Sinoć na rubu znanosti o hologramskom svemiru...ono ne žele prihvatiti najjednostavnije rješenje onda srljaju u glupost izmišljajući na razini religije...malo istine još više gluposti i lažii eto ideje...i ovo sa AI-em ono kad u dobro jutro hrvatska non-stop spominju AI...idu svi skupa na onu stvar...
Fizičari matematički dokazali da svemir ne može bi
- poruka: 43
- |
- čitano: 14.734
- |
- moderatori:
vincimus
Nemam pojma živimo li u simulaciji ili ne, možda, ne naginjem niti na jednu stranu, ali zanimljivo je razmišljati o tome.
Mislim da ovi nisu dokazali ništa jer mi se čini da imaju jednu fundametalnu pogrešku ili pretpostavku. Ako živimo unutar simulacije onda nam je na raspolaganju samo simulirana matematika, simulirana pravila, simulirana fizika, simulirana inteligencija. Zašto misle da bi tom simuliranim spoznajama bili u stanju razumjeti svijet izvan simulacije i kako funkcionira ida tamo ne postoje neka potpuno druga pravila, druga tehnologija, potpuno drugačija računala ?
Tj možda su dokazali da ne možemo biti sigurni jesmo li u simulaciji ili ne.
Al jedna zanimljivosta, kako su spomenuli da je esencija zapravo informacija, sad će još na kraju ispasti da je Biblija u pravu , "U početku bijaše riječ".
Zanimljivo pitanje je i što je zapravo simulacija, ako živimo u simulaciji mijenja li to išta, tj za nas je taj svivjet jednako stvaran jer smo mi proizvod te simulacije.
Neki problemi koje trenutno imamo u fizici bi se dali lijepo riješiti ako bi rekli da ćivimo u simulaciji (iako to zapravo nije pravo riješenje nego samo objašnjenje) , npr kvantna zapletenost i kako trenutno djeluje na velikim udaljenostima, ako smo u simulaciji i informacija o spinu je samo običan podatak za čestice u zapletenom sustavu, onda promjena vrijednosti spina na simulatoru je trenutna za sve čestice zapletenog sustava jer je to samo informacija, dva broje u memoriji simulatora.
Pitanja vezana za to živimo li u simulaciji su zapravo slična pitanjima postoji li Bog, tj je li nas netko stvorio i upravlja nama ili nema ničeg višeg, ovo je cijela stvarnost. Ali niti jedno od ta dva pitanja opet ne daje odgovor o početku svega, samo ga pomiče na drugi nivo izvan naše sposobnosti svhaćanja
Zašto imam neki osjećaj da se priča o nekim parametrima koje neznamo na osnovu parametara koje znamo?
Zašto bi se fizika simulirala na osnovu teorije koju smo mi uspostavili - to je samo naša teorija i ništa drugo?
I zašto bi simulaciju radilo "računalo" - isto naša tvorevina onako kako je mi shvaćamo?
na kraju su to vjerojatno sve skupa i nebitna pitanja jer bila simulacija ili ne život je i dalje jednako vrijedan bio produkt
simulacije, kreacije, evolucije ili bilo čega što na kraju krajeva se možda negdje spaja u istoj točki van našeg shvaćanja..
"Moderna fizika sugerira da čak ni prostor i vrijeme nisu fundamentalni, već da proizlaze iz nečeg dubljeg: čiste informacije" - pa ovo samo po sebi implicira da se radi o simulaciji...
Oni nisu uopće postavljali pitanje jesmo li mi u simulaciji ili ne, pod broj 1. Takvo bombastično postavljanje stvari rade mediji (šta bi drugo trebali, ustvari). Tako da bilo kakav komentar u stilu "i to su dokazali matematičkim alatima, uključujući i taj Gödelove teorem nepotpunosti, koji su dio ovo svemira tj. mozda dio ove slimulacije, što znači da njihov rezultat ne vrijedi". Normalno da ne vrijedi kad se tako postave stvari, u kontekstu pitanja jesmo li u simulaciji, u filozofskom kontekstu, u kojem istraživanje nije ni rađeno. U kontekstu matematičke prirode stvarnosti, možemo li matematičkom formulom opisat sve, njihov zaključak da stvarnost nije potpuno algoritamska i zahtijeva ne-algoritamsko razumijevanje (uuu... ovo je teški boost za religiju) je zanimljiv zato što je cilj u fizici naći veliku teoriju svega, što praktički znači sve svest na set jednadžbi, ili čak jednu jedinu jednadžbu koja opisuje stvarnost, i koja nam u teoriji daje moć da stvaramo svoje mikro-svemire. Puno zanimljivije, kao nekakav update teme koja se prati više stolječa u znanosti, lova na taj sveti gral, od tog filozovskog aspekta, koji je, ruku na srce, isto interesantan...može li ovo značiti da nismo u simulaciji, može, ako je matimatika temelj SVEGA, sve stvarnosti, znači i izvan simulacije, ako jest, ovo može (znači svejedno nije 100% sigurno) značit da nismo u simulaciji, bla, bla, bla, koga briga, doslovno ti je svjedno kako god bilo, ali eto, ako te veseli šta. 0-0.
"Moderna fizika sugerira da čak ni prostor i vrijeme nisu fundamentalni, već da proizlaze iz nečeg dubljeg: čiste informacije" - pa ovo samo po sebi implicira da se radi o simulaciji...
u ovom slucaju se, naravno, radi o informaciji u kontekstu kvantne fizike a ne informatike.
u ovom slucaju se, naravno, radi o informaciji u kontekstu kvantne fizike a ne informatike.
Sve ti je to isto. bit je bit, a nat je nat.
Znanstvenici, ali bome vidim ih dosta koji mi se prije čine kao fach idioti. Jer ne priznaju ništa što nije dokazano, a ne mogu dokazati niti kako to da oni uopće postoje. A postoje.
S druge strane spektra su ultra-religiozni, kojima bolje ne diraj u njigov set pravila kako Bog, Svemir, ili kako ga već nazivaju, misli i radi.
Po meni dvije strane iste medalje, yin i yang
I trebaju jedni druge da se nadopunjuju i fajtaju.
Kako sam ja shvatio dokazano je da algoritamska računala ne mogu simulirati stvarnost koju poznajemo. No poznajemo mi i nealgoritamska računala, samo mala buba u uho.
Kako se ono kaže - clickbait i možebitno bužanje proračunskih sredstava na trivijalne studije, teko toliko da pare ne ostanu ne potrošene.
U protivnom bi inače netko mogao zaključiti da se proračun može i smanjiti pa bolje i trivijalna studija nego suvišak u proračunu.
, a možda si samo NPC, pa nije bilo potrebe za svim tim detaljima 
Misli koje me stvarno onak uplaše prije spavanja, jel moguće da mi neznamo gdje smo, u čemu smo, jel moguće da je sve beskrajno, da je iza svemira beskrajna tama. Ako je svemir beskonačan, što postoji izvan njega? I opet, iza toga nečega, šta je. Scary as fuck.
Pitanja vezana za to živimo li u simulaciji su zapravo slična pitanjima postoji li Bog, tj je li nas netko stvorio i upravlja nama ili nema ničeg višeg, ovo je cijela stvarnost. Ali niti jedno od ta dva pitanja opet ne daje odgovor o početku svega, samo ga pomiče na drugi nivo izvan naše sposobnosti svhaćanja
Točno prekompleksno pitanje za čovjeka vlugaris, no ja sam 100% uvjeren da smo stvoreni 
Sustavi su previše dobro dizajnirani, previše je sličnosti sa klasičnom inženjerijom ili samo naša inžinjerija jasno govori da kopiramo prirodu koja nas okružuje.
Sa druge strane sve što poznajemo teži općem kaosu i raspadu, polaganom nestajanju, no nas i naš svemir nešto uredno održava na životu, stvari se uredno zanavljaju u nekom opsegu i navodno na eonskoj skali napreduju.
I kao sve je nastalo slučajno, neshvatljivo veliki broj iteracija, ali sa kojim ciljem, to nitko ne spominje. Zašto bi išta evoluiralo u kompleksnije sustave i organizme?
Vjerojatnosti kak ti dokazuju da je tome tako, samo su brojevi nebulozno veliki, toliko veliki da se LLMove neuronske mreže čine kao puzzle za djecu do 3 godine života. Samo treba puno vremena i jednom se poklopi.
Je moš mislit. BTW nisam religiozan i smatram da još uvjek samo grebuckamo po površini magičnog svijeta u kojem živimo.
-prevedeno-
U srži, Faizal i Krauss oživljavaju argument koji podsjeća na argument Lucasa-Penrosea (Gödel => um nije stroj), ali primjenjujući ga na svemir: Gödel => svemir nije stroj. To je fascinantan obrat: umjesto da smo mi posebni (Penrose je tvrdio da bi ljudska svijest mogla koristiti neizračunljivu fiziku), oni tvrde da sama fizika mora prihvatiti neizračunljivu istinu.
Citiram njihov rad: „Gödelovi teoremi o nepotpunosti, Tarskijev teorem o nedefiniranosti i Chaitinova nepotpunost uspostavljaju intrinzična ograničenja za bilo koji takav algoritamski program. Zajedno, ovi rezultati impliciraju da je potpuno algoritamska 'Teorija svega' nemoguća: određeni aspekti stvarnosti ostat će računalno neodlučivi i može im se pristupiti samo nealgoritamskim razumijevanjem.“ Zatim zaključuju: „Budući da bi svaka pretpostavljena simulacija svemira sama po sebi bila algoritamska, ovaj okvir također implicira da svemir ne može biti simulacija.“
Važno je pojasniti što ovdje znači „nealgoritamsko razumijevanje“. Pažljivo kažu da to ne krši znanost ili logiku; radije, to je dodatna vrsta uvida ili zaključivanja koja nije obuhvaćena izračunom jednog Turingovog stroja.
To bi se moglo usporediti s načinom na koji ljudi mogu prepoznati Gödelovu rečenicu kao istinitu izašavši izvan sustava, dok formalni sustav ne može. Oni sugeriraju da bi stvarnost mogla imati slično samoreferencijalno svojstvo gdje nijedan konačan formalni skup pravila ne pokriva sve pojave - potrebno je nešto dodatno (neizračunljivo).
Ovo je, doduše, pomalo filozofsko, i doista njihov rad ima filozofski okus za pismo iz fizike. Ali oni to povezuju s primjerima iz fizike: spominju neodlučivost problema spektralnog jaza (kao što smo to učinili u drugom dijelu) i tvrde da bi mogle postojati pojave (poput toga hoće li se širenje svemira završiti ili ne) koje su neodlučive unutar bilo kojeg algoritamskog modela kozmičke evolucije. Za njih to ukazuje na potrebu za meta-okvirom izvan algoritama.
Moj komentar; Njihov matematički dokaz testira nealgoritamsku prirodu stvarnosti, ne testira simuliranu prirodu (analogno računanje, kvantna neodređenost, ie. Heisenbergovo načelo neodređenosti itd. )
Na kraju rada Dr. Faizal sažima: „Svaka simulacija je inherentno algoritamska -- mora slijediti programirana pravila.
Ali budući da je temeljna razina stvarnosti utemeljena na nealgoritamskom razumijevanju, svemir ne može biti i nikada ne bi mogao biti simulacija.“
što se dogodilo?
jel irush umro ???
Dobro pitanje, možda je propustio temu pišući neku plahtu, a ihush ?
Ma nije , javit će se uskoro, navodno dogovara s bugom da zakupe dodatni server da bi njegov cijeli odgovor stao, trenutni server nema dovoljno memorije, ipak je ovo filozofska tema
Triggeri:
- Filozofija
- "Linux je OS kao i svaki drugi"

... ne nego se nema što pametnog za natipkat.. osim filozofirat :) ..
-pa i naslađivat' ili plakat' što je današnja znanost (pseudo-popularna-hype) postala.. od fuzije u tegli do quantnog tuneliranja multiverzuma.. onak, malo zaokruživat astronomske jedinice na neku zgodnu decimalu i time moguće promašaje tolerancije koje dozvoljavaju tumačenje po želji ili trenutnoj potrebi.. pa se svemir širi ili skuplja, onak, rezultat je veći ili manji od nekog x .. što na ćoravo bez znanja i čitanja zadatka može pogoditi i babavanga imajući pri tome jednake šanse kao cernov tim .. -plakat' .. ili prespavat do proljeća :)
edit: .. ili što kaže naslov-text? .. fizičari, filozofski, zaključili .. možda točno, možda opet približno-polutočno.. tj filozofskom igrom riječi i logike su 'dokazali' no to je samo teoretski-logički dio.. ne onaj tip dokaza koji se želi u znanstvenim metodama koji tad postanu činjenica vs trenutna hype interpretacija koja traži da se nešto piše, studije-radovi-projekti.. pa danas pišu plus, sutra minus, važno da se piše, ne što se piše..
Realnost je da je današnja znanost u svijetu financirana od i posvećena novcu.
Ako neko istraživanje nema potencijal za opariti investitora, neće ga ni biti.
Nije pravilo, ali je debelo tako postalo.
I nisu to moje riječi, to su riječi moje tetke koja je znanstvenik.
Nezz je li ovo pouzdan portal, ali primjer o čemu govorim:
https://www.logicno.com/zivotni-stil/znanstvena-istrazivanja-koja-financiraju-velike-korporacije-ne-ulijevaju-povjerenje.html
- daleko kvalitetniji izvor ti je Sabine Hossenfelder .. hozenfeldica zna što govori, kao i zašto.. no, svaki izvor može biti pogrešan i na kraju dođeš do 'vjerničkih' tema :) jer ne možeš sve stalno provjeravati..
edit: ... npr kad kaže da već pola stoljeća nema ničeg (novog) .. mlaćenje prazne slame, kao veći čekić (htc-švica..) no ništa novog, ideja ili riješenja nekog problema-pitanja... osim hrpe papira-radova koji su postali sami sebi svrha, sustav, novac-fondovi, koji traže radove da bi se dalje financiralo izdavanje radova.. a opet, sustav mora raditi, moraju dobijati plaću, svi.. nevažno rade li nešto 'pametno' ili su samo uhljebi-pragmatičari..