Europski parlament odobrio početak pregovora o uvo

poruka: 99
|
čitano: 13.831
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Europski parlament odobrio početak pregovora o uvo".
16 godina
Re: Europski parlament odobrio početak pregovora o
SharkZ kaže...
jozef kaže...

Isto tako se ASML povukao čisto jer su zaključili da im se to dugoročno najviše isplati, ne zato jer im je "netko odozgora" tako rekao.

Ovo pričaš kao da si osobno prisustvovao na njihovim sastancima na kojima se donose velike poslovne odluke, lol, ajd se uozbilji...

Možda im baš netko odozgora sve naređuje? Ako vidimo politiku poslovanja ASML-a, i ako im ameri javno govore što smiju, a što ne, zašto je problem zbrojiti 2+2?

Kakvi francuzi, kakvi nizozemci, amerova je prva i zadnja.

Ako je ASML nešto "zaključio", to znači da su donijeli odluku, tko je donijeo odluku?

Odluku donosi uprava na čelu s CEO, upravu nadzire nadzorni odbor, a dioničari na skupštini biraju nadzorni odbor.

Kako točno ti zamišljaš da će netko odlučivati mimo interesa najvećih dioničara? To bi značilo da režu granu na kojoj sjede.

ALI, slažem se da kod ovakvih stvari više utjecaja ima politika, iako je ona direktno isprepletena s investicijskim kompanijama.

Nizozemska je američki partner/saveznik, amer ima moć i utjecaj i taman i da nemaju dioničare u strukturi, opet će oni određivati smjer ključnih tehnoloških kompanija kao što je ASML.

To je jednostavno tako sviđalo se to nama ili ne.

To kako su oni donosili velike poslovne odluke znam otprilike jednako koliko i ti. Ne znamo ništa. Mi samo vidimo taktičko povlačenje, ne znamo kakva je strategija. Temeljem toga reći kako Amerikanci vuku konce je zanemarivanje vlastitih epistemičkih granica.

BTW u ASML nadzornom dvoje Amerikanaca, od 9 članova. 
https://www.asml.com/en/company/governance/supervisory-board

uprava:
https://www.asml.com/en/company/governance/board-of-management

U upravi imaš Amerikance:
Koonmana koji je u ASML došao dok je to bio nebitni patuljak i vodio im rast i financiranje
Allana koji je iz Microna doveden kao stručnjak i bavi se operativom

2 godine
jozef kaže...

I kakve to veze ima s ičime?? Misliš da je potrebno biti amer da bi odlučivao u njihovom interesu?

Ti stvarno smatraš da je tim plaćenicima u privatnoj firmi nacionalnost ispred financijskog interesa?

Pa možda je baš 8 od 9 ljudi u tom odboru instalirano preko Washingtona.

Ne kužim poantu tvog pisanja i što točno želiš dokazati? Da je ASML neovisna firma koja radi što hoće i prodaje kome hoće? Naravno da ne.

17 godina
SharkZ kaže...
jozef kaže...

I kakve to veze ima s ičime?? Misliš da je potrebno biti amer da bi odlučivao u njihovom interesu?

Ti stvarno smatraš da je tim plaćenicima u privatnoj firmi nacionalnost ispred financijskog interesa?

Ne kužim poantu tvog pisanja i što točno želiš dokazati? Da je ASML neovisna firma koja radi što hoće i prodaje kome hoće? Naravno da ne.

Nekako mi se cini iz tvojih postova da mislis da ASML zeli prodavati kini svoju opremu ili bi trebao? Da je u EU interesu da prodaje kini?

2 godine
konjRR kaže...

Nekako mi se cini iz tvojih postova da mislis da ASML zeli prodavati kini svoju opremu ili bi trebao?

A meni se nekako čini da ti stvarno ne znaš ništa o poslovanju ASM-a ali imaš potrebu komentirat.

ASML već prodaje Kini opremu u godišnjoj vrijednosti cca 6 milijardi eura, to je skoro trećina ASML-ovog tržišta.

Problem je što im USA brani izvoz opreme za najnovije čipove i na taj način drže Micron, Samsung i SK Hynix u velikoj prednosti.

Na taj način ASML gubi veliku zaradu ali interes je geopolitički.

konjRR kaže...

Da je u EU interesu da prodaje kini?

EU je totalno nebitna u cijeloj priči i ne pita ju se ništa jer se EU ne bavi nikakvom proizvodnjom čipova.

Ovdje glavnu priču vode USA i njihovi saveznici Tajvna i Južna Koreja koje ASML opskrbljuje.

17 godina
SharkZ kaže...
konjRR kaže...

Nekako mi se cini iz tvojih postova da mislis da ASML zeli prodavati kini svoju opremu ili bi trebao?

A meni se nekako čini da ti stvarno ne znaš ništa o poslovanju ASM-a ali imaš potrebu komentirat.

ASML već prodaje Kini opremu u godišnjoj vrijednosti cca 6 milijardi eura, to je skoro trećina ASML-ovog tržišta.

Problem je što im USA brani izvoz opreme za najnovije čipove i na taj način drže Micron, Samsung i SK Hynix u velikoj prednosti.

konjRR kaže...

EU je totalno nebitna u cijeloj priči i ne pita ju se ništa jer se EU ne bavi nikakvom proizvodnjom čipova.

Ovdje glavnu priču vode USA i njihovi saveznici Tajvna i Južna Koreja koje ASML opskrbljuje.

Nije komentar nego pitanje. Googlaj razliku ili pitaj groka ili...

Posto nisi odgovorio da ponovim pitanja:

Nekako mi se cini iz tvojih postova da mislis da ASML zeli prodavati kini svoju opremu ili bi trebao? Da je u EU interesu da prodaje kini?

2 godine

Odgovoreno ti je, ne trolaj nepotrebno, za daljnja pitanja obrati se Groku.

21 mjesec
konjRR kaže...
SharkZ kaže...
konjRR kaže...

konjRR kaže...

Nekako mi se cini iz tvojih postova da mislis da ASML zeli prodavati kini svoju opremu ili bi trebao? Da je u EU interesu da prodaje kini?

ASML prodaje u Kini.

17 godina
SharkZ kaže...

Odgovoreno ti je, ne trolaj nepotrebno, za daljnja pitanja obrati se Groku.

Novice kaže...
konjRR kaže...
SharkZ kaže...
konjRR kaže...

konjRR kaže...

ASML prodaje u Kini.

J3b0t3 kad bas moram spsutiti se na nivo inteligencije...

Jeli ozbiljno ASML prodaje kini svoju opremu? Nikad mi nebi palo na pamet? A sto to onda ameri nedaju ASMLu da prodaje kini? Jeli to nesto ASML zeli prodavati kini pa ih ameri u tome sprjecavaju? Jeli EU u interesu da se to nesto sto ASML ne prodaje kini ipak prodaje kini?

Neznam. Mogu probati jos detaljnije poglupiti pitanje ako treba. Iako znam da cete se i dalje praviti da neznate citati da izbjegnete odgovore na banalna pitanja i da dalje mozete veleumno prosipati pamet fo fourmu kao vrli znalci i teorija zavjere i makro ekonomskih odnosa a pogotvo geopolitike itd... 

p.s. groku? ozbiljno? groku? za sto? da mi crta malo pedofilije po epstinovim "gustima"? 

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2026 16:32 (konjRR).
21 mjesec

Jeli ozbiljno ASML prodaje kini svoju opremu? Nikad mi nebi palo na pamet? A sto to onda ameri nedaju ASMLu da prodaje kini? Jeli to nesto ASML zeli prodavati kini pa ih ameri u tome sprjecavaju? 

ASML prodaje starije iteracije. Ne smiju prodavati najnovije modele.

17 godina
Novice kaže...

Jeli ozbiljno ASML prodaje kini svoju opremu? Nikad mi nebi palo na pamet? A sto to onda ameri nedaju ASMLu da prodaje kini? Jeli to nesto ASML zeli prodavati kini pa ih ameri u tome sprjecavaju? 

ASML prodaje starije iteracije. Ne smiju prodavati najnovije modele.

Ma daj? Ozbiljno? Nikad mi palo na pamet. Hvala.

Kada smo konacno tu misteriju nadam se rijesili moze sad odgovor na ono sto sam upitao? 

18 godina
konjRR kaže...
A sto to onda ameri nedaju ASMLu da prodaje kini? Jeli to nesto ASML zeli prodavati kini pa ih ameri u tome sprjecavaju? Jeli EU u interesu da se to nesto sto ASML ne prodaje kini ipak prodaje kini?

ne znam zasto si toliko glasan i agresivan na ovoj temi (a i na mnogim drugima), a apsolutno nemaš pojma o cemu pricas.

FY2025 Annual Report (Form 6-K): https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/937966/000162828026011377/asml-2025xannualxreportx.htm— notes that effective January 15, 2025 the Netherlands expanded export controls to cover additional semiconductor equipment (mainly metrology and inspection systems), and that the US Commerce Department's October 1, 2025 "Affiliates Rule" extending Entity List restrictions to 50%-owned subsidiaries has been suspended until November 10, 2026 as part of a trade agreement with China.

FY2024 Annual Report: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/937966/000093796625000011/a2024annualreportbasedon.htm— covers the Dutch license requirement effective September 7, 2024, Japan aligning on September 8, 2024, and the US rule of December 2, 2024 adding metrology, software, and further Chinese fab locations to the restricted list.

IEP@Bocconi analysis: https://iep.unibocconi.eu/why-asml-eus-most-important-bargaining-chip— describes how the Dutch government approved an EUV export license to China in 2018, US Defense officials met their Dutch counterparts in late 2018 and January 2019, and Washington persuaded the Dutch prime minister not to renew the license before its June 30, 2019 expiry — meaning ASML never shipped a single EUV machine to China.

Forbes: https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2024/01/02/dutch-government-blocks-exports-of-asmls-chip-making-machines-to-china/— ASML confirmed the Dutch government "partially revoked" the license for NXT:2050i and NXT:2100i shipments, following a Bloomberg report that ASML cancelled shipments at the Biden administration's request weeks before the new Dutch rules took effect.

i bezbroj drugih linkova koje nije tesko pronaci...

17 godina
Aldo kaže...
konjRR kaže...
A sto to onda ameri nedaju ASMLu da prodaje kini? Jeli to nesto ASML zeli prodavati kini pa ih ameri u tome sprjecavaju? Jeli EU u interesu da se to nesto sto ASML ne prodaje kini ipak prodaje kini?

ne znam zasto si toliko glasan i agresivan na ovoj temi (a i na mnogim drugima), a apsolutno nemaš pojma o cemu pricas.

FY2025 Annual Report (Form 6-K): https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/937966/000162828026011377/asml-2025xannualxreportx.htm— notes that effective January 15, 2025 the Netherlands expanded export controls to cover additional semiconductor equipment (mainly metrology and inspection systems), and that the US Commerce Department's October 1, 2025 "Affiliates Rule" extending Entity List restrictions to 50%-owned subsidiaries has been suspended until November 10, 2026 as part of a trade agreement with China.

FY2024 Annual Report: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/937966/000093796625000011/a2024annualreportbasedon.htm— covers the Dutch license requirement effective September 7, 2024, Japan aligning on September 8, 2024, and the US rule of December 2, 2024 adding metrology, software, and further Chinese fab locations to the restricted list.

IEP@Bocconi analysis: https://iep.unibocconi.eu/why-asml-eus-most-important-bargaining-chip— describes how the Dutch government approved an EUV export license to China in 2018, US Defense officials met their Dutch counterparts in late 2018 and January 2019, and Washington persuaded the Dutch prime minister not to renew the license before its June 30, 2019 expiry — meaning ASML never shipped a single EUV machine to China.

Forbes: https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2024/01/02/dutch-government-blocks-exports-of-asmls-chip-making-machines-to-china/— ASML confirmed the Dutch government "partially revoked" the license for NXT:2050i and NXT:2100i shipments, following a Bloomberg report that ASML cancelled shipments at the Biden administration's request weeks before the new Dutch rules took effect.

i bezbroj drugih linkova koje nije tesko pronaci...

Najjaci ste. A da probas odogovoriti na to sto je upitano? Iako nisam tebe pitao nego SharkZ  posto agresivno svima na temi sve objasnjava a na banalna pitanja ne zeli i nemoze odogovoriti. 

Zaboravljam da ste vi, ekstremni desnicari ili sto ste vec, snowflakes pa vas banalna pitanja ugorazavaju, uznemiravajau i sl. Isprike vasem krhkom egu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2026 17:01 (konjRR).
2 godine
konjRR kaže...

Mogu probati jos detaljnije poglupiti pitanje ako treba. 

Ne treba, sve pitanja su ti dovoljno glupa, a i ne znam tko si ti da nekog išta ispituješ i da se tebi daju odgovori.

Ako te nešto zanima potraži sam.

konjRR kaže...

p.s. groku? ozbiljno? groku? za sto? da mi crta malo pedofilije po epstinovim "gustima"?  

Pa ako te to baš zanima, go for it, vjerovatno si već istražio dotičnu tematiku...

Liberalnim leftardima je to ionako sve normalno, što više devijacija to bolje. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2026 17:06 (SharkZ).
17 godina
SharkZ kaže...
konjRR kaže...

Mogu probati jos detaljnije poglupiti pitanje ako treba. 

Ne treba, sve pitanja su ti dovoljno glupa, a i ne znam tko si ti da nekog išta ispituješ i da se tebi daju odgovori.

Ako te nešto zanima potraži sam.

konjRR kaže...

Pa ako te to baš zanima, go for it, vjerovatno si već istražio dotičnu tematiku...

Liberalnim leftardima je to ionako sve normalno, što više devijacija to bolje. 

Tko si ti da ispitujes po forumu i veleumno agresivno objasnjavas? Prosipas pamet p akazes potrazi sam? Veleumno...

Ekstremni desnicarski proizvod i devijacije za leftarde? Veleumno na najjace. Ups zaboravljam pedofilija ekstremnim desnicarima nije devijacija. Isprike. 

6 godina
Desničarenje u Hrvatskoj ima tradiciju cuckolda, konjušara i sluga. Teško se njima maknuti od starih navika.
21 mjesec
Kolega ŠarkZ pa upravu si od 45 Europa je okupirana ali treba se prisjetiti one stare "da ničija nije do zore gorila", nekada je Amerika bila Europska kujica.
Polako se gradi neovisnost ali zadatak trenutno djeluje nemoguć i težak, ali sjetimo se američkog rata za neovisnost protiv tada moćne Britanije no dobivali su pomoć od Francuske, e tako bi i EU dobivala pomoć od Kine (pa i Rusije da ne ratujemo) ne radi nekog plemenitog cilja nego radi slabljenja SAD.

I da Amerika radi sve što je u njenoj moći da se Rusija raspadne u neke nejake državice koje bi bile njene nove kujice. To čak i ne kriju (RAND plan proguglati). Surađuju s Rusijom zato što moraju radi nekih sirovina i donekle po potrebi radi pokušaja da odvoje Rusiju od Kine, radi slabljenja obje.

Imala je recimo Francuska više kičme za vrijeme De Gola kad je odjebala OTAN i Amere u mnogim područjima , tako da nije sve crno bijelo.
Sivo je i vječita borba za dominaciju.
Istina što pišeš , Ameri su duboko ubačeni u EU i stavljaju na položaje u Europi svoje poslušne kujice, no Ameri polako gube moć na svim poljima, pax Americana je u završnoj fazi i zato su postali tako agresivni i opasni.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
Sirotanovic kaže...
Kolega ŠarkZ pa upravu si od 45 Europa je okupirana ali treba se prisjetiti one stare "da ničija nije do zore gorila", nekada je Amerika bila Europska kujica.
Polako se gradi neovisnost ali zadatak trenutno djeluje nemoguć i težak, ali sjetimo se američkog rata za neovisnost protiv tada moćne Britanije no dobivali su pomoć od Francuske, e tako bi i EU dobivala pomoć od Kine (pa i Rusije da ne ratujemo) ne radi nekog plemenitog cilja nego radi slabljenja SAD.

I da Amerika radi sve što je u njenoj moći da se Rusija raspadne u neke nejake državice koje bi bile njene nove kujice. To čak i ne kriju (RAND plan proguglati). Surađuju s Rusijom zato što moraju radi nekih sirovina i donekle po potrebi radi pokušaja da odvoje Rusiju od Kine, radi slabljenja obje.

Imala je recimo Francuska više kičme za vrijeme De Gola kad je odjebala OTAN i Amere u mnogim područjima , tako da nije sve crno bijelo.
Sivo je i vječita borba za dominaciju.
Istina što pišeš , Ameri su duboko ubačeni u EU i stavljaju na položaje u Europi svoje poslušne kujice, no Ameri polako gube moć na svim poljima, pax Americana je u završnoj fazi i zato su postali tako agresivni i opasni.

I Iran, Kuba i Venezuela su bile pod dubokim utjecajem SADa pa su ih se riješili. Ako su mogle te male državice, glupo je uopće misliti da Europa ne može.

18 godina
Gallu kaže...
I Iran, Kuba i Venezuela su bile pod dubokim utjecajem SADa pa su ih se riješili. Ako su mogle te male državice, glupo je uopće misliti da Europa ne može.

da... i postale su zemlje 3. svijeta na sljedecih 100+ godina... No mi se ne moramo brinuti, pakistanci ce nas spasiti

Edit. Po kojem mjerilu je Iran mala drzavica? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.7.2026 15:03 (Aldo).
6 godina
Aldo kaže...
Gallu kaže...

da... i postale su zemlje 3. svijeta na sljedecih 100+ godina... No mi se ne moramo brinuti, pakistanci ce nas spasiti

Iran je mala državica naspram Europe. Postale su što su postale zbog niza drugih faktora, primarno sankcije od strane SADa. Imaš i suprotne primjere - Kina recimo. Iran je ekonomski napredovao dok mu nisu uvedene sankcije. Irak i Libija su isto postigle ekonomski napredak kada su krenule prodavati naftu u Eurima itd...

8 godina
Aldo kaže...
Gallu kaže...

Kuba i nakon 70 godina ekonomske blokade ima funkcionalni javnozdravstveni sustav, a Iran štiti, hrani i školuje milione izbjeglica iz regije - za razliku od Sjedinjenih Fašističkih Država.

Inače, izraz "zemlje 3. svijeta" značio je nekad politički nesvrstane, ne-blokovske zemlje (Varšavskog ili Atlantskog Pakta), a ne nerazvijene... tako je recimo Libija bila takva zemlja 3. svijeta, ali i najrazvijenija na afričkom kontinentu... naravno, dok im Zapad nije donio slobodu i demokraciju, pa sad imaju tržnicu robljem.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
5 godina

Ovdje je sve objašnjeno, nego, bolje je mlatiti praznu slamu već se informirati i znati.

European Strategic Autonomy and the Cross-Border Payments Market in the Era of Deglobalization

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

1 0 hvala 1
16 godina
SharkZ kaže...
jozef kaže...

Slažem se, no svejedno može bit indikativno. Ako koristimo tvoju retoriku nameće se drugo pitanje: ti stvarno smatraš da je tim plaćenicima u privatnoj firmi bitan onaj tko ih je instalirao ako ih netko drugi plati više? Kako ti nepobitno znaš da ih je instalirao i da ih plaća upravo SAD, a ne netko treći?

Gallu kaže...

Znamo kako je to završilo. Isto je napravila i Rusija još ranije, konfiscirali su imovinu američkih firmi nakon revolucije. Kad postaneš nepouzdan partner ti više nisi partner. Možeš dobiti "novog dominatora" (kao u slučaju ovih manjih država) ili možeš vlastitom silom to gurati neko vrijeme, ali svi će vrebati priliku da se istrgnu iz tvog zagrljaja. Takav je bio SSSR, takav je postao SAD pod Trumpom.

Al Crane kaže...

Kuba i nakon 70 godina ekonomske blokade ima funkcionalni javnozdravstveni sustav, a Iran štiti, hrani i školuje milione izbjeglica iz regije - za razliku od Sjedinjenih Fašističkih Država.

Inače, izraz "zemlje 3. svijeta" značio je nekad politički nesvrstane, ne-blokovske zemlje (Varšavskog ili Atlantskog Pakta), a ne nerazvijene... tako je recimo Libija bila takva zemlja 3. svijeta, ali i najrazvijenija na afričkom kontinentu... naravno, dok im Zapad nije donio slobodu i demokraciju, pa sad imaju tržnicu robljem.

Kuba nema funkcionalni javnozdravstveni sustav još od raspada SSSR-a koji im je pomagao iz propagandnih razloga. Kuba je oduvijek lažirala statistiku pa su tako imali najmanju smrtnost, najveću dostupnost liječenja... sve na papiru. A u praksi katastrofa. Može im se odati priznanje da su imali cilj ustanoviti sustav gdje je bolesnik na prvom mjestu ali to je nemoguće ako ti je cijela država u raspadu.
Libija nikad nije bila razvijena zemlja. Oni su bili bogata zemlja, ali društvo nikad nije bilo razvijeno. Uostalom kako izgleda Libija danas, nakon propasti režima pokazuje stupanj njihove razvijenosti.

6 godina
SAD su oduvijek takave. Sada su samo glasnije takve.
Zato je i vrijeme da se EU otrgne iz tog zagrljaja...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2026 17:33 (Gallu).
8 godina
jozef kaže...

Kuba nema funkcionalni javnozdravstveni sustav još od raspada SSSR-a koji im je pomagao iz propagandnih razloga. Kuba je oduvijek lažirala statistiku pa su tako imali najmanju smrtnost, najveću dostupnost liječenja... sve na papiru. A u praksi katastrofa. Može im se odati priznanje da su imali cilj ustanoviti sustav gdje je bolesnik na prvom mjestu ali to je nemoguće ako ti je cijela država u raspadu.
Libija nikad nije bila razvijena zemlja. Oni su bili bogata zemlja, ali društvo nikad nije bilo razvijeno. Uostalom kako izgleda Libija danas, nakon propasti režima pokazuje stupanj njihove razvijenosti.

Vidjeli bi nas nakon desetljeća međunarodnih sankcija.

Mi nismo pod sankcijama a izgubili milijun i po stanovnika.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2026 18:48 (gpd).
8 godina
jozef kaže...
...

Al Crane kaže...

Prvo, socijalistička Kuba i nakon raspada SSSRa, unatoč desetljećima najoštrijih sankcija, i dalje šalje javnozdravstvene misije u najnerazvijenije i najsiromašnije latinoameričke i afričke zemlje da liječe ljude koji si to inače nikad ne bi mogli priuštiti, i to nije "samo na papiru", što priznaju čak i američke tvornice istine, bezobrazni lažove.

Drugo, Libijci su za vrijeme Gadafija imali gomilu beneficija, poput praktično besplatne električne energije i goriva, obrazovanja, javnog zdravstva, beskamatih kredita za prvi krov nad glavom i otvaranje obrta, poljoprivredna dobra na poklon, masivne agrikulturne projekte itd. što za svakog normalnog znači razvijeno društvo, što je sve propalo nakon "donošenja demokracije" i nametnutog povratka kapitalizma euroameričkih fašista, bezobrazni lažove II.

Treće, što ti kao bezobrazni lažov III možeš komentirati u vezi miliona izbjeglica koje udomljuje, hrani i školuje Iran (također unatoč masivnim zapadnim sankcijama) - isto još jedan pokazatelj nerazvijenosti i nehumanosti tog samostalnog društva?

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
5 godina
gpd kaže...

Uvijek jedna te ista hejterska spika.

Samim ulaskom u EU otvorilo se tržište rada pa je većina otišla sa svojih radnih mjesta na "bolja" u inozemstvo.

Taj nevjerojatan fenomen  se dogodio ulaskom u Eu i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj itd.

Opet, puno ljudi nije htjelo raditi u Hrvatskoj za minimalac i oni su otišli u bogate države.

Vozači kamiona , autobusa su napuštali Hrvatsku s poslova na neograničeno jer se u Njemačkoj, V Britaniji, odn većini država EU taj posao trostruko više plaćao.Medicinske sestre, liječnici specijalisti koji su u to vrijeme bili dovoljno mladi i iskusni, podigli su sidro i otišli "van".

Zašto nema dovoljno građevinara za gradnju kuća , renoviranja ?

Otišli su graditi u Ne mačku.

Najmanje je otišlo nezaposlenih.

Njih je i dalje najviše na HZZ-u, mole Boga da ne nađu posao, rade na crno, ili prodaju sekundarne sirovine, dosta znam i glazbenika koji su puni kao brod , a vode se kao nezaposleni.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
17 godina

Znači dogodilo se redom u sirotinjskim državama jer su ljudi željeli bolje nego što su imali. Ispada da smo jedva dočekali.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Al Crane kaže...
jozef kaže...
...

Al Crane kaže...

Prvo, socijalistička Kuba i nakon raspada SSSRa, unatoč desetljećima najoštrijih sankcija, i dalje šalje javnozdravstvene misije u najnerazvijenije i najsiromašnije latinoameričke i afričke zemlje da liječe ljude koji si to inače nikad ne bi mogli priuštiti, i to nije "samo na papiru", što priznaju čak i američke tvornice istine, bezobrazni lažove.

Drugo, Libijci su za vrijeme Gadafija imali gomilu beneficija, poput praktično besplatne električne energije i goriva, obrazovanja, javnog zdravstva, beskamatih kredita za prvi krov nad glavom i otvaranje obrta, poljoprivredna dobra na poklon, masivne agrikulturne projekte itd. što za svakog normalnog znači razvijeno društvo, što je sve propalo nakon "donošenja demokracije" i nametnutog povratka kapitalizma euroameričkih fašista, bezobrazni lažove II.

Treće, što ti kao bezobrazni lažov III možeš komentirati u vezi miliona izbjeglica koje udomljuje, hrani i školuje Iran (također unatoč masivnim zapadnim sankcijama) - isto još jedan pokazatelj nerazvijenosti i nehumanosti tog samostalnog društva?

u ulozi Bezobraznog Lažova I™ sam otvorio link koji si priložio, a koji jasno govori kako šalju liječnike. "Tvornica istine" tvrdi kako liječnike šalju prisilno, što bi bio (ako je točno) još samo jedan način propagandnog djelovanja u rangu lažnih statistika. Liječnike šalju jer to je jedini resurs koji Kuba ima. To ne osporava moju tvrdnju kako kvaliteta njihove zdravstvene usluge i pozitivne brojke stoje samo na papiru. Što se tiče ljudstva, ja sam im odao priznanje za dobru namjeru i nemam razloga sumnjati u dobrohotnost i kvalitetu njihovih liječnika. Na kraju su ljudi poput njih upravo najveće žrtve režima kakve ti podržavaš.
Zaključak: članak uopće ne govori to što bi ti htio da govori. Pretpostavljam da nisi nepismen već je zabluda rezultat motiviranog rasuđivanja kojeg možda nisi niti svjestan.

Bezobrazni Lažov II™ odgovara:
Libijci su imali gomilu beneficija, jer su bili bogata zemlja kao što sam i sam napisao. No nisu ostvarili nikakav društveno-civilizacijski napredak.

Bezobrazni Lažov III™: nigdje nisam spomenuo Iran (koji bi se za razliku od Libije mogao opisati kao razvijena zemlja ako isključimo ideologiju) i nije jasno zašto bih nešto morao komentirati?!

Pozdrav od sve trojice. 

16 godina

Bezobrazni Lažov II™ odgovara:
Libijci su imali gomilu beneficija, jer su bili bogata zemlja kao što sam i sam napisao. No nisu ostvarili nikakav društveno-civilizacijski napredak.

hmmmm Libijci su itekako i društveno-civilizacijski napredovali, a i rahmetli Muammar je napustio arapsku "nadmoćnost" i rekao da mu je svaki crni Afrikanac bliži od Arapa  s Bliskog Istoka ili muslimana s druge strane Zemlje...

Među ostalim projekt "Velike ljudskom rukom stvorene  rijeke" je financiran zaradom od nafte, bez ikakvih stranih zajmova, i ponuđen za simboličnu cijenu Nigeru i Čadu nakon inicijalnog puštanja u rad za opskrbu libijskih gradova...

naravno, sad je ispičkana, ali to je mala cijena slobode da uzimaju zajmove od Francuske i Italije koji im prije nisu trebali...

Ju je je? Je ju je!
8 godina
Zaporožac kaže...
gpd kaže...

Uvijek jedna te ista hejterska spika.

Nisma ja hejter, nego mi se ne sviđa što se pljuje po drugim narodima.

pogledaj prvo sebe.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.7.2026 13:02 (gpd).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice