Horor filmovi i neurobiologija straha

poruka: 6
|
čitano: 2.451
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Horor filmovi i neurobiologija straha".
3 godine

Nula referenci u tekstu koji cijelo vrijeme poziva na autoritet neuroznanosti. Inače, dobar članak.

0 0 hvala 0
17 godina

-reference nisu potrebne, jer sve to znamo, kao činjenice, kao javno dobro-znanje, jedina razlika što neki to ne znaju uobličiti u rečenicu-text.. uključivo i djecu dok jure na toboganu, klasična dječa igra i hrabrost-strah, tko će se prvi usrat ili izdržat je ista stvar kao tko dalje pljune-piša ili zabije gol.. odnosno u ono vrijeme dok su se djeca igrala vani s vršnjacima i učila, odrastala.. priprema za život i opasnosti, priprema za kontrolu-razum, reakciju koja neće pustiti volan i vrištati nego stisnuti kočnicu i skrenuti, jer vrisak ne pomaže, ne spašava..

-strah je zabavan, priče, dok je mozak-mašta najbolji CGI generator iz doba dok efekti nisu bili dovoljno uvjerljivi-kvalitetni, stoljećima..

.. a danas? .. ova tema, strah, ekšli prikazuje kamo civilizacija srlja pasivnim životom scrolanja bez mašte, ono kad dijete ne mora zamisliti zmaja i princezu.. postaje ovca, beskoristan materijal u budućnosti jer neće znati reagirati, preživjeti, smisliti neko riješenje-spas.. jer će to raditi dron ili robot uz ai za njega.. -neće. tad će se uplašiti, usrati, naučiti čemu služi wc papir i ponjeti ga na vrijeme jer u mračnoj šumi nema dostave, nešto moraš sam.. dovoljno da nestane struje i eto problema.

-strah, važan, nužan, kao i hrana, za preživljavanje, odnosno vježba za to, kao što je školska matematika vježbanje brojki-formula koje će možda zatrebati, jedno učimo, drugo ne.. a to drugo je važnije, za preživljavanje čim se opasnost stvarno pojavi i pojavit će se neovisno o aiju i razvijenoj tehnologiji... čak i glupi ameri imaju nešto u toj gluposti prepera no možemo jednako reći da se osoba najviše boji ogledala, tj vlastitih projekcija čudovišta i otkriva ono što bi on činio drugima da može, da je vlast, da je jači.. odnosno svi preperi ili madmaxovi predviđaju da će ona druga strana biti zla, opasna, jača.. negativac je uvijek u prednosti, supermoći, neuništiv.. od drakule ili lokija do novih filmskih uradaka.. no hrabri borac uvijek otkrije neko jedino riješenje i spasi se, uz spas ostalih čovječanstva pa i svemira .. strahovi i nade..

-strah je pokretač, motivator.. strah je dobar kome ga je bog dao.. jer iz puke želje za preživljavanjem-spasom, sebično-sebe pa svoje obitelji, plemena, države, civilizacije, gradiramo heroje-idole, dok anticipacijom mogućih opasnosti stvaramo mogućnost spasa-preživljavanja, pa auti imaju pojas i svjetla, kočnice i odbojnike uz kutiju prve pomoći.. da nema anticipacije opasnosti, ne bi bilo ni takvog spasa, pa ispada da je strah i njegovo svladavanje od djetinstva najvažnija vještina za preživljavanje civilizacije-društva..

-reference? =povijest, ljudi, realnost..

-pogledati film cesta, možda bolje ne gledati..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
11 godina

Odličan članak - samo ga od straha nisam uspio pročitati. 

0 0 hvala 0
2 mjeseca

Na temelju svog iskustva, a i nekih saznanja, mogu vam reć to da ima dobar broj horor-filmova, a koji su zapravo dokumentarci. Tako jednom reče i Ozzy Osbourne, nakon šta je odgleda izvornog Exorcista: "Jako se identificiram s ovim filmom. Živim ga".

0 0 hvala 0
10 godina

Boravak na vrhu food chain-a je ostavio svoj trag. No svejedno, kada nas svedes na jedinku (one is the loneliest number), postajemo ranjivi.

Drugacije, u coporu, naciji, vrsti, smo nenadjebivi. 

I imamo alate i orudja da vecinu fizickih prijetnji kvalitetno porazimo. Od borilackih sportova, suzavaca, nozeva, do neutronskog, nuklearnog oruzja, kinetickih penetratora, EMP pulseva, bioloskih i kemijskih rjesenja koje ce ti otopiti lice i pretvoriti te u lokvu smedje smrdljive sluzi - you fkn name it. 

No kada smo jedni, u mraku, na nepoznatom terenu, praiskonski strahovi se pale. Od nepoznatog, jaceg, nadnaravnog, vanzemaljskog, i najmanje zlo je smrt. Ona nepoznata kombinacija je ono sto nas muci. 

Kada sam gledao, kao mali, filmove o vampirima, brinuo me exploit - napad dok smo ranjivi. Po noci, dok spavamo, nepoznata silueta otvara prozor i ispija nam krv.

Freddie Kruger - ista prica. U snu, kada smo ranjivi, Freddie (potajni pedofil koji krka djevojcice) dolazi i pod krinkom sna iskoristava nase snove kako bi nas ubio. 

The Thing...Ovaj fim pamtim kao prvi mind blowing horror koji mi je zavrtio glavom.

Koncept 1 stanice koja ima visoku inteligenciju, visu od ljudi, sposobna za samoorganizaciju u druge organizme koje imitira, za mene je bila nesto novo. Prvi film u kojem sam se poceo igrati kalkulatorom da racunam neke scenarije koliko bi bilo potrebno za cijelu "kolonizaciju zemlje", ili koliko bi nam otpor pomogao ukoliko bi informacija iscurila van. 

Zapravo isto tako je mind blowing koliko bi, u slucaju zarobljavanja takvog organizma mogli nauciti od njega. O matematici, mehanici, svemiru. Jer ne zaboravimo, doktor je radio mini svemirsko vozilo u zatvoru da se docepa naseljenih podrucja. No mogucnost uspjesnog zarobljavanja i zadrzavanja istog na srednji i dugi rok sigurno ne zavrsava dobro. 

Invasion of the Body Snatchers/Pluribus. Dok smo nesvjesni icega, spore padaju s kisom i lagano periferno pocinju asimilirati stanovnistvo ili dobijamo instrukcije da sintetiziramo neki DNK koji uvezujemo s nasim. Zakon brojeva i sirenje kroz stanovnistvo radi svoje.

Puno je nacina da nas se nespremne pregazi. 

Osim ukoliko kao u Ad Astra, nismo sami u svemiru, i strahujemo bez razloga jer su najgora cudovista u ogledalu! 

1 0 hvala 0
21 mjesec
Re: Horor filmovi i neurobiologija straha
Viš' na mene je Aliens ostavio traga , prvi pravi SF horor, premlad i sam u kući. Kasnije ušao u spavaću sobu i zavirujem ispod kreveta da vidim dali se ksenomorf zavukao 😅
I dan danas odličan mi film , mnogo puta ga pogledao , Cameron napravio odličan posao.

Drugi je Kingov IT kojeg sam se kao dijete usro', ali ta stara mini serija mi je sada predosadna , dok nova dva filma su mi top.

Od horora koji su mi još top:

Case 39
Mama
30 days night
Angel heart
Alien Romulus
Alien 4
Doctor Sleep
Sinester
I am legend
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
1