Dječji imunosni sustav: blato i prašina, psi i "st

poruka: 12
|
čitano: 6.598
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Dječji imunosni sustav: blato i prašina, psi i "st".
12 godina

Prije 20 i nešto godina mi je jedna baka rekla - treba djecu pustiti da se igraju u prašini i blatu, dobro je za njihovo zdravlje. Eto bake su imale usađeno generacijsko znanje i znale su. Nažalost mnogi danas drže djecu pod staklenim zvonom i djeca postaju alergična na sve i svašta, autoimune bolesti itd.

Negdje sam pročitao da afrička djeca skoro pa nemaju alergije upravo zbog razloga navedenih u kolumni. Trebao bi to iskopati.

Nadglednik dina
Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina
Re: Dječji imunosni sustav: blato i prašina, psi i

Ja sam odrastao u gradu ali kada nije bilo ni prometa ni toliko asfalta. Ispred zgrade je bila kaldrma koja bi se za kise napunila lokvama a naravno da nije bilo ni vrtica pa bi me stara jednostavno sutnila na ulicu da se igram dok ona kuha i sprema. Pa sam jednom i ozednio i naravno sta dijete zna uzeo neku limenku i popio direkt iz lokve :) Kad je to stara saznala primila se sibe i opleti po nogama :) I evo me, 60 i kusur godina, zaista sam rijetko bio bolestan vecinom neka prehlada ili gripa. To pripisujem ponesto upravo takvom odrastanju kao sto je Doc opisao, ponesto genima a ponesto i nacinu zivota (hodanje,, trcanje, bicikliranje ....)

16 godina

em klinci danas upoznaju svijet preko 11" ekrana tableta...

prije  -  jurcaš okolo, pogledaš mrave, opipaš koru drveta, padneš, razdereš kožu, ideš dalje...

naravno dođeš doma s zrazderanim koljenima, još dobiješ za uho i  - no, ruke prat bude obed - znalo se za čistoću i poštivalo se to, samo se znalo i za dječji život...

zato su danas uz to sve su nesigurniji u svojim tijelima - ne znaju što tijelo može a što ne može...

i poslijedično, sve su sputaniji oko svojeg tijela, nesigurniji i - zatucaniji, ne kao konzervativni, nego baš zatucani...

teoretski mogu preko jebenog tableta skupiti u kontaks s klincem na drugom kraju svijeta isti tren, ali baš ne znam da to rtade, samo se "konzumira" 15 sek. TikTok videe...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
7 0 hvala 0
12 mjeseci
Naletih na HRT doku. o Iranu, neke tamo familije generacijski se bave ružama i proizvode najbolju na svijetu ružinu vodicu (valjda se i Darije uz Aleksandra velikog packao u njiovoj vodici), svoju djecu još dok su dojenčad ritualno ljuljaju u nekoj krpi punoj ružinih latica. A razlog je da im nasljednici ne bi bili slučajno bili alergični na obiteljski zanat. Zanimljivo kako te stvari znaju neki narodi bogu iza nogu, kao i naše šukunbabe bez edukacije ikakve a mi vako pametni školovani svoju djecu u neznanju osudimo na lijekove protiv alergija i sl.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
protjeran
Sirotanovic kaže...
Zanimljivo kako te stvari znaju neki narodi bogu iza nogu, kao i naše šukunbabe bez edukacije ikakve a mi vako pametni školovani svoju djecu u neznanju osudimo na lijekove protiv alergija i sl.

Ne znamo mi danas puno toga, jer iskvareni sustav ne želi da znamo; kako da ljudi budu ovisni o sustavu i time zarobljeni, ako imaju dovoljno prirodnog znanja i sposobnosti da budu samodostatni? Uzmi u obzir stare zanate: koliko je nekadašnja odjeća bila kvalitetnija, obuća, alati i šta sve ne? Automobile i razne uređaje smo mogli sami održavat, a danas se možemo slikat po tom pitanju. Jednom je jedan čovjek upita Indijanca, kad je vidio kako liječe različite bolesti i poteškoće: zašto ne naučite bijelce svemu ovom? A Indijanac će njemu, sarkastično: bijeli čovjek ionako sve zna.

Prije nekih 40 godina, na području Knina, jedna je žena cijelih 30 godina bolovala od teškog oblika anemije. Pohodila je sve specijaliste diljem zemlje, odgovor je uvijek bio isti: ne postoji lijek za vaše stanje. I jednog dana ode ona u Šibenik, kod jednog svećenika - travara. On joj dadne određeni recept, mješavinu koja je trebala sazrijevat 40 dana. Žena je upotpunosti ozdravila. 

U dokumentarnom serijalu - Ljudi od divljine, neka holivudska glumica je teško obolila te se je preselila u Urugvaj - kupila je 160ha zemlje i veliki ranč. Kaže da je imala neki sindrom, da moderna medicina nije znala uopće koji je njen problem, a kamoli da je izliječe. Kasnije ju je izliječila neka travarka. 

Ima takvih priča puno, počevši od raka, di se mnogi izliječe prirodnom supstancom - Amygdalinom ili sintetskim oblikom - Laetrilom. Isto to koriste i za prevenciju. 

Neki poste, pa se trajno riješe alergija koje su ih mučile godinama. Neki se riješe astme, dijabetesa II i koječega još. Neki izliječe srce - Glogom, druge organe drugim biljem. Znam jednu ženu, koja je redovno išla na dijalizu. Rekla je da joj u sezoni Žižula nije potrebna dijaliza. 

Uvjetno rečeno, sve se može postić prirodnim putem - treba samo naučit iz kvalitetnih ljekaruša te iz iskustava drugih ljudi. Navest ću ugrubo samo neke opcije, uz nešto, ali ne previše detalja (dijelovi, priprema/metode korištenja i drugo). Za sigurno korištenje, vrlo je važno istražit moguće nuspojave, kontraindikacije i vremensko ograničenje - ako se koristi kroz dulje vrijeme. Ne treba zaboravit ni korištenje obloga - često pomognu kod ozljeda i raznovrsne boli:     

- Imunitet (antibakterijsko, antivirusno, antigljivično djelovanje + snažno podizanje imuniteta): čaj ili tinktura ehinaceje/rudbekije, sirovi češnjak ili tinktura, borovica (ne borovnica), sladić, imuno-med, aronija, kopriva, đumbir, plod pasje/divlje ruže (šipak). 

- Različite dišne bolesti i poteškoće, održavanje dišnog sustava: divizma, plućnjak, češnjak, cvijet lipe + cvijet crne bazge, bijeli sljez, spearmint, eukaliptus, anis, oman, imuno-med, glatki brijest, đumbir, kadulja, vrba (kora), pasja ruža (šipak)

- Crijevni nametnici: orah (zelene ljuske, mlado lišće), ehinaceja, češnjak, đumbir, pelin, majčina dušica, drijen, bujad/obična paprat, obični vratić/majčin vratić

- Alergije: ekstrakt crnog ribiza

- Glavobolja i migrena: majčin vratić (najbolje), lovor, đumbir, ginkgo, obični vratić, kora vrbe, ljuta paprika, tigrova mast

- Zubobolja: ulje klinčića, đumbir, češnjak, ljuta paprika, vrba

- Raznovrsna bol - bilo di u tijelu: jaka kamilica - 2 velike žlice u 2dl vode. Ostavit poklopljeno 1 sat. Osim toga: spearmint + matičnjak + kamilica + lavanda. Kurkuma + crni papar + đumbir. Osušeni sok divlje salate (lactuca virosa) - vrlo jako, ali opasno. Treba koristit oprezno.  

- Proljev: suhi plod borovnice (najbolje), jabuka, đumbir, rogač, kamilica, kuhana mrkva, štogod sadrži značajnu količinu pektina i tanina. 

- Zatvor: sok od suhih šljiva, lan, crni trn, jarebika, obična žutika, žuta sirištara, pirika, piskavica, aloja, maslačak

- Zdrave i jake kosti - za djecu i odrasle: suhe šljive. Domaći mliječni proizvodi. Manje lomova i napuknuća. 

- Neke majke daju djeci goveđu i pileću jetricu; osuše, smrve u prah i stave u kapsulu - da se izbjegne okus. Time unose mnoštvo mikronutrijenata. U ovoj kategoriji dobro dođe i kopriva, zob, kuhana jaja iz slobodnog uzgoja, pogotovo srednje kuhana: jeftino, čisto, zasitno, zdravo.

- Dobro je djecu naučit i na orahe - za lakše školovanje. Bolje se misli. Ako ne padaju teško, dobri su za sve generacije.

- Ako se voli riba: kuhana srdela i druga sitna, plava riba: jeftino, čisto, zasitno, zdravo. Ako ne, onda dobro dođe ulje jetre bakalara, neko kvalitetnije - provjereno. 

- Domaći mladi sir, maslac, jogurt, mlijeko, kvalitetnije meso.  

- I tako, ima još svakakvih opcija: dijete bude oličenje zdravlja, ne trebaju mu ikakva cjepiva i antibiotici. Može se valjat sa svinjama u blatu i bezbrižno se verat po stablima i brdima. Vidio san dobar broj roditelja koji kažu da su im, među djecom, zdravija ona necijepljena.  

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 12:44 (Napon).
12 mjeseci
@Napon ne bih osuđivao sistem za sve, pogotovo zdravstvo. A ono što su naše pra i šukunbake znale današnje bake i djedovi su užasi po tom pitanju i nemaju pojma. Današnji starci samo daj tabletu , znači većina ih pije tablete za tlak , za kolesterol te neki uz to i za šećer ali krkam sve isto , žderem i ne krećem se i baš me briga ima tableta koja liječi sve. Da im bude lakše piju za živce i za spavanje tablete. A djeci samo trpaju antibiotike i svađaju se sa doktorima kad im ne daju. Lažu konstantno doktoru samo da dobiju lijek za "tegobice", u zalihama drže antibiotike kad osjete prehladu jaču da piju kao i tablete za bolove. Reci njima za ljekovite trave i smijat će ti se.

Rekao bih da su mladi po tom pitanju pametniji.

Kažeš: "odjeća bila kvalitetnija, obuća, alati i šta sve ne? Automobile i razne uređaje smo mogli sami održavat, a danas se možemo slikat po tom pitanju".

Ne bih se složio , danas je sve bolje i kvalitetnije ali to košta , te se proizvodi ono što ljudi kupuju a to je jeftino smeće. Recimo i dan danas se proizvode auto kakve spominješ , ali u Rusiji te ih nitko ne želi kupiti , u nas svi žele fensi VW dizel , 20" felge te TV unutra.
Današnje tenisice recimo asics košta 200 eura ali kupi ih i miran si, ali ljudi će radije kupiti lijepe jeftinije koje će se raspasti, isto i za cipele.
Alati, današnje kovine su kvalitetnije te tehnički preciznije, no opet svi će kupiti jeftinu kinesku sjekiru koja će puknuti.
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 14:50 (Sirotanovic).
11 godina
protjeran

Baš to. Selo ima svoje prednost pred gradom. Ljudi sa sela, znaju preživjeti.

Ovo sa Skandinavcima je zanimljivo. Tamo čak i djeci u vrtiću daju noževe da ih nauče koristiti. Mnogo ljudi dns ne zna spaliti vatru, a pračovjek znao.

Ne znaju se orijentirati u prirodi, ne znaju kaj to magnetski kompas, čitanje karata, odrediti strane svijeta po biljkama, stanju na nebu,....

Tko su dns junaci?

Meni su bili, sem Old Shatterhanda i Tom Sawyer, Huckleberry Finn i još akcijski junaci partizanskih filmova.

Odite ponekad do šume.

Mac
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 mjeseci

Šuma je bog!

Lijek za sve boleštine, bilo fizičke bilo psihičke..

Sva sreća pa sam na selu i okružen šumama.

Nema ljepšeg nego nakon svake kiše u berbu gljiva i vrganja i pamet na pašu. Liječi sve..

127.0.0.1
Moj PC  
2 0 hvala 0
3 mjeseca
protjeran
Sirotanovic kaže...
@Napon ne bih osuđivao sistem za sve, pogotovo zdravstvo. A ono što su naše pra i šukunbake znale današnje bake i djedovi su užasi po tom pitanju i nemaju pojma. Današnji starci samo daj tabletu , znači većina ih pije tablete za tlak , za kolesterol te neki uz to i za šećer ali krkam sve isto , žderem i ne krećem se i baš me briga ima tableta koja liječi sve. Da im bude lakše piju za živce i za spavanje tablete. A djeci samo trpaju antibiotike i svađaju se sa doktorima kad im ne daju. Lažu konstantno doktoru samo da dobiju lijek za "tegobice", u zalihama drže antibiotike kad osjete prehladu jaču da piju kao i tablete za bolove. Reci njima za ljekovite trave i smijat će ti se.

Rekao bih da su mladi po tom pitanju pametniji.

Kažeš: "odjeća bila kvalitetnija, obuća, alati i šta sve ne? Automobile i razne uređaje smo mogli sami održavat, a danas se možemo slikat po tom pitanju".

1) Ne bih se složio , danas je sve bolje i kvalitetnije ali to košta , te se proizvodi ono što ljudi kupuju a to je jeftino smeće. Recimo i dan danas se proizvode auto kakve spominješ , ali u Rusiji te ih nitko ne želi kupiti , u nas svi žele fensi VW dizel , 20" felge te TV unutra.
2) Današnje tenisice recimo asics košta 200 eura ali kupi ih i miran si, ali ljudi će radije kupiti lijepe jeftinije koje će se raspasti, isto i za cipele.
3) Alati, današnje kovine su kvalitetnije te tehnički preciznije, no opet svi će kupiti jeftinu kinesku sjekiru koja će puknuti.

Znam da u sustavu ima vrijednih stvari, a time i u zdravstvu, ali se radije usredotočujem na bezvrijedne i štetne aspekte, jer često prolaze ispod radara, i tu se krije puno opasnosti. Zar nas ne uvjeravaju iz dana u dan u to da su prirodni načini beskorisni te da ne možemo bez njihovih umjetnih načina, bez njihovih velikih biznisa? Zar nas nisu gotovo upotpunosti odvojili od prirode?

Zašto se masovno ne financira istraživanje ljekovitog bilja, osim šta to čine tek minimalno - da sebi priskrbe alibi i pokažu kao da im je stalo i da su nepristrani? Sasvim je jasno zašto ne istražuju bilje u puno većoj mjeri. Zašto puno više ne propagiraju snažni učinak prirodne, domaće prehrane?; šta su mnogi dokazali, a ponajprije Weston A. Price, koji je napisa knjigu o tome: Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects 

1) Kako su danas razni uređaji bolji, kad ih većinom ne možemo samostalno održavat? Osim toga, nekoć je i vijek trajanja bio puno dulji. Današnji su bolji jedino u tome šta su energetski učinkovitiji te eventualno imaju pokoju korisnu funkciju između svih onih nepotrebnih, fancy dodataka. 

Koji ruski auto, jeli Lada? To je opet velika iznimka, nije baš mjerodavno. Evo, ako ičemu valja taj auto, ja bih ga kupio. 

2) Kvalitetno, zanatski izrađene cipele koštaju najmanje 300€, ali ih je teško pronać ili dat izradit. Toga je još malo ostalo, ali tu su Talijani dobri. Nekoć je to bilo uobičajeno, ali da budem iskren - ne znam jeli tada to bilo nužno kvalitetnije/dugotrajnije i jeftinije od današnjih takvih izvedbi. Možda je slično. 

3) Pitaj amerikance, reć će ti da su alati iz vremena prije drugog velikog rata bili kvalitetniji od onih nakon rata. Ima ih koji traže takve alate, pa ih restauriraju. 

yoko999 kaže...

Šuma je bog!

Lijek za sve boleštine, bilo fizičke bilo psihičke..

Sva sreća pa sam na selu i okružen šumama.

Nema ljepšeg nego nakon svake kiše u berbu gljiva i vrganja i pamet na pašu. Liječi sve..

Kad su ljudima iz jednog plemena na Borneu ponudili moderan život, od struje, auta i nadalje - odbili su mijenjat šumu za sve to. Kaže čovjek: meni su moje noge - motor, a šuma mi je banka. A njihova djeca su odbila moderno školovanje. Kažu da im je šuma baš sve: igralište, škola, dućan, ljekarna..

7 godina

Korist od nečistog odrastanja za djecu je već dobro poznata i istražena. Ja sam kao klinac provodio puno vremena na selu kod bake i dede u Slavoniji, i tome većim djelom pripisujem dobar imunitet danas. Ne sjećam se da mi je tamo itko rekao da operem ruke prije jela, jedino sam morao prati noge u lavoru prije spavanja.

Ali mene bi zanimalo da li i odrasli imaju koristi ako se redovno izlažu bacilima. Zadnjih godina sam malo otišao u drugu stranu, pa uvijek nosim sa sobom sredstvo za dezinfekciju, perem često ruke i sl. Nagađat šta je logično ili nelogično uvijek se može, ali ako netko zna ozbiljno istraživanje o odraslima, nek ga molim posta.

1 0 hvala 0
7 godina

Okrutno i totalno neetički i politički nekorektno najtočnija bi bila zdravstveno-epidemiološka studija provedena među društveno neprilagođenim Romima.
Ono, samo kažem 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

1 0 hvala 0
12 mjeseci
Ne znam zašto autor tvrdi da nije dobro jesti zemlju (naravno sad može biti kontaminirana svačim), no sjećam se da smo kao djeca jeli iz ćukine zdjele zemlju , a ćuko nas tužno gledao mašući repom. Problem je što djeca ne znaju o kontaminacijama ništa. Kao mali volio sam piti vodu koja zastane u gumi (brtvi) u perilici rublja 😅🥴 Danas znam da je to jedno od mjesta u kući gdje se mogu nalaziti najopasnije bakterije.

Zaista kad čovjek razmisli danas je mnogo opasnije za djecu , zagađena je zemlja što od rata i težih metala kao bojevih glava a što od običnih ljudi , recimo kod mene nije bilo prije kuće nego ledina, no gdje god zabijem ašov stare oksidirane baterije (kadmij) , staklo , krpa , plastika i čepova boca.
Imam kolekciju lijepih stvari koje sam otkopao po svom placu radeći , te sam na jedan panel u radioni ovjesio nađeno a to su pružni vijak, potkova, čahura metka, prastari lokot, komad prastarog vrča, prastara naba bicika.

Jbt. kao da živim na smetlištu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice