Hoćemo li ikada saznati zašto je Nokia propala (ka

poruka: 17
|
čitano: 6.147
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoćemo li ikada saznati zašto je Nokia propala (ka".
17 godina

1) Symbian. C++ i API Symbian OS kombo = katastrofa
2) Da su kao i Samsung odlučili ići sa Android OS-om (pivoting na vrijeme), bili bi flagship za Android, sa premium kvalitetom. Pedigre je već bio tu, samo je trebalo nastaviti.

3) Management. Stephen Elop ih je pokopao, od prvog dana do zadnjeg. Čista katarza. 

5 0 hvala 0
14 godina
Re: Hoćemo li ikada saznati zašto je Nokia propala
4. Mislim da je netko iz Nokia-e izjavio da su veliki (veći) ekrani glupost

Bio sam vlasnik N85. Odličan mobitel. Odlična navigacija.
Symbian je bio katastrofalan.
vicious
6 godina
Puno se nejasnih stvari dogodilo s Nokiom, prije svega losa tranzicija na nove formate mobova, iako su u tim prvim iskrama imali par uspjenih touch modela.

Ali kombijacija Symbiana, koji se nije mogao vise boriti s velikim Android communityem, s losim i nekonkurentnim hardverom ih je bacila na koljeno. UI je totalno fejlo.

Onda je MS kasnije iz nekog cudnog razloga ubio WP OS, koji je po meni bio dobar, ali fokus im je bio na jeftinjola modelima s labavim flagshipima. Predstavljanje MeeGo OSa i isti dan su ga pokopali.

Ugl. ili brutalno los management, ili neka skrivena namjera.

5 0 hvala 0
7 godina

Znači vodstvo Nokie, primjećuje da im Apple uzima high-end, a Android mid-range, a Kinezi low-range uređaje

Odlučuje se surađivati s Microsoft-om, Microsoft ih razgradi. i ostalo je povijest.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2025 12:52 (gpd).

5 1 hvala 0
9 godina
Teoretičari zavjera bi rekli da je namjerno uništena da europa (finska) nebi imala vlastiti mobilni os i cjelokupnu kontrolu nad njim. Bolje kad nad cjelokupnom mobilnom tehnologijom upravlja uncle Sam. Ali to su samo teorije zavjere, rekli bi neki...

5 1 hvala 1
14 godina
gpd kaže...

Znači vodstvo Nokie, primjećuje da im Apple uzima high-end, a Android mid-range, a Kinezi low-range uređaje

Odlučuje se surađivati s Microsoft-om, Microsoft ih razgradi. i ostalo je povijest.

Suradnja s Windowsom je bila logican slijed. Jer da su otisli na android imali bi isti OS kao i svi drugi. Gdje su danas HTC, LG, Sony? Prelazak na android nije uopste garantovao da ce opstati i vladati trzistem. 

Windows im je nudio ekskluzivu. Suradjivalu su usko sa Microsoftom, no u konacnici Mictosoft je zasro stvar jer se i sama Nokia žalila da Microsoftov softwer ne prati Nokijin hardver. Pa se desavalo da su neke Nokije izlazile sa starijim snapdragonovim procesorima jer sam Windows u tom trenutku nije podrzavao nove SD procesore. Zbog toga je najvise ispastala Nokia Lumia 1020. Kasnije i Lumia Icon/930 koja je izasla sa Snapdragon 800, dok je konkurent Galaxy S5 izasao sa novijim Snapdragon 801. 

Mada, u konacnici menadzment je bio prelos, toliko je prelos bio, da su cak sklopili suradnju sa HMD-om, koji se sastavio opet od finaca i bivsih nokijinih ljudi, posebno da napomenem da su uspjeli vratiti Juhu Alakarhu koji je bio fantastican inzinjer za kamere, i jedan od onih koji su radili na PureView tehnologiji. 

Cak i takav HMD koji je imao takvo ime iza sebe i jos neke tehnologije koje su naslijedili od nokije nikad nisu uspjeli ispraviti stvar. Eto sad su imali priliku da poprave situaciju sa androidom. 

Recimo najgori telefon koji sam ikad imao u zivotu je bila Nokia 7 Plus. To je takvo nevidjeno smece bilo. Taj telefon je zamrzavao kad se brise aplikacija. Kad uradis clear data neke aplikacije kroz postavke, telefon opet zamrzne. Kroz dvije velike nadogradnje, samo su uspjeli da to umanje, ali je u konacnici problem ostao isti. 

Opet, odlican hardver, ali softver cisto smece. 

EDIT: Znam da quotam post od stare vijesti 4 mjeseca, al eto, kasno sam vidio. 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2025 22:00 (Indestructible).
16 mjeseci

delete

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2025 22:34 (SharkZ).

0 0 hvala 0
14 godina

Možda zato jer su se cijepili boosterima pa inside job?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2025 22:43 (ante_etna).

0 0 hvala 0
13 godina

2 0 hvala 0
12 godina
Indestructible kaže...

Recimo najgori telefon koji sam ikad imao u zivotu je bila Nokia 7 Plus. To je takvo nevidjeno smece bilo. Taj telefon je zamrzavao kad se brise aplikacija. Kad uradis clear data neke aplikacije kroz postavke, telefon opet zamrzne. Kroz dvije velike nadogradnje, samo su uspjeli da to umanje, ali je u konacnici problem ostao isti. 

meni je jedan od najboljih bio nokia 6.1, toliko da da sami nakon nje tražio čisti android i prešao na pixele zbog toga (i zbog kamere ofkors, jer je bila dosta loša na nokiji 6.1)

doduše, ja sam nezahtjevan korisnik kojem mob služi za pozive, poruke, tu i tamo koju slikicu i drkanje po interntu dok moram nešto čekat vani

ali onaj princip aluminijskog kućišta iz jednog komada, koji je ustvari blok aluminija cnc izdubljen, pa se unutra umeću dijelovi i na kraju lijepi staklo, mi je fantastičan

dakle, nema glupe sendvič konstrukcije, nema još glupljeg stakla odozada i to je bio meni doslovno nepoderiv i nesalomljiv mob

više puta mi je pao, nikad na staklo jer - ko šnita kruha s paštetom - uvijek pada na težu stranu, a zbog nepostojanja sendvič konstrukcije ništa se nije moglo razlohat od pada

dakle, još dan danas ne kužim zašto nitko ne pravi više takve mobitele, čvrste i praktične, pa čak meni i lijepe s tom keramičkom bojom na aluminiju

EDIT

ha, da nešto kažem i o 'premium' osjećaju...

daleko mi je bio više premium osjećaj držati hladni aluminij u ruci nego li današnja govna od mobitela koja htio ne htio moraš turit u ono silikonsko govno, pa 'premium' osjećaj imaš samo i jedino kad ga prvi put otvoriš nakon kupnje i kad mijenjaš maskicu, sve ostalo vrijeme u ruci držiš gumeni kurton... jebo ih premium osjećaj i staklo kao 'premium' materijal koji to nije bio više niti u doba starih rimljana

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.10.2025 6:37 (picajzla0707).
14 godina
Indestructible kaže...

Suradnja s Windowsom je bila logican slijed. Jer da su otisli na android imali bi isti OS kao i svi drugi. Gdje su danas HTC, LG, Sony? Prelazak na android nije uopste garantovao da ce opstati i vladati trzistem. 

Windows im je nudio ekskluzivu. Suradjivalu su usko sa Microsoftom, no u konacnici Mictosoft je zasro stvar jer se i sama Nokia žalila da Microsoftov softwer ne prati Nokijin hardver. Pa se desavalo da su neke Nokije izlazile sa starijim snapdragonovim procesorima jer sam Windows u tom trenutku nije podrzavao nove SD procesore. Zbog toga je najvise ispastala Nokia Lumia 1020. Kasnije i Lumia Icon/930 koja je izasla sa Snapdragon 800, dok je konkurent Galaxy S5 izasao sa novijim Snapdragon 801. 

Mada, u konacnici menadzment je bio prelos, toliko je prelos bio, da su cak sklopili suradnju sa HMD-om, koji se sastavio opet od finaca i bivsih nokijinih ljudi, posebno da napomenem da su uspjeli vratiti Juhu Alakarhu koji je bio fantastican inzinjer za kamere, i jedan od onih koji su radili na PureView tehnologiji. 

Cak i takav HMD koji je imao takvo ime iza sebe i jos neke tehnologije koje su naslijedili od nokije nikad nisu uspjeli ispraviti stvar. Eto sad su imali priliku da poprave situaciju sa androidom. 

Poklopile su naopako sve što se moglo poklopiti. Nije bilo sreće. 

Ono što me još više od Nokia-e zanima je Windows Phone. Volio bih biti u nekom paralelnom svemiru gdje je WP uspio. Obožavao sam taj OS i mislim da je imao jako puno potencijala. 
Samo da su developeri i useri prihvatili, imali bi sada još jedan odličan OS kao konkurenciju, i moglo se napraviti s njim ekosustav sa Windowsom kao i što je Apple sa iOS i Mac OS napravio. 
Ali, da je baba bila muško zvala bi se duško...

12 godina
bender_007 kaže...

piše u trećem postu, pokopan je isti dan kad je predstavljen

imao sam ga, tj. još uvijek imam, odlično osmišljen OS, pravi multitasking, bio mi ga je pravi gušt koristiti

WP od prvog dana nisam mogao smisliti, užasno ograničen OS, kao da ga je pisao netko tko u životu nije koristio mobitel

8 godina
bruno1026 kaže...
Teoretičari zavjera bi rekli da je namjerno uništena da europa (finska) nebi imala vlastiti mobilni os i cjelokupnu kontrolu nad njim. Bolje kad nad cjelokupnom mobilnom tehnologijom upravlja uncle Sam. Ali to su samo teorije zavjere, rekli bi neki...

Bilo je samo pitanje vremena kad će se jedan od vas probudit i ispalit jednu novu teoriju.... čudno da nije opet Soroš kriv, ili ljudi gušteri!

6 tjedana

Microsoft je jedan od krivaca za propast Nokije

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.10.2025 11:31 (Overlord123).

2 0 hvala 0
14 godina
Cordas kaže...
Indestructible kaže...

Poklopile su naopako sve što se moglo poklopiti. Nije bilo sreće. 

Ono što me još više od Nokia-e zanima je Windows Phone. Volio bih biti u nekom paralelnom svemiru gdje je WP uspio. Obožavao sam taj OS i mislim da je imao jako puno potencijala. 
Samo da su developeri i useri prihvatili, imali bi sada još jedan odličan OS kao konkurenciju, i moglo se napraviti s njim ekosustav sa Windowsom kao i što je Apple sa iOS i Mac OS napravio. 
Ali, da je baba bila muško zvala bi se duško...

Meni je Windows Phone 8.1 bio odlican. Brz, stabilan. Onako kako treba da bude. Windows 10 mobile je vec katastrofalan bio. Jednostavno bio je kao skroz drugi OS i nije uopste bio pravi Windows Phone. Dosta su isli ka androidizaciji i izgubio se onaj prvobitni UI i pravac. 

Ivan35 kaže...
bender_007 kaže...

imao sam ga, tj. još uvijek imam, odlično osmišljen OS, pravi multitasking, bio mi ga je pravi gušt koristiti

WP od prvog dana nisam mogao smisliti, užasno ograničen OS, kao da ga je pisao netko tko u životu nije koristio mobitel

Zapravo, i prije samog izlaska, Stephen Elop je rekao da je MeeGo mrtva platforma. To je uveliko ukopalo i prodaju Nokije N9. 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
16 godina

Prijatelj imao n900. Provjerite kakav je imao comunity i sto se sve njime radilo i moglo. Ali kada se globalne "zle sile" TM udruze protiv tebe a imas tako nesposoban i korumpiran menagement dati ishod je bio neizbjezan.

Nista novo pod suncem da onaj tko ima superioran proizvod propadne unatoc kapitalistickoj propagandi. 

2 0 hvala 0
13 godina
Ivan35 kaže...
bender_007 kaže...

Ja sam ga imao samo na htc hd2 :), to je bilo dobro vrijeme, na poslu me pitaju "dobro di ti je $##$# mobitel?" - rekoh, evo u ladici, boota se rom..Svaki dan po 2-3 roma

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice