IMAX Digital vs. IMAX 70 mm: smisao analognog ludi

poruka: 17
|
čitano: 3.445
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "IMAX Digital vs. IMAX 70 mm: smisao analognog ludi".
10 godina

Da Hollywood radi filmove koje vrijedi pogledati u kinu, ne bih imao ni rijeci za reci protiv nekog formata koji pruza vise.

Dapace, imam poznanika koji je radi jedne premijere koju je propustio u Londonu potegao do Zagreba (ima tome 15 godina i vise), da to pogleda u kinu, jer zna da se kod nas ne sinkroniziraju filmovi.

Dapace, i sam sam iz fore potegao u Sibenik s par ljudi za vikend (a u povratku stanemo na janjetinu) da pogledamo Alien Prometheus u 95% praznoj dvorani jer je to bio naslov za koji sam znao da:

- bit ce pusten u (onda) u vrlo novoj i ocuvanoj kino sali s dobrim ozvucenjem

- posjecenost nece biti pretjerana, nece biti guzve, larme, kasljanja, cike ili telefona

I vala, isplatilo se. 

E sad jel' navedeni film (Odisej) neki naslov vrijedan spomena?

Ne bih rekao. Necu ga gledati jer je opert utrpavaju neke woke brljarije u temu koja je vec 80 puta filmski obradjena.

A svoj novac ne dajem za polit-pamflete snimljene u formatu filma. Ni lipe, eura, ili minute svog zivota. Kao Superwoman i sto vec snimaju. 

4 1 hvala 0
7 godina

3/4 gledatelja je ionako polucoravo, tako da bi primjetili daleko vecu razliku,ako bi prvo posjetili oftalmologa. Nikada necu zaboraviti jednu recenicu jednog prijatelja : nisam ni znao da lose vidim, dok nisam stavio naocale.

4 0 hvala 1
5 godina

Sve je danas komprimirano, umanjeno, ljudi su čoraviji nego ikada prije problem s kratkovidnoscu u svijetu je porasla enormno predvidanja vele da ce do 2050 pola svijetske populacije biti kratkovidno
Trendovi se uvaljuju na svakom čosku i uzdižu se kao nesto nevideno, prodali su nam neki polumutni IMAX kao nesto nevideno ista prica i s oled tv-ima. 
Meni osobno to izgleda kao da gledam kroz staklenku krastavaca a imam savrsen vid a i inace volim svasta testirati klasicni lcd je nemjerljivo ostriji cak i s manje ppi!
Tako i s ovim nazalost nigdje blizu nemozes to pogledati u punom sjaju, rezoluciji, velicini, detaljima mislim pricamo o 18k rezoluciji.
Inace malo sam se bacio u racunanje i ispada da je tolika razlika u ostrini tog 70mm analognog prikaza vs danasnji digitalni imax doslovno u 3x, to vam ispada kao da na 28" 4k ekranu gledate film u 720p sudeci po kolicini PPi na oba platnasramotno

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2026 23:14 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Re: IMAX Digital vs. IMAX 70 mm: smisao analognog
SamoPitam3 kaže...

3/4 gledatelja je ionako polucoravo, tako da bi primjetili daleko vecu razliku,ako bi prvo posjetili oftalmologa. Nikada necu zaboraviti jednu recenicu jednog prijatelja : nisam ni znao da lose vidim, dok nisam stavio naocale.

Upravo to, ljudi misle da je to normalno i da tako treba biti, nazalost ista stvar se desila s Oled Tv-ima na ustrb dobrog kontrasta smo izgubili ostrinu

7 godina
Boris grozni kaže...
SamoPitam3 kaže...

Upravo to, ljudi misle da je to normalno i da tako treba biti, nazalost ista stvar se desila s Oled Tv-ima na ustrb dobrog kontrasta smo izgubili ostrinu

Necu ulaziti u ovo. Imam samsumng oled tv, nosim naocale kada vozim/gledam tv (vecinom) i meni je ok oled tv, nista nije ni priblizno dobro.  Sa druge strane mi ne pase oled monitor, vec imam led monitor. Uopce se ne radi o novcima, jednostavno, mi ne pase oled za monitor. Nismo svi isti, mozda nekome ne odgovara prikaz pravog oleda, mozda ovo, mozda ono...

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.7.2026 23:50 (SamoPitam3).
14 godina
Jedino što mi na današnjim televizorima dali je pokretna rezolucija. Čim je pokret ili kamere ili snimanog objekta brži, sve postaje instant mutno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

2 0 hvala 2
13 godina

malkoc je nategnuta usporedba

jedna fotka je vodoravno razvučena i snimljena s triput veće udaljenosti

makni razvučenost i snimi je iz sedmog reda kao i drugu sliku, i razlika će biti minimalna

17 godina

Kako god nategnuo fali veliki dio slike.

Moj PC  
1 0 hvala 0
20 mjeseci

Picajzla nije:
https://www.reddit.com/r/okbuddycinephile/s/7sBr4dfYP5

Kerum: "Čim je pokret ili kamere ili snimanog objekta brži, sve postaje instant mutno"

Ovo što si objasnio djeluje kao da misliš na dugogodišnji problem standarda snimanja filmova u 24 sličice u sekundi , ( velika većina ljudi ne vidi taj blur).
Tek James Cameron je snimio Avatar u 60 slika u sekundi i nekima to smeta (što reći, ne želimo napredak). Recimo naletio sam na ne preboljenom galaxy torrentu na filmove koje je obradio neki lik "dirty hippie", prepegla ih na 60pps, impresioniran sam kako je napravio "dobar, loš, zao" u pravi 4K i prave prirodne boje naspram originala gdje je recimo nebo žuto, itd.
A tek Matrix 👏👏👏 onu zrnatost je uklonio i napravio pravi 4K i također 60pps, oduševio sam se (možda nisam trebao ovo napisati pošto sam saznao da je matrix woke što nekima ovdje smeta).
Iskreno rečeno ne vidim zamućenost na 24pps, no imam oled gdje je pokretna slika savršena, jedino kad stavim pauzu e onda vidim zamućenost.
A tebi svakaćas ako vidiš zamućenost.

No to nema veze sa televizorima , možda si mislio na blur kod lošijih LCD matrica ekrana, ostale vrste ekrana nemaju tih problema (no iz religioznih razloga radi nekih pojedinaca ovdje ne smijem napisati kojim to vrstama ne smeta 😅 ).

Boris: "Tako i s ovim nazalost nigdje blizu nemozes to pogledati u punom sjaju, rezoluciji, velicini, detaljima mislim pricamo o 18k rezoluciji.
Inace malo sam se bacio u racunanje i ispada da je tolika razlika u ostrini tog 70mm analognog prikaza vs danasnji digitalni imax doslovno u 3x, to vam ispada kao da na 28" 4k ekranu gledate film u 720p sudeci po kolicini PPi na oba platnasramotno".

Hvala za ovaj info! No ovo što si napišao ovdje o oledu prešutiti ću, ne bih s tobom više o oledu 😅

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2026 13:20 (Sirotanovic).
5 godina

Daj se odluci, za jedno se zahvaljujes u drugo ne vjerujes a istina je da nisi dovoljno upucen pa onda kao nebi komentirao, bolje i nemoj jer nevidimo svi mikro nesavršenosti, raspored podpiksela ne  kvari samo tekst vec utječe na cijelokupnu percepciju ostrinu slike.
Inace oled se malo popravio s v-stripe odnosno zadnjim woled rgb panelom

ova ostrina koja jos nije na nivou najsugavijeg LCD ce te koštati min 1600€, ali priznajem blizu su!

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.7.2026 23:19 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
Ovo što si nalijepio, oštrije izgleda na oledu ali razlika je jedva uočljiva 🤔
13 godina
forumaš kaže...

istina, ali nije razlika kao u onoj gore usporedbi

kako nije?

ja sam se referirao na onu gore sliku

da li fali sadržaja, ofkors da fali

ali ona gore slika je debelo nategnuta pa izgleda da fali više nego što jest

kao da staviš usporedbu veličine starog i novog fiće, ali starog fiću staviš pet metara dalje i onda slikaš

novi fićo je veći, ali nije duplo veći

5 godina
Sirotanovic kaže...
Ovo što si nalijepio, oštrije izgleda na oledu ali razlika je jedva uočljiva 🤔

Odi na pregled pod hitno

5 godina
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

istina, ali nije razlika kao u onoj gore usporedbi

kako nije?

ja sam se referirao na onu gore sliku

da li fali sadržaja, ofkors da fali

ali ona gore slika je debelo nategnuta pa izgleda da fali više nego što jest

kao da staviš usporedbu veličine starog i novog fiće, ali starog fiću staviš pet metara dalje i onda slikaš

novi fićo je veći, ali nije duplo veći

To je prakticki klasicni stari 4:3 format

20 mjeseci
Jbga ti, pogledaj da je sličica desktopa mutnija na IPS , barem što se tiče ovoga što si zalijepio! Jesi ćorav?
14 godina

U kontekstu rasprave o mutnosti i oštrini slike, pogotovo u pokretnim scenama, uz rezoluciju (veličina slike) je bitan faktor i bitrate (koliko piksela se promjeni u jedinici vremena). Dok u slučaju glazbe su svi svjesni bitratea kao faktora kvalitete, iz nekog razloga se kod videa ljudi fokusiraju na rezoluciju. Limite modernih 4K TV-a možete saznati tek uz prikladan izvor slike - 4K UHD disk. No kako to skoro nitko nema većinom niti ne možemo saznati limite sposobnosti modernih televizora za reprodukcijom slike nego vidimo artefakte kompresije koja smanjuje bitrate (u slučaju streaming servisa 5 do 10 puta). Stoga za pikselizaciju slike u pokretnim scenama (ako imate kvalitetan TV) prvi kandidat za okriviti je streaming servis a ne mogućnosti televizora.

Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone.

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice