HRT Meteo – temeljito obnovljena meteorološka apli

poruka: 19
|
čitano: 4.762
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HRT Meteo – temeljito obnovljena meteorološka apli".
14 godina

Izvrsna je. 

Nijedna druga nije davala točnu temperaturu tu na silbi gdje baš ljetujemo. 

Još da ima 5x widget. 

1 0 hvala 0
6 godina
Re: HRT Meteo – temeljito obnovljena meteorološka
E svaka čast Vakuli i ekipi za ovako opširnu i odličnu aplikaciju. Do sad sam osim HTR meteo jedino morao koristiti YR koja daje prognozu po satima, sad više ne moram 👌

Bug. hr zašto ove godine ne pišete o rekordnim temperaturama kao prošle godine? Onako mi djeluje kao da je ovo ljeto i paklenije i s obzirom da ste mi vi jedina stranica za vijesti takvih vrsta što nije politika nisam upućen kao prošle godine. Definitivno je opaka suša, nekad sam morao kositi travu i po ljeti, sad nemam travnjak nego savanu a voćke mi krepavaju i bacaju lišće od sredine srpnja, a o plodovima bolje da ne pišem.

5 1 hvala 0
15 godina

Vjerovali ili ne, no od svih aplikacija Microsoft Weather mi daje najtočniju prognozu padalina.

Tajna velikih bogatstava bez jasnog podrijetla uvijek je u zločinu koji je zaboravljen jer je počinjen propisno. - H. de Balzac
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

A nema sve lokacije skinuo sam je bio ali odmah izbrisao, što se tiče točnosti neću ulaziti.A evo točnost sad što reći možda bolje radi za Hrvatsku nego BiH. 

Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 11:09 (dreadmoore).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
ajimerej kaže...
E svaka čast Vakuli i ekipi za ovako opširnu i odličnu aplikaciju. Do sad sam osim HTR meteo jedino morao koristiti YR koja daje prognozu po satima, sad više ne moram 👌

Bug. hr zašto ove godine ne pišete o rekordnim temperaturama kao prošle godine? Onako mi djeluje kao da je ovo ljeto i paklenije i s obzirom da ste mi vi jedina stranica za vijesti takvih vrsta što nije politika nisam upućen kao prošle godine. Definitivno je opaka suša, nekad sam morao kositi travu i po ljeti, sad nemam travnjak nego savanu a voćke mi krepavaju i bacaju lišće od sredine srpnja, a o plodovima bolje da ne pišem.

Moj prijavak je sličan za temperature ali za ostalo imam totalno drugačiji. Odlična sezona za poljoprivredu. Sunce prži ali kiša svakih cca 3tjedna rokne obilnije. Dovoljno da mi se voćnjak, povrtnjak i čokoti debele. Travnjak kosim svakih 10-15 dana.

Jučer pobrao aronije i napravio 30-ak litara soka za femili. Breskve, jabuke, kruške, šljive cure na sve strane. Berba grožđa će ove godine nešto ranije. 

Kontinentalna hr, samoborsko gorje. 

16 godina
dax-lax kaže...
ajimerej kaže...

Moj prijavak je sličan za temperature ali za ostalo imam totalno drugačiji. Odlična sezona za poljoprivredu. Sunce prži ali kiša svakih cca 3tjedna rokne obilnije. Dovoljno da mi se voćnjak, povrtnjak i čokoti debele. Travnjak kosim svakih 10-15 dana.

Jučer pobrao aronije i napravio 30-ak litara soka za femili. Breskve, jabuke, kruške, šljive cure na sve strane. Berba grožđa će ove godine nešto ranije. 

U Slavoniji u zadnjih 40 dana bila je samo jedna nešto obilnija kiša (20 mm), osim toga par puta nešto zanemarivo a temp. su išle do 37-38. Ni u idućih tjedan dana po prognozama ne izgleda bolje. A bila je i ona ekstremna tuča početkom 7. mj. Po meni, daleko lošija godina od prošle.

Amenoum
13 godina
PaleRider kaže...
dax-lax kaže...
ajimerej kaže...

U Slavoniji u zadnjih 40 dana bila je samo jedna nešto obilnija kiša (20 mm), osim toga par puta nešto zanemarivo a temp. su išle do 37-38. Ni u idućih tjedan dana po prognozama ne izgleda bolje. A bila je i ona ekstremna tuča početkom 7. mj. Po meni, daleko lošija godina od prošle.

Vjerujem. Da nam nema gorja (Plešivice u mome slučaju), pljuskalo bi nas ledom valjda 10 puta ove godine. Prošle nas je isto štitilo kao nikad do tada. Zato okolica poput Karlovca, Ozlja, Zagorja također pati.

14 godina

Na prvi pogled, jako dobat update. Nadam se jos da su makli vibraciju koja je obavezno isla uz animacije munja.

0 0 hvala 0
14 godina
dax-lax kaže...
PaleRider kaže...
dax-lax kaže...
ajimerej kaže...

Vjerujem. Da nam nema gorja (Plešivice u mome slučaju), pljuskalo bi nas ledom valjda 10 puta ove godine. Prošle nas je isto štitilo kao nikad do tada. Zato okolica poput Karlovca, Ozlja, Zagorja također pati.

Bogme, redovito je potamanilo južno i/ili sjeverno od Jaske.

Baš me zanima kak radi ovaj hrtić hitić. Inače koristim yr.no za dugoročno a rain map, rain radar ili kak se već zovu za sljedećih par sati, točno vidiš kako kiša stiže 8)

marching up and down the squaaare
6 godina
@dax-lax drago mi je za vas da plodovi napreduju. Samo tvoj komentar me podsjetio na onu staru "dok jednom smrkne drugom svane", pozdrav iz istočne Slavonije ;) 🖖
6 godina
@ninotocka ima i ova HRT metro apl. radarsku sliku oblaka.
15 godina
Aplikacija je dobra ALI ZAŠTO ne koristi temperature i ostale meteo podatke sa MetMonic mreže metereoloških mjernih postaja ?

Kod mene u selu - Magić Mala / Nova Kapela aplikacija prikazuje temperaturu sa mjerne postaje Slavonski Brod ( 40 km istočnije od mene).
35 km istočnije od mene je metereološka postaja Gorice.

Dakle između te dvije mjerne postaje je oko 70 km.

A kod mene u selu POSTOJI NOVA metereološka postaja iz mreže MetMonic !

Možda netko zna nešto više o toj MetMonic mreži? Da li je to uopće operativno? Još se gradi? Testira?

Hvala
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 16:30 (dankodr).

0 0 hvala 0
6 godina
dankodr kaže...
Aplikacija je dobra ALI ZAŠTO ne koristi temperature i ostale meteo podatke sa MetMonic mreže metereoloških mjernih postaja ?

Kod mene u selu - Magić Mala / Nova Kapela aplikacija prikazuje temperaturu sa mjerne postaje Slavonski Brod ( 40 km istočnije od mene).
35 km istočnije od mene je metereološka postaja Gorice.

Dakle između te dvije mjerne postaje je oko 70 km.

A kod mene u selu POSTOJI NOVA metereološka postaja iz mreže MetMonic !

Možda netko zna nešto više o toj MetMonic mreži? Da li je to uopće operativno? Još se gradi? Testira?

Hvala

Imaš i met. postaju Kutjevo (35 km sjeveroistok) i preko granice su meteorološke postaje : Srbac (11 km jugozapad), Aerodrom banja luka (35 km jugozapad).

Na web site : weather.com ili wunderground.com, ljudi imaju mrežu kućnih meteoroloških postaja. Tamo se može pronaći još više met. postaja u tvojoj blizini.

Postoji modul meteostat za python programski jezik, upiše se lokacija i on ti izračuna temperaturu , interpolacijom.

Naravno može biti odstupanja +- od stvarne temperature.

Primjer:

from datetime import datetime
import matplotlib.pyplot as plt
from meteostat import Point, Daily, Hourly

# Set time period
start = datetime(2024, 8, 13, 0, 0)
end = datetime(2024, 8, 14, 15, 59)

location = Point( 45.1740510, 17.6072853,0)
data = Hourly(location,start, end)
data = data.fetch()

data.plot(y=['temp'])
plt.show()

Slika:

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2024 15:58 (gpd).
11 godina
dax-lax kaže...

Da nam nema gorja (Plešivice u mome slučaju), pljuskalo bi nas ledom valjda 10 puta ove godine. Prošle nas je isto štitilo kao nikad do tada. Zato okolica poput Karlovca, Ozlja, Zagorja također pati.

Zato nas na drugoj strani Save mlati i prošle i ove godine doslovno svakih tjedan dana.

160mm kiše u lipnju, 140mm u srpnju, 60mm do sad u kolovozu popraćeno sa par tučastih epizoda i pijavicom.  

A da ne pričamo o sparini koja ostaje iza takve miline od vremena. Vlaga nam ne pada ispod 60% čak ni sad, za vrijeme najveće vrućine. Jutros bila 98%. Žabe su mi se doselile u vrt. 

Inače što se tiče ove aplikacije, instalirala ponovno danas nakon xy mjeseci da vidim dal se šta promijenilo, opet odmah deinstalirala i ne mislim ju vraćati. Ništa se promijenilo nije, i dalje zapadno od Zagreba apsolutno ne postoji za DHMZ. I dalje nam guraju prognozu za Zagreb Maksimir koja nikakve veze nema ni po temperaturama ni po prognozi sa Savsko-Sutlanskim krajem. A znaju jako dobro da ovaj dio Hrv ima praktički svoju mirkoklimu. Zanimljivo, prije dvadesetak godina smo im bili bitniji pa smo imali svoju mjernu postaju nekih 500m od mene i očitavala se redovito kao ona na Bednji. Tad je i prognoza za ovaj kraj bila točnija. Kad se promijenila garnitura u upravi na podobne odmah su zaključili da ova postaja nije potrebna i ekspresno ju maknuli. Ono ko vas **be kaj kod vas padne 5x više kiše nego u Zagrebu, što su vam jutarnje temperature sličnije temperaturama u Gorskom kotru i što zimi padne snijega ko na Sljemenu. Dobra vam je Zagrebačka prognoza. Tak mogu gledat i prognozu za Varaždin, na isto mi dođe.

Tak da i dalje Neurje i njihova aplikacija rulaju najjače. Jedini točni, sa detaljnom prognozom i točnim upozorenjima kad dolazi nova oblačna kakica.

Uostalom već smo navikli da se moramo stalno obraćat Slovencima za sve živo. Od prognoze do hrane, lijekova, liječenja kućnih ljubimaca i rekreacije. Nekad imam fakat osjećaj ko da smo Slovenski gastarbajteri u Hrvatskoj pa sve probleme idemo rješavat "doma". 

13 godina

Ma kakvi, samo google weather i njihov žabac. vuče podatke sa  weather.com. Možda i koriste podatke sa lokalnih mjernih mjernih stanica kao i dhmz, ali očito vrte druge načine izračuna prognoze jer je dosta točnija, posebno kod ovih naglih promjena.

Evo npr. HRT meteo za cijeli dan pokazuje sunce bez oblaka i 0% padaline, dok je na guglu već 2 dana stoji da će popodne od 14-16 biti naoblake sa pljuskovima i grmljavinom, što se i ostvarilo.

Ne znam jel tako još uvijek, ali jedno vrijeme je DHMZ plaćao prognozu za neke djelove teritorija  njemačkoj državnoj meteo službi, jer je dio naših radaria dosta u k*rcu.

Tako da samo frogger 

Halo Bing! Kako bratac?

0 0 hvala 0
15 godina
OneSpy kaže...

Vjerovali ili ne, no od svih aplikacija Microsoft Weather mi daje najtočniju prognozu padalina.

Vjerujemo, i slažem se sa tobom. Zanimljivo da koristi iste izvore podataka kao i neke druge aplikacije i servisi ali nekako podaci su najprecizniji, radarske snimke su odlične, brzina vjetra vrlo približna stvarnosti a čak je i ekstrapolacija radarskih snimki za 6 sati unaprijed vrlo pouzdana. Ne sviđa mi se jedino što je Windows aplikacija sada običan web wrapper i prikazuje gomilu reklama. Nadam se da će napraviti dobru Android aplikaciju, jer su im ostale aplikacije savršene.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.
6 godina
@ddaeknessfairyy e kad si već spomenuo žabe i kod mene su se doselile prošle godine, ove godine ih ima i više. I nije mi jasno kako su došle, gdje su se izlegle. Rječica (kanal) gdje su se nekad glasale je presušila prije desetak godina. Čim padne mrak veselo skakuću i sreća tihe su. Samo da mi još i zmije ne dođu za žabama, roda je dobrodošla.
11 godina
ajimerej kaže...
@ddaeknessfairyy e kad si već spomenuo žabe i kod mene su se doselile prošle godine, ove godine ih ima i više. I nije mi jasno kako su došle, gdje su se izlegle. Rječica (kanal) gdje su se nekad glasale je presušila prije desetak godina. Čim padne mrak veselo skakuću i sreća tihe su. Samo da mi još i zmije ne dođu za žabama, roda je dobrodošla.

Žabama ne treba uvijek voda za razmnožavanje. Neke vrste se uopće ne razmnožavaju u vodi nego na mokrom lišću i na drveću. Ako ima jako puno vlage to im je dovoljno. Mi smo sa tri strane omeđeni šumom tak da je vlaga stalno ogromna pa im tu očito odgovara. Do sad nisu bile stalno u vrtu. Samo su dolazile na gablec, a zadnje dvije godine im je tu trajna rezidencija. 

A zmijice su super. Redovito nas obilaze bjelouške i smukovi a prije desetak godina se doselila familija ćorastih direktno u vrt i tu su cijelo vrijeme. Doduše sljepići ni nisu zmije al svejedno. Tu i tam ih vidim, ili otkopam gnijezdo pa ove male moram skupljat u kante i vraćat natrag kad završim s poslom jer nisu pretjerano pametne i zaletavaju se pod motiku. Inače ih ne diram a one zauzvrat klopaju svu gamad. Kod mene nema puževa tak da samo nek budu. 

13 godina
Prijavak
Moj PC  
4 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice