Ekonomisti traže snažan digitalni euro u službi ja
- poruka: 38
- |
- čitano: 8.555
- |
- moderatori:
vincimus
Ja i dalje ne kuzim kaj im taj digitalni euro treba biti.
Hocu neku euro debitnu karticu s kojom mogu placati usluge umjesto vise i mastercarda da oni vise ne mogu must 2% (ili kolko vec) svog prometa na svaku transakciju kao skriveni PDV. I to je to. Daj nam to i eto ti digitalnog eura.
može...ako bude vezan uz zlato...tako da nema mogućnosti da pobudi jednu od ljudskih vrlina:)
Otkad smo uveli euro, meni je 99% kupovine digitalno. Ne sjećam se kada sam zadnji put imao papirnati novac ili kovanicu Eura u rukama.
...meni je 99% kupovine digitalno...
Za sve više ljudi je tako. I kad bi to još bilo preko nekog EU protokola, bilo bi dobro. Inicijativa dodaje, kako to treba biti i bez provizije.
Hocu neku euro debitnu karticu s kojom mogu placati usluge umjesto vise i mastercarda da oni vise ne mogu must 2% (ili kolko vec) svog prometa na svaku transakciju kao skriveni PDV. I to je to. Daj nam to i eto ti digitalnog eura.
Pa to i dobiješ
https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/how-it-works/html/index.hr.html
Pa sve više ih prima kartice.
Sve ih je pokopao Neven Vidaković - bez dlake na jeziku
Vidakovic i Slavko Kulic, bez rezerve dva gurua koje slusam s uzivanjem.
Otkad smo uveli euro, meni je 99% kupovine digitalno. Ne sjećam se kada sam zadnji put imao papirnati novac ili kovanicu Eura u rukama.
Ovaj mjesec ste prekoračili dodjeljeni mjesečni "carbon score". Do kraja mjeseca vam je dopušteno kupovat samo osnovne artikle: Kruh, mljeko.. etc
U Kini je to tek "pilot projekt" u nekim gradovima (uz več 5-6 godina aktivan "social score") predpostavljam, za 10-15 godina (možda i malo više) čemo svi skupa plakat za gotovinom.
Ovaj mjesec ste prekoračili dodjeljeni mjesečni "carbon score". Do kraja mjeseca vam je dopušteno kupovat samo osnovne artikle: Kruh, mljeko.. etc
U Kini je to tek "pilot projekt" u nekim gradovima (uz več 5-6 godina aktivan "social score") predpostavljam, za 10-15 godina (možda i malo više) čemo svi skupa plakat za gotovinom.
https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/aam/Asia-Book_A_03_China_Social_Credit_System.pdf
Da će bar biti kao u Kini.. Zapad ne kopira Kinu isto kao Kina Zapad. Ovdje će biti gore i od onoga kako propaganda prezentira Kineski sistem.
https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/aam/Asia-Book_A_03_China_Social_Credit_System.pdf
I kako ćeš od toga pobjeći gotovinom ako se recimo takav sustav implementira? Gotovina ti ništa ne garantira, pa čak ni privatnost (najveća zabluda oko gotovine).
Jedino kako bi ti gotovina garantirala neovisnost i apsolutnu privatnost jest da ne postoje drugi sustavi. Samo da postoji gotovina, da nema računala i osobnih sprava za praćenje popularno zvanih mobiteli.
Ne postoji privatnost u modernom svijetu, pa i po pitanju podizanja/trošenja novca.
Gotovina mi je draga iz drugih razloga - psihički se kontroliram pri kupovini, 500€ na ekranu mobitela i u ruci nemaju mi istu "težinu". Al ne gajim nikakve nade da sam "privatan" u trošenju.
Jedino ne znam kako bi mogli znati što si kupio, za koga i što si potrošio.
Gotovina mi je draga iz drugih razloga - psihički se kontroliram pri kupovini, 500€ na ekranu mobitela i u ruci nemaju mi istu "težinu". Al ne gajim nikakve nade da sam "privatan" u trošenju.
Taj fizički osjećaj i je jako bitan, posebno što te nekad ograničava na dodatni korak (bankomat i slično). Tu se doda vrijeme na promjenu mišljenja.
A privatnost trošenja je još jako daleko od transakcija. Banke ne vide što se troši, vide koliko se troši.
Sto je to digitalni euro?
Zavisi gdje, kod mene niti jedna pekara ni birtija. Valjda će jednom napredak stići i do nas u provinciji...
Zavisi gdje, kod mene niti jedna pekara ni birtija. Valjda će jednom napredak stići i do nas u provinciji...
Kod nas primaju kartice.
Jako dobro pitanje.
Samo, ja ne mogu baš točno odgovoriti niti na pitanje "što je to euro?".
Akademski odgovor na tvoje pitanje je: "digitalna verzija eura".
"Euro" je složeni entitet, koji za nas krajnje korisnike ima nekoliko funkcija, za banke pak neke druge funkcije, za državu pak treće...
Digitalni euro će moći odraditi neke od tih funkcija.
Slično je i s vozačkom dozvolom. Ta kartica u ruci samo je potvrda kako si prije toliko vremena odradio vozački i zdrastveni ispit. Iste te podatke ima i policija u svojoj bazi podataka. Ako te zaustave u autu bez vozačke, mogu u centrali provjeriti te podatke i bez te kartice. Tako je funkcija vozačke u tvom novčaniku samo offline funkcionalnost.
To je i uloga papirnatih novčanica eura, offline razmjena. Svaka novčanica ima jedinstveni broj na sebi. Centralna banka ima popis svih tih brojeva.
Moja predodžba digitalnog eura je, dijeljenje tih serijskih brojeva umjesto na šarenim papirićima, digitalnim putem.
Jako dobro pitanje.
Samo, ja ne mogu baš točno odgovoriti niti na pitanje "što je to euro?".
Akademski odgovor na tvoje pitanje je: "digitalna verzija eura".
"Euro" je složeni entitet, koji za nas krajnje korisnike ima nekoliko funkcija, za banke pak neke druge funkcije, za državu pak treće...
Digitalni euro će moći odraditi neke od tih funkcija.
Slično je i s vozačkom dozvolom. Ta kartica u ruci samo je potvrda kako si prije toliko vremena odradio vozački i zdrastveni ispit. Iste te podatke ima i policija u svojoj bazi podataka. Ako te zaustave u autu bez vozačke, mogu u centrali provjeriti te podatke i bez te kartice. Tako je funkcija vozačke u tvom novčaniku samo offline funkcionalnost.
To je i uloga papirnatih novčanica eura, offline razmjena. Svaka novčanica ima jedinstveni broj na sebi. Centralna banka ima popis svih tih brojeva.
Moja predodžba digitalnog eura je, dijeljenje tih serijskih brojeva umjesto na šarenim papirićima, digitalnim putem.
Posto se euro od kada postoji "dijeli" digitalnim putem, ponavljam pitanje: " Sto je to digitalni euro?"
Digitalnim eurom toga više neće biti. Bit će gotovinsko i digitalno izjednačeno. Neće biti potrebe za kartice (Visa, MasterCard) osim ako netko želi kupivati na rate ili slično što će već kartičarske kuće smisliti, jer će im digitalni euro biti ozbiljan udarac na poslovanje.
Nemaju što više kartičarske kuće smišljati jer su kartice uvedene upravo za kupovinu na rate, odnosno da te one financiraju, a da ti vraćaš sa kamatama.
Kod digitalnog eura nema kamata, funkcionira po principu debitne kartice, ali bez naknade na transakciju (kao na bankomatu banke koja je izdala debitnu).
Nisi razumio. Po principu debitne kartice jer trošiš onoliko koliko imaš na računu. Samo što moraš sam polagati novac na taj račun kako bi izbjegao naknade.
Na linku koji sam objavio je postojala infografika koju su makli iz ne znam kojeg razloga. Moglo se vidjeti kako digitalni euro zaobilazi kartične kuće (Visa, Mastercard, itd.) direknom vezom ECB i komercijalne banke, pod uvjetom da korisnik otvori u komecijalnoj banci poseban račun na koji polaže novac. Nije bilo objašnjeno na koji se način izbjegavaju naknade kod prijenosa sa postojećeg računa na taj posebni račun.
Posto se euro od kada postoji "dijeli" digitalnim putem, ponavljam pitanje: " Sto je to digitalni euro?"
Digitalno "dijeljenje" je jednostavno. Digitalno "imanje" nije.
Kad karticom platiš kavu, dijeli se "iznos" s bankovnog računa A na bankovni račun B. Tijekom tok procesa euri nisu niti u jednom trenutku bili kod tebe.
U novčaniku imaš vozačku i bankovnu karticu. Stvarna vrijednost tvoga novca nije kod tebe, u banci je.
Izgubiš novčanik nema velike štete. Novac je i dalje u banci. Policija će ti izdati novu vozačku, jer prava potvrda je digitalna kod policije, u novčaniku je samo fizička kopija.
Digitalni euro moći ćeš izgubiti kad izgubiš mobitel. I kad staviš mobitel u čarapu, imat češ digitalni euro u čarapi. A za Božić ćeš unucima davati digitalne eure sa svog mobitela na njihove.
Osobno, smatram da će ova offline transakcija biti ograničena iznosom i vremenskim faktorom. Tako da će svaka digitalna novčanica smjeti biti offline maksimalno, recimo, mjesec dana, inače gubi vrijednost. Koliko je vlasnika promijenila u tom periodu bilo bi svejedno.
Tako će i prodavač sladoleda na nekoj zabitnoj plaži skupljati offline eure i navećer kad dođe doma, te offline skupljene eure onlne uplatiti na svoj bankovni račun. Kao da je došao na šalter banke sa snopom novčanica.
(Disclaimer: ovo je samo moja interpretacija onoga što sam dosada pročitao. Nisam nikakav formalno kompetentan stručnjak.)
Ne. Mobitel je samo sredstvo plaćanja (kao kartica). Digitalni euro je i dalje u komercijalnoj banci na tvom posebnom računu.
Ideja da prodavač sladoleda na nekoj zabitoj plaži skuplja offline eure vjerojatno neće nikad zaživjeti. Druga strana trebati potvrditi transakciju, a to je moguće jedino online.
Navodno preko digitalnog novčanika na koji prenosiš sredstva prije offline situacije. Osobno, nikad ne bi imao povjerenje u NFC ili bilo koji drugi način plaćanja bez aktivne internet veze za provjeru.
Navodno preko digitalnog novčanika na koji prenosiš sredstva prije offline situacije.
Tako sam i ja shvatio. Virtualno digneš keš - digitalni euro - na svoj mobitel. Vjerojatno se generira neki "token" koji je zabilježen u centrali i na mobitelu držiš kopiju.
Izgubiš mobitel, izgubio token, izgubio digitalni euro. Nema povratka.
Banka je zabilježila dizanje sretstava s računa. Više nije na računu.
I kako ćeš od toga pobjeći gotovinom ako se recimo takav sustav implementira? Gotovina ti ništa ne garantira, pa čak ni privatnost (najveća zabluda oko gotovine).
Jedino kako bi ti gotovina garantirala neovisnost i apsolutnu privatnost jest da ne postoje drugi sustavi. Samo da postoji gotovina, da nema računala i osobnih sprava za praćenje popularno zvanih mobiteli.
Gotovinu če 100% izbacit iz uporabe u sljedečim desetlječima, nemamo tu kaj debatirat.
Kad se totalna tranzicija desi, ionako čemo bit več "ljudi u godinama". A starije ljude ionako zaboli patka za digitalno ili papirnato.
A kaj se tiče postizanja bar minimalne privatnosti u digitalnom financijskom dobu koje dolazi, jedino su "privatne" kripto valute opcija (Dash,Monero,Zec), ili zamjena robe za robu.
Druge nema.