GNOME - Drugačije i elegantno

poruka: 28
|
čitano: 5.080
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "GNOME - Drugačije i elegantno".
18 godina

Gnome na Fedori out-of-the-box je stvarno uvrnuto iskustvo koje nekog ko nije navikao ostavi u čudu.

Doslovno moras rucno dodati min/max/close buttons na prozore. Nista nema.

Ali par ekstenzija i radis s njim doslovno sta hoces. Windows 10, Windows 11, MacOS, Ubuntu like style...sta ti padne napamet uz: ArcMenu, DashToDock i DashToPanel.

Generalno sam odusevljen s Fedora Workstation. Znam da je i Fedora KDE Plasma odlicna, ali eto, instalirao sam ovaj i zaista zadovoljan.

Inace mi ovaj DashToDock MacOS stil izgleda jako lijepo, ali ne mogu reci da je praktican, pogotovo sto je kod mene 14" laptop. Uzme previse prostora po vertikali sam Dash, zatim top panel...Plus, kad otvoris app menu, prekrije cijeli ekran i nekako je ne bas najugodnije iskustvo, izbaci te iz "flowa". Zato mi Win10/11 start meni vise lezi. Na MacOS (pravom) su to malo u zadnjoj verziji popravili i ne otvara se preko cijelog ekrana, nego slicno kao Win11, ali i dalje nekako neugodno iskoci...

p.s. @mbaksa, napisao si da je Gnome zahtjevniji od KDE s resursima, zanima me odakle ti info, posto sam nailazio i na suprotne stavove (a izgleda mi i logicnije s obzirom kako je KDE nakrcan po defaultu).

btw, Odlicna serija članaka! 

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2026 12:05 (knight).

1 0 hvala 1
17 godina
Re: GNOME - Drugačije i elegantno
knight kaže...

..

p.s. @mbaksa, napisao si da je Gnome zahtjevniji od KDE s resursima, zanima me odakle ti info, posto sam nailazio i na suprotne stavove (a izgleda mi i logicnije s obzirom kako je KDE nakrcan po defaultu).

btw, Odlicna serija članaka! 

-svaki de u usporedbi s kde je zahjevniji ako želi raditi 'isto-slično' što radi kde, jer kde direktno koristi gpu-grafiku upravo za ono za što je gpu namjenjena, tj ne samo za interne potrebe neke apps-igre nego za sve, tj kao što nekad browser nije koristio gpu, sad koristi, tako os nije koristio gpu a sad koristi i tad je kde u prednosti, odnosno druga dva osa macos-win su upravo to, os na gpu fičeru metalgraphic-aero ..

-kad neki os, app ili de može koristiti manje resursa? kad je to važno? npr kad nemaš dovoljno rama.. vremena koja su odavno prošlost, tj hw koji nema te resurse, ili nešto starije +10god ili nešto klase pegla-tablet.. nešto što ne može niskozahtjevni gaming ili multimediju.. tj danas npr mobitel-tablet to može, npr glatko playati filmiće, jer ima odgovarajući gpu koji se bavi dekodiranjem kao h265.. imaš čip, radi, nemaš čip, teško tj tad cpu mora raditi i to, softmod, teže-sporije uz dodatne resurse koje mora imati-trošiti, jer sve što bilo koji čip neovisno zovemo li ga cpu-gpu, čip, radi, mora imati potrebne resurse za ram, a to je osim struje i storage-kapacitet tj ram i upravo zato se to naziva radna memorija.. pa tako gpu ima vlastiti ram-vram u kojem radi grafički dio... i sad pogodi, što je lakše, što zauzima manje resursa koje juzer-os ima-vidi, dok one u gpu kao da nema.. ima ram, os ga koristi, nema vram, nije to za copypaste, za os, to koristi apps kao igra ili sad ai, nvidia-cuda ili win-directx-opengl..

-lakši ili teži de? pogrešno stoljeće-kriterij.. prije gpu akceleracije za sve + internet, digitalizacija i multimedija koja se širi na sve kao npr tv program.. nekad je tzv video-kartica služila za gaming ili za konkretne video editore, sad služi za sve, sve apps os browser.. koriste te fičere kao što multimedija player to koristi i naravno apps kao acad-photoshop ili gaming..

-što može raditi bez gpu pomoći što se tiče performansi? ne igra-app koja traži top-performanse, nego nešto klase 'notepad-tetris' npr word, njemu nije važna snaga gpu ili multimedije.. on će raditi jednako prije desetljeća i danas, ali browser neće.. i nije riješenje koristiti drugi-stariji browser, jer je to samo 'player', sadržaj je ono što se promijenilo, requirementsi.. stari browser je beskoristan, stari word-tetris može, jer ne treba 'multimediju', ono što to traži mora to i dobiti kao kriterij za gaming, tj danas 'sve' ima takve gaming uvjete samo je pitanje koliko-više, npr traži li igra barem 4-8gb rama ili vrama ili više.. 

-česta laička greška, optička varka, kriterij footprinta, npr koliko neka apps zauzima storage mjesta na disku.. to je važno samo kao suma potrebnog storagea za tu apps da bi postojala-radila.. no za rad treba radni dio storagea.. igra traži recimo 10gb disk storagea, za apps-dll-texture-podatke.. toliko zauzima, neovisno jel to jedan file ili folder s tisuću fileova i kako ih podjelimo-nazovemo.. koliko će tražiti za rad su oni radni-uvjeti, npr cpu+gpu klasa-fičer, kao i količina rama-vrama i to je navedeno za igre-appse kod kojih je to važno.. naravno i ostale apps koriste, ali njihovi uvjeti su daleko manji-niži..

-tako neka apps može biti mala po storage-kapacitetu, ali može tražiti ogromne resurse za rad, tj to nije isto, to je odvojen uvjet, mada će nešto veće često logično i tražiti-nuditi više, npr texture za grafiku igre kao i glasovno-zvučni efekti.. neće tetris ili word tražiti 10gb storagea ili rama.. mada bi worddoc teoretski i to mogao no apps kao tetris čak ne može potrošiti byte više od onog što konkretno traži za rad.. tj možemo i to teoretski zamisliti-napraviti, npr kao history-undo, ono što recimo ima photoshop .. a to u radu traži odgovarajuću količinu memorije neovisno ram-disk jer ih može tako koristiti osim što je tad brzina-performanse lošije tj sama brzina tih memorija daje razliku u radu.. no teoretski svaka apps može tako trošiti memorije za undo, kao i kanta za smeće.. i ako beskonačno nešto radimo-igramo, tad možemo na taj način potrošiti bilo koju količinu memorije, no ta mogućnost tad nudi povratak-ispravak mada je za ovaj karikiran primjer besmislica tj zato se to u takvoj app ni ne radi.. ali radi se u photoshopu i sl. appsima u kojima se radi, u kojima možda želiš povratak-ispravak .. pa će tako word trošiti, prazan 'papir' sejvaš kao file je najmanji, zamislimo nula-bytea (ne može biti nula, ovo su samo nešto kao korisni podatci unutar filea).. natipkaš slovo, snimiš, sad je file veći za taj podatak, zauzima više storagea-footprint.. ali ne samo za taj jedan char$-slovo, nego i dodatne metapodatke kao font, boja, undo-redo.. razne dodatne mogućnosti kao kolaboracijski komentari i praćenje izmjena po verzijama što se na papiru-textu ne vidi ali je unutar dokumenta kao timestamp-kronologija.. i tako možemo natipkati-obrisati slovo, file će time dodatno rasti, neće se smanjivati na onu 'logičnu' početnu veličinu, jer ima interne history-meta podatke.. ok? a to je footprint, kojeg na storageu vidimo kao zauzeće, nevažno jel to vidimo kao apps ili dokument-file, baza..

.. sve je podatak, sve je neki zapis nula-jedinica na storageu pa i particija-folder su samo oznake binarni nizovi.. sve je file, *nix definicija :)

-u čemu je razlika linux distri? primarno u DE, tj zanemarimo appse i ono što appsi traže kao svoje pakete-sysdllove za svoj rad, npr apps calculator će tražiti neki dll za matematičke funkcije, za prikaz grafike buttona i displaya calculatora kao građevinski materijal prikaza na ekranu i nešto resursa za rad kao cpu snaga-fičer i potreban ram..

-distre su teoretski iste, tj linux je jedan, distre su samo nakupine raznih appsa koje teoretski mogu biti iste-jednake, ovisno što guru-programer koji to radi želi-treba po njegovom ukusu i potrebama... npr koje će pozadine dodati kao theme, npr slike prirode-krajolika ili obična popuna boje iz palete.. slika će tražiti neki storage resurs ovisno o rezoluciji, popuna bojom je samo podatak kao jedan byte naredbe.. os je isti, apps je ista, radi isto.. razlika je samo u izgledu ekrana-pozadine, pri čemu logično onaj sa slikom troši-traži više, zauzima više, no po svemu ostalom su isti.

-temeljna razlika, osjetnija, za distre je izbor DE, upravo kako ih evolucija donosi.. počne s osnovnim, s malo tad dostupnih resursa kao pentium-cpu s mmx2 fičerima, grafikom koja prikazuje mousepointer i sliku-rezoluciju koja stane u 250k a sve radi u npr 4mb, ne gb.. iz tih vremena, usporedite oseve, računala, npr commodore64-amiga-pc-mac, storage-ram-cpu-gpu razlike pa i dijagonale monitora i boje koje prikazuju, mono ili vga.. evolucija koja ovisi o hw resursima, tj soft može sve ali je ograničen hwom, soft traži.. pa onda dobije, naraste, evoluira, korisit..

-tad polako kreće grafika, gpu, kao zaseban dio, odvojeno od cpu koji je u početku radio sve, npr zvuk beep.. tj i audio kartica je dodana kao i cd, sve komponente, mreža.. i tad svaki dio raste za sebe, odvojeno, ne kao sve u cpu, nego svaka komponenta u it svijetu ima svoj razvoj, .. gledamo samo gpu u ovoj priči..

.. i tad dolaze prve 3d-gpu .. koje su u početku bile vanjske kutije, ormari veći od računala.. pa dolazi voodoo-3dfx s minigl portom tih radnih stanica (silicon graphicsa)..

-tad kreće ideja, želja.. KDE.

-no tad je gpu preslab, nedovoljan u usporedbi s današnjim, svih resursa po x-1000 puta manje nego danas.. ideja je ok, ali izvedba ne, tj osevi kao mac-win imaju jedan DE, kojeg razvijaju, jedan gazda + novac.. linux distre su stotine, svaki guru ima svoje želje-ideje.. i polovica uopće nema potrebe za grafikom, npr mrežni serveri..

-apps i frontend, client-server distribucija taskova, mreža.. modularnost neke apps daje mogućnost da karikirano, kao s igračkom-autićem bilo koju šasiju-motor spojimo s nekom karoserijom-izgledom, npr fićo na kojeg stavimo izgled ferarija.. to su front-back-endovi rada.

-gnome kao distra, zato jer ne traži posebne resurse, tad preuzima primat, ubuntu kao glavna distra (ne kao debian koji je temeljna).

-apps za rad traži fičere-dllove, za grafički prikaz, tj to je ono što na linuxu razlikuje appse, pod win-mac je jedan de, nema drugi, time nema tog izbora, kao kad su svi auti-motori dizelaši.. kad se ne nudi onaj drugi motor-benzin-dizel.. npr notepad ili tetris-word, će kao sys-app-backend dio pod svim osevima i deovima biti isti (hipotetski, ignorirajmo da nisu isti jer se povezuju s različitim fileovima.. kao što su svi šarafi-matice isti no nisu jer ima raznih oblika-dimenzija, funkcija i pravilo je 'isto'..), no frontend će biti različit, tj ovisan o gpu-de dijelu, spoju, kao driver-posrednik osa ako je na nivou osa..

-frontend kojeg juzer vidi na ekranu, logično za prikaz korisit gpu-ekran, razni de će isti osnovni program calculatora ili tetrisa ovisno o de prikazati na monitoru sukladno mogućnostima tog de, npr kao text-grafiku ili kao dugine boje.. tj to je ona osnovna razlika u distrama i zajednički dio, pa sve distre imaju 'iste' upute kako se nešto podešava-radi u terminalu, tipkajući, dok za frontend juzersku app to mora ići kroz de jer mora biti prikazano a tad ovisi o izboru de .. kojih ima na desetke, posljednje što se sjećam za npr fedoru nudi 14 deova.. i to je problem, tj apps osnovni dio traži jedan odgovarajući frontend dio-modul.. kao link-kompatibilnost-driver-spoj-adapter.. apps može biti za jedan de, za više.. ovisno o tome za instalaciju te apps imate popis deova tj uvjeta koje traži za rad.. pa tako calculator može biti za gnome ili za kde ili nešto desto..

-svedimo izbor na gnome i kde, .. kde je prvi, pravi.. no u davna vremena prerano, nedovoljno.. dok razvoj-evolucija hw nije došla do praga upotrebljivosti.. do tad je gnome bio 'bolji', radio je..

-sad je to kde, radi.. radi 'bolje', glađe, jer sad ima potrebne resurse, ima gpu.. i opet, serverski-file taskovi to ne traže, nevažno, a to je 90% linuxa.. koji kao server osevi ne moraju uopće imati de, juzerski dio, tj ne miješati clientske-juzerske oseve kojima je DE temelj-važan, desktop os i desktop računala ili da ne ispadne fizička razlika, laptop je u tome kao prijenosni.. tj prijenosna računala su samo klasa koja traži manje struje, baterija i prenosivost, no iz kriterija os-apps-gpu to nije važno, isto..

-u klasi desktopa ili osobnih-juzerskih računala, lin zauzima tek 2-3-4% .. win-90, mac 10 ili u usa-30-50.. tj mobilni dio kao mobitel je i to 'poremetio' na pc tržištu-brojkama-odnosima kao i pridošli android..

-u toj de klasi, 2-3-4%.. koje dodatno treba 'razmrviti' ponudom desktop-managera-guija.. deova.. onak, pitchkin dim :) .. biz želi veliko-masovno-zaradu i što manje posla-održavanja, + standardi a ne svaki za sebe.. uz evoluciju u kojoj je gnome bio bolji prije, sad bi logično to bio kde, no problem su navike i zablude, fahidioti koji ne znaju ništa ili koji misle da je ono do jučer i danas isto pravilo.. novo računalo, novo doba -> nova pravila, tj pravila su ista ali su se promijenile mogućnosti pa do browsera koji traže gpu akceleraciju i internet-multimedija je danas osnovni kriterij za juzerske stvari, neovisno pc-mobitel-mikrovalna.. pa tako 'stara škola' i dalje brije na npr gnome ili 'male' lake distre kao xfce.. tj ovisi što juzer teba-želi-radi, koja apps + navike, jer izbor je širok, osobna stvar.. a navike su veći problem pa i zablude ili neznanje..

-hoće li npr xfce biti bolji u nekoj kombinaciji? .. šleper služi prijevozu tereta, osobni auto prijevoz osoba, bus za javni prijevoz osoba, traktor za poljoprivredne radne potrebe, viljuškar za unutar pogonski prijenos itd.. sve to su vozila, osnova je 'ista' kotač, motor, volan, prijevoz-prijenos od točke a do točke b, osobe ili tereta.. ok? no to su različite namjene, različita vozila.. neće viljuškar-viličar biti bolji za prijevoz tereta od zg-do-st, prespor, to radi šleper.. ne auto-traktor, auto je nedovoljno nosivosti, traktor namjena-brzina.. mada teoreski može, može tako teoretski i motor-skuter, kojeg ćemo poistovijetiti s xfce desktop kategorijom.. tj može čak biti brži, pogotovo u gradu-gužvi, za odgovarajći manji teret, kao dostava pizze po kvartovima... ili čak za recimo telegram, kojeg bi željeli poslati iz zg u st, brže će to napraviti motor-moped-skuter-jurilica nego šleper.. i samo u takvom ograničenom scenariju nešto malo može biti brže za takav task.. pa teoreski xfce može imati upravo takvu ulogu, no to je specifično-rijetko-izuzetak.. većina a time i pravilo je u odgovoru šleper, odnosno klasični de kojeg više juzera točnije appsa koristi, multimedijalno, surfanje, gaming, grafičke-video apps kao acad-photoshop i video editori kao davinci.. to je šleper ili auto, ne motor.. tj auto-kombi-šleper je u takvoj usporedbi samo količina dostupnih resursa, klasa-snaga cpu kao koliko ima jezgara, klasa gpu koliko vrama i fičera, storage uz kapacitet i brzinu npr ssd vs hdd, i u tome je veći-jači=bolji.. može više, veći auto može prevesti veći teret ali za to treba jači motor i troši više struje-goriva.. top računalo zato ima jači cpu, jaču gpu, veći storage i troši više struje.. a kad je kriterij portabilnost-autonomnost kao mobitel, tad je potrošnja kriterij kao i dimenzije itd..

-i to je to.. tj može juzer birati, gnome, kde, xfce.. logično je kde, za većinu, promil će imati razlog za drugačiji izbor, no više juzera će birati po ponudi pozadinskih tema ili bez ikakvog kriterija-znanja, jer su im tako rekli ili jer su tako navikli, prvo što su probali.. npr kad netko izabere distru kao ubuntu ili fedoru.. tad ima i izbor DEova.. što će kliknuti, što će instalirati.. o tome ovisi što će mu biti navika, koje će apps instalirati i koristiti a tad već promjena nije čisto stvar izbora, jer tad već nasljeđuje te uvjete kao kompatibilnost za apps ili navika i potrebu učenja gdje se što nalazi po menijma kao kad promjenimo bilo što kao mobitel-tv-auto.. navika..

-moja preporuka, za većinu, kde-plasma.. distre nude, ostalo pročitati na distrowatchu pod opis i to je to.. za par minuta juzer može imati stikić, bootati i vidjeti .. tad može birati i znati što i zašto bira.

-elegancija? izgled kao mac? .. odavno, sve distre nude nešto takvo, imitacija win-mac.. pa i to da je ms-win s win8 imitirao izgled tadašnjeg ubuntua čak designom izgleda pozadine i osnovnim bojama theme.. tko koga i zašto imitira.. pa do rasporeda min-max-close buttona na lijevoj-desnoj strani.. smiješno je to danas navoditi kao fičer jer na lin je to od st.sedmog :) a kde može sve..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 mjeseci
Zaintrigiran Ajhašovim pišanjem da KDE više koristi VRAM memoriju grafičke kartice za obične zadatke kao i GPU samu , dok ostali DE-i se oslanjaju samo na CPU i RAM zato pročitah cijelu njegovu ilijadu do kraja. Malo sam kolegu izgubio kod šlepera i mopeda i tuden bih dodao da nisu svi vozači , recimo robotaxi nema vozača nego operatera za volanom 😅

Kako mi ubuntu 22.04. ide u zastaru sad samo radi ihuša želim dati šansu KDE DE i pokušati ću Kubuntu 26.04.

Razlog mi je što laptop ima 8GB RAM i sad već slabašan CPU pa želio bih da koristi više 2GB VRAM od grafičke , ako to zaista KDE bolje radi od gnoma 🤔

I ubi me zujanje ventilatora na ubuntu , laptop u idle a fićuka, win 11 daleko tiše radi, gotovo nečujno naspram ubuntu no možda sam ja nešto naštelao.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
18 mjeseci
Fedoru prije nekih 8 godina pokušao no nisam znao instalirati pa odustao.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
knight kaže...

Ne vidim da sam to igdje napisao - vidim samo da sam stavio potrošnju resursa kao minus GNOME-u, a nisam KDE-u (a nisam to stavio kao minus KDE-u jer njegove funkcionalnosti i mogućnosti opravdavaju potrošnju resursa). Ako kojim slučajem to i jesam napisao, onda sam se vodio onime što sam pročitao ili čuo na Internetu od iskusnijih korisnika, koji su to puno češće zamjerali GNOME-u nego KDE-u (barem kad su novije verzije KDE Plasme u pitanju). Ne mogu sam procijeniti kakva je situacija jer sam GNOME koristio samo u virtualci i za isprobavanje, znači nisam ga koristio dulje vrijeme za stvarni rad, i na stvarnom računalu.

Sad sam na čisto u virtualku instalirao Cachy KDE i GNOME te Fedoru KDE i GNOME (Workstation). Potrošnja RAM-a im je inicijalno slična - nekad GNOME zna trošiti malo manje, nekad KDE. U Fedori ispočetka GNOME troši malo manje, onda sam pokrenuo nekoliko aplikacija i ostavio ih neko vrijeme na miru i onda je GNOME trošio malo više - 2,16 GB naspram 2,03 GB, s tim da sam imao pokrenut Firefox s otvorenim bug.hr-om, btop u terminalu (ptyxis kod GNOME-a, Konsole kod KDE), file manager (tu recimo btop za nautilu prijavljuje 215 MB naspram 85 MB kod Dolphina) i editor teksta (217 MB gnome-text-edit naspram 84 MB Kwrite). Ako pogledaš zauzeće pojedinih aplikacija, čini se da što više aplikacija iz DE-a pokrećeš, to će GNOME zauzimati više RAM-a u odnosu na KDE. Ostavio sam onda još malo dulje, potrošnja kod Plasme pala je na 1,94 GB, a kod GNOME-a na 2,12.

Pretpostavljam da je problem (i) u GUI toolkitovima i možebitno šeranim bibliotekama (što se više dijeljenih biblioteka koristi, potencijalno će zauzeće memorije biti manje, jer neće više programa imati učitana hrpu istog koda, nego će taj kod biti zajednički kod unutar biblioteka). GTK s libadwaitom i ostalim stvarima potencijalno je rastrošniji od Qt-a i KDE frameworka.

Tako da pretpostavljam da iskusni korisnici oba DE-ova na temelju vlastitih iskustava smatraju da GNOME troši više, a čak i da troše podjednako, usporedba funkcionalnosti i konfigurabilnosti GNOME i KDE aplikacija to baca u bitno drugačiji kontekst.

18 godina
mbaksa kaže...
knight kaže...

Ne vidim da sam to igdje napisao - vidim samo da sam stavio potrošnju resursa kao minus GNOME-u, a nisam KDE-u (a nisam to stavio kao minus KDE-u jer njegove funkcionalnosti i mogućnosti opravdavaju potrošnju resursa).)

U pravu si - vidio sam pod minus "Trosi vise resursa" i shvatio sam to kao "Trosi vise resursa od KDE".

A iskreno, nisam pravio nikakva empirijska poredjenja KDE vs Gnome, cisto logicna pretpostavka jer ima puno vise opcija (i negdje sam procitao na Redditu sto ne mora biti tacno da je manje zahtjevan od KDE). Ali realno sa 32 GB na laptopu (heheh, da, kupio Zenbook malo prije ovog ludila s cijenama) ne bih mogao osjetiti bitnu razliku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.5.2026 12:00 (knight).
17 godina

+ čak je logično da osvježeni gnome (ili bilo koji soft, os, app..) 'troši' više, tj upravo razlozi za novije verzije-izmjene kao fičeri gpu-a su ono što se evolucijski mora dodati-uključiti a kod promjene imamo 'prve mačiće' vs već ispoliranog softa, optimizacije.. tj i teoretski će tad evolucijski novija verzija u početku biti 'najgora' po svim takvim kriterijima, potrošnji-performansama, dok ih se tad dalje poboljšava i nakon nekog vremena teoretski dostignu 'konkunreciju' ..

-tj ponovo povijesni podsjetnik, kde je bio kao ideja-želja prvi, ali u pogrešno vrijeme bez odgovarajućih hw-resursa, zato tad uskače gnome, tj distra-ubuntu koja je tih godina 'zakon' i sve radi.. npr 9.04-10.. kasnije od 12 kreću kemijanja i novi kde pokušaj, koji je do cca 2020te sazrio.. i od tad je kde u prednosti dok za gnome nema razloga.. osim što ima, tj ona ovisnost frontend appsa i guija-sučelja.. pa tko je desetljeće bio na gnomeu sad ima problem ako želi na kde, mada je linux jedan (os) de je različit.. tj isto računalo, isti os-distra, može imati više uključenih-instaliranih frontendova i prebacivati se po želji (od boot-logina..). .. i nastavak povezan s mbaksinim testom-usporedbom u virtualcima..

-virtualke, nisu dobre za takve testove, tj problem kriterija i znati-razumjeti razliku vm-fizički.. upravo u potrošnji resursa ali i mogućnostima..

-svaki vm troši manje resursa nego fizičko računalo.. za isti task, jer .. to je tako. tj ako uspoređujete os-računalo na kojem instalirate bilo koji os i ako na tom istom računalu u vm-u instalirate virtualni taj će trošiti manje resursa .. ali tad neće imati 100% mogućnosti hw, primarno gledajući gpu fičere.. kao da karikirano uspoređujemo dva ista računala u benč-gemingu samo s različitim monitorima tj rezolucijom ekrana, a za to vam je jasno da će tad viša rezolucija imati niži rezultat.. tj tad je jasno u čemu je razlika. .. vm dobija 'olakšani-optimizirani' pristup nekom fičeru, os to već priprema, npr kao da je netko nacjepao drva.. vs da morate u šumu po stablo kao preduvjet, više posla, teži task i troši više resursa.. itd.

-no bilo kakva kvalitetna-realna usporedba je problem početnog-glavnog kriterija.. npr usporedba desktop i laptop-prijenosnog računala, teoretski može biti isti hw, cpu-čipset-gpu.. no bit će optimiziran za manju potrošnju, manje kućište fizički ograničava proširenja i hlađenje, no daju portabilnost.. što je jači više troši a time gubi autonomiju itd.. dvije suprotne kategorije-namjene, šleper-traktor-bus-auto..

-krenuti od tog što je stvarno kriterij? potrošnja resursa? koliko je važno da neki soft troši (ili koristi, traži, utilizira, nudi mogućnosti..) 1gb rama ili 2gb? tj to su kriteriji iz prošlog stoljeća, kad rama nije bilo dovoljno, kao i serverski kriterij kad nije jedan juzer nego tisuće pa je svaki umožak nekog filea za storage važan na ograničenom fizičkom prostoru.. a banalno lako za vidjeti u čemu je greška, usporedba s igrom .. ako neka igra traži gpu s 4gb-vrama, ako druga igra traži 8gb.. kako ćemo to komentirati? .. da je manja bolja? ovisi.. tj možda ne korisit, ne traži sve fičere gpu, niža rezolucija, manje zahtijevno npr tetris-minecraft vs 3d-aaa fpsi.. naravno da je tetris manji, manje traži.. no manje i daje, auto troši manje od busa-šlepera.. naravno, .. a sve to su neki benčevi, pri čemu je potrošnja u pravilu zadnji kriterij, tj važan-glavni samo za prijenosnike, .. itd.. ok?

-tako da ja odavno ne gledam kriterij footprinta, pogotovo ne u takvim 'mikro' razlikama, zanemarivim.. mada ih 'gurui' uporno tako prikazuju hvaleći npr xfce.. no to je više dinamo-hajduk ili moj ćaća ima brkove.. kriterij, navike i zatucanost :)

+ a za kde ostaje banalna-teoretska prednost, tj os-frontend koji je rađen za korištenje konkretnih fičera kao gpu, će biti optimiziraniji, time jači-brži-manji.. ovisi što nam je važan-glavni kriterij.. tj tad je to nešto kao mac, macos.. koji su do jaja usklađeni, konkretan hw i os za njega... on koristi metal-gpu.. i to radi, tj zato kad se uspoređuje mac izgleda kao da on troši manje za bilo što, za isti task-soft na drugom osu kao win-lin.. npr za photoshop ili chrome.. upravo zbog gpu optimizacija i kde je nešto kao mac stanje no ne toliko pimplanja-optimizacija kao što mac ima, karikirano, kde lin je nešto kao 95% iskoristivosti maca.. razumljivo? :)

-ostali frontendovi mogu biti samo 'lošiji' tj ako troše manje, tad manje daju.. ne daju, kao što igra traži odgovarajuću gpu ili ne radi... a danas više nema razlike u hw resursu jel to za gaming ili video editing, sve je ista multimedija, samo je pitanje koliko jako-skupo je potrebno, pa tako za auto možemo reći da je dovoljna brzina 150, dok za f1 želimo +300kmh ali njega ne vozimo po cesti nego na trkama, čak bez prave ekonomske logike jer je za to preskup (prijevoz roba ili osoba-usluga..)..

-zamislite da je macos jedna distra.. koja bi lin distra bila najbliža, najsličnija macosu? kde i to ne po izgledu, jer svaka može mimikrijom imitirati izgled, nije stvar u buttonu, meniju, nego u načinu rada fičera tj korištenja hw i optimizacijama koje daju performanse ali i stabilnost bez bugova dok nešto novo uvjek ima početne probleme dok se ne ispolira..

-još malo o kriterijma nekih testova-benčeva.. :)

-npr, distra-a, je 'jača', jače 'turira' cpu-gpu, daje za recimo +5% bolji-veći rezultat benča, kao npr overclock, .. ali i troši toliko više (mada u stvarnosti nije linearno, tj veća snaga traži progresivno više uložene energije, gubitci.. i time veći minus potrošnje)... ako je glavni kriterij benča, koliko će dati fpsa, tad ta distra ili os-soft-driver-app.. jer je nevažno na kojem nivou uspoređujemo 'soft', mora biti pobjednik, tko prvi prođe kroz cilj utrke.. ne koliko je potrošio energije-goriva-resursa.. ok? .. osim kad je takva kategorija kao prijenosnici, kad je to važno kao kriterij.. tad će suprotno undervolt-underclock za -5% dati duži rad, autonomiju.. pri čemu ne mjerimo koliko je posla obavljeno, tj zamislite da je neki radnik sporiji, da umjesto 4h treba 8h za isti posao? tj nije samo duži rad-autonomija ono čime zaključujemo tko je bolji.. npr računalo koje idla, ne radi ništa.. će najduže izdržati na bateriji ako su svi ostali uvjeti isti-slični.. a to je najgori promašaj kriterija, jer nam je ono što ne radi ništa ekšli beskorisno, kao radnik zabušant koji spava ili nije na poslu.. :)

-pokušaj karikiranih primjera, kojima želim naglasiti koiko je važno znati kriterije kad se nešto uspoređuje.. da bi zaključak bio nešto korisnog vs promašaj.. a potrošnja nekog de je čisti promašaj u današnjim kriterijima.. tj to može biti samo za preslabo-staro računalo koje jednostavno nema dovoljno resursa i tad nam je ta granica važna, no tad iz drugih evolucijskih razloga kao internet u pravilu to računalo-os-nešto-soft.. nije upotrebljiv ili tek za specifične pojedine primjene, ne za većinu-masu.. npr server pri čemu neću ni instalirati gui :) i završiti karikiranim dokazom o promašaju kriterija da je tad ako uspoređujemo tko manje troši, takav de pobjednik mada ni nema de-juzerski dio.. kao auto(robo)taxi koji nema sic za putnika (vozača-osobu).. nego se robot vozika sam.. za utrke, običan auto izbacimo nepotreban teret kao stražnja klupa za putnike, time je auto lakši-brži, za trku je to ok.. no ako bi isto pravilo primjenili za bus imamo problem :) ... bus u kojem bi bio samo vozač, bez mjesta za putnike, je besmislen.. tj bus za trke bi bio takav, kvaka22-oximoronizam no i to je stvar kriterija i što u nekom trenutku želimo ili uspoređujemo.. bus bez sjedala za putnike i bez putnika će biti brži, trošit će manje goriva.. da, točno, kad bi gledali samo te kriterije čak bi izgledalo da je to bolje.. no podsjetnik, to je besmisleno za bus. ok? :)

-primijeniti 'isto' pravilo za kriterij osa.. ? nije lako, no tek tad rezultat-zaključak nešto znači..

+edit: .. i poveznica s prethodnim postom, potrošnja resursa-ram-vram..

-na odvojenom hw kao gpu, juzer u pravilu ne korisit v-ram kao ram, koristi ga igra-app ili cuda, ali juzeru i običnom pristupu gpu-ram nije dostupan kao cpu-ram.. tj prisjetimo se opet applea, maca, računala-evolucije i promjene dolaskom mobitela-ajfona.. minijaturizacija, SoC, integracija, zbog portabilnosit, zbog glavnog biza-mobitela.. i novi mac koji više nije x86-intel cpu-platforma, nego novi appleov m-arm-soc.. koji uvodi unified memoriju.. tj spaja ono što je za pc do sad odvojeno, brže-direktno, ram je opet samo ram, no brži, dostupan za sve taskove jer svi koriste isto kao struju-gorivo.. tj kod klasičnog pc-ja i komponente imamo npr gpu-nv s recimo 16gb vrama.. onoliko koliko taskova može obaviti i kad potroši 16gb to je to, granica performansi-requirementsa.. no novi mac te granice nema, tj nije to zaseban vram-ram, nego unificiran.. koliko ga ima toliko ga se može koristiti za sve-bilo što.. ne samo cpu ili samo gpu dio, tj opet su kroz SoC spojeni u jedan čip tj nevažno kako nazovemo pojedine dijelove sustava ili kako ga logički ili nominalno nazovemo-podjelimo.. čip je čip, nešto radi, nakupina tranzistora, registri.. mac s 80gb je tad jači nego cpu s 64-ram+16-vram.. i upravo tako napravljen uz optimizacije svega integriranog, što može biti u slučaju kompleta-platforme kao mac ili ajfon, no za pc komponente je sve odvojeno, mbo-cpu-ram-gpu... pc je lego-zdelanac-spoj svačeg, kao švicarski nožić univerzalni alat tek za prvu pomoć ako nemamo bolje, dok je mac-ajfon specijalizirani alat koji će jedan posao napraviti najbolje a za sve ostalo nije namjenjen npr otvoriti pivski čep :) ..

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.5.2026 13:01 (ihush).

0 1 hvala 0
11 godina

Nakon par ekstenzia gnome je jako dobar. Uz to izgleda lijepo i jako je stabilan.

Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
moderator
knight kaže...

A iskreno, nisam pravio nikakva empirijska poredjenja KDE vs Gnome, cisto logicna pretpostavka jer ima puno vise opcija (i negdje sam procitao na Redditu sto ne mora biti tacno da je manje zahtjevan od KDE).

Moglo bi se očekivati da je KDE zahtjevniji zbog više opcija i funkcionalnosti, no to bi vrijedilo samo kad bi bili bazirani na istom tehnološkom stacku. Ovako kad Qt + KDE framework omogućavaju aplikacijama manje overheada od GTK-a i svega što još GNOME uključuje u svoj stack, lako bi se moglo očekivati da KDE u konačnici ispadne manje zahtjevan, unatoč opsežnijoj funkcionalnosti.

Ne znam jesi li čuo za Electron tip aplikacija. To su ti programi koji su izrađeni web-tehnologijama (znači, tipično JavaScript, HTML, CSS) te dolaze s embeddanim web-preglednikom (u pravilu Chromeom), ili eventualno mogu koristiti sistemski web-preglednik. Znači, to su web-aplikacije zapakirane u desktop aplikaciju i samim tim moraju zauzimati mnogo više memorije i često su značajno sporije od nativnih pandana. Recimo Visual Studio Code je jedna od takvih aplikacija.

Suprotnost tome je recimo Notepad++, koji je za resursima vrlo nezahtjevna aplikacija, jer je pisan u čistom Win32 API-ju.

KDE i GNOME aplikacije su između te dvije krajnosti, s tim da GNOME, čini se, ima za resursima zahtjevniji tehnološki stack.

knight kaže...

Ali realno sa 32 GB na laptopu (heheh, da, kupio Zenbook malo prije ovog ludila s cijenama) ne bih mogao osjetiti bitnu razliku.

S 32 GB RAM-a razlika između GNOME i KDE DE-ova po potrošnji resursa ti je praktički nebitna. Bitnije ti je koliko ćeš prozora i tabova web-preglednika držati otvorenima, te koliko i koliko često će ih oni "suspendirati" kad misle da ti ne trebaju. To ti najviše ždere ne samo RAM, nego i VRAM (radnu memoriju na grafičkoj kartici)!

16 godina
mbaksa kaže...

...Znači, to su web-aplikacije zapakirane u desktop aplikaciju i samim tim moraju zauzimati mnogo više memorije i često su značajno sporije od nativnih pandana. Recimo Visual Studio Code je jedna od takvih aplikacija...

...kao radi offline pa bi to cak bilo aplikacija koja koristi web tehnolgogije, ali svejedno nemozes vjerovati... nisam znao, stvarno. Ustvari, zavrtili su win95 u browseru, sto je pricam...

mbaksa kaže...

...Bitnije ti je koliko ćeš prozora i tabova web-preglednika držati otvorenima, te koliko i koliko često će ih oni "suspendirati" kad misle da ti ne trebaju. To ti najviše ždere ne samo RAM, nego i VRAM (radnu memoriju na grafičkoj kartici)!

...isto ne mozes vjerovati, nisam imao pojma da moze dirat i VRAM. Kao nije puno, 90% ti je RAM - ali ako zafali - ovi ti sise VRAM... svasta.

Hvala za info.

17 godina

Kako odabrati najbolji AI za sažetke? Onaj koji je treniran na ihush tekstovima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2026 18:57 (Mandor).

5 0 hvala 0
18 godina
moderator
KIKI3ooo kaže...
mbaksa kaže...

...Znači, to su web-aplikacije zapakirane u desktop aplikaciju i samim tim moraju zauzimati mnogo više memorije i često su značajno sporije od nativnih pandana. Recimo Visual Studio Code je jedna od takvih aplikacija...

...kao radi offline pa bi to cak bilo aplikacija koja koristi web tehnolgogije, ali svejedno nemozes vjerovati... nisam znao, stvarno. Ustvari, zavrtili su win95 u browseru, sto je pricam...

Nisam ni ja znao kad sam prvi put probao Visual Studio Code. Onda sam jednom prilikom imao otvoreno par relativno malih projekata i zbog nekog razloga sam išao pogledati u Task Manager i šokirao sam se količinom RAM-a koju VS Code zauzima (bilo je u gigabajtima, ako se ne varam) pa sam išao potražiti čime je izrađen pa sam naišao na izraz Electron. Onda sam išao pogledati što je Electron i eto - framework za desktop web-aplikacije.

Postoji recimo i Tauri - nešto slično Electronu, ali bolje, jer kod Taurija backend svojeg programa pišeš u Rustu (kod Electrona backend je Node.js, odnosno JavaScript runtime), koji se kompajlira u izvršni kod, a frontend je web-sučelje (tipično to znači da se "izvodi" u Chromiumovom browser engineu).

KIKI3ooo kaže...
mbaksa kaže...

...Bitnije ti je koliko ćeš prozora i tabova web-preglednika držati otvorenima, te koliko i koliko često će ih oni "suspendirati" kad misle da ti ne trebaju. To ti najviše ždere ne samo RAM, nego i VRAM (radnu memoriju na grafičkoj kartici)!

...isto ne mozes vjerovati, nisam imao pojma da moze dirat i VRAM. Kao nije puno, 90% ti je RAM - ali ako zafali - ovi ti sise VRAM... svasta.

To sam isto saznao igrom slučaja. Naime, imam običaj imati otvorene desetke prozora u Chromeu (ili sad u nekom drugom web-browseru), s desecima tabova. Primjećivao sam da kad mi je učitan Chrome, ponekad sam imao problema s korištenjem DaVinci Resolvea za montiranje videa. Što sam imao učitano više tabova u Chromeu i što mi je projekt u Resolveu bio veći, to sam imao više problema. Idem onda pogledati zauzeće VRAM-a - ono, zakucano do kraja. Izađem iz Resolvea, zauzeće VRAM-a se smanji, ali i dalje je u gigabajtima! Ono, koji vrag?! Izađem iz Chromea i zauzeće VRAM-a padne na relativno nisku razinu. Tu smo, dakle... Danas se sve što se može sve više prebacuje na GPU i VRAM.

Uglavnom, možeš zaviriti u Task Manager ako si pod Windowsima, ili recimo Mission Center ili Resources pod Linuxom pa pod GPU možeš pogledati koliko VRAM-a ti je zauzeto kad ti je otvoren web-preglednik, a koliko nakon što ga zatvoriš.

12 godina

Hrpa aplikacija je napisana "u Electronu". Vrlo jednostavno ih je prepoznati jer i najmanje od njih pojedu u startz hrpu rama (obično u gigabajtima). To je jednostavniji i najbrži način da imate aplikaciju koja je cross platform i izgleda jednako i ima istu funkcionalnost na svim platformama.

Linux community obično bježi od njih osim ako nema alternative, zbog trošenja resursa. Pa sad zamislite da imate 4-5-6 takvih aplikacija koje rade istovremeno. Druga stvar sa sigurnosnog aspekta su daleko lošije nego nativne aplikacije ako ne znate ili vas nije briga što radite (SBOM etc).

No, ukratko, i GNOME i KDE su odlični, stvar je samo vlastitog izbora i što vam više odgovara. Osobno koristim GNOME, KDE mi nikad nije sjeo, i to od davne verzije 2, tamo davno početkom 2000-ih. No, moram priznati da bez ekstenzija ne bih baš bio sretan s GNOME-om i vjerojatno bi koristio nešto drugo.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 1
18 mjeseci
Ubi me kod gnoma rad s datotekama samo radi jedne stvari, znači obrišeš file i onda iskoči obavijest gore gdje već biram drugu datoteku ili file ... Onda čekam da ode obavijest ili moram klikati x da ju ukonim, ubi.

Ima li načina ekstenzija da obavijest bude negdje dolje ili da je uopće nema?
Nadam se barem da KDE toga nema ili nije do gnoma nego do dolphina.
18 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Ubi me kod gnoma rad s datotekama samo radi jedne stvari, znači obrišeš file i onda iskoči obavijest gore gdje već biram drugu datoteku ili file ... Onda čekam da ode obavijest ili moram klikati x da ju ukonim, ubi.

Ima li načina ekstenzija da obavijest bude negdje dolje ili da je uopće nema?
Nadam se barem da KDE toga nema ili nije do gnoma nego do dolphina.

Jesi siguran da koristiš Dolphina, a ne recimo Nautilus/Files? Jer Dolphin je od KDE-a. Kad u njemu brišem datoteke, ne prikazuje mi se nikakva obavijest. Kad kopiram ili premještam, onda iskoči okvir sa statusom operacije, gdje možeš vidjeti i graf brzine.

18 mjeseci
Da u pravu si skroz , na te sam mislio.
17 godina
Entry Point kaže...

..

No, ukratko, i GNOME i KDE su odlični, stvar je samo vlastitog izbora i što vam više odgovara. Osobno koristim GNOME, KDE mi nikad nije sjeo, i to od davne verzije 2, tamo davno početkom 2000-ih. ..

- 'prvi mačići, + neadekvatan hw za to doba.. tek od 3 je postao upotrebljiv ostalo je evolucija.. i 5 je već zreli proizvod koji radi upravo onako kako je i zamišljeno, naravno s današnjim hw do 10tak godina starosti.. cpu+gpu+resursi.. kao što su za sve oseve par desetljeća ekšli isti-slični npr minimalni uvjet za gui installer osa +512mb.. što je već smiješno i za većinu računala je 4gb realni minimum jer ni nema manjeg modula rama..

-naravno, onaj tko od prije koristi gnome, 90% da će na njemu i ostati.. ako ništa drugo zbog navike i već ima sva potrebna riješenja za ono što taj juzer treba-koristi, .. osim kad želi više iskoristiti npr davinci-gaming .. tad to uvjetuje izbor distir i tad prednost ima fedora-kde.. odnosno distra kao nobara, naravno izbor je i dalje na juzeru odnosno ovisi što korisit ili što apps koje koristi preferiraju..

9 godina
Sirotanovic kaže...
Kako mi ubuntu 22.04. ide u zastaru sad samo radi ihuša želim dati šansu KDE DE i pokušati ću Kubuntu 26.04. 

Prešao s Ubuntu na Kubuntu dobrim dijelom zbog KDE Plasme. Ne znam kako drugima, ali meni radi bez ikakvih problema ili posljedica po performanse. 

18 mjeseci
Možel li provjeriti dali kod KDE kad kopiraš neku datoteku izbaci obavijest u gornjem dijelu prozora da taman smeta za nastavak rada s datotekama ili fajlovima (copy/paste/cut).

Ili ostale obavijesti koje izbacuje , postoji li mogućnost da se metnu neđe dolje obavijesti da ne smetaju?
18 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Možel li provjeriti dali kod KDE kad kopiraš neku datoteku izbaci obavijest u gornjem dijelu prozora da taman smeta za nastavak rada s datotekama ili fajlovima (copy/paste/cut).

Ili ostale obavijesti koje izbacuje , postoji li mogućnost da se metnu neđe dolje obavijesti da ne smetaju?

Obavijesti (uključujući i kopiranje/premještanje) su mali okviri iznad sistemskog traya, znači dolje-desno, povrh sata. (na slici je Fedora 43 KDE)

12 godina
ihush kaže...

- 'prvi mačići, + neadekvatan hw za to doba.. tek od 3 je postao upotrebljiv ostalo je evolucija.. i 5 je već zreli proizvod koji radi upravo onako kako je i zamišljeno, naravno s današnjim hw do 10tak godina starosti.. cpu+gpu+resursi.. kao što su za sve oseve par desetljeća ekšli isti-slični npr minimalni uvjet za gui installer osa +512mb.. što je već smiješno i za većinu računala je 4gb realni minimum jer ni nema manjeg modula rama..

-naravno, onaj tko od prije koristi gnome, 90% da će na njemu i ostati.. ako ništa drugo zbog navike i već ima sva potrebna riješenja za ono što taj juzer treba-koristi, .. osim kad želi više iskoristiti npr davinci-gaming .. tad to uvjetuje izbor distir i tad prednost ima fedora-kde.. odnosno distra kao nobara, naravno izbor je i dalje na juzeru odnosno ovisi što korisit ili što apps koje koristi preferiraju..

Jesi li siguran da znaš o čemu pričaš? GNOME 2 je bio ultra stabilan, itekako adekvatan za svoje vrijeme, dok je trojki trebalo nekoliko godina da postane upotrebljiva, i to za najosnovnije operacije.

Uostalom Mate je spinoff GNOME 2, odnosno nastavak i dan danas je popularan.

Nadglednik dina
12 godina

Evo vam i nešto da vam da ideje za customizaciju: https://www.reddit.com/r/unixporn/ 

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 7:38 (Entry Point).
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Entry Point kaže...
ihush kaže...

Jesi li siguran da znaš o čemu pričaš? GNOME 2 je bio ultra stabilan, itekako adekvatan za svoje vrijeme, dok je trojki trebalo nekoliko godina da postane upotrebljiva, i to za najosnovnije operacije.

Uostalom Mate je spinoff GNOME 2, odnosno nastavak i dan danas je popularan.

Nastavlja se na tvoju priču o KDE-u 2.

Meni KDE nikad nije sjeo, look & feel mi je totalno stran i jednostavno mi je neprirodno sjeo. Sve me ometa, vizualno i mentalno: kursori, grafika, animacije, ...

GNOME s druge strane - ko budali šamar!

Također mi trebaju ekstenzije da dobijem što želim, ali s njim bar mogu, s KDE-om nema šanse.

Gledam te!
12 godina
Veliki Brat kaže...

Nastavlja se na tvoju priču o KDE-u 2.

Meni KDE nikad nije sjeo, look & feel mi je totalno stran i jednostavno mi je neprirodno sjeo. Sve me ometa, vizualno i mentalno: kursori, grafika, animacije, ...

GNOME s druge strane - ko budali šamar!

Također mi trebaju ekstenzije da dobijem što želim, ali s njim bar mogu, s KDE-om nema šanse.

I meni je tako isto. Točno isto. To ti je kao MacOS i Windowsi.

Problem mi je što trebam ekstenzije da dobijem ono što želim. Volim taj minimalizam koji GNOME nudi, ali vanilla mi je malo previše minimalna, sa premalo opcija za osnovnu konfiguraciju. Barem da su dock integrirali. Ili da su GNOME CSS integrirali blur, da ekipa ne treba izvoditi akrobacije sa javascriptom da bi blurao elemente shell-a.

Ali najjači su bili dok su izbacili 64px ikone u Nautilusu. One koje svi koristimo, pa su bile ili mikro ili ogromne . Morao sam skidati source Nautilusa, promjeniti file, i kompajlirati ga natrag da bi dobio 64px. Sve iz Ubuntu source repo-a da bi bilo kompatibilno sa distribucijom. I to je bilo prije 2-3 godine ako se ne varam.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 8:03 (Entry Point).
9 godina
Ne izbaci ništa u gornjem desnom kutu.

Jer sam preselio u donji desni kut.
17 godina
Entry Point kaže...
ihush kaže...

Jesi li siguran da znaš o čemu pričaš? GNOME 2 je ..

-kde.

12 godina
ihush kaže...

-kde.

Ma i on je bio dobar za svoje vrijeme, ali da, kde je popularan postao tek od trojke. 

Mislio sam da pričaš o gnome-u.

Nadglednik dina
18 godina
ihush kaže...
Entry Point kaže...
ihush kaže...

Jesi li siguran da znaš o čemu pričaš? GNOME 2 je ..

-kde.

Jesi li dobro? Sve okej?

Gledam te!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice