Za sve druge koji su konstantno na autoputu, konstantno putuju po Europi i sl., zuri im se, nemaju vremena, sef im je nad glavom i slicno, za vas elektricni automobil jos uvijek nije. Kupite nesto drugo.
Eto, prica je toliko jednostavna. Ne treba vam ugradnja punjaca, dovoljna vam je najobicnija kucna uticnica i kabel.
Sve si lijepo objasnio i argumentirao, ali priča nije baš toliko jednostavna, jer ti je temeljna pretpostavka kriva. Naime, ti pretpostavljaš kako svi žive u kućama ili imaju garažu s provedenom strujom. A u velikom gradu, kao što je Zagreb, gdje je, kao što kažeš, idealno korisititi EV, veliki broj obitelji živi u stanovima i vozila parkira na mjestim gdje nema utičnice. A bez toga suživot sa EV postoje bitno kompliciraniji...
Slazem se, zato sam i naveo da svatko za sebe mora razmisliti sto mu od automobila uopce treba i ima li mogucnosti za nesto drugo. Ukoliko nemas opciju punjenja kod kuce, mislim da se elektricni automobil i dalje isplati. Primjerice cijena punjenja na Teslinim superpunjacima je oko 0.56€/kWh u periodu od 20h do 00h i od 12 do 16h. Znaci za nekih 75kWh energije mi treba 75kWh*0.56€/kWh=42€
Za 42 eura ne znam na kojoj benzinskoj mozete dobiti 400 do 500km dometa...
Teslini punjaci su otvoreni za sve brendove automobila, svi se mogu puniti na njima.
Osim toga, i ja zivim u zgradi. Doduse manjoj zgradi od 10 stanova i mi smo si provukli kabele po parkingu tj. ispod zemlje. Jasno je da ce nekome tko zivi u neboderu to biti neizvedivo, ali koliki je postotak onih koji zive po neboderima i imaju garaze bez ikakve struje o odnosu na ljude koji zive po kucama i manjim zgradama kao ja? Mislim da velika vecina ljudi ima priliku za kucno jeftino punjenje. Drugi ce ili kupiti benzinca/dizelasa ili ce kupiti elektricni automobil i koristiti superpunjace Tesle, Ionitya i sl.