Znači, bez obzira što tvrdiš da ne ulaziš u moral, zapravo već jesi – jer sama tvrdnja “nitko nema pravo odlučivati o tuđem tijelu”jest moralni stav, samo selektivan.
Trudnoća nije stanje jednog tijela, nego dva – jedno ovisi o drugome, ali nije njegovo vlasništvo.
Kad se dijete rodi, svi odmah priznaju da to više nije “tijelo majke”, nego zaseban život.
Pa u čemu je razlika dan prije poroda? U lokaciji, u zraku koji diše, u centimetru koji ga dijeli od svijeta?
Ako netko ima pravo odlučiti da taj drugi život prestane postojati, onda to znači da već odlučuje o tuđem tijelu – i to doslovno.
Zato ovo nije pitanje “kontrole žene”, nego granice između prava i odgovornosti.
Svaki izbor nosi posljedicu, a ako taj izbor uključuje prekid tuđeg života, onda to više nije samo osobna odluka, nego i pitanje čovječnosti.
I da budem iskren – mislim da si stvarno okej osoba, ali tvoji postovi su predugi i puni ponavljanja, s previše nepotrebnih usporedbi i zaokreta pa se čovjek lako izgubi.
A onim “No shit, Sherlock” zapravo si priznao da govorimo isto, samo smatraš da ja “kasno palim”.
No koliko vidim, ti i dalje zastupaš“pravo žene na izbor – njeno tijelo, njena odluka”, što ja izričito osporavam.
Pa se pitam, kako se onda zapravo možemo slagati? Ili sam ja nešto previdio u moru tvojih riječi?
Edit: Odgovor je pisan na osnovu tvoga prvotnoga odgovora: -no šit šekrlok.. :) .. da, trenutno važeće stanje, zakon i da, uopće ne ulazim u moral, ego, mišljenje.. jer stanem na prvoj 'stepenici'-pitanju, tko o čemu ima pravo odlučivati? o tijelu osobe.. ja? ti? susjed? .. tko to ima pravo nad nečijim tijelom, država? -nema .. itd.
Kasnije si editirao post i nadodao još....
Život neizbježno uključuje patnju, dok potencijalna sreća ne može nadoknaditi tu patnju
Zašto su roditelji sebični i donse djecu na svijet bez njihovog dopuštenja?
Odakle roditeljima pravo donjeti dijete na svijet kada je 99% da će im život u nekom trenutku biti u kurcu?
Odakle roditeljima to pravo?
Tko je pitao to dijete želi li doči na svijet?

(Zaboravio si u baciti i klečavac, spiljski covjek...)