Doc, pratim tvoje (i tvog uvaženog kolege Raosa) članke sa velikim zanimanjem i mogu ti iskreno reći da je ovaj jedan od onih koji "pogađaju u sredinu".
Smatram da bi ga svatko, a pogotovo oni koji nekritički glorificiraju LLM-ove, trebao što detaljnije pročitati i malo promisliti o implikacijama i tome što nam budućnost donosi u svijetu LLM-ova.
Osobno sam od prvog dana jako sumnjičav prema kovanici "pravi AI" i ogromnom boom-u svega vezano uz to. Niti je ovo trenutno pravi "AI" niti je glavnini čovječanstva donio puno nekakve koristi.
Ako određene niše u kojim ima smisla i vrijednosti ostavimo po strani, "AI" je donio uglavnom šum i zbrku. Meni je osobno muka kada otvorim bilo koju od rijetkih socijalnih platformi koje koristim i kada me preplavi "AI" generirani sadržaj. Bljuje mi se od savršenog sterilteta i nebitnosti takvog nestvarnog sadržaja. Ali "raja" guta te fore, na žalost.
Nadalje, ako izuzmemo deepfake slike i videe, koje same po sebi mogu imati mjerljive negativne posljedice po pojedinca, obitelj ili društvo, "AI" se koristi u "običnom puku" skoro isključivo kao prečica, počesto loša - primjerice, klincima sastavlja lektire i eseje bez da ovi razumiju o čemu se uopće radi, odraslima daje podatke koje ovi uzimaju zdravo za gotovo, bez kritičkog promišljanja i analize.
Netko će reći, ništa se nije promijenilo toga je bilo i bez AI-a. Istina, uvijek je bilo i bit će "generiranog" sadržaja ali ovaj put je to od strane nečega što se ultimativno bez pogovora uzima zdravo za gotovo.
Trenutno, meni LLM-ovi služe kao alat za putokaz za pronalazak rješenja za nekakakv problem tehničke naravi. Njegov output obično provjerim klasičnom tražilicom, da vidim iskustva drugih ljudi jer, na kraju, odatle je pokupio i sažeo podatke i često ih krivo prikaza i servirao.
Izvan toga, "AI" u stanju kakav trenutno jest, gledam sa neskrivenim gađenjem jer se prodaju "muda pod bubrege" i iskreno se nadam da će "AI balon" pući što prije i da će prasak biti glasan i bolan, jer samo tako se neke stvari mogu resetirati na početne postavke i nadalje posložiti kako treba.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so