Jabil započeo s radom nedaleko Osijeka - u pogone zaključana tema

poruka: 48
|
čitano: 7.855
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Jabil započeo s radom nedaleko Osijeka - u pogone ".
16 godina
Re: Jabil započeo s radom nedaleko Osijeka - u pog
ihush kaže...
nixass kaže...
.. Benefit koji imas je da ta firma uplacuje porez lokalno i da se zbog nje izgradila odredjena infrastruktura i zaposlio odredjen broj lokalnih ljudi.

..

- da, osim kad je odgovor na to 'ne' :)

.. ili smo zaboravili neplaćene poreze irelandiji? 13ipo.. ?

-kako su išle vijesti prije par godina, 4-5 tisuća radnih mjesta? sad se spominje 1500, dok je zaposleno koliko ljudi? -to je tajni podatak?

-investiraš, svoj novac,.. ok, ... ako dobiješ, subvencije-poklon, npr infrastrukturu-komunalije?..

-koliko je to poreza uplatila lokalno? -možda će uplatiti u budućnosti, možda neće, možda su u šumici?

-što 'znamo' o jabilu? da je firma koja ima 140.000 zaposlenih po svijetu.. no ne znamo da propada na zapadu, zatvara radna mjesta, usa-uk.. i preseljava na istok zbog jeftinije radne snage, nižih plaća, .. i kao u ovom primjeru ne plaćanja onog što inače kao investitor platiš, dok su projekcije za plaću u ovom slučaju rađene prije par godina (jer svaki plan ako radiš, radiš prije projekta, izgradnje pogona.. ne poslije..) a tad su domaće plaće bile 500€... pa je tad plaća od 1000-1500 zvučala dobro, danas ne baš.. jer je sad prosjek oko 1000€..

-indija, kina. .. uz mali dodatak-napomenu, možda slučajno-benigno.. web im uz hr-ingliš-spaniš ima i kineziš verziju.. budući vlasnik? nisu slučajno, npr njemačko--talijanski-francuski-mađarski? nego kineski?

-nije još ni počelo, može biti divno, priča iz bajke.. može se na lotu dobiti jackpot, no obično ne ispadne tako bajkovito, vidjet ćemo za par godina, a što ćemo tad vidjeti? hoćemo li tad biti iznenađeni?

-što proizvode? .. pa onak, ne ono što promotivno reklamiraju, npr medicinska oprema, došli u posjed kupnjom firme u bankrotu prije par godina, ne da im je to branša-struka i da su u tome brand, klasične mešetarske fore.. jednako za autoind.. pri čemu se kao zaboravi da je npr GM sad kinez itd.

-ne puštati novinare da naslikavaju .. a slikali bi što? zaposlene? tajne sheme hiteč čipova?

-hr je mala, malo nas je.. prdneš i već se zna, svatko ima susjeda, familiju, kuma.. trenutno u os nitko ne zna ništa o zaposlenima u jabilu.. ima li itko? .. radili su 'za' njih, kao zidari, električari.. ne kao zapsolenici.. ima li barem 100 zaposlenih ljudi? portir-čistačica? jesu li djelatnici-zaposlenici jabila ili treće firme? .. u tome je potrebna tajnost, diskrecija? -obično kad je tako, nakon nekog vremena otkrijemo činjenice.. obično sasvim drugačije, ne bajka nego horor...

neplacen porez u irskoj je deal drzave i firme (ili vise njih), a ne jednostrano.

meni cijeli ovaj thread (i onaj prosli) izgleda ko da pricamo o firmama "kojima su vlasnici radnici" i drzava i da sve mora pisat (svi podaci koje bi znatizeljne babe htjele znati) na ogradi na ulazu u Jabilov kampus.

ostatak posta ti je jalov (bez uvrede)

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2024 21:32 (nixass).
16 godina
Zaporožac kaže...

Ugledni ekonomist dr. Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta i politički aktivna javna osoba – u SDP-u.

Sve je jasno, suvišne su riječi.

Gledano sa strane stranačke pripadnosti, tvrdnja koju je izneo dr Tica jednako "služi na čast" i njegovom SDPu, s obzirom na to da su i sami dosta vremena proveli na vlasti (uostalom, trenutni predsednik je njihov).

Vredelo bi videti koji su to "proizvodi i usluge" ušli u proračun koji je napravio, jer ako je sve izrazio u belom hlebu ili cigaretama, onda je to smešno, ali ako je napravio neku smislenu "potrošačku korpu", onda i ta statistika ima nekog smisla. Takođe, treba primetiti da su po njegovoj statistici te kasne 70-e zapravo najbolje godine Jugoslavije (po pitanju standarda), tako da nije "tek sad pristižemo 78-9, a kad ćemo 80-e", nego "sad je Hrvatska otprilike na nivou najprosperitetnijeg trenutka Jugoslavije, sa tendencijom rasta".

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
3 godine
Ivan(4) kaže...
 Takođe, treba primetiti da su po njegovoj statistici te kasne 70-e zapravo najbolje godine Jugoslavije (po pitanju standarda), tako da nije "tek sad pristižemo 78-9, a kad ćemo 80-e", nego "sad je Hrvatska otprilike na nivou najprosperitetnijeg trenutka Jugoslavije, sa tendencijom rasta".

Da, nekakava logičnija stabulum analiza, ako se ista uopće i može napraviti. 

No, teško, jer kod nas je sve crno-bijelo.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2024 0:12 (Zaporožac).
8 godina
Jabil započeo s radom nedaleko Osijeka - u pogone

Moram nadodati.

Nije u pitanju samo Tica nego postoji niz Ekonomista koji podrzavaju isto misljenje no isto tako problem je u tome da je transparentnost ekonomskih parametara RH namjerno nejasna i nedostupna.

Htio ili ne htio, moram komentirati nakon recenog o politickom usmjerenju Tice, da je razina zabijanja glave u pijesak koji nas narod pokazuje, fantasticna po dubini, a kvarna i licemjerna po prirodi. Roditelji rade dobar posao u prenosenju loseg stava na mladje generacije.

RH nije natalitetno i ekonomski tamo gdje je nekom slucajnoscu. 30 godina pljacke ostavilo je svoje, pola milijuna ljudi je pobjeglo glavom bez obzira ne radi crvene opasnosti nego radi drugih problema. Sada se stvar popunjava strancima koje se napada umjesto da se pise Zahvalnice, jer rade, placaju PDV koji ce svima nama jednom placati mirovinu. Znaci Hvala im. Dovedite prijatelje da rade u RH, dragi Nepalci.

No rjesenja problema nataliteta i dalje nema, prirasta nema, cak i kod najgrlatijih kriticara Nepalskih Udarnika, jer osim jeftine tipkovnica demagogije za 0 kn treba uloziti rad i napor. Drzava odgovora nema, jer da je imala sto reci, privukla bi 50 investicija tipa Jabila i osigurala dugorocni opstanak na tom bogatom a siromasnom Istoku. Kako nismo u stanju 30 godina navodnjiti Slavoniju pored Bogom danih Dunava i Drave, tako nemamo ni odgovora na druge probleme.

Generalno, situacija se mijenja, i ljudi vise nemaju strpljenja za jeftine floskule koje ispucavaju lokalni tutleki. Mozes biti lokal patriota samo do neke mjere. I sam imam 2 studenta na dobrim zapadnim sveucilistima, te jednog srednjoskolca isto vani. Da li cu ih izloziti nekakvom obaveznom vojnom roku u HV-u pod priucenim narednicima dok se Rojs voza po ZG u Hummeru s BiH tablicama a Ministar obrane ubija pijan ljude po cesti dok MUP nema snage napisati izvjesce 6 mj? Ne bas.

6 0 hvala 0
16 godina
Nije otislo pola milijuna ljudi nego najmanje milijun. Na popisu stanovnistva je falilo 800k a najmanje 200k je otislo i nije se odjavilo jer doma idu svaki vikend ili svaki mjesec. Npr. moj brat ima adresu u RH a dolazi samo po ljeti na more i zivi u Njemackoj vec dvadesetak godina.
Ja sam vani vec petnaestu godinu i sljedece godine mislim uzeti austrijsko drzavljanstvo i odreci se hrvatskog. Djecu sam napravil vani i ostali budu vani. Mozda se vratim pod stare dane ali cisto sumnjam.

Mene stvarno zanima gdi budu nabavili sve te ljude. Kolika je nezaposlenost u Osijeku? Ima jos netko da nije iselio iz Slavonije?
16 godina
NEW_MAN kaže...
Nije otislo pola milijuna ljudi nego najmanje milijun. Na popisu stanovnistva je falilo 800k a najmanje 200k je otislo i nije se odjavilo jer doma idu svaki vikend ili svaki mjesec. Npr. moj brat ima adresu u RH a dolazi samo po ljeti na more i zivi u Njemackoj vec dvadesetak godina.
Ja sam vani vec petnaestu godinu i sljedece godine mislim uzeti austrijsko drzavljanstvo i odreci se hrvatskog. Djecu sam napravil vani i ostali budu vani. Mozda se vratim pod stare dane ali cisto sumnjam.

Mene stvarno zanima gdi budu nabavili sve te ljude. Kolika je nezaposlenost u Osijeku? Ima jos netko da nije iselio iz Slavonije?

Očto ne znas kako funkcionira dok neka multinacionalna firma dolazi u neku državu.  Prvo i osnovno odrade istraživnje dali će moći popuniti kadar ili ne, i to je jedna od uvjeta donošenja odluke gdje će gradit.....

Neke firme rade i godinama na planu gdje će gradit, ništa ne ide preko noći....

Ima ih još nekoliko ali se u sad nebitni.....

Ja znam za nekoliko firmi stranih koje su htjele gradit kod nas( prije korone ), ali nismo zadovoljili uvjete.

Lokalne samouprave gotovo na dnevnoj bazi dobivaju upite za zemljista u industrijskim zonama....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
16 godina

Kad svaki drugi migrant zaposlen u HR dovede zenu i djecu, bit ce ih vise nego rvatina.

Izglasaju svog predstavnika i pa-pa...

Vanjski investitori ce se docepat prirodnih resursa i teritorija i bit ce da su rvatine 90-ih krvarile i poginule bas bezveze.

Nestat cemo kao magla, a nikoga okrivit za genocid ili zamjenu naroda koja je ocigledno orkestrirana.

Truth in engineering.

2 2 hvala 0
16 godina
Je l' ti stvarno veruješ u to? U zalivskim zemljama imaš mnogostruko više stranih radnika nego domorodaca, pa šta?! Ćute, rade, i najveći strah im je da nešto ne zeznu, pa da ih vrate odakle su došli. Kakvo državljanstvo, kakvi izbori, kakvo preuzimanje društva?! Osim ako baš ne rešite da im to omogućite. Drugo, jesu li baš toliko plaćeni da priušte da iznajme porodičnu nekretninu i izdržavaju nezaposlene žene i mnogobrojnu decu? Imao sam utisak da je to skupo i ljudima sa "normalnim" poslovima.
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
4 1 hvala 0
6 godina

Katastrofa od države.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

0 0 hvala 0
6 godina

nepalcima svaka čast, međutim znaju i napraviti greške u poslu,

potrebno je pripaziti na njih i pomoći im ako gdje zapnu.

to naši ljudi i rade, ali eto samo kažem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2024 9:38 (gpd).

1 0 hvala 0
13 godina
Ivan(4) kaže...
Je l' ti stvarno veruješ u to? U zalivskim zemljama imaš mnogostruko više stranih radnika nego domorodaca, pa šta?! Ćute, rade, i najveći strah im je da nešto ne zeznu, pa da ih vrate odakle su došli. Kakvo državljanstvo, kakvi izbori, kakvo preuzimanje društva?! Osim ako baš ne rešite da im to omogućite. Drugo, jesu li baš toliko plaćeni da priušte da iznajme porodičnu nekretninu i izdržavaju nezaposlene žene i mnogobrojnu decu? Imao sam utisak da je to skupo i ljudima sa "normalnim" poslovima.

U zaljevskim zemljama nema demokracije... Kod nas bi im i mogli dati privilegije, prava, ovo-ono... Privlačna je travnata Evropa...za razliku od pustinje...

Pri tome ne mislim na Nepalce i Filipince... Oni su došli raditi, ovi drugi su došli zbog zelene Evrope (ne mislim na ekološke priče već na plodnu zemlju punu zelenila).

A tek što je npr. njemačka socijalna skrb dobra... Imaš hranu, krov nad glavom, odjeću i nitko te ne namjerava ubiti...

Nisam ja ništa prčko.
16 godina
Ivan(4) kaže...

Vjerujem.

Fucka mi se za zalivske zemlje.

Hrvata ima u HR cca 3 milijuna, pun kufer raseljenih od prije, medu zadnjih 500 000 koji su otisli su bili sposobni da dignu natalitet - ostali su penzici. 

Jesu li domaci gringosi u stanju uzdrzavat svoju djecu koju stancaju (?)

Doseljavanje nije jedini problem vec dio planirane puzzle.

Truth in engineering.
5 godina
gpd kaže...
NEW_MAN kaže...

Gdi budu tocno nabavili toliko ljudi? 

Na burzi rada.

50 000 ljudi završi školovanje svake godine, doseli ih još toliko.

to su miljun njih koji traže posao svake godine.

2x50000=milion?????? 

15 godina
Posmatrač kaže...
gpd kaže...
NEW_MAN kaže...

Gdi budu tocno nabavili toliko ljudi? 

Na burzi rada.

50 000 ljudi završi školovanje svake godine, doseli ih još toliko.

to su miljun njih koji traže posao svake godine.

2x50000=milion?????? 

-kad uračunaš i one koji nisu završili školovanje-metematiku.. :)

+btw, brojka rođenih, 38.000, kao i upisi u škole.. -10t u odnosu na ispaljenu brojku koja je bila prije kojeg desetljeća i dalje pada..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina

to su statistički podaci,

ove godine ih je zaposleno oko 100K,

još ima oko 80K ljudi nezaposlenih,

dakle milijun.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2024 10:17 (gpd).

0 0 hvala 0
8 godina
Batista kaže...

Kad svaki drugi migrant zaposlen u HR dovede zenu i djecu, bit ce ih vise nego rvatina.

Izglasaju svog predstavnika i pa-pa...

Vanjski investitori ce se docepat prirodnih resursa i teritorija i bit ce da su rvatine 90-ih krvarile i poginule bas bezveze.

Nestat cemo kao magla, a nikoga okrivit za genocid ili zamjenu naroda koja je ocigledno orkestrirana.

Volem teorije zavere kao svaki drugi kritickirazmisljajuci mladic, al' ajmo zamisliti scenarij u kojem kao Hrvatine imamo svako 3-4-5 djece, koja bi zamjena stanovnistva bila moguca?

Ako postoji potreba za radnom snagom, a radnika nema, koji scenarij je idealan? Pitam jer po obicaju cujem jako puno kritike a rjesenja odnikuda. Sto predlazemo, osim da skinemo gace da prostite i idemo raditi male Hrvate. A i da to napravimo, i dignemo i obrazujemo tu djecu teskim radom i naporom, da li cemo ih onda izloziti politicki stvorenim knezovima poput Vujnovca ex Todorica, Rajica ili sl dobrim ljudima? Ili cemo reci: Odi dijete dalje jer ovdje nema srece?

Da imamo vise djece jel' bi i onda isplata penzija bila upitna? Jer kako se vrti, to je isto nesto sto nailazi u nasem dobu, nemogucnost isplate penzija (logicki, nemere 1,3 sljakera nositi jednog penzionera na ledjima, ili koji je vec omjer aktualan). 

Takodjer, kao osoba kojoj je 50-a iza coska, razgovaram s kolegama podrijetlom iz RH kada se sretnemo vani o nekim planovima o umirovljenju. Nije to blizu, ali i je nekako, i misljenja su podijeljena. Mogu reci da ljudi promatraju sto se dogadja s velikom pozornoscu. Jer nitko nece kupovati jednokratnu kartu bez kristalno ciste situacije i jasnoce u sto ide.

To kuzim jer i sam odbijam pod stare dane obijati pragove i nositi kuverte po RH da neko obavi telefonski razgovor moze li me se primiti nekamo na pregled. Postoji Italija, Spanjolska, s velikim brojem suncanih dana, ugodnom Mediteranskom klimom i pristojnim zdravstvom. Cijene nekretnina kao i cijena zivota - u rangu RH ili jeftinije. I covjek se postedi jako puno glavobolja pod stare dane. I dalje sam pod dojmovima Dr Jusupa i sestre Veronike koju je izvukao iz dusevne bolnice na Ugljanu i bez papira ili kvalifikacije doveo da radi kao med sestra. Drugdje bi otkazi isli linearno, od ministra pa prema dolje jer govorimo o sistemskoj gresci. Nemoguce da se u 21 stoljecu i informatiziranom sustavu imamo nadriljecnistvo i ovo na videu dolje. 

Dakle stvar je jednostavna, ili imamo drzavu koju gradimo na ozbiljan nacin, ili raspisimo tender na 100 godina. Daje se drzava na dugorocni najam, za uzvrat zelimo to i to, porast industrijske proizvodnje, BDP-a, ogranicimo potrosnju prirodnih dobara i kazimo jednostavno i posteno - Doklinca, nismo mi za ovo.

Ili dovedimo 1.000 strucnjaka iz Japana i Njemacke na kljucne pozicije u ministarstva kao konzultante da vode stvari. I gledajmo kako se cuda dogadjaju u 10 godina. Jer se moze, samo treba stati krasti i imati minimalnu kolicinu postenja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2024 11:46 (Gebirgs).
16 godina
Gebirgs kaže...

Volem teorije zavere kao svaki drugi kritickirazmisljajuci mladic, al' ajmo zamisliti scenarij u kojem kao Hrvatine imamo svako 3-4-5 djece, koja bi zamjena stanovnistva bila moguca?

Ako postoji potreba za radnom snagom, a radnika nema, koji scenarij je idealan? Pitam jer po obicaju cujem jako puno kritike a rjesenja odnikuda. Sto predlazemo, osim da skinemo gace da prostite i idemo raditi male Hrvate. A i da to napravimo, i dignemo i obrazujemo tu djecu teskim radom i naporom, da li cemo ih onda izloziti politicki stvorenim knezovima poput Vujnovca ex Todorica, Rajica ili sl dobrim ljudima? Ili cemo reci: Odi dijete dalje jer ovdje nema srece?

Da imamo vise djece jel' bi i onda isplata penzija bila upitna? Jer kako se vrti, to je isto nesto sto nailazi u nasem dobu, nemogucnost isplate penzija (logicki, nemere 1,3 sljakera nositi jednog penzionera na ledjima, ili koji je vec omjer aktualan). 

Takodjer, kao osoba kojoj je 50-a iza coska, razgovaram s kolegama podrijetlom iz RH kada se sretnemo vani o nekim planovima o umirovljenju. Nije to blizu, ali i je nekako, i misljenja su podijeljena. Mogu reci da ljudi promatraju sto se dogadja s velikom pozornoscu. Jer nitko nece kupovati jednokratnu kartu bez kristalno ciste situacije i jasnoce u sto ide.

To kuzim jer i sam odbijam pod stare dane obijati pragove i nositi kuverte po RH da neko obavi telefonski razgovor moze li me se primiti nekamo na pregled. Postoji Italija, Spanjolska, s velikim brojem suncanih dana, ugodnom Mediteranskom klimom i pristojnim zdravstvom. Cijene nekretnina kao i cijena zivota - u rangu RH ili jeftinije. I covjek se postedi jako puno glavobolja pod stare dane. I dalje sam pod dojmovima Dr Jusupa i sestre Veronike koju je izvukao iz dusevne bolnice na Ugljanu i bez papira ili kvalifikacije doveo da radi kao med sestra. Drugdje bi otkazi isli linearno, od ministra pa prema dolje jer govorimo o sistemskoj gresci. Nemoguce da se u 21 stoljecu i informatiziranom sustavu imamo nadriljecnistvo i ovo na videu dolje. 

Dakle stvar je jednostavna, ili imamo drzavu koju gradimo na ozbiljan nacin, ili raspisimo tender na 100 godina. Daje se drzava na dugorocni najam, za uzvrat zelimo to i to, porast industrijske proizvodnje, BDP-a, ogranicimo potrosnju prirodnih dobara i kazimo jednostavno i posteno - Doklinca, nismo mi za ovo.

Ili dovedimo 1.000 strucnjaka iz Japana i Njemacke na kljucne pozicije u ministarstva kao konzultante da vode stvari. I gledajmo kako se cuda dogadjaju u 10 godina. Jer se moze, samo treba stati krasti i imati minimalnu kolicinu postenja.

Jebes mi sve, al ne znam nikog da ima toliko djece, vecina po 1 dijete... Pricam o non-gringosima.

Ovi koji imaju po 3 su svi stariji narastaj...

Drugo mi se ne komentira.

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2024 13:03 (Batista).
3 godine
Ivan(4) kaže...

Pusti ih da pišu gluposti..

Njemačka je prepuna Turaka, pa nisu preoteli tu zemlju.. Francuska, Engleska su prepune stranaca i sve je ok.

Ljudi se asimiliraju, druga generacija se više ni ne želi vratiti u državu iz koje su došli.

Isti slučaj je i s hrvatskim Hrvatima, a  i kod vas u Srbiji je ista stvar.

(evo, sami tu pišu da će uzeti tuđe državljanstvo, sretno im).

Tko jednom ode, teško se vrati. Posebice drugi, da ne kažem i treći naraštaj.

Inače, ova tema je otišla u off topic nerealno, te bi ju bilo realno zaključati. 

合氣道
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice