Dvanaest najlošije dizajniranih dijelova ljudskog

poruka: 24
|
čitano: 3.705
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Dvanaest najlošije dizajniranih dijelova ljudskog ".
18 godina

Hvala na superinteresantnom članku!

U 48. godini života za sada patim tek zbog #4, #8, #11 i #12.

Eustahijeva tuba i sinusi su mi upropastili sluh, nezainteresirane zubarice čeljust a rad u CAD-u desno rame.

Oči polako ali sigurno ispadaju iz štimunga još od srednje, kičma će neminovno biti uneređena mrtvim dizanjem (istom onom vježbom koja ju za sada drži utegnutom), grkljana i dišnih puteva se bojim više nego ičega s popisa (načelno me nije strah smrti, ali se užasavam gušenja), a prostata... Eh, da...

Veseli me što moji problemi nisu bezrezervno prešli na potomkinju, malo me strah evolucijskog slijepog crijeva u kojem majka mog djeteta nije uopće mogla roditi dijete, već je nakon 6 sati dijete moralo izaći carskim rezom. Ja to volim reći da ona uopće nije majka jer nikada zapravo nije niti rodila.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2026 8:30 (Veliki Brat).

3 0 hvala 0
17 godina

Nadam se da ćemo uskoro moći genetskim modifikacijama popraviti sve te probleme. 

I jel se ne može prostata izvaditi ako smeta, ili bar mokraćnu cijev izvući izvan prostate?

Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
Re: Dvanaest najlošije dizajniranih dijelova ljuds
Lijepo je podsjetiti se da priroda nije savršena, ali još je ljepše znati da postoje ljudi koje te nesavršenosti ne plaše, nego ih fasciniraju.

Svaka čast doktorima koji ne samo da moraju razumjeti svu tu biologiju i popravljati ono što je priroda čudno zamislila, nego svakodnevno imaju strpljenja i empatije za sve nas pacijente. Veliko poštovanje za njihov rad 🤘

4 1 hvala 0
4 godine
Lijepo je podsjetiti se da priroda nije savršena, ali još je ljepše znati da postoje ljudi koje te nesavršenosti ne plaše, nego ih fasciniraju.

Svaka čast doktorima koji ne samo da moraju razumjeti svu tu biologiju i popravljati ono što je priroda čudno zamislila, nego svakodnevno imaju strpljenja i empatije za sve nas pacijente. Veliko poštovanje za njihov rad 🤘

0 0 hvala 0
4 godine

0 0 hvala 0
8 godina
dejo6 kaže...

Nadam se da ćemo uskoro moći genetskim modifikacijama popraviti sve te probleme. 

I jel se ne može prostata izvaditi ako smeta, ili bar mokraćnu cijev izvući izvan prostate?

Naravno da se može izvaditi; skoro sve se danas može izvaditi, a da ostanemo na života.

Svojevremeno sam na Bug.hr objavljivao "Medicinsko biserje", pa je jedan od tih bisera bio posvećen upravo tome što je sve moguće bez letalnih posljedica odstraniti iz ljudskog tijela.

No, poanta je u tome da se nekako očekuje od evolucije da je s vremenom samostalno odstranila ovakve greške vrsti koju je u međuvremenu dovela do uloge najnaprednijeg živućeg organizma na planetu. A ne da nam je ostavila neka se sami popravljamo, vadimo si i zamjenjujemo organe i dijelove koji su nam nepotrebni ili izravno štetni u životu.

Btw, evo tog medicinskog  bisera (Bug.hr, lipanj 2019):

biser #210

Neke organe jednostavno ne trebamo.

Ako ste liječnik i želite raditi na Antarktiku, ugovorom vas obvezuju da si prethodno date odstraniti slijepo crijevo.

Vama je nepotrebno, a vašem poslodavcu predstavlja potencijalni organizacijski i financijski rizik.

Kad već spominjem da se može (a nekada, kako vidimo, i - mora) živjeti bez slijepoga crijeva, nabrojat ću organe i dijelove tijela bez kojih se može živjeti:

- krajnici

- jajnici

- obje ruke

- obje noge

- oko 80% pluća

- oko 95% jetre

- jedan bubreg (ako imate dva zdrava)

- zubi

- jezik

- oči

- uši

- slezena

- žučni mjehur

- želudac

- debelo crijevo

- crvuljak (apendiks, 'slijepo crijevo')

- kompletni unutrašnji i vanjski spolni organi (tu ubrajamo i prostatu - op.a.)

- kompletni donji mokraćni organi (tu ubrajamo prostatu, jer se nalazi na "raskrižju" spojnih i mokraćnih organa - op.a.)

- ustvari, cijeli donji dio tijela, od pupka naniže.

Navodno se u našim zemljopisnim širinama sasvim solidno može živjeti i bez mozga, ali ostavit ćemo to kao temu za raspravu na BUG-forumu.

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
22 mjeseca
Naravno ne treba niti spominjati da svako vađenje organa ali i prekasno vađenje ima trajne posljedice! 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2026 22:48 (Sirotanovic).
8 godina

nisu se branitelji borili za ove ateističkojugokomunjarske izmišljotine...nego za tradicionalne krščanske vrijednosti:

Za domovinu, mir i obraćenje naroda
Da muškarci postanu duhovni autoriteti i stupovi obitelji
Za život u predbračnoj čistoći te čednost u odijevanju i ponašanju žena
Za prestanak pobačaja i zaštitu nerođenog života
Za svete katoličke brakove i nove duhovne pozive

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
5 5 hvala 0
16 godina

odličan članak, fine ilustracije - vjerojatno AI ali bez onih glupih AI 3D glossy šećernih sličica...

proslijeđen potomkinji koja se traži oko upisa faksa...

inače, pa primjećujem da se sve od 5-10 može manje više ublažiti/utenirati uzajamnim radnjama s drugom jedinkom H. Sapiensa 

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2026 13:31 (Stric_Jura).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Na listi nije naveden mozak a neki sasvim lijepo žive bez njega. Dapače su vrlo visoko na društvenoj ljestvici :-)

16 godina

pa zadnja rečenica Doca na forumu (ne članku) jasno ukazuje i na tu mogućnost...

Ju je je? Je ju je!
17 godina

Auh, kakva blamaga. Odmah sam i dokazao što sam napisao (i Doc, isprika). Šaljem selfi s pretraga.

10 godina
HCMAA kaže...

nisu se branitelji borili za ove ateističkojugokomunjarske izmišljotine...nego za tradicionalne krščanske vrijednosti:

Mojne tisra !

Ja sam  ateista i hard core antijugotitoista /antikomunista .

waaagh ;
10 godina
warhammer kaže...
HCMAA kaže...

Mojne tisra !

Ja sam  hardcore ateista i  antijugotitoista /antikomunista .

waaagh ;
8 godina

Ovako ide jedan vic, otprilike , kojeg sam skoro zaboravio:

Kaže Ateist: Ljudsko tjelo je loše dizajnirano.

Kaže Bog: Dizajniraj ti bolje

Ateist : Uzmeš atom...

Bog: Napravi svoj vlastiti atom.

2 0 hvala 0
14 godina

Kao liku koji bi trebao nanovo operirati ozljedu ramena (subluksacija - rotatorna, ligamenti, tetive, ...) zato što mi je prije dvadeset (!) godina nestrpljivi divljak fizioterapeut potrgao praktički svježe operirano rame, osma točka me posebno pogađa makar sam već nešto čitao o tome - specifično za rame, očito.

Od ostalih točaka samo mi je samo prva također otprije poznata, a sve ostalo mi je potpuna novost. Svaka čast autoru - jako zanimljivo štivo. 

Usput, kakva su iskustva u Akromionu ako je itko išta tamo operirao - naročito rame?

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2026 18:32 (pr0n_addict).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Ne mogu se u ničemu prepoznati iz ovog članka. U 55-toj godini sve još funkcionira sasvim solidno. Čak i bolje nego prije.

2 0 hvala 0
8 godina
pr0n_addict kaže...

Kao liku koji bi trebao nanovo operirati ozljedu ramena (subluksacija - rotatorna, ligamenti, tetive, ...) zato što mi je prije dvadeset (!) godina nestrpljivi divljak fizioterapeut potrgao praktički svježe operirano rame, osma točka me posebno pogađa makar sam već nešto čitao o tome - specifično za rame, očito.

Od ostalih točaka samo mi je samo prva također otprije poznata, a sve ostalo mi je potpuna novost. Svaka čast autoru - jako zanimljivo štivo. 

Usput, kakva su iskustva u Akromionu ako je itko išta tamo operirao - naročito rame?

Ako je isti lik šef kirurgije kao i pred 15tak godina - bježi! 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
5 godina
suspendiran

Gorile imaju vrlo male spolne organe u odnosu na svoju tjelesnu masu Teretane su na svakom čosku jel ovo znaci da se vracamo u nazad ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Da postoji Bog  savrešeno bi nas dizajnirao ,  živjeli bi sretno i dugo na ravnoj ploči u centru svemira oko koje kruže Sunce, planete, zvijezde i sve ostalo 

waaagh ;
14 godina

Odličan članak. Uzgred, ne kaže se: okomiti stup, nego: uspravni (vertikalni) stup. Okomitost je relativni međusobni odnos između dva objekta koji međusobno zatvaraju pravi kut. To je poznato iz osnova geometrije. 

1 0 hvala 2
11 godina
hjp.znanje.hr i jezikoslovac.com kažu:

1. razg. koji je upravljen odozgo prema dolje, za razliku od kos i vodoravan; vertikalan
2. mat. koji stoji pod kutom od 90o u odnosu na svoju podlogu, koji s njome čini pravi kut
18 godina

Mislim da bi se mnogi složili da je i sustav rasta dlaka loše lokaliziran, ili da bar postoji sustav da se povuče, potegne pa da više raste na jednom kraju, a ne na drugom. 

U mom slučaju nije problem ćelavost, (iako nas 3 sina sve se ćešće gledamo tko će biti na ćaću) već naprotiv to da mi je odlazak kod frizera kad bi zbilja trebao ispala dvotjedna pretplata.

A tu su i drugi problemi - svi koji su imali urasle dlake na delikatnom području znaju koja je to muka. 

Doduše da se može tako počupat i presadit kao kućni hobi, propala bi turska ekonomija, ali netko treba podnjeti žrtvu.

Doc Berecki 

Postoje samo trenutačne verzije organizama, dovoljno funkcionalne da se pojavi sljedeća generacija i nastavi preuređivati kuću.

Ako imaš kakve veze, reci im da se pozabave i hortikulturom, mislim da je okućinca ogledalo vlasnika. 

Jednom sam radio u fensi restoranu, pa je bila obaveza svakodnevnog brijanja (znam znam, kad se pogedaju današnji kuhari i konobari, kao da pričam da sam usluživao Mariju Tereziju), i tako ništa ne sluteći, obrijao sam se fino prije spavanja u 11 sati, da bi naravno bio lep i zgodan na jutarnjoj smjeni u 7. 

Čim sam ušao u garderobu, pogledao me šef sale i rekao da se ili brijem ili idem kući. 

Ako netko ima preporuku za brijač za tijelo nakon čijeg korištenja neću postati "bečki dječarac - RetroMOD" slobodno neka šibne link.

Mislim, kaže Doc da je i to nepotrebno, pa nije neka šteta - ali ne znam pjevat, pa bi radije na Bečkom dvoru služio carice friško obrijan! 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2026 19:36 (wyks).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
LunKraljPonoci kaže...
hjp.znanje.hr i jezikoslovac.com kažu:

1. razg. koji je upravljen odozgo prema dolje, za razliku od kos i vodoravan; vertikalan
2. mat. koji stoji pod kutom od 90o u odnosu na svoju podlogu, koji s njome čini pravi kut

Okomitost nije definirana u odnosu na podlogu - dva su pravca okomita ako međusobno zatvaraju pravi kut. Ta dva pravca mogu stajati i koso u prostoru i biti okomiti. Pojam okomit umjesto uspravan (vertikalan) počeo se davno upotrebljavati u križaljkama, u međuvremenu postao opće prihvaćen u narodu, pa se čak na taj način definira i u nekim jezikoslovnim štivima. U Hrvatskoj enciklopediji za okomitost piše: "ortogonalnost (prema grč. ὀρϑογώνιος: pravokutan), u matematici, svojstvo međusobne okomitosti dviju veličina". Uvijek su u geometriji pojmovi vodoravan (horizontalan), uspravan (vertikalan) i okomit (ortogonalan) imali različita značenja, a druga je stvar što se udomaćila pogrešna upotreba pojma okomit.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice