DNK više nije mistična knjiga života: znanstvenici

poruka: 14
|
čitano: 2.651
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "DNK više nije mistična knjiga života: znanstvenici".
2 mjeseca

Priroda je genome oblikovala evolucijom..biologija ju je morala zapakirati bolje..

Uhh, a ja sam sve vrijeme mislio to da je, zajedno sa nekolicinom drugih, Miro Rosandić osnova Bug-časopis, a kad se je ono ispostavilo da je Bug zapravo osnovala Informatika! Tako su i Zemljopisu oduzeli slavu, pa se danas u školi uči to da su granice Hrvatske odredili kralj Tomislav, Franjo Tuđman i ini drugi, umjesto da ih je odredio Zemljopis. 

2 0 hvala 0
18 godina

"DNK, dakle, više nije samo mistična knjiga života; sve više je tekst koji znanost pokušava dešifrirati, čitati, uređivati, komentirati, prepisivati i oprezno pisati iznova. Za razliku od obične knjige, ovdje svaka rečenica mora imati svoj smisao i funkcionalnost u živoj stanici. A stanica je najstroži urednik kojeg je priroda izmislila."

Sunce mu poljubim pa tko je ta "priroda" više?

2 0 hvala 0
17 godina
Re: DNK više nije mistična knjiga života: znanstve

Ha, tko? Bog, Stvoritelj, Vrhovni programer , po novom shvaćanju, tj. sukladno dobu u kojem živimo. Samo, autoru je to glupo reći, tj. napisati.

Ne znam kakvi su to "filmovi u glavi" ljudima kojima je to teško uzeti u obzir, tu mogućnost da je netko sve stvorio. Jer to ne znači da postojanje Stvoritelja, Boga poništava ili uništava potrebu za znanošću i istraživanjima. Ima tu puno filozofskih pitanja i razmišljanja...

8 godina

Kad sam ja to zadnji put pratio prije više godina, neki znanstvenici su proglasili 98% genoma kao Junk DNA, dok su ih drugi malo "radikalniji" uvjeravali da i junk DNA ima funkciju. Danas ne pratim više.

1 0 hvala 1
5 godina
Mijenjati DNK je jedno. Napraviti DNK od nule, i još da je funkcionalan, to je sasvim nešo drugo. Cijeli taj mikrokozmos je, iako toliko istražen, djeluje još uvijek mistično. Kao što je u tekstu spomenuto, potreban je na kraju dirigent da uskladi sve te note i instumente. Tko je taj Dirigent 🤔

2 0 hvala 0
14 godina
gpd kaže...

Kad sam ja to zadnji put pratio prije više godina, neki znanstvenici su proglasili 98% genoma kao Junk DNA, dok su ih drugi malo "radikalniji" uvjeravali da i junk DNA ima funkciju. Danas ne pratim više.

Ha čuj, neki su izgleda zadnje pratili kad je bilo aktualno kako je Zemlja ravna ploča. 

14 godina
Nenad108 kaže...
Tko je taj Dirigent 🤔

Sudeći po izvedbi povratnog grkljanskog živca (lat. nervus laryngeus recurrens) u vratu žirafe loše je uskladio note i instrumente.  

18 godina
Yuda kaže...
Nenad108 kaže...
Tko je taj Dirigent 🤔

Sudeći po izvedbi povratnog grkljanskog živca (lat. nervus laryngeus recurrens) u vratu žirafe loše je uskladio note i instrumente.  

pa gledaj, nekad se ljudima neke stvari čine logične i onda vrlo često donose pogrešne zaključke, ako vidim da sunce ide s istoka na zapad ne znači da se Sunce okreče oko Zemlje, ako avion ima bijeli trag ne znači da te netko truje, isto tako tebi bi źivac Žirafe trebao biti kratak od glave do grkljana jer ti to izgleda logično ali stvari nisu tako jednostavne kako se tebi čine...

14 godina
BDS kaže...

... isto tako tebi bi źivac Žirafe trebao biti kratak od glave do grkljana jer ti to izgleda logično ali stvari nisu tako jednostavne kako se tebi čine...

Trebao? Mišljenja sam da bi riječ 'mogao' bila prikladnija.

Ali ovo je samo jedan od primjera kako 'glorificiran' inteligentni dizajn očigledno radi unutar strogih ograničenja i nema taj luksuz da ugasi pogon, povuče organizam u radionicu i ponovno ga izgradi od nule, kako bi se to očekivalo od omnipotentnog dizajnera. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2026 22:20 (Yuda).
18 godina

pa opet ti kažem da ti misliš da bi "moglo" biti bliže grkljanu jer se to tako tebi čini logično. Žirafa (kao i drugi preživači) ima izrazito dugačak jednjak i specifičan proces regurgitacije (vraćanja hrane iz želuca natrag u usta na ponovno žvakanje). pa je i logično da je żivac cijelom dužinom vrata jer hrana putuje kroz toliki dugačak vrat u oba smjera pa i źivac koji si naveo kontrolira s mozgom cijeli taj proces. Stvari nisu samo tako kalo ti misliš da izgledaju.

s druge strane ja ništa nisam pričao o inteligentnom dizajnu, ja pričam o prirodi koja se spominje u ovom članku. Tko je ona?

0 0 hvala 0
5 godina

Za mene preteško štivo. 

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

1 0 hvala 0
14 godina
BDS kaže...

pa je i logično da je żivac cijelom dužinom vrata jer hrana putuje kroz toliki dugačak vrat u oba smjera pa i źivac koji si naveo kontrolira s mozgom cijeli taj proces. Stvari nisu samo tako kalo ti misliš da izgledaju.

Nekako mi se čini da pričaš napamet, jer uopće nije problem u dužini spomenutog živaca. 

BDS kaže...

... ja pričam o prirodi koja se spominje u ovom članku. Tko je ona?

Priroda se ukratko može opisati kao ukupnost materijalnog svijeta, svemir i sile koje u njemu djeluju, sve postojeće po sebi bez čovjekova rada. Eto to je ona. 

18 godina
Yuda kaže...
Nenad108 kaže...
Tko je taj Dirigent 🤔

evo iznio si teoriju o loše konstruiranom grkljanskom živcu, budući da tu nešto tvrdiš na tebi je da nam to i objasniš!

Yuda kaže...
BDS kaže...

pa je i logično da je żivac cijelom dužinom vrata jer hrana putuje kroz toliki dugačak vrat u oba smjera pa i źivac koji si naveo kontrolira s mozgom cijeli taj proces. Stvari nisu samo tako kalo ti misliš da izgledaju.

Nekako mi se čini da pričaš napamet, jer uopće nije problem u dužini spomenutog živaca. 

BDS kaže...

... ja pričam o prirodi koja se spominje u ovom članku. Tko je ona?

Priroda se ukratko može opisati kao ukupnost materijalnog svijeta, svemir i sile koje u njemu djeluju, sve postojeće po sebi bez čovjekova rada. Eto to je ona. 

to isto mogu reċi i ovi što vjeruju u Elijene, Boga, i razne entitete....mene više brine što bi ti bio baja koji će nam reći što je loše na Žirafi

14 godina
BDS kaže...

evo iznio si teoriju o loše konstruiranom grkljanskom živcu, budući da tu nešto tvrdiš na tebi je da nam to i objasniš!

Između svega rečenog, nije teorija nego puko zapažanje koje je obilno dokumentirano i lako dostupno u literaturi, eh da i nije moje.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice