Identitete korisnika piratskog IPTV-a u Irskoj sud

poruka: 67
|
čitano: 12.890
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Identitete korisnika piratskog IPTV-a u Irskoj sud".
14 godina
Re: Identitete korisnika piratskog IPTV-a u Irskoj
Novice kaže...

IPTV nudi puno više od samoga prijenosa programa. HRT je legalna ustanova sa pretpostavka je legalnim ugovorima i kupljenim pravima. IPTV je nelegalan u svakom smislu i ne može biti očekivanja legalnosti, kao što je to slučaj kod HRT-a.

Netoćno!

IPTV je samo tehnologija prijenosa i sama po sebi nije nelegalna. Koriste je svi domaći telekom operateri za svoje službene pakete programa, što je potpuno legalno.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
18 mjeseci
Milka30 kaže...
Novice kaže...

IPTV nudi puno više od samoga prijenosa programa. HRT je legalna ustanova sa pretpostavka je legalnim ugovorima i kupljenim pravima. IPTV je nelegalan u svakom smislu i ne može biti očekivanja legalnosti, kao što je to slučaj kod HRT-a.

Netoćno!

IPTV je samo tehnologija prijenosa i sama po sebi nije nelegalna. Koriste je svi domaći telekom operateri za svoje službene pakete programa, što je potpuno legalno.

IPTV kolokvijalno označava nelegalnu ponudu prijenosa i filmova, serija i sl.

11 godina
Novice kaže...
bruno1026 kaže...
Novice kaže...
Milka30 kaže...

Volio bih da mi netko objasni!
Korisnik "gugla" IPTV i odabere jednu od ponuđenih stranica koja ima zaista primamljivu ponudu i cijene!
On kontaktira prodavača i slijedi njegove upute, uplatu i na kraju korištenje usluge!
Kako korisnik može biti kažnjen ako koristi usluge toga ponuđača?
Kako korisnik može znati da je u pitanju ilegalni sadržaj i mora li on uopće pravno tražiti ikakav dokaz o legalnosti?
Pravno gledano, može li korisnik IPTV sadržaja uopće biti kažnjen?

Vrlo jednostavno, sama činjenica da nisi znao da je nešto nelegalno te ne štiti.

Ignorantia juris non excusat

brkaš pojmove. nepoznavanje zakona nema veze s nepoznavanjem, u ovom slučaju, prava na prijenos programa. pravo prijenosa je dužan osigurati prenositelj programa, a provjeru radi nadležna institucija, a ne kupac.

možda hrt emitira ligu prvaka bez kupljenih prava na prijenos. jesam li ja i kako dužan provjeravati bilokoji eminitrani sadržaj na televiziji, radiju, netflixu ili nekom trećem mediju? možda je bug ukrao kod za ovu stranicu, da li i to korosnik treba provjeravati?

EON TV je IPTV, Iskon.Play je IPTV i oni su znaci nelegalni?
Daj i meni nekaj toga kaj trosis kaj bu i meni tak lepo ahahhaha

18 mjeseci
Zemljanin kaže...

EON TV je IPTV, Iskon.Play je IPTV i oni su znaci nelegalni?
Daj i meni nekaj toga kaj trosis kaj bu i meni tak lepo ahahhaha

Kao da pišem osobi sa iq-om sobne temperature. Kada netko pita savjet u temi Koji iptv izabrati? se to uglavnom odnosi na Iskon play i sl.?

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2026 20:14 (Novice).
14 godina

A na koji mail mogu od netfliksa tražit i dobit od javnog bilježnika ovjerenu izjavu da su ovlašteni dileri?

Ili još bolje, ima li netko da se već potrudio pa da proslijedi?

#klaunfejs

3 0 hvala 0
14 godina
Novice kaže...
Milka30 kaže...
Novice kaže...

Netoćno!

I Milka i Zemljanin su ti lijepo objasnili sto je IPTV, ti ocigledno nemas blage veze o cemu pricas, to si zacementirao kad si izjavio da je IPTV je nelegalan u svakom smislu.

Nije problem ne znati, problem je kad ne mozes prihvatit novu informaciju kao potencijakno tocnu, nego je lakse deflektat i umanjivat. Pa tako smo sa "IPTV je nelegalan u svakom smislu" smo spali na "kolokvijalno".

Ajd da samo pricamo o znacenju rijeci, no ti cijelu temu samouvjereno izjavljujes o sudstvu, zakonskim obvezama i tko je legalno krivac. Pretpostavljam strucnjak si i za pravo?

Edit:

Milka30  je dao u samom pocetku dao odlican argument, koji ostali nisu bas uspijeli pobit, ajd ihush je bio solidan.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2026 22:14 (Et_Tu_Brute?).
7 godina
Milka30 kaže...

Korisnik "gugla" IPTV i odabere jednu od ponuđenih stranica koja ima zaista primamljivu ponudu i cijene!

Dakle, tu sam stao. Dakle, korisnik koji ne zna razliku izmedju legalnog i ilegalnog, znati ce sto znaci IPTV i krenuti ce to googlati ? Ajmo ne pravimo se blesavima. Svi dobro znamo u danasnje vrijeme sto je legalno, a sto nije.

A sto se ostaloga tice, u Irskoj je revolut "domicilna" banka (odnosno, ako otvoris revolut na irsku adresu dobijes IE IBAN) tako da... Za razliku od Hrvatske, jel'te. Nema potrebe da se itko brine u HR oko placanja revolutom, barem za sada.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2026 22:31 (SamoPitam3).
13 godina

koja bi bila alternativa revolutu i da ne podlježe toliko zakonu

0 0 hvala 0
18 mjeseci
Et_Tu_Brute? kaže...
Novice kaže...
Milka30 kaže...
Novice kaže...

Netoćno!

I Milka i Zemljanin su ti lijepo objasnili sto je IPTV, ti ocigledno nemas blage veze o cemu pricas, to si zacementirao kad si izjavio da je IPTV je nelegalan u svakom smislu.

Nije problem ne znati, problem je kad ne mozes prihvatit novu informaciju kao potencijakno tocnu, nego je lakse deflektat i umanjivat. Pa tako smo sa "IPTV je nelegalan u svakom smislu" smo spali na "kolokvijalno".

Ajd da samo pricamo o znacenju rijeci, no ti cijelu temu samouvjereno izjavljujes o sudstvu, zakonskim obvezama i tko je legalno krivac. Pretpostavljam strucnjak si i za pravo?

Edit:

Milka30  je dao u samom pocetku dao odlican argument, koji ostali nisu bas uspijeli pobit, ajd ihush je bio solidan.

IPTV je protokol. Ova tema je vezana na naslov piratskog IPTV-a. Ne znam zašto je ovo komplicirano. Ako netko proda marihuanu u zemlji gdje je ona zabranjena nekome iz zemlje gdje je marihuana dozvoljena, je li kupac prekršio zakon?

10 godina
SamoPitam3 kaže...
Milka30 kaže...

Dakle, tu sam stao. Dakle, korisnik koji ne zna razliku izmedju legalnog i ilegalnog, znati ce sto znaci IPTV i krenuti ce to googlati ? Ajmo ne pravimo se blesavima. Svi dobro znamo u danasnje vrijeme sto je legalno, a sto nije.

A sto se ostaloga tice, u Irskoj je revolut "domicilna" banka (odnosno, ako otvoris revolut na irsku adresu dobijes IE IBAN) tako da... Za razliku od Hrvatske, jel'te. Nema potrebe da se itko brine u HR oko placanja revolutom, barem za sada.

pravo i pravda nije ista stvar. po pravdi, ja možda mogu pretpostaviti da je iptv s neta ilegalan, ali po pravu ja nemam instrumente to provjeriti. napisao sam, kako mogu znati da je hrt kao legalna institucija platila utakmicu lige prvaka, film batmana ili ne?

dakle konkretno, kako da provjerim legalnost emitiranog bilokojeg programa radija, tv-a ili streama poput netflixa?

18 mjeseci
bruno1026 kaže...
SamoPitam3 kaže...
Milka30 kaže...

pravo i pravda nije ista stvar. po pravdi, ja možda mogu pretpostaviti da je iptv s neta ilegalan, ali po pravu ja nemam instrumente to provjeriti. napisao sam, kako mogu znati da je hrt kao legalna institucija platila utakmicu lige prvaka, film batmana ili ne?

dakle konkretno, kako da provjerim legalnost emitiranog bilokojeg programa radija, tv-a ili streama poput netflixa?

Kada je neka organizacija legalna po parametrima koje laik osoba može provjeriti onda je razumna pretpostavka da je organizacija legalna.

16 godina

članak 4. ZOO glasi:
U zasnivanju obveznih odnosa i ostvarivanju prava i obveza iz tih odnosa sudionici su dužni pridržavati se načela savjesnosti i poštenja.

Vjerujem da postoje zakoni/direktive EU koji govore isto. Slijedom toga ugovor gdje jedna strana (pružatelj usluge) nije ispoštovao ovu zakonsku odredbu je protuzakonit i ništetan. Temeljem toga korisnik nije mogao biti kažnjen. Ovdje se radi samo o tome da s jedne strane stoji velika korporacija, a s druge pojedinci.
Slijedom toga što pravo podrazumjeva sklapanje ugovora u dobroj vjeri i zakonitost korisnik nije dužan provjeravati poslovanje druge strane i trebao bi biti zakonski zaštićen. Sramotan primjer kako se Zakon iskrivljuje onda kad to odgovara velikima. Možeš imati odvjetnika koji će ovo 100 puta dokazati, a sudac će presuditi drugačije (protuzakonito) i nikome ništa. Quod licet iovi non licet bovi.

zaključak: kupi od Kineza, pa nek' njega traže podatke o korisnicima. Ako se pravosuđe Irske ne vodi zakonom, zašto bi to činio građanin. :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 mjeseci
jozef kaže...

članak 4. ZOO glasi:
U zasnivanju obveznih odnosa i ostvarivanju prava i obveza iz tih odnosa sudionici su dužni pridržavati se načela savjesnosti i poštenja.

Vjerujem da postoje zakoni/direktive EU koji govore isto. Slijedom toga ugovor gdje jedna strana (pružatelj usluge) nije ispoštovao ovu zakonsku odredbu je protuzakonit i ništetan. Temeljem toga korisnik nije mogao biti kažnjen. Ovdje se radi samo o tome da s jedne strane stoji velika korporacija, a s druge pojedinci.
Slijedom toga što pravo podrazumjeva sklapanje ugovora u dobroj vjeri i zakonitost korisnik nije dužan provjeravati poslovanje druge strane i trebao bi biti zakonski zaštićen. Sramotan primjer kako se Zakon iskrivljuje onda kad to odgovara velikima. Možeš imati odvjetnika koji će ovo 100 puta dokazati, a sudac će presuditi drugačije (protuzakonito) i nikome ništa. Quod licet iovi non licet bovi.

zaključak: kupi od Kineza, pa nek' njega traže podatke o korisnicima. Ako se pravosuđe Irske ne vodi zakonom, zašto bi to činio građanin. :-)

Da ako pričamo o iskonu recimo kao pružatelju usluge iptv-a, no ako to radi zdenko iz pičkovca :D, onda je jasno da to nije niti korporacija niti legalno poslovanje.

16 godina
Novice kaže...
jozef kaže...

članak 4. ZOO glasi:

Da ako pričamo o iskonu recimo kao pružatelju usluge iptv-a, no ako to radi zdenko iz pičkovca :D, onda je jasno da to nije niti korporacija niti legalno poslovanje.

Zakon i pravni principi u osnovi kažu da nije. "Zdenko iz Pičkovca" može imati domenu, memorandume, račune... i korisnik nema razloga sumnjati. To može biti scam kao i svaki drugi i odgovornost kupca nema smisla. Zdenko može imati solitarno društvo, obrt, ne mora biti korporacija. Uostalom i uslugu može (uz pridržavanje propisa potpuno zakonito) pružiti i netko tko nije ustanovio poslovni subjekt. Zakon kaže da nije na korisniku da sumnja, već se očekuje pristup ugovornoj obvezi bona fide, a svaka potvrđena novčana transakcija je zapravo pravno gledano konkludentna radnja i predstavlja sklopljeni ugovor. Dakle za korisnika je Iskon išto što i gorespomenuti Zdenko. Lov na Zdenka je stvar izvršnih tijela vlasti, a ne korisnika. Pravno gledano to nije njegov problem, iako je djeljenje saznanja građanska obaveza.
Stvar je procjene suda o tome je li korisnik mogao i morao znati s kime posluje, ali to onda treba i dokazati u postupku što nije baš tako jednostavno i sumnjam da je ovdje učinjeno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2026 13:18 (jozef).
14 godina
Novice kaže...

Kao da pišem osobi sa iq-om sobne temperature. Kada netko pita savjet u temi Koji iptv izabrati? se to uglavnom odnosi na Iskon play i sl.?

SamoPitam3 kaže...

Poanta mog komentara uopće nije u tome znamo li mi ovdje na forumu je li neki IPTV legalan ili nije.

Govorio sam o jednoj realnoj situaciji: što ako se netko, ne daj Bože, jednog dana nađe u problemu pa kao obranu navodi da nije znao da je usluga ilegalna – odnosno ono klasično pitanje “kako sam ja to trebao znati?”.

Mislim da ste i ti i forumaš Novice malo promašili ono na što sam ciljao.

Pitanje koje sam pokušao postaviti je zapravo puno jednostavnije i realnije: što s ljudima koji zaista nemaju pojma da je nešto takvo ilegalno?

Ne govorimo ovdje o nekome tko je tehnički potkovan i svjesno traži “piratski IPTV”.

Govorimo o tipičnim korisnicima – starijim ljudima koji samo žele gledati televiziju.

Netko tko ima 60+ godina, želi pratiti nogomet ili neku sapunicu tipa Marisol i ne razumije baš kako sve to funkcionira na internetu.

Takva osoba napravi najjednostavniju stvar: otvori Google i upiše “jeftina internet televizija”.

Čisto iz znatiželje sam upravo to isprobao i već među prvim rezultatima iskaču razne IPTV ponude.

Mislim da mi je već oko desetog rezultata izašla neka “Košnica TV”.

E sad zamislite scenarij u kojem neka bakica ili stariji čovjek jednostavno klikne na to, vidi da za par eura dobije “1000 kanala”, plati i počne gledati.

Za nju je to samo još jedna internetska usluga, ništa drugačije od Netflixa ili bilo čega sličnog.

U tom trenutku ta osoba realno nema pojma je li to legalno ili nije.

Nije tražila piratski sadržaj, nije instalirala ništa sumnjivo, nego je jednostavno kliknula na ono što joj je Google ponudio kada je tražila jeftinu televiziju.

Upravo na takve situacije sam mislio.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
18 mjeseci
Milka30 kaže...
Novice kaže...

SamoPitam3 kaže...

Poanta mog komentara uopće nije u tome znamo li mi ovdje na forumu je li neki IPTV legalan ili nije.

Govorio sam o jednoj realnoj situaciji: što ako se netko, ne daj Bože, jednog dana nađe u problemu pa kao obranu navodi da nije znao da je usluga ilegalna – odnosno ono klasično pitanje “kako sam ja to trebao znati?”.

Mislim da ste i ti i forumaš Novice malo promašili ono na što sam ciljao.

Pitanje koje sam pokušao postaviti je zapravo puno jednostavnije i realnije: što s ljudima koji zaista nemaju pojma da je nešto takvo ilegalno?

Ne govorimo ovdje o nekome tko je tehnički potkovan i svjesno traži “piratski IPTV”.

Govorimo o tipičnim korisnicima – starijim ljudima koji samo žele gledati televiziju.

Netko tko ima 60+ godina, želi pratiti nogomet ili neku sapunicu tipa Marisol i ne razumije baš kako sve to funkcionira na internetu.

Takva osoba napravi najjednostavniju stvar: otvori Google i upiše “jeftina internet televizija”.

Čisto iz znatiželje sam upravo to isprobao i već među prvim rezultatima iskaču razne IPTV ponude.

Mislim da mi je već oko desetog rezultata izašla neka “Košnica TV”.

E sad zamislite scenarij u kojem neka bakica ili stariji čovjek jednostavno klikne na to, vidi da za par eura dobije “1000 kanala”, plati i počne gledati.

Za nju je to samo još jedna internetska usluga, ništa drugačije od Netflixa ili bilo čega sličnog.

U tom trenutku ta osoba realno nema pojma je li to legalno ili nije.

Nije tražila piratski sadržaj, nije instalirala ništa sumnjivo, nego je jednostavno kliknula na ono što joj je Google ponudio kada je tražila jeftinu televiziju.

Upravo na takve situacije sam mislio.

Gdje je granica, dokle obrana nisam znao da to nije legalno vrijedi?

18 mjeseci
jozef kaže...
Novice kaže...
jozef kaže...

članak 4. ZOO glasi:

Zakon i pravni principi u osnovi kažu da nije. "Zdenko iz Pičkovca" može imati domenu, memorandume, račune... i korisnik nema razloga sumnjati. To može biti scam kao i svaki drugi i odgovornost kupca nema smisla. Zdenko može imati solitarno društvo, obrt, ne mora biti korporacija. Uostalom i uslugu može (uz pridržavanje propisa potpuno zakonito) pružiti i netko tko nije ustanovio poslovni subjekt. Zakon kaže da nije na korisniku da sumnja, već se očekuje pristup ugovornoj obvezi bona fide, a svaka potvrđena novčana transakcija je zapravo pravno gledano konkludentna radnja i predstavlja sklopljeni ugovor. Dakle za korisnika je Iskon išto što i gorespomenuti Zdenko. Lov na Zdenka je stvar izvršnih tijela vlasti, a ne korisnika. Pravno gledano to nije njegov problem, iako je djeljenje saznanja građanska obaveza.
Stvar je procjene suda o tome je li korisnik mogao i morao znati s kime posluje, ali to onda treba i dokazati u postupku što nije baš tako jednostavno i sumnjam da je ovdje učinjeno.

Gle, ako Zdenko ima obrt npr., pogotovo u djelatnosti koja obuhvaća prodaju usluga, onda je razumno očekivati da je kupac zeznut jer je pretpostavka da je razumni zaključio da je to legalno s obzirom na podatke koje ima. Ali ako ti uslugu proda netko tko je anoniman onda se teško vaditi na to nisam znao.

7 godina
bruno1026 kaže...

Nemas ti po pravdi sto pretpostavljati. Nije zakon pretpostavljanje. Uostalom, nije ovo nista novo, svi mi dobro znamo da je to sve ilegalno, a, ako se tko hoce praviti blesavim, moze, ali tesko da ce mu to proci na sudu, ako dodje do toga. Sud ce mozda preci preko toga nekome tko ima 70+ godina, ali svi ostali jako dobro znaju u sto su se upustili. Cuj to kako da provjeris legalnost. Pa znas i sam kako ces to provjeriti, ne moras se praviti blesavim. Tako i sam sud razmislja. Uostalom, ja ni ne znam gdje je tu problem. Imate vpn, skinite sto zelite pogledajte i to je to. Ni ne znam kako ljudi imaju vremena da bleje i gube zivot na tim iptv servisima. Imam oled samsung, ni ne sjecam se kada sam ga zadnji puta upalio da pogledam neki film. Zapravo mi nije ni jasno zasto ovako nesto i dotice neku normalnu osobu koja ocekuje da ju se plati, ali ne zeli platiti druge.

16 godina
Zasto tvoj komentar vristi ja ja ja ja. Niko ne pita sta ti znas ili ne znas. Najlakse je opravdavat zakone koji tebe ne diraju direktno, ali da sagledas siru sliku shvatio bi da veliki dio ljudi nije informaticki pismen. Mislin smijesno je na informatickom forumu pricat o ovome.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 0
14 godina
Novice kaže...

Kada je neka organizacija legalna po parametrima koje laik osoba može provjeriti onda je razumna pretpostavka da je organizacija legalna.

Novice kaže...

Gdje je granica, dokle obrana nisam znao da to nije legalno vrijedi?

Ok, ajmo po tvome onda...

Osoba svaki vikend ide u isto mjesto na izlazak, popularan kafic, platio je ulaz u a tamo pustaju muziku za koju nemaju pravo pustat, nemaju autorska prava

Sutra ti dode kazna od ZAMPa, jbg, placao si za uslugu koja nije bila potpuna legalna i nisi je imao pravo slusati.

Po tebi ti kao korisnik si to trebao znati, zar ne?

Gledas Netflix/HBO/HRT1/JadranTV, a oni izgubu licencu za emitiranje nekog programa ili emisije(Formula1, HNL, nedjeljom u 2), i kroz propust se emitiralo taj dan a da nisu ukinuli.

Po tvojoj logici, svatko tko je gledao to je prekrsio zakon i treba ga kaznit, placali su sadrzaj od providera koji nema licencu da to emitira.

Jeli obrana pa kako cu ja znati to, legalno vrijedi?

Gdje je granica?

I ono sto si napisao vec 30 puta, a Netflix je institucija a neki smecasti sumnjivi IPTV, trebas znat i treba prepostaviti sto je legit.

Znaci da ilegalni IPTV pruzatelj napravi veoma dobru stranicu, nek izgleda ko netflix, i neka digne cijenu da nije za 2 eura, nego 25, ma neka si i reklamiraju na plakatima, izgledaju legit 1 kroz 1, al kradu sav sadrzaj i ti to ne znas.

I daj mi ti svoju razumnu pretpostavku sto laik osoba da napravi? Po tvome ga i treba i ne treba kaznit

Jesi ti uopce svjestan kakve nebuloze bez glave, repa ili ikakve logike pises?

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 8:52 (Et_Tu_Brute?).
16 godina
Milka30 kaže...

On kontaktira prodavača i slijedi njegove upute, uplatu i na kraju korištenje usluge!
Kako korisnik može znati da je u pitanju ilegalni sadržaj i mora li on uopće pravno tražiti ikakav dokaz o legalnosti?

Obzirom da prodavači ilegalne IPTV u pravilu korisnicima izdaju fiskalizirane račune, nema sumnje da je riječ o "legalnoj" raboti, pa korisnik IPTV sadržaja može biti "apsolutno" siguran...

Bez računa se ne računa.

Čuvajte račun!

Svakako, praviti se lud i prodavati priču "nisam znao" neće proći. Ako imaš račun, možeš se braniti da si bio prevaren.

Izdaje li itko od prodavača iz rubrike "Koji IPTV izabrati?" fiskalizirani račun za IPTV?

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 9:04 (Punti).
16 godina
Punti kaže...
Milka30 kaže...

Obzirom da prodavači ilegalne IPTV u pravilu korisnicima izdaju fiskalizirane račune, nema sumnje da je riječ o "legalnoj" raboti, pa korisnik IPTV sadržaja može biti "apsolutno" siguran...

Bez računa se ne računa.

Čuvajte račun!

Svakako, praviti se lud i prodavati priču "nisam znao" neće proći. Ako imaš račun, možeš se braniti da si bio prevaren.

Izdaje li itko od prodavača iz rubrike "Koji IPTV izabrati?" fiskalizirani račun za IPTV?

Svaki korisnik koji je svjestan krivice samo treba isprintati nekakav račun i reći da ga je dobio od pružatelja ilegalne usluge? :-) 

Vjerodostojnost JIR na stranicama porezne ionako nitko ne gleda. (a i tu se sustav može prevariti ako se čovjek potrudi)

16 godina

U startu sam naveo fiskalizirani, a ne "jogurt" račun.

16 godina
Punti kaže...

U startu sam naveo fiskalizirani, a ne "jogurt" račun.

zato sam i napisao 

"Vjerodostojnost JIR na stranicama porezne ionako nitko ne gleda. (a i tu se sustav može prevariti ako se čovjek potrudi)"

Kako ćeš razlikovati fiskalizirani od jogurt računa? Ako je netko kriminalac, onda je kriminalac.
Svatko može isprintati račun sa izmišljenim ZKI, JIR i ti nećeš posumnjati jer ima te rubrike. Mala šansa je da ćeš to ići provjeravati (zašto bi sumnjao?), a podaci mogu biti i preuzeti s drugog pravog računa odgovarajućeg iznosa i vremena izdavanja pa će lažni račun proći verifikaciju. Isti račun za 100 kupaca.

16 godina

Pa kao što sam i napisao, ako IMAŠ fiskalizirani račun za tu uslugu, mo''š se vadit'.

Ako nemaš (odnosno imaš jogurt), mo''š se slikat'.

(sad, druga stvar je što IPTV braća nit' daju fiskaliziran, nit' ikakav račun općenito, odnosno, umiru od smijeha ako ih tko za račun i pita. a ne pita, jer, koliko god se ljudi mogu praviti glupima, toliko naivni ipak nisu.)

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 15:10 (Punti).
18 mjeseci
Et_Tu_Brute? kaže...

Ok, ajmo po tvome onda...

Osoba svaki vikend ide u isto mjesto na izlazak, popularan kafic, platio je ulaz u a tamo pustaju muziku za koju nemaju pravo pustat, nemaju autorska prava

Sutra ti dode kazna od ZAMPa, jbg, placao si za uslugu koja nije bila potpuna legalna i nisi je imao pravo slusati.

Po tebi ti kao korisnik si to trebao znati, zar ne?

Gledas Netflix/HBO/HRT1/JadranTV, a oni izgubu licencu za emitiranje nekog programa ili emisije(Formula1, HNL, nedjeljom u 2), i kroz propust se emitiralo taj dan a da nisu ukinuli.

Po tvojoj logici, svatko tko je gledao to je prekrsio zakon i treba ga kaznit, placali su sadrzaj od providera koji nema licencu da to emitira.

Jeli obrana pa kako cu ja znati to, legalno vrijedi?

Gdje je granica?

I ono sto si napisao vec 30 puta, a Netflix je institucija a neki smecasti sumnjivi IPTV, trebas znat i treba prepostaviti sto je legit.

Znaci da ilegalni IPTV pruzatelj napravi veoma dobru stranicu, nek izgleda ko netflix, i neka digne cijenu da nije za 2 eura, nego 25, ma neka si i reklamiraju na plakatima, izgledaju legit 1 kroz 1, al kradu sav sadrzaj i ti to ne znas.

Ako lik koji napravi dobru stranicu ima registriranu firmu za djelatnost koju obavlja (što provjeriti može svaka osoba u 6 sek googlanja) onda nije po meni kupac nije kriv zbog prevaren jer su sve pretpostavke za legalnost od strane laika zadovojene. Problem je kada kupac kupi nešto što je očigledno nelegalno i onda je bilo nisam znao. Velika većina ljudi koji kupuju nešto od anonimusa znaju da je na crno samo po sebi a kao drugo, ako je cijena 5 eura za 10000 kanala i stream tisuća filmova i serija onda si na kojoj razmnoj podlozi možeš tvrditi da nisi mogao znati ili bar sumnjati.

4 godine
Punti kaže...

Pa kao što sam i napisao, ako IMAŠ fiskalizirani račun za tu uslugu, mo''š se vadit'.

(sad, druga stvar je što IPTV braća nit' daju fiskaliziran, nit' ikakav račun općenito, odnosno, umiru od smijeha ako ih tko za račun i pita. a ne pita, jer, koliko god se ljudi mogu praviti glupima, toliko naivni ipak nisu.)

Eno, Bug reklamira stranicu windows po 20€, a ne dobiješ fiskalizirani račun već samo S/N 

合気道 五段
14 godina
Punti kaže...

Punti kaže...

Pa vi idalje potvrdujete sto je Milka rekao, kako to korisnik moze znati? Tek kad odlucis na kupnju vidis nema fiskaliziranog racuna, i to je after the fact, najbolje od svega to nije tvoj problem, nego od porezne. 

"Ako imaš račun, možeš se braniti da si bio prevaren" - Molim? Jel ti citas sta pises? Onda ne mozes biti prevan, ako ti racun ne posalju? Ili ako nije fiskaliziran? Tada vise nemas obrane?

Kakvi BS ljudi pisu to je nesto nevjerovatno...

Novice kaže...

Ako lik koji napravi dobru stranicu ima registriranu firmu za djelatnost koju obavlja (što provjeriti može svaka osoba u 6 sek googlanja) onda nije po meni kupac nije kriv zbog prevaren

Kriterij krivice je na razini rasprave par pijanaca ispred Konzuma.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 20:23 (Et_Tu_Brute?).
18 mjeseci
Novice kaže...

Ako lik koji napravi dobru stranicu ima registriranu firmu za djelatnost koju obavlja (što provjeriti može svaka osoba u 6 sek googlanja) onda nije po meni kupac nije kriv zbog prevaren

Kriterij krivice je na razini rasprave par pijanaca ispred Konzuma.

Komentar vrijedan suca vrhovnog suda 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 20:30 (Novice).
4 godine
Et_Tu_Brute? kaže...

Evo, za one koji nisu sigurni je li IPTV za koji su upiknuli svoju karticu (nadam se jednokratnu aka virtualnu) što treba sadržavati fiskalizirani račun poslan mailom.

Fiskalizirani račun poslan e-mailom najčešće dolazi u PDF formatu (privitak e-mailu) i izgleda gotovo identično kao klasični papirnati račun iz blagajne, ali prilagođen za A4 ili A5 format ispisa.
Ključni elementi koji potvrđuju da je račun fiskaliziran i poslan e-mailom su:

*QR kod: Obavezan element za provjeru računa.
*JIR (Jedinstveni identifikator računa): Niz znakova koji potvrđuje da je račun zaprimljen u Poreznoj upravi.
*ZKI (Zaštitni kod izdavatelja): Kod koji povezuje račun s izdavateljem.
*Podaci o poslovnom prostoru i naplatnom uređaju: Oznaka blagajne iz koje je račun izdan (npr. 100AB1).
*Jasna naznaka: Račun je potpisan digitalnim certifikatom.

Ako je majstor i to uspio falsificirati, e onda tek nisi kriv.

Ako ne dobiješ tako jasan račun (uglavnom u pdf) već samo nekakav pass za upad, može ti i mora biti jasno o čemu se radi, jer današnji suci nisu idioti.

Ako znaš koristiti računalo, moraš biti svjestan i rizika korištenja računala u ovakvim situacijama.

Lako je provjeriti legalnost, ali nekima se najlakše praviti blesav i reći "nisam znao".

合気道 五段
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice