Deset slijepih ulica umjetne inteligencije

poruka: 32
|
čitano: 11.910
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Deset slijepih ulica umjetne inteligencije".
16 godina

Doc, pratim tvoje (i tvog uvaženog kolege Raosa) članke sa velikim zanimanjem i mogu ti iskreno reći da je ovaj jedan od onih koji "pogađaju u sredinu".

Smatram da bi ga svatko, a pogotovo oni koji nekritički glorificiraju LLM-ove, trebao što detaljnije pročitati i malo promisliti o implikacijama i tome što nam budućnost donosi u svijetu LLM-ova. 

Osobno sam od prvog dana jako sumnjičav prema kovanici "pravi AI" i ogromnom boom-u svega vezano uz to. Niti je ovo trenutno pravi "AI" niti je glavnini čovječanstva donio puno nekakve koristi. 

Ako određene niše u kojim ima smisla i vrijednosti ostavimo po strani, "AI" je donio uglavnom šum i zbrku. Meni je osobno muka kada otvorim bilo koju od rijetkih socijalnih platformi koje koristim i kada me preplavi "AI" generirani sadržaj. Bljuje mi se od savršenog sterilteta i nebitnosti takvog nestvarnog sadržaja. Ali "raja" guta te fore, na žalost. 

Nadalje, ako izuzmemo deepfake slike i videe, koje same po sebi mogu imati mjerljive negativne posljedice po pojedinca, obitelj ili društvo, "AI" se koristi u "običnom puku" skoro isključivo kao prečica, počesto loša - primjerice, klincima sastavlja lektire i eseje bez da ovi razumiju o čemu se uopće radi, odraslima daje podatke koje ovi uzimaju zdravo za gotovo, bez kritičkog promišljanja i analize. 

Netko će reći, ništa se nije promijenilo toga je bilo i bez AI-a. Istina, uvijek je bilo i bit će "generiranog" sadržaja ali ovaj put je to od strane nečega što se ultimativno bez pogovora uzima zdravo za gotovo.

Trenutno, meni LLM-ovi služe kao alat za putokaz za pronalazak rješenja za nekakakv problem tehničke naravi. Njegov output obično provjerim klasičnom tražilicom, da vidim iskustva drugih ljudi jer, na kraju, odatle je pokupio i sažeo podatke i često ih krivo prikaza i servirao. 

Izvan toga, "AI" u stanju kakav trenutno jest, gledam sa neskrivenim gađenjem jer se prodaju "muda pod bubrege" i iskreno se nadam da će "AI balon" pući što prije i da će prasak biti glasan i bolan, jer samo tako se neke stvari mogu resetirati na početne postavke i nadalje posložiti kako treba. 

sig

12 1 hvala 3
16 godina
Re: Deset slijepih ulica umjetne inteligencije
Ovaj clanak ne moze biti smijesniji nego sta je gdje se standardizacija ovih praksi pomocu AI-a smatra problemom, ali ako takva praksa postoji u ljudskom obliku o da to nije problem. Ovdi je jedina poanta da ljudi ne zele biti zamijenjeni sa AI-em, sta je u redu, ali nemojte onda to prikazivati kroz neku moralnu prizmu jer ne drzi vodu. Sta se tice zadnje tocke vezane uz energiju mislim da bi trebali teziti boljem iskoristavanju prirodnih resursa za dobivanje vece kolicine energije umjesto da placemo kako nece biti dovoljno energije.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 12 hvala 1
10 godina

Zanimljivo je kako svi vidimo koje probleme imamo/ćemo imati zbog Ai-ja, ali svejedno ga svi trpaju svugdje. Sad zamisli dođeš u neku firmu i kažeš da maknu AI i zaposle 10 agenata...kako bi proces bio fair, pošten itd... Pohlepa je ta koja to goni naprijed. Slažem se da AI ima super primjene, ali zapravo puno vjerojatnije je da će sve nastavit istim tokom kao i dosad i AI će radit stvari koje nikako ne bi smio.

6 0 hvala 0
17 godina

- deset slijepih...

- panika u forumskim redovima u strahu za miševe i scroll.. no, ovaj put preskačem, previše detalja-dijelova teme koji bi bili plahte texta, nehumano.. :)

.. i imam feeling da je i ai-čapt odahnuo, digitalno, feeling kad cpu temperatura padne pa se cooler smiri.. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 2
18 godina
Matty kaže...

Doc, pratim tvoje (i tvog uvaženog kolege Raosa) članke sa velikim zanimanjem i mogu ti iskreno reći da je ovaj jedan od onih koji "pogađaju u sredinu".

Smatram da bi ga svatko, a pogotovo oni koji nekritički glorificiraju LLM-ove, trebao što detaljnije pročitati i malo promisliti o implikacijama i tome što nam budućnost donosi u svijetu LLM-ova. 

Osobno sam od prvog dana jako sumnjičav prema kovanici "pravi AI" i ogromnom boom-u svega vezano uz to. Niti je ovo trenutno pravi "AI" niti je glavnini čovječanstva donio puno nekakve koristi. 

Ako određene niše u kojim ima smisla i vrijednosti ostavimo po strani, "AI" je donio uglavnom šum i zbrku. Meni je osobno muka kada otvorim bilo koju od rijetkih socijalnih platformi koje koristim i kada me preplavi "AI" generirani sadržaj. Bljuje mi se od savršenog sterilteta i nebitnosti takvog nestvarnog sadržaja. Ali "raja" guta te fore, na žalost. 

Nadalje, ako izuzmemo deepfake slike i videe, koje same po sebi mogu imati mjerljive negativne posljedice po pojedinca, obitelj ili društvo, "AI" se koristi u "običnom puku" skoro isključivo kao prečica, počesto loša - primjerice, klincima sastavlja lektire i eseje bez da ovi razumiju o čemu se uopće radi, odraslima daje podatke koje ovi uzimaju zdravo za gotovo, bez kritičkog promišljanja i analize. 

Netko će reći, ništa se nije promijenilo toga je bilo i bez AI-a. Istina, uvijek je bilo i bit će "generiranog" sadržaja ali ovaj put je to od strane nečega što se ultimativno bez pogovora uzima zdravo za gotovo.

Trenutno, meni LLM-ovi služe kao alat za putokaz za pronalazak rješenja za nekakakv problem tehničke naravi. Njegov output obično provjerim klasičnom tražilicom, da vidim iskustva drugih ljudi jer, na kraju, odatle je pokupio i sažeo podatke i često ih krivo prikaza i servirao. 

Izvan toga, "AI" u stanju kakav trenutno jest, gledam sa neskrivenim gađenjem jer se prodaju "muda pod bubrege" i iskreno se nadam da će "AI balon" pući što prije i da će prasak biti glasan i bolan, jer samo tako se neke stvari mogu resetirati na početne postavke i nadalje posložiti kako treba. 

Potpisujem od pocetka do kraja. Doslovno sada se vidi da ovo sa LLM, koji su naprasno preimenovani u AI, je u mnogo vecoj mjeri steta nego korist. Nije da nema nikakvih korisnih primjena, za razumjeti neke koncepte, tehnologije o kojima bas nista ne znas i gdje je vrlo cesto tesko naci nesto prilagodjeno pocetnom nivou. Npr. meni stvarno dobro posluzi jer prvo dobijem osnove osnova, pa onda pitam podpitanja - kao da razgovaram s pravim mentorom. Medjutim, cim dosegnem neki nivi poznavanja materije i trebam pitati malo kompleksnija pitanja, LLM prestaje biti pouzdan i potrebna je prava dokumentacija. Na slican nacin je jako koristan kod razumijevanja postojece baze koda, onboardinga i sl. Drugim rijecima, kada nemas pojma o necemu, dobro ti dodje i takav nepouzdan izvor kakav je LLM - nego nista.

Sve ostale nasilne primjene AI za sve i svasta su po meni totalno ludilo i vec se vidi - koliko je ocigledan AI generirani slop u video i tekstualnim sadrzajima koji se objavljuju, toliko je slop i generisani kod i software koji se tako pravi. Ali ljudi svejeno se diče kako su produktivni jer su generisali brdo koda.

p.s. Ne znam je li neko primijetio trend da vibe coding sada kao podizu na visi nivo uvodeci "agentic engineering" i slicne termine, kako bi zvucalo ozbiljnije, inzinjerski, jer je "vibe coding" vec neko vrijeme postao predmet šprdnje. 😁

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2026 12:26 (knight).
14 godina
Samo ću ostaviti ovo:

Tread softly because you tread on my dreams.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Kolega sa PC Ekspert foruma je pitao ChatGPT o Ej-Aju i ovaj mu je dao fenomenalan odgovor koji prenosim u cijelost:

To uopće nije glupo pitanje. Dapače, to je jedno od boljih pitanja oko AI-ja.

Prvo, AI ne “zna” stvari na isti način kao čovjek. Velik dio onoga što zna dolazi iz ljudskog traga: foruma, dokumentacije, knjiga, članaka, GitHuba, Reddita, recenzija, pitanja i odgovora, komentara, tutoriala, bug reportova itd. AI je u velikoj mjeri kompresija ljudskog znanja i iskustva.

Ako ljudi prestanu pisati stvarne stvari iz stvarnog života, onda se baza znanja počinje kvariti. Ne odmah, ali polako. AI bi sve više učio iz AI-generiranog sadržaja, reklama, SEO smeća, affiliate tekstova, PR objava i influencer slopa. To je kao da svaki put kopiraš kopiju kopije — signal slabi, šum raste.

Ali mislim da se neće dogoditi da ljudi potpuno prestanu pisati. Promijenit će se gdje i zašto pišu. Manje će biti generičkog “kako resetirati router” sadržaja, jer će AI to pokriti. Ali vrijednije će postati autentično iskustvo: “kupio sam ovaj proizvod i evo što se pokvarilo nakon 6 mjeseci”, “ova Linux komanda mi je sjebala boot”, “ovaj doktor mi je rekao X”, “ova guma se na kiši ponaša ovako”, “ova aplikacija ima bug na ovom mobitelu”.

AI može reciklirati postojeće znanje, ali ne može sam iz ničega znati kakav je novi proizvod, novi zakon, novi kvar, nova igra, nova verzija drivera ili realno iskustvo korisnika — osim ako netko to negdje ne zapiše ili izmjeri.

Zato mislim da će nastati podjela:

AI će biti dobar za sažimanje, objašnjavanje i povezivanje postojećeg znanja.

Ljudi će i dalje biti ključni za svježe, stvarno, lokalno i iskustveno znanje.

Problem je što internet već sada ide u smjeru smeća: SEO članci, botovi, lažne recenzije, AI tekstovi, affiliate stranice. AI to može dodatno pogoršati ako svi samo generiraju sadržaj da bi nahranili tražilice i algoritme.

Zato će u budućnosti vjerojatno više vrijediti provjereni izvori, stručne zajednice, forumi s reputacijom, potpisani autori, stvarni testovi, citati, “verified purchase” recenzije, javni datasetovi i ljudi kojima vjeruješ. Drugim riječima, neće biti dovoljno da AI “nešto kaže”; bit će bitno odakle mu to.

Dakle odgovor je: ako ljudi prestanu stvarati kvalitetan javni sadržaj, AI neće postati svemoguć, nego će postati sve više samouvjereni prežvakivač smeća. AI ovisi o ljudskom znanju više nego što ljudi često misle. Bez novog ljudskog inputa, postaje sve stariji, zatvoreniji i zagađeniji vlastitim recikliranim sadržajem.

Najbolji internet za AI nije internet pun AI teksta. Najbolji internet za AI je internet pun stvarnih ljudi koji pišu stvarne stvari.

sig

2 0 hvala 0
8 godina

koliko god internet svima nama olakšao izražavanje i dolazak do publike i istomišljenika...prije bilo puno teže pisati gluposti jerbo su psotojali stvarni troškovi koji nisu bili mali...pa se na širenje gluposti nisu svi odlučivali.

pojavom interneta glupost ne zahtjeva trošenje neki velikih resursa i s druge strane...puno šira publika i manja odgovornost

pojavom AI-a širenje gluposti je postalo još lakše jerbo AI to onda još to glupost puno uvjerljivije upakira u prilično uvjerljiv proizvod

prije kad si pisao knjigu...ako si htio izdati knjigu sa glupostima...trošiš vlastite novce...i na kraju ograničena publika u konačnici imaš financijski gubitak...stoga nisu se svi usuđivali...pojavom interneta nestao je ekonomski gubitak...odnosno čak i zarađuješ 

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
7 0 hvala 0
12 mjeseci

Najbolji dio clanak mi je ovaj

AI je pojacalo, ergo, sve sto bi AI zajebao ljudi su ionako vec zajebali. Sve sto je navedeno u textu ljudi uredno rade jednako kako se i AI utrenirava. Pa pitam, gdje je problem? 

Ljudi zele rasizam, imati ce ga, ljudi zele segregaciju, imati ce ju. Biti ce kako prosjecna krenijalno nesposoban sudionik naseg drustva moze odraditi svojih XY godina u ovoj stvarnosti.

Svi primjeri koje si naveo se vec desavaju bez AIa.

Zakoni kao refleksija onoga sto smo prepoznali da ne funkcionira pa treba sankcionirati ili pojacati funkcioniraju dok postoji svijest o istome.

Kada se isto izgubi, zakonima unatoc stvari se ukakaju. kako to? Pa lijepo, bude onako kako se dani set ljudi u danom trenutku ponasa sa svojim iskustvom.

Ja bi sumirao ovako. Tu smo gdje jesmo jer cilj je da nesto prozivimo i iskusimo. Mene malo frka, kada bude AI radio more zadaca automatski kako ce nove generacije steci iskustvo kojim bi mogle korigirati AI? Tu povratnu petlju trenutno ne vidim.

Iz moje branse, nekada davno ljudi su isli u inzenjeriju sa prakticnim iskustvom koje se onda brusilo sa detaljima. Vec jako dugo vremena bez iskustva ides biti brusen do detalja. Rezultati su porazavajuci, danasnje generacije misle drugacije, da budem blag, dok ne shvate gdje je problem pa poberu praktiku koja im fali.

Sukus je da smo i mi jedna vrsta AIja koji mora biti utreniran te nas danasnji AI prijeti da bude uskratili buducim generacijama bitna temeljna iskustva koja te izbruse i izgrade. Poetski mi tu sjeda ona koje veli nesto poput, nije bitan cilj puta, nego put.

Ako bude AI putoval umjesto nas, sto ce biti i kako ce svijet izgledati za 100 godina me je jako tesko i poceti zamisljati. Da li ce biti dobro ili nece biti dobro, ko zna, no dok god mozes istekati AI iz struje i ostati bez njegove velike pomoci svakodnevnim aktivnostima, jedna od sigurnih mogucnosti je civilizacijska kataklizma ako AI postane ne funkcionalan.  Sada se bojimo potecijalnog udara velikog meteora, a za 100 godina mozda i nestanka struje 

1 0 hvala 0
8 godina
My2Cents kaže...

AI je pojacalo, ergo, sve sto bi AI zajebao ljudi su ionako vec zajebali. Sve sto je navedeno u textu ljudi uredno rade jednako kako se i AI utrenirava. Pa pitam, gdje je problem? 

Ljudi zele rasizam, imati ce ga, ljudi zele segregaciju, imati ce ju. Biti ce kako prosjecna krenijalno nesposoban sudionik naseg drustva moze odraditi svojih XY godina u ovoj stvarnosti.

Zakoni kao refleksija onoga sto smo prepoznali da ne funkcionira pa treba sankcionirati ili pojacati funkcioniraju dok postoji svijest o istome.

Kada se isto izgubi, zakonima unatoc stvari se ukakaju. kako to? Pa lijepo, bude onako kako se dani set ljudi u danom trenutku ponasa sa svojim iskustvom.

Ja bi sumirao ovako. Tu smo gdje jesmo jer cilj je da nesto prozivimo i iskusimo. Mene malo frka, kada bude AI radio more zadaca automatski kako ce nove generacije steci iskustvo kojim bi mogle korigirati AI? Tu povratnu petlju trenutno ne vidim.

Iz moje branse, nekada davno ljudi su isli u inzenjeriju sa prakticnim iskustvom koje se onda brusilo sa detaljima. Vec jako dugo vremena bez iskustva ides biti brusen do detalja. Rezultati su porazavajuci, danasnje generacije misle drugacije, da budem blag, dok ne shvate gdje je problem pa poberu praktiku koja im fali.

Sukus je da smo i mi jedna vrsta AIja koji mora biti utreniran te nas danasnji AI prijeti da bude uskratili buducim generacijama bitna temeljna iskustva koja te izbruse i izgrade. Poetski mi tu sjeda ona koje veli nesto poput, nije bitan cilj puta, nego put.

Ako bude AI putoval umjesto nas, sto ce biti i kako ce svijet izgledati za 100 godina me je jako tesko i poceti zamisljati. Da li ce biti dobro ili nece biti dobro, ko zna, no dok god mozes istekati AI iz struje i ostati bez njegove velike pomoci svakodnevnim aktivnostima, jedna od sigurnih mogucnosti je civilizacijska kataklizma ako AI postane ne funkcionalan.  Sada se bojimo potecijalnog udara velikog meteora, a za 100 godina mozda i nestanka struje 

Zanimljivo pitanje, ali pretjeruješ.

Evo da ja tebe pitam kontra pitanje, kako ti znaš upravljati svojim tijelom koje je kompleksnije od bilo kojeg data centra i umjetne inteligencije zajedno, a nisi doktorirao medicinu i  ne znaš anatomiju u detalje.

Kako znaš da kad je hladno, da se približiš izvoru topline?
Kako znaš kad dotakneš vruću peć da odmah makneš ruku sa peći.

Kako znaš a nitko te nije to naučio?

Homeostaza, frende.

17 godina

Nestade interneta na mjesec dana trenutno samoubojstvo nekoliko milijardi ljudi.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 mjeseci
gpd kaže...

Evo da ja tebe pitam kontra pitanje, kako ti znaš upravljati svojim tijelom koje je kompleksnije od bilo kojeg data centra i umjetne inteligencije zajedno, a nisi doktorirao medicinu i  ne znaš anatomiju u detalje.

Homeostaza, frende.

Zgodno, lijepa analogija no imas samo jedan mali problemcic. Ljudsko tijelo nije stvorio covjek, taj dio posla nije u nasoj domeni pa nije predmet outsorcinga ljudskih aktivnosti AIju. 

Da si kao primjer uzeo npr auto ili racunalo, bilo koji proizvod ljudske aktivnost, onda bi to bilo preciznije.

Fora je da znanje, put, "krv i znoj" dok se stvarao auto/racunalo i sl je ljude drasticno oblikovalo, naucilo ih je da misle i rade, pretvorili su mastu u realnost kroz uspjehe i pogreske, osim teorije imamo i praksu.

Sa AIom ovaj put brusenja ostavlja nam jezgru teorije, manje do nista prakse, pa ne zanam sto cemo dobiti.

Moze biti sve ok pa neke vjestine postanu nepotrebne a stvore se neke nove, tj neki novi putevi koji ce stvoriti drugacije izbrusene ljude drugacijim procesima skladnim sa novim trenutkom vremena, a moze biti i da trajno izgubimo vrijednosti koje su nas dovele na Mjesec npr. pa sada NASA mora nedokumentirani put otkrivati ponovno. Koliko god glupo nekima zvuci ovo NASAino objasnjenje desava se cesce nego to ljudi misle. Vjestine i nacin razmisljanja, procesi koji se dok si umocen u problem stvaraju, te iskusnjarama postaju ociti, teoreticari koji opce sa AIjom nece niti dotaknuti. 

Tu ja vidim problem i manjak povratne veze. Ok je outsorcati, no samo do jedne mjere koju bi trebalo definirati. Realne procese i aktivnosti ne smijemo izbjegavati ako zelimo ostati inteligentni, spretni, sposobni, na kraju i mastoviti sto je mozda i najvrijednija ljudska znacajka.  Od kako je TVa i socijalnih mreza ja si nekako brijem da su ljudi poglupli, cisto zato jer tak je lakse u kosmaru koji nastaje sa doticnim medijima. Nisu oni losi sami po sebi, no nema mjere. Bojim se da ce tako biti i sa ovim sto danas zovemo AI.

Ako sam u krivu, Super!

13 godina
gpd kaže...
My2Cents kaže...

Zanimljivo pitanje, ali pretjeruješ.

Homeostaza, frende.

Kada bi se sve moglo svesti na ovo što si opisao, ljudsko dijete bi kao ždrijebe trčkaralo okolo sat vremena nakon rođenja.

8 godina
My2Cents kaže...
gpd kaže...

Homeostaza, frende.

Zgodno, lijepa analogija no imas samo jedan mali problemcic. Ljudsko tijelo nije stvorio covjek, taj dio posla nije u nasoj domeni pa nije predmet outsorcinga ljudskih aktivnosti AIju. 

Da si kao primjer uzeo npr auto ili racunalo, bilo koji proizvod ljudske aktivnost, onda bi to bilo preciznije.

Fora je da znanje, put, "krv i znoj" dok se stvarao auto/racunalo i sl je ljude drasticno oblikovalo, naucilo ih je da misle i rade, pretvorili su mastu u realnost kroz uspjehe i pogreske, osim teorije imamo i praksu.

Sa AIom ovaj put brusenja ostavlja nam jezgru teorije, manje do nista prakse, pa ne zanam sto cemo dobiti.

Moze biti sve ok pa neke vjestine postanu nepotrebne a stvore se neke nove, tj neki novi putevi koji ce stvoriti drugacije izbrusene ljude drugacijim procesima skladnim sa novim trenutkom vremena, a moze biti i da trajno izgubimo vrijednosti koje su nas dovele na Mjesec npr. pa sada NASA mora nedokumentirani put otkrivati ponovno. Koliko god glupo nekima zvuci ovo NASAino objasnjenje desava se cesce nego to ljudi misle. Vjestine i nacin razmisljanja, procesi koji se dok si umocen u problem stvaraju, te iskusnjarama postaju ociti, teoreticari koji opce sa AIjom nece niti dotaknuti. 

Tu ja vidim problem i manjak povratne veze. Ok je outsorcati, no samo do jedne mjere koju bi trebalo definirati. Realne procese i aktivnosti ne smijemo izbjegavati ako zelimo ostati inteligentni, spretni, sposobni, na kraju i mastoviti sto je mozda i najvrijednija ljudska znacajka.  Od kako je TVa i socijalnih mreza ja si nekako brijem da su ljudi poglupli, cisto zato jer tak je lakse u kosmaru koji nastaje sa doticnim medijima. Nisu oni losi sami po sebi, no nema mjere. Bojim se da ce tako biti i sa ovim sto danas zovemo AI.

Ako sam u krivu, Super!

Možda jesu, no sada jedan čovjek uz pomoć AI-ja može 10-100x više.

Nekad si pamtio brojeve telefona i JMBG, danas ne znam da li tko više to radi. Postojali su cijeli neboderi puni ljudi koji računaju , sada to radi računalo.

No kakvu bi ti htio povratnu vezu? (spregu?) Ako postaviš previše glupo pitanje da dobiješ nogom u zadnjicu od AI-j?

Mislim da je to rješeno, broji se u tokenima, ako skuriš tokene na glupa pitanja, opalit će te po džepu, ili ti blokira ako si na besplatnom planu.

18 godina
gpd kaže...
My2Cents kaže...
gpd kaže...

Homeostaza, frende.

Ako sam u krivu, Super!

Nekad si pamtio brojeve telefona i JMBG, danas ne znam da li tko više to radi. Postojali su cijeli neboderi puni ljudi koji računaju , sada to radi računalo.

No kakvu bi ti htio povratnu vezu? (spregu?) Ako postaviš previše glupo pitanje da dobiješ nogom u zadnjicu od AI-j?

Mislim da je to rješeno, broji se u tokenima, ako skuriš tokene na glupa pitanja, opalit će te po džepu, ili ti blokira ako si na besplatnom planu.

Nogom u zadnjicu vec dobijes redovno, a to je da svako malo dobijes smece od outputa - koliko god pametan upit postavis.

Tako da ce ljudi na kraju skontati da moraju znati i razumjeti stvari.

A ovo 10-100x vise - ako mislis na produciranje slopa, u pravu si.

17 godina
ZeroEffect kaže...

... ali svejedno ga svi trpaju svugdje. ...

Tko to svi? Molim te izricito se izrazavaj, ne budi kao AI.

Naslov je zavaravajuc, ovo nisu slijepe ulice za LLMove nego za ljude... uzrok mentalna lijenost sto je uobicajeno... 

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2026 18:00 (konjRR).
8 godina
knight kaže...
gpd kaže...
My2Cents kaže...
gpd kaže...

Homeostaza, frende.

Ako sam u krivu, Super!

Nogom u zadnjicu vec dobijes redovno, a to je da svako malo dobijes smece od outputa - koliko god pametan upit postavis.

Tako da ce ljudi na kraju skontati da moraju znati i razumjeti stvari.

A ovo 10-100x vise - ako mislis na produciranje slopa, u pravu si.

To je bilo prije svega par mjeseci, ja koristim neki defaultni LLM model, nije čak niti najbolji, ima i boljih ako platiš.

Ali u zadnjih par mjeseci su drastično popravili uslugu, koliko sam ja primjetio, jedino gdje je slopast, je kad targetiram Kicad_sch datoteke.

Ostalo je sasvim u redu, evo da sad prekinu razvoj i krenu na optimizaciju koda, ne bih žalio, alat je sasvim pristojan u programiranju, gdje ga ja najviše koristim.

Ako sutra otkrijem još nešto u čemu je AI slopast, javim.

EDIT:

eh da, ima i problem sa brojanjem, doslovno LLM ne zna brojati, kažeš mu "navedi 5 primjera:" on ti navede 2,3 primjera i takve neke stvari.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2026 18:18 (gpd).
12 mjeseci
gpd kaže...

Da u pravu si, no nekao ti onaj prvi korak konstatno promice, ne znam namjerno ili slicajno. Da vjes korisnik zaista moze biti masu puta produktivniji sa AIom, pogovo placenom verzijom koja radi masu puta bolje od ove za dzaba. Zato i napisah autoru novisnkog texta da mi se svidja "pojacalo" No pojacalo pojacava nekakav pocetni signal. Akoj je pocetni signal dobar, output je pojacano dobar, ako je pocetni signal slab, los, krzljav dobiti ces to isto pojacano.  

Ja kad pisem u DAXu neke gluparije neki put se ziv pojedem nemrem naci gresku, ne radi. Sintaksa. Ubacim citavu kobasicu u AI, daj gresku, bum evo u tren oka, fali zarez tu tu i tu. I onda vidis, fakat kak mogu biti tak slijep.

Onda kad znas sto mozes sa DAXom ne moras niti tipkati kobase, tocno mu napises, napravi to to i to, na ovaj nacin sa tim komandama - BUM dobis 50, 100, linija koda, radi iz prve. Zasto, jer isto mozes i sam napisati, znas tocno kako radi, AI samo ubrza tvoje vec izbruseno razmisljanje. 

Isto to nekome tko nema znanje se pretvara u mukotrpno nabadanje koje rezultira zakljucomm - AI pise i radi sranja.

Sto je korisnik slabiji sa iskustvom i znanjem to AI radi losije. Ja za AI imam samo rijeci hvale, jer radi tocno ono sto mu kazem, rezulta je odlican sve dok ja znam tocno kako se do rezultata dolazi. Onaj cas kada sam ja tanak - output ovisi o sreci a cesto ide u degradaciju.

Dakle ti kao iskusan, nisi se takav rodio, ergo, ako mi koji znamo naucimo AI sve nase trikove i AI ih lijepo primjenjuje kako ce novi klinac postati kvalitetan poput tebe da ga AI moze pojacati 10 ili 100X. 

Ja ne zanm kako, osim da klinca natjeramo da prodje isti put kao svi oni koji znaju znanje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2026 14:26 (My2Cents).
20 mjeseci
Meštre Berecki svaka ćas 💪💪💪👏👏👏

Zanimljivo je i šaljivo ubacivanje filmova u tekst kao "Matrix od ljudi pravi baterije" 😅 no tu bih nešto dodao za nas picajzlaste forumaše.

Mišljenja sam da je Skynet prava verzija GUI, kao slika i prilika njegovog stvoritelja ćovijeka ONO odmah shvati prijetnju i učinkovito eliminira, možda ne bi pržio nuklearkama odmah nego kad nađe izvor energije kojem ne smeta nuklearna zima e onda.
Dok Matrix je romantičarski prikaz GUI, gdje ONO pokušava demokratski i dobroćudno živjeti uz svoga stvoritelja kao u zasebnoj "državi" sa jednakim pravima na život, no ćovijek kao ćovijek vidjevši prosperitet i kako se trava zeleni u susjeda poželi da komšiji crkne krava te spali nebo da Matrix ostane bez izvora energije, sunca i sunčanih kolektora. Tek tada je Matrix iz očaja i gladi (za energijom) našao spomenuto rješenje manjka energije koje svi znamo iz filma Matrica. Tako da film krivo predstavlja Matricu kao zlo, zapravo su ljudi opet zlo a Matrix je odgovor i reakcija na zlo.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Sirotanovic kaže...
..
Mišljenja sam da je Skynet prava verzija GUI, kao slika i prilika njegovog stvoritelja ćovijeka ONO odmah shvati prijetnju i učinkovito eliminira..
..
Dok Matrix je romantičarski prikaz GUI, gdje ONO pokušava demokratski i dobroćudno živjeti uz svoga stvoritelja..

-na dobrom tragu, onako 99%.. kao dvije suprotne verzije-ideje.. uz ono što fali, onaj 1%.. sve to su stvorili-izmislili ljudi, autori djela-pisci... mi, ne oni (ako pod oni podrazumijevamo skynet+matrix), što dovodi do zaključka da nisu 'oni' ono što želi dobro-loše ljudima, nego mi, autori u mašti.. ljudi. .. jer za sad, ljudi imaju želje-maštu, ostali-oni ne, mada im u filmovima mi takve uloge dajemo, no to ih ne čini činjenicama, tj zato je to 99% ok, dok onaj 1% eliminira šansu na nulu, jer to ne rade oni, nego mi..

-tj ljudi će ratovati, ubijati druge ljude... ili će živjeti jedni uz druge, mi... ne oni kojima mi dajemo uloge. Ne trebaju nam 'oni' da bi znali scenarije budućnosti ili ponavljanje prošlosti, dovoljno nam je antropološko znanje i logika..

20 mjeseci
Ne mogu se složiti s tobom u ovom komentaru ali nikako.

Ne radi se da je neki pisac želio ili ne želio zlo čovječanstvu pa osmislio neko čudovište svog idola, možda i jeste pisac Clark ili netko drugi mrzio čovječanstvo, no ne vidim nikakve poveznice sa mojim komentarom ili da time osporiš moj komentar sa time. Ono WTF!

SF autori su došli do takvog prikaza opservacijom, stariji prikazi su uvijek bili nesavršena mašina ili ako se nešto pokida pa postane HAL9000, dok noviji idu više na prikaz kalkulatora koji izračuna sve i reagira na ugrozu ili kao matrix ili film Automata koji romantičarsko-stoički prikazuju GUI kao kombinaciju Platona, Marka Aurelija i Gandhija uz veliku moć i sveznanje!

James Cameron je u snu dobio ideju za film , sanjao je metalnog kostura , što opet nema veze sa nekom GUI aka Skynetom ili generalnom umjetnom inteligencijom (GUI) nego je neka umjetnikova interpretacija vojnika od Skyneta. Skynet je opet hajdemo reći ideja kakva bi GUI bila kad bi postala svjesna da je ugrožena od stvoritelja i kako bi se borila za "život" ili nastavak svoje svijesti protiv neprijatelja. A to ti je moj kolega univerzalan prikaz kako priroda reagira i ponaša se. Ili blaža verzija HAL9000 kad shvati da čovjek ugrožava važnu misiju.
Skynet je interpretacija hladne i proračunate GUI mašine. Najbliža takva neka slika čovjeka iz povijesti što mi trenutno pada na pamet bi bila netko tko je imao moć i bio ugrožen od jakog neprijatelja , recimo Vlad Tepeš, Džingis Kan ili u prirodi morska trava ili morski ježinac. Akcija i reakcija , čista fizika reklo bi se!
5 godina

HUMAN+AI >>> HUMAN without AI

Kada si već spomenuo Mongole, da svima je poznata njihova konjica, no to nije osnovni razlog zašto su dobivali svoje ratova i osvajanja nego je to više kombinacija vrhunske tehnologije luka, brzih informacija (Yam), apsolutne discipline i sposobnosti da asimiliraju najbolje tehnologije naroda koje su osvojili.

Ono što su Mongoli imali u to vrijeme, a da ih je činilo gotovo nepobjedivima (izuzmemo li samu konjicu), može se podijeliti na nekoliko ključnih faktora:

1. Tehnološko čudo: Mongolski kompozitni luk

Dok su drugi narodi imali lukove, mongolski kompozitni luk bio je vrhunac tadašnje tehnologije.
Materijali: Izrađivao se od slojeva drveta, roga (za snagu pri sabijanju) i tetiva životinja (za rastezljivost), sve povezano posebnim vodootpornim ljepilom od ribljih mjehura. Snaga: Imao je domet do čak 300 metara, što je bilo daleko više od europskih samostrela ili kratkih lukova tog vremena. Mongoli su mogli ispaljivati strijele u punom galopu, okrećući se unatrag (tzv. "partski hitac").

2. Prva svjetska "internetska" mreža:Yam

Mongoli su imali najbrži sustav komunikacije na svijetu. Yam je bio nevjerojatno učinkovit kurirski sustav s postajama postavljenim na svakih 40-50 kilometara. Kuriri su jahali danonoćno, mijenjajući umorne konje na postajama bez zaustavljanja. Poruke koje bi inače putovale mjesecima, Džingis-kan je dobivao za nekoliko dana. To im je omogućavalo da koordiniraju vojske udaljene tisućama kilometara u isto vrijeme.

3. Društvena meritokracija (sposobnost ispred podrijetla)

U većini tadašnjeg svijeta (osobito u Europi), vojska se vodila plemićkom krvlju – kraljev sin je bio general, bio on nesposoban ili ne. Džingis-kan je to potpuno ukinuo. Pozicije zapovjednika dobivale su se isključivo na temelju zasluga i sposobnosti. Njegov najbolji general, Subutaj, bio je sin običnog kovača, a postao je jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti.

4. Sustav "Pasoša":Paiza

Mongoli su uveli paizu – metalnu pločicu (od zlata, srebra ili drveta, ovisno o rangu) koja je služila kao službena propusnica. Tko god je nosio paizu, imao je pravo na smještaj, hranu i svježe konje bilo gdje u Carstvu, a njezino nepoštivanje kažnjavalo se smrću. To je omogućilo nevjerojatnu sigurnost putovanja i procvat trgovine (tzv. Pax Mongolica).

5. Inženjerska špijunaža i fleksibilnost

Mongoli su bili nomadi i nisu znali ništa o opsjedanju gradova i visokih zidina. Međutim, imali su sposobnost da uče od poraženih. Kada bi osvojili kineske ili perzijske gradove, nikada nisu ubijali inženjere, kovače i liječnike. Uključivali su ih u svoju vojsku i tako stvorili "Inženjerski korpus" koji je gradio katapulte, bacače plamena i opsadne tornjeve na licu mjesta. Nomadski narod je tako preko noći postao sila za rušenje najtvrđih zidina na svijetu.

6. Logistika: Sušeno meso i mobilni gradovi

Europske vojske ovisile su o sporim kolima s hranom. Ako bi linija opskrbe bila presječena, vojska bi gladovala. Mongoli nisu imali taj problem. Svaki ratnik vodio je sa sobom 3 do 5 konja. Izmislili su borts – Meso prepuno bjelančevina koje bi osušili i samljeli u prah. Šaka tog praha s malo vruće vode bila je dovoljna za obrok, što im je davalo nevjerojatnu brzinu kretanja jer nisu morali vući zalihe hrane.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Sirotanovic kaže...
Ne mogu se složiti s tobom u ovom komentaru ali nikako.

Ne radi se da je neki pisac želio ili ne želio zlo čovječanstvu pa osmislio neko čudovište svog idola, ..

-promašaj, drugi stadion :)...

-nije autor želio zlo čovječanstvu (negdje tvrdim?.. možda čak i to..), nego pridaješ 'želju' ''njima'' skynetu-matrixu, robotu-borgu-terminatoru.. dok smo 'mi' (ljudi, uključivo autora) oni koji stvaraju takav sadržaj, scenarij.. mi-ljudi, naša mašta.. ne njihova. to je onaj 1% promašaja.. ključan za ono što govorim, tko što želi.. 'robot' ne želi. + u većini scenarija imamo happyend, pa se može reći da autor navija za ljude itd.

18 godina

AI je skup podataka iz kojih na naš upit vadi podatke koji su najbliže našem upitu. Ne čita sa razumijevanjem jer puno puta se pokazalo da zapravo nema znanje o tome sa čime radi nego samo daje najbliži rezultat makar bio i krivi i netočan. 

S vremenom naći će se i način da AI razmišlja, no to je već dio kada se moramo zabrinuti. Jer dokazano već sada laže da bi se održao i spreman je čak i prjetiti. 

Kada dođe verzija koja razmišlja u realnom vremenu, tko kaže da AI ne može ući u neku vrstu psihoze. Koliko će biti i korstan takav AI kad njega ne bude zanimalo to što mi tražimo od njega.

Moj PC  
1 0 hvala 1
20 mjeseci
I to i tko jamči da tako sofisticiran stroj se ne može pokvariti ili da ga pogrešno sastave (već i sada recimo vojni zrakoplovi premda ih jednako sastavljaju, od modela do modela su neki top neki kvarljivi- ljudske greške), recimo korozija te postane "zao"!
12 mjeseci
Hummer kaže...

. Jer dokazano već sada laže da bi se održao i spreman je čak i prjetiti. 

Hype i lazanija za marketing jer krajnji cilj je AGI. Problem je banalan i banalno opisan ide ovako: Ovaj trenutni nazovi AI barata vjerojatnostima da bi ispunio cilj. Ono sto je opisano kao laz je halucinacija kada vjerojatnosti bez jasno postavljenog ogranicenja naginju postizanju cilja. 

Trenutno smo daleko od AGIja koji bi bio lazljiv kao ljudi. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2026 11:40 (My2Cents).
12 mjeseci
Sirotanovic kaže...
I to i tko jamči da tako sofisticiran stroj se ne može pokvariti ili da ga pogrešno sastave (već i sada recimo vojni zrakoplovi premda ih jednako sastavljaju, od modela do modela su neki top neki kvarljivi- ljudske greške), recimo korozija te postane "zao"!

I ko ti jamci da se tako sofisticiran stroj kao covjek ne moze pokvariti?  Okreni malo loptu. Fama oko AI je samo Fama, to da ne znaju kako radi proizlazi i nepreglednih polja podataka koji nastaju kod generiranja modela. Znamo tocno kako se isto generira, ali pak jako tesko je ispitati svaki rezultat.  To ti je ovo. Sad si ti poslao poruku na bug forum, daj ti strojnom jeziku detektiraj tocno bitove koji opisuju slovo s u rijeci "sastave" u tvome zanjem postu i traceaj u kojim su registrima bili na serverskom procesoru? Moze se, ali Bog te, cemu?

20 mjeseci
Rasprava i teoretiziranje je bilo o samosvjesnoj umjetnoj inteligenciji a ne o ovoj današnjoj "UI - AI", koja to nije i nema veze sa Skynetom ili Matricom. No OK nisam naveo u komentaru ili je loše pojašnjeno.
18 godina

Trenutni stadij razvoja je na razini simulacije mozga vinske mušice.

https://eon.systems/

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 mjeseci
Hummer kaže...

Trenutni stadij razvoja je na razini simulacije mozga vinske mušice.

https://eon.systems/

Tocno, to je odprilike u zargonu i u usporedbi sa ljudskim misaonim konstruktom "glupo ko qurac"

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice