije nekih 70 000 do 100 000g dogodilo se genetsko usko grlo zato što je ostalo oko 1000 ljudi na cijelom planetu te se evolucija homo sapiensa ubrzala.

Sad dolazimo do licimurnog dijela nije ti problem pojesti finog mekanog svježeg prasića ili bilo koje drugo svjesno biče koje nije čovjek ali ti smeta pobačaj a vjerojatno si u svom životu pojeo prasetinu ili neko meso od životinje koja je u gestaaciji.

I baš je nevjerojatno da se baš protiv pobačaja bune oni koji ne mogu biti trudni. To je baš onako nekako ćudno. 

Još jedan fun fack ljudi ne mogu oboljeti od prionske bolesti kao krave zato što su kroz svoju povjest bili kanibali i ti sad kažeš da to nije tako pa mi je sve to malo čudno. 

Mislim nastranu sve ja osobno sam storgo protiv pobačaja ali moji razlozi su kompletno pogrešni i zato ima struka koja kaže da je to ok koliko god katolibani se bune. 

ti znaš kakvo se genetsko usko grlo dogodila prije 100 000 godina, a nakon začeća 280 dana je misterij o kojem jako malo znamo? trol

17 godina
Moram priznat da ne razumijem poantu. Kakva misterija? Trebam li ja ili tvoji roditelji ti objasniti kako bebe dolaze na svijet?

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 22:48 (Gajotres).
2 godine

Ja sam svoja svijest i postojim tek otkad se ta svijest pojavila.

A kad nestane svijest, onda ne postojiš? Recimo kad te netko nokautira, pa te ubije - ne odgovara za smrt? Nema svijesti>nema zločina?

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
17 godina
Milka30 kaže...

Ti izgleda jednostavno nisi sposoban shvatiti razliku između 

No, što je jednom rekao moj šef (zaposlen preko veze) "Imam osječaj za filing" da je tebi džaba išta pisati o moralu.

MM? Reci Strikanu da mi još roštilj duguje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 23:50 (Gajotres).
12 mjeseci
Inochulum kaže...

Ja sam svoja svijest i postojim tek otkad se ta svijest pojavila.

A kad nestane svijest, onda ne postojiš? Recimo kad te netko nokautira, pa te ubije - ne odgovara za smrt? Nema svijesti>nema zločina?

Kad je jednom nastala svijest onda postojiš. Nakon toga dok nisi brain dead ta svijest postoji.

17 godina
Milka30 kaže...

Ti izgleda jednostavno nisi sposoban shvatiti razliku između pridjeva čovječji i čovjeka.....

Ili si za zaštitu života, ili nisi. 

Sva sreća pa ti jedeš samo kamen.

Gledam te!
12 mjeseci
Malo zdravog mizoginističkog humora
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 2
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: