Naravno da imam mp3 player(e) iz onog vremena. I još rade.
Ali, najviše mi fali Bluetooth, koji u ona davna vremena nije još "bio in".
Nisam našao ni da ga ovaj podržava.
Naravno da imam mp3 player(e) iz onog vremena. I još rade.
Ali, najviše mi fali Bluetooth, koji u ona davna vremena nije još "bio in".
Nisam našao ni da ga ovaj podržava.
Baš sam razmišljao kako mi baš nedostaju playeri kakve takve kvalitete. Trenutno na tržištu postoje ili neki highend uređaji po par stotina eura, ili plastičoke razine Temu. I to ne treba meni - treba mi - za djecu. Trenutno koriste upravo jednu plastičoku s kojom nisam baš zadovoljan, ali ovaj od 55€ upravo ulazi u zonu "impulzivne kupnje". Naravno, bilo bi lijepo da ima i BT, jer djeca uglavnom slušaju na mobilnom zvučniku.
Ja razmišljam uzeti FiiO Echo obični, ali retro look.
Guangzhou Feiao Electronic Technology Co., Ltd.-ECHO
Odjepao sam Spotify/Apple Music, ne plaćam više supskripciju za glazbeni servis.
Ide offline slušanje glazbe na najjače.
Ili FiiO Echo DISK
Kinezi dominiraju.
- važniji podatak, interno 512MB (za razliku od externo-microSD do 256GB) negovoljno za raw-cd kao jedini razlog zašto nije barem 1GB..
- i moguć problem jer sd nema poklopac-osigurač.. lako umetanje ali i potencijalno gubljenje, u džepu i sl. za uređaj koji se koristi po džepovima i sl. bi morala biti neka klizna-zaštitna navlaka koja bi to eliminirala kao i pritisak buttona..
- slušalice? .. nigdje službeno (srećom amazon je informativniji, za razliku od ovakvih recenzija ili proizvođača..) .. 3.5mm ali tko zna, ne mora biti, pogotovo za ovakve uređaje u kombinaciji s mobitelima-laptopima.. može biti sve od 1,6mm-2-2x-3x-do-4.4mm .. ovisno što se sve i kako spaja, pri čemu samo navedu da podržava kontrole na žici, ali ne i to da su slušalice uključene u cijenu-komplet, što znači da ih treba kupiti ili imati..
- u vrijeme kad je ipak dominantan BT, npr za mobač-handsfree i sl. odnosno ako je kompatiblno s nekim slušalicama nekog mobitela tad treba to znati, jer i raspored-dubina jacka je važna, standardi, uz naravno promjer.. tj problem koji bi BT eliminirao bežično ali ga ne podržava, kao i praktičnost ako nešto kao walkman ima ili nema žice..
- cijena? preko 50€ je puno za uređaj te namjene-klase, nula previše, što će reć ako se zadrži duže od ljetnog hypea očekujte za 9,99€.. mada je u onom impulzivnom rangu u kojem će mnogi napraviti tu grešku i preplatiti, time smanjiti gušt jer to nije kao nekad na stol ćumeza baciti mobač i ključ mečke :) pa da se curice navlaže bogatstvom čobana s gađetom u selu :)) ..
- predviđanje? osim impulzivne kupnje, propast, promašaj, ni blizu mete-smisla-praktičnosti.. ne danas, u prošlom stoljeću možda, dok je najmanje važno što je to neki brušeni-tokareni aluminij.. tj što se danas navodi od teh.spec u medijma-reklamama a što nedostaje kao jack-specke za sluške.. bez čega nema ni korištenja osim ako spojimo na pc.. no koji smisao je tad imati walkman? -bedastoća neovisno o nostalgiji koja me gurne u čitanje reklame.. :)
Ja razmišljam uzeti FiiO Echo obični, ali retro look.
Guangzhou Feiao Electronic Technology Co., Ltd.-ECHO
Odjepao sam Spotify/Apple Music, ne plaćam više supskripciju za glazbeni servis.
Ide offline slušanje glazbe na najjače.
Ili FiiO Echo DISK
Kinezi dominiraju.
Gledam sestri kupiti player. I baš sam gledao taj Fiio Disc i Hiby R1. Najvjerojatnije ću naručiti Hiby. Nešto je jeftiniji, ali ono što mi više igra ulogu je stabilniji i zreliji softver kod R1 playera.
dupli post...
- važniji podatak, interno 512MB (za razliku od externo-microSD do 256GB) negovoljno za raw-cd kao jedini razlog zašto nije barem 1GB..
- i moguć problem jer sd nema poklopac-osigurač.. lako umetanje ali i potencijalno gubljenje, u džepu i sl. za uređaj koji se koristi po džepovima i sl. bi morala biti neka klizna-zaštitna navlaka koja bi to eliminirala kao i pritisak buttona..
- slušalice? .. nigdje službeno (srećom amazon je informativniji, za razliku od ovakvih recenzija ili proizvođača..) .. 3.5mm ali tko zna, ne mora biti, pogotovo za ovakve uređaje u kombinaciji s mobitelima-laptopima.. može biti sve od 1,6mm-2-2x-3x-do-4.4mm .. ovisno što se sve i kako spaja, pri čemu samo navedu da podržava kontrole na žici, ali ne i to da su slušalice uključene u cijenu-komplet, što znači da ih treba kupiti ili imati..
- u vrijeme kad je ipak dominantan BT, npr za mobač-handsfree i sl. odnosno ako je kompatiblno s nekim slušalicama nekog mobitela tad treba to znati, jer i raspored-dubina jacka je važna, standardi, uz naravno promjer.. tj problem koji bi BT eliminirao bežično ali ga ne podržava, kao i praktičnost ako nešto kao walkman ima ili nema žice..
- cijena? preko 50€ je puno za uređaj te namjene-klase, nula previše, što će reć ako se zadrži duže od ljetnog hypea očekujte za 9,99€.. mada je u onom impulzivnom rangu u kojem će mnogi napraviti tu grešku i preplatiti, time smanjiti gušt jer to nije kao nekad na stol ćumeza baciti mobač i ključ mečke :) pa da se curice navlaže bogatstvom čobana s gađetom u selu :)) ..
- predviđanje? osim impulzivne kupnje, propast, promašaj, ni blizu mete-smisla-praktičnosti.. ne danas, u prošlom stoljeću možda, dok je najmanje važno što je to neki brušeni-tokareni aluminij.. tj što se danas navodi od teh.spec u medijma-reklamama a što nedostaje kao jack-specke za sluške.. bez čega nema ni korištenja osim ako spojimo na pc.. no koji smisao je tad imati walkman? -bedastoća neovisno o nostalgiji koja me gurne u čitanje reklame.. :)
Da ocekuju "prospast" ne bi FiiO imao jos ovakih playera u svom arsenalu. Da ne pricam o drugim prozivodjacima poput Sony ili iPod modova koji lako pronalaze svoje kupce. U dobu kada telefoni dolaze bez micoSD kartica, pohranjivanje muzike na telefonu postaje itekako problematicno, te su ovi uredjaji dobrodosli.
Ovo je odlicna cijena, s tim sto je u HR ipak 69eura umjesto reklamiranih 55eura.
BTW vidi se i na slikama - 3,5 mm single-ended
-što se vidi na slikama? ili čemu služi npr tehnički opis-deklaracija, standardi i mjerne jedinice kao mm? tome da nagađamo?
-odlična cijena? .. kinez prodaje za 8 s dostavom, jači, s radiom, većim ekranom u boji, snimanje-diktafon itd.. bagatelna stvar čip i plastika, i naravno uz to jeftikaner kinez navodi slušalice koje dolaze u kompletu mada uređaj ima i interni zvučnik kao i BT-5 pa se može povezivati s bilo čime obostrano,..
-no osim prepucavanja čiji je veći ili tko misli pametnije o biznisu s kolačima koja je baba prošla u prošlom stoljeću, čemu služi članak-recenzija nekog uređaja? da bi o njemu saznali potrebne podatke ili ... npr koje slušalice su koristili, ako su uopće uređaj držali u ruci-testu ili copypaste nečeg s interneta.. pri čemu tokarenje aluminija nije neki kritičan podatak za player ili je? daje rezonantni filter bijelg šuma i hifi sorround bez zvučnika direktnom projekcijom na hipofizu kupca koji to plati .. ah, da kinezi su jeftikaneri, škart.. no gdje se proizvode isti uređaji? u švici? kenjtakiju ili zagorju? apple? .. onak, smisao ili što je kriterij-kritike?
-ako se tko pita, kina..
Iza uređaja Echo Nano stoji poznati kineski audio div Guangzhou FiiO Electronics Technology Co., Ltd.
+ Iako na kućištu i u marketingu dominira naziv SnowSky, to nije nezavisna tvrtka, već FiiO-ov interni podbrend (sub-brand) ..
- ovisno o izvoru, ima 256/512mb interne memorije, dok se na ovoj stranici navodi više uređaja i za retro-nano je navedena 4,4mm slušalica (kontrole).. dok se za ovaj model ništa ne navodi, možda je 3,5, možda 4,4.. možda su u šumici..
edit-2:
Kaos sa standardima kontrola na kabelu (CTIA vs. OMTP)
Nije dovoljno samo reći "podržava kontrole na kabelu". Postoje dva različita hardverska standarda za 3.5mm utikače s četiri pola (TRRS) koji definiraju kako žica prenosi signal za tipke i mikrofon:
CTIA standard (koristi ga Apple i većina modernih Android mobitela/slušalica).
OMTP standard (stariji standard koji su koristile Nokia, stariji Sony uređaji itd.).
Ako slušalice i player nemaju isti standard, tipke na kabelu neće raditi, a zvuk u slušalicama će biti izobličen (vokal će zvučati kao da je pod vodom) sve dok ne držite pritisnutu tipku za javljanje. Proizvođač je dužan navesti koji standard uređaj podržava kako kupac ne bi bacio novac na nekompatibilne slušalice.
-pojednostavljeno.. važnije bi bilo navesti koje slušalice su kompatibilne, dimenzija i standard, nego podatak o 'preciznom cnc glodanju'.. kao da postoji neprecizno ili je to rezonantna kutija hifija pa da je nešto bitno..
Da ocekuju "prospast" ne bi FiiO imao jos ovakih playera u svom arsenalu. Da ne pricam o drugim prozivodjacima poput Sony ili iPod modova koji lako pronalaze svoje kupce. U dobu kada telefoni dolaze bez micoSD kartica, pohranjivanje muzike na telefonu postaje itekako problematicno, te su ovi uredjaji dobrodosli.
Ovo je odlicna cijena, s tim sto je u HR ipak 69eura umjesto reklamiranih 55eura.
BTW vidi se i na slikama - 3,5 mm single-ended
Pa USB prebacivanje na mob, što nije to jednostvnije?
Ni ja ne shvaćam ovu poplavu nostalgije, po mom sudu bezraložne i koja na kraju stvara samo smeće.
Ali ajde, ako trčiš, voziš bicikl, možda kao zasebni uređaj ima smisla jer ne trošiš bateriju mobitela.
Djelom je i izdan u prokleto vrijeme, jer kao nekakav prijenosni SSD od 512GB (koliko je takav SSD koštao prošle godine) sa sviračem glazbe bi imao smisla, ali ovako kad je pohrana skupa i bez điđa-miđi...
No sve to ne opravdava neupotrebljiv ekran, ako je ciljana publika ona koja je 2000ih kupovala MP3 playere, velika većina sada ima problem sa vidom, pa je ekran trebao biti ipak malo veći i čitljiviji.
I tako, eto, nostalgični dječarac može doma imati:
- preskupe retro konzole
- preskupe walkmane
- preskupe discmane
- preskupe emulatore komodoraca ili čega već
- pa sad i preskupi MP3
I eto, hiljadarka otišla na realizaciju da čar nije bila u uređajima :D
Ja čekam retro MiniDisc Walkman da bude Frestajlo
Svaka roba ima svog kupca.
Ako ti se ne sviđa ili nećeš kupiti, reci to na drugi način bez da omalovažavaš druge, koji možđa eto i hoće.
Novci nisu problem, možda ne prvestveno. Problem je što ništa ne posjedujemo. Samo nam guraju pretplate pod nos i financiramo ogromne korporacije koje nam ne daju zapravo ništa.
Osobno smatram da su se svi toliko polakomili za novcem (Spotify, Netflix, Prime, you name it) da samo srozavaju kvalitetu sadržaja, tvorcima sadržaja plaćaju pišljivo ništa.
I mi što dobijemo? proizvod kojeg ne posjedujemo.
Osobno mi je dosta tog pomahnitalog kapitalizma i želim imati kontrolu nad sadržajem koji konzumiram.
I na kraju ono najbitnije, sadržaj posjedujem, bilo da sam kupio ili sam ga skinuo dostupnim kanalima.
...
-odlična cijena? .. kinez prodaje za 8 s dostavom, jači, s radiom, većim ekranom u boji, snimanje-diktafon itd.. bagatelna stvar čip i plastika, i naravno uz to jeftikaner kinez navodi slušalice koje dolaze u kompletu mada uređaj ima i interni zvučnik kao i BT-5 pa se može povezivati s bilo čime obostrano,..
...
Rekao si 8...
Elem, po ceni koju si naveo ne možeš kupiti ni USB-C na 3.5mm adapter sa tim DAC-om. Ni kod Kineza (svojevremeno uzeo na AliExpressu jedan takav). Uređaj nije namenjen slušanju muzike preko BT. Ideja je relativno jeftin gadget sa dobrim DAC-om, dakle žične slušalice. BT na takvom uređaju je delom nice to have, delom maši temu i predstavljao bi feature creep.
Dobar DAC + microSD + fora da se može koristiti kao eksterna zvučna kartica (tj kvalitetan izlaz za slušalice) + sasvim fer cena... Ne znam koliko ljudi danas želi takav uređaj, ali sam sveukupno prijatno iznenađen.
-dva za 16 .. jer je malo iznad free dostava 2€ ili moram pisati točan iznos u cent 1,99 i 16,16, jedan s dostavom +10 itd.. da je cijena i 20€ barem je sve navedeno, u kompletu slušalice i ima bt pa spajanje bilo čega nije problem, .. upravo suprotno smislu nekog članka-recenzije koji nam takve stvari trebaju navesti ako već u specifikaciji proizvođača-trgovca nema.. dati dodatne info ili što već.
+ čak ima i neki 'manual'-pdf.. nešto što extra za jeftikanere-kinu :) .. a dac, vjerojatno neki realtek, klasika koja radi u cijeni nižoj od pivskog čepa :) .. ali ni to nije sve!! (kao u pravoj tv reklami) .. ima i e-book txt reader uz radio-fm.. :)
+ 2-nešto dostava :) i lako je kad se traži naći jeftinije, meni je ovo bio prvi čisto za primjer.. i još me kopka želim li kliknuti ili isprazniti košaricu jer smeća imam dovoljno i bez kine :) i to dva, jer su đabe i lako podjelim prvom prolazniku ..
dac.. čemu? za hifi? za slušalice (prave?) tad treba pojačalo, ovo je za lakše-bubice.. ne vidim smisao u nekoj kvaliteti zvuka-dac-a u toj klasi uređaja.. istina, ovaj cl-ov je dobar.
-ono što mi 'smeta' u članku, ništa, nema podataka o slušalicama, nema kritike samo reklama? čemu? kao da će netko u nešto uvjeriti (ona o starom psu i novim trikovima ili promjeni mišljenja..) :)
-dok ovo kinesko govance ima i bt, uz to što dolazi sa slušalicama (smećem ali..) i ima neki jebeni teh.spec opis koji čak ne očekujem tamo, ali tu da, pogotovo jer nema slušalice koje tad moraš kupiti s rizikom da su nekompatibilne-pogrešne ili promašaj za neki fičer kao play-stop.. još više bez BTa, kao to je problem kvalitete u toj klasi-namjeni? ili cijena čipa? .. nije u novcu nego u bedastoći za taj novac..
Meni je smiješno stavljati ove generičke Aliexpres igračke u usporedbu sa ozbiljnijim DAP-ovima (pa makar to bio i osnovni Echo Nano).
Meni je smiješno stavljati ove generičke Aliexpres igračke u usporedbu sa ozbiljnijim DAP-ovima (pa makar to bio i osnovni Echo Nano).
-meni je smiješnije do otužno, kako netko mora biti za-protiv ovisno o strani ekipe na barikadi, ne o nečemu kao npr činjenica, konkretan teh.podatak, koje slušalice su kompatibilne za navedeni uređaj i čemu služi recenzija-članak pri čemu je uptino jesu li ga držali u ruci ili promomaterijali.. koji bi da su kvalitetni imali i taj podatak, ne nevažan o cnc preciznoj obradi.
-dakle, koje slušalice, koji standard?
-možemo tad i o trgovinama, neka 'prava', hifi, domaća, eu.. ili online? kina=loše? aliexpress=kina=loše? tko je proizvođač-brand? ili je cijena kriterij? ako želiš prodam ti govance za 80€ umjesto 8€.. ako platiš više bit će bolji? ili isti? tj što je ono što teoretski može stvarno dati razliku, kvaliteta.. bez teh.specifikacija osim cl-čipa i cnc-glodanja? čak ne navode količinu interne memorije, dok amazon navodi, no pogrešno ili kako koja serija-model.. pa je to 256-512mb.. ili ne valja ako je amazon, mada je isti uređaj? ..
-i to danas, retro-nostalgija, bez BT-a.. smisao? kao može poslužiti umjesto zvučne, kao adapter za slušalice ako računalo-laptop-mob nema .. kul, važan fičer, svi macjuzeri-ajfonaši će pohrliti kako bi imali privjesak-dongle na žici.. i naravno milijarde koje će tad biz zaraditi prodajući savršen uređaj koji čak može playati mp3 .. onak, može .. još bolje, kupiš onaj zidni gramofon i spojiš na njega, super kombinacija uz neki pokretni agregator i zid mogu služiti kao walkman za vinilke i imati odličan dac, pri čemu za hifi zvuk trebaš i pojačalo, zvučnike .. ili barem SLUŠALICE da bi nešto mogao slušati.. tj opet na početak, koje slušalice i čemu služi reklama, recenzia ili teh.spec i standardi.. da bi naveli cnc-preciznost ili da bi barem taj podatak naveli točno, ne što kaže amazon ili google uz možda.. i kad već podržava kontrolu kroz žicu koje slušalice su kompatibilne.. -znaš? -reci.. tj to je mogao-morao napraviti ovaj članak da bi tema imala smisla, a koji dac ili što misliš o kinezima ili trgovinama.. može, no zadržimo se na činjenicama, ono što nije navedeno i što ne znamo a nužno je za upotrebu, slušalice.. može? ili se nastavljamo smješkati... :)
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
-za mp3 je besmisleno inzistirati na negubitnim-lossless standardima, ima smisla za flac, ne za mp3.. a tad ako se koristi kao mp3-player može bt, naravno što noviji-jači-bolji.. 4.2-nadalje..
-i ono 'važno'.. za bt i bilo koju komunikaciju-standard, obje strane moraju podržavati da bi bilo upotrebljivo.. ne jedna, ne samo player ili slušalice, oboje.
-tj za bt je ograničenje propustnosti-prijenosa ono što spriječava negubitne, za sad.. moraju biti kompresirani-gubitni.. no kako se povećava brzina tako je sve bliže negubitnima-žici..
-no povratak na početak, kriterij, sve mane bt-gubitnog su nevažne ako se koristi gubitni kodek kao mp3.. kriterij može imati smisla samo za negubitne, na što dodati da je ovo ipak walkman, ne nešto za studijske kriterije pa je sve zadjedno u kontekstu kvalitete-vjernosti originalnog zvuka ili gubitaka besmisleno, nemjerljivo, neusporedivo.. glupost, hype i nostalgija na koju se računa za prodati koji komad..
bt verzije-standardi i kodeci koje podržava... + stalno računati da to mora biti na obje strane.
-4.2 = a2dp, sbc-aac, 5-5.2 povećava brzinu, domet.. moguće ldac do 990kbps.. 5.3 uvodi lc3 kao bolji od sbc na nižoj brzini i važnije le, manja potrošnja.. odnoso nešto kao zrelo doba, smisao.. jer takve stvari ne traže vjerniji zvuk-kvalitetu nego manju potrošnju u pokretu bez većih baterija tj autonomiju rada.
-bt, bilo koji bežični standard za bilo koju namjenu.. ima smisla kad nam treba autonomija, u pokretu, kad nam žice smetaju..
-obrnuto, u kućnom hifi centru, tv, guštanje glazbe.. ili profi studio, produkcija do izolirane sobe itd.. žice nam nisu problem, mada ponekad smetaju, nije problem ni struja-potrošnja, hlađenje, nije isto imati monitor zvučnike od više kilograma i oklopljene kablove na zidu-podu, ili slušalice na-u-uhu.. u šetnji, na bicu, mobač.. dva različita svijeta, kriterija, potrebe.. u koju spada nešto kao walkman?
-koliko je važan dac-čip i njegova teroretska kvaliteta kao -119db thd itd.. vs jeftikanera na recimo -98 ili -106db? koliko je važno za mp3 kompilaciju da slušalice prenesu 'originalni' zvuk recimo žicom ili bt-om i sbc-om? možemo li uopće primjetiti razliku a da nije sama razlika slušalica, ne prijenosa nego zvučnika koji je bolji-jači-nešto.. tj samo kad bi na istim dijelovima zamijenili žicu-bt i tako usporedili bi znali kolika je u žici-bt razlika, no kad su slušalice i zvučnik na njima tad to već ne možemo objektivno jer je zvučnik dio koji daje razliku kao i pojačalo-pretpojačalo pa može biti jače i sl. tj za usporedni test na vrhunskom sustavu se može spojiti žicom i usporediti, zatim umjesto žicom koju isčupamo stavimo bt-transmiter koji samo mijenja žicu, ne pojačalo-izvor i zvučnike.. i usporedimo, ta razlika je razlika-gubitak bt-a ovisna o standardu kojeg podržava i to bi bila realna razlika za moguć vrhunski negubitni zvuk u studijskim uvjetima testa.. no na wlakmanu je to besmisleno, nepotrebno ili dovoljno dobro zvuči..
-slušalice.. bez kojih nam player neovisno o kvaliteti koju daje dac ne vrijedi.. bez zvučnika nema zvuka, ono čemu je namjenjeno-svrha.. a slušalice jer je walkman, u pokretu + autonomija.. ok?
-tad ako već ne dolaze u kompletu, moraju biti navedene, koje, standard, a pogotovo kad podržava i dodatne funkcije, koje da bi radile naravno moraju biti podržane i postojati na žici-kablu-urđaju kojim kontroliramo npr play-stop-next-glasnoća.. nije isto 3,5 ili 4,4mm, nije isto 3 ili 4 polni jack, nije isto koji standard jer o tome ovisi što radi, kompatibilnost pa do lošeg rezultata koji možda poneko zamjeni za loš zvuk iz drugih razloga kao kodek ili bt.. nešto.. naprosto tad je kao da u benzinca usipate dizel ili obrnuto.. loš rezultat.. i naravno da to mora biti navedeno za auto ili player koji mora imati slušalice a ne dolaze u kompletu, što uvjetuje da moramo znati koje slušalice su kompatibilne .. ne na ćoravo.
-druga moguća uloga je koristiti ga kao adapter.. besmislena za walkman-autonomiju sasvim druga namjena-klasa-kriteriji.. i tko treba-želi nešto kao zvučnu karticu, kupit će zvučnu karticu, za isti i manji iznos, s više i jačim mogućnostima.. ne ovo govance, neovisno što je precizno obrađeno cnc-om :) ..
-ovaj uređaj, oko 50€, kod nas iznad 60€.. proizvođač kina, jeftikaner brand koji skuplja brandove iz razloga jer tako rade jeftikaneri pa je naziv brandova duži od uređaja ako bi čitljivim fontom to željeli napisati na uređaju.. (vidi naslov teme) .. i to vrlo ograničenih mogućnosti, samo žica, bez navođenja podataka za slušalice, dok ostala jeftikaner konkurencija nudi i bt i radio i diktafon i dolazi sa slušalicama i ugrađenim zvučnikom pa sve što može ovaj uređaj može i jeftikaner konkurencija + x-puta više, za desetinu cijene točnije 8€.. ili od 5-10 ovisno o danu ili sreći u traženju.. a to da je kinez-jeftikaner je problem? oboje su isti kinez, isto selo-pogon.. razlika može biti u materijalu kao plastika-aluminij, boji, obliku.. no rade isti kinezi u istoj kini-pogonu.. dok samo o željenoj klasi-kvaliteti ovisi i cijena ili izbor.. tj može se kupiti jeftino ili skuplje.. može pri tome biti isto-jednako a može biti skuplje-kvalitetnije, no bez uvjetovane kauzalnosti ili barem tehničkih podataka je o tome besmisleno govoriti, uspoređivati dva nepoznata skupa ne možemo.. itd.
-usporeba? npr današnji prosječan autoradio, 2din-7-9inča pa do 11 ovisno kakav je cockpit-mjesto za ekran i sl. s mogućnostima playanja svega, audio-video, naravno spoj mob-radio, poziv, bt, usb, svašta, za ajfon-android carplay, navigacija.. sve radi.. recimo da je to oko 100€ ili samo duplo od cijene ovog walkmana.. može i skuplje, može 200-više.. no i tad bi razlika u uređaju bila velika, samo cijena ekrana ili bilo kojeg fičera kojeg podržava, npr spajanje mobača što je zgodno za slušalice, u vožnji-hodu i kad dođe poziv.. neovisno bt ili žica, to je zgodan i važan fičer, praktičan.. no ovdje ga nema.. tj prodaje čistu nostalgiju i to za iznos koji je deseterostruko veći od realnosti.. kupit će samo onaj tko se zaleti-pogriješi i praktički će završiti u ladici ili smeću.. usporedba nema smisla s walkmanom, no ima kao uređaj-mogućnosti-cijena.. sama elektronika-čip su teoretski isti, mogućnosti, kao i dimenzije-periferija i osnovna logika da veći ekran znači i veći predmet-prostor-dimenziju, no kad se odbaci tad je 'isto'.. i SoC-čip je čip a tad je razlika tih uređaja u klasi i cijeni jasna-vidljiva.. govance traži količinu novca kojeg ne opravdava ničim, čak ni jeftine slušalice ne daju u kompletu... osim napomene o cnc-preciznoj obradi, kao da posotji neprecizan cnc.. :)
-da ima recimo 1gb interne memorije.. na koju bi tad mogli ripati raw-cd-audio (650mb=74min, 1gb je višak-zaliha..) i pogotovo zbog žice-slušalica što eliminira bt-gubitak, tad bi imali mogućnost džepnog playera-walkmana bez gubitaka, tj ovisno samo o spajanju na slušalice-zvučnik-sustav.. a dac je dovoljan mada bi možda tad poželjeli neki 'jači'.. i digitalni izlaz kao toslink-optiku.. no realnost ovo je ipak džepni walkman, ne nešto za takvu perverznu želju negubitnog hifija.. tj ništa nas ne spriječava da na sd-micro kartici od više stotina gb ripamo audio u željenoj kvaliteti i da ga ubodemo u bilo koji današnji sustav koji prihvaća sd kartice.. i slušamo, tj za prijenos je dovoljna sd-kartica, koju ovaj uređaj nema tj traži .. kao i slušalice.. mada ima nešto internog i to izgleda 256mb za storage što je ok za neku mp3 listu, ali ne za raw.. odnosno oko 20minuta.. i nejasno, taj dio se koristi za soft-os-rad uređaja, ažuriranja i sl. pa nije baš iskoristivo-raspoloživo, možda i nedostupno za takvo korištenje, nije navedeno-objašnjeno i može biti svašta, tj jedno je podatak da postoji a drugo je da se može i koristiti..
-a sve to bi teoretski mogli saznati u članku-recenziji.. kad bi mediji bili nešto informativno vs plaćeni oglas koji treba prodati robu neovisno što je roba besmisleni jeftikaner za koji se traži 10x iznos umjesto realnijeg.. naravno, takvi uređaji moraju biti skuplji od realne cijene, jer dio tog je i plaćena reklama-trošak.. za razliku od onih proizvoda kojima ne treba reklama koja će ih progurati-prodati i pri tome razočarati kupca-korsinika koji će tek tad otkriti rade li mu slušalice itd.
Na slijepom testu teško da bi skonto razliku.
-pogotovo kad bi kao 'slijepac' trebao ubosti slušalice.. koje rade, kompatibilne... a kojih nema u kompletu i ne navode podatke-standarde.. tad stvarno na slijepo kupac koristi, nadajući se da možda radi kao i možda radi button za play na žici.. audio kvaliteta-razlika u tom trenutku još nije dio testa, jer bez zvučnika-slušalica.. :)
Na slijepom testu teško da bi skonto razliku.
Iznenadio bi se koliko izvor zvuka može utjecati na određene slušalica. Sennheiser HD599 su bile jako mutne kada sam ih spojio direktno na matičnu koja je imala veliku izlaznu impendanciju, a ne radi se o high-end slušalicama. Jednostavno su osjetljive na izvor zvuka i treba im DAC sa malom izlaznom impendancijom.
Sa jednim HP laptopom sam isto imao problem. U usporedbi s high-end mobitelom, razlike u zvuku je bilo čak i sa običnim jeftinim in-ear slušalicama.
Teško mi je vjerovati da bi jedan "dedicated" MP3 player za entuzijaste koji se može koristiti i kao DAC imao istu kvalitetu zvuka kao generički MP3/MP4 player koji košta 10 puta manje, a nudi bezvezne feature kao što je ebook na ekranu rezolucije 128x160 i besplatne slušalice.
Čak i ako ne gledamo kvalitetu zvuka, Nano ima praktične kontrole poput zasebnog kotačića za zvuk, dok kod generičkih playera treba stiskati kombinaciju tipki.
Osobno sam pratio Echo Nano još dok je bio u najavi početkom godine i planirao sam ga kupiti jer mi je baš takvo nešto trebalo na putu do posla, ali me odbila jako mala autonomija od 6-8 sati.
Sam koncept minimalisitčkog MP3 playera mi je super. Ako Snowsky uspije riješiti problem sa autonomijom u nekoj od idučih verzija, definitivno ga imam u planu kupiti.
ihush, ovaj tvoj Gish gallop iznad uopće neću pokušavati secirati.
Netko tko se "razumije" u MP3 playere se uopće ne bi trebao pitati zašto player sa SD utorom koji može reproducirati FLAC ima samo 512mb interne memorije, a da ne govorim ovo o kompatibilnosti 3.5mm slušalica.
ihush, ovaj tvoj Gish gallop iznad uopće neću pokušavati secirati.
Netko tko se "razumije" u MP3 playere se uopće ne bi trebao pitati zašto player sa SD utorom koji može reproducirati FLAC ima samo 512mb interne memorije, a da ne govorim ovo o kompatibilnosti 3.5mm slušalica.
-ok.. 'nauči me' :) tj vidi naslov, članak-recenziju i podatke..
- nema 512mb, točniji podatak je 256mb, odnosno traženjem-google kaže da postoje.. i da se koristi za soft.. pa nije sigurno može li poslužiti kao storage.
- slušalice? tvoja potresna priča zvuka šenserica i dac-a.. nam govori što u kontektsu ove teme-članka ili dostupnih informacija kojima bi tehnički opis trebao čitatelju reći što je s čime kompatibilno, kao npr 3,5mm s tri ili 4 dijela jacka i recimo tssr ili barem kao radi na ejplovim-samsungovim-logitečovim.. možda na tvojim šensericama, možda radi, možda ne.. pa opet, čemu služi članak, reklama, teh-deklaracije ako ne upravo tome da nam to kažu.. ili da nam sad ti to pojasniš, popuniš praznine? help! :) .. uz nhf ako zvučim zajedljivo.. onak, za istač.. osim galopa, primjeti, početno je relativno kratko, naknandno kad se iste gluposti ponavljaju proširuje se i text-post u broju slova.. kako bi barem pokušao objasniti, kao i dio koji s ovim nema direktne veze o recimo BT standardima i lossy kompresorima dok nemaju negubitne..
-dakle.. kako bi ti slušao ovaj uređaj, čime.. ušima? .. možda sluškama, ako su kompatibilne, možda čak i korištenjem fičera na žici .. no za to nam treba tehnički podatak tj ono što podržava, dok podatak o preciznom cnc glodanju nije od koristi, osim za već spomenut feeling filtera bijeog šuma (ekšli loremipsum šala, sarkazam-vic..) .. :)
-danas uređaj koji nema bežično?
-džepni prijenosni mp3 player kojeg možemo koristiti kao adapter (kad uređaj nema npr 3,5mm jack..)? a svrha je player?
-ima kotačić.. imao je i prije +20god.. ono doba kad je to bilo aktualno.. hrpa takvih playera, čak rade.. onak, ništa posebnog, osim recimo pristojnog dac-a i cnc aluminija precizno obrađenog, uz cijenu koja je za decimalu promašena no legitimna jer svaka roba nađe kupca pa ponekad i besmislena ili preskupa.. :)
-jesi li siguran da bi na blind testu razlikovao kvalitetom zvuka takve uređaje, bez gubitka kompresorom vs recimo žice ili bt.. najskuplji i najjeftiniji? barem u odnosu 3:7 da nije baš 50:50% na ćoravo ..?
-i opet, ponovo.. najvažnije pitanje, ako ti je bitna kvaliteta, zvuk.. koje slušalice? jer bez njih nema ni zvuka, neovisno što ima kotačić ili što je cnc-precizno obrađen aluminij ili količina rama-sd.. čak ni to jesi li snimio sadržaj kao mp3-128 ili neki drugi format, jer je primarno mp3, znači gubitni-lossy, znači da može jednako biti i BT tj žica mu ne daje tu prednost ako je izgubi na samom mp3-formatu, ni teoretski odnosno isto je.. pa tad, ako si već hifi znalac, kao što izgleda jesi po broju hd-599.. možda i to objasniš kako bi i mi nagluhi i neuki naučili i znali.. barem kad kupujemo što tražiti .. ćevapi s lukom i pivo ili player i ove crvene slušalice ili treba reći ove 3,5 četiripolne trrs-ctia s buttonima za play-stop kad ih već podržava na recimo .. nešto što u svakoj tehničkoj dokumentaciji ozbiljnog uređaja naprosto mora biti navedeno, kao i na kojoj struji-utičnici radi, npr euro-230v ili usb-c.. :) no ako to nije dovoljno jasno, što se recimo navodi u drugim kvalitetnim uređajima takve klase.. npr gramofon i zvučnica, mc ili mm .. pojačala, microfoni, npr xbalansirani s fantomskim ili jeftikaner? .. što se s takvom opremom jednostavno mora navesti kao deklaracija-teh.spec?
.. a u ovom slučaju za slušalice jednostavno tog nema.. ozbiljan-kvalitetan uređaj? -smiješno.. :)
-ili kako to radi pravi proizvođač? sennsheiser kad ga već spominjemo? navede 6,3 i adapter na 3,5, kao i kabel na 4,4 .. s razlogom navede. ne neko cnc-glodanje ok?
-kao što tad u speckama za bežične BT nađeš da podržava npr SBC ili aptX-LL, standardi.. ono što u speckama mora biti navedeno, za žicu-kabel recimo fizičke dimenzije a za bežične standard ..
-kod jeftikanera to ne nađeš, čak ni neki support-upute-info.. a u ovom primjeru što imamo navedeno i kako tad 'kvalificirati' takav uređaj, kao profi-kvalitetno-standardno ili kao jeftikaner pri čemu je cijena promašena.. onak, što je kriterij? kvaliteta zvuka? kojeg zvuka...?? ili moram ponovo-ponoviti.. slušalice?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
ihush, imaš specifikacije na stranici proizvođača, do koliko ohma su podržane slušalice, koja je snaga, koji DAC se koristi (a nađe se i ponešto recenzija; ukratko, sa audiofilskog stanovišta, ništa specijalno, al' za cenu više nego korektno, najbolje se slaže sa manjim bubicama, no "poteraće" i veće i ozbiljnije slušalice, no tad baterija neće baš mnogo trajati), dovoljno da napraviš kvalifikovanu odluku za kupovinu u ovoj vrednosti.
Mada, ti si čovek nove generacije i, kako si objasnio, ne možeš zamisliti da te neki kabl omotava i sapinje, i držiš se BT-a, a kabl ti je deal breaker za uređaj koji se koristi u pokretu, i to je ok, ne moraš dalje objašnjavati.
Na kraju naručih ovo na AliExpressu (živim u nedođiji u koju FiiO ne šalje, a bome i na Amazonu stoji "ne šaljemo ovaj proizvod u Vaš region", dok su na eBayu preskupi). Za sada me košta 39€ sa shippingom, videću šta će carinski organi da dodaju na to. Možda je impulsivna kupovina, realno otkad aktivno vozim manje slušam muziku u pokretu sa prenosnih uređaja, ali spram cene mislim da je korektan gadget.
EDIT: @Sirotanovic Siguran sam da ima, uglavnom sam ih viđao u obliku "behind the ear" slušalica, mada ne znam ima li neki model za preporuku.
ihush, imaš specifikacije na stranici proizvođača, do koliko ohma su podržane slušalice, koja je snaga, koji DAC se koristi (a nađe se i ponešto recenzija; ..
-točno.. i što u tim podatcima fali? uopće ne govore i slušalicama, 3,5mm i standardu, kranje blentavo, čak ni ostale recenzie-google ne daju teh.podatke važne za kupnju slušalica, bez kojih player nema smisla dok poneki izvor kao amazon navodi pogrešne podatke o 512mb pa sve što nije službeno nije korisno.. osnovni podatak nema, kompatiblne slušalice uz nadu da rade 'obične' što god to bilo, no tad nema fičera nest-stop itd.. onih dodatnih buttona na žici koji su navedeni i već zato bi to moralo biti konkretno navedeno u teh.spec, ne reklama o preciznom tokarenju na cnc-u, ista kategorija preciznog izračunavanja na calculatoru.. jer nema nepreciznog :) ..
-znam da postoje razne slušalice, dimenzije-standardi.. pa ako ne rade jedne znam što tražiti-probati, prosječan kupac zna što? snaći se? i to platiti ipak previše za tu klasu čak kad je nostalgija-reflex u pitanju..
-ne, nije mi problem žica, ne prigovaram tome da nema bt, nego da je to danas normalno i dovoljno kvalitetno za mp3, tj bt kritike na lossy imaju smisla samo ako se želi slušati odgovarajući izvor, a ovo je mp3 player-walkman.. ne hifi studio monitor.. smisao... i tad žica gubi i tu prednost teoretske kvalitete negubitnog kompresora ako se sluša mp3 jer je isti gubitak tad u samom formatu i tad je opet logičnije bilo koji drugi uređaj s BTom, pogotovo gledajući današnje mobitele, autoradije i sve ostalo oko nas, zvučnike, bilo što.. ono što prije par desetljeća kad su takvi uređaji bili popularni nije postojalo no to ne znači da su dobri-bolji i sl. .. naprosto nostalgija-reklama + cnc precizno glodanje, .. bez da navedu konkretno slušalice-standard 3-4 polni i dimenzije 3,5mm nego se to mora tražiti-googalti .. a ni nakon traženja nemamo taj podatak, s kojim slušalicama je uređaj kompatibilan jer nigdje nije navedeno.. možemo samo nagađati, .. pa tad čemu služi članak-recenzija ako ne da nam upravo takve stvari otkrije?
-smisao svega.. uređaja, specifikacija i članka?
-ili ima li netko u temi tko konkretno zna, ima podatak, koje slušalice su kompatiblne? tako da ako netko kupi (i preplati) da barem zna što još mora nabaviti da bi uređaj radio.. tad forum-tema ima neki smisao, bez tog.. -ništa.
**
edit: umjesto svađe o ćaćinim brkovima, možda nešto korisnije, na linku-recenziji koju sam već daoje navedeno, 3,5mm SE jack, što znači normalan tripolni TRS.. a u članku je opisano da podržava i dodatne kontrole, što znači da uređaj podržava i 4-polni TRRS .. ali to je sve 'iz druge ruke' može i ne mora biti točno, jer nije navedeno na stranici proizvođača..
-zašto tog podatka nema u teh.spec proizvođača?
-nasuprot tome, ono jeftikaner govance uredno navodi 3,5mm i dolazi u kompletu sa slušalicama, + ima bt i ostale mogućnosti kao radio za 8€.. jeftikaner uredno navede potrebno, nešto što želi biti 'kvaliteta' i skupo ne navede? meni to nije ok.. :) i to ne znači da je jeftikaner dobar-bolji ili da ovo nije kvalitetan uređaj.. no moraju znati što rade kao i navesti specifikacije ako misle biti neki brand, do tad su samo promo i nostaglični hype za impulzivnu kupnju..
ihush, ako nisi u stanju danas sa svim AI-jem i tražilicama pronaći informaciju koje slušalice su idealne za Echo Nano, onda stvarno ne znam.
Evo, Googlam umjesto tebe "snowsky echo nano which headphones", stisnem enter i dobijem AI odgovor:
The Snowsky Echo Nano works well with easy-to-drive in-ear monitors (IEMs) and low-impedance wired headphones using its standard 3.5mm headphone jack.
Compatible Headphones and IEMs
• In-Ear Monitors (IEMs): Models like the Kiwi Ears Cadenza, FitEar x QDC EX, or similar low-impedance IEMs pair easily, offering clean sound and plenty of volume headroom.
• Over-Ear Headphones: The device delivers up to 120mW–125mW per channel into 32 ohms, meaning it can drive everyday wired over-ear headphones like the Beyerdynamic DT 770 (80 Ohm) or the matching Snowsky Nature dynamic-driver over-ears.
What to Keep in Mind
• Connection Type: It features a single-ended 3.5mm jack and does not support 4.4mm balanced cables.
• Power Limits: It is designed for portable efficiency and cannot power extremely demanding or high-impedance headphones.
• No Bluetooth: The Echo Nano does not have Bluetooth, so you must use wired headphones.
Dakle, obične flathead (poput KBEAR Stellar) i IEM (recimo 7Hz Salnotes Zero, Moondrop Chu i takve) slušalice su ok, naglavne slušalice su isto ok ako su sa manje Ohma poput Snowsky Wind, Koss Porta Pro, Moondrop Old Fashioned...
Nemoj očekivati od prijenosnog mp3 playera veličine upaljača da će tjerati HD600 od 300 Ohma.
Tu se nabacuješ sa nekakvim izrazima, milimetrima, inčima, megabajtima, polovima, TRS-evima i pišeš postove od par tisuča rijeći kao da se radi o atomskoj bombi.
Kupiš MP3 player sa 3.5mm utorom, u njega uštekaš obične slušalice sa 3.5mm jackom i slušaš. Kakva jebena filozofija ti treba?
ihush, ako nisi u stanju danas sa svim AI-jem i tražilicama pronaći informaciju koje slušalice su idealne za Echo Nano, onda stvarno ne znam.
Evo, Googlam umjesto tebe "snowsky echo nano which headphones", stisnem enter i dobijem AI odgovor:
The Snowsky Echo Nano works well with easy-to-drive in-ear monitors (IEMs) and low-impedance wired headphones using its standard 3.5mm headphone jack.
Compatible Headphones and IEMs
• In-Ear Monitors (IEMs): Models like the Kiwi Ears Cadenza, FitEar x QDC EX, or similar low-impedance IEMs pair easily, offering clean sound and plenty of volume headroom.
• Over-Ear Headphones: The device delivers up to 120mW–125mW per channel into 32 ohms, meaning it can drive everyday wired over-ear headphones like the Beyerdynamic DT 770 (80 Ohm) or the matching Snowsky Nature dynamic-driver over-ears.
What to Keep in Mind
• Connection Type: It features a single-ended 3.5mm jack and does not support 4.4mm balanced cables.
• Power Limits: It is designed for portable efficiency and cannot power extremely demanding or high-impedance headphones.
• No Bluetooth: The Echo Nano does not have Bluetooth, so you must use wired headphones.
Dakle, obične flathead (poput KBEAR Stellar) i IEM (recimo 7Hz Salnotes Zero, Moondrop Chu i takve) slušalice su ok, naglavne slušalice su isto ok ako su sa manje Ohma poput Snowsky Wind, Koss Porta Pro, Moondrop Old Fashioned...
Nemoj očekivati od prijenosnog mp3 playera veličine upaljača da će tjerati HD600 od 300 Ohma.
Tu se nabacuješ sa nekakvim izrazima, milimetrima, inčima, megabajtima, polovima, TRS-evima i pišeš postove od par tisuča rijeći kao da se radi o atomskoj bombi.
Kupiš MP3 player sa 3.5mm utorom, u njega uštekaš obične slušalice sa 3.5mm jackom i slušaš. Kakva jebena filozofija ti treba?
Pričaš s jako lošim AI agentom zapravo. ihush ne postoji. Tekst se zapravo sam ispisuje, bez ičijeg utjecaja. A ako ga slučajno i pročitaš, osim lorem ipsum teško da ćeš išta više dobiti
-čemu služe teh.spec proizvođača koje ne sadrže potrebne podatke za nužan dio kao slušalice?
-recenzija? .. ali moraš googlati-pitati čapt.. a taj odgovor može i ne mora biti točan, tek kad kupiš-probaš tad znaš a upravo tome služe službeni podatci proizvođača za bilo koji proizvod.
-nabacivanje izrazima? to su standardi, 3,5mm .. kao i mjerni sustav.. ono što se mora znati kad se kupuje, kao što je i mp3 ili flac, standard..
- ili tko očekuje da će kako kažeš tjerati hd-600.. dok upravo ti dođeš s npr šensericama u temu.. a ako usporediš prave proizvođače i ovakve, tad ćeš primijetiti da pravi imaju i odgovarajući support-informacije, ne da moraš tražiti, nego mora biti navedeno uz proizvod, na ambalaži-uputama itd.. za sve proizvode, ovisno o namjeni, za čarape piše postotak prirodnih vlakana ili umjetne boje, za audio opremu klasični podatci kao omaža, dimenzije jackova ili formati koje podržava... ovdje toga nema, dok navode cnc-precizno glodanje.. zamisli da auto ne navodi koji motor, snagu, gorivo koristi, broj sjedala ili dodatnu opremu kao klimu ima.. ali navede da je poklopac ratkape izrađen laserskim graviranjem, preciznim! .. to je problem ovog proizvoda, nepostojanje osnovnih-nužnih podataka, standarda, pa i nužno za tržište eu kao deklaracija..
-tj razlika između službenog podatka koji je točan i traženja-googlanja koje je možda, možda nije.. nema jamstva, nema deklaracije, nema izvora.. 'majkemi' :) .. tako prodaje cigo na jakuševcu, ne ozbiljan biz.