Fizičari matematički dokazali da svemir ne može bi

poruka: 43
|
čitano: 14.735
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Fizičari matematički dokazali da svemir ne može bi".
9 godina
Re: Fizičari matematički dokazali da svemir ne mož

Nije ni meni, hoću reći, koliko sam čuo, doslovno nemoš dobit odobrenje za znanstveni projekt ako nema nekog cost benefita od njega. Pa ti vidi koliko je onda javni i za javno dobro.

Ne možeš, kako su nekad za Sumamed radili, istraživati random sa prihvaćanjem činjenice da većina projekata neće uspjeti.

Nisam znanstvenik, pa ne mogu dati uvid, samo svi traže povrat investiranog, što u znanosti po meni ne bi trebalo biti tako, jer nekada se zalomi velik pomak od istraživanja koja nisu ciljana.

16 godina
Novice kaže...
.. nije mi logično da je veći broj privatnih od javnih.

nije to 'to'.. tj od kad je ujkosem skužio kako je lako javni-državni novac skrenuti u svoj privatni džep, radi to masovno.. kao i eu fondovi koji financiraju sve.. a to je sve formalno 'privatni biz' tj nešto što u 'poštenom' kapitalizmu ne bi bilo dozvoljeno, zabranjeno.. no jednom kad osjetiš pekmez na prstu.. pa svi koriste, uzimaju, .. npr eu novac za rimca, za poljoprivredu-poticaje.. javni novac za privatni biz.. upravo na dnevniku grčki primjer (ne samo mi.. svi, mi smo mala girica u moru kriminala..) poticaji i nepostojeći poljoprovrednici, kao i italija-palermo, najsiromašnija regija koja je zato dobila bespovratna sredstva no kad su završili u džepu mafije sad ih ta siromašna regija mora vraćati.. tj svi to rade, pa se gantlemanski-dogovorno ne vide, ne pitaju, kao za dizelgate, za bilo što.. no to je to, javni-porezni novac u privatni džep, dok će klasično za ove stvari pokrovitelj biti neka firma, farmaceutika, telekom, nešto.. ili hep-janaf-razno.. npr što je hep? ili što je hac, hp..? što s rimčevih 200m koje je prije par godina dala fonderlajkica plenkiju.. dok ministar više od proljeća ne želi ni pitati rimca za nešto, demonstraciju, račune ili povrat... a doći će i to.. tj bankovna kriza 2008me je ista stvar, za koju na zapadu nitko nije odgovarao osim par bankara na islandu.. (usa-uk banke..) .. onak, ili švic-banka.. pa i sport kao olimpijske igre.. sve gdje se vrte milijarde, ista stvar.

edit: ili ciriški sudarač čestica.. švica-eu, francuska-njemačka.. svi smo u tome, svako mali dio kolača-mrvice ili malo više.. pa se troši i ne pita, ako se ne varam plan je 60milijardi.. onak, desetljeće za trošiti ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2025 23:19 (ihush).
7 godina

Papir (tj. matematički modeli) sve trpi; da je Svemir beskonačan, da je konačan ali bez rubova, da je oblika sedla, da je oblika šuplje krafne, da je uvijen u sebe, da ima 15 prostor-vremenskih dimenzija, da je beskonačni multiverzum, da je simulacija, da je titranje heterotičkih struna na subatomskom nivou...
Jedino je problem što svi ti modeli ne mogu biti istovremeno točni, premda je matematika koja do njih vodi provjereno ispravna  

Sabine Hossenfelder ima na svom YT kanalu nekoliko zanimljivih osvrta o smeću koje se multiplicira kroz kvazi-znanstvene studije koje zapravo ne otkrivaju apsolutno ništa. Zato i nije baš jako popularna među kolegama u struci.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 6:20 (Al Crane).

8 0 hvala 2
13 mjeseci
Al Crane kaže...

Papir (tj. matematički modeli) sve trpi; da je Svemir beskonačan, da je konačan ali bez rubova, da je oblika sedla, da je oblika šuplje krafne, da je uvijen u sebe, da ima 15 prostor-vremenskih dimenzija, da je beskonačni multiverzum, da je simulacija, da je titranje heterotičkih struna na subatomskom nivou...
Jedino je problem što svi ti modeli ne mogu biti istovremeno točni, premda je matematika koja do njih vodi provjereno ispravna  

Sabine Hossenfelder ima na svom YT kanalu nekoliko zanimljivih osvrta o smeću koje se multiplicira kroz kvazi-znanstvene studije koje zapravo ne otkrivaju apsolutno ništa. Zato i nije baš jako popularna među kolegama u struci.

Ona bi trebala napraviti istražicanje koja opovrgava te studije i objaviti da bude peer review

17 godina

Sabine je već objavila video i o ovom radu, BS  9/10  , točno kako sam i mislio, bezvrijedan rad s hrpom krivih i besmislenih pretpostavki

3 0 hvala 1
7 godina
Novice kaže...
Al Crane kaže...

Ona bi trebala napraviti istražicanje koja opovrgava te studije i objaviti da bude peer review

Znanstvena studija koja pokazuje kako se potiču i množe besmislene znanstvene studije? To bi bila još jedna besmislica u nizu.
Gle, nije ona rekla ništa novo, ali problem za neke je u tome što je ona ipak neko aktualno zvučno ime jednako u znanosti kao i u javnosti, a našli su sebe u njenim generalnim kritikama.

Tekst iz 2016.:

"There's no shortage of warnings from the scientific community that science as we know it is being drastically affected by the commercial and institutional pressure to publish papers in high-profile journals – and now a new simulation shows that deteroriation actually happening.

To draw attention to the way good scientists are pressured into publishing bad science (read: sensational and surprising results), researchers in the US developed a computer model to simulate what happens when scientists compete for academic prestige and jobs.

In the model, devised by researchers at the University of California, Merced, all the simulated lab groups they put in these scenarios were honest – they didn't intentionally cheat or fudge results.

But they received greater rewards if they published 'novel' findings – as happens in the real world. They also had to expend greater effort to be rigorous in their methods – which would improve the quality of their research, but lower their academic output.

"The result: Over time, effort decreased to its minimum value, and the rate of false discoveries skyrocketed," lead researcher Paul Smaldino explains in The Conversation."
https://www.sciencealert.com/study-warns-that-science-as-we-know-it-is-evolving-into-something-shoddy-and-unreliable

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 17:42 (Al Crane).
12 mjeseci
Zaista je znanost otišla u nedorečeno banaliziranje, opet ćas iznimkama. Pa trebali bi se nekako ujediniti u istraživanja za dobrobit čovječanstva , znači ono što je bitno. Recimo moglo bi se kao u komunizmu proglasit petoljetke pa da se riješe neki krucijalni problemi 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Prije 120 godina najozbiljniji znanstvenici dokazali su da bi čovjek oslijepio da se giba brzinom većom od 50km/h... I da let strojem težim od zraka nije moguć.

1 0 hvala 0
13 mjeseci
ludi kekec kaže...
Prije 120 godina najozbiljniji znanstvenici dokazali su da bi čovjek oslijepio da se giba brzinom većom od 50km/h... I da let strojem težim od zraka nije moguć.

Nemam podatke ako je to bio znanstveni koncenus ali ne bi se čudio. 

Upravo to je najveća prednost znanosti konstantna promjena sukladno novim saznanjima.

7 godina
Pixel kaže...

Sabine je već objavila video i o ovom radu, BS  9/10  , točno kako sam i mislio, bezvrijedan rad s hrpom krivih i besmislenih pretpostavki

Baš sam pogledao, i premda mi mozak u ovom sitnom izmoždenom satu nije sposoban niti približno pohvatati sve detalje - 9 od 10 na BS-metru, LoL!!
Naravno, video ili blog ili kakav već monolog u bilo kom obliku nije isto što i peer-review znanstveni rad, ali elementarna logika nije to nikad niti trebala.

7 godina
ludi kekec kaže...

Ne bih rekao da je to dokazano znanstvenim postupkom čak niti po tadašnjim standardima, nego da su to samo neki tada pretpostavljali, tj. iznosili svoja subjektivna mišljenja - možda se i varam, bit će mi drago ako me netko argumentirano ispravi, nisam se stigao jako puno informirati o tom pitanju. Tko bi sve stigao saznati, čak i u ovom čudesnom informatičkom dobu svedostupnih podataka na samo nekoliko klikova mišem (do dodira ekrana još nisam stigao ).
Osim neke već rutinske AI, koja prorošta sve raspoložive podatke u pikosekundama a vrijeme je za nju beznačajan faktor . Oh kako zavidim AI zbog toga.

12 mjeseci
"I da let strojem težim od zraka nije moguć."
Ovi kao da nisu vidjeli pticu da leti ili Fausta Vrančića, nisu čuli za Da Vinci nacrte zrakomlata.
Zar su se mornari vraćali slijepi nakon jurnjave broda kroz oluju 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
14 godina

a po tebi fausto vrančić je LETIO??? 

ili ipak samo - PADAO?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice