Europa nudi rješenje za carine na kineska električ

poruka: 11
|
čitano: 6.725
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Europa nudi rješenje za carine na kineska električ".
2 godine

Ako jedan kinez istih specifikacija bude kostao kao jedan VW koja je poanta onda? Ostvaruju dobe rezultate jer mogu konkurirati nizim cijenama, kada im to oduzmu, pogotovo sada kada je jasno da EV nije skora buducnost, biti ce u problemu.

0 0 hvala 0
18 godina
Re: Europa nudi rješenje za carine na kineska elek
n4rd3v kaže...

Ako jedan kinez istih specifikacija bude kostao kao jedan VW koja je poanta onda? Ostvaruju dobe rezultate jer mogu konkurirati nizim cijenama, kada im to oduzmu, pogotovo sada kada je jasno da EV nije skora buducnost, biti ce u problemu.

Poanta je da VAG nije u stanju napraviti konkurentan proizvod a jos manje po konkurentnoj cijeni pa traze rupe u zakonu da bi prodavali Kineske aute sa svojom znackom.

EV nije skora buducnost? Definiraj skoru buducnost? 25% prodanih automobila u 2025. je EV i prodaja raste a cijene padaju. Najkasnije do 2035. je ICE mrtav.

16 godina
Stani ako sam ja dobro razumija u ovom slucaju EU ide direktno kontra stanovnika na benefit europskih proizvodaca automobila di se niti ne puni proracun unije vec iskljucivo tih firmi. Jel ovo neka South Korea sema ili sta?
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

4 0 hvala 0
15 godina
stirko55 kaže...
Stani ako sam ja dobro razumija u ovom slucaju EU ide direktno kontra stanovnika na benefit europskih proizvodaca automobila di se niti ne puni proracun unije vec iskljucivo tih firmi. Jel ovo neka South Korea sema ili sta?

Ako do sada nisi primjetio, Europa nema interesa da tebi život bude bolji.

16 godina
Ma znam ali nisu do sada bas ovako otvoreno zagovarali pomaganje kompanijama
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

2 0 hvala 0
13 godina

Sličan dogovor Europska komisija postigla je 2013. godine s kineskim proizvođačima solarnih panela, što je rezultiralo time da je kineska solarna industrija ostvarila goleme profite koje je uložila u nove tvornice. To je pomoglo kineskoj industriji da postane toliko dominantna da je većina proizvođača solarnih panela u Europi morala zatvoriti ili drastično smanjiti poslovanje. 

Koji je ovo sumrak pameti. Ne zele da gradani kupuju povoljnije (solarne panele, elektricne aute ili bilo sto drugo) pa zatim ne zele niti da uberu dodatni porez na takvu prodaju vec ulitmativno rjesenje vide u tome da EU gradani kroz vise cijene financiraju izgradnju tvornica u Kini. 

S konja preko magarca nas zele nasaditi na krepanu lesinu. Bravo birokrati!

Moj PC  
7 0 hvala 4
17 godina

https://autonet.bug.hr/automobili/volkswagen-zica-eu-carinsku-olaksicu-za-svoje-kineske-automobile-55870

Nastavak na ovo. 

Ne bi bio nitko od mene sretniji da si mogu priustiti Europski automobil u full opremi za postenu cijenu, ali s obzirom da nije tako zadovoljio bih se i sa Kineskim.

Bio bih vise na strani Europskih proizvodaca da su
- ulozili u automatiziranje proizvodnje - smanjili cijenu proizvodnje kako bi kupci jeftinije mogli kupiti auto a njima ostaje isti profit
- ponudili manje paketa opreme u kojima ima vise opreme - smanjili bi cijelu matricu i kolicinu "personalizacije" da jednostavno kao sto to rade Kineski proizvodaci proizvode aute sa svom opremom ili kao Japanski proizvodaci sa 2, 3 paketa opreme. Matrica sa konifguriranje VW grupacije ili Mercedesa je toliko komplicirana da trebas fakultet zavrsiti - ako stavis 19" tockove umjesto 18" onda se mjenja paket opreme pa imas i klimu u autu, ali nemas bezicni android auto. Pa onda dodas anrodi auto pa onda dodju i kozna sjedala. Na kraju vise ni ne znas s cim ti auto dolazi.
Ovim gore bi zasigurno i smanjili cijenu proizvodnje i komplikacije u logistici oko narucivanja specificnih vozila
- da aute zapravo proizvode u Europi, a ne da nam za vecu cijenu od Kineskih nude aute proizvedene u Kini (npr. nedavna najava da ce Geely proizvoditi motore za Mercedes, VW elektricni iz ovog clanka, itd.)

Na kraju nit Europa, nit njeni gradani imaju ista ali bitno da sacuvamo tu industriju. Da industrija je sama sebe davno pokopala pohlepom

PS: Za usporedbu: Geely starray DM-i plug-in hibrid sa full opremom (ventilarana i grijana sjedala, heads up display, 160kw elektricni motor i 85kw benzinski generator, 360 kamera, svi moguci senzori, drzanje u sredini trake i adaptivni tempomat, 6 godina garancije) kosta 36000 eura, VW Tiguan najjeftiniji je 37900 sa 110kw 1.5 benzincem. Najjeftini plug-in je 51000 eura.

U prilogu slike: Tiguan vs Starray velicina - Starray je osjetno veci auto znaci klasu vise

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2026 22:38 (ShadoW).

1 0 hvala 0
15 mjeseci
ShadoW kaže...

https://autonet.bug.hr/automobili/volkswagen-zica-eu-carinsku-olaksicu-za-svoje-kineske-automobile-55870

Nastavak na ovo. 

Ne bi bio nitko od mene sretniji da si mogu priustiti Europski automobil u full opremi za postenu cijenu, ali s obzirom da nije tako zadovoljio bih se i sa Kineskim.

Bio bih vise na strani Europskih proizvodaca da su
- ulozili u automatiziranje proizvodnje - smanjili cijenu proizvodnje kako bi kupci jeftinije mogli kupiti auto a njima ostaje isti profit
- ponudili manje paketa opreme u kojima ima vise opreme - smanjili bi cijelu matricu i kolicinu "personalizacije" da jednostavno kao sto to rade Kineski proizvodaci proizvode aute sa svom opremom ili kao Japanski proizvodaci sa 2, 3 paketa opreme. Matrica sa konifguriranje VW grupacije ili Mercedesa je toliko komplicirana da trebas fakultet zavrsiti - ako stavis 19" tockove umjesto 18" onda se mjenja paket opreme pa imas i klimu u autu, ali nemas bezicni android auto. Pa onda dodas anrodi auto pa onda dodju i kozna sjedala. Na kraju vise ni ne znas s cim ti auto dolazi.
Ovim gore bi zasigurno i smanjili cijenu proizvodnje i komplikacije u logistici oko narucivanja specificnih vozila
- da aute zapravo proizvode u Europi, a ne da nam za vecu cijenu od Kineskih nude aute proizvedene u Kini (npr. nedavna najava da ce Geely proizvoditi motore za Mercedes, VW elektricni iz ovog clanka, itd.)

Na kraju nit Europa, nit njeni gradani imaju ista ali bitno da sacuvamo tu industriju. Da industrija je sama sebe davno pokopala pohlepom

PS: Za usporedbu: Geely starray DM-i plug-in hibrid sa full opremom (ventilarana i grijana sjedala, heads up display, 160kw elektricni motor i 85kw benzinski generator, 360 kamera, svi moguci senzori, drzanje u sredini trake i adaptivni tempomat, 6 godina garancije) kosta 36000 eura, VW Tiguan najjeftiniji je 37900 sa 110kw 1.5 benzincem. Najjeftini plug-in je 51000 eura.

U prilogu slike: Tiguan vs Starray velicina - Starray je osjetno veci auto znaci klasu vise

imaš neki info koliko ta oba auta koštaju u proizvodnji?

17 godina
Novice kaže...

Nemam

15 mjeseci
ShadoW kaže...
Novice kaže...

Nemam

Ok, jer uspoređuješ cijene bez da se zna tko je kriv za te razlike u cijeni. Je li veći utjecaj na cijenu ima cijena sirovina, transporta, radne snage ili ekonomskih nameta. Nije isti zaključak..

17 godina
Novice kaže...
ShadoW kaže...
Novice kaže...

Nemam

Ok, jer uspoređuješ cijene bez da se zna tko je kriv za te razlike u cijeni. Je li veći utjecaj na cijenu ima cijena sirovina, transporta, radne snage ili ekonomskih nameta. Nije isti zaključak.

Okej, ajmo redom zasto je po meni to nebitno.

1. Kao sto sam vec i napisao po meni Europski proizvodac nisu ucinili nista kako bi smanjili cijenu proizvodnje na korist kupaca vec su ucinili sve kako bi povecali profit. (ovdje govorim o automatizaciji i optimizaciji proizvodnih procesa, a ne ugradivanju jeftinijih i kratkovjecnijih dijelova)

2. Cijena radnika u Kini u poslijednje vrijeme nije nista manja nego u Europi. Dajem outdated clanak, ali trend zapravo ide "na stranu Kine" https://www.index.hr/vijesti/clanak/kinezi-imaju-vece-place-od-hrvata/1000365.aspx
3. Mene kao krajnjeg kupca uopce nije briga zasto je cijena Europskih auta veca i zasto VW-u (i ostalima) treba 2x, ako im treba, da proizvedu konkurentno vozilo.
4. Ako ces mi davati kao argument da je proizvodnja skuplja u EU i zato auti kostaju vise cak bih i prihvatio, ali zasto onda ti isti proizvodaci sele proizvodnju u Kinu i traze da se maknu nameti sa tih vozila? Kao sto je netko gore vec naveo - uzimaju novce od EU i EU gradana da bi se bogatile korporacije
5. Europski proizvodaci su vec duugo poznati po laganju i zabludi kupaca. Kartel za recikliranje (ili da kazem protiv), a i dobro pozanti Diselegate

Na kraju mi ostaje zakljuciti: ili su pohlepni i nije ih briga za kupce ili su nesposobni napraviti konkurentno vozilo sa prakticki 100 godina prednosti u industriji. Ili oboje?

Ili, mozes li mi to objasniti zasto smatras da ima smisla da Europsko vozilo kosta 1.5x ili 2x u odnosu na konkurentno Kinesko ili u manjem odnosu na konkuretno Japansko ili Korejsko? Ili smatras da sam u krivu i nije takav omjer cijena vec da su cijene isto konkuretne?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice