Električni ili klasični auto - koji kupiti?

poruka: 99
|
čitano: 16.633
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Električni ili klasični auto - koji kupiti?".
17 godina
Re: Električni ili klasični auto - koji kupiti?
SveZauzeto kaže...
Pixel kaže...

Nije mi jasno da netko ovako neinformirano i površno može pisati.

Mene je EV ispao jeftinije u klasi  i tipu vozila koje sam kupovao, bez ikakvih poticaja. 

Gledam cjenike i nije mi jasno koji je to tip i klasa vozila koja je jeftinija kao EV?!?!

Bez konkretnog primjera, ovo zvuči kao propagandno lupetanje.

Kupovao sam mid suv s nekom boljom opremom,  EV me s full opremom izašao 50k, ostali non bev su s istom opremom išli i debelo preko 60k, s jadnojom opremom 50+ , ako gledaš  njemačko trojstvo, 80+.

Znači kod usporedbe gledam da je oprema što sličnija, performanse što sličnije , ne znamima me  početni model koji nema ništa, jer taj čim staviš što bi želio cijena je 50% veća.

Zašto bi bilo lupetanje , kupovao sam vozilo, obišao hrpu salona, inicijalno mi niti ev nije bio prioritet, gledao sam i ice i hibride, na kraju je EV ispao najbolja ponuda.

I ne mislim ev unutar istog brenada, mislim unuitar klase vozilam briga me za brand ako će mi drugi brand ponuditi kvalitetnije bev vozilo od tvog ice za manju cijenu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 12:52 (Pixel).
13 godina
Gebirgs kaže...

Pardoniram, nespretno i nesretno sam se izrazio vezano za spojenost na net. 

Sto sam zelio reci je da vrag ne spava i da se vec radi na rjesenjima u domeni "psihopata paranoidni, sta on misli da ce banke dati naredbu automobilu da se sam odveze u salon/banku", a onda ispadne da se vrlo o tome misli i patentira. Samo je pitanje trenutka i procjene i imat cemo u rukama vruci krumpir/biti osakaceni po pitanju mobilnosti vise nego sto mislimo.

Imat cemo digitalnu lovu koju cemo moci koristiti samo za neke namjene, aute koji ce voziti samo dokle nam se dopusti, putovati samo ako smo "bili dobri"

A ova prica nam je pred nosom.  

Nazalost ne treba nam to nitko nametnuti jer je to pred nama.

Kada gledamo razvoj drustvenih mreza itd, vecina ljudi ce na to sve dobrovoljno pristati, jer smo s evolucijom krenuli od facebooka i statusa, da bismo preko instagrama i tiktoka dosli do toga da ljudi sve svoje privatne informacije i slike (sada i videa) postaju na net na dnevnoj bazi. Mislim da da Meta i Google imaju vise podataka o nama nego sto ih sami znamo. Ova prica oko social creditsa i digitalne love je vec prakticki krenula u Kini, nismo ni mi daleko od toga.

Pixel kaže...
SveZauzeto kaže...
Pixel kaže...

Mene je EV ispao jeftinije u klasi  i tipu vozila koje sam kupovao, bez ikakvih poticaja. 

Gledam cjenike i nije mi jasno koji je to tip i klasa vozila koja je jeftinija kao EV?!?!

Kupovao sam mid suv s nekom boljom opremom,  EV me s full opremom izašao 50k, ostali non bev su s istom opremom išli i debelo preko 60k, s jadnojom opremom 50+ , ako gledaš  njemačko trojstvo, 80+.

Znači kod usporedbe gledam da je oprema što sličnija, performanse što sličnije , ne znamima me  početni model koji nema ništa, jer taj čim staviš što bi želio cijena je 50% veća.

Zašto bi bilo lupetanje , kupovao sam vozilo, obišao hrpu salona, inicijalno mi niti ev nije bio prioritet, gledao sam i ice i hibride, na kraju je EV ispao najbolja ponuda.

I ne mislim ev unutar istog brenada, mislim unuitar klase vozilam briga me za brand ako će mi drugi brand ponuditi kvalitetnije bev vozilo od tvog ice za manju cijenu.

Evo mene je recimo solidno opremljen Q4 ispao 41k (50k minus poticaj), ajde sada da gledam uzeti nekog Tiguana ili slicno u klasi, ide glatko preko 50k ili ako se ide na neku Kiu ili slicno mozda za istu cijenu. Nije neki ultra premium jer je na MEB platformi, ali bio mi je bolja ponuda nego Enyaq koji je startao na slicnoj cijeni, taj bi mozda ispao 1-1.5k EUR manje za istu opremu. Sad ako gledamo da je taman isao refresh sa novim APP500 motorom koji je dignut na 290KS plus sto je efikasniji od staroga te nudi bolji domet mislim da je bila odlicna ponuda.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 13:01 (assassin.st).
5 godina
SveZauzeto kaže...
Gallu kaže...

Najveće ekološke katastrofe u povijesi su povezane sa naftnom industrijom.

Da, poput Černobila...

Černobil nema veze s naftom.

9 godina

EV dosta ovisi o primarnoj namjeni vozila i vasoj lokaciji, nacin punjenja... Ko ima kapacitet za solarne panele ili npr mogucnost besplatnog punjenja na poslu nema se kaj misliti ako mu vozilo ne sluzi za dulja putovanja. Valja i ako se koristi za kratke relacije.

Ali isto treba uzeti u obzir i samu cijenu vozila. Zadnja 2 mj sam se premisljao izmedju EV i fosilca, u irskoj je struja dosta skuplja, krov mi nije dovoljno velik za brdo panela, sve u svemu auto je za zenu za vozit djecu u skolu i otic do ducana itd + ako svi zajedno idemo negdje i na kraju price uzeo sam polovan Touareg 3.0 TDI, velik je potrosac al ozbirom da je za kratke relacije, nije tolko ni bitna potrosnja...

Sve u svemu, osobno mislim da su EV jos uvijek preskupi za to kaj nude 

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina

Iščekujem sjajnu budućnost za električna vozila. Čekam samo bolje baterije, brže punjenje, sigurnije baterije, laganije baterije i dostupnije punjenje. Kada to dočekam vjerojatno će cijena električne energije biti otprilike takva da si neću moći priuštiti tako dobar EV, jer će struja biti višestruko skuplja od danas.

Usput, nevezano uz ovu vijest:

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ovo-su-cijene-struje-i-plina-u-europi-gdje-je-najskuplje-i-najjeftinije-te-gdje-je-u-svemu-tome-hrvatska-20251113

Da skratim, cijena struje je od 6,2 eura na 100 kWh u Turskoj do 38,4 eura u Njemačkoj. Mislim da ćemo brzim koracima ići prema Njemačkom modelu, teško da ćemo ići prema Turskom. 

5 0 hvala 0
17 godina
Smijali se ljudi Kubancima što voze aute od prije Fidela, a men' se čini, kako je krenulo, da nas to sve čeka.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
vedri2 kaže...

Iščekujem sjajnu budućnost za električna vozila. Čekam samo bolje baterije, brže punjenje, sigurnije baterije, laganije baterije i dostupnije punjenje. Kada to dočekam vjerojatno će cijena električne energije biti otprilike takva da si neću moći priuštiti tako dobar EV, jer će struja biti višestruko skuplja od danas.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ovo-su-cijene-struje-i-plina-u-europi-gdje-je-najskuplje-i-najjeftinije-te-gdje-je-u-svemu-tome-hrvatska-20251113

Da skratim, cijena struje je od 6,2 eura na 100 kWh u Turskoj do 38,4 eura u Njemačkoj. Mislim da ćemo brzim koracima ići prema Njemačkom modelu, teško da ćemo ići prema Turskom. 

a što misliš kako će države nadoknaditi gubitke od pada prodaje goriva?

nemam za potpis
17 godina
SveZauzeto kaže...
Pixel kaže...

BMW i4 eDrive35 Gran Coupe - 44.990,00 € (usteda 15.460,00 €) - trenutno na akciji

BMW Serija 4 Gran Coupe najjeftiniji s najjeftinijom opremom 53450 €

Source1: https://www.strujnikrug.hr/do-18-tisuca-eura-popusta-na-elektricna-bmw-i-mini-vozila/
Source2: https://www.bmw.hr/content/dam/bmw/marketB4R1/bmw_hr/pdf-cjenici/20251010%20-%20BMW%20Serije%204%20Coupe%20(G22_G82).pdf.coredownload.pdf

15 godina

Sve koje znam da su kupili EV su rekli da će im sljedeći auto sigurno opet biti EV.

Mislim da to dovoljno govori o temi.

Moj PC  
3 0 hvala 0
4 mjeseca
tenac kaže...

Budu uveli AI agente umjesto desetaka tisuca nepotrebnih i neproduktivnih premetača fasciklof a i priča se da će porez biti vezan za kilometrazu. Biti ce se jeftino voziti ako se ne voziš.

Do tada doci će i pravi pravcati porez na nekretnine, a ne ovaj sramezljivi koj se dade i izigrati. Nepošteno je od građanstva da se izmotava i izbjegava porez i namete na dohodak od cca 60% pa si naprave ili kupe nekretninu. Vrlo jasan pokazatelj da su nešto muljali i da im je ostalo previše love od nekud koja se nije kvalitetno oporezovala.  Shodno tome unaprijediti će porez na sve ono što si već (nedovoljno) platio. PDV je samo 1/4 ukupnog prometa, ima tu još puno prostora za zdravi organski rast poreskih prihoda.

BTW tema, ne znam, nedavno kupio hibrida, ako bude EV nece sigurno biti sa ovim stalno napredujucim baterijama koje nikako da se maknu sa mrtve tocke u zadnjih 15 godina.

Budem ozbiljno razmatrao EV kad ti autio ne budu teski kao tenkovi i kada te baterije budu cca 10% vrijednosti auta. Već sam "nabrijan" na industriju koja umjetno dize cijene normalnih auta ne bili EV izgledali povoljnije, a onda premecu pare u subvencije nabave EV. Nema gore nego kada se političari i ekolozi udruže krojiti ekonomiju, sigurna propast.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 22:53 (My2Cents).
15 godina

Kad nedostaje komentara na člancima uvijek je najbolje staviti temu/anketu EV vs ICE, zna se da će bit bar 50+ 

Moj PC  
2 0 hvala 0
22 mjeseca
Ili Android vs iPhone
15 godina
My2Cents kaže...
tenac kaže...

Budu uveli AI agente umjesto desetaka tisuca nepotrebnih i neproduktivnih premetača fasciklof a i priča se da će porez biti vezan za kilometrazu. Biti ce se jeftino voziti ako se ne voziš.

Do tada doci će i pravi pravcati porez na nekretnine, a ne ovaj sramezljivi koj se dade i izigrati. Nepošteno je od građanstva da se izmotava i izbjegava porez i namete na dohodak od cca 60% pa si naprave ili kupe nekretninu. Vrlo jasan pokazatelj da su nešto muljali i da im je ostalo previše love od nekud koja se nije kvalitetno oporezovala.  Shodno tome unaprijediti će porez na sve ono što si već (nedovoljno) platio. PDV je samo 1/4 ukupnog prometa, ima tu još puno prostora za zdravi organski rast poreskih prihoda.

BTW tema, ne znam, nedavno kupio hibrida, ako bude EV nece sigurno biti sa ovim stalno napredujucim baterijama koje nikako da se maknu sa mrtve tocke u zadnjih 15 godina.

Budem ozbiljno razmatrao EV kad ti autio ne budu teski kao tenkovi i kada te baterije budu cca 10% vrijednosti auta. Već sam "nabrijan" na industriju koja umjetno dize cijene normalnih auta ne bili EV izgledali povoljnije, a onda premecu pare u subvencije nabave EV. Nema gore nego kada se političari i ekolozi udruže krojiti ekonomiju, sigurna propast.

toliko o uštedana

nemam za potpis
7 godina

Benzinac. Provjereni, pogledat malo po internetu koji je dosta dobar. Recimo, mazda 3 je meni lijep automobil, tu bih ja trebao istrazivat. Nemam novaca za to pa trenutno niti ne znam sto se nudi. Zasto bih ja benzinca? Zato sto ima manje ekologije na sebi od dizela. Zasto bih benzinca, a ne EV? Zato sto ga nakon 10 godina mogu prodat za neki iznos i jos ce ga netko vozit barem 5 godina, a sa EV i baterijom cu imat problema. Zato sto ne zelim punit auto pola sata. Kamoli duze. Punim maksimalno 5 minuta gorivo. Zato sto se osjecam sigurnije u svom ICE automobilu. Zato sto si mogu popravit sam dosta stvari na trenutno svom ICE automobilu, ali to je nevazno za temu. Zato sto su mi automobili vise od prijevoznog sredstva i zelim takav pogonski agregat. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
cvaja997 kaže...

Benzinac. Provjereni, pogledat malo po internetu koji je dosta dobar. Recimo, mazda 3 je meni lijep automobil, tu bih ja trebao istrazivat. Nemam novaca za to pa trenutno niti ne znam sto se nudi. Zasto bih ja benzinca? Zato sto ima manje ekologije na sebi od dizela. Zasto bih benzinca, a ne EV? Zato sto ga nakon 10 godina mogu prodat za neki iznos i jos ce ga netko vozit barem 5 godina, a sa EV i baterijom cu imat problema. Zato sto ne zelim punit auto pola sata. Kamoli duze. Punim maksimalno 5 minuta gorivo. Zato sto se osjecam sigurnije u svom ICE automobilu. Zato sto si mogu popravit sam dosta stvari na trenutno svom ICE automobilu, ali to je nevazno za temu. Zato sto su mi automobili vise od prijevoznog sredstva i zelim takav pogonski agregat. 

Moraš bit mađioničar prodat rabljeni EV, ljudi čim vide health baterije odustanu. Svi bi bateriju sa 100% healtha. Bratić prodaje Teslu, druga godina zaredom i nije uspio prodat. Električne aute ni lopovi neće da kradu…

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.11.2025 12:56 (Cryogenic).
14 godina
tenac kaže...
vedri2 kaže...

Hehe, kao u Engleskoj što se sprema, porez po prijeđenom kilometru strujica :)

17 godina
My2Cents kaže...
tenac kaže...

Minimum 5 auto proizvođača najavljuju serijske aute sa SSB, auti će biti lakši i imat će bolji domet nije tu problem.

Problem je u fucking infrastrukturi a to ne znam da će se ikad riješiti posebno kod nas. Prvo prema Slavoniji je tragikomedija stanje. Onda ti HEP stavi pazi po jedan punjač od 50kW/h na autoputu uz veću cijenu na autoputu. Nešto žena jamra nećemo stići to Ionitija kraj IKEA-e pa smo stali na Novoselcu. Punimo, dolazi jedan auto hoćete li još dugo vidim PU rege, dolazi drugi auto hoćete li još dugo a stali smo samo na 10 minuta. Jučer se vraćam iz Slavonije pa vrtim hoću li stati i puniti 10-20 minuta ili ću se voziti iza nekog autobusa 100 na sat kao najveći jado tih zadnjih 60-70 km pošto na isto dođem

Možeš ti imat super auto, super brzinu punjenja ali nemaš gdje puniti i sve je super kad ok radi a kad ne radi onda si u kur**. Prije mjesec dva obilazim Slavonski Brod i mučim se gdje napuniti pošto su u kući loše instalacije. Ode 100€ kod Kauflanda a punionica ne želi puniti, pa odi u Tvrđavu, ovaj parkao i spojio auto za free parking, na kraju kod super nove opet još 100€ pošto iz nekog fucking razloga nikad ne krene od prve taj Petrol ali je bitno da su pokupili novce od države

16 godina
Gajotres kaže...
My2Cents kaže...
tenac kaže...

Minimum 5 auto proizvođača najavljuju serijske aute sa SSB, auti će biti lakši i imat će bolji domet nije tu problem.

Problem je u fucking infrastrukturi a to ne znam da će se ikad riješiti posebno kod nas. Prvo prema Slavoniji je tragikomedija stanje. Onda ti HEP stavi pazi po jedan punjač od 50kW/h na autoputu uz veću cijenu na autoputu. Nešto žena jamra nećemo stići to Ionitija kraj IKEA-e pa smo stali na Novoselcu. Punimo, dolazi jedan auto hoćete li još dugo vidim PU rege, dolazi drugi auto hoćete li još dugo a stali smo samo na 10 minuta. Jučer se vraćam iz Slavonije pa vrtim hoću li stati i puniti 10-20 minuta ili ću se voziti iza nekog autobusa 100 na sat kao najveći jado tih zadnjih 60-70 km pošto na isto dođem

Možeš ti imat super auto, super brzinu punjenja ali nemaš gdje puniti i sve je super kad ok radi a kad ne radi onda si u kur**. Prije mjesec dva obilazim Slavonski Brod i mučim se gdje napuniti pošto su u kući loše instalacije. Ode 100€ kod Kauflanda a punionica ne želi puniti, pa odi u Tvrđavu, ovaj parkao i spojio auto za free parking, na kraju kod super nove opet još 100€ pošto iz nekog fucking razloga nikad ne krene od prve taj Petrol ali je bitno da su pokupili novce od države

I jel ti to treba? Usput: https://www.logicno.com/novac-posao-ekonomija/kina-je-naglo-odustaje-od-elektricnih-automobila-istina-koja-mijenja-igru.html

7 godina

Nikad necu zaboravit kad me zenska prijavila preko MUP aplikacije jer sam se sparkirao u Karlovcu na parkirno mjesto za EV,  punionicu. Rekoh joj, daj da ti barem kavu platim dok cekas pola sata da ti se auto napuni. Ima 15 mjesta za punjenje. Nije u redu od mene svejedno, stao na kavu prije posla. Nedjelja. Niti jedan EV na punjacu dok ona nije dosla. Tamo gdje treba, tamo ne stavljaju punionice. Zanimljivo. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
17 godina

Koja je poanta clanka? Jer nakon clickbait nalova i dugog teksta gdje se nigdje zapravo eksplicitno ne kaze "Kina je donjela odluku o ukidanju subvencije za elektricna vozila" nego se to mora citati izmedu redaka, clanak zapravo zakljucuje kako je zapravo Kina odlucila da je autoindustrija elektricnih vozila dovoljno zrela da ne treba subvencije.

Pokusavm shvatiti sto si ti htio reci sa clankom pa bih cijenio ako mozes pojasniti.

4 mjeseca
Gajotres kaže...

Problem je u fucking infrastrukturi 

Riječi ti se pozlatile. No debelo sumnjam. To ide bolesno sporo, toliko sporo da bih glasao za onoga koji uvede zabranu najavljivanja boljih baterija za elektricna vozila.

Internet prepun bajkovitih priča i najava o odličnim lakšim i kapacitetnijim baterijama, a stvari se možda pomakle 15% od inicijalnog Sonijevog patenta LiOn baterije.

Infrakstrukutra će doći kada bude bilo financijskog interesa. Kada su ih gradili postojao je financijski interes, subvencije.

Ovako dok im na punjače dolazi tu i tamo pokoji auto, a punjenje i nije nešto skupo, zašto bi se trudili?

Nije da platiš 500EUR punjenje nego se vrti kao i za normalno tankanje, onda im se baš i ne da ulagati. Ne bi niti ja.

Svaki put kada vidim te punjače uvijek prazni, ali uvijek, a nedaj Bog da se netko parkira na isti, a nema baterije.

Uf, ide sveti rat, većina ovih u EV vozilima su strašno nabrijani, entitled people, ne znam našu dobru riječ.

mali reaktor, to nam treba u autima na struju. Nesto sto Nissan radi sa Epower konceptom, samo što je njihov generator benzinski motor vulgaris. Tak neke, samo puno naprednije.

2 mjeseca
Gajotres kaže...
My2Cents kaže...
tenac kaže...

Cvaja i cry su dobro opisali prednosti i probleme EV-a. I onda još pročitam ovo i pitam se da li je to sve vrijedno mog vremena ? Na kraju dana i sve te silne "uštede" uz EV vozilo, koliko se isplatiti gubiti vrijeme, živce na potragu za punionicama, čekanja u redu, čekanja da se napuni/dopuni i na kraju dana kada dođe neka starost i vrijeme je da se auto proda, ako nitko ne želi Teslu koja stoji 2 god na njuškalu, na šta su tek osuđeni stariji EV auti i koja je tu na kraju ušteda kad auto koji si platio 40k+ ne možeš niti prodati. A kroz godine su se promijenili i mijenjaju se još k tome i punjači, pa tu dolaze i koje kakvi adapteri i prilagodba nekog starijeg EV-a.... Ja se iskreno divim svakome tko se odluči na EV, neovisno o tome živi li u stanu ili kući s vlastitim punjačem. Moderan auto sam prihvatio kao luksuz, vrsta luksuza na kojoj nema zarade, ali opet radije imam benzinca i slatke muke sa potrošnjom goriva. Nego da se ovako moram zajebavati, kemijati, planirati put, pujnjenje, itd... Nekako mi moje vrijeme vrijedi više od novaca, koje potrošim na benzinca u odnosu na svu gore navedenu zajebanciju sa strujićem.. Svaka čast još jednom, ali ovo gore je meni robovanje. 

6 godina

Izgleda da bi dobar biznis bio otvoriti el. punionicu.

0 0 hvala 0
17 godina
BugLove kaže...

Nije baš. Investicija je poprilična, a povrat dug (ako ne nađeš dovoljno kupaca koji bi skupo plaćali punjenja).

16 godina
Hrža kaže...
Gajotres kaže...
My2Cents kaže...
tenac kaže...

Cvaja i cry su dobro opisali prednosti i probleme EV-a. I onda još pročitam ovo i pitam se da li je to sve vrijedno mog vremena ? Na kraju dana i sve te silne "uštede" uz EV vozilo, koliko se isplatiti gubiti vrijeme, živce na potragu za punionicama, čekanja u redu, čekanja da se napuni/dopuni i na kraju dana kada dođe neka starost i vrijeme je da se auto proda, ako nitko ne želi Teslu koja stoji 2 god na njuškalu, na šta su tek osuđeni stariji EV auti i koja je tu na kraju ušteda kad auto koji si platio 40k+ ne možeš niti prodati. A kroz godine su se promijenili i mijenjaju se još k tome i punjači, pa tu dolaze i koje kakvi adapteri i prilagodba nekog starijeg EV-a.... Ja se iskreno divim svakome tko se odluči na EV, neovisno o tome živi li u stanu ili kući s vlastitim punjačem. Moderan auto sam prihvatio kao luksuz, vrsta luksuza na kojoj nema zarade, ali opet radije imam benzinca i slatke muke sa potrošnjom goriva. Nego da se ovako moram zajebavati, kemijati, planirati put, pujnjenje, itd... Nekako mi moje vrijeme vrijedi više od novaca, koje potrošim na benzinca u odnosu na svu gore navedenu zajebanciju sa strujićem.. Svaka čast još jednom, ali ovo gore je meni robovanje. 

Kolega je prodao Teslu bez problema i to unutar par tjedana od objave oglasa. Prodaja rabljenih i novih raste drastično u EU - cca rast EV će ove godine biti preko 40%, dok prodaja i dizela i benzinaca drastično pada od 2017.

Uzeo Teslu M3 za 34k (poticaj uključen) i za te pare nema ništa niti približno što se tiče opreme (gledao Octaviu).

Dodatno, ušteda na gorivu i servisu za prvu godinu (nema redovnih servisa na Tesli, nemaš obvezu ići svake godine na servis) je 2000€ za moj slučaj. Za 5 godina će ušteda biti 10.000 eura, a auto će još imati 3 g. garancije na motor i bateriju.

Do mora idem 2 do 3 puta godišnje i niti jednom nisam morao čekati na punjenje, niti je duže trajalo nego sa prijašnjim dizelom (jer moram na wc, vratim se i vozim dalje). Punim par minuta jer mi toliko treba do odredišta.

Ukratko, imam manje gnjavaže sa autom od prijašnjeg, ne moram dva puta mjesečno čekati na benzinskoj i trošiti svaki put 10 minuta, nego ga doma spojim za par sekundi i ujutro je pun.

EV nam je glavni auto u familiji i kako stvari stoje slijedeći auto je obavezno EV.. Zeekr 7x mi se čini jako dobar (uloženo dobiveno) :)

12 godina
My2Cents kaže...
tenac kaže...

Nissan Leaf 22/24 kWh MY11 - 36.990 € (2025. - 50.200 €)
Nissan Leaf 75/79 kWh MY26 - cca. 42.000 € (2025.)

Malo je pretjerano reći da se u zadnjih 15 godina nismo pomakli s mjesta ili da su se stvari pomakle 15 % od Sonyevog patenta jer na ovom gore primjeru vidimo da danas možeš dobiti 3x veću bateriju u vozilu koje je 10 cm kraće od stare izvedbe za 8.000 € nižu cijenu (s uračunatom inflacijom), a novi Leaf je gotovo u svakom pogledu superiornije vozilo od starog, i da staviš svu tehnologiju iz novog u stari bi još povećalo cijenu starog za x tisuća €.

U to sve treba uračunati i to da Nissan danas ni ne nudi najbolju i najjeftiniju tehnologiju baterija na tržištu tako da je realni napredak zapravo veći nego što ovaj primjer pokazuje. Pogledamo li situaciju kod mobitela, u samo zadnjih 5 godina smo došli do toga da u mobitelima sličnih dimenzija (često i tanjih) umjesto 4x00 mAh baterija imamo baterije od 7x00 mAh (75 % veći kapacitet), a nerijetko se današnje baterije i brže pune. Jednim dijelom je to povećanje uzrokovano i manjim volumnim otiskom drugih komponenti, ali je i činjenica da je volumna i masena gustoća baterija narasla u ovih 5 godina.

Legacy proizvođači i EU nisu prepoznali priliku (ili im nije bilo u interesu...) za razvojem BEV vozila kao Kina pa danas u Europi nemamo u ponudi ono što oni imaju u Kini, a dodatno je pitanje jesmo li potencijalno mogli imati i bolje s obzirom na dosadašnji renome europske autoindustrije, a time se postavlja pitanje jesi li ti zaista i već danas trebao čekati ispunjavanje svojih (vjerojatno iracionalnih) zahtjeva kako bi razmatrao BEV. Pitanje sirovina zasigurno jest utjecalo na ovakvu situaciju, no činjenica je da je Kina postavila temelje za ovo još u 90-ima, odnosno u vrijeme kada su europski proizvođači lagodno živjeli od svojih ICE proizvoda, tako da je opravdano biti "nabrijan" na industriju, ali ne iz razloga koje si naveo. Uostalom, to što si naveo vjerojatno nije ni točno jer usporediš li rast cijena vozila i rast plaća, ti danas za medijalnu plaću možeš kupiti bolje novo ICE vozilo nego što si mogao prije 10 godina.

Što se tiče ekologije i ekonomije, možeš li pouzdano tvrditi da su uložena sredstva u ekološke subvencije zaista toliko pogubna za ekonomiju? OIE štedi milijarde eura u EU tijekom ove situacije s Rusijom i zasigurno je jeftinije kada koristimo besplatno sunce i vjetar u odnosu na uvoz naftnih sirovina ili derivata, a gdje su tu još one sve ekonomske koristi od smanjenja ispuštanja štetnih plinova i čestica (usporavanje globalnog zagrijavanja uzrokovanog čovjekovim djelovanjem, uštede u zdravstvu), odnosno pitanje je koliko cijenimo ljudski život.

Old Iggy kaže...
BugLove kaže...

Nije baš. Investicija je poprilična, a povrat dug (ako ne nađeš dovoljno kupaca koji bi skupo plaćali punjenja).

Osobno bih rekao da je tu samo pitanje visoke početne investicije i broja kupaca.

Ako imaš 250k € i svoje zemljište dovoljne veličine za prihvat 125 kW solarnih panela i trofazni priključak od 20 kW te garantiraš broj kupaca koji će dnevno trošiti min. 540 kWh (punjenje (10 - 70 %) jedne Tesle LR po satu tijekom 12 h dnevno), osobno ti iznesem plan s kojim bi (u optimalnom slučaju) dobio povrat početne investicije u 4 godine s cijenom od 0,4 €/kWh (s uključenim PDV-om; 1x 300 kW DC odnosno 2x 150 kW DC). Uvjet je da mi daješ 20 % godišnje dobiti nakon te 4 godine.

Šalu na stranu, mislim da je ovaj moj izračun poprilično realan i da zaista svatko može s BESS-om i prosječnom solarnom dostupnosti ostvariti relativno brz povrat investicije uz tržišno povoljnu cijenu punionice. Znači u ovom slučaju nije ograničenje ni HEP (uz pretpostavku da im nije problem omogućiti trofazni od 20 kW). S obzirom da je izvjesno da će cijene punjača, baterija, invertera u budućnosti nastaviti padati, mislim da je strah oko nedostatka odgovarajuće infrastrukture neopravdan. "Samo" je potrebno generirati potražnju i tržište će odraditi svoje.

17 godina
kiwi_91 kaže...

Osobno bih rekao da je tu samo pitanje visoke početne investicije i broja kupaca.

Ako imaš 250k € i svoje zemljište dovoljne veličine za prihvat 125 kW solarnih panela i trofazni priključak od 20 kW te garantiraš broj kupaca koji će dnevno trošiti min. 540 kWh (punjenje (10 - 70 %) jedne Tesle LR po satu tijekom 12 h dnevno), osobno ti iznesem plan s kojim bi (u optimalnom slučaju) dobio povrat početne investicije u 4 godine s cijenom od 0,4 €/kWh (s uključenim PDV-om; 1x 300 kW DC odnosno 2x 150 kW DC). Uvjet je da mi daješ 20 % godišnje dobiti nakon te 4 godine.

Prvi problem je zemljište - mora biti blizu dovoljno velikih prometnica ili u jako naseljenom području da to ima smisla. A ako imaš par stotina kvadrata na takvom području, zadnje šo bi radio je punionica. 

Ne znam baš za kalkulaciju - 125 kW solari, 20 kW priključak? Što bi s tim? Punjači 1 x 300 / 2 x 150 kW?

Edit: HEP, tržište itd.? Tko će investirati u infrastrukturu bez da zarađuje?

Klasičan put je da investitor daje pare, HEP će jako teško.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2025 14:14 (Old Iggy).
4 mjeseca
kiwi_91 kaže...

Nissan Leaf 22/24 kWh MY11 - 36.990 € (2025. - 50.200 €)

3x veću bateriju u vozilu koje je 10 cm kraće od stare izvedbe za 8.000 € nižu cijenu (s uračunatom inflacijom), 

Kina postavila temelje za ovo još u 90-ima, odnosno u vrijeme kada su europski proizvođači lagodno živjeli od svojih ICE proizvoda

Što se tiče ekologije i ekonomije, možeš li pouzdano tvrditi da su uložena sredstva u ekološke subvencije zaista toliko pogubna za ekonomiju? 

Posteno. 

2011 si mogao kupi jako pristojan MPV klase Zafira B (VW Touran) 1.7CDTI za 22 000EUR rucni mjenjac osnovna oprema 160kkn, sjecam se kao da je bilo jucer.

Auti na baterije su bili bezobrazno skupi, tocno kao si i naveo, a kupovali su ih neki specificni kupci. Leaf je sa tom bezobraznom cijenom bio medju jeftinijima

Danas auto klase Zafira B 1.7CDTI 125KS 7 sjedala (zafira kao MPV se ne proizvodi vise, ali tu je Touran 1.6TDI onomad) sa osnovnom opremom ima 2.0TDI motor i kosta 37K EUR, diesel motor 120KS ubijen ekologijom bez opreme, rucni mjenjac.

Dakle imamo cca 60% razliku, u cijeni a inflacija je 36% od 2011 tj auti su trebali kostati danas oko 30K eur a ne 37K.

Zasto danasnji ekvivalent auta iz 2011 kosta 60% vise, pa upravo zato da bi baterija mogla biti jeftinija, jer razlika u cijeni ne ide proizvodjacu, nego ide na poreze i namete koji se onda redistribuiraju.

Pored redistribucija korz subvencije,  produktivnost u poroizvodnji baterija je drasticno narasla, sto je isto vrlo bitan cimbenik. Kvaliteta baterije je tu negdje tj gustoca energije bas i ne mrda. 

BTW Redistribucije, sve do jedne, su zavrsile vrlo lose sto su dulje trajale.

Bilo bi fer da masu i volumen baterije usporedis, a ne velicinu auta u centimetrima. 

Leafe 2011 navodno 1546Kg

Leaf 2025  navodno 1729Kg.

Skoro 200Kg gore a ne znamo detalje, jer legure i slitine se unapreduju bolje i brze od baterija. osnovne konstrukcije auta postaju lakse ne bili se vise baterija moglo utrpati.

BTW moji iracionalni zahtjevi dolaze sa racionalne tocke gledista.

Auto je alat koji ako zelis mozes moci popraviti uz malo truda i nesto malo para, samo zato i postoji trziste rabljenih jer puno ljudi nema za novi automobil, ili jednostavno ne zeli dati novac za novi auto.

Bateriju se mozes truditi koliko ti srce zeli popraviti, ali bez puno para ne ide.

Zato mnogima EV bez jamstva tesko sjeda. Mozes gledati u tu bateriju i plakati. Jednako tako mozes blejati i u krepane elektronicke module, ali njih bar mozes nabaviti jeftino ili cak i popraviti.

Zamjene clanaka, navodno opasna rabota, od koje se proizvodjaci ograduju, pa eto, svakome njegovo.

Da, smatram svako zadiranje u ekonomiju putem redistribucija i subvencija iznimno opasnim, nemam nista protiv OIE, ali imam apsolutno sve protiv subvencija koje traju duze od dve do max tri godine, sa tim da treca je uvjetna ako prve dve daju dovoljno visoke rezultate.

Pitam se koliko solara bi imali da ih se ne forsira i ne subvencionira isto kao i koliko bi imali proizvodjaca elektricnih vozila da ih se obilato ne subvencionira. Sve ok za nekakav pocetni podstrek no koliko dugo sad vec traju te subvencije?

To je lose, iznimno lose jer novci za trzisni proizvod se dobijaju, a ne zaraduju.

Smeta nas zagadjenje, nikakav problem, ne moramo se svi i uvijek privatno voziti, pogotovo ne prometalima koji jako zagadjuju, umjesto da su utrpali milijarde u vrlo upitne OIE, mogli su posteno premreziti Europu korisnom i iskoristivom zeljeznicom a da ne pricam o politikama koje bi motivirale gradjanstvo da ne kupuju proizvode prljavih industrija odnosno industrija koje nisu odrzive.

U Kini, kojoj kapu skidam jer imaju partiju koja zna sto radi, osim sto proizvode ono sto Europljani sanjaju i to zato jer su Europljani to sanjali imaju tu istu zeljeznicu.

Ta zeljeznica je takva blagodat i luksuz da bih se odmah odrekao osobnog prometala da mogu zeljeznicom gdje god pozelim a u avion ne bi krocio niti da mi plate. 

Ne mogu niti Kinezi sa zeljeznicom svugdje, ali unatoc tome zeljeznica im je miljama ispred onoga sto imamo u navodno naprednoj Europi. Tko nas je tu kocio pitam se?

Jedna kratka relacija Beijing Tianjin 130km 30minuta

Jedna dulja relacija Beijing Wuhan 1100km cca 4 sata.

Kod nas 260km Zagreb Split 7 sati ako je sve ok, da smo Kina bilo bi sat i pol max.

Zagreb Osijek 6 sati cca 220km, toliko traje i sa nisan Leafom iz 2011.

Energija, Rusija, Rat, prekomplesna tema, nije za ovaj forum. Europa ima samo jedan problem bez obzira na sve, prevelika razjedinjenost, koja je opet pocela bujati.

BTW ovaj navodni temelj elektromobilnosti iz Kine. Sve je to krenulo sa obicnom elektronikom. Proizvodili su ogromne kolicine baterija godinama za sve moguce uredjaje.

Xiaomi, BYD i slicne firmice koje su sklapale elektroniku i proizvodili baterije, a mi smo bili sretni da se tom prljavom tehnologijom bave Kinezi za saku rize, a ne mi.

Ja sam i dalje sretan da je tome tako, ali uz uvjet da se priberemo i primimo se posteno rjesavanja problema generiranja elektricne energije za EV. Baterije neka ostanu Kinezima.

12 godina
Old Iggy kaže...
kiwi_91 kaže...

Prvi problem je zemljište - mora biti blizu dovoljno velikih prometnica ili u jako naseljenom području da to ima smisla. A ako imaš par stotina kvadrata na takvom području, zadnje šo bi radio je punionica. 

Ne znam baš za kalkulaciju - 125 kW solari, 20 kW priključak? Što bi s tim? Punjači 1 x 300 / 2 x 150 kW?

Edit: HEP, tržište itd.? Tko će investirati u infrastrukturu bez da zarađuje?

Klasičan put je da investitor daje pare, HEP će jako teško.

Za solare ne moraš imati nekorišteno i prazno zemljište, npr. svaka veća benzinska postaja na AC može podržati ovaj primjer sa 125 kW solara, tu je i mogućnost korištenja poljoprivrednih zemljišta (agrosunčane elektrane), velikih proizvodnih i skladišnih hala, trgovački centri i sl.

Kalkulacija računa s BESS-om, odnosno +350 kW inverteri i cca. 600 kWh baterija. Tu je ograničena količina dostupnih kWh dnevno i moj proračun je s 50 % kapaciteta, znači u najboljem slučaju je to 1080 kWh dnevno (povrat investicije u 2,5 godine), a kada pogledamo Ionity i Tesline SUC koji nemaju to ograničenje ili barem ne u toj mjeri te imaju relativno veliki stupanj korištenja punjača, a pri tome im je i početna investicija relativno povoljna s obzirom da imaju poprilično vertikalno uspostavljen nabavni / proizvodni lanac, mislim da je njima i kod nas povoljna situacija po pitanju isplativosti.

Ako će investitorima biti isplativije staviti BESS i solare, npr. kao što je bilo Tesli u Zadru i Otočcu, oni će to napraviti i HEP tako gubi novce/tržište pa bi HEP-u trebalo biti u interesu graditi infrastrukturu, odnosno ponudit je po konkurentnim cijenama.

My2Cents kaže...
kiwi_91 kaže...

Nissan Leaf 22/24 kWh MY11 - 36.990 € (2025. - 50.200 €)

3x veću bateriju u vozilu koje je 10 cm kraće od stare izvedbe za 8.000 € nižu cijenu (s uračunatom inflacijom), 

Kina postavila temelje za ovo još u 90-ima, odnosno u vrijeme kada su europski proizvođači lagodno živjeli od svojih ICE proizvoda

Što se tiče ekologije i ekonomije, možeš li pouzdano tvrditi da su uložena sredstva u ekološke subvencije zaista toliko pogubna za ekonomiju? 

Posteno. 

2011 si mogao kupi jako pristojan MPV klase Zafira B (VW Touran) 1.7CDTI za 22 000EUR rucni mjenjac osnovna oprema 160kkn, sjecam se kao da je bilo jucer.

Auti na baterije su bili bezobrazno skupi, tocno kao si i naveo, a kupovali su ih neki specificni kupci. Leaf je sa tom bezobraznom cijenom bio medju jeftinijima

Danas auto klase Zafira B 1.7CDTI 125KS 7 sjedala (zafira kao MPV se ne proizvodi vise, ali tu je Touran 1.6TDI onomad) sa osnovnom opremom ima 2.0TDI motor i kosta 37K EUR, diesel motor 120KS ubijen ekologijom bez opreme, rucni mjenjac.

Dakle imamo cca 60% razliku, u cijeni a inflacija je 36% od 2011 tj auti su trebali kostati danas oko 30K eur a ne 37K.

Zasto danasnji ekvivalent auta iz 2011 kosta 60% vise, pa upravo zato da bi baterija mogla biti jeftinija, jer razlika u cijeni ne ide proizvodjacu, nego ide na poreze i namete koji se onda redistribuiraju.

Pored redistribucija korz subvencije,  produktivnost u poroizvodnji baterija je drasticno narasla, sto je isto vrlo bitan cimbenik. Kvaliteta baterije je tu negdje tj gustoca energije bas i ne mrda. 

BTW Redistribucije, sve do jedne, su zavrsile vrlo lose sto su dulje trajale.

Bilo bi fer da masu i volumen baterije usporedis, a ne velicinu auta u centimetrima. 

Leafe 2011 navodno 1546Kg

Leaf 2025  navodno 1729Kg.

Skoro 200Kg gore a ne znamo detalje, jer legure i slitine se unapreduju bolje i brze od baterija. osnovne konstrukcije auta postaju lakse ne bili se vise baterija moglo utrpati.

BTW moji iracionalni zahtjevi dolaze sa racionalne tocke gledista.

Auto je alat koji ako zelis mozes moci popraviti uz malo truda i nesto malo para, samo zato i postoji trziste rabljenih jer puno ljudi nema za novi automobil, ili jednostavno ne zeli dati novac za novi auto.

Bateriju se mozes truditi koliko ti srce zeli popraviti, ali bez puno para ne ide.

Zato mnogima EV bez jamstva tesko sjeda. Mozes gledati u tu bateriju i plakati. Jednako tako mozes blejati i u krepane elektronicke module, ali njih bar mozes nabaviti jeftino ili cak i popraviti.

Zamjene clanaka, navodno opasna rabota, od koje se proizvodjaci ograduju, pa eto, svakome njegovo.

Da, smatram svako zadiranje u ekonomiju putem redistribucija i subvencija iznimno opasnim, nemam nista protiv OIE, ali imam apsolutno sve protiv subvencija koje traju duze od dve do max tri godine, sa tim da treca je uvjetna ako prve dve daju dovoljno visoke rezultate.

Pitam se koliko solara bi imali da ih se ne forsira i ne subvencionira isto kao i koliko bi imali proizvodjaca elektricnih vozila da ih se obilato ne subvencionira. Sve ok za nekakav pocetni podstrek no koliko dugo sad vec traju te subvencije?

To je lose, iznimno lose jer novci za trzisni proizvod se dobijaju, a ne zaraduju.

Smeta nas zagadjenje, nikakav problem, ne moramo se svi i uvijek privatno voziti, pogotovo ne prometalima koji jako zagadjuju, umjesto da su utrpali milijarde u vrlo upitne OIE, mogli su posteno premreziti Europu korisnom i iskoristivom zeljeznicom a da ne pricam o politikama koje bi motivirale gradjanstvo da ne kupuju proizvode prljavih industrija odnosno industrija koje nisu odrzive.

U Kini, kojoj kapu skidam jer imaju partiju koja zna sto radi, osim sto proizvode ono sto Europljani sanjaju i to zato jer su Europljani to sanjali imaju tu istu zeljeznicu.

Ta zeljeznica je takva blagodat i luksuz da bih se odmah odrekao osobnog prometala da mogu zeljeznicom gdje god pozelim a u avion ne bi krocio niti da mi plate. 

Ne mogu niti Kinezi sa zeljeznicom svugdje, ali unatoc tome zeljeznica im je miljama ispred onoga sto imamo u navodno naprednoj Europi. Tko nas je tu kocio pitam se?

Jedna kratka relacija Beijing Tianjin 130km 30minuta

Jedna dulja relacija Beijing Wuhan 1100km cca 4 sata.

Kod nas 260km Zagreb Split 7 sati ako je sve ok, da smo Kina bilo bi sat i pol max.

Zagreb Osijek 6 sati cca 220km, toliko traje i sa nisan Leafom iz 2011.

Energija, Rusija, Rat, prekomplesna tema, nije za ovaj forum. Europa ima samo jedan problem bez obzira na sve, prevelika razjedinjenost, koja je opet pocela bujati.

BTW ovaj navodni temelj elektromobilnosti iz Kine. Sve je to krenulo sa obicnom elektronikom. Proizvodili su ogromne kolicine baterija godinama za sve moguce uredjaje.

Xiaomi, BYD i slicne firmice koje su sklapale elektroniku i proizvodili baterije, a mi smo bili sretni da se tom prljavom tehnologijom bave Kinezi za saku rize, a ne mi.

Ja sam i dalje sretan da je tome tako, ali uz uvjet da se priberemo i primimo se posteno rjesavanja problema generiranja elektricne energije za EV. Baterije neka ostanu Kinezima.

Podatak iz NN o prosječnoj neto plaći kaže da je ona u 2011. bila 5.441 kn. Tada si navedenu Zafiru mogao kupiti sa cca. 29 plaća.
Prosječna neto plaća za kolovoz ove godine je bila 1.446 €. Danas možeš Touran 2.0 TDI kupiti sa cca. 26 plaća, a dobiješ opremljenije, ugodnije i sigurnije vozilo boljih performansi i niže potrošnje.

Tvoja želja današnje cijene bi imala smisla da zaista imamo potpuno jednako vozilo kao ta Zafira, no Touran i bilo koje drugo vozilo te klase je danas tehnološki puno naprednije i ima dodatne zahtjeve po pitanju ispunjavanja EURO normi pa mislim da nije baš realno očekivati da će biti s cijenom koja bi preslikala onu od vozila iz 2011. + inflacija. No, gledajući plaće, cijena je moguće niža od one koja bi bila da današnji Touran "teleportiramo" u 2011.

Najbolje bi bilo da znamo točnu gustoću Leafovih baterija jer je masa današnjih vozila veća nego kod starih pa nije baš mjerodavno procijeniti po tome. Volumen je "manje promjenjiv" u tom kontekstu. Imam podatke za masenu gustoću packa iz starog leafa (82 Wh/kg) i volumnu gustoću pojedinačnog članka (320 Wh/L). Za novi Leaf nemam podataka, no uzmemo li za primjer Model 3 LR NMC baterije, kod njega je masena gustoća packa cca. 170 Wh/kg, a volumna gustoća sada već starog LG M50 članka je cca. 720 Wh/L.

Naravno, danas imamo komercijalno dostupne puno bolje baterije od tih u Tesli, npr. Molicel M65A (322 Wh/kg; 943 Wh/l), a i kineski NIO ima 150 kWh modele s člancima koji su s 360 Wh/kg, no nisu tako masivno dostupni. Za neke druge namjene (npr. dronovi i letjelice) je moguće dobiti i 400 - 500 Wh/kg članke od Ampriusa.

Pitanje je koliko je racionalna ta točka gledišta jer kritika za tenkovsku masu nije nužno točna (npr. današnji određeni ICE modeli imaju neznatno veću masu od BEV-ova ekvivalentnih performansi, npr. BMW M240i xDrive i Model 3 LR AWD je razlika jedva 100 kg) i ne znam na što ti točno utječe ta viša masa, odnosno, za kritiku troška popravka baterije i ostalih BEV specifičnih dijelova je pitanje hoćeš li uopće imati taj trošak s obzirom na njihovu (u teoriji) inherentno manju kvarljivost. Uvijek postoje izuzeci, kako kod ICE tako i kod BEV-ova, pa se kod kupovine rabljenih treba raspitati i istražiti o učestalosti kvarova kod specifičnih modela, no oni koji sada kupuju novi BEV i imaju praksu mijenjati vozilo svakih 5 - 10 godina nemaju brige oko toga, a takva rabljena vozila će tada vjerojatno imati jeftinije zamjenske dijelove i više EV Clinic specijaliziranih radionica koje će doprinijeti kupnji rabljenih BEV-ova.

Kako znaš da nam OIE danas ne zarađuju novac? I na osobnim primjerima možemo doći do toga da je i bez subvencija danas isplativo staviti solare (čak i u off-grid s baterijama), a država ih ne subvencionira zato da bi mi brže vratili investiciju, već zato što time kompenzira (nemjerljivi) trošak koji ima od utjecaja globalnog zagrijavanja i štetnih plinova odnosno čestica, a i povećava sigurnost i dostupnost elektroopskrbe. Kao primjer korisnosti subvencioniranja velikih, javnih OIE projekata sam dao u kontekstu Rusije, odnosno neovisnosti države / EU o drugima, ali i to je više sekundarni razlog subvencioniranja, dok je ekologija primarni jer je ekonomski i društveni trošak pretpostavljenih posljedica globalnog zagrijavanja (uzrokovanog ljudima) gotovo pa beskonačan.

Subvencioniranje javnog prometa odnosno specifično željeznice je poželjno, no opet je pitanje koliko su se ljudi spremni odreći privatnog osobnog prijevoza te možemo li ga u potpunosti isključiti iz subvencioniranja ili je optimalno određeni dio subvencija podijeliti i na to pa ćemo time imati veću sveukupnu korist. Npr. po određenim izvorima, mi smo u zadnjih 15 godina u željeznicu uložili preko 2 mlrd. eura. Osjetiš li ti to ili bi više osjetio da sada imamo 222.000 BEV-ova na cestama (trenutno ih je 10.000) koji su mogli proizaći iz te 2 mlrd. eura da smo svaki subvencionirali s 9k €? Ne znam je li ukupna korist tog subvencioniranja željeznice veća od toga da smo to preusmjerili u osobna vozila, ali sam uvjeren da smo s ovih <100 mil. € koje smo od 2018. do danas potrošili na subvencioniranje BEV-a napravili veću korist nego da smo ih pridodali, ili u našem državnom slučaju vjerojatno "bacili", fondu od 2 mlrd. € za željeznicu.

Tehnologija proizvodnje baterija (vjerojatno se referiraš na vađenje sirovina za baterije) ne mora biti nužno "prljava" i štetna za okoliš, odnosno štetnija u odnosu na ICE, jer postoje baterije koje ne koriste one najupitnije sirovine poput kobalta, ali i kontinuirani je napredak u tehnologiji dobivanja sirovina (npr. "Triple", a sada već i "Quintuple Zero Green Lithium" - zero coal power, zero tailing dams, zero utilization of potable water, zero use of hazardous chemicals, zero accidents), dok je izvjesno (što zbog zakona, a što zbog isplativosti) da ćemo u budućnosti imati veći udio recikliranih sirovina.

5 godina
400wh/kg daje 100kwh bateriju za 250kg. Zašto to još nije u automobilima? Pa tržište je ogromno. Svi bi se trgali za to...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice