- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovo nakaradno forsiranje neceg od cega HR nece imat koristi, niti priblizno u razmjeru u kojem bi potrosilo resurse - vodu, zemlju te el. energiju.
Voda nema cijenu!!
Taman da imamo svih energenata u izobilju - potrebe za ovako necim megalomanskim nemamo i zato zabijte si taj projekt u vrazju mater i odskijajte iz Hrvatske !
Bug je okupljalište zatucanih polumozgova, tako da ovakvi tekstovi nemaju smisla... Ekipa sa pola mozga ne može spavat jer netko nešto radi u ovoj zemlji... komedija
Ovo sa izgradnjom trafostanice je standardna procedura. Ja sam jednom davno htio spojiti vikendicu na struju pa su mi rekli da moram platiti preko 100.000 kn za trafostanicu, a koja će biti u njihovom vlasništvu. Nije mi imalo smisla toliko platiti za nešto što neće biti moje i na čemu će se i oni i komšije okoristiti (jer svi hoće struju gore ali ne za 100.000 kn). U ovom slučaju pak mislim da će trafostanicu koristiti isključivo Pantheon jer komšija u blizini neće biti kad se ovo izgradi, tako da narod i neće imati koristi od iste iako će biti formalno u vlasništvu HEP-a. Dapače, trošak održavanja te infrastrukture ćemo snositi svi. Računi će se povećati svima ne samo zbog više održavanja nego i zbog povećane potražnje za strujom, a ponuda će teško držati korak, a da ne govorim o šokovima koji su izgledni u budućnosti a u kojem slučaju će se prioritizirati napajanje ovakvih grdosija nauštrb kućanstava. A ta planirana solarna elektrana i baterijsko postrojenje je tipični greenwashing, jer u Topuskom instalirana snaga od 500 MW znači 70 MW snage u prosjeku, što je go k. u odnosu na 1 GW. Nije mi baš jasan ni smisao baterija jer ako solari mogu dati maksimalno 500 MW a centar troši 1 GW i to konzistentno, o kakvom višku za pohranu pričamo? Možemo govoriti o nekakvom umjetnom "višku" stvorenom uzimanjem struje iz mreže, no čemu takva komplikacija - osim u smislu greenwashing-a?
Ovo sa izgradnjom trafostanice je standardna procedura. Ja sam jednom davno htio spojiti vikendicu na struju pa su mi rekli da moram platiti preko 100.000 kn za trafostanicu, a koja će biti u njihovom vlasništvu. Nije mi imalo smisla toliko platiti za nešto što neće biti moje i na čemu će se i oni i komšije okoristiti (jer svi hoće struju gore ali ne za 100.000 kn). U ovom slučaju pak mislim da će trafostanicu koristiti isključivo Pantheon jer komšija u blizini neće biti kad se ovo izgradi, tako da narod i neće imati koristi od iste iako će biti formalno u vlasništvu HEP-a. Dapače, trošak održavanja te infrastrukture ćemo snositi svi. Računi će se povećati svima ne samo zbog više održavanja nego i zbog povećane potražnje za strujom, a ponuda će teško držati korak, a da ne govorim o šokovima koji su izgledni u budućnosti a u kojem slučaju će se prioritizirati napajanje ovakvih grdosija nauštrb kućanstava. A ta planirana solarna elektrana i baterijsko postrojenje je tipični greenwashing, jer u Topuskom instalirana snaga od 500 MW znači 70 MW snage u prosjeku, što je go k. u odnosu na 1 GW. Nije mi baš jasan ni smisao baterija jer ako solari mogu dati maksimalno 500 MW a centar troši 1 GW i to konzistentno, o kakvom višku za pohranu pričamo? Možemo govoriti o nekakvom umjetnom "višku" stvorenom uzimanjem struje iz mreže, no čemu takva komplikacija - osim u smislu greenwashing-a?
Hrvatska ima preko 1 GW instaliranih solarnih elektrana. Cilj je instalirati 2,382 GW solarnih kapaciteta do 2030. godine. Dosad je instalirano 1,277 GW vjetro elektrana, a u izgradnji ili u planu je još 650 MW. Dakle do 2030. Hrvatska bi mogla imat oko 5 GW iz obnovljivih izvora energije. Ako pretpostavimo da je stalno u radu oko 20 % instalirane snage to je 24 GWh energije dnevno koju bi bilo dobro negdje pohranit. Danas to čini samo RHE Velebit koja može pohranit 14,8 GWh energije, niti dan moguće proizvodnje. I zato nam je preko potreban taj baterijski sustav. A i trafostanica od 400 kV i dalekovodi koji mogu prenijeti 5 GW snage.
Sve nam to treba i bez data centra. I zato Pantheon dođe kao Mediteranske igre u Splitu 1979. Igre su trajale 14 dana, a stadion, tunel i ceste su ostale do danas. I nismo propali zbog MIS-a, pa nećemo propast i ako se izgradi data centar. Makar on nikad ni ne proradio ostat će nam prijeko potrebna infrastruktura.
Ajde konačno da se i kod nas tako nešto sagradi... data centri su u europi posvuda. Možda, ali samo možda spriječi odljev IT mozgova negdje drugdje ili čak privuče nekoga izvana.
Ovo mi se čini kao svijetlo na kraju tunela :-) Imamo ljude, imamo dobar internet pa bi bio red i da imamo i ovakvu infrastrukturu a ne da samo prodajemo sunce i more i to preskupo da si više ni njemci to nemogu priuštiti...
Samo naprijed s projektom!
Sve nam to treba i bez data centra. I zato Pantheon dođe kao Mediteranske igre u Splitu 1979. Igre su trajale 14 dana, a stadion, tunel i ceste su ostale do danas. I nismo propali zbog MIS-a, pa nećemo propast i ako se izgradi data centar. Makar on nikad ni ne proradio ostat će nam prijeko potrebna infrastruktura.
Baterije bi trebale koristiti DC-u da smanji potrošnju od dobavljača, ne da pomogne ostatku države. Još uvijek je to preskupa igra.
Ajde konačno da se i kod nas tako nešto sagradi... data centri su u europi posvuda. Možda, ali samo možda spriječi odljev IT mozgova negdje drugdje ili čak privuče nekoga izvana.
Ovo mi se čini kao svijetlo na kraju tunela :-) Imamo ljude, imamo dobar internet pa bi bio red i da imamo i ovakvu infrastrukturu a ne da samo prodajemo sunce i more i to preskupo da si više ni njemci to nemogu priuštiti...
Samo naprijed s projektom!
Ovakvi DC-i su u Europi rijetki, na stranu što nemaju potrebu privući kvalitetnu IT radnu snagu.
Realno bukvalno prodajemo sunce i more.
A bojim se da i većina komentatora ovdje isto ne zna pa svejedno ima tvrde stavove za ili protiv.
Puno mi je tu nejasnoća: utjecaj na okoliš (voda!?), balans elektro sustava i prioritizacija opskrbe (sumnjam da će građani imati prioritet), ...
A što mi dobijamo od toga osim možda skuplje struje?
Life is jazz. Play it cool.
Ah, koja je već ovo tema po redu o jednoj te istoj stvari na Bugu u zadnjih mjesec-dva? Argumentirana javna rasprava o tako značajnim, skupim i dugoročnim pitanjima je odlična stvar, ali čini mi se da je netko baš zapeo da siluje temu jer konačni output konstantno nije pozitivan.
Već sam linkao/citirao/komentirao prije, pa ovdje evo opet samo dva linka na promišljanja koja su po meni pronikla u srž cijele priče:
https://ideje.hr/nema-zemlje-za-starce-ali-ima-za-data-centre/
https://klimatski.hr/2026/04/30/najveca-investicija-u-povijesti-hrvatske-pr-ovska-ai-magla-oko-gigantske-solarne-elektrane/
Dobit ces veliko nista. Ne trebas biti strucnjak, samo pogledaj vec izgradjeno i sudi po tome. Cuje se problem, vidi se problem, dovoljno je pogledati na youtubeu amerikance kak si ne mogu pomoci i pate. A ako netko ne vjeruje slobodno sjedne u avion i ode tamo oko pokojeg datacentra ove ili slicne velicine, ako je med i mlijeko vracam novce za avionsku kartu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Za čega je nama to prijeko potrebno? Kućanstava je sve manje jer ljudi iseljavaju a fertilitet opada, dok se domaća proizvodnja sustavno istrebljuje od stvaranja države. Igre su možda trajale 14 dana, ali ovo neće trajati 14 dana nego praktički dok bude svijeta tako da neće nama ništa ostati - prije ćemo i mi nestati nego datacentar jer nećemo biti prioritet. Očito dakle, ako se nešto i gradi to se radi za strance - nije to ulaganje u našu zemlju i ljude, to je čisto outsource-anje zagađenja i eksploatacije resursa u kolonije.
Za čega je nama to prijeko potrebno? Kućanstava je sve manje jer ljudi iseljavaju a fertilitet opada, dok se domaća proizvodnja sustavno istrebljuje od stvaranja države. Igre su možda trajale 14 dana, ali ovo neće trajati 14 dana nego praktički dok bude svijeta tako da neće nama ništa ostati - prije ćemo i mi nestati nego datacentar jer nećemo biti prioritet. Očito dakle, ako se nešto i gradi to se radi za strance - nije to ulaganje u našu zemlju i ljude, to je čisto outsource-anje zagađenja i eksploatacije resursa u kolonije.
Ne shvaćam baš - što nama, kakvu našu zemlju i ljude?
Radi se o biznisu, ništa više. RH ima nešto sitno od toga, prosječan građanin ništa posebno.
Goni to van Hrvatske!
Opet če nekolicina potplačenih uhljeba profitirat na štetu svih nas, zato i guraju tu nepotrebnu besmislicu.
Za to kaj nama treba,sagradit čemo si sami električnu infrastrukturu, a ne se prodat za par miljuna nekolicini nitkova.
Netreba nam AI centar!NIŠTA dobro i korisno za niti jednog građana RH!
Uvjeren si u suprotno? pokaži mi jedan AI data centar projekt,od kojeg su građani imali imalo koristi u svijetu?
Nađi mi samo jednog stanovnika okolice data centra,bilo gdje u svijetu, koji može nač samo jednu pozitivnu stvar u svemu tome.
Nesnonsa buku u blizini centra, light pollution, cijene električne energije za male potrošače odlaze u nebo zbog tako masivnih potrošača..
Ali, kao i sve kod nas u HR, nekolicina če masno profitirat i nikog nije briga.
Troškovi, štete i problemi svima, a profit samo njima. Klasika.
Ovo da se nad svakime može provoditi izvlaštenje s njegove djedovine čak i u interesu privatnih investitora je nevjerojatna svinjarija u koju su nas naši vrli vođe uvalili.
Nije valjda da su nas lagali.
kako reče Orwell:
Sve su životinje jednake, samo su neke jednakije od drugih...
Poznanik kao štednju kupi na kćerino ime dionice (regano na nju kao maloljetnu osobu), malo su došli u škripac, a dionice porasle...
ide ih prodati - ne, ne može, ne glase na vas, a ne mogu dobiti punomoć za prodaju ?!?
OK, riješe pičvajz na drugi način, dionice ostaju gdje jesu, nek rastu...
nakon par godina, dobiju čitabu od HANFA-e, kao i ostali mali dioničari, da su izvlašćeni i isplaćeni po srednjoj vrijednosti dionice u tekućoj godini, a onda je firma prodana u većinsko vlasništvo jednog opd heroja privatizacije, stanovitog J.A....
nakon par godina, dobiju čitabu od HANFA-e, kao i ostali mali dioničari, da su izvlašćeni i isplačeni po srednjoj vrijednosti dionice u tekućoj godini, a onda je firma prodana u većinsko vlasništvo jednog opd heroja privatizacije, stanovitog J.A....
To je legalno?
Osobno, borio bih se do zadnjeg netka, onda uzeo asovcic.
nakon par godina, dobiju čitabu od HANFA-e, kao i ostali mali dioničari, da su izvlašćeni i isplačeni po srednjoj vrijednosti dionice u tekućoj godini, a onda je firma prodana u većinsko vlasništvo jednog opd heroja privatizacije, stanovitog J.A....
To je legalno?
Ne da je legalno nego i ucestala pojava.
Sa kime bi se borio? Drzavom hrvatskom? Jeli to neki poziv na pobunu? 
To je legalno?
To je legalno od starog Rima. Samo je problem što mora biti od općeg interesa, ne zato jer se nekom sviđa taj komad zemlje.
To je legalno?
To je legalno od starog Rima. Samo je problem što mora biti od općeg interesa, ne zato jer se nekom sviđa taj komad zemlje.
On se osvrnio na izvlastenje malih dionicara, ne na izvlastenje vlasnika zemljista. 
Zbog Nepalaca i Filipinaca koji će naslijedit zemlju, kao što smo je mi naslijedili od Rimskog carstva. I onda će se oni hvalit data centrom, kao što se mi Splićani hvalimo Dioklecijanovom palačom.
I ako malo pročačkaš po povijesti vidjet ćeš da su i oni i mi trajali nekih 1300 godina.