Istražili smo - kupiti rabljeni mobitel visoke kla

poruka: 62
|
čitano: 16.923
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Istražili smo - kupiti rabljeni mobitel visoke kla".
13 godina

Za mene to uopće nije upitno - uvijek novo, pa makar i slabije, a to vrijedi za mobitel, računalo, laptop, televizor, auto i t.d. 

10 2 hvala 0
17 godina

Kupujem ih od 1998g i uvijek model iz srednje klase.

Prije 10 dana kupio Nothing 3a Pro. Oduševljen dobijenim.

Također nikada ništa polovno kupio. Davnih godina posjetio da vidim kako izgleda to njuškalo.

E-buvljak gdje svak precjenjuje ono što prodaje i traži da mu drugi poklone ono što on traži.

Moje mišljenje... nekontroliranje vlastitih apetita, natjera ljude da kupuju polovni mobitel. Po svaku cijenu žele flagship..pa makar na njemu bilo kilo spermatozoida.

No, dobro.. svi smo nekakvi.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
8 0 hvala 1
8 mjeseci
Re: Istražili smo - kupiti rabljeni mobitel visoke
A što fali kupiti polovno, kupio makita alata nešto, HD, opreme za bicikl , prodao svašta nešto za bicikl i biciklove prodao, sve svoje stare mobitele sam dao ili prodao i na taj način pomogao malo majci Zemlji. Ta nije mudro samo kupovati novo i BACATI, što kada bi se tako sedam milijardi ljudi bahato, konzumeristički i neodgovorno ponašalo prema Zemlji. Malo kakim ali dobro kakim 😜
Nažalost , ispada da je spas za planet što je toliko sirotinje koja si ne može priuštiti novo inače to ovaj planet ne bi podnio.
Moj PC  
9 0 hvala 0
15 godina

Koja je razlika ako kupis polovni auto, alat, mobitel, komp ako su u dobrm stanju i zadovoljavaju sve sto korisniku treba?

20 0 hvala 1
14 godina

Manje više sve polovno osim 3D printera :D

Frend kupi novog škodilaka prije 2-3g ja kupim starog s 450k km, frendova više puta završila na šlepi, moja niti jednom evo je na 499k km i to 1.8t(dušu vadimo jedan drugome) :D
Kupim smartphone, stariju generaciju, izbjegnem sve bugove koji su bili dok je bio frišak i uživam u njemu. 

Veći mi je gušt peglati na starom Xeonu tipa X79 ili X99 nego na nečem novijem(pare nisu problem hvala bogu).

U kojem dućanu ćeš se cjenkat s prodavačem? I eventualno guštati u tome? Sve to ima svoje čari. 
Naravno ne mogu poreći da je sex kad skidaš foliju s nečeg glanc novog :D Ali to je prolazna faza u životu(barem meni bila)

EDIT
Jedino me neće proći faza otpakiravanja novih felgi 

Uslužno 3D Printanje TikTok@3dinghr Instagram@3dinghr gmail 3ding.hr@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2025 15:51 (kruskar).
Moj PC  
6 0 hvala 0
13 godina
bus kaže...

Koja je razlika ako kupis polovni auto, alat, mobitel, komp ako su u dobrm stanju i zadovoljavaju sve sto korisniku treba?

Razlika je da mnogi iako bi zeljeli jednostavno ne mogu kupit novi auto, pa il vozis polovno ili uopce ne vozis.

Alat i komp, nikakvi problem iako je upitna "isplativost" s obzirom koliko se neke stvari cijenu a koliko novo kosta.

Mobitel?

Sansa je jedno 100% da ga netko prije mene nije koristio u tko zna kakvim situacijama, tipa konzumirao sadrzaj za odrasle ili buljio u tiktok do visi u WCu, pa eto sad je taj uredaj u mene i ja ga moran drzat na licu svaki dan kad zovem, ili opcenito u rukama. Sve da ustedim neku mizernu lovu, a to sto sam ustedio sam izgubio na garanciji, trudu i stresu hoce li me zajebat od koga kupujem

Ubi bene, ibi patria.
2 godine
Polovan flagship je puno bolji hardverski nogo bilo koji novi koji nije flagship. Naravno mislim ako kupiš neki star 1-3 godine. Osim performansi, ekrana, imaju i druge stvari kao nfc i druge komponente koje bi očekivao da ima svaki mobitel ali nema.
Pogotovo jeftiniji mobiteli, oni su spori kao flagship prije 5-10 godina i dosta toga nedostaje. Bio je članak o tome jednom.

Ako kupuješ flagship koji ti je dobar i preko pet godina onda nisi ništa izgubio, a ako kupiš slabi za pet godina ćeš morati opet.

Kod mene je Galaxy S10+, nema ni jedan iPhone da ima tako uske rubove, možda 16 serija.. veliki ekran, imaš sve što ti treba, naravno osim najnobije kamere.

7 0 hvala 1
2 godine
Možeš ga obrisati alkoholnom maramicom i onda je čist.
17 godina

Nisam nikad kupio novi mobitel, osim prošlog po cijeni "polovnog" gdje je čovjek na reklamaciji dobio novi zapakirani Xiaomi 12. U temi Dobra i loša iskustva sam doprinio sa 3 stranice kupljenih komponenti od kolega, a gdje još njuškalo i ostali oglasnici. Od majke naučio čari kupoprodaje (cjenjkanja), a pogotovo value for money

LOL: Crobrother
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2025 11:15 (Najbrži).
Moj PC  
3 0 hvala 0
6 tjedana

Lakše mi je pronaći novi mobitel u njemačkoj po dobroj cijeni nego tražiti rabljeni po njuškalu u upitnom stanju. Kad bi rabljeni u mint stanju bili barem 200€ jeftiniji od novih u njemačkoj onda bi ih uzeo u obzir.

Naravno kod nas se ništa ne isplati kupovati novo, dućani cijene dižu u nebo bez razloga. A da ne spominjem prevarante operatere gdje mobiteli sa najboljim najskupljim ugovorima budu i dalje puno skuplji nego novi u dućanu bez ugovora, pogotovo u DE.

2 0 hvala 0
14 godina

Sve razumijem osim straha da je mobitel korišten za gledanje sadržaja za odrasle ili na WC-u. Ako kupiš rabljeni uređaj i ne očistiš ga, onda problem nije u uređaju nego u tebi. Mob se za max. 5min detaljno očisti.

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 mjeseci
thinkpad kaže...

Lakše mi je pronaći novi mobitel u njemačkoj po dobroj cijeni nego tražiti rabljeni po njuškalu u upitnom stanju. Kad bi rabljeni u mint stanju bili barem 200€ jeftiniji od novih u njemačkoj onda bi ih uzeo u obzir.

Naravno kod nas se ništa ne isplati kupovati novo, dućani cijene dižu u nebo bez razloga. A da ne spominjem prevarante operatere gdje mobiteli sa najboljim najskupljim ugovorima budu i dalje puno skuplji nego novi u dućanu bez ugovora, pogotovo u DE.

Gledam iP 16P, njuškalo nov zapakiran 930 eura, amazon 1070 eura. Razlika 140 eura ili ti ga gotovo 1100 nekadašnjih kuna.

12 godina

Nije problem platiti polovni preko njuškala, problem je što 30% oglasa lažno, na marketplace-u 90%. Toliko vremena se potroši dok skužiš da te lažu da nije vrijedno truda i vremena. 

John Doe

0 0 hvala 0
10 mjeseci
gamba kaže...

Nije problem platiti polovni preko njuškala, problem je što 30% oglasa lažno, na marketplace-u 90%. Toliko vremena se potroši dok skužiš da te lažu da nije vrijedno truda i vremena. 

Osobno bacim oko na profil, ako vidim da se regao unazad par dana/tjedana preskačem. Ja sam si čak za profilnu na njuškalu stavio da sam regan od 2011.

16 godina
Sirotanovic kaže...
A što fali kupiti polovno, kupio makita alata nešto, HD, opreme za bicikl , prodao svašta nešto za bicikl i biciklove prodao, sve svoje stare mobitele sam dao ili prodao i na taj način pomogao malo majci Zemlji. Ta nije mudro samo kupovati novo i BACATI, što kada bi se tako sedam milijardi ljudi bahato, konzumeristički i neodgovorno ponašalo prema Zemlji. Malo kakim ali dobro kakim 😜
Nažalost , ispada da je spas za planet što je toliko sirotinje koja si ne može priuštiti novo inače to ovaj planet ne bi podnio.

-pazi razliku, što kupuješ polovno a što prodaješ.. tj kažeš da si mob prodao, ne kupio-polovan, ostalo klase čekić nema veze s generacijom-supportom (ne u vezi jamstva nego podrške-rada, certifikati, verzija osa sa zakrpama a to je važno, jer se koristi za banking, sve dokumente, egrađani..).

bus kaže...

alat je alat, dok se ne potrga, radi, čekić je čekić, prije tisuću godina i jednako će zabijati čavle za tisuću.. mob-soft ne, uz hw kao čip s konkretnim mogućnostima, ne samo broj jezgara ili količina rama nego fičeri kao npr video kodek h264-265 koje trebaš za sve multimedijalno-video, npr gledanje netflixa i ako to uređaj nema, nema.. kao i brzina internet-wlana-5g itd.. tj uređaj kao mobitel od prije bubnimo da bi razlika bila jasnije vidljiva star 10god savršeno ispravan, radi.. je danas beskoristan, jednostavno moraš imati noviji-smartphone.

+ vlasnici precjenjuju realnu vrijednost dok u oglasima svi klasično krenu s višom cijenom da bi spustili, no za auto-kuću, vrijednije stvari to još ide, za ovo ne.. tj google u sekundi izbaci ponude i novo je često jeftinije + a kome je problem iznos između 100-1000€ opet ga uzme na rate pa ni ne osjeti ili pod ugovornu za siću.. i jednostavno polovni nemaju tržište-vrijednost, jer nisu ista roba kao auto-čekić, sve što je povezano s računalima-internetom i sl. jednostavno prebrzo zastarjeva i baca se, računala-mobiteli.. tj može se dati ili prodati, no realno sve preko 10 god nije adekvatno ili s ograničenom upotrebom bez većini važnih današnjih fičera koji nisu u klasi playanja mp3 glazbe nego konkretno važnih stvari kao vizačka-osobna-dokumenti ili covid potvrda u lockdownu ili karte za koncert-avion itd.. sve je na mobitelu, važno, prevažno .. da ne ulazimo u gdpr moguće podatke ili id-imei uređaja..

-auto? u tom rasponu cijena su alufelge-gume :) .. mada i auto može zastarjevati po zabranama vožnje i d-normama noxa.. no osim kvara-hrđe teoretski može jednako raditi kao prvi dan, biti konzerviran-ispravan 100% i time upotrebljiv neovisno o cijeni-vrijednosti.. mobitel čuvan u kutiji 5-10god može biti beskoristan čak za sms-mms.. i jednostavno zastari-baca se.. tj zato je tema za top-flagšipove par godina starosti, ne slabije-starije, a tad bi i s autom bio drugačiji odgovor, odnosno najveći pad cijene je upravo u prvih par godina recimo jamstva, pa auto tad gubi recimo -30% cijene i narednih godina po -10% .. mob nema taj razlog, osim soft-ažuriranja-supporta kojeg jamči brand+android i to da će određeno vrijeme primati nadogradnje i time teoretski biti upotrebljiv-kompatibilan.. i to naravno top modeli jer imaju potrebne resurse-snagu-ram.. koji se klasično murphyjevski poduplavaju svakih 18mj pa već kroz par godina jeftikaner ima više resursa-snage nego stari top-flagship model i time eliminira smisao kupnje takvog polovnog, tj možda bi ga se isplatilo kupiti da je recimo 10% početne cijene i to za kurčenje jer drugi razlog ne vidim, lažni rolex-bolex na ruci ili imati ajfon.. no i izuzetak, npr ajfon je za one koji koriste kameru i sl. bolji izbor nego prosječan npr samsung, ios-ajfon neke stvari radi super i mogu razumjeti vlasnike koji mogu trebati takve fičere-kvalitetu-rad mada ga ja ne koristim .. pa bi mogao zaključiti da jedino ajfon iz takvih razloga ima smisla polovan, no za to kupac-korisnik mora imati takav razlog, sve ostalo nema smisla..

-npr hoće li vlasnik današnjeg flagshipa kojeg plati recimo 3000€ isti prodati za recimo 2-3 god za recimo 200-300€? to je desetina cijene.. da je auto, čekić, kolika bi cijena bila? no to je tako s računalima-mobitelima i čipovima, gpu-cpu-ram.. ili kolika je cijena recimo t1b nvme diska, kolika je bila prije godinu-dvije-tri? kolika je danas.. što kad po nekadašnjoj cijeni vlasnik želi prodati isti kapacitet-polovno a novo veće-brže u trgovini je jeftinije? isto je s mobitelima dok jedino top-flagshipovi duže ostaju upotrebljivi ili za kurčenje.. :) 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
Čuj ono; bez razloga dižu cijene
Hahahah
Cijene se dižu iz razloga (sad između ostalog ili najvažnijeg 🤷🏻) jer će i takve neko platiti.
Halooo...kapitalizam

5 0 hvala 0
6 tjedana
Iggivaggi kaže...
Čuj ono; bez razloga dižu cijene
Hahahah
Cijene se dižu iz razloga (sad između ostalog ili najvažnijeg 🤷🏻) jer će i takve neko platiti.
Halooo...kapitalizam

Baš zbog takvih svi ispaštamo i moramo koristiti amazon i mailboxde-

6 godina
Bar se znaš snajti, ali i dalje si ga kupil.
Znači potražnja postoji i posredno je potičeš.
Možda govorim napamet, ali pretpostavljam da su cijene inicijalno od proizvođača visoke, između ostalog i zahvaljujući potražnji
6 tjedana
Iggivaggi kaže...
Bar se znaš snajti, ali i dalje si ga kupil.
Znači potražnja postoji i posredno je potičeš.
Možda govorim napamet, ali pretpostavljam da su cijene inicijalno od proizvođača visoke, između ostalog i zahvaljujući potražnji

Ma nije, MSRP je MSRP, a porez je porez, sve ostalo je pohlepa. Isto kak je bilo sa RX 9070, i još uvijek je. AMD stavio MSRP, a dućani vidjeli priliku i zgrabili ju.

13 godina
TibzzX kaže...

Sve razumijem osim straha da je mobitel korišten za gledanje sadržaja za odrasle ili na WC-u. Ako kupiš rabljeni uređaj i ne očistiš ga, onda problem nije u uređaju nego u tebi. Mob se za max. 5min detaljno očisti.

Davno sam kao side gig popravljao mobitele, koliko sam znojnog "smeca" cistio iz svih tih utora, zvucnika, rupica, mikrofona etc..

Sto, da ustedim 100-200 eura gdje je garancija il pred kraj il istekla, superfast charging kojem je otpalo vec 20% kapaciteta, natezajuci se sa prodavacem gledajuci kako ce me zajebat.

Davno je to bilo nuzno zlo kad nisam imao lipe u dzepu.

A bar danas ima nenormalno puno ponude u apsolutno svakom cijenovnom rangu.

Ubi bene, ibi patria.
8 mjeseci
Razumijem što veliš ihush i pravo veliš , ali nije to klasičan čekić kao alat ;) , makita noviji modeli su isto upgrade , motori bez četkica, ovo , ono...
Nisam nikad kupio polovan mobitel istina ali sam tri zadnja dobio ;)
A nije to kao nekad , da zastari za godinu ili dvije , ili crkne baterija, zapravo je tako ako kupuješ smeće od mobitela ili srednji rang. Ali ako kupiš flagship , ti si miran godinama, trenutno imam mobitel iz 2018 , huawei mate 20 pro. Evo baš danas kupio novu maskicu zato što se stara raspala , ali mobitel žilav 😅

Evo za usporedbu , mob. star sedam godina a ima brzo punjenje od 40W (70% u 30min.), bežično punjenje , obrnuto bežično punjenje, NFC. Kamere još uvijek vrlo dobre , makro , zoom, ... i sve imaju OIS. IP68, gorilla , oled 90hz, 128GB, 8 ram , UFS, face ID, otisak prsta , OTG USB 3.1, IC port.

Uopće nemam potrebu kupiti bolji i jedva čekam da crkne. A da kupujem neko smeće samo ću proći lošije , dok srednja klasa je već nešto bolja ali ne dobijem sve što ima flegšip.
A već sada mogu uzeti polovan badava Honor magic 6 pro, ali iskreno i neda mi se mijenjati mobitel i namještati.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
15 godina
Et_Tu_Brute? kaže...
bus kaže...

Razlika je da mnogi iako bi zeljeli jednostavno ne mogu kupit novi auto, pa il vozis polovno ili uopce ne vozis.

Alat i komp, nikakvi problem iako je upitna "isplativost" s obzirom koliko se neke stvari cijenu a koliko novo kosta.

Mobitel?

Sansa je jedno 100% da ga netko prije mene nije koristio u tko zna kakvim situacijama, tipa konzumirao sadrzaj za odrasle ili buljio u tiktok do visi u WCu, pa eto sad je taj uredaj u mene i ja ga moran drzat na licu svaki dan kad zovem, ili opcenito u rukama. Sve da ustedim neku mizernu lovu, a to sto sam ustedio sam izgubio na garanciji, trudu i stresu hoce li me zajebat od koga kupujem

Aha, a polovni auto je full cist, nitko nije  se brdo puta isprdio u njemu ili posevio nekog 🤪, bar mobitel ces sigurno lako i jednostavno ocistiti i vratiti na tvornicke postavke, za razliku od auta, koji je izhaban poprilicno iznutra i izvana...

17 godina
Koja paranoja, sansa je 100% da si se vise puta rukovao s prijateljima koji su drzali subjekt sadrzaja za odrasle a nisu oprali ruke, pri ovom mislim i na zenske prijatelje. Mobitel bar imas priliku dezinficirati.
11 godina

Lik prodavao za 400e s23 ultru sa jos 4 mj jamstva. 

Ponudio mu 350, našli se na 370e. 

Mobitel u mint stanju, dobio s njime opreme vrijednosti 100e. 

Lik prodavao s24 ultru, sa 18 mj jamstva, za 650e, ponudio 550e, našli se na 600e, mobitel mint ocuvan, kao nov.

Ugl "sivo" tržište je ok ako ti se da pricat s ljudima, malo se cjenkati i riskirat. 

Moj PC  
8 0 hvala 0
13 godina
bus kaže...

Aha, a polovni auto je full cist, nitko nije  se brdo puta isprdio u njemu ili posevio nekog 🤪, bar mobitel ces sigurno lako i jednostavno ocistiti i vratiti na tvornicke postavke, za razliku od auta, koji je izhaban poprilicno iznutra i izvana...

Kao sto sam gore vec komentirao za auto, financijsko stanje vecine ljudi je ili vozis polovno auto ili neces nista vozit, ne kuzim mentalnu gimnastiku usporedivat gadget kao mobitel i nesto poput auta. Sumnjam da bi kupio polovno auto ako bi ustedio 150-200 eura naspram novog.

systemize kaže...
Koja paranoja, sansa je 100% da si se vise puta rukovao s prijateljima koji su drzali subjekt sadrzaja za odrasle a nisu oprali ruke, pri ovom mislim i na zenske prijatelje. Mobitel bar imas priliku dezinficirati.

Nije paranoja, malo princip a malo higijena.

Ima 10 godina sam kupovao cesto polovna sranja kad nisan imao za burek, a ako nisan trazio da se nademo negdje u malla da bude cist racun duga ljubav, inace sam imao sam uvijek blago negativna iskustva sa posiljkama.

Danas mi ne pada na pamet uzet mobitel polovno, toliko ponude a gap izmedu mid i high enda nikad manji.

thebatman kaže...

Lik prodavao za 400e s23 ultru sa jos 4 mj jamstva. 

Ponudio mu 350, našli se na 370e. 

Mobitel u mint stanju, dobio s njime opreme vrijednosti 100e. 

Lik prodavao s24 ultru, sa 18 mj jamstva, za 650e, ponudio 550e, našli se na 600e, mobitel mint ocuvan, kao nov.

Ugl "sivo" tržište je ok ako ti se da pricat s ljudima, malo se cjenkati i riskirat. 

Slazem se

Ubi bene, ibi patria.
4 godine
Ja ne vidim nikakav problem kupiti polovan ali isto puno ljudi cijeni polovnog skoro kao novog, a na njuskalu mi puno puta bude smijesan oglas nikad koristen samo otvoren mos mislit a na racunu uredaj vec star mjesec dana xD

1 0 hvala 0
8 mjeseci
@Brute odakle ti ovaj krivi zaključak ?

..."toliko ponude a gap izmedu mid i high enda nikad manji"

OK ima se, može se i želi se novo , dobro, shvatili smo. Ali gap je velik kao i uvijek između klasa mobitela.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
13 godina

Ja sam prije par mjeseci uzeo Honor 200 Pro u zalagaonici, pod račun sam bio dao Honor 90, Samsung A5x(neznam koji je bio), i Huawei Novu5t, od ta tri mobitela, honor90 se koristio, i nije bio u bajnom stanju - druga dva su stajali na polici...

Platio sam novi honor, star tjedan dva dana nekih 70-80e... 

Idući mob če probably biti honor, ako ne uzmem pixel, i najvjerojatnije ću ga na sličan način uzeti, ako ne pretplata ili službeni u firmi. A do toga sigurno ima cca 2-3god ako ga ne sahranim prije(mehaničar sam, pa je jako upitan životni vijek mobitela, zato i jesam židov za platiti punu cijenu)..

Takve i slične stvari izvodim već 10god s mobilnim uređajima, nikad mi niti jedan nije crknuo, i uvijek sam gledao uzeti par tjedana max mj dana star uređaj...

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige

0 0 hvala 0
15 godina
Cek. Broj jedan - mobiteli vise ne nude nista novo. Ako cemo realno. Sta sad kupis neces trebat mjenjat... jedno desetljece, sigurno. Onda uzmes flagship, da je lagan, da manje zraci jer sadrzi skupe rijetke metale, da je brz, da ima kvalitetan ekran, itd, itd. Uzet koristen... mislim, to osoba drzi u dzepu, pljuca u zvucnik dok prica, koristi ga nakratko i rukama kojima je dirao "sta ja znam sta". Ti sa polovnim uredjajen kupuje uredjaj sa DNA bivseg vlasnika. To su slojevi bioloske tvari na chipovima. Ne moze se to oprat. Nikad.

0 0 hvala 0
17 godina
KIKI3ooo kaže...
to osoba drzi u dzepu, pljuca u zvucnik dok prica, koristi ga nakratko i rukama kojima je dirao "sta ja znam sta". Ti sa polovnim uredjajen kupuje uredjaj sa DNA bivseg vlasnika. To su slojevi bioloske tvari na chipovima. Ne moze se to oprat. Nikad. 

Novčanice, šalice od kave, čaše u kafićima, tipkovnica sa koje tipkaš, ručnik kojim brišeš lice, ručke na vratima (prostorija/auta/frižidera/ormara), daska u javnim WC-ima, pod na kojem hodaš, zrak koji udišeš, donje rublje koje nosiš dva~tri dana jer misliš da si čist. Give it a break, kad sklapaš kupoprodaju, zar ne pljuneš u ruku i rukuješ se s prodavačem koji je napravio isto?

LOL: Crobrother
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice